Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Maitolähettiläs Kati Laine: Maitovalmisteista monipuolisuutta välipalaan

marjasmoothie

Kuvaaja: Studio Piquant/Antti Hallakorpi

– Koululainen tarvitsee välipalaa myös loma-aikaan, muistuttaa Maitolähettiläs, laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine talvilomien kynnyksellä. – Monipuolisen välipalan jälkeen jaksaa hiihtää, luistella tai laskea mäkeä.

Maitovalmisteista saa vaihtelevia välipaloja ja valikoima on laaja. Kun niitä täydentää täysjyväviljalla ja kasviksilla, marjoilla tai hedelmillä, välipala on monipuolinen ja täyttävä.

Yksinkertaisimmillaan välipalalla on lasillinen maitoa, piimää tai kaakaota ja ruisleipää kasviksilla höystettynä. Samaan pakettiin saa kaiken pyöräyttämällä tehosekoittimessa maitoa, piimää, jogurttia ja/tai rahkaa, marjoja ja kauraleseitä.

– Oma suosikkini on ykkösviili pakastemarjoilla ja myslillä höystettynä, Kati paljastaa.

Maitolähettiläs kertoo välipaloista, terveellisestä syömisestä ja liikunnasta Ruokakoululeireillä talvilomalla Kokkolassa ja Luodossa 26.2. Ruokakoulu on ruokaan liittyvää tekemistä, kokemuksia ja elämyksiä sekä liikuntatuokioita 8–12-vuotiaille tytöille ja pojille koulujen loma-aikoina. Ruokakoulujen käytännön toteutuksesta vastaavat 4H-yhdistykset eri puolilla Suomea.

Streat Helsinki TALKS puhuu katuruoan puolesta

streat-helsinki

Helsinkiin rakennetaan maailman parasta katuruokatapahtumaa. Streat Helsinki esittelee maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen katuruokakonferenssin, maaliskuista kaupunkia riemastuttavan katuruokafestivaalin sekä kansainvälisen tason katuruokabileet. Streat Helsingin ensimmäiset askeleet otetaan 21.–22.3.2014 kolmen tapahtuman kokonaisuudella. TALKS-konferenssi järjestetään Gastro Helsinki -messujen yhteydessä Messukeskuksessa, EATS-festivaali Torikortteleissa ja PARTIES-ruokabileet Teurastamolla.

–Tuomme Helsinkiin maailman katuruokaskenen huiput ja järjestämme kaikille mahdollisuuden tutustua katukeittiöiden mahdollisuuksiin. Samalla haluamme auttaa itse kaupunkia tekemään hyviä päätöksiä katuruokailun kehittämiseen liittyen, kertoo Streat Helsingin kokoonkutsujana toiminut Helsingin ruokakulttuuristrategian vetäjä Ville Relander.

– Suosittelen Streat Helsinkiä koko ruokayhteisölle tai siihen pyrkiville, kaupunkikehittämisestä, urbanismista, trendeistä, start up -toiminnasta ja palvelumuotoilusta kiinnostuneille. Itse asiassa kaikille elämäniloisille, tämä on tapahtuma joka antaa virtaa, Relander jatkaa.

TALKS kokoaa kansainväliset ja kotimaiset huippupuhujat maksuttomaan konferenssiin

Streat Helsinki TALKSin kaltaista katuruokakonferenssia ei pohjoisella pallonpuoliskolla ole ennen nähty. Gastro Helsinki -messujen yhteydessä järjestettävä konferenssi tuo yhteen satoja katuruoan puolestapuhujia, tekijöitä, tykkääjiä ja aiheesta kiinnostuneita. Päivän aikana otetaan oppia alan huippuihin lukeutuvilta yrityshautomoilta, inspiroidutaan eri kaupunkien katuruokavallankumouksista ja tutustutaan kentän menestystarinoihin.

Konferenssin puhujakaartin kansainvälistä kärkeä edustavat maailman arvostetuimpien ruokalehtien joukkoon kuuluvan Lucky Peachin päätoimittaja Chris Ying, New Yorkin Brooklyn Flean ja Smorgasburgin perustaja Eric Demby, lontoolaisen MEATliquorin perustaja ja ruokayrittäjä Yianni Papoutsis ja Roskilde Festivalin ruokastrategian kehittäjä Mikkel Sander, Konferenssin puheenjohtajana toimii maamme kansainvälisin ruokatoimittaja ja -kirjoittaja Kenneth Nars.

– Päivän päätyttyä käsitys siitä, mitä katuruoka on, mitä sen tulisi olla ja mitä se tulevaisuudessa tulee olemaan, on taatusti muuttunut. Haluamme avata keskustelun, joka inspiroi parempiin käytännön ratkaisuihin jo lähitulevaisuudessa. Ennennäkemätön konferenssikokonaisuus on kaiken lisäksi kävijöilleen maksuton. Katuruokaan ei kuulu elitismi tai eksklusiivisuus – toivotamme kaikki tervetulleiksi, Ville Relander kertoo.

Streat Helsinki TALKS järjestetään Messukeskuksessa perjantaina 21.3. klo 9–16. Konferenssin ennakkorekisteröityminen on parhaillaan käynnissä verkkosivuilla www.streathelsinki.com. Maksuttomaan konferenssiin on rajallinen määrä paikkoja.

EATS tuo katuruokaherkut Helsingin ytimeen kaikkien maistettavaksi

Streat Helsinki EATS kutsuu kaikki lauantaina 22.3.2014 Helsingin ydinkeskustan Torikortteleihin tutustumaan pioneeritason katuruokaan. Kymmenet kotimaiset ja ulkomaiset katukeittiöt kokoontuvat näyttämään suurelle yleisölle, mitä on katuruoka vuonna 2014.

Maailmalla katuruokakeittiöistä on noussut isoja tähtiä ja heistä muutamien herkkuja pääsee maistelemaan EATS-festivaalilla. Lisäksi paikalle saapuu iso joukko suomalaisia katukeittiön uranuurtajia. Katukeittiöt ovat auki klo 11–19. Alueelle on vapaa pääsy, ja viihtyvyyteen satsataan ainutlaatuisten makuelämysten lisäksi oheisohjelmalla ja festivaalitunnelmalla. Kollektiivinen ulkoruokailu maaliskuussa on urbaani seikkailu itsessään.

Lisäksi Streat Helsinki EATS kutsuu kaikkia katuruokakeittiön omistavia ja sellaisesta haaveilevia ilmiantamaan itsensä tapahtuman verkkosivuilla www.streathelsinki.com. Myyntipaikkoja voivat hakea katukeittiötyyliä edustavat, huolellisesti suunniteltua ja valmistettua ruokaa tarjoavat intohimoiset kokit, innovaattorit ja yrittäjät ympäri Suomen. Haku on avoinna 15.2.2014 saakka.

PARTIES kerää katuruokavallankumoukselliset juhlimaan

Katuruokavallankumouksen iltajuhla Streat Helsinki PARTIES vietetään perjantaina 21.3. klo 19–02 Teurastamolla ravintola Kellohallissa. Jalalla pistävät koreasti niin kotimainen katuruokaskene ja Streat Helsingin kansainväliset vieraat kuin hyvä ruoka, hyvä juoma ja hyvä musiikki. Tarjolla on kotimaista katuruokaa kansainvälisillä mausteilla. Illan suuhunpantavaa osaa isännöivät keittiövelhot Sasu Laukkonen ja Richard McCormick.

Iltajuhlien liput tulevat myyntiin Tiketissä 3.2.2014. Liput sisältävät illan ohjelman sekä Laukkosen ja McCormickin suunnitteleman katuruokamenun. Liput toimituskuluineen alkaen 38 euroa.

Streat Helsingin takana valtava joukko toimijoita

– Ruoka on kivaa, hyvää ja tärkeää. Yhdessä tehtynä, syötynä ja juhlittuna se saa vielä hienompia merkityksiä. Streat Helsinki on jo nyt koonnut taakseen upean joukon toimijoita. Teemme tiivistä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden kanssa ja yhtenä tärkeänä saavutuksena pidän Pohjoismaiden ministerineuvoston Uusi Pohjoismainen Ruoka -ohjelman mukaan saamista. Voimme nyt todella yhdessä toteuttaa parempia katuruokakaupunkeja, Ville Relander kertoo.

– Haluamme myös entisestään kehittää Helsingin vetovoimaa ruokakaupunkina kansainvälisesti ja houkutella matkailijoita kokemaan kaupungin tarjoamaa monipuolista ja omaleimaista ruokakulttuuria. Tapahtuman ajankohta tukee hyvin sitä, että Helsinki tarjoaa ympärivuotisesti mielenkiintoista koettavaa niin kaupunkilaisille kuin kotimaisille ja kansainvälisille matkailijoille, Relander jatkaa.

Streat Helsingin kantavana voimana toimii Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia lukuisten paikallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtumien tuotannosta vastaavien Teurastamon, Torikortteleiden ja Messukeskuksen lisäksi toteutuksessa on mukana niin ministeriötason toimijoita kuin pienyrittäjiä. Käytännön toteutukseen osallistuu suuri joukko yhteisöjä, ruoka-aktiiveja, ammattilaisia, harrastajia, yrittäjiä ja muita nälkäisiä katuruokafaneja.

Streat Helsingin pääjärjestäjät ovat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Torikorttelit, Teurastamo ja Messukeskus. Yhteistyökumppaneina mukana ovat Maa- ja metsätalousministeriö, Uusi Pohjoismainen Ruoka II-ohjelma (Pohjoismaiden ministerineuvosto), Délice, Visit Helsinki, Richard McCormick’s, GLO Hotels, Stadin Panimo ja Street Gastro.

Lisätiedot:
– streathelsinki.com
– facebook.com/streathelsinki
– www.gastrohelsinki.fi

RAX Hyvinkäälle Invalidiliiton myöntämä Helppo liikkua -tunnustus

Rax buffet - Google Chrome_2014-01-29_14-13-45

Invalidiliiton Helppo liikkua -tunnus myönnettiin jo kolmatta kertaa Rax Ravintolat Oy:n ravintolalle. Tällä kertaa tunnuksen sai Rax Hyvinkää, joka sijaitsee Hyvinkäällä Kauppakeskus Willassa. Rax-ravintoloista vastaava Restel Oy on edelleen valtakunnallisesti ainoa Helppo liikkua -kampanjassa mukana oleva hotelli- ja ravintola-alan kumppani.

Kauppakeskus Willan Rax-ravintolan ravintolatiloja on muunneltu esteettömiksi yhteistyössä Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n asiantuntijoiden kanssa. Suunnittelussa on pyritty tekemään tiloista kaikille mahdollisimman helppoja liikkua. Rax:in henkilökunta on myös valmiina avustamaan ja palvelemaan apua tarvitsevia asiakkaita.

– Edelläkävijän rooli on aina haastava, mutta uskon, että asiakkaat alkavat arvostaa Helppo liikkua ‑tunnusta ravintolan sisäänkäynnin läheisyydessä. Sehän kertoo, että kaikki asiakkaat ovat tervetulleita, liikkuvat he sitten lastenvaunujen, rollaattorin, pyörätuolin tai isojen kantamusten kanssa, eikä pöytien väliin tarvitse ahtautua, kertoo Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n johtaja Kirsti Pesola.

Rax Hyvinkään henkilökunnalle esteetön liikkuminen ja toimiva palvelu ovat tärkeä asia

Rax Hyvinkään tunnuksen edellyttämät muutokset helpottavat kaikkien asiakkaiden liikkumista ravintoloiden tiloissa.

– Rax Hyvinkään konseptin mukainen sisustus ja selkeät opasteet helpottavat kaikkien asiakkaiden asioimista ravintolassa. Helpon liikkumisen myötä kiinnitämme erityistä huomiota myös henkilökunnan palveluvalmiuksiin, kertoo Rax -ketjun ketjujohtaja Riikka Hynninen.

Helpon liikkumisen lisääminen on Restelille osa yrityksen yhteiskuntavastuuta ja asiakasmukavuutta

Invalidiliiton Helppo liikkua -tunnuksen edellytykset huomioidaan jatkossa mahdollisuuksien mukaan kaikissa Restelin ravintoloissa, hotelleissa ja kylpylöissä. Edellytykset otetaan huomioon tulevaisuudessa myös Restelin toimipaikkauudistuksissa sekä uudisrakentamisessa. Tällä hetkellä muutoksia suunnitellaan kahteentoista jo olemassa olevaan kohteeseen, joista osa on ruokaravintoloita.

Helppo liikkua on Invalidiliiton valtakunnallinen kampanja, jonka tavoitteena on tehdä arjen liikkumisesta sujuvaa ja helppoa. Kampanjan avulla ihmisiä myös aktivoidaan kertomaan, mitkä ovat helppoja tai hankalia paikkoja liikkua. Helppo liikkua -sivuston kartan kautta jokainen voi jakaa omia kokemuksiaan esteettömyyteen liittyen. Invalidiliiton laatimat Helppo liikkua -kriteerit täyttävät palvelu tai kohde voi hakea Invalidiliitolta Helppo liikkua -tunnusta.

Lisätietoja Helppo liikkua -kampanjasta: http://helppoliikkua.fi/

www.rax.fi, www.restel.fi

Kulta Katriina Luomu kruunaa Meiran 100-vuotisjuhlat

Meiran Reilu kahvi 500g sj

Satavuotias Meira Oy tuo markkinoille luomuversion klassikkokahvistaan. Ensimmäisen myyntivuoden ajan Kulta Katriina Luomu pukeutuu historialliseen retrokuosiin.

Meiran Kulta Katriina Luomu -kahvi tuo kaupan perusvalikoimaan luonnonmukaisesti tuotetun vaihtoehdon. Maultaan rikkaan ja vahvan kahvin pavut ovat peräisin Keski-Amerikasta ja Itä-Afrikasta.

Kulta Katriina Luomu -kahvissa käytettävät pavut on tuotettu luonnonmukaisen viljelyn periaatteita kunnioittaen. Näin ollen esimerkiksi kahvipapujen viljelyssä käytetään ainoastaan sataprosenttisesti luonnonmukaisia lannoitteita.

– Kulta Katriina on lippulaivatuotteemme ja voimakkaasti kasvava kahvibrändi, joka on noussut viime vuonna Suomen toiseksi myydyimmäksi kahviksi. Nyt juhlavuoden kunniaksi tuomme tuoteperheeseen myös luomuversion. Suuren kahvitutkimuksemme* mukaan 14 prosenttia suomalaisista kahvinjuojista arvostaa kahvivalinnoissaan hyvän maun lisäksi eettisiä arvoja, ja Kulta Katriina Luomu -kahvilla haluamme tarjota kuluttajille laadukkaan, kilpailukykyisesti hinnoitellun luomuvaihtoehdon kahvihyllyyn, Meira Oy:n markkinointipäällikköMarleena Bask sanoo.

Meiran satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Kulta Katriina Luomu palaa Kulta Katriinan alkujuurille. Vuoden 2014 ajan tuote pakataan retropakkaukseen, jonka ilme on peräisin Kulta Katriina -kahvin alkuvuosilta.

Kulta Katriina Luomu on saatavilla kaupoista helmi–maaliskuussa 2014. Kahvin paahtoaste on 2.

*Lähde: Suuri Kahvitutkimus / Meira, 2013

VAASAN Oy: Leivän suolaa on vähennetty

Kaikki - VAASAN Oy - Google Chrome_2014-01-27_12-28-02

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat käyttämään entistä enemmän täysjyväviljaa. Samalla suositukset puuttuvat entistä tarkemmin suomalaisten suolan saantiin. Uusien suositusten mukaan suolaa tulisi saada ravinnosta korkeintaan viisi grammaa päivässä.

Suomalaisten saama suola tulee Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan pääosin viljavalmisteista, liharuuista ja maitovalmisteista. Työikäisten miesten suolan saanti oli Finravinto-tuloksissa 8,9 grammaa ja työikäisten naisten 6,5 grammaa vuorokaudessa.

Leivässä käytetään suolaa maun ja rakenteen vuoksi, ja kuluttajien makumieltymykset ohjaavat pitkälti kaupassa myytävän leivän suolapitoisuutta. Suolamäärän vähentämiseksi on kuitenkin tehty töitä. Vielä 1980-luvun alkupuolella yli puolet ruisleivistä sisälsi suolaa yli 1,5 %. Kolmenkymmenen viime vuoden aikana leipäteollisuus on alentanut pehmeän leivän keskimääräistä suolapitoisuutta 1,5 prosentista 1,2 prosenttiin.

VAASAN on ollut mukana suolanvähennystalkoissa. Esimerkiksi VAASAN näkkileivissä keskimääräinen suolapitoisuus on laskenut vuoden 1980 yli 2 prosentista 1,4 prosenttiin.

VAASAN kehittää jatkuvasti uusia täysjyväviljatuotteita ja pyrkii vastaamaan kuluttajien tarpeisiin ja makumieltymyksiin. Valikoimassamme on Sydänmerkki-tuotteita, joissa on kiinnitetty huomiota kuidun ja suolan määrään. Esimerkkejä Sydänmerkki-tuotteistamme ovat VAASAN KOULUNÄKKI VAASAN Kunto näkkileipä VAASAN 100 % Ruis Näkkileipä . Myös ammattilaiskeittiöihin on tarjolla Sydänmerkki-tuotteita.

Suosimalla leivän päällä kasviksia sekä vähemmän suolaa sisältävää margariinia ja muita leivänpäällisiä voi pienentää leivän syönnistä johtuvaa kokonaissuolan määrää ja hyötyä silti leivän täysjyvän ja kuidun terveyshyödyistä.

Uusien ravitsemussuositusten mukaan ruokavalio, jossa on paljon vihanneksia ja hedelmiä, täysjyväviljaa, kalaa ja öljyä sekä vain vähän sokeripitoisia tuotteita, voita, punaista lihaa sekä muuta eläinrasvaa, ennustaa hyvää terveyttä. Leipä on erinomainen täysjyväviljan lähde.

Suomen ensimmäinen NESPRESSO boutique avataan paraatipaikalle Helsinkiin

b8f1e37b8208e230_800x800ar

Nespresso boutique Toronto

Keskuskadulle avattava kauan odotettu Nespresso boutique Helsinki tarjoaa aisteja hiveleviä kahvielämyksiä laatutietoisille kuluttajille.

Annoskahvimarkkinoiden premium-brändi Nespresso avaa tänä keväänä ensimmäisen Suomen-myymälänsä Helsingin ydinkeskustaan osoitteeseen Keskuskatu 3. Tätä ennen boutique-myymälöitä on nähty maailman suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa, Lontoossa ja Pietarissa.

Näyttävät Nespresso boutique-myymälät ovat tunnettuja tyylikkäästä ilmeestään ja kokonaisvaltaisesta palvelukonseptistaan. Kuluttajille tämä tarjoaa mahdollisuuden syventää tietämystään ensiluokkaisesta kahvista sekä ostaa kaikkia Nespresso -tuotteita. Valikoimaan kuuluu yhdeksän erilaista kahvikonetta, 22 kahvilaatua ja yli 200 oheistuotetta. Tähän saakka kahvikapselit ovat olleet saatavilla suomalaisille kuluttajille verkkokaupasta.

–        Suomen lippulaivamyymälää on odotettu hartaasti, ja vihdoin pitkä odotus palkitaan. Olemme luonnollisesti erittäin innoissamme saadessamme tuoda tämän ainutlaatuisen palvelukonseptin vihdoin myös suomalaisten kuluttajien ulottuville. Maailmalla myymälöitä on jo yli 350 kertoo Nespresso Finlandin maajohtaja Olli Immonen.

Kuten muidenkin Nespresso boutique -myymälöiden, myös Helsinkiin avattavan liikkeen elegantista ilmeestä vastaa joukko huipputason suunnittelijoita. Myymälän sydämessä on tyylikäs kahvihuone , jossa asiakkailla on mahdollisuus tutustua korkealuokkaiseen Nespresso Grand Cru -kahvien valikoimaan. Vieraat pääsevät koulutettujen ammattilaisten opastuksella maistelemaan eri kahvilaatuja ja oppimaan, kuinka erottaa niiden hienostuneet sävyt ja aromit toisistaan.

8b204cfd46ec0da0_800x800ar

St Petersburg boutique

Nespresso boutiquen henkilökunnan asiantuntemus ulottuu gourmet-kahvin ohessa kahvipapujen alkuperän ja kahvin tuotantoprosessin tuntemukseen. Myymälän asiakkaat saavatkin halutessaan yksityiskohtaista tietoa muun muassa Rainforest Alliance -järjestön sertifioimasta Nespresso AAA-ohjelmasta, jonka tavoitteena on varmistaa kestävä kehitys kaikissa tuotantoprosessin vaiheissa.

Helsingin Nespresso boutiquen kokonaisvaltaiseen palvelukonseptiin kuuluu kahvikoneiden ja oheistuotteiden myynnin lisäksi myös käytettyjen kahvikapselien kierrätyspiste , johon kapselit voi jättää pienmetallin kierrätyspisteiden lisäksi. PickUp-palvelun kautta taas etukäteen tilattujen tuotteiden nouto on mahdollista jonottamatta vain tunnin kuluttua tilauksen tekemisestä.

Lisätietoa Nespresso sta:

Nestlé Nespresso on korkealaatuisten annoskahvien edelläkävijä. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Sveitsin Lausannessa.Nespresso toimii yli 50 maassa ja yhtiöllä on yli 7 000 työntekijää. Vuonna 2013 yhtiön jälleenmyyntiverkostoon kuului yli 350 boutique-myymälää.

Nespresso Nordic perustettiin vuonna 2003 ja sen pääkonttori sijaitsee Oslossa. Yhtiöllä on yhteensä 220 työntekijää Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa. Nespresso boutique -myymälät sijaitsevat vuonna 2013 Oslossa, Bergenissä, Stavangerissa, Tukholmassa, Malmössa, Kööpenhaminassa, Århusissa.

www.nestle-nespresso.com

Vallilaan avattiin 23.1. Subway® -ketjun uusin ravintola

Subway® -ravintolat lisääntyivät maassamme jälleen, kun Helsingin Vallilaan avattiin Subway® -ravintola tammikuussa. Helsingin tuore Subway® -ravintola sijaitsee osoitteessa Teollisuuskatu 21.

Vallilan uuden ravintolan yrittäjänä toimii Jarmo Saloranta. ”Olen aloittanut Subway-yrittäjänä Mäkelänkadun Subway-ravintolassa vajaa vuosi sitten. Ketju tarjoaa oivan tavan yrittäjyyteen ja siten menestykseen omalla työllä, mutta franchising -ketjuun kuulumalla,” Saloranta kertoo. Teollisuuskadun ravintola työllistää yhteensä 9 työntekijää.

”Kaikki ravintolamme ovat yksityisomistuksessa ja paikallisten franchising-yrittäjien ylläpitämiä. Ravintolaketjumme hakee koko ajan uusia yrittäjiä ja siten myös lisää liiketiloja aina kun sopiva paikka ilmaantuu. Vilkkaasti liikennöity Teollisuuskadun Subway tuo uudentyyppisen ravintolan Vallilan alueelle. Alueella on paljon työpaikkoja, mutta myös ohikulkevaa liikennettä jolloin take-away puoli korostuu varmasti enemmän,” Maajohtaja Petteri Lehtimäki kertoo.

Subway® -ravintoloiden suosio perustuu raikkaisiin raaka-aineisiin sekä vastapaistettuun leipään. Ketjun tärkeimpänä toiminta-ajatuksena on valinnanvapaus, jossa asiakas voi itse valita leipään mieleisensä täytteet. Maailman tunnetuinta täytettyä leipää kutsutaankin nykyään Suomessa nimellä subi®. Subway® -ravintolat Suomessa ovat osa kansainvälistä franchising-ketjua. Ketju avasi Suomessa ensimmäisen ravintolansa Helsinkiin vuonna 2000. Tämän jälkeen kasvuvauhti on ollut nopeaa: uusia ravintoloita on avattu ympäri Suomea ja tällä hetkellä Subway® -ravintoloita on maassamme jo yli 120. Subway® -ketju on maailman suurin ravintolaketju myymälöiden määrällä mitattuna. Tällä hetkellä Subway® -ravintoloita on ympäri maailmaa yli 41 000.

Invalidiliitto myönsi Helppo liikkua -tunnuksen Kauppakeskus Veturissa toimivalle Mario-ravintolalle

Mario Ravintolat  Ravintolamaailma

Invalidiliiton Helppo liikkua -tunnus myönnettiin jo toista kertaa Restel Ravintolat Oy:n ravintolalle. Tällä kertaa tunnuksen sai Mario, joka sijaitsee Kouvolassa Kauppakeskus Veturissa. Restel on edelleen valtakunnallisesti ainoa Helppo liikkua -kampanjassa mukana oleva hotelli- ja ravintola-alan kumppani.

Kauppakeskus Veturin Mario-ravintolan ravintolatiloja on muunneltu esteettömiksi yhteistyössä Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n asiantuntijoiden kanssa. Suunnittelussa on pyritty tekemään tiloista kaikille mahdollisimman helppoja liikkua. Marion henkilökunta on myös valmiina avustamaan ja palvelemaan apua tarvitsevia asiakkaita.

– Edelläkävijän rooli on aina haastava, mutta uskon, että asiakkaat alkavat arvostaa Helppo liikkua ‑tunnusta ravintolan sisäänkäynnin läheisyydessä. Sehän kertoo, että kaikki asiakkaat ovat tervetulleita, liikkuvat he sitten lastenvaunujen, rollaattorin, pyörätuolin tai isojen kantamusten kanssa, eikä pöytien väliin tarvitse ahtautua, kertoo Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n johtaja Kirsti Pesola.

Mario Veturin henkilökunnalle esteetön liikkuminen ja toimiva palvelu ovat tärkeä asia

Mario Veturin tunnuksen edellyttämät muutokset helpottavat kaikkien asiakkaitten liikkumista ravintoloiden tiloissa.

– Veturin Mariolle Helppo liikkua -tunnuksen saaminen on hieno asia, sillä esteetön liikkuminen palvelee kaikkia, niin asiakkaita kuin henkilökuntaa iästä ja elämäntilanteesta riippumatta, kertoo Ruokaravintolat- ketjun ketjujohtaja Katja Malminen.

Helpon liikkumisen lisääminen on Restelille osa yrityksen yhteiskuntavastuuta ja asiakasmukavuutta

Invalidiliiton Helppo liikkua -tunnuksen edellytykset huomioidaan jatkossa mahdollisuuksien mukaan kaikissa Restelin ravintoloissa, hotelleissa ja kylpylöissä. Edellytykset otetaan huomioon tulevaisuudessa myös Restelin toimipaikkauudistuksissa sekä uudisrakentamisessa. Tällä hetkellä muutoksia suunnitellaan 12:teen jo olemassa olevaan kohteeseen, joista osa on ruokaravintoloita.

Helppo liikkua on Invalidiliiton valtakunnallinen kampanja, jonka tavoitteena on tehdä arjen liikkumisesta sujuvaa ja helppoa. Kampanjan avulla ihmisiä myös aktivoidaan kertomaan, mitkä ovat helppoja tai hankalia paikkoja liikkua. Helppo liikkua -sivuston kartan kautta jokainen voi jakaa omia kokemuksiaan esteettömyyteen liittyen. Invalidiliiton laatimat Helppo liikkua -kriteerit täyttävä palvelu tai kohde voi hakea Invalidiliitolta Helppo liikkua -tunnusta.

Lisätietoja Helppo liikkua -kampanjasta:

http://helppoliikkua.fi/

www.mario.fi

www.restel.fi

Jamie’s Italian ja Scandic ainutlaatuiseen yhteistyöhön Pohjoismaissa

print_wLXvwPjYBR

Jamie Oliver ja Scandic Hotels ovat ylpeitä saadessaan julkistaa avaavansa ensimmäisen Jamie’s Italian ravintolan Pohjoismaihin. Scandic Hotels tulee operoimaan ravintoloita yksinoikeudella ja ensimmäinen ravintola avataan Tukholmaan syksyllä 2014.

Jamie’s Italian on saanut tuhansia faneja luomalla italialaisesta keittiöstä inspiraationsa saaneen ravintolakonseptin, missä asiakkaat voivat rentoutua ja nauttia toistensa seurasta. Ravintolat ovat hintatasoltaan melko edullisia ja suunniteltu niin, että kaikki voivat tuntea itsensä tervetulleeksi ja olonsa kotoisaksi. Rento ravintolakokemus tarjoaa maukasta ja yksinkertaisen hyvää ruokaa, missä käytetään vain parhaita tuoreita raaka-aineita. Kestävästi tuotettujen ja laadukkaiden raaka-aineiden käyttö on yksi tärkeistä periaatteista, minkä sekä Jamie’s Italian että Scandic jakavat.

– Olemme tehneet yhteistyötä Scandicin kanssa jo melkein viisi vuotta ja olen todella innostunut päästessäni laajentamaan sitä lanseeraamalla Jamie’s Italian Pohjoismaihin. En malta odottaa, että saan avata ensimmäisen ravintolan Tukholmaan Scandicin luovan, innovatiivisen ja ammattimaisen tiimin kanssa. Siitä tulee mahtavaa, sanoo Jamie Oliver.

Jamie’s Italian avasi ensimmäisen ravintolansa Englantiin vuonna 2008, ja on nyt rakastettu ruokapaikka eri puolilla maailmaa kuten esimerkiksi Australiassa, Venäjällä, Singaporessa ja Turkissa. Nyt kun Jamie’s Italian laajentaa toiminta-aluettaan Pohjoismaihin koko tiimin fokus tulee olemaan Tukholman ravintolan avausprojektissa.

– Tavoitteenamme on laajentaa tarjontaamme ja antaa asiakkaillemme unohtumatonta palvelua. Haluamme kehittää ravintola- sekä baaripalvelujamme luomalla inspiroivia kokemuksia ja tehdä yhteistyötä niiden kanssa, jotka jakavat arvomme ja halumme tarjota erinomaista laatua ja palvelua. Olemme todella mielissämme tästä yhteistyöstä ja tulevista suunnitelmista Jamie’s Italian konseptiin liittyen, toteaa Frank Fiskers, Scandic Hotelsin konsernijohtaja.

Ensimmäinen ravintola avataan Scandic Anglais –hotelliin aivan Tukholman keskustaan. Scandicin yhteistyö Jamie Oliverin kanssa alkoi vuonna 2009. Siitä lähtien asiakkaat ovat voineet nauttia Jamien herkuista osana Scandicin kokoustuotetta tai valita ruokia Jamie Oliverin ja Scandicin Food & Beverage –tiimin suunnittelemista menyistä.

Jamie’s Italian
Ensimmäinen Jamie’s Italian avattiin vuonna 2008 Oxfordissa Englannissa. Nykyään ravintoloita on 35 Englannissa sekä 9 muissa maissa Sydneystä Dubliniin. 

http://www.jamiesitalian.com/

Scandicin 7 500 työntekijää pyrkivät joka päivä yhteen ainoaan tavoitteeseen – asiakkaiden viihtymiseen. Pohjoismaiden vihreimpänä hotelliketjuna keskitymme aina ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja esteettömyyteen. Scandic on Pohjoismaiden suurin hotelliketju, jolla on noin 160 hotellia kahdeksassa maassa ja lähes 30 000 hotellihuonetta. Yrityksen liikevaihto on 923 miljoonaa euroa ja se on Pohjoismaiden suurin hotelliketju. Haluamme olla muutakin kuin hotelli – paikka, jossa ihmiset tapaavat, työskentelevät ja inspiroituvat.www.scandichotels.fi

Panimoiden hiilijalanjälki on laskenut vuodesta 2001

bfpo3yq7kvvoupzeoncu

Suomalaisten panimoiden hiilijalanjälki on laskenut 4 prosenttia vuodesta 2001 vuoteen 2012. Suurin vaikutus hiilijalanjäljen laskuun on suorien CO2-päästöjen eli sähkön ja lämpöenergian käytön vähenemisellä, selviää Helsingin yliopistossa tehdystä Pro gradu -tutkielmasta. Hiilijalanjälki laskettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomen panimoteollisuudelle.

Tutkimuksessa laskettiin hiilijalanjäljet viidelle eri materiaalikategorialle: juomaraaka-aineet, pakkausmateriaalit, energia, jätteet ja suorat hiilidioksidipäästöt. Näistä kategorioista muodostettiin koko panimoteollisuuden hiilijalanjälki. Tutkimuksesta selviää, että jätteen hiilijalanjälki on laskenut ja pakkausmateriaalien kasvanut. Suorien CO2-päästöjen ja energian käytön hiilijalanjäljet ovat laskeneet melko tasaisesti ja juomaraaka-aineiden hiilijalanjälki ei ole juuri muuttunut.

”Tutkimus tuotti panimoteollisuudelle ensimmäisen kaikki juomaryhmät huomioivan hiilijalanjäljen. Aiemmin on tutkittu ainoastaan oluen hiilijalanjälkeä. Hiilijalanjäljen hyvä taso on erityisesti huipputasoisen juomapakkausten kierrätyksen ansiota”, Pro gradun tehnyt Pia Karjalainen kertoo.

Panimot ja kauppa ovat olleet edelläkävijöitä kehittäessään pullonpalautusjärjestelmiä. Nykyisin Suomen Palautuspakkaus Oy, Palpa, ja sen yhteydessä toimiva Ekopullo, huolehtivat Suomessa lähes kaikesta juomapakkauskierrätyksestä. Panimot ovat Palpan jäseniä.

”Suomessa on yksi maailman parhaimmista, panttiin perustuvista pullokierrätysjärjestelmistä. Pantilliset juomapakkaukset ovat kierrätyksen edelläkävijöitä muihin pakkauksiin verrattuna. Juomapakkausten kokonaispalautusaste on meillä yli 95 prosenttia”, sanoo kehityspäällikkö Anders Grönqvist Sinebrychoffilta.

Viinaralli vie pohjan ympäristöteoilta

Tutkimuksessa käytettiin aineistona panimoteollisuuden kokoamaa ympäristötasetta. Ympäristötase kertoo, kuinka paljon raaka-aineita, energiaa ja muita materiaaleja teollisuus käyttää valmistettua juomalitraa kohden, ja kuinka paljon materiaaleja tuotannosta jää hyödyntämättä päästöiksi, jätevedeksi ja kaatopaikkajätteeksi.

”Panimot ovat tehneet kovasti töitä ympäristövaikutusten minimoimiseksi, mutta viinaralli Virosta vie pohjaa näiltä toimilta. Viinarallia on kiihdytetty erityisesti alkoholiverojen nostoilla. Lainsäädännöllä on paljon monitahoisia vaikutuksia teollisuuteen, jopa sen hiilijalanjälkeen ja seurauksia pitäisi punnita tarkemmin ennen päätöksiä”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Tutkimuksen tavoitteena oli arvioida määrällisiä muutoksia suomalaisen panimoteollisuuden hiilijalanjäljessä. Tutkimus perustuu Suomen kolmen suurimman panimon tietoihin vuosilta 2000–2012. Vuoden 2000 luvut eivät ole täysin vertailukelpoiset, sillä luvuista puuttuvat tiedot kuljetuksista ja energiankäytöstä. Laskennoissa käytettiin CCalC-työkalun elinkaariarviointimenetelmää. Tulokset kertovat hiilijalanjäljen muutoksista, mutta niitä ei tule tarkastella absoluuttisina arvoina.

www.panimoliitto.fi

www.kohtuullisesti.fi

www.maljasuomelle.fi
Facebook: www.facebook.com/panimoliitto