Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

UUSI VIINI- JA RUOKATAPAHTUMA NAANTALIN KAIVOHUONEELLA TOUKOKUUSSA

7b06dcd9-0019-4346-952d-a9d38348bebc-main_image

 

Naantalin Viinijuhlat järjestetään Naantalin Kaivohuoneella toukokuun lopulla

Naantalin Viinijuhlat on Naantalin Kylpylän ja Naantalin Viiniseuran yhdessä tuottama viini- ja ruokatapahtuma, jolla juhlistetaan Viiniseuran kymmenvuotista taivalta. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma valtaa Naantalin Kaivohuoneen perjantaina 22.5.2015 klo 17.00–21.00. Viinijuhlat täydentävät erityisesti ruoan ja viinin ystäville mieluisalla tavalla Naantalin kesän tarjontaa sekä samalla Venemessu-viikonlopun perinteisesti runsasta tapahtumakirjoa.

Naantalin Viinijuhlilla on mahdollista maistella runsaasti erilaisia viinejä yhteistyökumppaneiden valikoimista, nautiskella herkullisen tapas-buffetin antimia sekä osallistua ohjattuihin viinipruuveihin. Tapahtumaan osallistuu edustava joukko alan tekijöitä, kuten Wine Temple, Winestate, Servaali, AOC51, BB Wines, Ålands Mejeriet, Chateau Carsin, Viinilehti, Decanter, Cantina di Bacco sekä Beverage Partners Finland.

Viinijuhlien järjestelyissä mukana ollut viinimestari Jenni Malmberg onnittelee kymmenvuotiasta Viiniseuraa. Hän on innoissaan uudesta tapahtumasta, joka paitsi kerää yhteen viinin ystävät, tarjoaa jälleen uuden näkökulman viinin maailmaan.

On ollut ilo seurata Naantalin Viiniseuran kehitystä ja kasvua. Siksipä juhlien järjestäminen yhteistyössä tuntui luontevalta jo idean syntyhetkestä asti. Turun alueen gastronominen kulttuuri on tällä hetkellä upeassa nousukiidossa erilaisten pop-up-ravintoloiden, ruoka- ja viinitapahtumien sekä korkeatasoisten ravintoloidemme ansiosta, unohtamatta tietenkään useita viiniin tai ruokaan keskittyneitä harraste- ja ammattilaisyhdistyksiä ja ruokabloggareita. Täällä ruokaan ja juomaan suhtaudutaan intohimoisesti, mutta silti rennolla ja helposti lähestyttävällä otteella. On hienoa päästä järjestämään tällaista tapahtumaa Naantaliin!

Toukokuussa viiniteema on Naantalissa esillä muutoinkin vahvasti. Viinijuhlien aikaan vietetään Raikas, rapea, Riesling! –teemaviikkoja, mikä näkyy myös Naantalin Rantaravintolassa ja Naantalin Kylpylän ravintola Le Soleilissa, joissa kummassakin on tarjolla upea kolmen ruokalajin Weingut Korrell –viinimenu.

Ruokakulttuuriasiamies Syväniemi: Urbaani kuluttaja tahtoo lähiruokaa

Syvaniemi Anni-Mari ok_JKK5934

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi

Lähiruoka on lisännyt suosiotaan ja vallannut tilaa suomalaisten sydämissä. Kuluttajat arvostavat lähiruoan tuoreutta ja makua. Lähiruoka on löytänyt uusia kanavia ruokajärjestelmissä, esimerkkinä lukuisat ruokapiirit ja nettikaupat. Myös paljon parjatut kauppaketjut huomioivat paikalliset elintarvikkeet entistä paremmin lisäämällä lähiruoan tarjontaa. Toki paljon parannettavaa vielä on, sanoo MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:n kutsuvierasseminaarissa ruokavaikuttajille 8.5.2015 Helsingissä.

– Ruokapiiritoiminta on laajentunut. Kiitos siitä kuuluu kuluttajille, jotka ovat määrätietoisesti etsineet uusia lähiruokakanavia. Ruokapiiritoiminta on kasvanut erityisesti kaupunkikeskuksissa lähialueineen. Ruoantuottajan näkökulmasta ruokapiirit ovat loistava tapa lisätä kuluttajien tietoisuutta ruoan alkuperästä ja tuotannosta, kertoo Syväniemi.

Syväniemen mukaan nettikauppaa on jo vuosikausia kehitetty suuntaan, joka on mahdollistanut pienten, lähiruokaa markkinoivien verkkokauppojen toiminnan isojen verkkokauppojen rinnalla.

– Ruokapiirit ja nettikauppa tuovat uusia mahdollisuuksia lähiruoan saatavuudelle ja mahdollistavat lähiruoan markkinoinnin kustannustehokkaammin ilman välikäsiä. Lyhyt elintarvikeketju, parempi kannattavuus, muistuttaa Syväniemi.

Syväniemi uskoo, että lähitulevaisuudessa suositaan aitoa, lisäaineetonta ja mahdollisimman vähän teollisuudessa muokattua ja vähän pakattua ruokaa.

MTK toivoo, että uuden hallituksen ohjelmassa suomalainen ruoka, lähiruoka on keskeisessä asemassa ja ohjelmaan tehdään selkeä kirjaus ruokamarkkinoiden vääristymien korjaamiseksi. Ruoantuotannon kannattavuutta pitää parantaa, ruokajärjestelmiä kehittää ja lähiruoan asemaa ruokamarkkinoilla vahvistaa. Lähiruokaohjelman ja vienninedistämisen rahoituksen merkitys on suuri.

Lapinlahden Maalaisjuusto on juustouutuus, joka syntyy lähimaidosta

d8c5e7d6-ad9d-4b7a-afcb-7c3893473e03-main_image

Toukokuun alussa kauppoihin tullut Lapinlahden Maalaisjuusto on vahvasti paikallinen juustouutuus. Aromikas ja pehmeä juusto syntyy lähitilojen maidosta pohjoissavolaisella juusto-osaamisella Valion Lapinlahden juustolassa.

Paikallista fontal-juustoa

Lapinlahden Maalaisjuusto on fontal-tyyppinen juusto, jota kypsytetään seitsemän viikkoa. Juuston raaka-aineena käytettävä maito on todellista lähimaitoa, sillä se kerätään Valion Lapinlahden juustolaan keskimäärin 67 kilometrin etäisyydeltä noin 1 100 pohjoissavolaiselta maitotilalta. Valioryhmä maitotiloineen työllistää Pohjois-Savossa yli 4 500 ihmistä.

– Suomalaiset arvostavat paikallista ruokaa, jonka alkuperä ja tekijät tunnetaan. Valmistuspaikan nimeä kantavan Lapinlahden Maalaisjuuston avulla haluamme lisätä paikallisen työn arvostusta ja tehdä näkyväksi sen, että Valio valmistaa tuotteensa läheltä tulevasta maidosta, markkinointipäällikkö Kaisa-Maria Korkeamäki Valiolta kertoo.

Lapinlahden Maalaisjuuston pakkauksissa näkyvät Pohjois-Savon maitopitäjät, kuten Kiuruvesi, Maaninka ja Pöljä.

Lapinlahden Maalaisjuusto on toinen Valion markkinoille tuoma valmistuspaikan nimeä kantava paikallisjuusto. Helmikuussa tuli kauppoihin Haapaveden Kermajuusto.

Leivän päällä parhaimmillaan

Lapinlahden Maalaisjuusto on Valion valikoimassa aivan uudenlainen tuote, sillä toista fontal-tyyppistä juustoa ei kuulu valikoimaan tällä hetkellä. Fontal on miedohko puolikova juusto, jolle on ominaista aromikas ja pehmeä maku. Makunsa ansiosta juusto sopii monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Se on hyvä valinta ruokailu- ja nautiskeluhetkiin arkeen ja juhlaan. Leivän päällä juusto on parhaimmillaan.

Lapinlahden Maalaisjuusto on normaalirasvainen juusto, jossa rasvaa on 34 prosenttia. Suolaa on 1,6 g / 100 g.

Tutustu tuotetietoihin >>