Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Uutuus Suomen tunnetuimmalta australialaiselta viinintuottajalta: Jacob’s Creek UnVINED tarjoaa viininautinnon ilman alkoholia

print_Q13ZDSf76y.Raikkaan_hedelmainen_Jacobs_Creek_UnVINED_Riesling

Mitä alkoholitonta tarjoaisin vierailleni? Juomien valinnan ei tarvitse enää aiheuttaa päänsärkyä, sillä kansainvälisesti arvostettu Jacob’s Creek -viinibrändi lanseeraa alkoholittoman puna- ja valkoviinin seurusteluun ja ruoan kumppaniksi. Jacob’s Creek UnVINED Shiraz ja Riesling yllättävät positiivisesti – myös alkoholittomien viinien epäilijät.

Australialainen Jacob’s Creek lanseeraa Suomessa alkoholittoman puna- ja valkoviinin.Suuren viinitalon innostuminen alkoholittomista vaihtoehdoista ilahduttaa monia viinin ystäviä.

– On erittäin tärkeää säilyttää viinin raikkaus ja autenttinen maku. Jacob’s Creek UnVINED-viinien valmistuksessa on noudatettu samoja säädöksiä ja menetelmiä kuin muussakin viinituotannossa, australialainen viinintekijä Susan Mickan kertoo. 

Jacob’s Creek UnVINED-viinien aromien ja maun ydin on vakuumitislausmenetelmä, jossa matalassa lämpötilassa alkoholi saadaan paineen avulla haihdutettua pois ilman, että viinistä katoaa aromeja. Lisäksi Jacob’s Creek käyttää alkoholittoman viinin makujen tasapainottamiseen rypäleen omaa mehua usein käytettyjen tiivisteiden sijasta.

Varma vaihtoehto myös ruokajuomaksi

Alkoholittomat viinit eivät perinteisesti ole ihastuttaneet viininystäviä makunsa puolesta. Susan Mickan ymmärtää ennakkoluulot.

– Alkoholin poistaminen viinistä on hieman kuin poistaisi sen selkärangan. Ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ja pitkän kehitystyön tuloksena olemme onnistuneet saamaan myös alkoholittoman viinin ryhdikkääksi ja tasapainoiseksi.

Jacob’s Creek UnVINED Shiraz ja Riesling sopivat seurustelujuomaksi ja ruokien kanssa nautittavaksi. Arkea voi nyt juhlistaa hieman paremmalla lounaalla ja muutamalla lasillisella viiniä, vaikka kesken työpäivän. Alkoholiton viini on myös kevyempi vaihtoehto. Jacob’s Creek UnVINED Shiraz -viinissä on 50 % vähemmän kaloreita kuin 12 % alkoholia sisältävässä Jacob’s Creek Classic Shiraz -viinissä.

– On huomaavaista tarjota juhlissa tai illanistujaisissa myös alkoholiton vaihtoehto – autoilijoiden tai muista syistä alkoholia välttävien on mahdollista nauttia viinin aidoista mauista, viinintekijä Mickan tiivistää.

Keskitäyteläinen Jacob’s Creek UnVINED Shiraz

Väriltään rubiinin punaisen punaviinin aromi on hedelmäinen ja tumman marjainen. Mukana on myös Etelä-Australian Shiraz–rypäleelle tunnusomaista mausteisuutta. Maku on keskitäyteläinen, makean hedelmäinen ja kevyen paahteinen. Tammikypsytyksen aikaansaama vaniljaisuus tukee muita makuja.

Jacob’s Creek UnVINED Shiraz 75 cl, alkoholipitoisuus 0,50 %, sokeripitoisuus 65 g/l, kierrekorkki. 
Alkon listauspäivä: 12.1.2015, Alkon nro: 455017, hinta: 6,99 €.
Jacob’s Creek UnVINED Shiraz -punaviiniä on saatavilla myös K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa hintaan 7,49 €.

Raikkaan hedelmäinen Jacob’s Creek UnVINED Riesling

Vihertävän keltaisen valkoviinin tuoksusta voi tunnistaa sitruunan, limetin ja kukkien aromeja. Maussa korostuu hedelmäisyys ja raikkaus. Hapokkuus peittää sopivasti makeutta ja tekee viinin mausta tasapainoisen.

Jacob’s Creek UnVINED Riesling 75 cl, alkoholipitoisuus 0,50 %, sokeripitoisuus 53 g/l, kierrekorkki. 
Alkon listauspäivä: 12.1.2015, Alkon nro: 538067, hinta: 6,99 €
Jacob’s Creek UnVINED Riesling -valkoviiniä on saatavilla myös K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa hintaan 7,49 €.

Fazerille tunnustusta työstä vastuullisen kaakaonhankinnan edistämiseksi

sbveknn0mubxdki2rrag

World Cocoa Foundation palkitsi Fazerin pitkäaikaisesta työstä vastuullisen kaakaon parissa.

Kööpenhaminassa järjestetyssä World Cocoa Foundationin kumppanuustapahtumassa Fazerille myönnettiin palkinto tunnustuksena tehdystä kaakaotyöstä. Fazerin lisäksi palkinnon sai tanskalainen Toms.

”Kaakao on Fazerille yksi tärkeimmistä raaka-aineista ja olemme asettaneet itsellemme kunnianhimoisen tavoitteen sen vastuullisuudelle. Olemme iloisia saamastamme tunnustuksesta ja tämä kannustaa meitä eteenpäin työssämme”, sanoo Fazerin kaakao- ja suklaa-asiantuntija Majlen Fazer.

Vuonna 2000 perustettu World Cocoa Foundation on kansainvälinen järjestö, joka edistää kestävää kaakaontuotantoa yli 115 jäsenyrityksen voimin. Fazer on ollut WCF:n jäsen vuodesta 2005.

Yhteistyöllä kohti kaakaovisiota

Fazerin tavoitteena on, että vuoteen 2017 mennessä sen käyttämän kaakaon alkuperä on jäljitettävissä ja kaikki kaakao täyttää vastuullisuuden kriteerit. Fazerin vastuullisen kaakaonhankinnan kulmakivet ovat World Cocoa Foundationin kolme periaatetta: elinkeinon kannattavuus, ihmisten hyvinvointi ja ympäristön kannalta kestävät viljelymenetelmät. Näiden lisäksi Fazerille keskeinen tavoite on jäljitettävyyden kehittäminen.

Tänä vuonna vastuullisuusohjelmien mukaisesti tuotetun kaakaon osuus nousee Fazerin käyttämästä kaakaosta 50 prosenttiin. Tämä sisältää sertifioidun kaakaon (UTZ, Rainforest Alliance) sekä kumppaneidemme vastuullisuusohjelmien mukaisesti tuotetun kaakaon (esimerkiksi Source Trust). Osana kaakaotyötä Fazer on tukenut Biébyn kylää Norsunluurannikolla WCF:n ECHOES-ohjelman kautta jo vuodesta 2007.

”Työtä on paljon ja haasteet erityisesti Länsi-Afrikassa edellyttävät tiivistä yhteistyötä sekä avointa tiedon ja asiantuntemuksen jakamista. WCF on meille tärkeä kumppani ja tarjoaa myös arvokkaan keskustelufoorumin alan toimijoille”, Majlen Fazer kertoo.

Tiedossa suussa sulavia uutisia suklaan ystäville: SUKLAAFESTIVAALIT tekevät alkutalvesta hieman herkullisemman

53808732-f77d-4c8d-a92b-e422bc542b04-main_image
SUKLAAFESTIVAALIT tuo esiin sen kaiken mihin kaakaopapu jatkokäsiteltynä voi taipua. Tapahtumassa voi osallistua suklaatastingeihin sekä maistaa kaakaon reitin pavusta käsin tehdyksi praliiniksi asti. Näytöslavalta saa käytännön vinkkejä suklaapatukoiden, raakasuklaan ja tummasuklaapraliinien valmistukseen. Tapahtumassa on myös tarjolla tietoa suklaan koko tuotantoketjusta kestävästä ja eettisestä kaakaon viljelystä valmiisiin tuotteisiin asti. SUKLAAFESTIVAALEILTA löytyy oma salinsa myös arteesaanisuklaille ja uutuutena raakasuklaa&superfood-sali. , SUKLAAFESTIVAALIT on kuluttajatapahtuma suklaan ystäville, jossa esillä ovat tiedon, laatusuklaan ja viinien lisäksi myös erikoiskahvit, leivokset sekä viini- ja keittiötarvikkeet. Tapahtumassa on noin 30 alan näytteilleasettajaa. Viimevuoden tapahtuma keräsi paikalle noin 2600 kävijää.

SUKLAAFESTIVAALIT kerää reilun viikon kuluttua Helsingin Wanhaan Satamaan maan parhaat suklaabrändit, tekijät, suklaan seuralaiset ja sen rakastajat.

Tarjottimella suklaan koko kirjo
SUKLAAFESTIVAALIT tuo esiin sen kaiken mihin kaakaopapu jatkokäsiteltynä voi taipua. Tapahtumassa voi osallistua suklaatastingeihin, viinillä tai ilman, sekä maistaa kaakaon reitin pavusta käsin tehdyksi praliiniksi asti. Kotikokit voivat hakea näytöslavalta käytännön vinkkejä suklaapatukoiden, raakasuklaan ja tummasuklaapraliinien valmistukseen. Suomen Baristayhdistys opastaa puolestaan kahvin ystäviä espresson ja maitovaahdon valmistamisessa, esittelee erilaisia kahvinsuodatusmenetelmiä suodatinkahvia sekä kertoo cold drip -menetelmästä.

Tapahtumassa on myös tarjolla tietoa suklaan koko tuotantoketjusta kestävästä ja eettisestä kaakaon viljelystä valmiisiin tuotteisiin asti. Seminaaripuhujina tapahtumassa ovat ghanalaisilla kaakaoviljelmillä työskennellyt Emmanuel Yakah, Reilun Kaupan kaupallinen johtaja Riikka Karppinen sekä Lindtin suklaiden myynnistä Suomessa vastaava Max Stenbäck. SUKLAAFESTIVAALEILTA löytyy oma salinsa myös arteesaanisuklaille ja uutuutena raakasuklaa&superfood-sali. Raakasuklaasta saa lisätietoa ravintoasiantuntija Jaakko Halmetojan seminaaripuheenvuorosta, joka pitää sisällään tietoa suklaan alkuperäisestä raaka-aineesta, sen terveyshyödyistä sekä moninaisista käyttötavoista.

 

Tapahtuma on avoinna lauantaina 8.11. klo 10-18
Pääsyliput ennakkoon Tiketistä alk. 11.50€, ovelta 13 € / 7-17 -vuotiaat ennakkoon alk. 6.50€, ovelta 8€ / alle 6-vuotiaat ilmaiseksi. Tastingeistä mahdollinen lisäveloitus.
Wanha Satama, Pikku Satamakatu 3-5, 00161 Helsinki

www.suklaafestivaalit.fi / www.facebook.com/suklaafestivaali /

Loїc Raison Brut – Ranskan suosituin siideri rantautui Suomeen

853a1e100fb65a81_org

Aito omenasiideri, Loїc Raison Brut tuo laadukkaalla ranskalaisuudellaan tervetulleen lisän päivittäistavarakauppojen siiderivalikoimaan. Tätä perinteikästä siideriä on päästy nauttimaan Ranskassa jo vuodesta 1923, mutta suomalaisten siiderinystävien onneksi Loїc Raison –pulloja löytyy jatkossa myös meidän kauppojemme hyllyiltä.

Loїc Raison on Ranskan suosituin siideribrändi. Sen valmistuksessa käytetään vain bretagnelaisista omenoista saatua omenamehua. Tämän ansiosta siiderin makumaailma on poikkeuksellisen täyteläisen omenainen, mutta silti herkullisen raikas.

Siiderin tuottaja Eclor on Ranskan suurin siiderin valmistaja. Loїc Raison –siiderit valmistetaan edelleen perustajansa, herra Loїc Raisonin, kotikylässä Domagnessa, Ranskan Bretagnessa. Siideri valmistetaan Bretagnen alueen parhaista omenoista perinteisin menetelmin.

Tuotekuvaus: Herkullisen raikas, hedelmäinen ja poikkeuksellisen täyteläisen omenainen

Tuotetiedot: Loїc Raison Brut 4,5%, maa/tuottaja: Ranska/Eclor, sokeri: 28g/l

Saatavilla hyvin varustelluista K-ryhmän myymälöistä

Kuluttaja saa pian enemmän tietoa pakkaamattomista elintarvikkeista

Ammattikeittiöissä ja kaupoissa myytävistä pakkaamattomista elintarvikkeista on ensi keväästä lähtien ilmoitettava aiempaa enemmän tietoja. Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakkaamattomista elintarvikkeista ja ammattikeittiöiden tarjoilemista aterioista kuluttajalle annettavista tiedoista vähittäismyyntipaikassa tai tarjoilupaikassa tulee voimaan huhtikuun 2015 alussa.

Tähän asti pakkaamattomana myytävistä elintarvikkeista annettavista tiedoista on ollut hyvin vähän säännöksiä elintarvikelainsäädännössä. Tarjoilupaikoissa tarjoiltavista elintarvikkeista kuluttajalle annettavista tiedoista ei ole ollut säännöksiä lainkaan.

Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että uudessa asetuksessa pakkaamattomista elintarvikkeista vaadittavia tietoja on arvioitu riskiperusteisuuden näkökulmasta.

– Tavoitteena on varmistaa kuluttajien riittävä tiedonsaanti ja kuluttajansuojan korkea taso. Samaan aikaan on varmistettava, että elintarvikealan toimijat pystyvät noudattamaan vaatimuksia ilman kohtuutonta hallinnollista taakkaa ja että vaatimusten noudattamista pystytään valvomaan, hän sanoo.

Elintarvikkeen ainesosat oleellinen tieto vähittäismyynnissä

Vähittäismyyntipaikassa pakkaamattomista elintarvikkeista on annettava seuraavat tiedot: allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavat aineet, elintarvikkeen nimi, ainesosat, alkuperämaa vastaavassa laajuudessa kuin pakatuista elintarvikkeista sekä tarvittavat käyttö- ja säilytysohjeet. Lisäksi vähittäismyyntipaikassa on juustoista, makkaroista ja lihaleikkeleistä ilmoitettava rasvan ja suolan määrä sekä ruokaleivistä suolan määrä.

– Elintarvikkeen ainesosat ovat tärkeä tieto ja niiden puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen koostumuksen ja muiden ominaisuuksien suhteen, toteaa Haikonen.

Hänen mukaansa kuluttajat ovat kiinnostuneita siitä, minkälaisen reitin ruoka on kulkenut lautaselle. Elintarvikkeen alkuperämaan ilmoittamisvelvollisuutta laajennetaan EU-lainsäädännössä asteittain. Valmiiksi pakatun tuoreen sian-, lampaan- ja vuohen- sekä siipikarjanlihan alkuperämerkinnät tulevat pakolliseksi ensi huhtikuun alussa. Pakkaamattomana myytävän tuoreen lihan alkuperämaa täytyy ilmoittaa vastaavalla tavalla jatkossakin.

Haikonen toteaa, että elintarvikkeen ravintosisällön määrittäminen on monimutkaista. – Tästä syystä pakkaamattomista elintarvikkeista on perusteltua vaatia ainoastaan kansanterveyden kannalta olennaisimmat ravintosisältötiedot.

Lihan alkuperää ei toistaiseksi tarvitse ilmoittaa ammattikeittiössä

Merkintävaatimuksen pakkaamattoman ruuan tarjoilupaikassa poikkeavat hieman vähittäismyyntipaikan merkintävaatimuksista. Ammattikeittiöissä kuluttajalle on ilmoitettava elintarvikkeen allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavat aineet, elintarvikkeen nimi sekä alkuperämaa vastaavassa laajuudessa kuin pakatuista elintarvikkeista.

– Koska esimerkiksi liha on ammattikeittiöissä tarjoiltavan aterian ainesosa, lihan alkuperämaata ei toistaiseksi tarvitse tarjoilupaikassa ilmoittaa, Haikonen kertoo.

Hän toteaa, että pitkälle menevät tietovaatimukset johtaisivat ammattikeittiöissä todennäköisesti siihen, että toimijat alkaisivat valmistaa aiempaa enemmän vakioituja annoksia ja käyttää valmiita ja puolivalmiita raaka-aineita. – Tätä ei pidetä toivottavana kehityksenä.

Tiedot pakkaamattomista elintarvikkeista pitää lähtökohtaisesti antaa kirjallisesti. Tiedot voi myös antaa suullisesti edellyttäen, että kuluttajalle annetaan elintarvikkeen luovutuspaikassa selkeästi tieto siitä, että tiedot saa pyydettäessä.

EU:n elintarviketietoasetuksen (EU) N:o 1169/2011 soveltamisalaan kuuluvat kaikki loppukuluttajalle tarkoitetut elintarvikkeet. Asetuksessa säädetään kuitenkin ainoastaan pakattujen elintarvikkeiden osalta, mitä tietoja niistä on annettava ja miten tiedot on annettava. Pakkaamattomista elintarvikkeista ja ammattikeittiöiden kautta luovutettavista elintarvikkeista vaadittavista tiedoista täytyy säätää kansallisesti.

Uusi gluteeniton kalapuikko Findukselta

FNDS001771_AWBitFront

Finduksen uusissa kalapuikoissa on ainutlaatuinen gluteeniton panerointi.

Sen riisijauho-kikhernejauhoseos tekee kalan pinnasta ihanan rapean ja houkuttelevan. Kalapuikot valmistetaan Turskasta, jota pyydetään vastuullisesti Koillis-Atlantilta. Rapeaksi paneroiduissa kalapuikoissa on tyydyttynyttä rasvaa vain alle 1 gramma 100 grammassa. Gluteenittomat kalapuikot on Sydänmerkki-tuote.

Findus Kalapuikot 12 kpl/360g
gluteeniton
pakaste

Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry teki sopimuksen Kuningatar-hunajapurkin käytöstä Kiinassa

 

kuningatarpurkit-pysty-p
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry on tehnyt sopimuksen Beijing HKT Trade Co Ltd:n kanssa Kuningatar-hunajapurkin käyttöoikeudesta. Sopimuksen myötä suomalaista hunajaa voidaan pakkauttaa Suomessa Kuningatar-purkkeihin Kiinan markkinoita varten.

SML:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen toteaa, että Kiinan markkinoiden avautuminen Kuningatar-hunajalle antaa mahdollisuuden kasvattaa nopeasti suomalaisen hunajan kysyntää.

”Kotimaassa hunajan myynnin kasvattaminen on hidasta ja hankalaa. Viennin avulla hunajalle avautuu täysin uusia kasvumahdollisuuksia. Kiinassa on valtavat markkinat, ja tämän sopimuksen kautta suomalainen hunaja voi tavoittaa varakasta, kiinalaista keskiluokkaa. He ovat valmiita maksamaan puhtaasta, laadukkaasta hunajasta.”

Beijing HKT Traden edustaja Tao Wu uskoo, että sopimuksesta hyötyvät kaikki osapuolet.
”Kiinassa on jo nyt lukuisia ulkomaalaisia hunajia, joten kilpailu on kovaa. HKT ja SML voivat yhdessä rakentaa Kuningatar-hunajasta Kiinan markkinoille suosittua brändiä. Suomalainen hunaja on laadukasta, ja Kiinan markkinat voivat kehittää myös Suomen mehiläishoitoa.”

Koska SML ei itse tuota hunajaa, niin Beijing HKT Trade voi ostaa hunajat jonkin suomalaisen pakkaajan kautta. SML saa korvauksen jokaisesta Kuningatar-tölkkiin pakatusta hunajakilosta.

SML varmistaa hunajan laadun ja alkuperän. Hunajaeristä otetaan näytteet, joilla voidaan todentaa hunajan suomalaisuus ja laatuvaatimusten täyttyminen.

Sopimuksen myötä Kuningatar-hunajat voivat päätyä yli 300 luonnontuotteisiin erikoistuneeseen myymälään. Beijing HKT Tradella on yksinoikeus käyttää Kuningatar-tuotemerkkiä Kiinassa.

 

Satokausikalenteri: Suosimalla satokauden kasviksia syöt monipuolisemmin ja säästät rahaa sekä ympäristöä

vegetables-variety
Kasvisten säännöllinen syöminen pidentää tutkitusti ihmisen elinvuosia, mutta silti me suomalaiset syömme enemmän lihaa kuin vihanneksia. Jos söisimme ravitsemussuositusten mukaisen puolen kilon päiväannoksen kasviksia, niin millaisia ympäristöllisiä ja kansanterveydellisiä vaikutuksia sillä olisikaan? Miten pystymme lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossamme?

Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta. Pohjoismaiset ravitsemussuosituksetkin kehottavat meitä nauttimaan vähintään 500 grammaa kasviksia päivässä, eli 183 kiloa vuodessa. Vuonna 2013 keskimääräinen suomalainen söi tuoreita vihanneksia noin 61 kiloa ja hedelmiä 51 kiloa.

“Suositustason saavuttamiseen on vielä pitkä matka”, sanoo Satokausikalenterin perustajatiimiin kuuluva Samuli Karjula. “Kasvisten terveysvaikutukset ymmärretään ja kasviksia käytetään koko ajan hieman enemmän, mutta jostakin syystä me suomalaiset syömme ympäri vuoden yksiä ja samoja vihanneksia. Tilastojen mukaan yli 90% suomalaisten suosimista vihanneksista koostuu alle kymmenestä eri lajikkeesta. Tavoitetasoa tuskin koskaan saavutetaan, jos pitäydymme alle kymmenessä lajikkeessa”, valottaa asiaa satokausikasvisten käyttöön perehtynyt Samuli Karjula.

Karjulan mukaan valitsemalla ostoskoriin useampia vaihtoehtoja suositustaso on mahdollista saavuttaa siis helpommin. Hän tarjoaa ratkaisuna sesonkikasviksia: “Yksinkertainen tapa saada vaihtelua ostoskoriin ja ruokalautaselle on satokauden kasvisten suosiminen. Noudattamalla sesonkeja ohjaudumme luontaisesti kokeilemaan joka kuukausi uusia kasviksia ja saamme mielekästä vaihtelua ruokavalioomme. Satokausi- eli sesonkiajattelu on ollut kadoksissa vuosikymmenien ajan, mutta on nyt onneksemme palaamassa takaisin Suomeen.”

Karjulan mukaan sesonkikasviksia ei voi ylistää liikaa. Hänen mukaansa pinttynyt uskomus siitä että terveellinen ruoka on kallista, ei pidä paikkaansa ainakaan kasvisten osalla.

“Satokausiensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan. Ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja kasvaneet oikeisiin mittoihinsa. Kiinni kasvissa hitaasti kasvaneet ja kypsyneet hedelmät ja vihannekset ovat terveellisempiä, eikä niiden makua ei ole pilattu varastoinnilla tai pitkillä kuljetuksilla. Koska sesonkikasvisten viljelyyn on käytetty vähemmän ulkopuolista energiaa ja niiden kuljetuskustannukset ovat suurista kuljetuseristä johtuen pienemmät, niin kasvikset ovat aina myös edullisempia”

Satokausikalenteri helpottaa valintoja

Sesonkiruokailun toteuttaminen alkaa selvittämällä kasvisten satokaudet. Karjulan mukaan kasvisten satokausia koskeva tieto on tähän asti ollut vain huippukokkien ja perehtyneiden ruoanlaittajien tiedossa.Tämä piilossa ja hajallaan oleva tieto vaivasi Karjulaa vuosien ajan. Koska helppoa ja kaikille sopivaa opasta ei löytynyt mistään, päätti hän kumppaneineen kehittää tuotteen, jonka avulla suomalaiset löytäisivät sesonkikasvikset kauppojen tarjonnan seasta.

“Kehittämämme Satokausikalenteri sisältää yli 120 kasviksen sesonkitiedot tuottajamaittain. Yli 80 kasvikselle on mainittu myös kotimainen sesonki. Kalenterin avulla kuka tahansa osaa valita ympäri vuoden ruokapöytäänsä ne kaikkein maukkaimmat ja parhaimmat kasvikset”, Samuli Karjula kertoo. Kalenterin saama suosio on yllättänyt kehittäjät, sillä kalenteria käyttävät tänä päivänä jo tuhannet suomalaiset. “Saamamme palautteen perusteella olemme todella onnistuneet lisäämään kasvisten määrää suomalaisissa ruokapöydissä. Sesonkikasvisten kysyntä on alkanut tänä vuonna näkyä ruokakauppojen tarjonnassa ja olemme pystyneet auttamaan kauppoja myös tarjonnan suunnittelussa.” Tästä esimerkkinä Karjula mainitsee mm. viime kuukausina näkyneen kampanjan, jolla pyritään palauttamaan edullisemmat kakkosluokan kasvikset suomalaisiin ruokakauppoihin.
Satokausikalenteri on kolmen sesonkikasviksiin perehtyneen suomalaisen nuoren kehittämä tuote. Samuli Karjulan lisäksi kalenteria ovat olleet kehittämässä hänen puolisonsa Laura ja veljensä Johannes. Tuote on omakustanne, eikä sen kehittämiseen tai markkinointiin ole käytetty ulkopuolista rahoitusta tai yritystukia.

Satokausikalenteri on saatavana myös mobiilisovelluksena Android- ja iOs-laitteille sekä tilattavissa verkkokaupasta perinteisenä seinäkalenterina.

Lisätietoja:www.satokausikalenteri.fi

Ruokatorstai leipoo tarjoaa Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaat leivontaohjeet vuosien varrelta

bb60d5259a177365_400x400ar

Monet makeat leivontasuosikit ovat saaneet uuden makuvivahteen, mutta klassikoitakaan ei unohdettu. Tiikerikakun raidat maistuvat nyt lakulta. Kinuskin ja karpalon ihana yhdistelmä löytyy kuppikakuista.Ruokatorstai leipoo -kirjassa on 73 herkullista reseptiä, jotka on julkaistu vuosien varrella Helsingin Sanomissa.

Helsingin Sanomien lukijoiden suosikki on ollut jo vuosia amerikkalainen omenapiiras, jossa on vähän taikinaa ja runsaasti mehevää omenatäytettä.

Toinen ikisuosikki on maltailla ryyditetty saaristolaislimppu. Helppotekoinen ja hyvin säilyvä leipä sopiikin sekä arkeen että juhlaan.

Iltapalaksi kannattaa kokeilla vaikkapa savujuustopiirasta, jonka höysteeksi valmistuu viinirypäle-pähkinälisäke, tai chorizopizzaa, jonka kruunaa raikas tuoretomaattisalsa.

Kirjan reseptien tekijöinä ovat olleet ruokatoimittaja Katja Bäcksbackan lisäksi muutama hänen kollegansa Helsingin Sanomista sekä monet Ruoka-sivujen erinomaiset avustajat. Upeat kuvat ovat ruokaan erikoistuneiden valokuvaajien Elvi Ristan Elina Himasen Sami Revon Timo Viljakaisen ja Teppo Johanssonin ottamia.

Ruokatorstai leipoo  -kirjaa myydään Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä kirjakaupoissa (ovh. 32,90 euroa).

Meira lisäsi merisuolaan jodia

meira_jodioituhienomerisuola_hi

Kasvavan erikoissuolatrendin myötä monen suomalaisen ruokavalio sisältää liian vähän jodia. Meiran uuteen merisuolaan on lisätty jodia, jotta se on osaltaan turvaamassa ravinnosta saadun jodin määrän.

Jodi on elimistölle tärkeä kivennäisaine. Sen saannin turvaamiseksi moniin elintarvikkeisiin, kuten suolaan, lisätään jodia. Useat erikoissuolat tavanomaisesta merisuolasta ruususuolaan eivät sisällä tätä kivennäisainetta riittävästi luonnostaan.

Erikoissuolojen käyttö on lisääntynyt voimakkaasti, minkä vuoksi monen suomalaisen jodin saanti saattaa olla riittämätöntä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on äskettäin antanut suosituksensa*, minkä mukaan väestön jodin saannin parantamiseksi kuluttajien ja suurtalouksien tulisi käyttää ruoanvalmistuksessa ensisijaisesti aina jodioitua suolaa. Suolan käyttöä ei kuitenkaan tulisi lisätä.

Meira jodioitu hieno merisuola vastaa kuluttajien kysyntään jodioiduista erikoissuolatuotteista. Se sopii kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen, mutta on parhaimmillaan kala- ja äyriäisruuissa sekä tuoresuolauksessa ja säilönnässä.

Meira jodioitu hieno merisuola on saatavilla kaupoista marraskuun alusta alkaen.

Suositushinta: 1,89–2,19 euroa.

* Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 13.8.2014 / http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ajankohtaista?bid=4006