Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

175-vuotias ravintola Foija palaa uudistuneena juurilleen Turun ytimeen.

foija_logo

Uusi Foija henkii raikasta uutta tuulahdusta historiaa kunnioittaen

Juhlavuotta viettävä, Suomen vanhimpiin ja tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluvan Foijan nimen juuret ulottuvat vuoteen 1839, jolloin Foija aloitti toimintansa Åbo Svenska Teatterin ravintolana. Ravintolan nimi tuli teatterin lämpiötä tarkoittavasta ranskankielisestä sanasta foyer. Laajentunut ravintolakokonaisuus tulee uudistuksen kautta lähemmäksi kaupunkilaisia sekä makunautinnoiltaan että puitteiltaan. Ravintola avautuu tiistaina huhtikuun 1. päivä klo 09.00, kellariravintola klo 11.00.

Turun keskustan ytimessä, uusitussa ravintola Foijassa on yhteensä 190 asiakaspaikkaa kahdessa kerroksessa. Museovirasto on valvonut remonttia, ja esimerkiksi kellarissa sijaitsevan ruokaravintolan kaariholvit ovat säilyneet muuttumattomina. Eniten on muuttunut katutasossa sijaitseva ravintolan osa. Ravintola sai lisää tilaa 30 neliön verran vanhan Kauppatorin apteekin tiloista ja oman sisäänkäynnin Aurakadulta, kun käyttöön saatiin toinen apteekin vanhoista sisäänkäynneistä. Tämä mahdollistaa ravintolan laajemmat aukioloajat, sillä ravintola ei ole enää sidoksissa Hansakorttelin aukioloaikoihin. Ravintolassa on myös 2 kabinettia, joka mahdollistaa kokousten ja yksityistilaisuuksien järjestämisen.

Kellarissa sijaitsevan tunnelmallisen viihtyisän ravintolan à la carte -listalla on klassikoita vuosien varrelta kuin uusia annoksiakin. Täydellisen mureat rotukarjasta valmistetut pihvit ovat meille sydämen asia, toteaa keittiöpäällikkö Mikko Mäkipää. Ruoka valmistetaan kädentaidolla, makumaailmassa näkyy niin makujen aitous ja selkeys kuin annoksien runsaus. Tarjoiluastiasto on valittu huolella pieniä yksityiskohtia myöten. Koko päivän voimassa olevan à la carte-listan lisäksi tarjolla on lounasta arkipäivisin. Foijan viinit ovat valittu syventämään ruokalistan makumaailmaa ja ne saapuvatkin eri viinimaista. Foijassa on mahdollista nauttia myös arvokkaampia viinejä laseittain.

Katutason 70 asiakaspaikkainen rento ja viihtyisä Foijan viinibaari on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jonne on helppo poiketa kahville, oluelle tai viinille. Katutason viinibaarissa on tarjolla myös syötävää. Sunnuntaisin juhlitaan iloisesti Sparkling Sundays – teemalla, livemusiikin viihdyttämänä. ”Foijan ylpeys on kädentaidolla valmistetut annokset, mielenkiintoiset viinit, pirteät drinkit, laadukkaat espressopohjaiset kahvit ja panimotuotteet, innostunut ja ammattitaitoinen palvelu, jotka täydentävät iloisen elämyksen”, kertoo ravintolapäällikkö Suvi Rimpeläinen.

Katutason baarin sisustuksessa Suomen vanhimman apteekin kaariholvi, alkuperäiset kakluunit ja museoviraston suojelema kivilattia korostavat menneen ajan ilmettä uusin raikkain sisustus yksityiskohtineen. Korkeat historialliset ikkunat antavat näkymän Turun vilkkaalle torille. Foijan sisustussuunnittelusta on vastannut Samuli Pöllänen Aprocos Ky:stä.

Aukioloajat:

Kellariravintola Foija
ma-ti klo 11.00-22.00, ke-to klo 11.00-23.00, pe klo 11.00-24.00, la klo 12.00-24.00, su klo 13.00 – 22.00

Bar Foija
ma-to klo 09.00 -24.00, pe klo 09.00-02.00, la klo 11.00 -02.00 ja su klo 12.00-02.00

Ravintola Foija

Aurakatu 10, 20100 TURKU, +358 20 7994 002

www.foija.fi | www.facebook.com/foija

Makujen Lappi tarjoaa lähituotteita Luoston pääsiäismatkailijoille

Myyntikota nousee Luostolle

Luostolla on pääsiäisajan matkailijoille tarjolla rinnetapahtumien ja iltaohjelmien lisäksi uutena palveluna lappilaisia lähiruokatuotteita. Myös paikalliset ravintolat nostavat lähituotteet ruokalistoilleen.

Lapland Hotel Luostotunturin edustalla lappilaiset yrittäjät myyvät pääsiäisviikonloppuna valmistamiaan poronliha- ja naudanlihatuotteita, kalatuotteita, marjatuotteita, vastapaistettua rieskaa sekä matkamuistoja. Mukana on myös Lapin ammattiopiston puutarhamyymälä Silmu, joka myy tuoreyrttejä ja kukkia.

”Pyrimme näin järjestämään matkailijoille hyvän ja helpon mahdollisuuden ostaa harvemmin saatavia Lapin erikoistuotteita. Samalla lappilaiset yrittäjät saavat yhden uuden tilaisuuden myydä tuotteitaan suoraan kuluttajille”, kertoo LAPPI LUO II-työohjelman elintarviketoimialakehittäjä Jussi Veijola.

Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anu Summanen kertoo, että he ovat Sodankylän kunnan ja Luoston matkailuyrittäjien kanssa mielellään mukana järjestämässä tapahtumaa, joka tuo hyvän lisän alueen matkailijoille ja vakituisille asukkaille kohdistettuun tuote- ja palvelutarjontaan. Myös paikalliset ravintolat nostavat lähituotteet ruokalistoilleen ja käyttävät niitä pääsiäisenä ruokiensa valmistuksessa.

”Lähiruoan kukin ymmärtää omalla tavallaan. Jonkun mielestä se on suomalaista ja toisen mielestä omalla alueella tuotettua ruokaa. Jälkimmäinen on lähempänä virallista määritelmää. Lähiruoka ja paikalliseen ruokakulttuuriin perustuvat tuotteet ovat tällä hetkellä voimakas trendi jopa siinä mittakaavassa, ettei tarjonta aina riitä tyydyttämään kysyntää”, toteaa Jussi Veijola.

Tavallisen kuluttajan on joskus hieman hankala löytää pieniä, paikallisia elintarvikeyrityksiä ja heidän tuotteitaan. Nyt ne tuodaan Luostolla matkailijoiden ulottuville.

”Mikäli saamme asiakkailta ja yrittäjiltä positiivisesta palautetta, tulemme järjestämään vastaavanlaisia myyntitapahtumia Luostolla ja muuallakin Lapissa tulevinakin matkailusesonkeina. Matkailu on Lapissa niin merkittävä elinkeino, että matkailuyritykset ja niiden asiakkaat ovat pienille elintarvikeyrityksillemme erittäin tärkeä kohderyhmä”, Veijola sanoo.

Lappilaiset elintarvikeyrittäjät ovat jo aiemmin olleet yhdessä myymässä tuotteitaan erilaisilla messuilla Helsingissä ja muissa Etelä-Suomen kaupungeissa, mutta Lapin matkailukeskuksissa yhteisesiintymisiä ei ole järjestetty.

Luoston tapahtumaan on tulossa runsaat kymmenen myyjää, mutta hotellin edustalla riittää kyllä tilaa suuremmallekin myyjäjoukolle. Jos joku yrittäjistä haluaa vielä mukaan, yhteyttä kannattaa ottaa suoraan tilaisuuden järjestäjiin.

Myyjät ovat paikalla 18. – 20.4.2014 klo 11–19 päivittäin. Myös paikkakuntalaiset ovat luonnollisestikin tervetulleita.

Valion Seinäjoen tehtaan rahkakapasiteetti kaksinkertaistui – rahka ei lopu kesken pääsiäisenä

Valio Oy, SeinŠjoki

Valion Seinäjoen tehdas

Valion Seinäjoen tehtaalla on otettu maaliskuussa 2014 käyttöön uusi rahkanvalmistuslinja, joka kaksinkertaistaa Valion rahkojen ja maustettujen rahkojen tuotannon. Helmikuussa otettiin käyttöön uusi erikoisvoin valmistuslinja. Kokonaisinvestoinnin arvo kohoaa noin 18 miljoonaan euroon. Lisääntyneen tuotannon myötä Seinäjoelle on palkattu parikymmentä uutta työntekijää.

Seinäjoen tehdas valmistaa kaikki Valio rahkat, Valio raejuustot, Valio Gefilus® tehojuomat, Valio HeVi® shotit, Valio voin, Valio Oivariini® ja Valio KevytLevi® levitteet sekä teollisuusvoita ja maitojauheita.

Tehtaan tuotanto oli vuonna 2013 noin 107 miljoonaa kiloa. Tehdas vastaanotti noin 385 miljoonaa litraa maitoa, joka kerättiin keskimäärin 64 kilometrin säteeltä. Tehtaan kokonaisvastaanotto oli 461 miljoonaa litraa. Valion maitoketju työllistää Etelä-Pohjanmaalla yli 3 500 ihmistä ja toiminta tuloutti alueelle noin 150 miljoonaa euroa viime vuonna.

– Investointi mahdollistaa rahkatuotteiden volyymin turvaamisen Suomessa sekä luo pohjaa tuotteiston kasvuun lähimarkkinoillamme Ruotsissa ja Venäjällä. Tänä pääsiäisenä rahka ei pääse loppumaan kaupoista, vakuuttaa Valion Seinäjoen tehtaanjohtaja Timo Panula.

Vuoden 2013 pääsiäisen huippumenekin aikana rahkatuotteita uhkasi tuotepula. Sesongin lisäksi kysyntää kasvatti proteiinituotteiden räjähdysmäisesti kasvanut suosio. Proteiinitrendi jatkuu edelleen vahvana.

– Rahkat ovat olleet vähittäiskaupassa nopeimmin kasvava kategoria viimeisten vuosien aikana. Kapasiteettirajoitteet ovat estäneet Valiota vastaamasta täydellä teholla kasvavan markkinan ja kiristyneen kilpailun haasteeseen. Uusi rahkalinja mahdollistaa kasvavan kategorian kehittämisen ja uusien kuluttajia kiinnostavien tuotteiden tuomisen markkinoille, kertoo Välipalat ja ruoanvalmistus -tulosyksikön johtaja Pekka Tola Valiosta.

Myös maustevoiden valmistusta vanhan voitehtaan tiloihin

Rahkakapasiteettia saatiin lisättyä nopeasti, koska tyhjää tilaa oli Seinäjoen tehtaassa valmiina. Niin sanotun vanhan voitehtaan tuotantotilat olivat tyhjentyneet uuden entistä tehokkaamman voitehtaan valmistuttua sen viereen vuonna 2010.

Vanhan voitehtaan saneeratuissa tiloissa on aloitettu myös maustettujen voiden valmistus. Valkosipuli-tillillä ja suklaalla maustettuja voituotteita viedään tällä hetkellä Venäjän markkinoille.

– Vain aidoista ja luonnollisista raaka-aineista valmistetut Valio maustetut voit tuovat helposti hyvää makua ruokiin, leivontaan ja leivän päälle, kertoo Valkoiset juustot, voi ja levitteet -tulosyksikön johtaja Elli Siltala Valiosta.

Linkit

Saksan Viinitiedotus: Riesling, Spätburgunder & Co 2014: Saksalaiset viinitilalliset maistattavat parhaimmistoaan Vanhalla Ylioppilastalolla

429971_345188315524470_1360259390_n

• Riesling, Spätburgunder & Co 2014 -tapahtuma järjestetään Vanhalla Ylioppilastalolla maanantaina 14.4.2014. • Tilaisuudessa voi tutustua noin 50 viinitilallisen laadukkaisiin valko- ja punaviineihin. • Sommelier Romana Echensperger esittelee iltapäivän tastingissään Saksan Pinot Noirin. DWI:n johtaja Steffen Schindler valottaa omassa osuudessaan saksalaisten viinien tuoreimpia kuulumisia.

Vanhalla Ylioppilastalolla vietetään saksalaisten viinien päivää maanantaina 14.4.2014.

Tilaisuudessa sekä suomalaiset edustajat että Saksasta sankoin joukoin saapuvat viinitilalliset esittelevät  yleisölle valikoimiensa parhaimmistoa.

Iltapäivä klo 14-17 on varattu alan ammattilaisille. Ennen tilaisuuden alkua klo 13.15 Deutsches Weininstitutin johtaja Steffen Schindler kertoo saksalaisten viinien ajankohtaisista kuulumisista. Arvostettu sommelier Romana Echensperger pitää iltapäivällä alan ammattilaisille suunnatun tastingin Saksan Pinot Noirista. Viinit ystävät voivat tutustua Vanhalla olevaan tarjontaan klo 17-19.

Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua moneen mielenkiintoiseen viinitilalliseen sekä heidän antiinsa ja tarinaansa. Paikalla on vuosisatoja vanhoja, aatelisia viinitilallisia kuten esimerkiksi Domdechant Werner’sches Weingut Rheingaun alueelta. Suomeen saapuu myös dynaamiseen Generation Riesling -verkostoon kuuluvia, myös sukupolvelta toiselle periytyneiden tilojen nuoria, alle 35-vuotiaita tilallisia. Generation Riesling -verkostoon kuuluvat ovat yhdistäneet voimansa, jakavat keskenään kokemuksiaan ja soveltavat uusia ideoita ja profiileja viineihinsä liittyen.

Suomessa ja myös kansainvälisesti saksalaisten viinien menestys on edelleen jatkunut.

Kuluttajat ostavat laadukkaita saksalaisia viinejä yhä enemmän, ja saksalaisten viinien kysyntä ravintoloissa on myös kasvanut. Viinien hedelmäisyys ja hapokkuus kun sopivat loistavasti yhteen yhtä lailla aasialaisen kuin myös suuressa suosiossa olevan skandinaavisen ruokakulttuurin kanssa. USA:sta vyöryn lailla alkanut riesling-boomi ei ole hellittänyt. Viinien hinta-laatusuhdetta pidetään myös erittäin hyvänä.

Rieslingien suosion innoittamana Saksan Viinitiedotus järjestää toukokuussa jo neljännen kerran Riesling-viikot. Tällä kertaa viikot ulottuvat paitsi Helsingin, Turun ja Tampereen lisäksi myös Jyväskylän ja Kuopion ravintoloihin. Riesling-viikkojen vastaanotto on ollut kaikin puolin erittäin innostunutta.

Kasvanut kiinnostus saksalaisia viinejä kohtaan ei koske ainoastaan saksalaisten omaa rypälettä eli  Rieslingiä, vaan tilausta on myös muille saksalaisille viineille, kuten Pinot-perheen viineille. Saksa on maailman kolmanneksi suurin pinot noir -viinien, saksaksi Spätburgunder-viinien, tuottajamaa, ja näiden hieman keveämpien viinien kysyntä lisääntyy jatkuvasti.

Punaviinejä Saksassa tuotetaan 36 %, joista suurin osa on pinot noireja. Suurten punaviinimaitten Ranskan ja USA:n jälkeen Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noir -punaviinien tuottaja. Erityisesti ravintolat ovat ottaneet saksalaiset pinot noirit mielellään vastaan. Tällä hetkellä kansainvälinen makutrendi on punaviineissä hieman kevyempään päin, minkä vuoksi Pinot Noirin kysyntä kasvaa.

Saksalaisten viinien suurin vientimaa on USA. Merkittäviä vientimaita ovat muun muassa Englanti, Alankomaat, Norja ja Ruotsi. Vientiä on myös Japaniin ja Kiinaan. Suomi on saksalaisten viinien vientimaana 15. sijalla.

Vanhalla järjestettävän Saksan viinien ammattilaisosuus on klo 14.00–17.00. Päivän päätteeksi myös viininharrastajat nauttivat monimuotoisista juomista klo 17.00–19.00.

McDonald’s siirtyy luomukananmunien käyttöön

p7gzte9fhdocjcnrru4b

Suomen McDonald’s siirtyy tuoreiden, kotimaisten luomukananmunien käyttöön tuotteissaan.  Luomumunat McDonald’sille toimittaa laitilalainen Munax Oy.

Tuoreita luomumunia tarjotaan osana McDonald’sin aamiaisvalikoimaa 8. huhtikuuta alkaen. Munax Oy on Suomen suurin luomumunien pakkaaja, ja heidän tuottamiaan Tuoreita Laitilan Kanatarhan luomukananmunia on saatavilla 56 McDonald’s-ravintolassa.

”Tuoreet, kotimaiset luomukananmunat paistetaan alusta loppuun asti itse jokaisessa ravintolassa ja paistetut munat lisätään aamiaistuotteisiin. Tuore luomumuna antaa Sausage McMuffin & Egg- sekä Bacon McMuffin & Egg -aamiaistuotteisiin lisää mehevyyttä ja makua – onhan se iso osa itse tuotetta”, toteaa laatupäällikkö Stiina Rasimus-Sahari.

Luomutuotanto on tarkoin valvottua

Luomutuotanto on sertifioitua tuotantoa, ja sääntöjä valvotaan tarkastamalla tuotantotila vähintään kerran vuodessa. Luomukanat asuvat lattiakanalassa lajitovereitaan väljemmin. Luomukanoilla on orret ja oma munintapesä sekä ikkunallinen kanala. Kanoilla on mahdollisuus viettää päivät ulkona kanatarhassa kuopsutellen kesästä myöhäissyksyyn asti.

”Luomumunissa kananmunankeltuaisen väri tulee luonnollisista rehuainesosista kuten maissista, viherjauhosta ja laidunruohosta. Lisäksi virikerehu, kuten kaali ja porkkana, antavat keltuaiselle lisäväriä ja tarjoavat kanoille puuhastelun lisäksi luonnollisen vitamiininlähteen”, kertoo eläintuotannon asiantuntija Katarina Rehnström Luomuliitosta.

Luomukana syö lähes täysin luomurehua. GMO-rehujen, synteettisten rehuainesosien ja väriaineiden käyttö on kokonaan kielletty ruokinnassa.

Luomukanojen ulkoiluun voi tutustua täällä.

ViiniExpo: Suomalaisia viinivaikuttajia aateloidaan ritareiksi

viinin_ystavan_paiva_mess.eef076b3-fec6-497d-b627-2d310ac34b97-main_image

Viinin ystävän päivä Messukeskuksessa on avoinna kuluttajille lauantaina 22.3.

Suomalaisia pitkän linjan viinivaikuttajia aateloidaan ritarin arvonimellä tänään ViiniExpo-messutapahtuman yhteydessä. Samalla Bordeaux´n aluejärjestöjen kattojärjestö Commanderie de Bordeaux perustaa Helsinkiin järjestön toimipisteen.

Maailman suurimman viinialueen Bordeaux´n järjestäytyminen on alkanut jo lähes 1000 vuotta sitten. Alueen kattojärjestö perustettiin 1952.

Grand Conseil de Bordeaux´n varapresidentti Hubert Burnereau vierailee viidentoista kollegansa kanssa ViiniExpossa Messukeskuksessa. Bordeaux on messujen teemana, ja alueen viinejä on ViiniExpossa maistettavissa yli 100. Herra Burnereau on tavattavissa ViiniExpossa perjantaina ja lauantaina.

Monsieur Burnereau aateloi suomalaisen viinikulttuurin pitkän linjan edistäjiä ritarin arvonimellä kutsuvierastilaisuudessa tänään torstaina. Aateloitavat ovat: lääk.tiet.tri Georg H. Borgström, Master of Wine Essi Avellan, puheenjohtaja Tarja Uitti, Suomen Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK; keittiömestari Antti Vahtera, toimittaja Hannu Vanhanen, sommelier Antti Uusitalo, Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, lehtori Jouko Mykkänen, pastori Jaakko Heinimäki, kirjailija Heikki Remes, johtaja Erkki Liikanen, Suomen Pankki, tri Pekka Lehtonen, Alkon tutkimuslaboratorio; Suomen Ranskan Suurlähettiläs Eric Lébedel, Ranskan Suurlähetystö, Kaupallinen osasto Leena Aradj, puheenjohtaja Kristel Nömmik, Viron Sommelieryhdistys; Retail Sales Manager Mika Vanne, Finnair Travel Retail ja Juha Berglund, ViiniExpon isäntä.

ViiniExpo järjestetään Messukeskuksessa 20.–22.3.2014 Gastro Helsinki -messujen yhteydessä. Alkoholijuomakaupan ammattilaisille ovet ovat avoinna torstaina 20.3. klo 12–18 ja perjantaina 21.3. klo 12–15. Kaikille viinin ystäville ovet ovat avoinna perjantaina 21.3. klo 15.00–20.00. Lauantaina viinin ystävän päivä on avoinna klo 11 – 18. www.viiniexpo.fi

Ravintola Porin Suomalainen Klubi – Svenska Klubbenin ravintolatoiminta siirtyy Fazerille

Ravintola Porin Suomalainen Klubi Svenska Klubben Oy ja Fazer Food Services Oy ovat 19.3.2014 allekirjoittaneet sopimuksen Ravintola Porin Suomalainen Klubi – Svenska Klubbenin ravintolatoiminnan siirtämisestä kokonaisuudessaan Fazer Food Servicesille 28.4.2014 alkaen. Ravintolakiinteistön omistava Kiinteistö Oy Porin Klubi – Fastighets Ab Klubben i Björneborg jatkaa vuokranantajana Fazer Food Services Oy:lle.

Porin kulttuurihistoriallisesti merkittävällä keskusta-alueella Etelärannassa sijaitseva perinteikäs Ravintola Suomalainen Klubi – Svenska Klubben on jatkossa osa Fazer Kokoukset ja Juhlat -ravintoloita ja juhlatiloja, jotka tarjoavat laadukkaita kokous-, tapahtuma- ja yritysjuhlapalveluita kautta maan. Ravintolan nykyinen henkilöstö jatkaa tehtävissään vanhoina työntekijöinä.

”Olemme tyytyväisiä, että olemme löytäneet ravintolatoiminnan jatkajaksi laadukkaan ravintola-alan ammattilaisen, jolla on paitsi pitkä historia ja kyky vaalia perinteitä, myös vahvaa ammattiosaamista tämän päivän ravintolatoiminnan kehittämisestä monenlaisille asiakasryhmille. Ravintola Suomalainen Klubi – Svenska Klubben on keskeinen osa Porin ravintolahistoriaa ja tärkeä kohtaamispaikka monenlaisissa juhlatilaisuuksissa. Meille on tärkeää, että Fazer haluaa säilyttää ravintolan tyylin ja arvokkaat perinteet”, kertovat Porin Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Teijo Virtanen ja Svenska Klubben puheenjohtaja Jan-Henrik Hollsten .

Fazer Kokoukset ja juhlat tarjoaa laadukkaita kokous-, tapahtuma- ja yritysjuhlapalveluita maanlaajuisesti useissa eri kohteissaan. Fazerin yli 120-vuotinen historia kahvila- ja ravintolamaailmassa sekä ylivertainen kokemus ensiluokkaisten palveluiden kehittäjänä ja makuelämysten vaalijana luovat puitteet kehittää Ravintola Suomalainen Klubi – Svenska Klubbenin palveluita entisestään ja jatkaa menestystarinaa perinteitä kunnioittaen.

”Ravintola Porin Suomalainen Klubi – Svenska Klubben täydentää hienosti ravintola- ja juhlapalveluitamme Porin keskustassa. Haluamme kehittää klubitalon tarjontaa tuomalla sinne tähän mennessä tunnetuksi tulleiden, menestyvien perinteiden lisäksi uusia ravintolapalveluita, joilla klubitalolle saadaan nykyisten lisäksi uusia asiakasryhmiä”, kertoo Fazer Food Servicesin toimitusjohtaja Jaana Korhola .

Raflaamo.fi-verkkopalvelu kokoaa kaikki S-ryhmän ravintolat yhteen

raflaamo_tv_1080x1920

S-ryhmä lanseeraa 18.3. alkaen Raflaamo.fi-verkkopalvelun, josta löytyvät kaikki S-ryhmän yli 600 ravintolaa. Raflaamosta voi katsoa kaikki ravintoloiden lounaslistat yhdellä kertaa, etsiä ravintolaa ja varata pöydän.

Raflaamo kokoaa kaikki yli 600 S-ryhmän ravintolaa ympäri Suomen yhteen verkkopalveluun. Palvelu toimiisijaintiperusteisesti eli se näyttää käyttäjälle lähimmät ravintolat etäisyyden mukaan järjesteltynä.Raflaamo toimii myös kaupungin rajojen yli, eli kahden kaupungin raja-alueilla näytetään ravintoloita molemmista kaupungeista.

Raflaamo on tehty responsiiviseksi, eli se toimii niin älypuhelimella, tabletilla kuin pöytäkoneellakin.

Halusimme helpottaa ravintolan, kahvilan tai baarin valintaa. Useimmat meistä ovat olleet siinä tilanteessa, että seisoskellaan kadulla ja mietitään, mihin ravintolaan mennään. Yksi seurueesta haluaa pizzaa, toinen oluelle ja kolmas jotain kevyttä. Ja mielellään ravintolassa, joka on mahdollisimman lähellä”, ketjujohtaja Harri OjanperäSOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta kuvailee Raflaamon lähtökohtia.

Raflaamo auttaa ravintolaillan suunnittelussa myös etukäteen. Ruokaravintoloiden menuita voi etsiä keittiön tyylin mukaan tai tuotteiden perusteella. Burgerit-valikon alta löytyvät kaikki hampurilaiset, jotkalähialueen ravintoloiden listoilta löytyvät. Myös pihvejä tarjoavat paikat sekä italialaiset ravintolat löytyvät yhdellä vilkaisulla. Kasvisruokien ystävät katsovat kaikki kasvisvaihtoehdot helposti. ”Raflaamoon on koottu kaikkien sieltä löytyvien ravintoloiden lounas- sekä a la carte -listat, ja pöytävarauksen saa tehtyä samalla.” Ojanperä kertoo.

Sopivan paikan löydyttyä varaus tehdään saman tien Raflaamon kautta. Asiakasomistajat saavat kaikista Raflaamon ravintoloista Bonusta S-Etukortilla.

Ohjelmaa kaipaavat löytävät Raflaamosta myös tulevien viikkojen tapahtuma- ja keikkatarjonnan.

Lanseerauskampanjan kärkenä Duudsonit

Raflaamon mainoskampanja alkaa 18.3. ja sen mainoskasvoina esiintyvät Duudsonit. Samaan aikaan Raflaamossa käynnistyy kilpailu, jossa arvotaan joka päivä viisi ilmaista lounasta. Löytämällä ravintoloiden sivuilla piilottelevat Duudsonit voi osallistua lounaiden arvontaan.

Raflaamon konseptin on suunnitellut Motley Agency ja sen teknisestä toteutuksesta vastaa Arcusys Oy.

www.raflaamo.fi

Aino-jäätelöllä voi nyt herkutella myös kodin ulkopuolella

gsiccs4jjskzxwt0xslf

Suomalaisesta luonnosta ja jälkiruokaperinteestä inspiraationsa saanut Aino-jäätelöperhe laajenee tänä keväänä kioskeihin, kahviloihin ja pikkupikareiksi kaupan jäätelöaltaisiin. Aino-pikareiden ja Aino-irtojäätelöiden myötä kotimaisesta premium-jäätelöstä pääsee nauttimaan muuallakin kuin kotona tai kylässä.

Turengin jäätelötehtaan tuotekehityksessä alun perin luotu Aino-jäätelö tuli myyntiin vuonna 2005. Yhdeksässä vuodessa Aino on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten vierasvarana, helppona jälkiruokana, kahviherkkuna ja sohvannurkassa nautittavana hemmottelutuotteena.

Tähän saakka Aino-jäätelöä on myyty ainoastaan erikokoisissa kotipakkauksissa, mutta nyt tuoteperhe laajenee jäätelötötteröiden, -annosten ja -pikareiden maailmaan.

– Kotimaiselle premium-jäätelölle on paljon kysyntää. Aino-jäätelö on vahva brändi, joka tunnetaan täyteläisistä, varta vasten suomalaiseen makuun kehitetyistä tuotteista. On jo aikakin, että laatutietoiset jäätelön ystävät pääsevät nauttimaan niistä muuallakin kuin kotona, jäätelöistä vastaava markkinointipäällikkö Minna Brunberg Suomen Nestléltä sanoo.

Pienet, sievät Aino-pikarit löytyvät jatkossa kauppojen pakastealtaista tuuttien ja puikkojen rinnalta. 1,75 desilitran kokoinen annos sopii erinomaisesti kertalusikointiin vaikka puistossa, autossa tai rannalla. Uusista Aino-pikareista löytyy tänä keväänä kaksi makuvaihtoehtoa: Karpalo & Kinuski ja Lumoava Lakritsi. Molemmat ovat Aino-kotipakkauksista ennestään tuttuja ja kuuluvat suosituimpien Aino-makujen joukkoon. Karpalo & Kinuski on myös vähälaktoosinen.

Retket jäätelökioskille ovat erottamaton osa suomalaista kesää, ja kahvilassa nautittu jäätelöannos piristää päivää ympäri vuoden. Aino-irtojäätelöt saapuvat nyt rikastamaan kahviloiden ja kioskien jäätelövalikoimaa neljässä iki-ihanassa maussa: klassinen Aino Wanhan Ajan Vaniljahetki, kevyesti kahviin vivahtava Aino Mokkainen Suklaahetki, raikkaan marjaisa Aino Vadelmainen Hetki sekä suolaista ja makeaa yhdistävä Aino Kinuskinen Mantelihetki.

Täydellisen hemmotteluhetken varmistamiseksi Aino-irtojäätelöiden pohjalta on luotu joukko kauniita ja herkullisia Aino Hetki -jäätelöannosreseptejä. Annosten nimet noudattelevat Aino-jäätelölle tyypillistä, suomalaisesta luonnosta ja sen raaka-aineista ammentavaa tunnelmaa: valikoimasta löytyvät esimerkiksi Lapin lumo, Marjavasu, Omenatarha ja Ruskan värit.

– Luonnollisuus ja lähiruoka ovat edelleen ruokamaailmassa pinnalla. Koko Aino-jäätelösarjassa käytetään aitoja luonnon makuja ja värejä, ja kaikki tuotteet valmistetaan suomalaisin voimin Turengin jäätelötehtaalla, Brunberg kertoo.

Saatavuus: Tuotteet tulevat myyntiin huhtikuusta 2014 alkaen.

Tuote- ja pakkaustiedot:

  • Aino Karpalo & Kinuski -pikari: Vähälaktoosista vaniljakermajäätelöä, karpalokastiketta ja kinuskikastiketta, 1,75 dl/105 g
  • Aino Lumoava Lakritsi -pikari: Vaniljakermajäätelöä ja lakritsikastiketta, 1,75 dl/101 g
  • Aino Kinuskinen Mantelihetki -irtojäätelö: Vaniljakermajäätelöä, suolaista kinuskikastiketta ja mantelikrokanttia, 5 l/2660 g
  • Aino Mokkainen Suklaahetki -irtojäätelö: Sokerikakunmakuista kermajäätelöä, kahvinmakuista suklaakermajäätelöä sekä kahvin- ja suklaanmakuista kastiketta, 5 l/2616 g
  • Aino Vadelmainen Hetki -irtojäätelö: Vaniljakermajäätelöä, vadelmanmakuista kermajäätelöä sekä vadelma-mustikkakastiketta, 5 l/2619 g
  • Aino Wanhan Ajan Vaniljahetki -irtojäätelö: Vaniljakermajäätelöä, 5 l/2751 g

Kaksi helsinkiläisravintolaa palkittiin Michelin-tähdillä

b95411319a1ffc66_400x400ar

Michelin julkisti tänään uusimman hotelli- ja ravintolaoppaansa Guide Michelin Main Cities of Europe 2014. Helsingissä Ask ja Chef & Sommelier saavat yhden tähden kumpikin. Michelin kertoo lisäksi, että huhtikuussa ilmestyy kätevä eripainos Guide Michelin Nordic Countries, joka sisältää Main Cities of Europe 2014 –oppaan pohjoismaiset hotellit ja ravintolat.

− Pohjoismailla on poikkeuksellisen rikas ruokakulttuuri ja erinomaiset, paikalliset raaka-aineet sekä tapa valmistaa aterioita, joissa yhdistyvät korkea laatu ja huippuosaaminen. Niinpä voimme tarjota lukijoillemme laajan valikoiman ravintoloita, joista Guide Michelinin legendaaristen symbolien ansiosta on helppoa löytää omaan makuun ja budjettiin sopiva vaihtoehto. Pohjoismailla on myös potentiaalia kasvattaa gastronomista tarjontaansa, joten on ajateltavissa, että uusi pohjoismainen opas tulevaisuudessa kattaa useampiakin Pohjolan kaupunkeja, sanoo Michael Ellis, Guide Michelinin johtaja.

Vuosittain ilmestyvä Guide Michelin Main Cities of Europe sisältääkin mieluisia uutisia suomalaiselle gourmet-taidolle: Helsingin uudet tähtiravintolat ovat Filip Langhoff in ja Linda Stenman-Langhoff in ravintola Ask Kruununhaassa sekä Eirassa Huvilakadulla sijaitseva luomuravintola Chef & Sommelier , jonka keittiöpäällikkönä toimii Sasu Laukkonen ja sommelierina Johan Borgar.

Helsingissä on nyt kuusi yhden Michelin-tähden ravintolaa: Ask (uusi), Chef & Sommelier (uusi), Demo, Luomo, Olo ja Postres.

Michelin Bib Gourmand –ravintoloita Helsingissä on viisi, joista kaksi uusia: Boulevard Social (uusi), Emo (uusi), Farang, Gaijin ja Pure Bistro. Bib Gourmand-symboli tarkoittaa, että ravintola tarjoaa erittäin maukasta ruokaa kohtuuhintaan

Muissa Pohjoismaissa Kööpenhaminan Geranium ja Noma pitävät kaksi tähteään. Yhden tähden saivat uusina Clou ,Marchal ja Studio at the Standard . Tukholmassa ravintolat Frantzén ja Mathias Dahlgren Matsalen pitävät kaksi tähteään. Perinteikäs Operakällaren ja viime vuoden toukokuussa avannut Oaxen Krog Djurgårdenilla ovat Tukholman uusia yhden tähden ravintoloita. Göteborgissa Bhoga nousee yhden tähden ravintolaksi. Oslossa Maaemo pitää kaksi tähteään, ja uusia yhden tähden oslolaisravintoloita ovat Ylajali ja Fauna .

Yli 3 800 hotellia ja ravintolaa 44 kaupungissa, 20 maassa 
Guide Michelin Main Cities of Europe 2014 sisältää tiedot 1 562 hotellista ja 2 285 ravintolasta. Bib Gourmand –ravintoloita on 279, kolmen tähden ravintoloita 15, kahden tähden ravintoloita 81 ja yhden tähden ravintoloita 349. Michelinin palkkaamat ammattimaiset hotelli- ja ravintolatarkastajat esiintyvät aina anonyyminä ja maksavat laskunsa paikan päällä – kuten kuka tahansa muu ravintolavieras. Jokainen oppaassa mainittu hotelli ja ravintola on tarkastettu. Näin taataan oppaan luotettavuus ja riippumattomuus, jotka ovat luoneet sen maineen ja pitävät sitä yllä.

Guide Michelin Main Cities of Europe hotelli- ja ravintolaopas on tarkoitettu hyödylliseksi apuneuvoksi liikematkailijoille ja turisteille. Oppaan hotellit ja ravintolat löytyvät myös osoitteesta www.viamichelin.com , ja sen voi ladata iPhoneen ja iPadiin hakemalla sen hakusanoilla ”guide michelin” App Storessa.

Lisätietoa Michelin oppaasta, sen historiasta ja tarkastajien toiminnasta http://www.michelin.fi/palvelut/kartat-opaskirjat .