Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Suomen leipurimaajoukkueelle pronssia leipomoalan PM-kilpailuissa Oslossa

Suomen leipurimaajoukkue PM-kilpailuissa Oslossa valmiiden kilpailutuotteiden äärellä. Vasemmalla kahvileipien tekijä Jari Viljamaa, Harjun Leipomo Oy, Kokkola, keskellä taitotyöstä vastannut Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo, Jämsä ja oikealla ruokaleipien leipoja Joachim Wunsch, Fazer Leipomot Oy, Helsinki.

Suomen Leipuriliiton leipurimaajoukkue leipoi hienosti pronssille viime viikon lopulla Norjassa pidetyissä Pohjoismaiden välisissä leipomoalan mestaruuskilpailuissa. Tiukassa kilpailussa voitto meni Tanskaan, Ruotsi tuli toiseksi ja isäntämaa Norja jäi neljänneksi.

Kilpailussa kolmihenkiset joukkueet valmistivat kahden päivän aikana ruokaleipiä, kahvileipiä ja leipätaitotyön. Suomen joukkueessa taitotyön teki Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo, Jämsä. Ruokaleivät leipoi Joachim Wunsch, Fazer Leipomot Oy, Helsinki ja kahvileipien tekemisestä vastasi Jari Viljamaa, Harjun Leipomo Oy, Kokkola. Joukkuetta valmensi Kai Renlund, VAASAN Oy, Kotka. Kai Renlund toimi Suomen edustajana myös kilpailun tuomaristossa.

Leipätaitotyö tehtiin ensimmäisenä kilpailupäivänä ja aikaa sen tekemiseen oli kuusi tuntia. Työ piti valmistaa vähintään neljästä erilaisesta taikinasta ja se tuli tehdä kokonaan syötävistä raaka-aineista. Suomen joukkueen Katri Mäkisen upea leipätaitotyö kuvasi suomalaiskansallista juhannusyötä kokkoineen ja saunakiuluineen, laitureineen ja lumpeenkukkineen.

Ruokaleivät ja kahvileivät leivottiin toisena kilpailupäivänä ja niiden tekemiseen oli aikaa seitsemän tuntia. Ruokaleipiä tehtiin kilpailussa neljää erilaista ja yhteen niistä, yllätysleipään, osa raaka-aineista arvottiin kilpailua edeltävänä päivänä. Suomen leiväntekijän Joachim Wunschin mainiossa yllätysleivässä maistuivat juusto ja yrtit. Niin ikään kahvileipiä tehtiin kilpailussa neljää erilaista; briosseja, croissantteja, viinereitä ja pullia. Suomen kahvileipätaitaja Jari Viljamaa toi tuotteisiin suomalaisia aromeja maustamalla pullan puolukalla ja viinerin vadelmalla ja mustikalla.

Kilpailussa palkittiin jokaisen tuotesarjan parhaat ja lisäksi jaettiin voitto kokonaiskilpailussa. Kilpailu oli tiukka ja erot joukkueiden välillä olivat pieniä. Koko kilpailun voittajaksi kohonnut Tanska voitti kaksi sarjaa, kahvileivät ja taitotyön. Parhaat ruokaleivät teki Ruotsi. Viime vuonna samat maat mittelivät mestaruudesta Tukholmassa ja silloin voittoon ylsi Ruotsin joukkue. Suomi saavutti silloinkin pronssitilan.

Leipomoalan Pohjoismainen mestaruuskilpailu järjestettiin Oslossa Bako-messujen yhteydessä 26.-27.10.2012. Mukana olivat Pohjoismaista Suomi, Ruotsi, Tanska ja isäntämaa Norja.

Valio toimii Suomen leipurimaajoukkueen yhteistyökumppanina.

 

Kookosöljy parantaa sisäisesti ja ulkoisesti

Arkiruokaan saa helposti lisää terveellisyyttä, kun korvaa ruoanlaittoon käytettävän teollisen rasvan kookosöljyllä

Arkiruokaan saa helposti lisää terveellisyyttä, kun korvaa ruoanlaittoon käytettävän teollisen rasvan kookosöljyllä. Vaikka kookosöljyllä on epäilijänsä, yhä useammat länsimaisen lääketieteen asiantuntijat puoltavat tänä päivänä sen hyviä puolia. Kookosöljyn on huomattu parantavan immuniteettia, estävän tulehduksia sekä auttavan painonhallinnassa.

Kookosöljyn sulamispiste on 24 astetta, ja tästä johtuen se on tavallisessa huoneenlämmössä melko jähmeää ja rasvamaista. Aromiltaan kookosöljy on neutraalia, joten se sopii monenlaiseen ruoanvalmistukseen. Kookosöljy kestää hyvin kuumentamista eli sillä voi mainiosti korvata muun paistamisessa käytettävän rasvan.

– Kookosöljyä voi syödä myös suoraan purkista lusikallisen päivässä, tai vaihtoehtoisesti sitä voi lisätä vaikka kahvin sekaan maidon korvikkeena. Kookosöljy sopii myös smoothie-juomiin urheilijoille, jotka tarvitsevat lisäenergiaa, lääkäri Olli Sovijärvi vinkkaa.

Kaupan hyllyltä tuttu kookostuote on myös munkkirasva, mutta asiantuntijan mukaan siitä ja kylmäpuristetusta kookosöljystä ei voi puhua samana päivänäkään, vaikka ne on tehty samasta kasvista eli kookospähkinästä.

– Munkkirasva on yleensä hydrogenoitua, ja sen rasvakoostumus on prosessoinnin vuoksi aika lailla erilainen kuin kylmäpuristetun kookosöljyn. Jos tekee valintansa kaupassa terveydellisin perustein, ei kannata vilkaistakaan munkkirasvaan, sanoo Sovijärvi.

Kylmäpuristettu kookosöljy on puhdasta superruokaa

Kylmäpuristettu kookosöljy luokitellaan niin sanotuksi superruoaksi. Muualla kuin länsimaissa kookosöljyä on käytetty tiettävästi jo vuosituhansien ajan moneen vaivaan, kuten vilustumiseen, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen ja kuumeeseen. Nyt myös länsimaisen lääketieteen puolella on huomattu kookosöljyn hyvät vaikutukset.

– Kookosöljy tukee elimistön immuunijärjestelmää ja esimerkiksi kilpirauhasen toimintaa. Sitä voi kokeilla myös pieniin haavoihin, sillä kookosöljy poistaa tulehdusta. Kookosöljyn on huomattu jopa edesauttavan laihdutuksessa, Sovijärvi sanoo.

Haittavaikutuksia kookosöljyllä ei juuri ole, kunhan sen annostelussa ei liioittele. Liika kookosöljy voi saada vatsan toimimaan turhan reippaasti. Joskus kookosöljy voi myös puhkaista piilevän aknen, mutta se on elimistön puhdistumisesta johtuva ohimenevä oire.

Kylmäpuristetun kookosöljyn terveysvaikutukset ovat vuosien varrella herättäneet runsaasti keskustelua, sillä toisin kuin monissa kasviöljyissä, siinä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Olli Sovijärvi on kuitenkin vakuuttunut kookosöljyn hyvää tekevistä ominaisuuksista.

– Vaikka kookosöljy koostuu 90-prosenttisesti tyydyttyneistä rasvahapoista, ne ovat koostumukseltaan erilaisia kuin eläinkunnan rasvahapot. Lisäksi kookosöljy sisältää muun muassa lauriini-rasvahappoa, jolla on bakteereita, viruksia, parasiitteja sekä sieniä tuhoavia ominaisuuksia.

Keittiön lisäksi kylpyhuoneeseen

Kookosöljyä, kuten muitakin superruokia, löytyy tänä päivänä yhä useammista marketeista, mutta varmimmin kookosöljyä löytää edelleen ekokaupoista. Kookosöljyn säilytys on helppoa, sillä sitä voi huoletta säilyttää huoneenlämmössä parikin vuotta.

– Monet ostavat myös kylpyhuoneeseen purkillisen kookosöljyä, sillä se sopii parranajoon tai ihovoiteeksi ja jopa deodorantiksi, kertoo Sovijärvi.

Ja vielä yksi luomuvinkki: kun sekoittaa kookosöljyyn hieman sokeria, saa kasvoilleen lisäaineettoman kuorintavoiteen.

Fazer Group: Leipä maistuu taas suomalaisille

Suomalaiset ovat palanneet leipäkauppaan. Erityisen suosittuja ovat ruisleivät, täysjyvätuotteet ja jyviä sisältävät vaaleat leivät. Fazer Leipomoiden myynti kääntyi kasvuun viime vuoden syksyllä ja viime kuukausina koko leipämarkkina on lähtenyt nousuun. Keväällä Fazer Puikula Täysjyväruis 9 kpl nousi Suomen ostetuimmaksi leiväksi. Fazer Leipomot on leipomoliiketoiminnan markkinajohtaja Suomessa ja aikoo pysyä vahvana markkinaveturina tulevaisuudessakin.

”Fazerin leivänmyynti lähti kasvuun viime vuoden syksyllä ja myynti on ollut kasvussa koko tämän vuoden. Viime kuukausina myös koko leipämarkkinan volyymikehitys on kääntynyt positiiviseksi”, kertoo Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala.

 

Ruis on suosittua ja erityisesti jälkiuunileivät ovat kasvattaneet suosiotaan. Ihmiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota leipävalintoihinsa ja suosivat täysjyväleipää. Myös vaaleassa leivässä kulutus on lisääntynyt terveellisimmissä vaihtoehdoissa, kuten Fazer Alku Jyväpala.

 

”Koko ajan syntyy uusia kuluttajatrendejä ja leivänkäyttö laajenee. Haluamme tarjota makuelämyksiä erilaisiin käyttötilanteisiin olemalla vahva toimija niin pakatun leivän kategoriassa kuin kaupan sisällä tapahtuvassa leivonnassa”, toteaa Petri Kujala.

 

Fazer on avannut tänä vuonna seitsemän uutta Fazer Leipomoa myymälöihin ympäri Suomen ja yhteensä lähileipomoita on nyt jo 45. Niissä kaikissa leivotaan paikan päällä käsin herkullista terveellistä leipää. Yksi suosikeista on Leipurimestarin Kaura-Pellavaleipä.

 

”Fazer Leipomoissa korostuu leivänleipomisen pitkä perinteemme ja osaaminen. Leipuriemme päivä alkavat sillä, että he nostavat yön yli levänneen taikinan pöydälle, avaavat jauhopussin ja ryhtyvät leipomaan aitoa leipää”, kuvailee Petri Kujala.

 

Fazer Puikula Täysjyväruis 500 g Suomen ostetuin yksittäinen leipä

 

Fazerin Ruispuikula on ollut osa suomalaista leipäkulttuuria jo toistakymmentä vuotta. Puikulan suosio on huipussaan, sillä keväällä Fazer Puikula Täysjyväruis 9 kpl (500 g) nousi Suomen ostetuimmaksi leiväksi (Lähde: ACNielsen HomeScan, vuoden 2012 alusta arvossa mitattuna, tuoreet leipomotuotteet). Suomen ostetuinta yksittäistä leipää nautitaan noin 17 miljoonaa pussia vuodessa – jokainen suomalainen syö siis vuosittain yli kolme pussia täysjyväistä ruispuikulaa.

 

”Olemme suunnattoman ylpeitä Puikulan suosiosta”, iloitsee Petri Kujala. ”Tämä on osoitus siitä, kuinka erottamaton pari suomalaiset ja ruisleipä on. Laadukkaan ruisleivän valmistaminen on kunniatehtävämme”, Kujala jatkaa. ”Puikulan suosioon vaikuttaa varmasti laaja työmme sen laadun ja maun kehittämiseksi vastaamaan kuluttajien toiveita.”

 

Fazer Leipomot tekee myös laajempaa työtä kotimaisen ruisleivän puolesta. Fazer Leipomot, Fazer Mylly ja Boreal Kasvinjalostus perustivat viime vuonna Pro ruis -yhdistyksen, jonka tarkoituksena on lisätä suomalaisen rukiin viljelyä.

 

Fazer Puikula Täysjyväruis -leivän jälkeen suosituimmat Fazerin leipätuotteet ovat Oululainen Reissumies 4 kpl, Oululainen Jälkiuunipala 8 kpl, Fazer Puikula Kaura 9 kpl, Fazer Juustosämpylä 5 kpl, Fazer Real ruis 420 g.

 

”Kehitämme valikoimaamme kuluttajan toiveisiin pohjautuen. Esimerkiksi nyt syksyllä lanseerattu Puikula Jyväinen Ruis yhdistää Puikulan suuhun sopivan muotoilun sekä rukiin ja jyvien hyvät ominaisuudet”, kertoo Petri Kujala.

 

Fazerilla on pitkät perinteet leivonnassa – yhtiön synnyinpaikassa Kluuvikatu 3:ssa on leivottu jo Fazerin perustamisesta vuodesta 1891 lähtien ja tänään samaisessa paikassa käsin leivonnan perinteitä jatkaa Karl Fazer Bakery.

Fazer-konserni
Fazer-konserni sai alkunsa vuonna 1891 perustetusta perheyrityksestä, kun Karl Fazer avasi ensimmäisen konditoriansa Helsinkiin. Tänään Fazer-konserni tarjoaa ruokailupalveluja sekä leipomo- ja makeistuotteita. Toimintaa on kahdeksassa maassa. Asiakaslähtöisyys, laadukkuus ja yhteistyö ovat Fazerin toiminnan perusta. Konserniin kuuluu kaksi liiketoiminta-aluetta, Fazer Food Services ja Fazer Leipomot & Makeiset, jotka luovat makuelämyksiä omilla aloillaan. Fazer-konsernin liikevaihto vuonna 2011 oli vajaat 1,6 miljardia euroa. Henkilöstön määrä vuonna 2011 oli noin 15 200.

 

Fazer Food Services on Pohjoismaiden johtava ruokailupalveluyritys, joka tarjoaa hyvää ruokaa ja asiakaskohtaisia palveluratkaisuja. Fazer Food Servicesillä on yli 1 100 ravintolaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

 

Fazer Leipomot & Makeiset Fazer on Suomen ja Venäjän johtava leipomoyritys, Ruotsin toiseksi suurin ja yksi johtavista Itämeren alueella. Leipiä ja leivonnaisia valmistetaan Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä. Makeistoimialalla Fazer on Suomen johtava yritys sekä vahva toimija Itämeren alueella. Makeistehtaat sijaitsevat Suomessa: Vantaalla (suklaat), Lappeenrannassa (sokerimakeiset) ja Karkkilassa (purukumit).

VAPIANO 10 VUOTTA: MAKUELÄMYKSIÄ KIIREISELLE KAUPUNKILAISELLE

Helsingin Vapiano-ravintola sijatsee Mikonkadulla, Rautatientorin kupeessa.

Kansainvälinen Vapiano-ravintolakonsepti perustuu erinomaiseen hinta–laatu -suhteeseen sekä rentoon, välimerelliseen ravintolakulttuuriin. Konsepti vastaa muuttuneeseen elämänrytmiin – ulkona syödään yhä useammin ja vapaamuotoisemmin.

Ensimmäinen Vapiano-ravintola perustettiin Hampuriin vuonna 2002. Nyt, konseptin täyttäessä 10 vuotta, Vapiano-ravintoloita on yhteensä 26 maassa, Euroopan lisäksi myös Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Lähi-Idässä, Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa. Suomen ensimmäinen Vapiano-ravintola avattiin kesällä 2011 Helsingin keskustaan ja uusien ravintoloiden avaamista suunnitellaan kasvukeskuksiin.

Konseptin perustana rento yhdessäolo ja hyvä ruoka
Vapianon konsepti sopii nykypäivän kuluttajalle, joka ei halua tinkiä ruoan laadusta kiireisellä lounaallakaan. Vapianossa lounaan, illallisen tai kahvihetken voi viettää helposti ja rennosti ystävien, kollegoiden tai perheen kanssa seurustellen. Asiakas saa valita annokseensa omien mieltymysten mukaisia raaka-aineita, joista kokki valmistaa aterian asiakkaan seuratessa ruoanlaittohetkeä. Italialaiseen keittiöön keskittyvässä ravintolassa annokset valmistetaan tuoreista ja itsetehdyistä raaka-aineista. Välimeren ravintolakulttuurista juurensa juontava, rento ja yhteisöllinen konsepti on Suomessa uutta.

– Suomessa ravintolakulttuuri perustuu pitkälti perinteiseen illastamismalliin ja toisaalta buffet-tyyppiseen ruokailuun. Vapiano on jotain uutta: konsepti on rakennettu niin, että valmistamme laadukkaan à la carte -annoksen asiakkaan kanssa yhteistyössä, nopeasti ja ammattitaidolla. Luotan, että hinta–laatu -suhteemme on niin hyvä, että kuluttajat löytävät ravintolaamme. Vapianon konsepti sopii tämän päivän kiireiselle, mutta laatua arvostavalle kuluttajalle, josta kertoo sekin, että Helsingin Vapianossa on ensimmäisen vuoden aikana käynyt lähes 500 000 ruokailijaa, sanoo Vapianon Keski-, Itä- ja Pohjois-Euroopan, Lähi-Idän, Aasian ja Australian operatiivinen johtaja Alexander Sgustav.

Voimakkaasti kasvava ketju
Systeemigastronomian, perinteisen ravintolamallin ja nykyajan ihmisten tarpeet yhdistävä Vapiano-konsepti on maailmalla suosittu. Vapiano onkin yksi maailman voimakkaammin kasvavista ravintolabrändeistä. Osa lähes 120 Vapiano-ravintolasta toimii franchising-oikeuksilla. Helsingin Vapianon takana on suomalainen yritys FIN-Piano Oy, joka omistaa franchising-oikeudet Suomessa. Suomeen kaavaillaan lähivuosina kahdesta kolmeen uutta ravintolaa.

 • Lähes 120 Vapiano-ravintolaa 26 maassa, joista 50 ravintolaa Saksassa
 • Työllistää maailmanlaajuisesti 3100 ihmistä
 • Vapiano on palkittu lukuisilla konsepti- ja työpaikkapalkinnoilla, kuten:
 • 2006: Foodservice Award
 • 2006: Nominee and finalist: “Entrepreneur 2006/07“ (Saksa)
 • 2007: ECE-Retailer-Award “Most innovative concept“
 • 2008: Top-10-Employer 2007 (“TOP JOB Arbeitgeber 2007“)
 • 2008: Nation’s Restaurant News „Hot Concept Award 2008“ (Yhdysvallat)
 • 2011: e-Star Online Excellence Award 2011 (Saksa)
 • 2012: TopJob 2012
 • Vapiano-ravintoloiden nimi tulee italialaisesta sananlaskusta Chi va piano, va sano e va lontano ­– Ota rauhallisesti, niin elät terveenä ja pitkään.

www.vapiano.fi

Pernod Ricard Finland: Uutuus- Reilun Kaupan Thandi Jouluviini

Maailman ensimmäisen Reilun kaupan merkinnän saaneen viinin Thandin, tuotevalikoima laajenee sopivasti vuoden suurimmalle juhlakaudelle.  Perheen uutukainen Thandi Merlot on joulun 2012 kausiviini, ja se tuli myyntiin Alkoihin 15.10. alkaen. Viiniä myydään Alkoissa vain jouluun asti. Thandi Merlot on pakattu tyylikkäästi jouluiseen asuun aina kuljetuspakkausta myöten.

Thandi Merlot –viinin rypäleet poimitaan välimerellisestä ilmastosta nauttivan Stellenboschin alueelta Etelä-Afrikasta. Rubiininpunaisen viinin tuoksusta löytyy mustaherukkaa ja luumua sekä aavistus mausteista vaniljaa ja minttua. Keskitäyteläinen, kypsän hedelmäinen ja pehmeätanniininen viini sopii erilaisten liharuokien kuten kinkun tai riistan kanssa nautittavaksi. Kannattaa kokeilla myös haudutettujen laatikko- ja pataruokien kanssa.

Muita Alkossa myytäviä Thandin tuoteperheen viinejä ovat Thandi Chardonnay Chenin Blanc (29,90€ / hanapakkaus 300cl) ja Thandi Shiraz Cabernet Sauvignon (9,48€ / 75 cl) sekä Thandi Sparkling Wine Shiraz Rosé Sec (8,98€ / 75cl).

Thandi viinit ovat esillä Viini Ruoka ja Hyvä Elämä- messuilla 25.-28.10. Pernod Ricard Finlandin osastolla 3p41. Voit myös tutustua tuotteisiin Juomavinkki.fi sivustolla.

www.thandiwines.com

 

Mistä Reilun kaupan tuotteissa on kyse?

Reilun kaupan kansainvälinen yhteistyöjärjestö FLO (Fairtrade Labelling Organizations International) perustettiin vuonna 1997. Se asettaa Reilun kaupan kriteerit, tekee tarkastuksia ja tukee kehitysmaiden viljelijöitä ja työntekijöitä. Yhteenveto kriteereistä:

• Viljelijöiden ja työntekijöiden taloudelliset olot paranevat

• Lapsityötä ja syrjintää vastustetaan

• Demokratiaa ja yhdistymisoikeutta edistetään

• Paikallisen yhteisön sosiaalisia ja taloudellisia oloja kehitetään

• Ympäristön suojelua ja luonnonmukaista tuotantoa edistetään

Reilun kaupan viikkoa vietetään Suomessa 22.-28.10.

Lisätiedot : www.reilukauppa.fi

Aromiaineiden käyttö elintarvikkeissa

EU on määritellyt ensimmäistä kertaa noin 2 500 sallitun aromiaineen turvallisen käytön ruuassa. Joillekin aromiaineille on turvallisuusarvioinnin jälkeen annettu raja-arvot, toisille aromeille on asetettu raja-arvoja aromikäytössä.

Ylitarkastaja Anna Lemström maa- ja metsätalousministeriöstä tarkentaa, että aromikäytön lisäksi joitakin aineita lisätään elintarvikkeisiin esimerkiksi piristävän tai makeuttavan vaikutuksen vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kofeiini, heikompi piriste teobromiini, sitrusperäinen makeuttaja neohesperidiini dihydrokalkoni E959 ja steviasta saatava rebaudiosidi A.

400 aineen arviointi kesken

Nyt julkaistusta 2 500 aromiaineesta vielä 400 on arvioimatta, mutta ne ovat mukana sallittujen aineiden luettelossa. Lemströmin mukaan EU:ssa ei katsottu asianmukaiseksi häiritä aromiaineiden ja elintarvikkeiden markkinoita.

Arvioimattomille aromiaineille on vahvistettu määräaikoja, joiden kuluessa tieteellinen aineisto on toimitettava Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan arvioitavaksi.

– Osa aineista on pudonnut luettelon valmistelun aikana pois, koska niitä ei enää ole haluttu käyttää. Pieni määrä aineita on myös kielletty, koska niitä ei ole voitu todeta turvallisiksi, Lemström toteaa.

Aromiaineiden arviointityö siis jatkuu EU:ssa. Seuraavaksi tullaan luetteloimaan paistoaromit, aromivalmisteet, aromin lähtöaineet ja raaka-aineet, joiden alkuperä on muuta kuin elintarvike sekä ryhmä muut aromit. Tämän tyyppisiä aromeja on aromiaineita vähemmän, mutta ne ovat koostumukseltaan monimutkaisempia kuin aromiaineet. Suuritöisen aromiaineluettelon takia näiden arviointi ei vielä ole edes alkanut.

Nyt julkaistu luettelo on luettelon osa A ja osioihin B-F kuuluvia aromiaineita koskevat tiedot pitää toimittaa komissiolle ensi syksynä.

Arviointi alkoi 1990-luvulla

Aromiaineiden arviointiprosessi alkoi EU:ssa jo 1990-luvulla ja oli Lemströmin mukaan työläs. Se aloitettiin keräämällä luettelo markkinoilla olevista aromiaineista. Tästä syntyi vuonna 1999 julkaistu aromiainerekisteri.

Ennen elintarvikearomien luetteloa ei EU:ssa ollut kaikki jäsenmaat kattavaa tietoa siitä mitä aineita ja miten paljon niitä käytetään. Jäsenmailla saattoi myös olla omia vaatimuksiaan aromiaineille.

Aromi on nimitys erilaisille tuotteille, joita lisätään elintarvikkeeseen antamaan tai muuttamaan tuoksua tai makua. Niitä ei ole tarkoitettu syötäväksi sellaisenaan.

Aromiaine puolestaan on määritelty kemiallinen aromi. Aromiaineet on ennakkohyväksytettävä EU:ssa. (Ruokatieto)

Ravitsemusväitteet ja kuluttajien mielikuvat eivät aina kohtaa (17.10.2012)
Steviakasvista valmistettu kaloriton makeutusaine on sallittu käyttöön(9.12.2011)
Miten vähennän altistustani asetaldehydille? (6.10.2011)

Muualla verkossa:
EU: EU parantaa elintarvikkeiden turvallisuutta: luettelo sallituista aromiaineista
Aromiasetus (EY) N:o 1333/2008 liite I
MMM: EU:n aromiaineluettelo on julkaistu
MMM Facebookissa

Ruuan olomuoto vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen

Aterianjälkeinen kylläisyys on monimutkainen palapeli. Kylläisyysvaikutukset alkavat jo suussa makuaistimuksista ja kun ruokaa pureskellaan. Ruuan kiinteämpi olomuoto lisäsi kylläisyyden tunnetta tuoreessa suomalaisessa väitöstutkimuksessa.

Kylläisyyden tuntemukseen ja ruokahalun säätelyyn vaikuttavat ruuan rakenne ja erityisesti ravintokuidut, osoittaa terveystieteiden maisteri Kristiina Juvosen kliinisen ravitsemustieteen väitöstutkimus Itä-Suomen yliopistossa.

Kiinteä ruoka tekee kylläiseksi

Ruokahalua ja syömistä säädellään keskushermoston ja muun elimistön yhteistyönä. Säätelyyn osallistuu koko ruoansulatusjärjestelmämme suusta alkaen koko pitkän suolistomme loppuun saakka, Juvonen kertoo.

Ruuansulatuskanava säätelee ruuansulatuksen lisäksi suolistosta vapautuvien ruokahalua säätelevien hormonien eritystä. Juvosen tutkimus osoitti, että ruuan koostumus ja rakenne vaikuttavat näiden hormonien eritykseen, mikä puolestaan vaikuttaa ruoansulatuskanavan toimintaan ja ruokahaluun.

Ravintokuitujen ominaisuudet, etenkin kuitujen aikaansaama viskositeetti eli geelimäinen rakenne, muokkasivat aterianjälkeisiä elimistön vasteita. Niihin vaikutti myös se, miten kiinteässä muodossa ruoka nautittiin. Useimmin kuidun mukana olo tuotteessa tai tuotteen kiinteämpi olomuoto lisäsivät kylläisyyden tunnetta.

Pureskeleminen täyttää mahaa

Juvosen tutkimusten mukaan tarvittava energia kannattaakin nauttia ruokana, ei juomana. Nestemäisten kaloreiden kylläisyysvaikutus on todennäköisesti pidemmällä aikavälillä kiinteää heikompi, vaikka kaloreita saattaa olla paljon.

Suun tuntemukset ruokaillessa ovat myös tärkeitä kylläisyyden tunteen syntymiselle. Jos esimerkiksi aamupuuro ei tunnu pitävän nälkää, kannattaa joukkoon lisätä jotain pureskeltavaa, vaikka pähkinöitä tai siemeniä, tai nauttia kuidut täysjyväleivän muodossa.

Pureskelu lisää ja voimistaa kylläisyyssignaaleja, jotka välittyvät aivoihin. Ateria kannattaa siis nauttia rauhassa, ja antaa kylläisyyden tunteelle aikaa kehittyä.

Aamiaisesta alkaen

Syömisen säätelyyn vaikuttavat elintoimintojen lisäksi geneettiset ja ympäristötekijät, kuten mainonta ja ruokakulttuurimme, Kristiina Juvonen toteaa. Ihminen itse voi vaikuttaa moniin tekijöihin näistä.

Juvosta huolestuttaa kansan jatkuva lihominen.

– Nyt ihmisten olisi tärkeää oppia kuuntelemaan itseään ja kiinnittämään myös sitä kautta huomiota syömiseensä. Kehon vaatimuksia ja toimintoja emme voi juurikaan huijata. Syömistä hallitaan vain syömällä, ei olemalla syömättä tai syömällä liikaa, hän sanoo.

Ateriarytmi ja lautasmalli pitävät edelleen pintansa. On erittäin tärkeää nauttia kunnollinen, kuitupitoinen aamiainen.

– Suolistomme on kuin mikä tahansa elimemme, eli tekemisen puutteessa sekin surkastuu. Sille pitää siis antaa töitä ja pitää siten koneisto käynnissä, Juvonen muistuttaa.

Leipä on kulmakivi

Kuitu pitää suolen kunnossa koko matkalta, esimerkiksi paksusuolen mikrobit käyttävät kuidut omaan aineenvaihduntaansa ja vaikuttavat takaisin kehon sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan.

– Kuituja on liukoisia ja liukenemattomia. Ne käyttäytyvät eri tavoin ruuansulatuksessa, ja kaikilla on oma tehtävänsä. Kylläisyyden ylläpitämisessä kuidut ovat ensiarvoisia. Leipä, etenkin ruisleipä, onkin ruokavaliomme kulmakiviä, koska siitä saa pienestä määrästä paljon kuituja, Juvonen toteaa.

Kylläinen vai täysi olo

Kylläinen olo on kokonaisvaltaista hyvänolon ja vireyden tunnetta aterian jälkeen, ja tunne säilyy pitkään. Täysi olo voi tuntua liiankin täytenä olona vatsassa.

Kylläisyys ilmenee kahdella tavalla. Aterian aikainen kylläisyys lopettaa ruokailun aterioidessa, ja toinen tyyppi on aterioiden välistä kylläisyyttä.

Vaikka väitöskirjatyössä ei lähtökohtaisesti tarkasteltukaan ruokaa mielihyvän näkökulmasta, on hyvä muistaa, että kylläisyyteen vaikuttaa myös aterian tuottama mielihyvä. Itselle mieleinen ruoka lisää parhaiten kylläisyyden tunnetta. Toisaalta se voi myös monessa tilanteessa innoittaa syömään liikaakin.

– Ihanne olisi, että kuitupitoisistakin tuotteista voitaisiin kehittää tuotteita, jotka miellyttävät kuluttajaa myös makunsa puolesta, Juvonen toteaa.

Juvosen väitöskirjatutkimuksessa selvitettiin erilaisten ravintokuitujen ja proteiinien sekä niiden rakenteen muokkauksen vaikutuksia. Tutkimukseen osallistui nuoria terveitä normaalipainoisia henkilöitä. Tuloksia voi hyödyntää elintarvikkeiden tuotekehityksessä. (Ruokatieto – Anja Hiltunen)

Lapsen ruokakasvatuksessa toimii parhaiten myönteinen ote (3.10.2012
Ruisseminaari: Terveysmielikuvilla luodaan sädekehä herkuille (30.3.2012)
Maku ja kalorit ratkaisevat minkä virvoitusjuoman suomalainen valitsee(9.3.2012)

Muualla verkossa:
Kristiina Juvonen. Appetite control – the role of food composition and structure. Itä-Suomen yliopisto.

Kraft Foods muuttaa nimensä maailmanlaajuisesti Mondelēz Internationaliksi

Oletko jo kuullut Mondelēz Internationalista? Luultavasti et, sillä nimi on täysin uusi. Tänään 2.10 Kraft Foods vaihtaa maailmanlaajuisesti nimensä Mondelēz Internationaliksi, mutta tuotteet ja yritys säilyvät ennallaan.

Ulkomailla Mondelēz International tunnetaan ehkä parhaiten tuotemerkeistä CadburyJacobsLUMilkaNabiscoOreoTang ja Trident, mutta täällä Suomessa meidät tunnetaan tuotemerkeistä LU Domino, LU Fanipala, Tuc, LU Jaffa, Marabou, Gevalia, O´boy ja Philadelphia.

Mondelēz International on tarjonnut herkullisia hetkiä suomalaisille kuluttajille jo yli 100 vuoden ajan.

Martat kannustavat nauttimaan ruokailusta kiireettömästi

Marttapiirit ympäri Suomen järjestävät viikolla 41 Kauha&Kukkaro -luentoja aiheesta Aikaa nauttia.

Nykypäivän kiireen keskellä on hyvä löytää hetkiä, jolloin voi pysähtyä olemaan läsnä niin itselleen kuin perheelleen ja ystävilleen. Ruokailu, ruoan valmistaminen ja perheen osallistaminen ruoanlaittoon ovat oivia tapoja olla läsnä arjessa. Martat kannustavat perusasioiden huomioon ottamiseen. Keskittyminen laadukkaiden ruoka-aineiden valintaan ja ruoan valmistamiseen antavat enemmän arvoa ruoalle ja ruokailulle annetulle ajalle. Martat kannustavat myös kunnioittamaan säännöllisiä ruokailuaikoja ja rauhoittamaan ruokailutilanne häiriötekijöiltä, kännykkä äänettömälle ja lehdet pois pöydältä. Kiireetön ruokailu auttaa myös painonhallinnassa. Martat kehottavat nauttimaan kiireettömästi ruokailusta ainakin muutaman kerran viikossa.

Luennot ovat osa marttojen Hidastamalla hyvinvointiin –teemakampanjaa. Aiheesta on tehty lehtiliite 8.10. ilmestyvän Martat -lehden väliin jäsenille lehden 110 juhlavuoden kunniaksi.

Martat järjestävät vuoden 2012 aikana neljä valtakunnallista Kauha&Kukkaro –luentoa; Omalla painolla, Nouse sohvalta, Aikaa nauttia ja Muista muistia sekä julkaisevat aiheesta teemaan liittyvän liitteen Martat -lehden välissä.

Piirien luentojen tarkat ajat ja paikat löytyvät osoitteestawww.martat.fi/jarjesto/alueellinen_toiminta/

Lisätiedot:
Piirit
http://www.martat.fi/jarjesto/alueellinen_toiminta/

Marttaliitto ry
Martat on kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö antaa jäsenilleen taitoja ja valmiuksia vaikuttaa omassa elinympäristössään ja yhteiskunnassa. Marttaliitto suunnittelee järjestön toimintaa ja julkaisee kotitalouksia varten ruokaan, ravitsemukseen, puutarhanhoitoon, ympäristöön, kodin talouteen ja kodinhoitoon liittyvää aineistoa. Marttaliittoon kuuluu 16 piiriä, joissa ammattitutkinnon suorittaneet kotitalous- ja puutarhaneuvojat järjestävät kursseja ja opetusta. Marttayhdistyksiä on 1 200 ja niissä yli 45 000 jäsentä. Yhdistykset kokoontuvat marttailtoihin kotitalouskurssien, kädentaitojen, luentojen ja opiskelun merkeissä.

Pop up -ravintola kehitysvammaisten voimin Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtumassa

Suomen suurimpaan ruoka- ja viinitapahtumaan Viini, ruoka & hyvä elämään syntyy uudenlainen pop up -ravintola Salute Gli Amici. Roomalaisen ravintolaesikuvansa Gli Amicin tavoin ravintolan henkilökuntana toimii kehitysvammaisia niin keittiössä kuin salissa. Viini, ruoka & hyvä elämä järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 25.-28.10.2012.

Salute Gli Amici pop up -trattoria tarjoaa messujen aukioloaikoina italialaisia makuja. Lisäksi ravintolalla on take away -tiski, josta annoksia voi ostaa mukaansa.

Ravintolan esikuva on Roomassa sijaitseva Gli Amici -trattoria, jossa kehitysvammaiset toimivat ravintolan eri tehtävissä. Idean kummisetänä Suomessa on teologi ja kirjailija Jaakko Heinimäki, joka tutustui roomalaiseen ravintolaan viime vuonna.

– Gli Amici tarkoittaa ystävyyttä ja siitä tässä on kyse. Maailman parantaminen aloitetaan pienin askelin ja se saa olla hauskaa. Gli Amicin ajatuksena on, että maailmasta tulee parempi paikka, kun ystävystymme erilaisten ihmisten kanssa. Rooman ravintolassa kehitysvammaisia avustivat vapaaehtoiset ja kaikkien tehtävänimikkeenä oli ystävä, kertoo Jaakko Heinimäki.

Tavoitteena maanlaajuinen toiminta

Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtuman ravintolan henkilökunta tulee haminalaisen Ravimäkiyhdistyksen kautta ja heillä on apunaan joukko vapaaehtoisia. Toiminta aloitettiin viime kesänä Hamina Tattoossa, johon pystytettiin pop up -kahvila. Ravimäkiyhdistys ry tuottaa sosiaalialan palveluita muun muassa vanhuksille sekä kehitysvammaisille, joille on tarjolla asumispalveluita, lyhytaikaishoitoa ja työtoimintapalveluita.

Salute Gli Amicin messuravintolasta saadut tuotot käytetään Gli Amici-konseptin jatkokehittämiseen. Tulevaisuuden tavoitteena Ravimäkiyhdistyksellä on perustaa rahasto, jonka avulla toimintaa voi kehittää.

– Tarkoituksenamme on kehittää maanlaajuinen konsepti kehitysvamma-alan käyttöön, jotta myös muulla voitaisiin järjestää vastaavanlaista toimintaa. Haluamme osoittaa, että kehitysvammaiset osaavat, oppivat ja ovat kykeneviä, kunhan heille tarjoutuu siihen mahdollisuus, sanoo ruokapalvelupäällikkö Aki Kyyrö Ravimäkiyhdistyksestä.

Viini, ruoka & hyvä elämä Helsingin Messukeskuksessa on Suomen suurin ruokaan, viineihin ja ruokakulttuuriin keskittyvä tapahtuma. Avoinna to 25.10. klo 10-18 pe 26.10. klo 10-20 la-su 27.-28.10. klo 10-18. Tapahtuman järjestävät Viinilehti Oy ja Suomen Messut. Samaan aikaan Helsingin kirjamessut ja Helsingin musiikkimessut sekä Art Forum Helsinki. Samalla lipulla pääsy kaikkiin tapahtumiin. www.viiniruoka.fi / www.viinilehti.fi