Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Panimoliitto: Katso, mikä olut sopii horoskooppimerkillesi

ho3fwe1qcafhzje56dv6

Oletko luonnonystävä, jolle luomuolut on luonteva valinta vai kenties vastuuntuntoinen oman tiensä kulkija, jolle alkoholiton olut on kauhistuksen sijaan ainoa oikea valinta? Ehkäpä oletkin rohkea Jousimies, joka maailmaa valloittaessaan valitsee seikkailujuomakseen India Pale Alen? Katso, mikä olutlaaduista sopii juuri sinun horoskooppimerkillesi!

Alkoholiton olut – Vesimies 20.1.–18.2.

Vesimies voisi valita minkä tahansa laatuoluen, jos se sattuisi häntä huvittamaan. Kuitenkin juuri vesimiehessä on persoonaa ottaa myös hyvä alkoholiton olut täydellisen hetken kristallinkirkkaaksi kruunuksi. Alkoholittomia oluita on nykyään tarjolla jo lähes kaikkia lajeja. Alkoholiton olut on nautinto aisteille, mutta vaalii rehellisyyttä ja selkeyttä. Alkoholiton olut henkii vastuunkantoa ja oman tien kulkemista muiden mielipiteistä välittämättä, ja sopii juuri siksi kuvia kumartelemattomalle vesimiehelle.

Lager – Kalat 19.2.–20.3.

Koska kalat on mukavuudenhaluinen ja helposti lähestyttävä persoona, nauttii hän kanssasi lageria – mieluusti enemmän kuin yhden. Hänen olkapäänsä on juuri sitä hetkeä varten, kun muutaman tuopillisen jälkeen tekee mieli nojata ja nyyhkyttää. Lager on kaikkien tuntema perusolut. Lager, kuten kalatkin, on kaikkien kaveri, eikä lager pelota ketään. Lageria kuten kalaakin on helppo lähestyä, ja se onkin hyvä asia, sillä lagerin löytää kaikkialta – niin myös kalan.  Molempien pehmeän ja helpon ulkokuoren alta paljastuu kuitenkin kaikenlaista: yksityiskohtia, jotka muuttuvat kiinnostaviksi tutustumisen jälkeen.

Savuolut – Oinas 21.3.–19.4.

Itsepäinen ja itsenäinen oinas ei juurikaan piittaa siitä, mitä mieltä muut hänen valinnoistaan ovat, sillä niihin on muiden vain tyydyttävä. Juuri siksi voimakas ja persoonallinen savuolut on oinaan valinta. Sekä savuolut että oinas jakavat mielipiteet tiukasti kahtia: heitä joko jumaloidaan tai vihataan. Oinas seisoo tiukasti omissa joukoissaan eikä pelkää poiketa valtavirrasta edes olutvalinnallaan. Laatutietoinen ja ihmisenä hyvinkin innostava ja energinen oinas on oikea valinta, jos haluat seurata johtajaa.  Kaikki eivät savuoluesta tai oinaista pidä juuri heidän erilaisen luonteensa takia, mutta asiaan vihkiytyneille molemmat ovat omaa luokkaansa. Jos olet rohkea, tartut oinaan treffitarjoukseen ja nautit hänen kanssaan tuopillisen savuolutta!

Tumma Lager – Härkä 20.4.–20.5.

Perinteitä kunnioittava ja monin tavoin vanhanaikainenkin härkä tarttuu mielellään tuopilliseen tummaa lageria. Tumma lager on vaaleaa kaimaansa aavistuksen jännittävämpi tuttavuus. Estetiikasta nauttiva härkä valitsee tumman lagerin myös sen eksoottisen ulkonäön vuoksi.  Tumma lager on rehevä ja maanläheinen, ja luonteeltaan juureva – aivan kuten härkäkin. Konstailemattomuudestaan huolimatta härkä osaa myös elää elämäänsä kaikilla aisteilla nautintoja hakien, joten jos haluat valloittaa hänet tummalla lagerilla, muista oikeanlainen lasi, lämpötila ja valaistus.

Vehnäolut – Kaksonen 21.5.–21.6.

Etelä-Saksasta kotoisin oleva vehnäolut on raikas ja hedelmäinen kesäolut ja sopii siksi kaksoselle, kesän lapselle. Vehnäolut on luonteeltaan vallaton ja se kuohuu helposti yli, aivan kuin tunteikas kaksonenkin. Vehnäolut on aavistuksen samea ja vaahtoaa paljon, joten se on luonnollisesti puheliaan, villin ja vapaan kaksosen valinta. Varo kuitenkin yliannostusta, sillä kaksosestakin voi humaltua!

Luomuolut – Rapu 22.6.–22.7.

Tietoisuus ympäröivästä maailmasta ja kunnioitus kaikkea elävää kohtaan huokuu luomuoluesta ja se sopiikin juuri siksi luontoa rakastavalle ravulle. Myös luomuoluita löytyy kaikista olutlajeista ja se on nimensä mukaisesti luonnonystävän valinta. Rapu kunnioittaa elämää ja arvostaa ihmistä ja ihmisyyttä koko sydämestään. Hän haluaa ottaa kaikki huomioon, ja tehdä sen, mikä on oikein. Tosin kun rapu on oman suuntansa valinnut, sitä ei muuta edes puskutraktori. Eikä olut. Luomuolut on eettinen ja maanläheinen juoma ja kuin tehty ravun luonteelle sopivaksi.

Bock – Leijona 23.7.–22.8.

Omanarvontuntoinen leijona vaatii myös olueltaan paljon. Rehentelyyn taipuvaisena hän ilman muuta valitsee oluen, jossa on vähän enemmän ytyä kuin muissa ja päätyykin siksi jykevään ja autoritääriseen bockiin. Bock nostaa panoksia korkeammalla alkoholipitoisuudellaan, joka on aina 6-7 prosenttia. Bockin kanssa ei tule ikäviä yllätyksiä ja siitä leijona pitää. Ystävänsä leijona palkitsee suorastaan ylitsevuotavalla lämmöllä, nimikko-oluensa tavoin. Bockissa on myös suomalaisen aromikas ruisleivän tuoksu, joka valloittaa leijonan kuin leijonan.

Luostariolut – Neitsyt 23.8.–22.9.

Luonteeltaan syvällinen, filosofinen ja älykkömäinen neitsyt valitsee kuohuvaksi juomakseen luostarioluen. Luostariolut vaatii oikeuksiinsa päästäkseen hiukan vaivannäköä, aivan kuten älykäs neitsytkin. Luostariolut ei ole kevyt kesäolut, vaan se on parhaimmillaan talvikauden lämmittäjänä. Luostariolut on erittäin tuhti ja runsasarominen ja se vaatii juuri oikeanlaisen lasin ja lämpötilan. Luostarioluen korkea laatu käy ilmi silloin, kun olosuhteet ovat juuri oikeat. Myös neitsyt paljastaa avautuessaan itsestään yllättävän syvällisen ja hyvin myötätuntoisen sisimmän. Kriittinen neitsyt kuuntelee kyllä ja terävienkin sanojen takana piilee aina totuus. Luostariolut ja neitsyt palkitsevat kärsivällisen ja molemmat ovat mainioita valintoja pitkiin keskusteluihin ja rauhassa nautiskeluun, varsinkin yhdessä.

Ale – Vaaka 23.9.–22.10.

Turhamaisen vaa’an on vaikea tehdä päätöksiä, mutta se johtuu siitä, että hän etsii täydellisyyttä, eikä sitä ole helppo löytää. Siksi hän valitseekin juomakseen alen, olutmaailman kameleontin, jonka kevyt, mutta omintakeinen luonne helmeilee hedelmäistä tuoksua ja on siksi sopivin harmoniaa ja kauneutta tavoittelevalle vaa’alle. Ale antaa itsestään kepeän vaikutelman, mutta kätkee sisäänsä myös yllätyksiä, aivan kuten vaakakin. Ale sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen ja muuntautuu tarpeen mukaan, kirjava kun on luonteeltaan. Ale ja diplomaattinen vaaka ovat harvinaisen tasapainoinen pari. Vaaka tosin saa ilmapiirin piristymään ilman oluttakin.

Portteri – Skorpioni 23.10.–21.11.

Skorpioni on jännittävä ja voimakas persoona, jonka juomaksi sopii perusoluesta reippaasti poikkeava portteri. Portteri on väriltään tummanruskea, lähes musta, ja siinä on paljon paahteisia aromeja ja jopa lakritsaa. Portterin tuoksu ja maku voivat olla epätavallisuudessaan pelottavia, ja sen ymmärtäminen vaatiikin harjoittelua ja tutustumista – aivan kuten skorpionikin. Mukana on paljon katkeroa, joka on ihmisille haaste. Kuitenkin ne, jotka ovat ymmärtäneet tämän parivaljakon todellisen luonteen, pitävät molemmista kuin hullu puurosta. Sekä portterin että skorpionin luonteen syvyyksistä löydät intohimoisia yllätyksiä vuosienkin tuttavuuden jälkeen.

India Pale Ale – Jousimies 22.11.–21.12.

Jousimies haluaa matkustaa, valloittaa koko maailman ja paljastaa jumalten salaisuudet. Siksi hän valitsee oluekseen ympäri maailman matkanneen India Pale Alen. India Pale Ale syntyi 1800-luvun siirtomaa-aikaan, kun tarvittiin olut, joka kesti kuukausia pitkän merimatkan pilaantumatta. Ongelma ratkaistiin tuplaamalla tai jopa triplaamalla humalan määrä oluessa. Tuloksena saatiin hyvin katkera olut, joka näyttää lempeän tummankeltaiselta tai oranssilta, mutta maistettaessa paljastaa syvällisen ja temperamenttisen luonteensa, aivan kuten jousimieskin. Jousimies ja India Pale Ale eivät ole helppoja tai yksinkertaisia tapauksia. India Pale Ale sekä jousimies sopivat seikkailunhaluiselle: jos pysähdyt hänen seuraansa lasilliselle, saatat päästä kurkistamaan ikuisuuteen asti!

Pils – Kauris 22.12.–19.1.

Pils on perfektionistin juoma ja sopii siksi kunnianhimoiselle kauriille. Pils on kullankeltainen lagereitten äitihahmo, katkera ja rapsakasti humaloitu. Hivenen alemmuudentuntoisena kauriskin katkeroituu helposti. Vankkaan selkärankaansa luottava kauris valitsee mielellään juomakseen jämäkän pilsin. Pilsin luonne on tarkka, siisti ja puhdas ja se muistuttaakin ominaisuuksiltaan kauriin suoraviivaista luonnetta. Pils on oluena pitkämielinen, rauhallinen ja kärsivällinen, vaikka nykytekniikalla olutta ei tarvitsekaan enää kypsytellä kuukausia. Sen verran aikaa saattaa kuitenkin kulua ennen kuin saat kauriin uskomaan tunteisiisi, mutta palkintona on pilsin tavoin hyvin lempeä ja aina uskollinen kumppani.

Juttua varten on haastateltu olutkouluttaja Mikko Salmea sekä astrologi Merja Hirvisaarta (http://merja.hirvisaari.info/).

OlutHuoneiden tammikuun hanaolut: SAISON DUPONT BIOLOGIQUE 5,5 %

BioSaisonDupont

Belgialaisen oluenpanotaidon parhaimmistoon kuuluva saison on tarjolla OlutHuoneiden hanoissa tammikuun koittaessa. Väriltään oljenkeltainen ja luonteeltaan raikas ja hennon pippurinen olut on vakiinnuttamassa ansaitusti asemansa todellisena klassikkona.

Saison Dupont Biologique on belgialaisen maatilapanimon, Dupontin, luomus. Olut on monien mielestä maailman parhaana pidetyn saisonin luomuversio. Luonteeltaan Saison Dupont Biologique sitruksisen raikas ja saisoneille tyypillisesti hennon pippurinen. Väriltään olut on kauniin oljenkeltainen.

Tourpesissa sijaitseva Dupontin perinteikäs panimo on osa belgialaista panimotoiminnan historiaa. Se on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 1844, mutta rakennukset, joissa panimotoimintaa harjoitetaan, ovat peräisin vuodelta 1759. Panimon tuottamat oluet olivat alun perin kausioluita, mutta nykyään valikoima on laajempi. Dupontin toimintatavat ovat tiiviisti yhteydessä panimon historiaan, sillä sen valmistamat oluet tuotetaan edelleen perinteisin menetelmin. Panimon vuosituotanto yltää tänä päivänä 18 000:een hehtolitraan.

Dupontin oluet ovat niittäneet mainetta korkealla laadullaan oluen ystävien keskuudessa. Suosituimpia Dupontin oluita ovat vaaleat janonsammuttajat, Moinette ja Saison Dupont, joista jälkimmäiseen pohjautuu nyt OlutHuoneissa tarjolla oleva Saison Dupont Biologique.

Saison Dupont Biologique on tarjolla HOK-Elannon OlutHuoneissa tammikuun ajan 0,4 litran tuopeissa asiakasomistajahintaan 7,40 €. Hinta ilman S-Etukorttia on 7,90 €.

HOK-Elannon OlutHuoneet: Amsterdam, Angleterre, Hádanka, Hostina, Joutsen, Kaisla, Kitty´s Public House, Kuikka, Milenka, Pošeidon, Rotterdam, Sailor´s, William K (Annankatu, Kurvi, Sello, Mannerheimintie, Tennispalatsi, Kaari).

Osoitteet ja lisätiedot HOK-Elannon OlutHuoneista: www.oluthuone.fi

Froosh-hedelmäsmoothie – Raikkaat uutuudet tuovat kevätauringon huulille

a3b3e281e37d33c6_400x400ar

Froosh tuo tammikuussa markkinoille kaksi uutta makua hedelmäsmoothien ystäville; Appelsiini, Porkkana & Inkiväärin sekä Mansikka, Banaani & Guavan, molemmat kätevissä 250 ml lasipulloissa. Lisäaineettomat ja makeuttamattomat Froosh-hedelmäsmoothiet ovat mainioita energian lähteitä, jotka sisältävät runsaasti hedelmien terveellisiä vitamiineja ja kuituja. Runsasravinteisten ja vitamiinipitoisten hedelmien, marjojen ja kasvisten yhdistelmä auttaa pitämään kevätflunssan ja –väsymyksen loitolla ja vie ajatukset jo kohti kesää. Terveellinen smoothie sopii erinomaisesti myös painonhallintaan tai kuntoilijan evääksi.

Froosh Appelsiini, Porkkana & Inkivääri, 250 ml

Appelsiini, Porkkana & Inkivääri on odotettu uutuus, joka sisältää runsaasti appelsiinin C-vitamiinia ja porkkanan karoteenia. Luonnon oma antibiootti inkivääri on yksi luonnon monipuolisimpia lääkkeitä, jolla on tulehduksia ja kipua vähentäviä vaikutuksia. Trendikäs inkivääri on terveellisyytensä ja persoonallisen makuvivahteensa ansiosta noussut yhä useamman suomalaisen suosikiksi juomien ja ruokien maustajana. Se sisältää runsaasti antioksidantteja ja on erinomainen vitamiinin ja mineraalien lähde. Inkiväärin aineenvaihduntaa tehostavan vaikutuksen ansiosta se sopii mainiosti aamu- tai välipalaksi kevätväsymyksen torjuntaan. Froosh-hedelmäsmoothielle inkivääri antaa napakan mausteisen maun.

Ravintosisältö / 100 g

Ainekset: Omena, viinirypäle, appelsiini, porkkana ja inkivääri. Energiaa 230kJ/49 kcal, proteiinia 0,5 g, hiilihydraatteja 11,7 g, rasvaa 0,1 g, kuitua 0,5 g. Ei sisällä lisäaineita, säilöntäaineita eikä lisättyä sokeria. Gluteeniton ja laktoositon.

Froosh Mansikka, Banaani & Guava, 250 ml

Mansikka, Banaani & Guava tuo mukanaan tuulahduksen kesästä. Suomalaisten suosimat mansikka ja banaani saavat seurakseen ripauksen guavan raikasta happamuutta. Guavassa on antioksidanttien ja kivennäisaineiden lisäksi poikkeuksellisen paljon C-vitamiinia. Runsaasti kuitua sisältävä Froosh-hedelmäsmoothie sopii erityisesti kuntoilijan energianlähteeksi ennen treenejä tai palautumiseen treenien jälkeen. Froosh-hedelmäsmoothien sisältämä kuitu on hedelmien ja marjojen liukenevaa kuitua, joka ylläpitää verensokeritasapainoa ja on siksi erinomainen välipala laihduttajalle. Myös ruoansulatus kiittää kuidusta.

Ravintosisältö / 100 g

Ainekset: Omena, mansikka, banaani, guava, aroniamarja, passionhedelmä. Energiaa 215kJ/51 kcal, proteiinia 0,4 g, hiilihydraatteja 11,3 g, rasvaa 0,1 g, kuitua 1,38 g. Ei sisällä lisäaineita, säilöntäaineita eikä lisättyä sokeria. Gluteeniton ja laktoositon.

 

Froosh-hedelmäsmoothie – pullo terveyttä pullollaan

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tulisi syödä päivittäin vähintään viisi kourallista, useimmilla suomalaisilla määrä jää kuitenkin alle suositusten. Yksi 250 ml pullo Froosh-hedelmäsmoothieta vastaa kahta viidestä päivittäin suositellusta hedelmäannoksesta. Makeuttamattomien Froosh-hedelmäsmoothieiden maku syntyy vain murskatuista hedelmistä ja aidosta hedelmämehusta. Ne ovat mainioita energian lähteitä, jotka sisältävät runsaasti terveellisiä vitamiineja ja kuituja.

Uutuusmakujen myötä Froosh-hedelmäsmoothieiden tuoteperhe sisältää yhteensä kahdeksan eri makuvaihtoehtoa: Mustikka & Vadelma, Mango & Appelsiini, Ananas, Banaani & Kookos, Goji & Acerola, Kiivi & Omena, Persikka & Passionhedelmä sekä uutuudet Appelsiini, Porkkana & Inkivääri ja Mansikka, Banaani & Guava . Kaikki maut saatavilla 250 ml kierrätettävissä lasipulloissa, Mango & Appelsiini, Mustikka & Vadelma, Ananas, Banaani & Kookos ja Mansikka, Banaani & Guava myös 750 ml pulloissa. Suositellaan säilytettäväksi viileässä ja nautittavaksi kylmänä. Säilyvyys 250 ml avattuna jääkaapissa vuorokauden, 750 ml avattuna jääkaapissa neljä (4) vuorokautta.

Froosh-hedelmäsmoothieiden säilyvyys on markkinoiden parhaimmistoa (9 kuukautta), ja täysin ilman säilöntäaineita. Juoma sopii myös laktoosittomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon.

Saatavuus : Hyvin varustellut päivittäistavarakaupat, tukkuliikkeet, kioskit, kahvilat, ravintolat sekä huoltoasemat ympäri maan.

Suositushinta : Vähittäiskaupassa 250 ml pulloille on € 2,50 – 3,50 ja 750 ml pulloille € 4,00 – 5,00.

Froosh Oy on hedelmäsmoothieiden maahantuontiin, myyntiin ja markkinointiin keskittyvä yritys. Se on ruotsalaisen Froosh AB:n tytäryritys. Froosh perustettiin Ruotsissa vuonna 2004, ja se on tänä päivänä Pohjoismaiden markkinajohtaja smoothiekategoriassa. Yrityksellä on maakohtaiset myynti- ja markkinointiorganisaatiot kaikissa Pohjoismaissa, ja sen tuotteita myydään kaikkiaan jo yli kymmenessä maassa. Suomessa Froosh on nopeimmin kasvava smoothiebrandi ja on saavuttanut merkittävän markkina-aseman. Froosh-smoothiet sisältävät ainoastaan  hedelmää ja marjoja,  eivät lainkaan keinotekoisia lisä- tai väriaineita, säilöntäaineita tai lisättyä sokeria.

Fazer juhlistaa Tove Janssonin elämäntyötä

8d18c84a093276f7_400x400ar.82de1c6c7c2a541b_400x400ar

Tove Janssonin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta elokuussa 2014. Janssonin pitkä yhteistyö Fazerin kanssa sisälsi niin mainosten piirtämistä kuin pakkausten kuvittamista. Tove Janssonin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Fazer tuo markkinoille uusia Muumi-tuotteita ja uusii Muumi-tuotteiden pakkausilmettä. Fazer on juhlavuonna Ateneumin taidemuseon Tove Jansson-juhlanäyttelyn pääyhteistyökumppani.

”Fazerin yhteistyö Tove Janssonin kanssa alkoi jo vuonna 1937 ja hän oli itse suunnittelemassa ensimmäisten Muumi-tuotteiden pakkauksia 1950-luvulla. Samalla vuosikymmenellä Jansson piirsi myös harvoin nähtyjä Fazerin mainoksia Garm-lehteen. Fazerin Muumi-tuotteet ovat kuluttajille myös nykyään ajankohtaisia ja niitä valmistetaan kaikissa kolmessa makeistehtaassamme sekä keksitehtaassamme Suomessa. Suosituin Muumi-tuotteemme on Muumi-keksi”, kertoo Fazerin viestintä- ja markkinointijohtaja Ulrika Romantschuk.

Fazer on juhlavuonna Ateneumin taidemuseossa 14.3. – 7.9.2014 nähtävän Tove Jansson –näyttelyn pääyhteistyökumppani. Ateneumin laaja juhlanäyttely on yksi juhlavuoden merkittävimmistä tapahtumista. Näyttely esittelee Janssonin mittavaa uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana.

Yhdeksän vuosikymmentä yhteistyötä

Ensimmäinen maininta Tove Janssonin ja Fazerin yhteistyöstä löytyy vuodelta 1937, jolloin Jansson on muistiinpanojensa mukaan tehnyt ”koristeen Munkkiniemen Fazerille”. Tarkempaa tietoa tästä työstä ei enää ole, todennäköisesti kyseessä on ollut Munkkiniemessä sijainnut Fazerin leipäkauppa tai Kalastajatorpan ravintola, joka tuolloin oli Fazerin omistuksessa.

Tove Jansson työskenteli ruotsinkielisessä pilalehti Garmissa 1940-luvulta aina lehden lopettamiseen asti vuoteen 1953. Tuona aikana hän piirsi paitsi kuuluisiksi tulleita ja kantaa ottavia kansikuvia ja pilapiirroksia, myös mainoksia lehteen. Yksi Janssonin piirtäjäkollegoista oli Hjalmar Hagelstam, Karl Fazerin vävy. Tove Jansson piirsi 1950-luvulla Fazerille ainakin neljä Garmissa julkaistua mainosta: kaksi joulumainosta, yhden kesämainoksen ja yhden pääsiäiseen ajoittuneen Mignon-munamainoksen. Kaikissa näissä kuvissa seikkailee tuolloin jo tutuksi tullut muumihahmo. Fazer liittyi myös Tove Janssonin yksityiselämään. Janssonin kesäpaikassa Klovharussa Pellingin edustalla sijaitsevassa saaressa vierailleet ovat kertoneet, että mökissä oli tarjolla Fazerin makeisia, yleensä Mariannea tai Liköörikonvehteja.

924e68dccca376d6_800x800ar

Muumi-herkkuja 1950-luvulta lähtien 

Fazerin ensimmäiset Muumi-tuotteet tulivat myyntiin 1950-luvulla. Tove Jansson suunnitteli ainakin pienen pastillipötkön kääreen ja paperisen karamellipussin. Sittemmin tuoteperhe on kasvanut ja nykyään siihen kuuluu ksylitolituotteita, pastilleja, tikkareita, lakuja, marmeladimakeisia, hedelmämakeisia ja Muumi-keksejä. Ksylitolituotteet valmistetaan Fazerin makeistehtaassa Karkkilassa, lakut ja hedelmämakeiset Fazerin makeistehtaassa Lappeenrannassa. Vantaalla taas valmistetaan Muumi-keksit Fazerin keksitehtaassa ja suklaatuotteet makeistehtaan puolella.

Fazerin eniten myyty Muumi-tuote on Muumi-keksit. Vuosittain tuotteita myydään yhteensä noin 500 000 kiloa ja tärkein vientimaa on Japani.

Vähittäiskaupoista saatavien tuotteiden lisäksi Fazer valmistaa juhlavuonna erikoistuotteita, joita myydään Fazer-kahviloissa ja leipomomyymälöissä. Muumit ja Tove Janssonin elämäntyö näkyvät myös Fazerin Vantaan makeistehtaan vierailuohjelmassa.

 

Fazer-konserni
Fazer on kansainvälinen perheyritys, joka tarjoaa leipomo-, makeis- ja keksituotteita sekä ruokailu-, ravintola- ja kahvilapalveluita. Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä yli 40 maahan. Yrityksen menestys on sen perustamisesta lähtien vuonna 1891 perustunut parhaaseen tuotteiden ja palvelun laatuun, rakastettuihin brändeihin ja osaaviin ihmisiin. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita, jotka pohjautuvat yrityksen arvoihin ja UN Global Compactin periaatteisiin. Fazer-konserni toimii kahdella liiketoiminta-alueella. Fazer Brands on tunnettu maukkaista leipomotuotteista ja makeisista. Fazer Food Services tarjoaa hyvää ruokaa ja asiakaskohtaisia palveluita sopimusruokailussa. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2012 oli lähes 1,7 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee yli 15 000 henkeä.

Panimoliitto: Oluen matkustajatuonti jopa 60 prosenttia oletettua suurempaa

ockijsbqpeod1usjqdzq

Suomalaisten oluen tuonti Virosta on todennäköisesti suurempaa kuin viranomaisten tekemän matkustajatuontitutkimuksen tulokset osoittavat. Haastatteluihin perustuvan matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaiset toivat Virosta olutta noin 25 miljoonaa litraa vuonna 2012. Virossa kuitenkin jäi lähes 40 miljoonaa litraa olutta yli oman kulutuksen.

Euroopan panimoliittojen kattojärjestön The Brewers of Europen äskettäin julkaiseman tilastoraportin mukaan vuonna 2012 Virossa valmistettiin olutta 143 miljoonaa litraa ja kulutettiin 93 miljoonaa litraa. Viron oluttuotanto oli siten 50 miljoonaa litraa suurempi kuin oluen kulutus. Viro vei olutta ulkomaille noin 55 miljoonaa litraa ja tuonti oli lähes 42 miljoonaa litraa. Näin ollen Virossa jäi olutta yli arviolta lähes 40 miljoonaa litraa.

”Näiden tilastojen valossa voidaan ajatella, että viinaralli Suomen ja Viron välillä on haastattelututkimusta suurempaa. Ihmettelen, miten hallituksen rakenneuudistuksen yhteydessä voitiin päättää, että alkoholin litramääräinen kulutus tulee saada 20 prosenttia nykyistä tasoa alemmas, kun emme tiedä viinarallin ja siten alkoholin kokonaiskulutuksen suuruutta. Panimoliitto on jo vuosia peräänkuuluttanut tutkimuksen täydentämistä eri tavoin viinarallin laajuuden selvittämiseksi”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Suomalaisten matkat Viroon ovat vuosi vuodelta kasvaneet, mutta haastatteluihin perustuvan matkustajatuontitutkimuksen mukaan suomalaisten alkoholin tuonti Virosta ei ole viime vuosina kasvanut lukuun ottamatta aivan viimeisintä tutkimusajanjaksoa syyskuusta 2012 elokuuhun 2013. Viron alkoholitilaston (Alkohol turg, tarbimine ja kahjud Eestis, Aastaraamat 2012) mukaan turistien alkoholiostot kaupoista ja laivoilta ovat kasvaneet 100 prosenttisena alkoholina mitattuna joka vuosi lähes 12‒14 prosenttia vuodesta 2008 lähtien. Turisteista suurin osa (yli 80 prosenttia) tulee Helsingistä, vain noin 10 prosenttia Tukholmasta, noin 2 prosenttia Pietarista ja loput ovat muun muassa kansainvälisiä risteilymatkustajia.

Nelosolut ruokakauppoihin oluen matkustajatuonnin hillitsemiseksi

Alkoholiveron korotuksen puolittamisesta huolimatta Suomen ja Viron välinen ero olutverossa kasvaa entisestään. Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden. Virossa alkoholiveroa nostetaan joka vuosi viisi prosenttia vuosina 2013‒2016. Viro saisi nostaa olutveroaan viidellä prosentilla yli 30 vuotta peräkkäin, että saavuttaisi Suomen tason, kunhan Suomessa veroa ei nostettaisi sinä aikana lainkaan.

”Oluen verotusta pitäisi keventää maltillisesti lähemmäs Viron tasoa matkustajatuonnin hillitsemiseksi. Valtaosa tuodusta oluesta on nelosolutta, siksi tulisi vakavasti miettiä nelosoluen siirtämistä myyntiin ruokakauppoihin ja ravintoloissa anniskeltavan alkoholin arvonlisäveron laskemista ravintolaruoan arvonlisäveron tasolle”, Ussa sanoo.

Matkustajatuonnin takia Suomelta jää saamatta vuosittain yli 300 miljoonaa mahdollisia verotuottoja, mutta kaikki alkoholin aiheuttamat haitat hoidetaan kuitenkin kotimaassa. Alkoholin matkustajatuonti on huomattavasti suurempaa kuin alkoholin myynti Suomen ravintoloissa. Ongelmallista on myös se, ettei kukaan valvo, kenen käyttöön Virosta tuodut oluet päätyvät.

The Brewers of Europe Beer Statistics Report 2013(pdf)

Perinnejouluun panostava keittää puuron ohrasta – sydän ja vatsa kiittävät

jfyafszwpaadqvud9lme

Riisipuurolla on kunniapaikka suomalaisissa joulupöydissä, mutta todellisuudessa sen historia jouluperinteenä on yllättävän lyhyt. Vielä 1900-luvun alussa joulupuuro keitettiin riisin sijaan ohrasta.

Riisipuuro saapui suomalaisiin joulupöytiin vasta 1930-luvulla. Sitä ennen joulupuuron valmistamiseen käytettiin kaura- tai ohraryynejä.

Riisi ohitti puuroaineksena ohran, sillä juhlapöydän tarjottavaksi haluttiin jotakin arkiruokaa harvinaisempaa.

– Puuroriisi saapui ensimmäisenä varakkaampien perheiden lautasille, mutta muodostui vuosien myötä perinteeksi koko Suomen kansalle, kertoo ruokaviestintäpäällikkö Arja Elina Laine Myllyn Parhaalta.

Terveellisempi vaihtoehto

Jouluun kuuluu herkuttelu, eikä kaloreista pidetä pyhien aikana kirjaa. Riisipuuro on ravintoarvoiltaan lähes yhtä tyhjän kanssa, mutta ohralla on jopa terveysvaikutuksia.

– Ohra on täysjyvävilja, joka sisältää ruuansulatusta hellivien kuitujen ja kivennäis- ja hivenaineiden lisäksi myös beetaglukaania, joka todistetusti edistää sydämen terveyttä, Laine muistuttaa.

Retropuuron ohrasta keittävä tekee samalla palveluksen myös ympäristölle, sillä kotimaista ohraa ei tarvitse lennättää lautasille Aasiasta saakka.

– Eksoottisuus oli tärkeää vuosisata sitten, nyt lienee fiksumpaa suosia suomalaista ja hillitä hiilijalanjälkeä.

Maltti on valttia puuronkeitossa

Ohrapuuron valmistus ei juuri poikkea riisipuuron keittämisestä. Keittoajat vaihtelevat riippuen siitä, ovatko suurimot esikypsytettyjä ja ovatko ne ehjiä vai rikottuja.

– Esikypsytetyt rikotut suurimot valmistuvat ehjiä nopeammin, noin reilussa puolessa tunnissa. Kokonaisten esikypsytettyjen suurimoiden hauduttamiseen kannattaa varata vajaa tunti, opastaa ruokaviestintäpäällikkö Arja Elina Laine Myllyn Parhaalta.

Ohrapuuro keitetään maitoon samalla tavalla kuin riisipuurokin. Riskinä kuitenkin on, että puuroherkku palaa pohjaan.

– Suurimoihin kannattaa ensin imeyttää kattilassa pieni määrä vettä. Sillä tavalla puuro ei pala yhtä helposti pohjaan, mutta sitä täytyy silti muistaa sekoittaa jatkuvasti.

Ohra ei ole yhtä herkkä ylikypsymiselle kuin riisi, joka liian kauan hellalla viihdyttyään muuttuu muussiksi.

– Ohrapuuro on pitkäänkin hautuneena herkullista ja siksi armollisempi aikataulujen suhteen, Laine  vinkkaa.

Perinteisen mantelinkin voi sujauttaa yhtä lailla ohra- kuin riisipuuroon.

– Uskon, että löytäjän toive toteutuu jopa paremmin, kun manteli piileksii aidosti perinteisessä puurossa, Laine nauraa.

Paista luomukinkku oikein

silavatonsaunapalvikinkku
Luomukinkku kasvattaa suosiotaan. Luomukinkku ei sisällä fosfaatteja tai muita keinotekoisia lisäaineita ja se on varmasti aina myös vapaa geenimuunnelluista ainesosista. Monet herkuttelijat ovat varanneet luomukinkun jo kuukausia etukäteen. Uusien luomukinkun paistajien on hyvä tietää muutama vinkki.
Luomukinkkua paistettaessa tulee huomioida, että se valuttaa enemmän rasvaa ja nesteitä kuin tavanomainen kinkku – nimenomaan siksi, ettei sen suolauksessa ole sidottu niitä lisäaineilla tai fosfaateilla.
Paistettaessa kannattaa käyttää paistopussia tai korkeaa uunivuokaa kinkun alapuolella sekä noudattaa tarkasti maltillista ja matalaa paistolämpötilaa. Jos luomukinkku paistetaan liian kuumassa lämpötilassa, tulee siitä helposti liian kuiva. Herkullista joulua aidon ja luonnollisen kinkun kanssa!
Muistilista suussa sulavan kinkun paistoon
–          Jos kinkku on jäässä, sulata se hitaasti viileässä.
–          Ota sulanut kinkku pois muovista ja kuivaa kinkun pinta talouspaperilla.
–          Laita paistomittarin kärki kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että se on helposti luettavissa uunin luukusta – varo laittamasta mittaria luuhun kiinni.
–          Lämmitä sähköuuni tai leivinuuni 200 C asteeseen.
–          Laita kinkku uuniritilälle ja aseta ritilän alle uunivuoka tai korkeareunainen uunipelti – voit myös käyttää paistopussia.
–          Kypsennä kinkkua 1 tunti, jonka jälkeen pudota uunin lämpötila 105 C asteeseen.
–          Jatka kypsennystä kunnes kinkun sisälämpötila on 75–78 C astetta. Halutessasi tosi murean kinkun, jatka paistamista kunnes sisälämpötila on noussut 80 asteeseen – vaarana voi kuitenkin olla kinkun kuivuminen.
–          Jäähdytä kinkkua hieman ja poista mahdollinen verkko ja nahka, sivele kinkku haluamallasi kuorrutteella.
–          Kuorruta kinkku 250 asteessa noin vartin ajan.
Luomupakastekinkun sulatusohje
Mehukkain kinkku saadaan, kun se sulatetaan tasaisesti ja hitaasti. Näin kinkun suolaus tasaantuu ja sen myötä maku paranee. Sulata pakastekinkku aina omassa pakkauksessaan jääkaapissa tai kylmiössä.
–          pienikokoinen, 2-3 kilon kinkku, sulaa jääkaappilämpötilassa 1-2 vuorokaudessa
–          keskikokoinen, 4-6 kilon kinkku, sulaa 2-3 vuorokaudessa
–          iso, 8-12 kilon kinkku, 3-5 vuorokaudessa
Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman. Muista ottaa kinkku ajoissa lämpiämään huoneen lämpöön ennen paistamista – kinkun sisälämpötilan tulisi olla n. 10 °C uuniin laitettaessa.
Ohjeet julkaistu Luomulehdessä 6/2013. PDF-lehti tutustujille: http://www.luomuliitto.fi/luomulehti-62013/

www.luomuliitto.fi
www.luomulehti.fi

RESTEL RAVINTOLOITSIJAKSI ESPOON BARONA AREENALLE

barona_areena_11122013_300dpi

Ravintolat Oy ja Tapiolan Monitoimiareena Oy ovat solmineet sopimuksen Espoon Barona Areenan ravintolaliiketoiminnan siirtymisestä Restelille 16.12.2013 alkaen.

Sopimuksen myötä Restelin hallintaan siirtyvät Barona Areenan ravintolat, aitiotarjoilut, fast food -kioskitoiminta ja Joy Catering – palvelut. Barona Areenan ravintolapalveluista aiemmin vastanneen Joy Catering – palveluiden henkilökunta jatkaa Restelin palveluksessa vanhoina työntekijöinä.

Restel aloittaa ravintolatoiminnan Barona Areenalla heti sopimuksen astuttua voimaan, palvellen asiakkaita Barona Areenan ravintoloissa jo Idols Suurfinaalissa 19.12. alkaen.

Barona Areena on Espoossa Tapiolan Urheilupuistossa sijaitseva vuonna 1999 valmistunut monitoimiareena. Tapiolan Monitoimiareena valmistumisestaan lähtien ollut jääkiekon SM-liigassa pelaavan Espoo Bluesin kotiareena. Jääkiekon lisäksi Barona Areenalla järjestetään konsertteja, erilaisia yritys- ja urheilutapahtumia, kuten taitoluistelun SM-kilpailut 13. -15.12.2013.

Barona Areenalla järjestetään myös isoja suorina televisioitavia ohjelmakokonaisuuksia, kuten Idols -laulukilpailut ja Emma Gaala 2014.

”Tapiolan monitoimiareenaa kehitään yhdessä maan parhaiden tapahtumatuotanto-organisaatioiden kanssa entistä monipuolisemmaksi tapahtumakeskukseksi. Samalla haluamme entisestään kehittää ravintolatarjontaamme ja Restelin osaaminen sekä uudet ravintola-brändit sopivat erittäin hyvin areenan palvelukonseptiin. Yhdessä pystymme takaamaan asiakkaillemme ikimuistoisia elämyksiä. Tapiolan monitoimareenan tavoitteena on kehittyä alueen monipuolisimmaksi tapahtumapaikaksi”, kertoo Barona Areenan toimitusjohtaja Jussi Salonoja.

Restel Tapahtumaravintoloiden ketjujohtaja Timo Parkkonen on innoissaan Restelin paluusta takaisin Espooseen muutaman vuoden tauon jälkeen. ”Meillä on kymmenen vuoden vankka kokemus monitoimi- ja areena- ravintolatoiminnan hoitamisesta Espoon Areenalla. On hienoa päästä mukaan kehittämään Barona Areenan toimintaa yhteistyössä omistajan Jussi Salonojan ja Barona Areenan ammattitaitoisen organisaation kanssa. Barona Areena sopii erinomaisesti mukaan Restelin Tapahtumaravintolat liiketoiminta- kokonaisuuteen, jossa meillä on paljon vastaavanlaista toimintaa sekä erittäin vahvaa kokemusta ja osaamista”, kertoo Timo Parkkonen.

Barona Areena liitetään osaksi Restelin Tapahtumaravintolat –ketjua. Ketju koostuu kuudesta tapahtuma-areenasta; Hartwall Areena, Helsingin Jäähalli, Turun Messu- ja kongressikeskus, Tampereen Jäähalli ja Helsingin Musiikkitalo ketjuun kuuluvat myös monitoimiravintola Mestaritalli Helsingissä sekä Hartwall Areenan yhteydessä sijaitsevasta kokouskeskus Niemi Centeristä. ”Barona Areenalla sijaitsevaa kuusi ravintolaa jatkavat olemassa olevilla liikeideoillaan ja konsepteillaan kuluvan SM-liigakauden loppuun asti.

Tulemme kehittämään ravintoloiden toimintaa ensi vuonna yhdessä Tapiolan Monitoimiareenan kanssa. Ravintolatiloja tullaan uudistamaan ja konseptoimaan kesän 2014 aikana”, Timo Parkkonen jatkaa.

”Restel on kuluvan vuoden aikana monipuolistanut ja laajentanut ravintolatarjontaansa mm. ostamalla Primulan ravintolatoiminnan sekä tehden sopimuksen Burger King – liiketoiminnasta Suomessa. Haluamme tarjota monipuolisia ja ainutlaatuisia ravintolapalveluja mahdollisimman laajalle asiakaskunnalle. Tapiola Monitoimiareenan kanssa nyt solmittu sopimus vahvistaa myös asemaamme Espoossa, jossa Restelin markkinaosuus valtakunnallisena ravintoloitsijana on vielä tällä hetkellä pieni, kertoo Restelin ravintolatoimialan toimialajohtaja Leena Turunen.

Restel Oy on Suomen johtava hotelli- ja ravintola-alan yritys. Liikevaihtomme vuonna 2012 oli 392,8 Me, ja palveluksessamme on yli 5 000 alan ammattilaista noin 300:ssa toimipaikassa ympäri Suomen.

Restel Oy on Suomen johtava hotelli- ja ravintola-alan yritys. Liiketoimintaa Restel harjoittaa 49 hotellilla, joissa on yhteensä yli 8 000 huonetta, ja noin 260 ravintolalla. Liikevaihto vuonna 2012 oli 392 M€. Yritys työllistää Suomessa yli 5 000 hotelli- ja ravintola-alan ammattilaista. Hotellitoimintaa Restel harjoittaa kansainvälisten Crowne Plaza ja Holiday Inn -ketjujen lisäksi myös kotimaisten Cumulus ja Rantasipi-ketjujen, Hotelli Seurahuone Helsingin sekä Hotel Atlas Kuopion myötä. Restelin laajasta ravintolatarjonnasta löytyvät niin valtakunnan suurimmat tapahtuma-areenat Hartwall Areenasta Helsingin Musiikkitaloon kuin ravintolaketjut Martina ja Rax Buffet. HelmiSimpukka-ketju toimii valtakunnallisesti 58 liikepaikalla. Restelin valikoimaan kuuluvat myös Hemingway’s, Blok, Mario, Lauantai, Bambu ja Wanha Mestari -ketju sekä ravintolat Kaarle XII, Vespa, Primula ja Baker’s että jatkossa myös Burger King-ravintolat.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n lausunnossa vahvistetaan jälleen aspartaami turvalliseksi

470px-Aspartame.svg

Bryssel, 10. joulukuuta 2013 : International Sweeteners Association (ISA) haluaa nostaa esille EFSA:n tänään julkaistun lausunnon, jossa todetaan aspartaamin olevan turvallista. EFSA kävi perusteellisesti läpi kaiken aspartaamia sekä sen hajoamistuotteita koskevan tieteellisen tutkimuksen ja totesi, ettei aspartaamista ole kuluttajille haittaa.

EFSA:n lausunnossa todetaan seuraavasti: “Asiantuntijapaneelin näkemyksen mukaan aspartaamin nykyinen enimmäissaantisuositus 40 mg/kg bw/päivä on riittävä ja turvallinen.”

Selvitystä koskevassa lehdistötiedotteessaan EFSA korostaa myös sitä, että aspartaamin hajoamistuotteita on jo luonnollisestikin eri ruoka-aineissa. Esimerkiksi metanolia löytyy hedelmistä ja vihanneksista.

Pitkäaikaisen kokemuksen kevytmakeuttajien tieteellisestä arvioinnista omaava emeritusprofessori Andrew RenwickSouthamptonin Yliopistosta analysoi tuloksia:

“Elintarviketeollisuus on tiukasti säädelty toimiala. EFSA:n lisäaineista vastaavassa asiantuntijoiden muodostamassa paneelissa on eri tieteenalojen huippuasiantuntijoita, jotka ovat nyt analysoineet ja arvioineet kaiken käytössä olevan tiedon. Kuluttajat voivat luottaa siihen, että läpikäyty materiaali on tuoreinta mahdollista ja että EFSA:n antama kannanotto perustuu puhtaasti tieteellisiin faktoihin. Aspartaami on yksikertainen aminohapoista ja metyyliryhmästä koostuva yhdiste ja näitä kaikkia saamme luontaisesti päivittäin nauttimastamme ruuasta.”

Aspartaamin uudelleenarviointi on osa EU:n toimeksiantoa, jossa EFSA arvioi kaikki elintarvikkeiden lisäaineet vuoteen 2020 mennessä.

Aspartaamia on käytetty turvallisesti elintarvikkeissa jo yli 30 vuotta, mitä tuore lausuntokin tukee. YK:n maatalousjärjestö FAO:n alainen kansainvälinen ja puolueeton asiantuntijaryhmä JEFCA (Joint Expert Committee on Food Additives of the United Nations Food and Agriculture Organisation), Maailman Terveysjärjestö WHO, USA:n elintarvike- ja lääkevirasto FDA sekä elintarvikeviranomaiset yli 100 maassa, mukaan lukien kaikki EU-maat, ovat yhtä mieltä aspartaamin turvallisuudesta.

Aspartaami on hyvänmakuinen ainesosa, jota kaikki makeasta pitävät voivat nauttia ilman kaloreita. Kevytmakeuttajat, kuten aspartaami, voivat tukea kuluttajia painonhallinnassa, minkä lisäksi niiden avulla diabeetikoilla on mahdollisuus nauttia laajemmasta elintarviketarjonnasta.

EFSA:n lehdistötiedote: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm

International Sweeteners Association (Kansainvälinen makeutusainejärjestö ISA) on voittoa tavoittelematon järjestö, joka edustaa vähäkalorisia elintarvikkeita ja makeutusaineita valmistavia ja käyttäviä yrityksiä. Järjestön tehtävänä on jakaa ajankohtaista tieteellistä ja ravitsemukseen liittyvää tietoa kevytmakeuttajista ja niitä sisältävistä elintarvikkeista sekä niiden käytöstä ja roolista osana ruokavaliota. http://www.sweeteners.org/en/

Piparinleivonnan Suomen Mestaruus 2013 on ratkennut

vqqwhbpi4zrl8adazzuz

Jo kolmannen kerran järjestetyn Myllyn Paras Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -kilpailun voittaja ratkesi lauantaina.

Pitkin marraskuuta kilpailuun saapui satoja osallistumisia. Kilpailusivustolle lähetetyt upeaakin upeammat valokuvat itse tehdyistä piparkakkutöistä hurmasivat yleisön ja tuomariston. Tuomaristo valitsi kymmenien ehdokkaiden joukosta kolme finalistia kilpailemaan Piparinleivonnan Suomen Mestaruudesta.

Finaali järjestettiin 7.12. kauppakeskus Jumbossa. Finalistit leipoivat ja koristelivat itse ideoimansa piparkakkutyön. Raaka-aineena oli valittavissa voilla leivottu Perinteinen Piparkakkutaikina tai margariinipohjainen Laktoositon Piparitaikina. Aikaa oli 1½ tuntia. Kisa oli aikataulultaan tiukka, koska annetussa ajassa tuli piirtää kaavat vapaalla kädellä, leipoa pipariosat, paistaa ne, jäähdyttää, koota ja koristella luomus käyttäen maksimissaan kolmea eri elementtiä, joista yksi oli pikeerikuorrute.

Voittajaksi valittiin Ninna Mäkinen Raisiosta ”KEINUHEVONEN”-työllään – tämä pipariheppa oikeasti keinui! Tuomarit arvostivat uutta ideaa piparileivontaan, työn huolellista suunnittelua, tarkkaa työtä ja upeaa lopputulosta. Tuomareina toimivat kondiittori- ja leipurimestari Iiro Heinonen, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ja radiojuontaja Kimmo Vehviläinen.

Toisen sijan saavutti Kirsi-Marja Penttilä Aitoosta. Hänellä oli mainio idea tehdä piparirasia, jota voi käyttää myös lyhtynä, ikkunat hän teki siihen nallekarkeista. Eriväriset karkit sulivat uunissa rasiaan kauniisti ikkunoiksi. Koristelu oli kaunista.

Lisätietoja: www.myllynparas.fi