Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Tutkimukset kannustavat marjojen käyttöön ruokavaliossa

Marjoilla on havaittu olevan useita terveydelle suotuisia vaikutuksia. Uuden tutkimustiedon mukaan suomalaiset marjat, kuten mansikka, mustaherukka, mustikka ja puolukka tasaavat verensokerin vaihtelua ja insuliinin pitoisuuksia aterioinnin jälkeen. Tällöin verensokerin vaihtelusta johtuvat vireystilan muutokset tasoittuvat ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Tulokset käyvät ilmi vasta julkaistusta raportista, joka kokoaa yhteen marja-alan tieteellisen tutkimustiedon.

Tutkimuksissa on selvitetty marjojen vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin sekä aivojen, silmien, virtsateiden, ihon ja limakalvojen terveyteen. Tulosten mukaan marjojen nauttiminen on suositeltavaa niiden erinomaisen ravintosisällön vuoksi. Marjat ovat myös hyviä ja monipuolisia polyfenolien lähteitä. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä.

Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö ja Oy Foodfiles Ltd kokosivat yhteen marja-alan uusimman tutkimustiedon Elintarvikekehityksen osaamisklusterin (OSKE) toimeksiannosta. Kyseessä on kolmas suomalainen marja-alan tieteellisen tutkimustiedon kokoava raportti, jossa päivitetään aiempien yhteenvetojen tutkimustulokset. Tutkittuja marjalajeja ovat karpalo, puolukka, mustikka, variksenmarja, mustaherukka, tyrni, lakka ja uutena lajina viime vuosina paljon tutkittu mansikka.

Raportissa huomioidaan erityisesti marjojen terveysvaikutukset, joissa olisi potentiaalia terveysväitteiksi EU:ssa, ja tulosten mahdolliset hyödyntämisnäkymät yritysten tutkimusten suuntaamisessa, tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Selvitys koostuu lyhyestä loppupäätelmäosasta sekä yhdeksästä erillisosasta, joista ensimmäinen käsittelee marjojen ravintosisältöä, ravitsemusväitteitä, polyfenolikoostumusta ja muita mahdollisesti terveysvaikutteisia ainesosia. Muissa osioissa käsitellään tutkimustietoa ja terveysväitteitä marjakohtaisesti sekä usean marjan seoksissa.

Raportin tuloksia esiteltiin 26.3.2013 Marjojen mahdollisuudet & markkinat maailmalla –tapahtumassa Helsingissä.

Tutustu raporttiin: Selvitys marjojen terveysvaikutusten kliinisestä tutkimusnäytöstä

 

Koko kansan Omppu on poreillut suomalaisten laseissa jo vuodesta 1973

Helmeilevä Omenaviini on poreillut suomalaisten laseissa jo vuodesta 1973. Omppu tuli Alkon hinnastoon ensimmäisen kerran 1.4.1973. Juoma sai alkunsa, kun Marlin toimitusjohtaja Usko Kiertonen Yhdysvaltoja kiertäessään törmäsi erääseen iloiseen ja kuplivaan kesäjuomaan. Hän päätti tehdä juomasta oman versionsa kotimaan markkinoille.

Helmeilevä Omenaviinin lanseeraushinta oli 4 markkaa 40 penniä – hinta, jonka moni Ompun ystävä muistaa edelleen mainiosti. Amerikan tuliaisesta tuli nopeasti kansan suosikkijuoma ja Helmeilevä Omenaviini sai ihmisten suussa lempinimen ’’Omppu’’. Suosionsa huipulla Omppua myytiin miljoonia litroja vuodessa. Usein Omppu pääsikin loppumaan Alkoista välittömästi saapumisensa jälkeen, ja Alko joutui rajoittamaan Ompun myyntiä vain kolmeen pulloon kerrallaan.

Vuosien aikana Helmeilevä Omenaviini on muuttunut klassikoksi, joka maistuu edelleen kypsän omenaiselta ja on omiaan poreilemaan kevään ja kesän iloisissa hetkissä.

Vaikka sisältö on pysynyt samana, on pakkausta uudistettu vastaamaan paremmin kuluttajien tarpeita. Omppu pakataan nyt kevyeen, kestävään ja nopeasti viilenevään kierrätysmuovipulloon.

Pernod Ricard Finland Oy on Suomen alkoholimarkkinoiden toiseksi suurin toimija ja maailman toiseksi suurimman alkoholikonsernin, ranskalaisen Pernod Ricardin omistama tytäryhtiö.

Pernod Ricard Finland Oy vastaa Pernod Ricard Groupin tuotteiden sekä monien muiden kansainvälisesti tunnettujen viinien ja väkevien alkoholituotteiden myynnistä ja markkinoinnista Suomessa. Pernod Ricard Finland on myös laadukkaiden kotimaisten alkoholijuomien valmistaja.

Kopparberg Naked Apple Dry – omenan makua puhtaimmillaan

Kopparberg Naked Apple Dry on luonnollista siiderin makua arvostavien valinta. Se on valmistettu vain omenista perinteisen valmistusmenetelmän mukaan. Täyteläisen pehmeä omenan maku ja kevyen kupliva koostumus ovat siideriä aidoimmillaan.

Kopparbergillä on pitkä perinne siiderin valmistuksessa, jo vuodesta 1882. Naked Apple Dry on paluu siiderin alkujuurille, riisuttu versio hedelmäisistä siidereistämme. Sen valmistuksessa käytetään vain omenaa ja luonnon lähdevettä. Puolikuivassa siiderissä omenan täyteläisyys tulee parhaiten esille”, kertoo Kopparberg Finland Oy:n toimitusjohtaja Peter Forssell.

Naked Apple Dry on maultaan keskihapokas, kauniisti poreileva koostumus antaa sille raikkaan pirskahtelevan suutuntuman. Jälkimaussa yhdistyvät pehmeys ja raikas hapokkuus. Uutuussiideri on pakattu 0,5 litran tyylikkääseen kierrätystölkkiin sekä 6 x 0,33 litran monipakkaukseen. Tölkki säilyttää parhaiten juoman hiilihapon, jolla varmistetaan siiderin sopiva kuplivuus.

Juoman alkoholipitoisuus on 4,5 til-%. Saatavilla huhtikuusta 2013 alkaen kaikista kaupan ryhmittymistä.

Yritystiedot: http://www.kopparberg.fi/etusivu.php

Raikas mango ja makea vadelma maustavat kesäisessä ruokapöydässä

Rajamäen balsamietikkavalikoimaan tulee keväällä 2013 kaksi uutta tuotetta – raikas ja hedelmäinen Mango Balsamietikka sekä makea, kesäinen Vadelma Balsamietikka. Pöytäkäyttöön tarkoitetut uutuudet tuovat marjaista ja hedelmäistä pirteyttä esimerkiksi salaatteihin, grilliherkkuihin, jälkiruokiin ja juustoihin.Balsamietikat on pakattu käteviin pulloihin, ja niissä on tarkka kaadonohjain, jolla balsamietikkaa voi annostella vaikka pisaroittain.

– Maustetut balsamietikat ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa kansainvälisesti, ja markkinajohtajana halusimme tuoda ne myös suomalaisten ruokapöytiin. Pöytäkäyttöiset, mangon ja vadelman makuiset balsamietikat muodostavat kokonaan uuden, herkullisen kategorian valikoimaamme, kertoo Rajamäen tuoteryhmäpäällikkö Daniela Berner-Ax.

Rajamäen Mango Balsamietikka sopii erityisesti kalan ja äyriäisten sekä hedelmäisten salaattien maustamiseen. Sen hedelmäisen makea maku sekä raikas happoisuus syntyy italialaisen valkoviinietikan, puristetun rypälemehun ja mango-aromin yhdistelmästä. Vaalea balsamietikka tuoksuu makealta ja hedelmäiseltä mangolta.

Rajamäen Vadelma Balsamietikka on valmistettu aromikkaasta tummasta Aceto Balsamico di Modena -balsamietikasta, johon on lisätty puristettua rypälemehua ja vadelma-aromia.

Vadelman makuinen balsamietikka on täydellinen kumppani kesäisille salaateille, sekä juustoille ja marjoille. Se maustaa grillatun tai paahdetun lihan, sekä tuo syvyyttä ja marjaista makua tummiin kastikkeisiin. Tummalla balsamietikalla on hienostunut vadelman tuoksu.

Tuotteet
Rajamäen Mango Balsamietikka, 0,25l, hinta noin 3,50€. Alkuperämaa: Italia.
Rajamäen Vadelma Balsamietikka, 0,25l, hinta noin 3,50€, Alkuperämaa: Italia.

Rajamäen etikkaa on valmistettu jo vuodesta 1892 lähtien. Yli sata vuotta suomalaisissa kodeissa käytetty Rajamäen etikka on kasvanut monilukuiseksi tuoteperheeksi, jonka etikoita käytetään maustamiseen, marinointiin ja säilöntään. Rajamäen väkiviinaetikat, viinietikat ja balsamietikat syntyvät luonnollisella käymismenetelmällä laadukkaista raaka-aineista. www.rajamaen.fi

Berner Kulutustavarat on myynnin ja markkinoinnin moniosaaja, joka tuntee suomalaisen kuluttajan tarpeet. Tuotevalikoimaan kuuluvat Bernerin omat päivittäistavaramerkit sekä maahantuodut kansainväliset kosmetiikkamerkit. Osaston kotimaisia tuotemerkkejä ovat Herbina, Ainu, XZ, LV, Oxygenol, Rajamäen, Korrek ja Lasol. Johtavana kosmetiikan maahantuojana Berner edustaa Suomessa myös monia kansainvälisiä merkkejä, kuten Calvin Klein, Chloé, Clarins, Gatineau, IsaDora, Mavala, Marc Jacobs, Rimmel, Sally Hansen ja Sensai. Maahantuotujen tuotteiden valikoimaan kuuluvat myös Kikkomanin ja Saclán elintarvikkeet, BabyBjörn lastentarvikkeet sekä Omron-hyvinvointituotteet. www.berner.fi/kulutustavarat

Electroluxista Taste of Helsinki -tapahtuman pääyhteistyökumppani

Vuosikymmenien ajan maailman parhaita ravintoloita varustanut Electrolux aloittaa Taste of Helsinki -tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Tapahtumassa kävijät pääsevät hiomaan taitojaan Chef’s Secrets -kokkauskurssilla, sekä seuraamaan huippuammattilaisten esityksiä Taste Theaterissa, joissa molemmissa ruoat valmistetaan Electrolux-kodinkoneilla. Lisäksi kaikissa Taste of Helsinki -tapahtuman ravintoloissa ruoat loihditaan Electrolux Professional ammattikeittiölaitteilla.

Electrolux on Taste of Helsinki -tapahtuman pääyhteistyökumppani seuraavan kolmen vuoden ajan. Helsingissä toista kertaa järjestettävä tapahtuma kokoaa Suomen parhaat ravintolat ja ruoanystävät yhteen kesäkuussa. Electrolux on jo vuosien ajan tehnyt laajaa yhteistyötä maailman parhaiden kokkien kanssa sekä hyödyntänyt tätä ammattinäkemystä myös kuluttajatuotteiden kehityksessä. Electrolux on luonteva pääyhteistyökumppani kulinaristien suosikkifestivaalille:

”Taste of Helsinki -tapahtumassa yhdistyy ammattikeittiöistä ammentamamme osaaminen käytännön tekemiseen, kun vierailijat näkevät ammattilaiset tositoimissa laitteidemme kanssa Taste Theaterisssa. Lisäksi he pääsevät itse testaamaan käytännössä Electrolux-kodinkoneita Chef’s Secrets -kursseilla, toteaa Electroluxin markkinointipäällikkö Arto Arhipoff.

Ensimmäistä kertaa järjestettävällä Electrolux Chef’s Secrets -kokkauskurssilla tapahtumavierailijoilla on mahdollisuus kääriä hihat ja oppia ruoanlaiton saloja maamme huippukokkien opastuksessa. Viime vuoden tapaan kokkien työskentelyä pääsee seuraamaan Taste Theatre -esityksissä, joissa maamme parhaat kokit valmistavat herkkuruokiaan yleisön edessä Electroluxin kodinkoneilla. Myös tapahtuman kaikissa 12 ravintolassa on käytössä Electrolux Professional -puolen ammattikeittiölaitteet.

Michelin-kokit luottavat Electroluxiin

Electroluxin ammattilaitteet ovat tuttu näky maailman huippuravintoloissa, sillä noin puolet Euroopan Michelin-tähdillä palkituista ravintoloista käyttää keittiöissään Electroluxin ammattikeittiölaitteita. Yli 90 vuoden kehitystyö ammattilaitteiden puolella näkyy myös kuluttajille suunnatuissa kodinkoneissa: Electrolux-kodinkoneilla varustelluissa kotikeittiössä saadaan nauttia samasta korkeasta laadusta ja vaatimustasosta, jota huippukokit edellyttävät omassa työssään. Ammattimaisen vaatimustason ja kodinkoneiden helppokäyttöisyyden yhdistäminen ovat ainutlaatuinen yhdistelmä kodinkonevalmistajien keskuudessa.

Taste of -festivaalit

Taste of Helsinki on Suomen suurin gourmetruoka- ja viinifestivaali. Kansalaistorilla 13.−16.6. järjestettävä tapahtuma tuo fine dining -kokemuksen kaikkien ulottuville – yhdellä käynnillä vierailija pääsee kokoamaan usean ruokalajin aterian Suomen parhaiden ravintoloiden listoilta. Tänä vuonna mukana on seitsemän ravintolaa viime vuodelta sekä viisi uutta. Ravintoloiden lista julkistetaan myöhemmin tänään.

Taste of -tapahtumia järjestetään Euroopassa myös Lontoossa, Roomassa, Dublinissa, Edinburghissa, Tukholmassa, Moskovassa, Pariisissa, Milanossa ja Amsterdamissa.

www.electrolux.fi

Electrolux

Electrolux on maailman johtava kotitalouksiin ja ammattikäyttöön tarkoitettujen kodinkoneiden valmistaja. Yhtiö myy vuosittain yli 40 miljoonaa tuotetta 150 maahan. Electroluxin ydintoimintaa on tuottaa innovaatioita, jotka on huolellisesti muotoiltu, perustuvat kuluttajatutkimukseen ja vastaavat sekä kuluttajien että ammattilaisten tarpeisiin. Electrolux valmistaa jääkaappeja, astianpesukoneita, pesukoneita, pölynimureja, liesiä ja ilmastointilaitteita. Yhtiön tunnetuimmat tuotemerkit ovat Electrolux, AEG, Eureka ja Frigidaire. Vuonna 2012 Electroluxin myynti oli 13 miljardia euroa (110 miljardia SEK) ja työntekijöitä yhtiöllä oli maailmanlaajuisesti 59 000.

Fanit kehittivät kesän Upcider-uutuussiiderin

Co-creation eli yritysten ja asiakkaiden yhdessä tekeminen yleistyy sosiaalisen median avulla

Tulevan kesän Upcider-siideriuutuus on kehitetty yhdessä fanien kanssa. Hartwallin tuotekehityksen ja Upcider-fanien Siideritehdas saa jatkoa, kun suuren suosion saanut tuotekehityspäivä järjestetään uudelleen toukokuussa 2013.

Kesäkauden uutuussiideri Upcider Kuiva Granaattiomena on siiderin ystävien itse kehittämä maku. Viime kesänä kahdeksan Upciderin Facebook-tykkääjää pääsi päiväksi Lahden panimolle osallistumaan uutuussiiderin tuotekehitykseen yhdessä Hartwallin tuotekehityksen ammattilaisten kanssa. Kaikkia osallistujia yhdisti mielenkiinto siidereitä ja tuotekehitysprosessia kohtaan.

Co-creation tarkoittaa tuotteen tai palvelun kehittämistä yhdessä sen tulevien käyttäjien kanssa. Fanien osallistuminen tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen on entistä helpompaa sosiaalisen median avulla.

”Kilpailun suosio yllätti meidät täysin ja saimme Facebook-yhteisömme kautta tuhansia hakemuksia. Olimme erityisen iloisia siitä, kuinka innostuneita ja sitoutuneita Upcider-fanit olivat ideoimaan ja kehittämään uutuusmakua”, kertoo siidereiden tuotepäällikkö Juhani Mertsalmi Hartwallilta.

”Co-creation kampanjan suuren suosion ja erittäin myönteisten kokemusten innoittamana järjestämme tuotekehityspäivän jälleen tänä keväänä. Aiomme jatkossakin ottaa kuluttajia tiiviimmin mukaan tuotekehitykseen, jotta kuluttajien aidot tarpeet ja toiveet huomioidaan entistä paremmin uusien tuotteiden kehittämisessä”, Mertsalmi jatkaa.

Siiderin ystävät voivat osallistua Upcider Siideritehdas -kilpailuun Upciderin verkkosivuilla ja Facebookissa 21.4.2013 asti. Voittajat pääsevät kehittämään yhdessä Hartwallin ammattilaisten kanssa tulevan kauden uutuusmakuja Hartwallin Lahden panimolle 24.5.2013.

Upcider Kuiva Granaattiomena on odotettu uutuus kuiviin siidereihin

Upcider Kuiva Granaattiomena 4,7 % on kuiva, hapokas ja hedelmäinen granaattiomenan makuinen siideri, joka sopii mainiosti kesäisille piknikeille tai illanviettoon tunnelman nostattajaksi. Fanien kehittämä uutuussiideri tuo lisää vaihtoehtoja kuivien siidereiden valikoimaan. Tuote on myynnissä vain rajoitetun ajan kesäkaudella.

”Suomalaiset kaipaavat siiderivalikoimaan yksinkertaisia ja selkeitä makuja. Viime vuonna toimme takaisin valikoimaan Upcider Extra Kuiva Omenan, kun kuluttajat esittivät lukuisia toiveita siiderinmaun tuomisesta takaisin. Kuivat siiderit selkeästi kasvattavat suosiotaan suomalaisten keskuudessa ja kuivat makuvaihtoehdot nousivat myös viime kesän tuotekehityspäivässä ykköseksi,” Mertsalmi kertoo.

Upcider Kuiva Granaattiomena 4,7 % on saatavilla 0,5 litran kierrätysmuovipulloissa maaliskuun lopusta alkaen. Kausimaku on myynnissä kesäkaudella rajoitetun ajan.

https://www.facebook.com/upcider
http://www.upcider.fi/

Hartwall

Hartwall on juoma-alan innovatiivinen suunnannäyttäjä. Hartwallin tuotevalikoimaan kuuluu oluita, siidereitä ja long drink -juomia, pullotettuja vesiä, virvoitusjuomia, mehuja ja erikoisjuomia sekä tytäryhtiö Hartwa-Traden kautta viinejä ja muita alkoholijuomia. Tunnetuimmat tuotemerkit ovat Lapin Kulta, Karjala, Foster’s ja Heineken -oluet sekä Hartwall Jaffa, Hartwall Novelle, Upcider ja Hartwall Original Long Drink. Hartwall on osa HEINEKENia, joka on Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin panimo volyymilla mitattuna.

Panimoliitto: Alkoholiveron korotus rasittaa kotimaista teollisuutta ja työllisyyttä

Panimoliitto pitää hallituksen kehysriihessään tekemää päätöstä alkoholiveron nostosta kohtuuttomana. Edelliset korotukset alkoholi- ja virvoitusjuomaveroon vuoden 2012 alussa ovat hiivuttaneet panimojuomien kotimaisen myynnin kaikissa juomaryhmissä. Veronkorotuksilla korostetaan veroeroa Viroon ja kiihdytetään yksityistä matkustajatuontia.

Uusi alkoholijuomaveron korotus on viides vuoden 2008 jälkeen. Vuoden 2012 alussa oluen, siiderin ja long drink -juomien alkoholijuomaveroa nostettiin 15 prosenttia ja viinien ja väkevien vain 10 prosenttia. Pohjoismaisen alkoholitilaston mukaan Suomessa kulutetaan merkittävästi enemmän väkeviä alkoholijuomia kuin muissa Pohjoismaissa.

”Mietojen alkoholijuomien verotusta tulisi keventää ja ohjata kulutusta mietoihin juomiin. Tämä olisi vastuullista alkoholipolitiikkaa ja työllistäisi kotimaassa”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Kotimainen panimoteollisuus työllistää nykyään lähes 30 000, kun mukaan lasketaan koko ketju pellolta pöytään. Joka kymmenes peltohehtaari kasvaa mallasohraa. Silti kotimaista olutta valmistavaa teollisuutta rangaistaan EU:n korkeimmalla olutverolla.

Veropolitiikkaa Viron eduksi

Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden. Tuleva veronkorotus korostaa maiden verotasojen eroa entisestään ja tekee yksityisen maahantuonnin entistä kannattavammaksi. Viime vuonna olutta tuotiin lähinnä Virosta ja laivoilta yksityisenä matkustajatuontina 28,5 miljoonaa litraa.

Nykyisellä matkustajatuonnin tasolla Suomen valtio menettää verotuloja arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, kun alkoholijuomat ostetaan ulkomailta. Alkoholiveron korottaminen ei tuo valtion kassaan tuloja enää aiempaan malliin, koska veropohja on kaventunut muun muassa matkustajatuonnin vuoksi. Alkoholijuomaveroja korotettiin vuoden 2012 alusta keskimäärin 13 %, mutta verotuotto oli vain 7,8 % suurempi kuin edellisenä vuonna.

”Tässä tehdään veropolitiikkaa Viron eduksi. Veronkorotuksilla on väistämättä vaikutuksia matkustajatuonnin kasvuun ja harmaisiin markkinoihin. Kaupankäynti siirtyy entistä enemmän Viroon, mutta haitat hoidetaan Suomessa”, Ussa sanoo.

Jo 20 % kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista tulee tilastoimattomasta kulutuksesta, josta suurin osa on matkustajatuontia. Matkustajatuonti on jo huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.

Duudsonit jekuttavat limuhyllyssä – pinkki juoma maistuukin päärynältä

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo kauppoihin Duudsonit Jekkulimonaatin. Duudsoneille ominaiseen tyyliin janoaan sammuttava kuluttaja tulee kokemaan yllätyksen.

Jekkulimonaatin jekku piilee siinä, että tölkkien ja juomien värit on sekoitettu perusteellisesti. Vihreästä tölkistä tuleekin pinkkiä juomaa – joka kuitenkin maistuu päärynältä.

Ja jotta jekuttelu olisi täydellistä, hämmennetään kuluttajia kahdella maulla: tuotemakuina ovat raikas päärynä ja herkullinen vadelma. Vihreä Duudsonit Jekkulimonaati Vadelma ja pinkki Duudsonit Jekkulimonaati päärynä valmistetaan Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla Laitilassa. Uutuudet tulevat myyntiin 0,33 litran panttitölkeissä.

– Tylsä ja tavallinen on harvemmin kiinnostavaa. Joskus on paikallaan hassutella, ja siihen Duudsonit-tuote sopii mainiosti. Duudsonit on persoonallista, kotimaista koko perheen viihdettä, joka istuu varsin hyvin myös Laitilan arvomaailmaan, summaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan myyntijohtaja Ville Salmi yhteistyön.

“Ristus komiaa! Janohan siinä tuloo ku kiertää jekuttelemassa Suomalaasissa perheissä pitkin maakuntaa. Ja mikä olis paree janon sammuttaja ku oma Jekkulimonaati :D ” -Duudsonit

Vuodesta 1995 toiminut Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy on Suomen toiseksi suurin kotimainen panimo. Laitilan tunnetuimmat tuotemerkit ovat Kukko-olut ja Oiva-siideri. Laitila valmistaa myös limonaadeja sekä lonkeroa. Laitila on panostanut voimakkaasti ympäristöystävälliseen teknologiaan. Kaikki Laitilan tuotantolaitoksen käyttämä sähköenergia on ollut tuulivoimalla tuotettua jo vuodesta 2001. www.laitilan.com

Duudsonit on vuonna 2000 perustettu, kansainvälistä mainetta niittänyt nelimiehinen viihderyhmä, joka tunnetaan erityisesti näyttävistä stunteistaan ja luovien jekkujen täyttämistä esiintymisistään. Duudsonien The Dudesons -tv-sarjaa on esitetty yli 150 maassa. Duudsonien ohjelmatuotannosta vastaa heidän oma tuotantoyhtiönsä Rabbit Films. www.duudsonit.com

IKEA aloittaa uusien lihapullien myynnin

Suomen, Ruotsin ja Tanskan IKEA-tavaratalojen ravintolat aloittavat uudella tavalla tuotettujen lihapullien myynnin tänään 21.3.2013. Lihantoimittajien määrää on vähennetty ja valvontaa tehostettu säännöllisillä jauhetun lihan DNA-testauksilla.
IKEA on sitoutunut tarjoamaan ja myymään korkealaatuista ruokaa, joka on vastuullisesti tuotettua. IKEA noudattaa kaikkien elintarvikkeidensa suhteen tiukkoja laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

”Asiakkaidemme ja työntekijöidemme luottamus on meille äärettömän tärkeää. Hevosenlihakohu osoittaa, että tiukoista vaatimuksistamme huolimatta emme ole onnistuneet täyttämään asiakkaidemme odotuksia. Suhtaudumme asiaan vakavasti ja kehitämme parhaillaan toimintatapojamme parantaaksemme elintarvikkeiden jäljitettävyyttä koko toimitusketjussa”, kansainvälisen IKEA Food -toiminnan päällikkö Edward Mohr kertoo.

IKEA päätti helmikuun lopussa poistaa myynnistä erän ruotsalaisen tavarantoimittajan toimittamia lihapullia, joista oli testeissä löytynyt merkkejä hevosenlihasta. Ensimmäisenä toimenpiteenä IKEA analysoi lihapullien tuotannon yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan ja myynnistä vedettyjen tuotteiden tavarantoimittajan kanssa. Lopputuloksena:

  • Toimitusketjua on yksinkertaistettu rajoittamalla lihantoimittajien määrää.
  • Myynnistä vedettyjen tuotteiden tavarantoimittajan toimintaa tarkkaillaan entistä tehokkaammin tekemällä DNA-testejä sekä lihalle että lopputuotteille. Lisätoimenpiteellä halutaan varmistaa, että lihapullat sisältävät ainoastaan ainesosaluettelossa mainittuja raaka-aineita.

Seuraavaksi:

  • IKEA kehittää kaikkien valikoimassa olevien lihavalmisteiden hankintaa ja tuotantoa koskevia vaatimuksia yhteistyössä ulkopuolisen laadunvarmistukseen erikoistuneen yrityksen kanssa. Tavoitteena on taata kaiken käytettävän lihan jäljitettävyys aina tiloille asti.
  • IKEA ottaa käyttöön säännölliset jauhetun lihan DNA-testaukset kaikkien tavarantoimittajien kaikissa tuotantolaitoksissa.
  • Laajennettujen kolmannen osapuolen suorittamien säännöllisten tarkastusten avulla varmistetaan, että tavarantoimittajat alihankkijoineen noudattavat tiukennettuja vaatimuksia.

Lihapullien myynti alkaa kaikissa Suomen, Ruotsin ja Tanskan tavaratalojen ravintoloissa tänään 21.3.2013. Lihapullat palautuvat myyntiin myös muissa IKEA-tavarataloissa sitä mukaa, kun toimitusvarmuus saadaan taattua.

IKEA selvittää parhaillaan, miten menetellä myynnistä vedettyjen, mahdollisesti hevosenlihaa sisältävien lihapullien kanssa. Niiden syömiseen ei liity terveysriskiä, joten IKEA tekee yhteistyötä asianmukaisten viranomaisten kanssa löytääkseen vastuullisen ja lainsäädännön vaatimukset täyttävän ratkaisun.

IKEA
IKEA-visio on luoda parempi arki meille tavallisille ihmisille. Visionsa ja liikeideansa mukaisesti IKEA tarjoaa laajan valikoiman hyvin suunniteltuja, nerokkaita kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin. IKEA-konsernilla on tällä hetkellä 298 tavarataloa 26 maassa. IKEA perustettiin Ruotsissa vuonna 1943. IKEA-konsernilla on 139 000 työntekijää. Toimintavuonna 2012 konsernin tavarataloissa oli 690 miljoonaa kävijää. Suomessa on viisi IKEA-tavarataloa: Espoossa, Vantaalla, Raisiossa, Tampereella ja Kuopiossa. IKEA Oy on valittu vuosina 2011, 2012 ja 2013 Suomen parhaaksi työpaikaksi Great Place To Work -listauksessa.
www.IKEA.fi

G.W.Sundmans määrittelee uudelleen ravintolakulttuuria yhdessä nimekkäiden taiteilijoiden kanssa

G.W.Sundmans ja seitsemän kansainvälisesti tunnettua taiteilijaa ravistelevat huhtikuussa suomalaista ruokakulttuuria. Ruokaa Taiteella -tapahtuma 16.4.-1.6.2013 tarjoaa kävijöille ainutlaatuisia elämyksiä, kun huippulaadukas ruoka tarjoillaan uniikeilta taideteoksilta. “Hyvä ruokailuhetki on kokonaisuus, kaikkien aistien nautinto”, yksi projektin seitsemästä taiteilijasta, Harri Koskinen kuvailee.

Ruokaa Taiteella -tapahtuma on keittiöpäällikkö Matti Jämsénin sekä seitsemän kansainvälisesti tunnustetun taiteilijan yhteinen projekti ja kannanotto kokonaisvaltaisen ruokailukokemuksen puolesta. Ruoka ja taideteokset on suunniteltu täydentämään toisiaan, jolloin ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Koko ravintola muuttuu näyttelytilaksi, kun pöytäteosten lisäksi esillä on myös uniikkeja veistoksia. Mukana ovat taiteilijat Markku Salo, lasitaiteilija Alma Jantunen, taidekutoja Sirkka Paikkari, kuvanveistäjä Pekka Paikkari, keramiikkataiteilija Margaret O’Rorke, kuvanveistäjä Kim Simonsson sekä muotoilija Harri Koskinen. 

Taiteilijoita inspiroi tänä keväänä myös G.W.Sundmansin talon samppanja Bollinger. Jokainen taiteilija suunnittelee tapahtumaan myös uniikin samppanjalasin. Lasit ovat nähtävillä ravintolassa tapahtuman ajan. Luvassa on ennennäkemättömiä kokonaisuuksia, jotka tulevat herättämään mielenkiintoa ja keskustelua. “Taide, ruoka ja juoma yhdessä luovat erityistä arvoa, joka on enemmän kuin vain osatekijöidensä summa”, luonnehtii lasitaiteilija Alma Jantunen.

Näin pitkälle mietittyä taiteen ja ruoan synnyttämää yhteistyötä ei ole ravintolassa ennen nähty”, Jämsén toteaa. Ruokaa Taiteella  -tapahtuma on herättänyt laajaa kiinnostusta ja ulkomaiset ravintolat ovat kyselleet mahdollisuudesta viedä konseptia myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

G.W.Sundmans, Eteläranta 16, 00130 Helsinki

+358 9 6128 5400

www.royalravintolat.com