Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Danonen uutuudet alkuvuonna 2013

Activia-uutuudet: jogurtin keväinen kausimaku viikuna ja juotava jogurtti mustikka

Pohjoinen lakka maustaa Actimelin

Raikas juotava Vitelinea-uutuus omena-karpalo

Danonino-uutuusmaku mansikka-valkoinen

DanVia on nyt myös S-ryhmän kaupoissa

Danonen tuotevalikoimassa on alkuvuonna entistä enemmän terveellisiä maitotuotteita ja uusia herkullisen hedelmäisiä ja marjaisia makuja. Activian keväinen kausimaku on viehättävä viikuna. Activian juotavaa jogurttia maustaa mustikka, Actimel-tehojuomaa lakka ja Vitalinea juotavaa jogurttia omena-karpalo. Danoninon uutuus sisältää mansikkarahkaa sekä maustamatonta rahkaa. Stevioliglykosideilla makeutettu DanVia-jogurtti on nyt saatavilla myös S-ryhmän kaupoista.

Activia-uutuuksia: jogurtin kausimaku on viikuna, juotava jogurtti maistuu mustikalta

Activia-jogurteissa on nyt entistäkin enemmän makuvaihtoehtoja, kun jatkossa on saatavilla kausittain vaihtuva vuodenaikamaku. Ensimmäinen niistä on kevään kausimaku viikuna. Supersuosittu mustikka Activia muuntautuu nyt myös juotavaksi jogurtiksi. Kaikki Activian juotavat jogurtit ovat täysin laktoosittomia ja niiden ravintoprofiilia on parannettu vähentämällä rasvaa 53 % ja sokeria 30 %. Kaikkien Activian juotavien jogurttien kokonaisenergia on vähentynyt 28 % ja ne sisältävät 55 kcal energiaa per 100 grammaa. Activia-perheen jogurtit sisältävät Actiregularis® bifidobakteeria, jota ei ole muissa markkinoilla olevissa tuotteissa. Activia viikuna on saatavilla neljän 125 g pikarin pakkauksessa, jonka hinta on noin 1,95 euroa. Juotava Activia mustikka myydään 330 g pullossa, jonka hinta on noin 1,49 euroa.

Suomalaisten suosikkimarja lakka Actimelin uutuusmakuna

Actimel-tuoteperheen uutuudessa maistuu aromikas lakka. Suomalaisten suosikkimarja on yksi pohjoisimmaksi levinneistä kukkakasveista, sillä lakka selviytyy jopa Lapin -40 asteen pakkastalvista. Actimel-tehojuoma on helppo nauttia aamu- tai välipalalla. Actimelin B6- ja D-vitamiini tukevat kehon luonnollista vastustuskykyä. Jokainen Actimel-pullo sisältää myös yli 10 miljardia L.Casei Danone®-maitohappobakteeria. Uusi Actimel lakka on saatavana neljän 100 ml pullon pakkauksessa, jonka hinta on noin 1,89 euroa.

Raikas Vitelinea-uutuus omena-karpalo

Vitalinean juotavien jogurttien valikoimaan saadaan alkuvuodesta raikas uutuusmaku omena-karpalo. Vitalinea-jogurttijuomat ovat helppo ja nopea välipala. Ne toimivat osana terveellistä ja täysipainosta ruokavaliota, sillä Vitalinea ei sisällä rasvaa eikä lisättyä sokeria. Vitalinea sisältää vain 26 kcal energiaa per 100 grammaa. Vitalinea omena-karpalo myydään kätevästi mukana kulkevassa 390 g pullossa, jonka hinta on noin 1,05 euroa.

Danonino-uutuusmaku mansikka-valkoinen

Danonino-välipalarahkaperhe saa täydennystä mansikkarahkaa ja luonnollisesti makeutettua maustamatonta rahkaa sisältävästä uutuudesta. Kuten muutkin Danoninot, mansikka-valkoinen sisältää kalsiumia ja D-vitamiinia, jotka ovat tarpeellisia lapsen luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle. Lapsille maistuvissa terveellisissä Danonino-rahkoissa käytetään vain luontaisia aromeja ja väriaineita. Uutuusmaku mansikka-valkoinen myydään neljän 95 g pikarin pakkauksessa, jonka hinta on noin 1,85 euroa.

Stevioliglykosidilla makeutettu DanVia nyt myös S-ryhmän kaupoissa

Steviakasvista valmistetulla makeutusaineella makeutettu jogurtti tulee myyntiin Keskon kauppojen lisäksi myös S-ryhmän kauppoihin. DanViassa ei ole lisättyä sokeria, vaan makeus tulee Stevia rebaudiana bertoni -kasvista valmistetusta täysin kalorittomasta makeutusaineesta sekä hedelmistä ja marjoista. Stevioliglykosidi on jopa 300 kertaa sokeria makeampaa ja sitä on käytetty maailmalla jo pitkään. Vuoden 2011 lopusta lähtien makeutusaineen käyttö on ollut sallittua myös EU:ssa. DanVia-jogurtin herkullisia makuja ovat mansikka, aprikoosi ja vanilja. Tuote on myynnissä 170 g pikareissa ja hinta on noin 0,89 euroa.

Mustikkakeitosta maksetaan virvoitusjuomaveroa

Alun perin lähinnä virvoitusjuomien kulutusta hillitsemään tarkoitettu virvoitusjuomavero laajeni tämän vuoden alusta koskemaan myös hedelmä- ja marjakeittoja. Marjakeittojen kuluttajahinnat tulevat näillä näkymin veronalaisuuden vuoksi nousemaan 15–20 senttiä kilolta.

Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksessä veropohjan laajentamista pidetään lisätaakkana kotimaisille yrityksille ja uutta tulkintaa epäloogisena. Virvoitusjuomaveron suuruus on 11 senttiä litralta, jonka valmistaja maksaa suoraan valtiolle. Kaupan osuus lasketaan prosentteina verollisen hinnan päälle.

– Lähinnä virvoitusjuomiin suunnatun veron laajentaminen koskemaan ensin mehuja ja nyt myös mehukeittoja on erittäin raskas toimenpide yksittäisten mehualan yritysten kannalta. Verotuksen piirissä on jo myös kotona mehujen laimentamisessa käytetty hanavesi, mikä on todella kohtuutonta, Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen uusi puheenjohtaja Tom Sauren korostaa.

Mehukeitot ovat perinteisiä ruokia, joiden valmistusohjeet löytyvät keittokirjoista.

– Marja- ja hedelmäkeittojen volyymit ovat pieniä. Verokertymä ehkä kattaa verotuksen aiheuttamat hallinnolliset kulut, mutta lapsiperheiden ruokalaskua tämäkin lisävero kasvattaa jo toteutetun alv-korotuksen lisäksi, huomauttaa toimialapäällikkö Elisa Piesala.

Yhdistyksen tekemän tilastoselvityksen mukaan suomalaisten viisi eniten käytettyä juomaa ovat talousvesi, kahvijuoma, maito, olut ja virvoitusjuomat. Seuraavina tulevat selkeästi pienemmillä volyymeillä kivennäisvedet, marja- ja hedelmäjuomat, laimennettavat mehut ja juomat, long drink ja tee. Nykyinen valmistevero kohdistuu vain muutamiin elintarviketeollisuuden yrityksiin ja vääristää eri juoma- ja ruokavaihtoehtojen välistä kilpailua.

Hallitusohjelman mukaisesti makeisten, virvoitusjuomien ja jäätelön veron mahdollinen korvaaminen sokeriverolla on selvitettävänä. Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys vastustaa kokonaissokeriveron käyttöönottoa.

– Yksittäisen raaka-aineen merkitystä ei tule korostaa.  EFSA on todennut sokerin turvalliseksi elintarvikkeeksi ja Tanskakin luopuu suunnittelemastaan sokeriverotuksesta. Jos elintarvikkeiden verotuksen kiristäminen on välttämätöntä, se on tehtävä arvonlisäveroa korottamalla. Arvonlisävero on ainoa tasapuolinen ja elintarviketeollisuudessa yleisesti hyväksytty veromalli, Piesala toteaa.

Snellmanin uutuustuote 1.2.2013: Kunnon lenkkimakkara – se puuttuva lenkki

Snellmanin Kunnon lenkkimakkarassa on runsaasti lihaa ja vähemmän lisäaineita. Fosfaatti on mahdollista poistaa kun makkaraan laitetaan enemmän lihaa. Lenkkimakkarasta on moneksi. Leivän päällä ”raakana” ja monenlaiseen ruuanlaittoon: uunimakkarana, saunakiukaalla, makkarakastikkeena, pataruuissa ym.

Kunnon lenkkimakkara:

– 100 % suomalaista lihaa
– Aidosti lihaisa. Lihapitoisuus 77 %.
– Laktoositon ja gluteeniton
– Ei lisättyä fosfaattia eikä kamaraa.

MAKUTESTIN VOITTAJA

– Paras maku kylmänä / kuumana
– Paras rakenne
– Suurin ostokiinnostus
(Research Insight 9/2012)

Ainekset:Suomalainen porsaanliha (66 % ), vesi, suomalainen naudanliha (11 %), perunajauho, suola (1,9 %), glukoosi, sokeri, mausteet (musta- ja valkopippuri, sipuli), aromit (chili, muskottipähkinä, inkivääri), hapettumisenestoaine (E300), säilöntäaine (E250).

Hiihtolenkin jälkeen maistuu tuhti ”Makkarapapupata”
500 g lenkkimakkaraa
1 pkt pekonia
1 punasipuli
1 keltainen sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk kidney papuja
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 prk herkkusieniä (tai tuoreita pilkottuna)
1 punainen paprika pilkottuna
1 prk tomaattimurskaa
2 tl rosmariinia
5 dl vettä
3 rkl vasikkafondia
1 tl suolaa
1 ½ tl rouhittua mustapippuria
voita paistamiseen

Pilko ja kuullota sipulit. Leikkaa makkara paloiksi ja ruskista. Murskaa valkosipuli, pilko paprika. Valuta pavut ja herkkusienet. Kaada kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia.

Lisää ruokareseptejä ja -blogeja kotisivuillamme www.snellman.fi

Monipuolinen ruoka pitää raskasmetallien saannin aisoissa

Ruotsissa on tutkittu lapsille tarkoitettujen ruokien raskasmetalleja ja kivennäisaineita. Raskasmetallipitoisuudet eivät ylittäneet annettuja enimmäismääriä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira painottaa, että monipuolinen ruokavalio on paras keino välttyä mahdollisilta elintarvikkeiden sisältämien aineiden haittavaikutuksilta.

Ruotsin elintarvikeviranomainen Livsmedelsverket on 23.1.2013 julkaissut tutkimustuloksen eräiden raskasmetallien ja kivennäisaineiden pitoisuuksista lapsille tarkoitetuissa elintarvikkeissa. Tutkimuksessa tutkittiin äidinmaidonkorvikkeita, vieroitusvalmisteita, puuroja, vellejä, riisi-, kaura- ja soijajuomia sekä sairaille lapsille tarkoitettuja elintarvikkeita. Yhteensä tutkittuja tuotteita oli 92.

Tutkitut tuotteet sisältävät raskasmetalleja eli arseenia, lyijyä ja kadmiumia vaihtelevia määriä, mutta asetettuja enimmäismääriä ei kuitenkaan ylitetty. Tulokset ovat samansuuntaisia kuin Suomessa aiemmin saadut tulokset. Kivennäisaineista tutkittiin rauta, kupari ja mangaani. Enimmäismäärän ylityksiä todettiin kolmessa tuotteessa. Ruotsin elintarvikevalvontaviranomaiset ovat puuttumassa näihin ylityksiin.

Ruotsalaistutkimuksen tulosten perusteella myös Evira suosittaa, että alle 6-vuotiaiden ravinnossa ei käytettäisi riisijuomia. Muilta osin tutkimus ei Eviran mukaan anna toistaiseksi aihetta ruoankäytön suositusten muuttamiseen. Lasten ruokavaliossa on syytä edelleen noudattaa neuvolan ohjeita. Monipuolinen ruokavalio on paras keino välttyä mahdollisilta elintarvikkeiden sisältämien aineiden haittavaikutuksilta.

Uusien tutkimustulosten perusteella ei ole myöskään syytä lopettaa teollisten lastenruokien käyttöä. Jos lapsi esimerkiksi ruoka-allergian takia noudattaa erityisruokavaliota, Evira suosittaa, että muutoksia ruokavalioon ei tehdä ennen kuin asiasta keskustellaan hoitavan lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Evira selvittää parhaillaan, mitä ruotsalaisessa tutkimuksessa mukana olleita tuotteita on suomalaisilla markkinoilla. Lisäksi Evira on yhteydessä paikallisiin valvontaviranomaisiin saadakseen lisätietoja tuotteiden valmistajien ja maahantuojien omavalvonnasta. Niiden perusteella harkitaan mahdollisia jatkotoimia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on käynnissä laaja tieteellinen riskinarviointihanke “Suomalaisten lasten altistuminen raskasmetalleille – kumulatiivinen riskinarviointi”. Tutkimus valmistuu vuonna 2014 ja sen myötä tullaan tarvittaessa antamaan mahdollisia tarkempia käyttösuosituksia.

Ruotsin elintarvikeviranomaisen Livsmedelsverketin tiedote tutkimuksesta: http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Fortsatta-problem-med-vissa-tungmetaller-och-mineraler-i-barnmat/

TORRES-MENU G.W. SUNDMANSISSA 1.2. – 16.3.2013

Legendaarisen Torres-viinitalon sommelier Marta Delfa vierailee ravintolassa perjantaina 1.2.2013.

Torres-viinitalon viinit saavat oman menun ravintola G.W. Sundmansissa

1.2. -16.3.2013. Keittiöpäällikkö Matti Jämsén sekä sommelierit ja hovimestarit ovat valinneet viinitalo Torresin Espanjan viineistä parhaat viinit ravintolan valikoimaan. Viinien pohjalta Jämsén on laatinut ravintolalle Torres-menun, jossa jokainen annos on suunniteltu varta vasten yhden tietyn Torres-viinin ja sen makuvivahteiden ympärille.

G.W. Sundmansin Torres-menu on saatavilla perjantaista 1.2. lähtien, jolloin ravintolassa on tarjolla Wine Makers –illallinen. Paikalla on myös Torres-viinitalon oma sommelier Marta Delfa Espanjasta. Asiakkailla on illan aikana mahdollisuus keskustella viineistä Delfan kanssa.

Torresin perheen nimi on yhdistetty viiniin jo kolmen vuosisadan ajan. Torres on Espanjan kansainvälisesti tunnetuin viinintuottaja ja Katalonian kansallisylpeys. Torresilla on viinituotantoa Katalonian lisäksi myös muualla Espanjassa, sekä Chilessä ja Yhdysvalloissa Kaliforniassa. Torresin pitkä historia viininvalmistajana ja toiminnan jatkuva kehittäminen takaavat korkean ja tasaisen laadun.

Torres-menun aikaan ravintolan viineissä keskitytään Torresin Espanjan viinitilojen tuotteisiin. Huipputuotteena tarjolla on kansainvälisesti tunnetuin lippulaivaviini, kilpailuissa menestynyt Mas La Plana, jonka ensimmäinen vuosikerta tuotettiin vuonna 1970. Mas la Planan puhdas ja vaikuttava maku syntyy vanhojen Cabernet Sauvignon köynnösten, maaperän ja erityisesti Pacs del Penedésin mikroilmaston yhteisvaikutuksena.

Torres-menu tuotetaan yhteistyössä Torres-viinit Suomeen tuovan Winestate Oy:n kanssa.

SUNDMANS KROGISSA PIHVI & PUNKKU –KAMPANJA HELMIKUUSSA

G.W. Sundmansin alakerrassa sijaitsevassa ravintola Sundmans Krogissa vietetään helmikuussa Pihvi & Punkku -kampanjaa. Sundmans Krog on mutkaton ruoka- ja kohtauspaikka, joka tarjoaa makunautintojen lisäksi miellyttävän ja viihtyisän ympäristön mukavaan yhdessäoloon. Pihvi & Punkku -kampanja on voimassa koko helmikuun ajan, 1.-28.2.2013. Kampanjan aikana Krogin grillipihvin ja lasin Torres Sangre de Toro -punaviiniä saa yhteishintaan 25 €.

http://www.royalravintolat.com/

Vuoden alkoholiton drinkki valittu

American Barin baarimestari Jarkko Issukka. Kuva Jussi Perälä

EHYT ry:n Tipattoman tammikuun kunniaksi järjestämässä Vuoden alkoholiton drinkki –kilpailussa voittajaksi valittiin ravintola Nokan nimikkojuoma. Karpaloa, kuusenkerkkää, lehtikuohua ja rosmariinia sisältävää juomaa kehuttiin sen aidoista mauista joka sai raatilaiset ajattelemaan metsiä ja mummolaa. Moni raatilainen tarjoaisi drinkin ulkomaiselle vieraalleen esitelläkseen suomalaisia raikkaita makuja.

Drinkkien monipuolisuus yllätti raatilaiset positiivisesti.  Esimerkiksi toiseksi sijoittuneen ravintola Juuren drinkki sisälsi inkivääriä ja tyrniä.

Vuoden alkoholittoman drinkin valmistajan tittelistä kilpailivat American Bar, Juuri, Kappeli, Grotesk ja Nokka.  Voittajan valinneeseen raatiin kuuluivat kansanedustaja Silvia Modig, näyttelijät Joonas Saartamo ja Johannes Holopainen, jääkiekkoilijat Teemu Rinkinen ja Henri Laurila sekä mediapersoona Wallu Valpio. Kilpailun juonsi toimittaja Lotta Backlund.

Tipaton tammikuu on vakiintunut suomalainen perinne. Vuodesta toiseen noin 10-15 prosenttia alkoholia käyttävistä aikuisista viettää tipatonta ja konseptiin suhtaudutaan ylipäätään myönteisesti. Tipaton on oikeastaan eräänlainen aineeton brändi.

Vuoden alkoholiton drinkki -kilpailun kautta EHYT ry haluaa viestiä, että Tipattoman tammikuunkin aikana on mahdollista nauttia taidolla ja huolella tehdyistä juomista. Tyylikäs drinkkikulttuuri huomioi myös ihmiset, jotka eivät syystä tai toisesta käytä alkoholia – ikinä tai vain juuri tietyllä hetkellä.  Esimerkiksi kilpailulle puitteet tarjonnut American Bar on edistänyt mocktail-kulttuuria jo vuodesta 1960.

Rosso täyttää 35 vuotta – Teresa Välimäki suunnitteli juhlamenun

Minttupestossa marinoitua broileria ja kasviksia nyytissä, tapenadea ja yrttisalaattia

Rosso-ravintolat juhlistavat 35-vuotista taivaltaan Perhemenulla. Menun on Rosso-ravintoloille suunnitellut tv-kokki ja yrittäjä Teresa Välimäki, ja se sopii niin lasten kuin aikuistenkin makuun. Perustamisestaan lähtien Rosson tarkoituksena on ollut perheiden arjen ja juhlan helpottaminen ja ravintolaruokailun tuominen kaikkien ulottuville.

Kun ensimmäinen Rosso vuonna 1978 avattiin Lahteen, tarjolla oli jotain ihan muuta, kuin mihin suomalaiset olivat tottuneet. Matalan kynnyksen ravintolassa ei ollut ovimiestä eikä viinikassaa, vaan tarjoilija palveli asiakasta koko vierailun ajan. Italianhenkinen sisustus ruutuliinoineen ja avokeittiöineen loi lämmintä tunnelmaa, ja kohtuullinen hintataso mahdollisti ravintolaruokailun myös tavallisille perheille. Erityisen mullistavaa oli lasten huomiointi: lapset otettiin vastaan täysivaltaisina asiakkaina ja heille oli tarjolla leikkipaikka ja leluja.

Rosso on 35 vuoden aikana tutustuttanut suomalaisia ravintolakulttuuriin ja ollut omalta osaltaan kehittämässä sitä. Vielä 80-luvun alussa oli harvinaista, että ravintolassa käytiin tyttöporukalla syömässä: Rossossa tämä oli pian tavallista. 90-luvulla ruokalistoille ilmestyivät allergiamerkinnät. Rosson klassikko Raastepöytä on opettanut kenties monet suomalaislapset syömään salaattia, ja vuonna 1999 ravintoloihin tuotu Ruispizza oli välittömästi hitti.

Vuosien aikana niin Rosso kuin sen asiakkaatkin ovat muuttuneet. Suomi on kansainvälistynyt, ja hyvää ruokaa ja palvelua osataan arvostaa ja vaatia. Rosson ruokalistalla korostuvat nyt aidot italialaiset maut ja ruoat, viime vuoden uutuuksia olivat risotot, joista tattirisotto varsinkin on saanut kovan suosion. Erityisruokavalioiden huomiointi on Rossossa edelleen tärkeää, 2000-luvulla on kiinnitetty erityistä huomiota kasvisruokiin sekä gluteenittomiin vaihtoehtoihin. Myös vegaaneille ja vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville on tarjolla vaihtoehtoja.

Juhlavuoden ajan Rossoissa voi herkutella Teresa Välimäen suunnittelemalla Perhemenulla, joka on suunniteltu sopimaan niin lasten kuin aikuistenkin makuun.

 

Perhemenu

Valkosipuli-limettijättikatkaravunpyrstöt, rucolasalaattia ja bruschettaa
Minttupestossa marinoitua broileria ja kasviksia nyytissä, tapenadea ja yrttisalaattia
Omenapaistos ja vaniljajäätelöä

Arla Ingman: Horeca-alan tunnustuspalkinnot ruoka-alan ammattilaisille

Horeca-alan Oscareiksi kutsutut PRO-patsaat jaettiin tänä vuonna jo 11. kerran, kun hotelli-, ravintola- ja catering-alan ammattilaisia palkittiin PRO-gaalassä Finlandia-talolla tammikuussa. Arla Ingmanin sponsoroiman ruokapalvelun työntekijä -sarjan voittajaksi selvisi Satu Lilja Lahdesta. Onnea Sadulle ja muille ammattilaisille!

Tunnustuspalkintoja jaettiin 12 kategoriassa, ja finalisteja oli yhteensä 36. Valinnan teki kolmestatoista arvovaltaisesta jäsenestä koostuva tuomaristo, ja valinnassa painoittuivat ammattitaidon lisäksi esikuvallisuus ja asenne.

Satu Lilja – vuoden 2013 PRO -voittajat ruokapalvelun työntekijä -sarjassa

Satu Lilja (kuvassa yllä) Päijät-Hämeen koulutuskonsernista äänestettiin ruokapalvelun työntekijä -sarjan voittajaksi. Valinnan kriteereinä olivat muun muassa myönteinen ja ennakkoluuloton asenne työhön, työn moitteeton hoitaminen sekä se, että hän nauttii saadessaan olla osa asiakkaidensa päivän tärkeintä hetkeä – ruokailua.

Pro-patsaan on vuosien aikana tunnustuksena ansioituneesta työstä saanut yli sata horeca-alan ammattilaista, joiden joukossa ovat olleet muun muassa Hans Välimäki, Jyrki Sukula, Päivikki Palosaari ja Pekka Terävä.

Muut palkitut löydät Aromi-lehden internetsivuilta. Gaalatunnelmia voi katsoa myös YouTubesta https://www.youtube.com/user/propalkinnot/videos?view=0

Teksti: Aromi-lehden internetsivut www.aromi.fi
Kuva: Tomi Parkkonen

Nuorten kokkien voitto Jyväskylään Riku Ruuskaselle, Tamperelainen Elisa Närhi Ravintola Näsinneulasta voitokas Nuorten sommelierien kilpailussa

Rovaniemellä järjestetyn Suomen lahjakkaimpien nuorten kokkien ja sommelierien kilpailun taso oli jälleen korkea. Lauantaina 19.1.2013 järjestetyssä kokkikilpailussa valmistettiin kolmen ruokalajin menu neljälle hengelle. Kokkikilpailun voittajan, Jyväskylän Ravintola Vesilinnassa työskentelevä Riku Ruuskasen annoskokonaisuus arvioitiin ylivoimaisesti parhaaksi niin makujen kuin keittiötyöskente-lynkin suhteen. Sommelierien kilpailussa voittajaksi selviytyi Elisa Närhi, joka työskentelee Ravintola Näsilinnassa Tampereella. Ruuskanen lähtee edustamaan Suomea kansainvälisiin Nuorten kokkien kilpailuihin Turkin Istanbuliin syyskuussa ja Närhi lähtee tavoittelemaan voittoa kansainvälisiin Nuorten sommelierien kilpailuihin Yhdysvaltojen Washington DC:hen lokakuussa.

Kokkien kilpailussa tehtävänä oli valmistaa menu neljälle hengelle annetuista raaka-aineista. Alkuruoassa tuli kokonainen siika valmistaa kahta kypsennysmenetelmää käyttäen. Pääruokalajin raaka-aineina oli poronvasan paahtopaistia ja poron maksaa ja jälkiruoan tuli sisältää maitosuklaata, appelsiinia ja karpaloja. Ruoka-aineiden paljastamisen jälkeen kilpailijoilla oli 30 minuuttia aikaa suunnitella menu. Menun luovutuksen jälkeen kilpailijoilla oli kolme tuntia aikaa valmistaa ateriat. Tuomaristo arvioi kilpailijoita keittiötyöskentelyn lisäksi annosten maun, ulkonäön, omaperäisyyden perustella. Kilpailun päätuomarin, Conseiller culinare Com-mandeur Martti Lehtisen mukaan kilpailu osoitti, että nuorten kokkien osaaminen on varsin korkealla tasolla sekä keittiötyöskentelyssä että annosten esillepanossa. ”Voittaja valmisti tasapainoisen kokonaisuuden niin makujen, rakenteiden kuin esillepanonkin osalta. Ruuskasen annoksessa korostuivat selkeästi raaka-aineiden ominaismaut ja työskentely oli ammattimaisen rauhallista ja siistiä”, Lehtinen totesi. Nuorten kokkien kilpailussa toiseksi tuli Tamperelaisessa Ravintola Villa Hakkarissa työskentelevä Arto Lappalainen ja kolmanneksi Jasmin Jauhiainen, joka on töissä Ravintola Hullussa Porossa Levillä.

Nuorten viiniammattilaisten kilpailussa voittaja ratkesi kuuden osakilpailun suoritusten perusteella. Kilpailu alkoi teoriakokeella ja jatkui sokkotastingilla, jossa tuli tunnistaa viinin eri ominaisuuksia. Osakilpailuihin kuului myös kuohuviinipullon avaaminen shampanjamiekalla, punaviinin dekantoiminen sakan erottamiseksi, menu-suunnittelu sekä alkoholin tunnistaminen maistamatta. Voittaja Elisa Närhi suoriutui tasaisen varmasti kaikista osa-alueista. Muut kolme kilpailijaa antoivat voittajalle tiukan vastuksen. Suurimmat piste-erot syntyivät teoriaosuudessa. Nuorten sommelierien osaamisen taso on noussut vuosi vuodelta, mikä osaltaan kertoo viinikulttuurin arvostuksen noususta Suomessa” toteaa kilpailun päätuomari, Echanson Loretta Pietilä tyytyväisenä.

Kilpailut ovat Suomen merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs, järjestämiä. Kilpailujen tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia ja antaa heille mahdollisuus kehittää taitojaan. Nuorten kokkien kilpailu pyrkii ylläpitämään ja vaalimaan kansallisen keittiön perinteitä. Nuori sommelier kilpailu pyrkii vastaavasti edistämään nautintoa, tietoa ja ymmärrystä viineistä ja jaloista juomista.

Pienpanimoiden käsityöläisoluita jälleen helmikuussa Alkosta

4.2.2013 Alkoon tulee myyntiin 11 ainutlaatuista, pienpanimoiden valmistamaa käsityöläisolutta.

Tämä alkuvuoden kampanja esittelee uusia, vastakehitettyjä ja tuoreita oluita, jotka on pantu viime vuoden ja alkuvuoden 2013 aikana. Kaikki oluet tulevat eri panimoista ja ne edustavat yhdeksää eri oluttyyppiä.

Tuotteet ovat käsityöläisoluita (hand-crafted beers), jotka eivät ole aikaisemmin olleet myynnissä Alkossa, eivätkä laajamittaisesti myynnissä muuallakaan. Oluet ovat erikoiseriä, ja niitä on vain rajallisesti saatavilla.

Alkon 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi helmikuussa 2012 myymälöihin tulleet uniikit pienpanimo-oluet saavat näin toivottua jatkoa. Tuolloin 10 kotimaista pienpanimoa valmisti erikoiserän juhlakauden olutta. Nyt yhdeksän kotimaisen lisäksi valikoimaan tulee kaksi tanskalaista pienpanimo-olutta.

Tuotekohtaisen saatavuuden voi tarkastaa alko.fi -sivuilta 4.2.2013 alkaen.

Myyntiin tulevat käsityöläisoluet:

Panimo Tuote Maa Oluttyyli

Alk. %

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Laitilan Kukko Ale Suomi Ale

5,0

Malmgårdin Panimo Malmgårdin Panimon Huvila Oak Porter Suomi Imperial porter

7,0

Mikkeller Mikkeller Sort Gul Black India Pale Ale Tanska IPA

7,3

Nokian Panimo Nokian Tuplakeisari Suomi Vahva lager

8,0

Nørrebro Bryghus Nørrebro Kings County Brown Ale Tanska Brown ale

5,6

Panimoravintola

Beer Hunter´s

Beer Hunter’s Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition Suomi Saison

6,0

Saimaan Juomatehdas Saimaan Juomatehtaan Marsalkka Savu Suomi Savuolut

5,5

Stadin Panimo Stadin Panimon American Saison Suomi Saison

6,5

Suomenlinnan Panimo Suomenlinnan Panimon

Zander Winter Ale

Suomi Ale

6,2

Teerenpeli Panimo & Tislaamo Teerenpeli Vehnäväinö Suomi Weizenbock

6,0

Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Schwarzbock Suomi Tumma lager

6,0

Vastuullinen ja palveleva erikoisliike
Alko on koko maan kattava, tehokas ja asiantunteva erikoisliike. Alkolla on 350 myymälää ja 107 myymäläverkostoa täydentävää tilauspalvelupistettä.