Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Tätä on suomalainen viinikulttuuri parhaimmillaan – Altian Mikä Viini! -tapahtuma odottaa jälleen kävijäennätystä

zsf2i4hfswowiakkqr6x

Altian tänä syksynä 12 vuotta täyttävä Mikä Viini! -tapahtuma on noussut reilussa kymmenessä vuodessa Suomen viinialan tapahtumien kärkikastiin. Tapahtuma on rikkonut kävijäennätyksiä vuosi toisensa jälkeen, ja syyskuussa Vanhalle ylioppilastalolle odotetaan jälleen aikaisempaa enemmän vieraita. Viime vuonna kävijämäärä ylitti ensimmäistä kertaa kolmentuhannen rajapyykin.

Mikä Viini! -tapahtuman konsepti on Suomessa ainutlaatuinen: ilmainen sisäänpääsy ja kansainvälinen rento tunnelma ovat kaukana perinteisistä viininmaistelutilaisuuksista tai messuista.

-Tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma syntyy viinitalojen edustajien ja suomalaisten viininystävien välittömistä kohtaamisista. Monet tulevat työporukan kanssa after workeille nauttimaan kansainvälisestä ilmapiiristä, kertoo tapahtumasta vastaava PR & Communications Manager Sari Salmela.

Mikä Viini! -tapahtuman ympärille on vuosien varrella syntynyt runsaasti uutta ohjelmaa. Laajan, satoja viinejä kattavan viininmaisteluvalikoiman lisäksi tarjolla on ennakkoon varattavia tasting-tilaisuuksia. Maistettavana on muun muassa luomu- ja kestävän kehityksen viinejä sekä tietysti laadukkaita samppanjoita ja kuohuviinejä. Viime vuonna tuotiin uutuutena mukaan kuohuvien juomien cocktail-baari, joka saavutti suuren suosion.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, ja viininmaistelulipukkeet maksavat 1 euroa kappale. Niillä on mahdollista maistella eri viinejä, joista suurin osa maksaa 1-3 lipuketta.

Vuonna 2014 tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa myös Turussa.

Mikä Viini! 2014 Helsinki

Aika: 17.- 18. syyskuuta (16.9. varattu ammattilaisille)

Paikka: Vanha Ylioppilastalo, Mannerheimintie 3, Helsinki

Avoinna: ke- to 17.- 18.9. klo 15.00 – 20.00 (ammattilaispäivä: ti 16.9. klo 13.00-19.00)

Ilmainen sisäänpääsy. Viininmaistelulipukkeet 1€/kpl. Suurin osa maisteltavista viineistä 1-3 lipuketta / maisteluannos (6 cl). Ikäraja 18 vuotta.

Ohjatut tastingit: Kaikkina päivinä järjestetään ohjattuja viinitastingeja, joita vetävät viinitalojen edustajat ympäri maailmaa.

Tapahtumassa on mahdollisuus nauttia Café Vanhan herkuista niihin suunniteltujen viinien kanssa.

Mikä Viini! 2014 Turku

Aika: 25. syyskuuta

Paikka: Ravintola Koulu, Eerikinkatu 18, 20100 Turku

Avoinna: to 25.9. klo 15.00-20.00 (ammattilaisaika: 13.00-15.00)

Ilmainen sisäänpääsy. Viininmaistelulipukkeet 1€/kpl. Suurin osa maisteltavista viineistä 1-3 lipuketta / maisteluannos (6 cl). Ikäraja 18 vuotta.

Ohjatut tastingit: Tapahtumassa järjestetään viinitastingeja,  mm. ruoan ja viinin yhdistämisestä. Tastingit vetää sommelier Antti Uusitalo.

Tapahtumassa on mahdollisuus nauttia Koulun herkuista niihin suunniteltujen viinien kanssa.

ALKUPERÄMERKKI ON RUUAN ANSIOMERKKI

Ruuan alkuperästä kiinnostuneelle kuluttajalle pakkausmerkinnät ovat ensisijainen tiedon lähde. Käyttämällä vapaaehtoista Hyvää Suomesta -merkkiä ruokayritys kertoo paitsi tuotteen suomalaisuudesta myös sitoutumisesta kehittämään kotimaista ruuantuotantoa ja paikallista hyvinvointia.

Elintarvikkeen Hyvää Suomesta -merkki takaa suomalaisen tuotannon ja valmistuksen lisäksi myös pakkaamisen kotimaassa. Hyvää Suomesta -merkkiä ei saa esimerkiksi lihavalmiste, joka leikataan ja pakataan ulkomailla, vaikka liha olisikin  suomalaista. Toisaalta Hyvää Suomesta -merkin voi saada pähkinöitä sisältävä mysli. Mistä siis on kysymys?

Turvallisesti läheltä

Hyvää Suomesta -ruoka tuotetaan, valmistetaan ja pakataan Suomessa, koska siten kuluttaja ja kaikki elintarvikkeen alkuperäketjuun osallistuneet ammattilaiset tietävät, että tuote vastaa Suomen tiukkoja laadun ja vastuullisuuden vaatimuksia. Ruuan turvallisuus tunnetaan ja jäljitettävyys toimii.

Hyvää Suomesta -merkin tiukat 100 prosentin alkuperävaatimukset lihalle, maidolle, munille ja kalalle juontavat juurensa 2000-luvun alkuvuosien hullun lehmän tautiin. Lähtökohtana oli siis elintarviketurvallisuus. Alkuperävaatimus koskee niin yhtä raaka-ainetta sisältävää jauheliharasiaa kuin monesta aineksesta koostuvaa jauhelihakeittoa.

Uusia makuja

Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden raaka-aineiden keskimääräinen suomalaisuusaste on noin  95 %. Kasviraaka-aineiden kotimaisuusvaatimukseen on annettu joustonvaraa koko merkin 20-vuotisen historian ajan. Merkin kriteerien mukaan kasviksia, viljaa, hedelmiä ja marjoja sisältävien ruokien kaikista raaka-aineista vähintään 75 % on oltava suomalaista alkuperää. Tärkein syy joustoon on sadon vaihtelu eri vuosina.

Toinen peruste joustoon on laaja kotimaisen ruuan tuotevalikoima. Hyvää Suomesta -merkin kriteerit sallivat ryydittää tuotteita  muiden maiden kasviperäisillä raaka-aineilla.  Näin ruokayrityksemme voivat tarjota jokaiselle kuluttajalle jotain ja silti hyödyntää Suomessa tuotettuja pääraaka-aineita, kuten huippulaatuista maitoamme.

Maamme pohjoinen sijainti ja pienet markkinat eivät salli suomalaisten tuottaa kaikkia tarpeellisia aineksia. Suola, pippurit ja suurin osa muista yleisesti käytetyistä mausteista ja uutteista tulevat muualta kuin kotimaasta. Samoin meillä ei ole elintarviketeollisuuden käyttämien lisä- ja apuaineiden tuotantoa. Kaikkien näiden pienempienkin aineisosien käyttö lasketaan mukaan merkin kotimaisuusvaatimukseen.

Koko pussi samaa jauhoa

Hyvää Suomesta -merkityiltä yhdestä raaka-aineesta koostuvilta elintarvikkeilta edellytetään aina 100 % suomalaista raaka-ainetta. Vehnäjauhopussissa on vain suomalaista vehnää ja  rypsiöljypullossa suomalaista rypsiöljyä.

—-                     —-                     —-                     —-

Ruuan kotimainen alkuperä ei ole itsestäänselvyys. Käyttämällä Hyvää Suomesta  -merkkiä, ruokayritys osoittaa olevansa sitoutunut kehittämään suomalaista ruuantuotantoa ja paikallista hyvinvointia. Ruokaa omasta maasta valmistavat yritykset katsovat pitkälle eteenpäin ja varmistavat, että taitomme viljellä, kasvattaa ja valmistaa suomalaista ruokaa kehittyvät, paranevat ja siirtyvät tulevillekin sukupolville.

Veronkorotukset kurittivat panimoalaa – myynti laski 3,9 prosenttia

vwxpozdwe7hiack80xee

Panimojuomia myytiin tammi-kesäkuussa 2014 yhteensä 368,8 miljoonaa litraa. Oluen, siiderin, long drink -juomien, kivennäisvesien ja virvoitusjuomien kotimaanmyynti laski 14,9 miljoonaa litraa eli 3,9 prosenttia. Myynti laski kaikissa juomakategorioissa. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Panimoliiton jäsenyritykset myivät tammi-kesäkuussa 2014 olutta yhteensä 188,2 miljoonaa litraa. Edelliseen vuoteen verrattuna myynti laski 2,9 prosenttia. Long drink -juomia myytiin yhteensä 18,7 miljoonaa litraa ja siideriä 15,1 miljoonaa litraa. Long drink -juomien myynti laski 2,4 prosenttia ja siidereiden myynti laski 5,9 prosenttia. Virvoitusjuomia myytiin 114,6 miljoonaa litraa ja kivennäisvesiä 32,3 miljoonaa litraa. Myynti tippui virvoitusjuomissa 4,9 prosenttia ja kivennäisvesissä 5,5 prosenttia.

”Myyntiä laskivat alkuvuoden veronkorotukset, jotka ovat syöneet kuluttajien ostovoimaa ja tehneet suomalaiselle kuluttajalle juomien hakemisen Virosta entistä kannattavammaksi. Alkukesän kylmyys piti myynnit miinuksella”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

KOTIMAANMYYNTI 1.1.2014−30.6.2014

Juoma 2014 2013 Muutos Muutos ed.
  milj. l. milj. l. milj.l. vuosi %
 Olut 188,2 193,9 -5,7 -2,9
 Siideri 15,1 16,0 -0,9 -5,9
 Long drinkit 18,7 19,2 -0,5 -2,4
 Virvoitusjuomat 114,6 120,5 -5,9 -4,9
 Kivennäisvedet 32,3 34,2 -1,9 -5,5
 Kokonaismyynti 368,8 383,7 -14,9 -3,9

Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset: Captol Invest, Hartwall, Nokian Panimo, Olvi, Red Bull, Saimaan Juomatehdas sekä Sinebrychoff. Tilasto ei sisällä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ulkopuolisten toimijoiden myyntilukuja eikä panimotuotteiden tilastoimatonta yksityistuontia. Tilasto sisältää vuoden 2011 alusta lähtien kaikki Panimoliiton jäsenyritysten tuotemerkit ja mahdolliset kaupalle tehdyt merkit.

Panimojuomien valmisteverot 2014


Suomessa oluen, siiderin ja long drink -juomien sekä virvoitusjuomien ja kivennäisvesien valmisteverot ovat nykyään EU-maiden korkeimmat. Kivennäisvesistä ei peritä valmisteveroa missään muussa EU-maassa kuin Suomessa ja virvoitusjuomaveroa kerää Suomen lisäksi vain kuusi muuta EU-maata. Yli puolet EU-maista ei verota siideriä lainkaan. Tämän vuoden alussa Suomessa nostettiin jälleen sekä virvoitusjuoma- että alkoholijuomaveroa. Edellisen kerran näitä veroja korotettiin vuonna 2012. Virvoitusjuomaveroa on esitetty nostettavaksi jälleen ensi vuoden alusta.

”Panimoalaan on kohdistettu useita veronkorotuksia viime vuosina, mikä on jo näkynyt työpaikkojen menetyksinä panimoissa ja kasvaneena Viron viinarallina. Nyt tulisi pitää huoli kotimaan markkinoista ja työpaikoista, eikä rasittaa kotimarkkinoita veronkorotuksilla yhtään enempää”, Ussa sanoo.

Alkoholijuomaverojen korotukset ovat vaikuttaneet alkoholijuomien reaalihintojen nousuun. Oluiden ja long drink -juomien hinnat ovat jo reippaasti yli alkoholiverojen alennusta edeltävän vuoden 2003 tason ja siidereiden hinnat ovat lähes samalla tasolla kuin vuonna 2003. Sen sijaan viinojen ja muiden väkevien alkoholijuomien reaalihinnat ovat alle vuoden 2003 tason.

Kun yksi maku ratkaisee – Aino-jäätelöiden uudistunut herkuttelujäätelösarja hurmaa selkeiden makujen ystävät

qw4fzftns4biajtvkgfy

Aino-jäätelöiden pienten herkuttelupakkausten sarja uudistuu tänä syksynä kokonaan. 480 ml pahvipakkauksiin pakatut jäätelöt keskittyvät rohkeasti yhteen makuun ja tarjoavat kuluttajille uudenlaisen, laktoosittoman premium-herkuttelujäätelön.

– Uuden ja puhtaan makumaailman taustalla oli kuluttajien toive: jäätelöaltaista puuttui herkuttelumakuja, joissa monen sortin raaka-aineiden sijaan maistuisi yksi tuttu ja aito maku. Kuitenkin makujen intensiivisyys ja täyteläisyys haluttiin säilyttää. Kaikki turha on siis riisuttu pois, mutta se mitä jäi jäljelle, on sitäkin parempaa, jäätelöiden markkinointipäällikkö Minna BrunbergSuomen Nestléltä kertoo.

Tuotekehitys ponnisteli uutuuksien kanssa pitkään, sillä lähtökohtana oli luoda myös laktoositon premium-jäätelösarja.

– Laktoosittoman jäätelön kysyntä kasvaa koko ajan, mutta pienemmissä herkuttelupakkauksissa niitä on ollut vielä vähän. Meille oli tärkeää, että kaikki jäätelönystävät pääsisivät nauttimaan uusien Aino-pakkausten selkeistä klassikkomauista, Brunberg jatkaa.

Erityistä jäätelöissä on myös niiden koostumus: jäätelömassaan on haettu kuohkeutta ja pehmeyttä. Jäätelöt kruunaavat oman herkutteluhetken suoraan purkista lusikoiden, mutta niistä riittää jaettavaa myös kaverille.

Kolmen herkullinen suora: Mustikka, Vanilja ja Suklaa

Uudistuneessa Aino 480 ml -jäätelösarjassa on kolme tuotetta, joita kaikkia yhdistää puhdas, yhden raaka-aineen ympärille kietoutuva makumaailma.

Aino Mustikka on ylistys Pohjolan supermarjalle, mustikalle. Siinä yhdistyvät laktoositon pehmeä mustikkakermajäätelö ja mustikkakastike. Klassikkomaku Aino Vanilja on Suomen ensimmäinen laktoositon, aidolla vaniljalla maustettu premiumvaniljajäätelö, jota kelpaa huoletta tarjota vieraillekin vaikka omenapiirakan kyljessä. Aino Suklaa taas hivelee suklaafanin makunystyröitä laktoosittoman suklaakermajäätelön ja laktoosittoman suklaanmakuisen kastikkeen liitolla.

Uusien Aino 480ml -jäätelöiden maut ja värit ovat muista Aino-jäätelöistä tuttuun tapaan luontaisia.

Saatavuus ja hinta: Uutuusjäätelöt löytyvät pakastealtaista lokakuusta 2014 alkaen. Hinta n. 5,50 € / 480 ml.

Uudet pizzamaut houkuttelevat nuoria aikuisia – Saarioisten Pizza Piccolo on uusi herkuttelupizza välipalasyömiseen

Pizza Piccolo Chorizo 120 g

Saarioinen kehittää pizzamarkkinaa lanseeraamalla uuden Pizza Piccolo -sarjan. Pienten pizzojen kaksi makua, Chorizo ja Margherita, tulevat kauppojen hyllyille 28.8.2014. Uusi koko ja muoto tarjoavat mielenkiintoisen vaihtoehdon välipalatarjontaan sekä nykyisille että uusille pizzan syöjille.

Pizzat ovat Saarioisten toiseksi suosituin tuoteryhmä laatikkoruokien jälkeen. Pizza Piccolo -sarjalla valikoimaan halutaan tuoda uusia makuja ja uusi annoskoko, joka sopii erinomaisesti pienempään nälkään.

– Nuoret ja nuoret aikuiset haluavat hemmotella itseään laadukkaalla välipalalla. Tuomme markkinoille pienemmät välipalapizzat, jotka sopivat vaativampaankin makuun. Makuvaihtoehdot suunniteltiin tarkkaan kohderyhmän mieltymyksien mukaan, ja tarjoammekin nuorille nyt myös lihattoman vaihtoehdon, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Katriina Virtanen.

Pizza Piccolo Margheritassa maistuvat viipaloidut kirsikkatomaatit, pehmeästi basilikalla ja oreganolla ryyditetty tomaattikastike sekä pestolla maustettu mozzarellajuusto. Pizza Piccolo Chorizon täytteenä on mausteista chorizomakkaraa viipaleina.

Pizza Piccolo -sarjan näyttävä pakkaus erottuu valmisruokahyllyssä. Pakkaukset ovat sukunäköisiä syksyllä 2013 lanseerattujen Pizza Pronto -sarjan pizzojen kanssa. Pizza Piccolon muoto erottuu myös perusvalikoimasta, ja tuote sopii hyvin kädestä syötäväksi.

Saarioinen toi ensimmäiset pizzat markkinoille yli 30 vuotta sitten, jonka jälkeen pizzoja on paistettu jo yli 600 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä tuotannossa on 200 ja 300 gramman valmispizzoja, Pizza Prontot (330 g) sekä uunivalmiit Herkkupizzat (430 g) ja Perhepizza (780 g).

Saarioisten uudet Pizza Piccolo -sarjan pizzat ovat:

Pizza Piccolo Chorizo, 120 g
Pizza Piccolo Margherita, 120 g

Paistinkääntäjät ry: Suomen suurimman ruoka-alan järjestön uusi puheenjohtaja tulee hotellialalta

print_FQoSBjZMcu

Ari Arvonen Helsingistä on nimetty Chaîne des Rôtisseurs Finlande, Paistinkääntäjien uudeksi puheenjohtajaksi eli valtavoudiksi. Paistinkääntäjät on Suomen merkittävin kansainvälinen gastronominen järjestö, joka on toiminut Suomessa 50 vuoden ajan. 

Hotelli Hilton Strand ja Hilton Airportin hotellijohtajana toiminut Ari Arvonen on nimetty valtavoudiksi Kuopiossa järjestetyssä suurkapitulissa 23.8. Hotelli- ja ravintola-alalla pitkään monipuolisesti toiminut Arvonen on luonteva puheenjohtaja järjestölle, jonka toiminnan tarkoitus on kehittää Suomen ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria yhteistyössä ammattilaisten ja harrastajien kanssa. Arvonen tunnetaan järjestössä kovan luokan ammattilaisena, joka ymmärtää niin ravintolamaailmaa kuin harrastajienkin toiveita. Hän nauttii laajaa luottamusta idearikkaana ja helposti lähestyttävänä persoonana, jonka tavoitteena on edelleen kasvattaa järjestön suosiota ruokaan intohimoisesti suhtatutuvien parissa ikään ja sukupuoleen katsomatta. 

Arvonen on toiminut 39 vuotta hotelli-ja ravintola-alalla ja toiminut esimerkiksi hotellinjohtajana Rovaniemen Pohjanhovissa, Turun Marina Palacessa ja Helsingissä Kalastajatorpalla sekä Scandic Continentalissa. Viimeiset kuusi vuotta työurasta Arvonen johti samaan aikaan sekä Hilton Airportia että Hilton Strandia. 

Chaîne des Rôtisseurs Finlande on Suomen suurin gastronominen järjestö 1900 jäsenellään. Järjestö on myös yksi Suomen vanhimmista järjestöistä, sillä toiminta on aloitettu Suomessa jo vuonna 1964. Tänä päivänä valloillaan olevan ruokabuumin myötä järjestön jäsenmäärä Suomessa kasvaa edelleen, ja houkuttelee mukaansa yhä nuorempia jäseniä. Paistinkääntäjät on Suomen ainoa järjestö, joka yhdistää ruoka-alan ammattilaiset ja harrastajat. Jäsenistä noin 40% on ammattilaisia ja 60% harrastajajäseniä 

Chaîne des Rôtisseurs on maailman vanhin ja suurin kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka päähallinto on Pariisissa ja jäseniä noin 80 eri maassa, yhteensä noin 25 000. Suomi on jäsenmäärältään järjestön neljänneksi suurin maa, jolla on merkittävä edustus myös kansainvälisessä hallinnossa. Ari Arvonen edustaa Suomea myös Pariisissa kokoontuvassa Suurneuvostossa (Conseil Magistral) yhdessä Ari-Pekka Parviaisen ja Ahti Saarenpään kanssa.

Ari Arvonen seuraa Suomen valtavoudin tehtävässä Lahtelaista Juha Ojamoa, joka toimi virassa kolmen vuoden ajan. ”Juha on toiminut valtavoutina ansiokkaasti ja hänen kaudellaan toiminta on muuttunut yhä organisoidummaksi ja avoimemmaksi.” Arvonen kiittää edeltäjäänsä. 

Stadin Panimon American Lager on Suomen Paras Olut 2014

sliypcq6lamezf8h401u

Stadin Panimon American Lager (4,5 t%), on Suomen Paras Olut vuonna 2014. Vuoden paras olut valittiin Helsingin Rautatientorilla Herkkujen Suomi – Syystober -tapahtumassa torstaina.

”American Lager on hyvin raikas ja tasapainoinen olut, jonka tuoksussa on runsaasti kukkamaisuutta ja sitrushedelmiä. Humalointi on runsas mutta ei kuitenkaan liian voimakas”, kilpailun tuomaristo perustelee.

Palkinnot jakoi Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja, Nokian Panimon toimitusjohtaja Matti Heikkilä. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ja Pienpanimoliiton perustama Suomalainen Olut ry kokoaa kattavasti kotimaiset olutelinkeinojen toimijat yhteen ja järjestää Suomen Paras Olut -kilpailun. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja vaalia olutkulttuuria.

Voitosta kisasi 131 olutta

Suomalainen Olut ry:n neljännen kerran järjestämään kilpailuun osallistui 131 kotimaista olutta yhteensä 20 panimolta. Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä.

“Kilpailussa on kattavasti edustettuna suomalainen panimo-osaaminen. Oli iloista havaita että myös uusia, juuri perustettuja käsityöpanimoita oli mukana palkintolistalla”, kilpailun johtaja Kari Likovuori toteaa.

Oluet kilpailivat kuudessa eri sarjassa. Olutalan ammattilaisista, harrastajista sekä tavallisista oluenkuluttajista koostuneet raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan.

Kilpailuun osallistuneet panimot

Panimoravintola Beer Hunter’s (Pori), Rakuuna Olut / Bryggeri Helsinki, Hartwall (Lahti), Maku Brewing (Tuusula), Koskipanimo (Tampere), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Lammin Sahti, Mallaskosken Panimo (Seinäjoki), Malmgårdin Panimo (Loviisa), Nokian Panimo, Olvi (Iisalmi), Pyynikin käsityöläispanimo (Tampere), Rekolan Panimo (Fiskars), Ruosniemen panimo (Pori), Saimaan Juomatehdas (Mikkeli), Sinebrychoff (Kerava), Stadin Panimo (Helsinki), Suomenlinnan panimo (Helsinki), Teerenpeli Panimo (Lahti), Vakka-Suomen Panimo (Uusikaupunki)

Suomen Paras Olut 2014 tulokset

Suomen Paras Olut 2014
American Lager 4,5 t% (Stadin Panimo)

Sarjojen palkitut oluet

Vaalea lager enintään 4,7 %
1. American Lager 4,5 t% (Stadin Panimo)
2. World Lager 4,5 t% (Stadin Panimo)
3. Keisari Luomu 4,5 t% (Nokian Panimo)

Vaalea lager yli 4,7 %
1. Mississippi Beer 5,0 t% (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)
2. Sorachi Lager 4,9 t% (Rakuuna Olut)
3. Karhu Tosi Vahva 8,0 t% (Sinebrychoff)

Tumma tai värillinen lager
1. Senaattori 7,5 t% (Rakuuna Olut)
2. American Black Lager 5,3 t% (Stadin Panimo)
3. Kievari Schwarz 4,5 t% (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)

Ale enintään 4,7 %
1. American Pale Ale 4,5 t% (Stadin Panimo)
2. American Porter 4,5 t% (Stadin Panimo)
3. Pikkuportteri 4,2 t% (Pyynikin käsityöläispanimo)

Ale yli 4,7 %
1. Lammin Sahti 7,5 t% (Lammin Sahti)
2. Maku Brewing IPA 7,3 t% (Maku Brewing)
3. West Coast Double IPA 8,0 t% (Stadin Panimo)

Vehnäolut
1. Weizen Bock 7,5 t% (Koskipanimo)
2. Marsalkka Luomuvehnä 4,6 t% (Saimaan Juomatehdas)
3. Mufloni Vehnä 5,0 t% (Panimoravintola Beer Hunter’s)

FAZER: Leikkisä suomalainen Pure Dark -suklaasarja hemmottelee tumman suklaan ystäviä (Katso video)

a259e9e13280ca62_800x800ar

Fazer tuo suomalaisille uuden yllätyksellisen premium-suklaiden sarjan.  Fazer Pure Dark -suklaat ovat 70-prosenttista tummaa suklaata. Suklaalevyt on kehitetty ja valmistettu Fazerin suklaatehtaalla Vantaalla. Fazer tuo sarjansa myötä aivan uudenlaisia makuja sekä vanhoille että uusille tumman suklaan ystäville. Tyylikkäisiin kääreisiin pakatut herkut saapuvat myyntiin syyskuun alussa.

Fazer on kuunnellut suomalaisia kuluttajia tarkalla korvalla kehittäessään uutta tummaa Pure Dark -suklaasarjaa. Uutuussuklaan neljä eri makua – paahdettu maissi, kahvi ja kardemumma, minttu sekä perinteinen tummasuklaa – tuovat uudenlaisia makuja mutta samalla vastaavat suomalaisia makumieltymyksiä.

Fazerilla lähes kolmekymmentä vuotta työskennellyt tuotekehitysjohtaja Heli Kylliäinen kertoo, että uudet Pure Dark -suklaat on kehitetty erityisesti arjen pieniin luksushetkiin.
”Uudet suklaamaut ovat ennakkoluulottoman kokeilun tulosta. Pure Dark rikkoo premium-suklaan perinteitä suhtautumalla asioihin uteliaasti, leikkisästi ja kekseliäästi. Nyt lanseerattavat tuotteet ovat makuyhdistelmiltään kuluttajien mielestä parhaimpia”, kertoo Kylliäinen.

Uusi Pure Dark -sarja huomioi laadukkaita tuotteita ja hienostuneita makuja arvostavat tumman suklaan ystävät sekä kuluttajat, joille tumma suklaa on terveellisempi vaihtoehto. ”Suomessa korkealuokkaiset premium-suklaalevyt ovat suosittuja. Premium-suklaalevyjä ostetaan pääasiassa itselle ja omaan herkutteluun”, kertoo Senior Brand Manager Susanna VarsanpääFazerilta.

Yllättävän erilainen tumma suklaa

Fazer Pure Dark -sarjassa on neljä herkullista makua. Suklaasarjan yllätyksellisimmät maut ovat paahdettu maissi, joka sulaa suuhun hieman suolaisena sekä kahvi & kardemumma, joka hurmaa mausteisella salaperäisyydellään. Suklaasarjaa täydentävät suomalaisten rakastama minttu viileydellään sekä perinteinen tummasuklaa, joka on totuttua pehmeämmän makuinen. Kaikkien makujen kaakaopitoisuus on 70 prosenttia.

Fazer Pure Dark 70% Cocoa tumma suklaa 95 g
Fazer Pure Dark 70% Roasted Corn tumma suklaa 95 g
Fazer Pure Dark 70% Twist of Mint tumma suklaa 95 g
Fazer Pure Dark 70% Coffee & Cardamom tumma suklaa 95 g

”Fazer Pure Dark kannustaa rikkomaan rutiinit ja löytämään uudet kuviot. Se näyttää esimerkkiä tuomalla perinteiseen premium-suklaakategoriaan modernia designia, mielikuvituksellisia makuja sekä yllätyksellisyyttä pakkauksessa ja täysin uudenlaisessa muotissa.”, kertoo Varsanpää. Uutuussuklaiden kehityksessä huomioitiin myös se, että kuluttajat haluavat pienempiä levykokoja sekä pakkausratkaisuja, jotka mahdollistavat tuotteen säilymisen siistinä seuraavaan nautintohetkeen.

Valmistus Suomessa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta siitä kun suomalainen perheyritys Fazer aloitti makeisten valmistuksen vuonna 1894. Monet perinteiset tuotteet kuten Mignon, Fazerin Sininen ja Geisha ovat jo osa suomalaista makuperimää. Fazerin vanhin tummasuklainen levy, Taloussuklaa vuodelta 1917, on edelleen suosittu.

Tumman suklaan kiinnostus kuluttajien parissa alkoi muutamia vuosia sitten ja herkku on onnistunut sulattamaan suomalaisen maitosuklaakansan sydämet. Tummaa suklaata on opittu maistelemaan sellaisenaan ja nyt Pure Dark -sarjan makuyhdistelmät tuovat uusia vivahteita tummien suklaiden kiehtovaan maailmaan. Kaikki Fazerin makeistehtaat ja keksitehdas sijaitsevat Suomessa: Vantaalla (suklaat ja keksit), Lappeenrannassa (sokerimakeiset) ja Karkkilassa (ksylitolituotteet). Fazerin makeisista 95 % valmistetaan Suomessa. Fazer Makeiset työllistää Suomessa yli 1 200 henkilöä.

Järjestä rapujuhlat! Näillä ohjeilla pöytä koreaksi

ltcdikf6qi2ondsu5trf

Syksyn myötä saapuu myös suussa sulavien saksiniekkojen sesonki. Niin tuoreet kuin pakasteravutkin maistuvat mainioilta, kun ne kuoritaan oikein ja tarjoillaan tunnelmaan panostaen.

Rapujuhlien sisustukseen kannattaa satsata. Sesongin aikana raputeemaan sopivaa rekvisiittaa löytyy lähes jokaisesta vähittäiskaupasta. Juhliin kannattaa varautua myös riittävällä määrällä servettejä ja jopa ruokalapuin – onhan rapujen syöminen sottaista puuhaa. Rapujuhlien perinteisiin kuuluu myös jääkylmien snapsien nauttiminen ruokailun lomassa.

Ravut pestään huolellisesti ennen keittämistä. Ravut viihtyvät suolalla ja tillillä maustetussa keitinvedessä noin kymmenen minuuttia koosta riippuen. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin syntyvästä raosta. Ennen tarjoilua ravut jäähdytetään. Ravut ovat parhaimmillaan 6-12 tuntia keittämisestä.

Rapujen kuorimiseen taas on omat kikkansa. Ensin otetaan tukeva ote saksista ja irrotetaan ne tyvestä. Saksiosat katkotaan nivel kerrallaan ja niistä imetään mehut ja lihat. Saksen pienempään haaraan pääsee käsiksi, kun ottaa avuksi rapuveitsen. Naksauta kärki auki ja imaise herkullinen mehu parempiin suihin. Tyhjennä samalla tavoin isompi saksi. Ota sitten kiinni ravun selkäpanssarista ja käännä se selälleen pyrstö itseesi päin. Irrota pyrstö selkäpanssarista taittamalla sitä viimeisten jalkojen kohdalta. Nautiskele selkäpanssarista löytyvä liemi ja kaavi panssarin sisäpinnalta maukas rapuvoi. Leikkaa pyrstö sivusta auki ja kuori se. Irrota pyrstölihan päältä lihasuikale ja poista sen alta tumma suoli. Tämän jälkeen pyrstön voi syödä joko sellaisenaan tai tillillä maustetun paahtoleivän päällä.

Jos taas rapumerta ammottaa tyhjyyttään eikä saksiveikkoja löydy pakasteestakaan, voi rapujuhlan järjestää myös näitä reseptejä käyttämällä. Valmiita ruokia tarjoamalla voi välttää myös suurimman osan sotkusta.

Kreolikatkarapuvartaat

Kreolikatkarapuvartaat ovat elokuun kuutamoöiden illanistujaisiin oivaa tarjottavaa. Cajun-mausteseos sisältää paprikaa, valkosipulia, sipulia, valkopippuria, mustapippuria, cayennepippuria, timjamia ja oreganoa. Maustesekoituksen tilalla voi käyttää vartaisiin edellä mainittuja mausteita erillään.

4:lle

1 kg  kuorellisia katkarapuja

Marinadi:

1 pieni sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
1 rkl cajun-maustesekoitusta
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
2 tl vahvaa sinappia
1 hienonnettu chilipalko
1 tl suolaa

Lisäksi:

puisia varrastikkuja

Liota puisia varrastikkuja vedessä noin puoli tuntia, jotta ne eivät syty niin helposti palamaan grillissä. Sekoita marinadin aineet keskenään. Laita kuorimattomat, sulatetut ravut marinadiin vähintään pariksi tunniksi.

Tikuta ravut vartaisiin. Paista vartaita kuumassa grillissä muutama minuutti molemmin puolin.

Britan katkarapupiirakka

Valmista taikina itse tai käytä pakastetaikinaa. Sekä piirakkataikina että lehtevä voitaikina sopivat reseptiin mainiosti. Täytteessä sinihomejuusto tuo säväyksen katkarapujen kanssa.

Piirakkavuoka, halkaisija n. 26–28 cm

Taikina:

3 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Täyte:

n.200 g kuorittuja katkarapuja
n.100 g sinihomejuustoa
½ dl hienonnettua tilliä
1 tl sitruunapippuria
½ tl valkopippuria
2 munaa
2 dl ruokakermaa
2 dl juustoraastetta

Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita aineista nopeasti taikina. Laita taikina jääkaappiin n. 30 minuutiksi. Painele laakean piirakkavuoan pohjalle. Mikäli on kiire, taikinan voi taputella vuokaan jauhoja apuna käyttäen ilman jääkaappiin laittoa.

Esikypsennä pohjaa 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min. Laita kypsennetyn piirakkapohjan päälle katkarapuja, murustettua sinihomejuustoa, tilliä ja juustoraastetta. Mausta täyte. Kaada piirakan päälle muna-kermaseos ja paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla n. 30 min.

VINKKI: Voit käyttää myös valmista Myllyn Paras Voi- tai Lehtitaikinaa (1 pkt) piirakan pohjana.

Pinaattinen pastasalaatti

Salaattipinaatti tai mizuna eli japaninpersilja sopivat tähän salaattiin. Salaatti saa maustua ennen tarjoilua, jotta kastikkeen maku imeytyy makaroneihin.

6:lle lisäkkeeksi tai 4:lle pääruoaksi

500 g Myllyn Paras Keltainen Sydän Makaronia
tai Keltainen Kukka Makaronia
4 sipulia
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaloituna
250 g salaattipinaattia tai vastaava määrä mizunaa eli japaninpersiljaa
1 dl paahdettuja pinjansiemeniä (50 g)
2 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
¾ dl oliiviöljyä
½ chilipalko hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

Keitä makaroni pakkauksen ohjeen mukaan. Anna pastan jäähtyä. Poista pinaatista lehtiruodit ja suikaloi lehdet. Puhdista sipulit ja viipaloi ne. Lisää sipulit yhdessä tomaattien, pinaatin, pinjansiementen sekä oreganon kanssa pastan joukkoon.

Sekoita öljyn joukkoon chili ja valkosipuli. Mausta öljy sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Kaada maustettu öljy salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Salaatti saa maustua ennen sen nauttimista.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Venäjälle tarkoitettuja elintarvikkeita myyntiin Suomessa

Osaa Suomessa tuotetuista Venäjälle tarkoitetuista elintarvikkeista saa myydä Suomessa venäjänkielisissä pakkauksissa. Eviran antaman päätöksen mukaan kylmässä säilytettäviä elintarvikkeita saa tavanomaisesta poiketen myydä ilman, että suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä on kiinnitetty pakkauksiin. Oikeiden pakkausmerkintöjen on kuitenkin oltava kuluttajien saatavilla. Muutoksia ei tässä vaiheessa tule muiden elintarvikkeiden myyntiin.

Elintarvikelainsäädäntö edellyttää, että elintarvikkeiden pakolliset pakkausmerkinnät on tehtävä suomen ja ruotsin kielellä. Poikkeuksellisen tilanteen takia 8.8.2014 mennessä Suomessa valmistettuja, venäjänkielisin pakkausmerkinnöin varustettuja elintarvikkeita saa kuitenkin myydä kuluttajille. Suomen- ja ruotsinkielisten pakkausmerkintöjen on oltava saatavilla tuotteiden läheisyydessä sekä erillisenä kirjallisena paperina että isolla näkyvällä taululla.

– Poikkeus koskee vain kylmässä säilytettäviä elintarvikkeita, koska niiden pakkausmerkintöjen korjaaminen olisi kylmäsäilytysvaatimuksen ja erien suurten kokojen vuoksi vaikeaa, sanoo yksikönjohtaja Annika Nurttila Eviran tuoteturvallisuusyksiköstä.

Venäjän asettamien tuontikieltojen takia vienti Venäjälle jouduttiin lopettamaan yllättäen, ja elintarvikkeiden tuottajilla on varastoissaan paljon Venäjän markkinoille tarkoitettuja elintarvikkeita. Eviran päätöksellä pyritään vähentämään tuontikiellosta aiheutuvaa ruokahävikkiä. Eviran arvion mukaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa pakkausmerkintävaatimuksista voidaan huolehtia tavanomaisesta poikkeavalla tavalla, ilman että kuluttajien tiedonsaanti vaarantuu.