Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

SUBWAY® -ketju saavutti kaksi tärkeää merkkipaalua avaamalla 40.000. ravintolansa maailmanlaajuisesti, sekä 4000. ravintolansa Euroopassa

98fdc255ba787a23_800x800ar

Kuva Ipswitchin SUBWAY® -ravintolasta

Maailman suurin täytettyjä leipiä, eli subi® -leipiä myyvä ketju jatkaa maailmanlaajuista kasvuaan. SUBWAY®  -ketju, joka on tarjonnut franchising-yrittäjille mahdollisuuksia jo vuodesta 1965 juhlien näin pian 48. toimintavuottaan, avasi 40.000. ravintolansa AppleGreen huoltoasemalle Ipswichiin, Englantiin. Tämä virstanpylväs osoittaa brändin voimakkaan johdonmukaisen kasvun. Ketju on avannut 1.761 uutta ravintolaa tänä vuonna. 

Tämä viimeisin saavutus asettaa SUBWAY® -brändin ravintoloiden lukumäärää ajatellen selkeään etulyöntiasemaan kilpailijoihinsa nähden, tehden subi® –leipien sekä salaattien tilaamisen entistä helpommaksi. Ravintoloiden määrässä mitattuna pikaruokamarkkinoilla SUBWAY® -ketjun jälkeen seuraava kilpailija on 5.500 ravintolan päässä. Kolmas ja neljäs ovat 21.000 ja 33.000 ravintolan päässä.

Iso-Britannia on ketjun kolmanneksi suurin markkina-alue Yhdysvaltojen ja Kanadan jälkeen. Jos Amerikka jätetään luvuista pois, on ketjulla kokonaisuudessaan 14.000 ravintolaa 102 maassa. Itä-Euroopan maista Viro avasi juuri ensimmäisen SUBWAY-ravintolansa. Näin ollen ketju toimii Euroopan alueellakin jo 31:ssa maassa aina Islannista Venäjälle.  Ketjun Euroopan 4000. ravintola avattiin juuri  Gara De Nordin rautatieasemalla Bukarestissa, Romaniassa. Suomessa on tällä hetkellä 116 ketjun ravintolaa, jotka työllistävät yhteensä noin 1.100 henkilöä.

”Tämä on todellakin osoitus koko SUBWAY®  -tiimin kovasta työstä ja omistautumisesta asialle; usein nimitänkin heitä franchising historian parhaaksi tiimiksi,” kommentoi yrityksen perustaja  ja toimitusjohtaja Fred DeLuca. ”Olen ylpeä, kun saan olla osa joukkuetta, joka tarjoaa työpaikkoja tuhansille ravintoloissamme, pääkonttorissa, sekä yhteistyökumppaniemme kautta ympäri maailman”, Fred jatkaa. ”Meidän franchising-yrittäjämme ovat oman alamme parhaita. He ovat monipuolinen joukko pienyrittäjiä, jotka ylpeydelle palvelevat asiakkaitaan.

SUBWAY®-ketjun Irlannin ja Iso-Britannian aluepäällikön Trevor Haynesin mukaan ”matalat aloituskustannukset ja selkeä toimintamalli tekevät ketjun houkuttelevaksi yrittäjille. Brändimme tarjoaa mahdollisuuden omistaa ja johtaa omaa yritystä. Tämän takia homma toimii. Olemme innoissamme saadessamme 40.000. ravintolan alueellemme!”

Kuten rautatieasema Romanian Bukarestissa, sekä bensa-asema Ipswichissa osoittavat, eräs syy brändin onnistumisen takana on se mukautumiskyky monenlaiseen lokaatioon. Pienessä tilassa ravintola voi tarvittaessa mahtua jopa 30m2 alueelle. Ravintoloita onkin voitu avata mm. elokuvateattereissa, laivoissa, kouluissa, kasinoissa ja lentokentillä. Ketjulta löytyy yli 9.000 erikoisempaa ravintolapaikkaa ympäri maailman, joista noin 4.500 on huoltoasemilla.  Ravintolaketju on äskettäin lanseerannut uuden Metropolitan-sisustuksen ravintoloissaan. Uusittu sisustus antaa ravintoloille modernin, kansainvälisen tunnelman, päivittäen näin perinteistä Tuscany-sisustusta.

Vuonna 1965 17-vuotias Fred DeLuca lähestyi perheystävä tohtori Peter Buckia perhepiknikillä, ja kysyi osaisiko Buck neuvoa häntä miten ansaita rahaa opiskeluihin. Buck ohjeisti nuorta Fred DeLucaa avaamaan täytettyjä leipiä myyvän ravintolan.

Buckin antaman 1000 dollarin sekin turvin Fred avasi ravintolan Bridgeportissa Connecticutissa, ja loppu onkin historiaa. Ketjulla on tällä hetkellä yli 39.700 ravintolaa 101 maassa, tarjoten mahdollisuuksia tuhansille yrittäjille, jotka ovat näin pystyneet toteuttamaan unelmansa ja perustamaan oman yrityksen.

Taloustutkimus Oy:n tekemän tutkimuksen mukaan SUBWAY® oli Suomen paras pikaruokaketju vastaajien antamilla kokonaisarvosanoilla mitattuna vuonna 2012 – jo viidettä vuotta peräkkäin. Kokonaismielikuvavertailussa SUBWAY® -ketju sai parhaimman tuloksen kaikista tutkimuksessa arvioiduista ketjuista. SUBWAY® -ketju sijoittuu kokonaismielikuvan tapaan ykköseksi myös 10 mielikuvatekijän yhteisvaikutusvertailussa.

Brändi on myös nostettu ensimmäiseksi pikaruoka-alalla YouGovin puolivuosittaisessa bränditutkimuksessa. SUBWAY® -ketju on myös nimetty parhaimmaksi terveystietoiseksi brändiksi Brand by Brand Keys Inc.:in sekä kuluttajien tyytyväisyyttä tutkivassa American Sustomer Satisfaction Indexissä.

Tampere-talo ja Meira yhteistyöhön: Tampere-talo tarjoaa nyt kävijöilleen Meiran Reilua kahvia.

bbda5abb9e057fe0_800x800ar

Pohjoismaiden suurin kongressi- ja kulttuurikeskus Tampere-talo tarjoaa nyt kävijöilleen Meiran Reilua kahvia. 

Tampere-talo tarjoaa kävijöilleen reilusti tuotettuja makuja, luomua ja lähiruokaa. Näistä lähtökohdista kahvikumppaniksi valikoitui Meiran Reilu kahvi, jonka tuotannossa noudatetaan sekä Reilun kaupan kansainvälisiä sopimuksia työntekijöiden oikeuksista että tarkkoja ympäristökriteerejä.

Tampere-talon ravintolapäällikkö Pasi Vataja on tyytyväinen yhteistyöhön. ”Tampere-talossa on vuosittain satoja tuhansia kävijöitä ja olemme huomanneet heidän olevan hyvin tiedostavia valintojensa suhteen. Olemme saaneet hyvää palautetta niin Meiran Reilun kahvin mausta kuin ylipäätään eettisyydestä”, hän toteaa.

Meiran Reilun kahvin lisäksi yhteistyöhön kuuluu myös Segafredo espresso -kahvit.

Suosikkikahvi sai uuden pakkauksen

Meiran Reilua kahvi on tarjolla myös muille kuin Tampere-talon kävijöille. Suomalaisten suosikkireilu onkin saanut uuden pakkauksen. Tuoteryhmäpäällikkö Marleena Bask kertoo, että pakkauksen suunnittelussa on huomioitu tärkeimmät Reilun kaupan lähtökohdat. ”Ostaessaan Meiran Reilua kahvia asiakas saa hyvän mielen ja lisäksi laadukkaan tuotteen. Hyvä maku ja teko siis samassa kupissa.”

Kahvi on peräisin Kolumbiasta ja Keski-Amerikasta, ja se paahdetaan vaativaan suomalaismakuun sopivaksi. Meiran Reilussa kahvissa on takuu siitä, että tuote on viljelty ja valmistettu kansainvälisten Reilun kaupan kriteerien mukaan. Tuotteen ostaminen parantaa perhetuottajien ja työntekijöiden työ- ja elinoloja kehitysmaissa.

Meira Oy on osa maailmanlaajuista Massimo Zanetti Beverage -konsernia. Meiran tärkeimpiä tuotemerkkejä ovat Kulta Katriina, Saludo, Cafe Hieno sekä Meiran mausteet, sinapit ja ketsupit. Meira markkinoi ja myy myös aitoja italialaisia Segafredo espresso -kahveja. Liikevaihto vuonna 2012 oli 83 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä 167. Suomen toimintojen lisäksi Meiralla on tytäryhtiöt Virossa ja Tanskassa sekä myyntiä Pietarin alueelle. www.meira.fi

Valion Vantaan tehdas täyttää 40 vuotta

Valio on valmistanut ja varastoinut juustoja Vantaan Vaaralassa jo 40 vuoden ajan. Myös tehtaan tulevaisuus näyttää myönteiseltä, sillä tehdasta on uudistettu jatkuvasti.

– Aloitimme kesällä mittavan investoinnin tehtaan uuteen pesukeskukseen. Lisäksi uudistamme pakkaamoamme ja otamme käyttöön uuden viipalelinjan. Käynnissä olevien investointien yhteisarvo on 8 miljoonaa euroa. Näin varmistamme kuluttajille laadukkaat tuotteet myös jatkossa, tehtaanjohtaja Heikki Mäkelä kertoo.

– Juustojen kulutuksen kasvu on näkynyt myös meidän valmistusmäärissämme. Laadukkaat tuotteet, ammattitaitoinen henkilökunta ja tuotannon uudistaminen ovat menestyksemme avaimet. Kun pidämme laadun jatkossakin korkealla ja teemme työtä hyvällä mielellä, menestymme varmasti myös yhä kovenevilla juustomarkkinoilla.

Valio Koskenlaskija® tulee Vantaalta

Valion Vantaan tehdas valmistaa kaikki Valion sulatejuustot. Lisäksi Vantaalla pakataan ja kypsytetään Valion muita juustoja. Tehdas valmistaa ja pakkaa vuosittain yli 30 miljoonaa juustokiloa, josta kaksi kolmasosaa on sulatejuuston valmistusta.

Tehtaan tähtituotteita ovat Valio Koskenlaskija® ja Venäjällä suosittu Valio Viola® sulatejuusto.

Juustoinen ja täyteläinen Valio Koskenlaskija® on Suomen suosituin sulatejuusto. Se on kuulunut suomalaisten ruokapöytiin jo 80 vuoden ajan, ja tuotteen myynti on kasvanut tasaisesti viimeiset 20 vuotta. Koskenlaskija® sulatejuuston resepti on säilynyt samana, mutta tuoteperheeseen on vuosien varrella tullut uusia makuja. Sulatejuustoa saa nyt myös murennettuna versiona, joka sopii erinomaisesti ruuanlaittoon.

Valio aloitti toimintansa Vantaalla vuonna 1963, jolloin sinne perustettiin juustovarasto. Sulatejuuston valmistus ja juustojen pakkaaminen Vantaalla alkoi vuonna 1973. Matkan varrella Vantaan tehdas on valmistanut nykytuotteiden lisäksi muun muassa sulatejuustokolmiopaloja, sulatejuustoja peltipurkeissa sekä Smeds-tuotemerkillä sulatejuustoja Lähi-itään. Valio Koskenlaskija® sulatejuuston valmistus alkoi Vantaalla vuonna 1989.

Valion Vantaan tehdas työllistää noin 280 henkilöä.

Suomen Nestlé: Mövenpickin syysuutuudet: tonkapapua, suklaatryffeliä ja Latinalaisen Amerikan aromeja

wc2yvn1yhwxqlv6lwy4n

Mövenpick tuo talven juhlakauteen ja arkisiin hemmotteluhetkiin rajoitetun erän Latinalaisen Amerikan juomista, mausteista ja hedelmistä inspiroituneita huippujäätelöitä. Lisäksi perusvalikoima täydentyy uudella, intensiivisellä suklaamaulla.

Ensiluokkaiset, luontaiset raaka-aineet ja persoonallisen hienostuneet makuyhdistelmät ovat ylellisten Mövenpick-jäätelöiden tunnusmerkki. Valikoima täydentyy nyt sveitsiläiseen suklaatryffeliperinteeseen nojaavalla uutuudella:Mövenpick Chocolate & Tonka Truffle on todellinen premium-nautinto tumman suklaan ja ylellisen jäätelön ystäville.

Intensiivisen makuiseen, tummaan suklaakermajäätelöön on sekoitettu paahdettuja kaakaopavun muruja, jotka tuovat täyteläiseen jäätelöön miellyttävän rapeaa suutuntumaa. Viimeisen silauksen antaa suklaatryffelikastike, jota maustaa maailman huippukeittiöissä hitiksi noussut tonkapapu. Tonkan myötä kokonaisuus saa upean vaniljan ja mantelin vivahteen.

Kaikki Mövenpick-jäätelöt on valmistettu sataprosenttisesti luonnollisista raaka-aineista, ilman keinotekoisia lisä- tai väriaineita.

Lattarijäätelöissä maistuvat ananas, rommi, appelsiini ja kahvi

Latin America Limited Edition on Mövenpickin tämän talven kausisarja, jonka eksoottinen makumaailma vie ajatukset kauas kylmästä ja pimeästä pohjolasta.

Martinique Rum & Pineapple on omintakeinen jäätelö, joka saa makunsa Martinique’n kuuluisasta rommista. Sokeriruo’osta valmistettu, hienovaraisen aromikas juoma maustaa sekä pehmeän kermajäätelön että kokonaisuuteen kuuluvan rommikastikkeen. Elämyksen täydentävät Costa Ricassa tuotetut ananaksenpalat, jotka myös on marinoitu rommissa.

Brazilian Orange & Spices yhdistää sorbetin ja jäätelön. Raikas sorbetti on valmistettu brasilialaisista appelsiineista, ja jäätelöä ryydittävät lämpimät mausteet: muskotti, neilikka, inkivääri, valkopippuri ja cayenne-pippuri. Kokonaisuuden kruununa toimivat sokeroidut appelsiininkuoripalat ja mausteinen appelsiinikastike.

Guatemala Coffee on runsasarominen kahvikermajäätelö. Se valmistetaan Arabica-kahvipavuista, jotka ovat peräisin guatemalalaisviljelmiltä. Suussa sulavat kahvin- ja suklaanmakuiset palat viimeistelevät makuelämyksen.

Saatavuus

Limited Edition Latin America -sarjan jäätelöitä myydään rajoitettu erä ainoastaan Stockmann-tavarataloissa lokakuusta alkaen, kun taas Mövenpick Chocolate & Tonka Truffle löytyy laajemmin hyvin varustettujen kauppojen valikoimista jo syyskuusta. Syksyn uutuustuotteet on pakattu 900 ml rasioihin, ja niiden suositushinta on 7,95 euroa.

Fria aloittaa yhteistyön Valora Trade Finlandin kanssa

cwgqtsrgb2bsb6rm9uwf

Fria, joka on kypsäpakastettujen ja gluteiinittomien leipomotuotteiden markkinajohtaja Skandinaviassa, aloittaa syyskuun 1. päivänä 2013 yhteistyön Valora Trade Finlandin kanssa, joka hoitaa Fria-tuotteiden myynnin Suomen elintarvikemarkkinoille.

– Näemme, että Frian laajan ja laadukkaan tuotevalikoiman yhdistäminen Valoran vankkaan kokemukseen elintarvikkeiden jakelijana tarjoaa hyvän mahdollisuuden laajentaa Frian näkyvyyttä ja kasvua Suomen markkinoilla, sanoo Christian Wincentson, Frian Pohjoismaiden myyntijohtaja.

Riku Lahdensuo, Valora Trade Finlandin toimitusjohtaja, kommentoi:

– On erittäin mukavaa aloittaa yhteistyö Frian kanssa. Frian gluteiinittomat leipomotuotteet ovat erittäin korkealaatuisia, ja niille on paljon kysyntää Suomessa. Myyntitiimimme odottaa innolla Frian edustamista ja myynnin kasvattamista Suomessa.

Christian Wincentson huomauttaa, että suomalaisilla kuluttajilla on suuri kiinnostus Frian tuotteisiin.

– Tavoitteenamme on tuoda koko tuotevalikoima Suomen markkinoille. Siihen kuuluvat viipaloitu vuokaleipä, sämpylät, hot dog – ja hampurilaissämpylät, muffinsit, korvapuustit, voitaikina ja kaksi erilaista valmispizzaa sekä maidoton ja laktoositon juusto.

Fria on perheyritys, joka on kehittänyt ja valmistanut hyviä gluteiinittomia ja maidottomia tuotteita vuodesta 1996. Koko perhe voi nauttia Frian tuotteista, eivät pelkästään keliakiaa sairastavat.

Frian tuotteita on tällä hetkellä saatavilla Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa, Alankomaissa, Luxemburgissa, Belgiassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa.

http://www.fi.fria.se

Facebook: http://www.facebook.com/FriaGlutenFreeFood

Twitter: http://www.twitter.com/FriaGlutenFree

Pinterest: http://www.pinterest.com/FriaGlutenFree

Saarioisten Pizza Pronto on uusi herkullinen pizzasarja

Pizza Prontot 330 g

Saarioinen kehittää pizzatarjontaa lanseeraamalla uuden pizzasarjan, Pizza Pronton. Pizza Pronto -sarjan kaksi makua, Americana ja Mexicana, tulevat kauppojen hyllyille 28.8.2013. Uusissa, laadukkaissa pizzoissa on runsaasti täytettä, yli puolet pizzan painosta.

Pizza Pronto on valmispizzojen uusi laatuluokka muun muassa runsaan täytteen, selkeiden makujen sekä uudenlaisen, laadukkuudesta viestivän pizzalaatikon ansiosta. Myös pizzapohjan maukkauteen ja rapeuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Pizzat ovat laatikkoruokien jälkeen toiseksi suosituin tuoteryhmämme. Olemme tehneet paljon tutkimuksia ja tiedämme, mistä suomalaiset pitävät ja mitä he tilaavat pizzeriassa. Makuvaihtoehdot on valittu sen mukaan, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää.

Pizza Pronto Americanan täytteinä ovat kinkku, homejuusto ja ananas, Mexicanassa puolestaan pepperoni, tomaatti sekä jalapeno. Saarioisten pizzoissa käytetään ainoastaan suomalaisia liharaaka-aineita.

Pizza Pronto -pizzojen huolella suunniteltu pakkaus tuo uutta valmisruokahyllyihin. Kartonkilaatikko suojaa pizzaa litistymiseltä, ja pizzan täytteet näkyvät selkeästi pakkauksen kurkistusikkunasta. Pizza Pronton voi lämmittää uunissa tai mikrossa. Pakkauksessa on mukana rapeuttava paistoalusta mikrolämmitystä varten.

Saarioinen toi ensimmäiset pizzat markkinoille yli 30 vuotta sitten, jonka jälkeen pizzoja on paistettu jo yli 600 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä tuotannossa ovat 200 ja 300 gramman valmispizzat sekä uunivalmiit Herkkupizza (430 g) ja Perhepizza (780 g).

Uuden Pizza Pronto -sarjan pizzat ovat:
Pizza Pronto Americana, kinkku-homejuusto-ananas 330 g
Pizza Pronto Mexicana, pepperoni-tomaatti-jalapeno 330 g

Saarioisten myydyimmät pizzat ovat:
Jauhelihapizza 200 g
Kinkkupizza 200 g
Tonnikalapizza 200 g
Meetvurstipizza 200 g
Pizza Special Kinkku-Bolognese 200 g

Saarioinen on kotimainen perheyritys ja yksi Suomen johtavista ruokataloista. Saarioinen toimii hyvän arjen puolesta tarjoamalla maistuvaa valmisruokaa, lihaa, lihavalmisteita ja säilyviä tuotteita päivän eri ruokailuhetkiin. Saarioinen on markkinajohtaja useilla toimialueillaan. Saarioisten liikevaihto vuonna 2012 oli 334,2 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli keskimäärin 1 970 henkilöä. Saarioisilla on tehtaita Kangasalla, Valkeakoskella, Huittisissa ja Jyväskylässä sekä pääosin Baltian markkinoille tuotteita tekevä valmisruokatehdas Virossa. www.saarioinen.fi

Uusi Sanomakahvila elää kaupunkilaisten rytmissä

Sanomatalon katutasoon avautuu maanantaina 2.9. uusi Sanomakahvila. Viihtyisä ja palveleva kahvila on tärkeä osa syksyn aikana uudistuvaa Sanomataloa, joka on jatkossa entistä elävämpi, kaikille kaupunkilaisille avoin kohtaamispaikka keskellä Helsinkiä.

Uusi, viihtyisyyttä ja laatua korostava kahvilakonsepti on kehitetty yhteistyössä Sanoman ja kahvilaa operoivan Fazerin kanssa, ulkoasusta on vastannut designtoimisto Kuudes Kerros. Palveluun panostava moderni kahvila elää Sanomatalon ja kaupunkilaisten rytmissä aamiaisesta alkuillan tapaksiin.

Lounasaikaan on tarjolla monipuolinen salaatti- ja keittobuffet, sunnuntaiaamut voi aloittaa brunssilla. Tuotevalikoimassa korostuvat aitous, tuoreus ja hyvä maku. Leivonnaiset leivotaan ja valmistetaan taikinoista alkaen paikan päällä. Erikoiskahvit ovat baristan valmistamia.

”Toivotamme asiakkaat tervetulleeksi lämminhenkisellä ja ammattitaitoisella asiakaspalveluasenteella. Tavoitteena on rento ja mutkaton tunnelma”, lupaa Fazer Food Servicesin konseptipäällikkö Timo Paasonen.

”Uudenlaisen kahvilakonseptin kehittäminen yhteistyössä Fazerin kanssa on ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Odotamme innolla Sanomakahvilan avautumista. Koko Mediatori saa syksyn mittaan aivan uutta sykettä, kun myös Nelonen Median radiostudiot muuttavat Sanomatalon katutasoon”, sanoo Sanomatalon palvelupäällikkö Raija Seilonen.

Uutta Poutulta Syksyllä 2013!

Kun illat hämärtyvät ja vilkkain grillaussesonki hiljenee, niin mikäs sen parempaa kuin kodin täyttävä herkullisen ruoan tuoksu! Uuniin kun laittaa Poutun syksyn uutuuksista vaikkapa Naudan paahtopaistin, niin ei puutu kuin kynttilät pöydästä. Pouttu tarjoaa maukkaita ja Häjyjä uutuuksia syksyn iloksi ja arjen ratoksi.

Häjyt Fileeleikkeleet 120g

Poutun kesällä suuren suosion saavuttanut Häjyt – sarja saa syksylle lisää maukkaita ja häjyn mausteisia uutuus-tuotteita. Leivän päällä maistuu nyt Häjyt, kolmen kokolihaleikkeleen muodossa. Leikkeleet on valmistettu possun fileestä ja niiden lihapitoisuus on 90 %. Makuvaihtoehtoina leikkeleissä on mausteinen
Pippurifilee, Grillifilee ja murea Korppufilee. Maistuvat kokolihaleikkeleet on pakattu helppokäyttöiseen avaa/sulje- rasiaan.

Häjyt Makunakit 240g

Häjyt Chilleri- ja Häjyt Pepperi- nakit ilahduttavat varmasti tulisen ja pippurisen makunakin ystävää. Nakeissa on korkea lihapitoisuus ja mukavasti rapsahtava kuori. Pakkaus on helposti avattava- ja suljettava rasia, josta voi napata omansa, vaikka yksi kerrallaan.

Savupekonikuutio 200g ja Kinkkusuikale 200g

Kätevät ja maistuvat pussiin pakatut uutuudet Savupekonikuutio ja Kinkkusuikale tarjoavat herkullisia vaihtoehtoja nopeaan ja helppoon ruoanlaittoon. Kypsistä tuotteista loihtii hetkessä tarjottavaa vaikkapa munakkaan, salaatin tai pastan muodossa.

Broilerin filee 200g

Broilerin filee tuo näppäryyttä kiireen keskelle. Tuote sisältää kaksi kypsää, käyttövalmista ja kevyesti suolattua broilerin fileepihviä, jotka sopivat nautittavaksi esimerkiksi salaatin kera, maukasta ja kevyttä!

Kinkku-pekonisuikale 300g ja Naudan paahtopaisti n.800g

Lihauutuuksia Pouttu tarjoaa syksylle kaksin kappalein. Kinkku-pekonisuikale on kotimaisen viljaporsaan kinkusta valmistettua lihasuikaletta, runsaan pekonin ja kermaisen marinadin kera. Suikaleista valmistaa pannulla tai uunissa niin maittavan lihakastikkeen kuin ruokaisan padankin. Naudan paahtopaisti on valmiiksi marinoitu rosépippuria sisältävällä lempeällä marinadilla. Uunivalmis paisti on oiva ja perinteinen tapa koota perhe ja ystävät yhteiseen ruokailuhetkeen.

Lisätietoja:
· www.pouttu.fi

Makuelämyksiä Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumassa 24.–27.10.2013

Viini, ruoka & hyvä elämä 24.-27.10

Suomen suurin ruoka- ja viinitapahtuma Viini, ruoka & hyvä elämä järjestetään Helsingin Messukeskuksessa jälleen lokakuussa. Luvassa on trendikkäiden katukeittiöiden rentoja makupaloja, eurooppalaisen herkkutorin antimia ja tietysti laatuviinejä. Tapahtuma on tänä vuonna suurempi ja kansainvälisempi kuin koskaan aiemmin.

Viini, ruoka & hyvä elämä -messujen eurooppalaisen herkkutorin houkuttimina ovat mm. alkuperäjuustot Italiasta ja Hollannista sekä salamit, makeiset, pitsat ja hillot. Näytöskeittiössä kuulet syksyn keittokirjailijoiden haastatteluja.

Eksoottisimmat makuelämykset tulevat tänä vuonna Kiinasta. Luvassa on ainakin paikallisia ruokia, teetä ja kiinalaisia viinejä. Kreikan osastolla voi maistella välimerellisiä makuja, ja Itävallan osastolla herkutellaan strudeleilla ja prätzeleillä.

Samppanjabaarissa ja viinitastingeissa maistellaan viinejä mm. Ranskasta, Espanjasta ja Kaliforniasta. Aikuisten temppuradalla testaat aistejasi, löydät vastamakuja ja viinien uusia ominaisuuksia tuoksujen ja oikean lämpötilan kautta.  Messukäynnin sinetöivät erikoiskahvit ja artesaanisuklaat.

Kirjailijavieraita näytöskeittiössä

Syksyn keittokirjoja esitellään tapahtuman näytöskeittiössä, jonka juontajana toimii Viinilehden kokki Alex Nurmi. Houkuttelevista kirjauutuuksista esittelyssä ovat mm. Olga Temosen kasvisruokakirja Emäntänä Olga (Tammi), Ruokatoimittajat ry:n kakkubravuureita esittelevä Kakkujen kuningattaret (Tammi), Reetta Meriläisen ja Johanna Pentikäisen toimittama kirjallinen keittokirja Lautasellinen iloa (Kirjapaja) ja Jouni Toivasen Viettelevät villiyrtit (Teos). Näytöskeittiössä myös säilötään Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Purkissa-kirjan (WSOY) myötä.

Markku Haapion kirja Sininen lenkki 50 (Otava) juhlistaa suomalaisten suosikkimakkaraa. Kirjassa tunnetut mestarikokit Jyrki Sukulasta ja Pekka Terävästä Tomi Björckiin ja Top Chef Suomi 2013 -voittajaan houkuttelevat kotikokkeja kokeilemaan makkararuokia. Ohjeet vaihtelevat jokamiehen aterioista Michelin-tason luomuksiin. Makkaran ystävä saa lisäksi tietoa makkaran valmistuksesta ja legendaarisen HK:n Sinisen lenkin vaiheista.

Viini, ruoka & hyvä elämä Helsingin Messukeskuksessa on Suomen suurin ruokaan, viineihin ja ruokakulttuuriin keskittyvä tapahtuma. Avoinna to 24.10. klo 10–18 pe 25.10. klo 10–20 la–su 26.–27.10. klo 10–18. Tapahtuman järjestävät Viinilehti Oy ja Suomen Messut. Viinialueen ikäraja on 18 vuotta. Tapahtuman ruokapuolelle voivat tutustua myös lapset. 
www.viiniruoka.fi  www.viinilehti.fi                 

Samaan aikaan Helsingin kirjamessut ja Helsingin musiikkimessut sekä Art Forum Helsinki. Samalla lipulla pääsy kaikkiin tapahtumiin.

Liput: Aikuiset 16 € / hlö, lapset (7-15 v.), eläkeläiset, varusmiehet, opiskelijat 10 € / hlö, ryhmälippu (väh. 10 hlöä) 10 € / hlö. Perhelippu (Max. 2 aikuista ja alle 16 v. lapset) 37 €,  kokoaikalippu 4 päivää 30 € (aikuiset), kokoaikalippu 4 päivää 20 € (lapset, opiskelijat, eläkeläiset. Alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa.

 

Mikkelin ammattikorkeakoulu: Mamkin uudistettu ravintola Kasarmina avautuu 26.8.

Ravintola Kasarmina  Ravintola Dexi - Google Chrome_2013-08-24_18-57-41

Mikkelin ammattikorkeakoulun Ravintola Kasarmina avataan maanantaina 26.8. Aiemmin Fazerin Amica-ravintolana toiminut Kasarmina on Kasarmin kampuksen pääopiskelijaravintola, mutta palvelee monipuolisesti myös muita asiakkaita esimerkiksi kahvilana, kokous-, deli- ja tilausravintolana.

Normaalin ravintolatoiminnan lisäksi Kasarminan toimintaan kuuluu olennaisena osana monialainen tutkimus- ja kehittämisympäristö. Ravintolaa ja sen palveluja kehitetään yhdessä opiskelijoiden kanssa ja uusia ideoita, niiden pohjalta tehtävää suunnittelua ja käytännön toteutusta työstetään opintojaksoilla, harjoitteluissa ja opinnäytetöinä.

– Tämä periaate toimii kaikissa Kasarmin kampuksen ravintoloissa, kertoo Kasarmin kampuksen ravintoloiden palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula.

Mamkilla on tällä hetkellä kolme ravintolaa Kasarmin kampuksella. Niillä jokaisella on oma profiilinsa.

– Nyt avattu, uudistunut Kasarmina on kampuksen pääopiskelijaravintola. Kampuksen sydämessä toimiva kahvila-ravintola DeXi on otettu kampuksen omaksi olohuoneeksi ja Ravintola Talli profiloituu lounas- ja tilausravintolaksi, joka sopii hyvin juhlien tai kokousten järjestämiseen. Tallin erikoisuus on Ohjelmakeittiö, joka tarjoaa kokouksiin ja illanistujaisiin ruokaan liittyvää ohjelmaa, vaikka kokkausiltoja.

Uusitut tilat ja palvelut

Kasarminassa on tehty kesän aikana remontti. Keittiössä uusittiin mm. kylmiöt ja hankittiin uusi pata. Asiakkaalle näkyviä muutoksia ovat mm. pääsalin lattian uudistaminen ja aulatilojen avartaminen. Myös kassapiste on vaihtanut paikkaa ja kassapisteen yhteydessä avataan asiakkaiden toiveesta Deli.

– Delistä voit ostaa salaattiannoksen joko mukaan tai paikan päällä syötäväksi. Toinen Delin päätuotteista on päivittäin vaihtuva lounasleipäpatonki.

Kasarminan uudistusta on tehty muutenkin asiakkaita kuunnellen. Palvelua parannetaan uudella ladattavalla maksukortilla, jonka toivotaan vähentävän jonotusta kassoilla. Kortti toimii jatkossa Kasarminan lisäksi myös DeXissä. Myös digitaalista viestintää kehitetään, ja ruokalistat ja muut ravintoloiden mielenkiintoiset asiat näkyvät entistä paremmin ravintoloissa ja muualla kampuksella sijaitsevilla sähköisillä näytöillä.

Linjastoja on entisten kahden sijaan kolme. Kahdesta saa kotiruoka-annoksia, joista toinen on aina sydänystävällinen valinta. Kolmannessa linjastossa tarjolla on kasvisruoka ja keitto.

Tulevaisuudessa myös linjastoja kehitetään digitaalisempaan suuntaan.

– Mamkissa ideoitu älykäs lounaslinjasto –keksintö halutaan ottaa käyttöön Kasarminassa. Tämä suunnittelutyö käynnistetään tänä syksynä, Mentula kertoo.

Lähi- ja luomuruoka tärkeää

Digitaalisuuden lisäksi Kasarminaa kehitetään entistä ympäristöystävällisempään suuntaan. Ravintola Talli ja DeXi ovat jo saaneet Joutsenmerkin ja samaa lähdetään nyt rakentamaan Kasarminalle. Yksi osa ympäristöystävällisyyttä on lähi- ja luomuruoan käyttäminen.

– Kasarmin kampuksen ravintolapalvelut ovat käyttäneet lähiruokaa ruokatuotannossa aina Ravintola Tallin alkuajoista lähtien. Lähiruoaksi miellämme seutukunnalla tuotetun tai jatkojalostetun tuotteen, joka näin tukee seutukunnan kasvua ja kehitystä sekä edesauttaa ekologisen kestävyyden periaatetta.

Mikkelin seudun hankintarenkaassa, jossa myös Kasarmin kampuksen ravintolapalvelut on mukana, raaka-aineen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. tuotteen soveltuvuus, pakkauskoot ja määrä, kotimaisuus, elintarviketurvallisuus, tuoreus, toimitusvarmuus ja hinta/laatutekijät.

Ravintola Kasarminassa työskentelee 8 työntekijää. Ravintola on auki maanantaista perjantaihin klo 10-15, muina aikoina – esimerkiksi kokouskäytössä – sopimuksen mukaan. Osalle asiakkaista tuttu aamupala siirtyy Kasarminasta ravintola DeXiin.

Ravintola Kasarminan yhteystiedot:

Käyntiosoite: Patteristonkatu 3, B-rakennus, 50100 Mikkeli

e-mail: kasarmina(at)mamk.fi

puh. 040 641 8030

www.kasarmina.fi, www.kasarmiravintolat.fi