Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Coca-Cola-tölkki kapenee ja kevenee tammikuussa

bc287a3be41c303d_400x400araf46df65dcb446db_400x400ar

Uusi 250 ml koko sisältää vain 105 kaloria 

Perinteinen Coca-Cola tölkki kokee muodonmuutoksen ensi vuoden alussa, kun Suomen markkinoille tulee uusi kapeampi, 0,25 litran “slim-tölkki”. Pieni koko vastaa kuluttajien tarpeisiin, sillä se on normaalia 0,33 litran tölkkiä 34 kaloria kevyempi sisältäen ainoastaan 105 kaloria. Uusi pakkaus on erityisesti nuorille aikuisille mieluinen annoskoko, sillä se on helppo nauttia kerta-annoksena.
Uusi Coca-Cola ja Coca-Cola Zero -juomiin tuleva ”slim”-tölkki on pienin kaupasta saatava koko. Tölkki on pohjaltaan kapeampi perinteiseen tölkkiin verrattuna sekä hieman korkeampi.

– Kyseessä on sikäli jännittävä uutuuspakkaus, että virvoitusjuomien pakkauskokovalikoimassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina. Suomessa ei perinteisiä virvoitusjuomia ole aiemmin saanut näin pienessä pakkauksessa. Suomessa pakkaus on ensimmäinen laatuaan, vaikka sitä on ollut myynnissä useissa muissa Euroopan maissa, selventää Coca-Cola Finlandin viestintäpäällikkö Théa Natri .

Coca ‐ Cola on The Coca ‐ Cola Companyn rekisteröimä tavaramerkki. The Coca ‐ Cola Company on maailman suurin juomayhtiö, jonka yli 500 erilaista juomaa virkistävät kuluttajia ympäri maailman. Coca ‐ Colan lisäksi yhtiö juomavalikoimaan kuuluu 12 muuta brändiä, joiden myynti on yli miljardi dollaria. Näitä ovat mm. Coca ‐ Cola light, Fanta, Sprite, Coca ‐ Cola Zero, Glacéau Vitaminwater, Powerade, Minute Maid, Simply ja Georgia. Kansainvälisesti The Coca ‐ Cola Company on johtava yhtiö hiilihapollisten juomien, mehujen ja mehujuomien sekä valmiiden tee ‐ ja kahvijuomien kategorioissa. Suomessa Coca ‐ Cola yhtiön juomien valmistuksesta, myynnistä ja jakelusta vastaa keravalainen Sinebrychoff ja brändeistä, kuluttajamarkkinoinnista ja ‐ tutkimuksesta Sinebrychoffin tiloissa toimiva Coca ‐ Cola Finland Oy.

Kasvisravintola Silvoplee laajentuu

kasvisravintola_silvoplee.kasvisravintola_silvoplee.b49d3d47-ba7d-4696-833b-41a9f01b654c

Kasvisravintola Silvoplee, Toinen linja 7, Helsinki

Pari monikansallista hampurilais- tai kahvilaketjua ilmoitti rantautuvansa tuotteineen Suomeen. Siksi lienee paikallaan ilmoittaa, että formaattikahveille, hampurilaisille ja ranskanperunoille löytyy pääkaupungista vielä vaihtoehto.

Helsingin Hakaniemessä jo 14 vuotta toiminut kasvisravintola Silvoplee muuttaa 2. päivä joulukuuta uusiin, suurempiin tiloihin vain kivenheiton päähän entisistä, osoitteeseen Toinen linja 7.  Tutun, yli kahdenkymmenen ruokalajin noutopöydän rinnalle avataan myös smoothiebaari-kahvila, joka tarjoaa tuorepirtelöitä, mehuja, kahveja, elävän ravinnon leivonnaisia ja luomuviinejä.

Silvoplee suosii elävää ravintoa, luomua ja lähiruokaa, ja sanoutuu tyystin irti upporasvasta, lisäaineista ja puolivalmisteista. Pääkaupunkiseudulla on siis yhä mahdollista saada kohtuuhinnalla maukas, täyttävä ja terveellinen ateria, joka valmistetaan paikan päällä. Ruokaa, joka tekee sinulle hyvää.

Nettisivut ovat www.silvoplee.fi ja löytyy myös facebookista

P.O.R.K-lihatuotteet palkittiin ELMA maaseutumessuilla

544018_463200227072496_634422527_n

Kotimaisia ilmakuivattuja P.O.R.K-lihatuotteita valmistava luumäkeläinen Saparokuja Oy on saanut tämän vuoden InnoElma-tunnustuspalkinnon. Palkinto luovutettiin tänään Messukeskuksessa avautuneilla ELMA maaseutumessuilla. Palkinnon arvo on 3 000 euroa, ja sen lahjoitti Suomen Messusäätiö.

Kolmen nuoren yrittäjän vuonna 2011 perustama Saparokuja Oy on kehittänyt innovatiivisen tuotantoprosessin hyödyntäen kotimaista huippuosaamista ja uudenlaista valmistusteknologiaa.  Kehitystyön tuloksena on syntynyt täysin kotimainen vastine ulkomailta tuotaville ilmakuivatuille lihatuotteille.

– InnoElma-palkinnon tarkoituksena on juuri tuoda esiin hyviä, suomalaisia maaseudun tuotteita, joissa kotimainen osaaminen on keskeisessä roolissa. P.O.R.K-tuoteperhe on tästä erinomainen esimerkki. Suomalainen raaka-aine on kekseliäällä tavalla jalostettu laadukkaaksi herkkutuotteeksi, kertoo palkintoperusteista raadin jäsen, lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Raati antoi tunnustusta niin tuotannolle kuin tuoteperheen pakkaussuunnittelulle ja markkinoinnille. Saparokujan tuotantoprosessi on energiatehokas, pitkälti automatisoitu eikä tuota päästöjä. Kaikki jätteet voi hävittää yhdyskuntajätteen mukana. Innovatiivinen tuotantoprosessi pienentää läpimenoaikaa ja tehostaa kannattavuutta.

– Tuotteissa korostuu paikallisuus, mutta niillä on vahva vientipotentiaali. Pakkauksesta löytyvät alkuperämerkinnät ja pakkauskoot on suunnattu sekä kuluttajille että HoReCa-sektorille. Yrityksen vahva yhteistyöverkosto tuo etua haasteellisilla markkinoilla, Viljanen toteaa.

InnoElma-palkinnon saajan valinneessa raadissa olivat lisäksi ylitarkastaja Juuso Kalliokoski maa- ja metsätalousministeriöstä ja ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:stä.

Viime vuonna InnoElma-palkinto jaettiin maaseutumatkailuyritykselle, ja sen sai Lieksan Matkakaverit. Elintarvikkeelle palkinto myönnettiin viimeksi vuonna 2011. Silloin palkinnon sai kuopiolainen Marjavasu Oy.

Messuilla lähiruokaa ja kotieläimiä

ELMA-messut Helsingin Messukeskuksessa 22.–24.11.2013 esittelee suomalaisen maaseudun osaamista, tuotteita ja palveluita, kuten elintarvikkeita, maaseudun kehittämistä, maaseutumatkailua sekä kotieläimiä ja niiden hoitoa.  Tapahtumassa on lähiruokaa, luomutuotteita, maaseudun kehittämistä ja maaseutumatkailua esitteleviä näytteilleasettajia.

ELMA maaseutumessut esittelee suomalaisen maaseudun tuotteita ja palveluita: elintarvikkeita, maaseudun kehittämistä, maaseutumatkailua sekä kotieläimiä ja niiden hoitoa. www.elmamessut.fi ELMA on osa Meidän viikonloppua, joka kokoaa yhteen koko perheen suosikkimessut: ELMA, Metsä, Kädentaito, OutletExpo, Lemmikki (la-su) ja Menopeli. Tapahtumakokonaisuus pidetään Helsingin Messukeskuksessa 22.–24.11.2013. 
Samalla lipulla kuudet messut. www.meidanviikonloppu.fi

Messut avoinna pe 22.11. klo 9–18, la 23.11. klo 10–18 ja su 24.11. klo 10–17. HUOM Lemmikki-messut vain la–su 23.–24.11. Lauantaina 23.11. mukana myös Kansalaisareena ry:n kumppaneineen järjestämät vapaaehtoistoiminnan Menu-messut. Liput: Aikuiset 16 €, lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 10 €, 4-6-vuotiaat lapset 5 € / hlö. Ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 10 € / hlö. Perhelippu (max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 37€.

Suomen Messusäätiö rahoittaa joka vuosi sadoilla tuhansilla euroilla palkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Näitä ovat InnoElman lisäksi muun muassa Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Fazer uudisti Stockmannin 8. kerroksen ravintolamaailmaa

Fazer on avannut Helsingin keskustan Stockmannille uuden konseptin mukaisen Fazer Café -kahvilan. Uudistuksen yhteydessä kaikki tavaratalon 8. kerroksen Fazer-ravintolat ovat saaneet uuden brändi-ilmeen. Lähivuosina Fazer Café -ketju laajenee myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Fazerin perustaja, kondiittorimestari Karl Fazer haki oppinsa Pietarista, Berliinistä ja Pariisista. Samaa kaupunkilaista ja kansainvälistä tarjontaa henkii myös Helsingin keskustan Stockmannin 8. kerroksen Fazer Café. Uusi kahvila ammentaa Karl Fazerin vuonna 1891 Helsinkiin perustaman ensimmäisen kahvilan perinnöstä, unohtamatta moderneja tuulahduksia suurien eurooppalaiskaupunkien kahvilaelämästä.

Uuden konseptin toiminta kiteytyy lauseeseen ’rakkautta ensi suupalasta’. Kahvilan valikoimaan kuuluvat monenlaiset leivät ja konditoriatuotteet, käsintehdyt suklaakonvehdit, suklaajuomat, laadukkaat erikoiskahvit sekä smoothiet – laadukkaan ja modernin kahvilaruuan koko kirjo.

Tämän päivän kiireisen elämän vastapainoksi ihmiset hakevat nautiskelua ja elämyksiä niin arkena kuin vapaa-ajallakin. Ruoan ja kahvin arvostus nousee, eivätkä suomalaiset tyydy keskinkertaiseen. Fazer Caféssa antoisan kokemuksen takaavat ensiluokkainen palvelu ja tilat, joissa jokainen yksityiskohta on harkittu.

Fazer 8th Floor: viisi ravintolaa arjen yläpuolella

Fazer Cafén uudistuksen yhteydessä koko Stockmannin 8. kerroksen ravintolamaailma on saanut uuden brändi-ilmeen ja nimen: Fazer 8th Floor. Visuaalisen ilmeen lisäksi myös ruokalistat ovat uudistuneet, ravintoloiden nimet on suunniteltu vastaamaan paremmin tarjontaa sekä opastusta kohteisiin on selkeytetty. Food Market -ruokatorilla kokit loihtivat asiakkaiden silmien edessä jokaiseen makuun sopivia lounaita. Ruokatorilta löytyvät salaattibaari, leipä- ja pastavalikoima, grilliannoksia sekä päivittäin vaihtuva kotilounas.
À la Carte tarjoaa skandinaavisia klassikkoannoksia, sunnuntaibrunssia sekä sesongin mukaan vaihtuvia teemamenuita. Marraskuun riistamenu vaihtuu À la Cartessa pian joulumenuksi.  Tammikuulle kokit suunnittelevat modernin blinimenun.Champagne on nimensä mukaisesti ylellinen samppanjabaari. Dessert kutsuu muhkeille sohvilleen maistelemaan jäätelöitä, jälkiruokia, laadukkaita kahvituotteita ja viinejä.

Uuden konseptin mukaisia Fazer Caféita on avattu kuluvan vuoden aikana Tampereen Stockmannille, Helsingin Munkkivuoreen, Itäkeskukseen ja Messukeskukseen. Toimintaa on tarkoitus laajentaa kansainvälisesti muun muassa Ruotsiin.

McDonald’s aloittaa aamiaistarjoilun Suomessa

mwh6it6ilyikl9sddvgi

McDonald’s aloittaa aamiaistarjoilun Suomen McDonald’s-ravintoloissa. Aamiaista tarjotaan 56 ravintolassa Suomen 83 McDonald’s-ravintolasta.

Aamiaista tarjotaan 56 McDonald’s-ravintolassa klo 10 asti. Aamiaistarjoilu alkaa ravintoloissa keväällä 2013 alkaneen pilottikokeilun myötä. Testijakson aikana saadun palautteen perusteella aamiainen päätettiin laajentaa suurimpaan osaan Suomen McDonald’s-ravintoloista. Aamiaisen aikana on hampurilaisten sijaan tarjolla mm. Fresh McMuffin, Sausage McMuffin & Egg, Bacon McMuffin & Egg, Double Fresh McMuffin, McWrap, McToast sekä muita aamiaistuotteita kuten Valio Gefilus -jogurttia ja Tropicana-tuoremehua. Vastajauhettu Pauligin kahvi on myös tärkeä osa aamiaista.

”Aamiaismarkkinat ovat meille tärkeä osa liiketoimintaa muualla maailmassa, ja nyt lanseeraamme aamiaisen myös Suomessa. Aamiaistarjoilumme onnistunut pilottikokeilu osoitti, että myös suomalaiset kaipaavat erilaisia aamiaisvaihtoehtoja. Pilottikokeilussa suosikeiksi nousivat erityisesti McToast ja Bacon McMuffin & Egg”, kertoo McDonald’s Suomen viestintäjohtaja Heli Ryhänen.

Aamiaislanseeraus on yksi McDonald’sin suurimmista lanseerauksista Suomen markkinoilla. Aamiaislanseeraus on myös merkittävä markkinointikampanja, jonka yhteydessä jaetaan lähes miljoona ilmaista Fresh McMuffin -tuotetta.

McDonald’s on yksi maailman tunnetuimmista tuotemerkeistä. McDonald’s-ravintoloita on 119 maassa yhteensä reilut 30 000 kpl. McDonald’s on toiminut Suomessa yli 28 vuotta. Suomen ensimmäinen McDonald’s-ravintola avattiin Tampereella 1984. McDonald’s toiminta perustuu vahvasti lisenssinhaltijoiden eli franchising-yrittäjien ja ketjun väliseen yhteistyöhön. Tällä hetkellä McDonald’s-ravintoloita on Suomessa 83, joista 88 % on yrittäjävetoisia. Ketju työllistää Suomessa noin 3 200 henkilöä. www.mcdonalds.fi

Helsingin ydinkeskustaan avataan kaksi BURGER KING® -ravintolaa

BK_www

Suomen ensimmäinen BURGER KING® -ravintola sijoittuu aivan Helsingin ydinkeskustaan Mannerheimintielle. Toinen ravintola avataan ensi helmikuussa entisen ravintola Elielin tiloissa Helsingin rautatietieasemalla.Ensimmäisen toimintavuoden aikana ketjun ravintoloihin palkataan noin 250 työntekijää, joista ensimmäiset 80 on jo palkattu. 

Ensimmäinen BURGER KING® -ravintola avataan 13.joulukuuta Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimintie 12:ssa. BURGER KING® -ravintolaan tulee noin 120 asiakaspaikkaa, joista puolet sijoittuu katutasoon ja loput alakertaan.

Burger Kingin vahvaa aloitusta Helsingin ydinkeskustassa vauhdittaa jo ensi helmikuussa avattava toinen ravintola, joka sijoittuu yhteen Suomen parhaista liikepaikoista.

”Helsingin rautatieasema on juuri sellainen vilkas ja keskeinen liikepaikka, joihin aiomme ensisijaisesti sijoittaa BURGER KING® -ravintolat. Ensi vuoden aikana lähdemme laajentamaan verkostoamme pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Seuraavaksi vuorossa ovat muut suuret kaupungit”, linjaa Restelin ravintolatoimialan johtaja Leena Turunen.

Rekrytointi käynnissä

Työntekijöiden rekrytointi BURGER KING® -ravintoloihin on parhaillaan käynnissä. Rekrytointitarve ensimmäisen toimintavuoden aikana on kaikkiaan 250 työntekijää, joista ensimmäiset 80 työntekijää on jo palkattu.

”Työntekijämme osallistuvat perusteelliseen koulutusjaksoon, jossa perehdytämme kaikkeen tarvittavaan osaamiseen BURGER KING® -konseptista”, toteaa Burger Kingin ketjujohtaja Mikko Mollberg.

Ensi alkuun työntekijöitä rekrytoidaan pääkaupunkiseudun ravintoloihin, mutta myöhemmin työllistämisvaikutus ulottuu myös muualle maahan ravintolaverkoston laajentuessa.

Muutostyöt ravintola Baker’sissa ovat parhaillaan käynnissä. Suomen BURGER KING® -ravintoloiden sisustus noudattaa uutta, skandinaavisen selkeää konseptia, jossa käytetään paljon puupintaa. Euroopassa on tällä hetkellä vain muutama uuden konseptin mukaisesti sisustettu ravintola. Suomen ravintolaverkosto on aikanaan maailman ensimmäinen kokonaan uuden konseptin mukainen BURGER KING® -ravintolaketju.

”Sovellamme uutta sisustuskonseptia sopivilta osilta BURGER KING® -ravintoloihimme ja huomioimme tilojen historiallisesti tärkeät elementit”, kertoo Mikko Mollberg.

Restel solmi keväällä Burger Kingin kanssa Suomen markkinat kattavan master franchise -sopimuksen. BURGER KING® -ravintolat ovat alkuun vahvasti Restelin omaa liiketoimintaa, mutta tulevaisuudessa sopimus mahdollistaa ravintolaverkoston laajentamisen itsenäisten yrittäjien kanssa tehtävillä sub-franchising -sopimuksilla.

Restelin ravintolaliiketoiminnan liikevaihto vuonna 2012 oli noin 200 miljoonaa euroa. Restel työllistää yli 5 100 työntekijää, joista 3 000 työskentelee ravintolaliiketoiminnassa.

Restelin laajasta ravintolatarjonnasta löytyvät niin valtakunnan suurimmat tapahtuma-areenat Hartwall Areenasta Helsingin Musiikkitaloon kuin ravintolaketjut Martina ja Rax Buffet. HelmiSimpukka-ketju toimii valtakunnallisesti 64 liikepaikalla. Restelin valikoimaan kuuluvat myös Grillsson, Hemingway’s, Blok, Mario, Lauantai, Bambu ja Wanha Mestari -ketjut. Restelin ravintolatarjonnasta löytyy myös yksilöllisiä ravintoloita, kuten Foija Turussa, Sampo Kuopiossa sekä Brasserie Le Havre, Baker´s, Kaarle XII ja Vespa Helsingissä. 

BURGER KING

Vuonna 1954 perustettu Burger King on maailman toiseksi suurin hampurilaisketju. BURGER KING-ravintoloita on yli 13 000 ympäri maailmaa 88 maassa. Ravintolat palvelevat noin 11 miljoonaa asiakasta päivittäin. Noin 95 prosenttia BURGER KING -ravintoloista on itsenäisesti franchise-sopimuksilla toimivien yrittäjien pyörittämiä ravintoloita, joista monet ovat vuosikymmeniä toimineita perheyrityksiä. Lisätietoa saatavilla osoitteessa www.bk.com sekä myös Facebookissa ja Twitterissä.

Fazer Magic Line vie suomalaisen huippusuklaan maailmalle

Fazer_Magiccube_1

Fazer esittelee ensimmäisen kansainvälisille markkinoille suunnatun premium-suklaatuotesarjansa. Fazer Magic Line -suklaasarja on suunniteltu yhdessä paljon matkustavien kuluttajien kanssa ja on saatavilla pääasiassa lentokenttämyymälöistä keväällä 2014.

Fazer Magic Line -suklaat tuovat mielikuvituksellisen lisän Fazerin makeistarjontaan. Suklaatuotesarjan kehityksessä on kuultu paljon matkustavia kuluttajia, joiden toiveissa ovat olleet mieleenpainuvat, inspiroivat maut.

”Fazerin perustajan Karl Fazerin motto oli, että meidän on aina ylitettävä asiakkaidemme odotukset. Se on vieläkin toimintaamme ohjaava periaate – niin makujen kuin pakkausten suunnittelussa. Tällä kertaa haluamme hemmotella elämyksiä etsiviä ja työnsä puolesta usein matkustavia suklaan ystäviä”, Fazerin makeisliiketoiminnan johtaja Mika Sarimo sanoo.

Magic Linen mauissa mustikka, vadelma ja tryffeli yhdistyvät laadukkaaseen, 70-prosenttiseen tummaan suklaakuorrutukseen. Pakkausten leikkisä, kaleidoskooppimainen väritys sekä muunneltava muoto ja pakkauksiin painetut mietelauseet ovat jotain, mitä makeismaailmassa ei ole ennen nähty. Pakkausten ulkonäössä onkin haluttu huomioida niiden sopivuus tyylikkääksi tuomiseksi matkalta.

Fazer_Magiccube_4

Katse tulevaisuuden kansainvälistymisessä

Uusi lanseeraus on osa Fazerin makeisliiketoiminnan kansainvälistymisstrategiaa. Fazer-konsernin liikevaihdosta yli puolet tulee Suomen ulkopuolelta. 57 prosenttia henkilöstöstä eli runsaat 8 300 fazerilaista työskentelee Suomen rajojen ulkopuolella. Fazer vie makeisia yli 40 maahan, ja kansainvälisten lentokenttien travel trade -myynnissä Fazer on 10 suurimman makeisvalmistajan joukossa maailmassa.

”Olemme panostaneet vahvasti lähimarkkinoille Venäjälle, Pohjoismaihin ja Baltian maihin, ja näemme näiden lisäksi erinomaisia kasvumahdollisuuksia kansainvälisten lentokenttien sekä Suomen ja Ruotsin välisen lauttaliikenteen myymälöissä ja Lähi-idässä. Tämän lisäksi Hong Kongissa on meneillään Fazerin pilottiprojekti, jossa suomalainen suklaa hakee jalansijaa Kiinassa”, Sarimo sanoo.

Suklaita tullaan myymään kansainvälisillä lentokentillä, laivoilla sekä tarkkaan valikoiduissa kahviloissa ja tavarataloissa ympäri maailmaa.

”Tulevaisuudessa kansainvälistymisemme vauhti kiihtyy. Tavoitteemme on, että seuraavien viiden vuoden aikana 50 prosenttia makeisliiketoimintamme kasvusta tulee ulkomailta”, Mika Sarimo kertoo.

Fazer-konserni

Fazer on kansainvälinen perheyritys, joka tarjoaa leipomo-, makeis- ja keksituotteita sekä ruokailu, ravintola- ja kahvilapalveluita. Fazerilla on toimintaa kahdeksassa maassa ja vientiä yli 40 maahan. Yrityksen menestys on sen perustamisesta lähtien vuonna 1891 perustunut parhaaseen tuotteiden ja palvelun laatuun, rakastettuihin brändeihin ja osaaviin ihmisiin. Fazer noudattaa liiketoiminnassaan eettisiä periaatteita, jotka pohjautuvat yrityksen arvoihin ja UN Global Compactin periaatteisiin. Fazer-konserni toimii kahdella liiketoiminta-alueella. Fazer Brands on tunnettu maukkaista leipomotuotteista ja makeisista. Fazer Food Services tarjoaa hyvää ruokaa ja asiakaskohtaisia palveluita sopimusruokailussa. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2012 oli lähes 1,7 miljardia euroa ja yrityksessä työskentelee yli 15 000 henkeä.

Beaujolais nouveau myyntiin torstaina 21.11.

georges_duboeuf_beaujolai.f13e769b-0934-4ab0-8212-2b418093b645

Uuden sadon punaviinin beaujolais nouveaun myynti alkaa ympäri maailmaa aina marraskuun kolmantena torstaina. Tänä vuonna viini saapuu Alkoihin 21.11.2013.

Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden Gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit ovat tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina.

Alkoon tulee tänä vuonna yksi beaujolais nouveau -viini:

403657 Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 9,84 €

Tuotetta on Alkoon ostettu 42 120 pulloa ja sitä edustaa Suomessa Beverage Partners Finland Oy.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau on maultaan kevyt, vähätanniininen, vadelmainen, kirsikkainen ja kevyen boysenmarjainen.

Viinin on valmistanut Georges Duboeufin viiniliike, joka on ehkä tunnetuin beaujolaisviinin tuottajista. Duboeufin suku on asunut Mâconin alueella 1400-luvulta lähtien, mutta viiniliike perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1964. Viiniliikettä johtaa edelleen Georges Duboeuf poikansa Franckin kanssa.

Vuoden 2013 sadon laatuarvio erinomainen

Kevään ja alkukesän kylmä ja sateinen sää vaikeutti viiniköynnösten kukintaa. Toisaalta elokuu ja syyskuu olivat hyvin aurinkoisia, joten sadon määrästä Beaujolais’ssa tuli lähes normaali. Sadonkorjuu alkoi tänä vuonna myöhään, vasta 24. syyskuuta.

Viineistä odotetaan runsasvärisiä ja aromikkaita, ja vuoden 2013 sadon laatuarvio on erinomainen.

Nauti nouveau hieman viilennettynä

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan.

Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Valmistusmenetelmä

Beuajolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.

Tämä menetelmä tuottaa hedelmäistä ja runsasaromista punaviiniä.

Ruistuotteet rapsahtelevat Linkosuon menestyksen veturina

linkosuon_ruissipsit.eb0c3ebd-b99c-4c2e-89fd-1f92d369b560-main_image

Linkosuon ruissipsit

Täysjyväruis on terveellinen ja luonnollinen välipalavaihtoehto, jonka kysyntä on kovassa kasvussa. Linkosuo vastaa Suomen markkinoiden ja viennin kasvuun kaksinkertaistamalla rukiisen kuivaleivän tuotannon Kangasalla. Tuotanto uusissa tiloissa käynnistyy tammikuussa 2014.

”Kaikissa kuivaleipätuotteissamme suurin yksittäinen ainesosa on terveellinen täysjyväruis. Tarjoamme koko perheelle maistuvan hyvän omantunnon välipalavaihtoehdon”, kertoo Linkosuon Leipomo Oy:n toimitusjohtaja Timo Jänne.

Kuivaleipävalikoimaan kuuluu esimerkiksi Varrasleivät, rukiiset Snacksit sekä perinteiset Väinämöisen Palttoonnapit. Tuotekehitykseen on viime aikoina panostettu runsaasti.

”Olemme aina halunneet tuoda rohkeasti uusia tuotteita markkinoille. Tänä vuonna lanseerasimme kolme uutta RuisSnacksiä ja makea chili Ruissipsin. Loppuvuoden uutuutena kauppoihin tulee RuisHedelmämix-sekoitus, jossa pienemmät ruissipsit on yhdistetty kuivattuihin hedelmiin. Testiryhmämme lapset ovat pitäneet näistä paljon jugurtin ja rahkan kanssa”, Jänne kertoo.

Tuotannon investointi tuo kapasiteettia kasvuun

Linkosuon vienti on kasvanut suunnitelmallisesti, ja kuivaleipiä viedään säännöllisesti Ruotsiin, Venäjälle, Viroon, Tanskaan ja Saksaan. Kotimaassa pääpaino on uusien jakelukanavien hankinnassa, mm. huoltoasemat, kioski- ja hotelliketjut ovat kiinnostuneet tuotteistamme.

Tammikuussa käyttöönotettavat kuivaleipätuotannon uudistukset mahdollistavat kapasiteetin lisäämisen myös tulevaisuudessa. Neljän miljoonan euron investointiin kuuluu muun muassa uusi uunilinja. Linkosuo on siirtänyt varastologistiikan ja pakkaamisen yhtenäiseen tilaan, mikä lisää tehokkuutta ja työturvallisuutta.

Toimitusjohtaja Jänteen mukaan projekti on pysynyt hyvin aikataulussa ja budjetissa. ”Halusimme hyödyntää kotimaista teollisuutta koko uusimisprosessissa. Rakennusliike J. Malm Kangasalta on toteuttanut rakennustyöt ja monet uudet koneet ovat suomalaista työtä”, Jänne selittää.

Linkit

Suomalaiset uskollisia perinteille – kotimaisen kinkun laatu ja maku ratkaisevat

print_OyCLeJ8zdh

Atrian pitkänä perinteenä on tarjota kuluttajille kotimaista kinkkua joulupöytiin. Varsin tasaisena pysyttelevää kinkkumarkkinaa heiluttelee jonkin verran kotitalouksien koon pienentyminen. Pienten kinkkujen kysyntä on nousussa ja vastaavasti yli 10 kilon kinkun kysyntä on ollut laskussa jo vuosia.

– Atrian osuus koko kinkkukaupasta on noin puolet. Markkinaosuudessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, Atria Suomen lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä kertoo. Kun suomalaisen joulupöydän kunkkua valitaan, korostuvat kotimainen liha, suomalainen valmistaja sekä luottamus valmistajaan ja tuotteen laatuun. Tulevana jouluna Atria kertoo entistäkin tarkemmin suomalaisen viljapossun alkuperästä, juhlakinkku-uutuuksissa on tuottajatilamerkintä.

– Suuri tekijä tämänkin vuoden kinkkukaupassa on tuoresuolattujen kinkkujen kysynnän kasvu edelleen. – Voimme vastata vuodesta toiseen kasvavaan kysyntään rajallisesti, koska kinkkuja valmistetaan vain tiettyinä päivinä sen säilyvyyden takia. Tuoresuolattujen kinkkujen valmistaminen aloitetaan joulukuun alussa ja niiden tekemistä jatketaan jouluviikolle saakka, Perälä kertoo.

Tuoresuolatun joulukinkun osuus on lähes neljännes koko kinkkumäärästä. Atria toimittaa tuoresuolattuja kinkkuja suomalaisiin joulupöytiin useita satojatuhansia. Atria on johtava kotimaisten kinkkujen toimittaja päivittäistavarakaupalle. Tarjolla on monipuolinen kotimainen kinkkuvalikoima tuoreita, pakastettuja ja kypsiä kinkkuja.

Atrian kinkuista ylivoimaisesti suosituin vuodesta vuoteen on ollut noin seitsemän kilon painoinen potkallinen juhlakinkku. Viisikiloinen Luuton Juhlakinkku on toiseksi suosituin vaihtoehto. Tarjolla on myös kypsiä vaihtoehtoja helpottamaan kiireistä juhla-aikaa. Kypsistä tuotteista suosituin on perinteisesti yhden kilon Atria Pikkukinkku.

Tulevaksi jouluksi Atria tuo markkinoille erityisesti pienemmille talouksille soveltuvan Atria Kulinaari –tuoteperheen Perinteisen Joulukinkun, 200g, valmiiksi siivutettuna. Siivu soveltuu hyvin niin leivänpäälle kuin myös lautaselle. Joulun makua yksittäisiin herkutteluhetkiin.

Atrian joulureseptejä: www.atria.fi

Atria Suomi on osa kasvavaa ja kansainvälistä elintarvikealan yritystä Atria Oyj:tä. Atria on yksi johtavista ruoka-alan yrityksistä Pohjoismaissa,Venäjällä ja Baltian alueella. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2012 noin 1 344 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa on lähes 5 000 henkilöä. Atria Suomen tuotantolaitokset sijaitsevat Nurmossa, Kuopiossa, Kauhajoella, Forssassa ja Karkkilassa. Atrian juuret ulottuvat vuoteen 1903,jolloin perustettiin sen vanhin omistajaosuuskunta. Atria Oyj:n osakkeet listataan Nasdaq OMX Helsinki Oy:ssä. Lisätietoja:www.atria.fi ja www.atriagroup.com.