Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Bocuse d’Or –joukkue on tarttunut rotuhäränfileeseen

Mika Palonen ja Juho Ekegren

Keittiömestari Mika Palonen ja hänen assistenttinsa Juho Ekegren ovat aloittaneet täysipäiväisen harjoittelunsa tammikuussa Ranskan Lyonissa pidettäviä Bocuse d’Or 2013 -loppukilpailua varten.

Kokkien MM-kilpailussa liharuuan pääraaka-aineeksi on ilmoitettu Irlannissa kasvatettu 3,5-kiloinen naudan sisäfilee. Harjoituskeittiössä kuluukin nyt suomalaista rotukarjan fileetä neljän kappaleen viikkovauhdilla. Itse kilpailussa pääraaka-aineet tulevat järjestäjiltä ja roduksi on aavisteltu herefordia tai aberdeen angusta.

Talven villiruoka vaatii mielikuvitusta

Suomalaistiimi aikoo kivuta kisan kärkikaartiin yllätyksellisen, luonnonantimien soinnuttaman makumaailman avulla. Vapaaehtoiseksi teemaksi Palonen on valinnut villinä Suomen luonnossa kasvavat raaka-aineet.

– Pohdimme sesonkien sopivuutta kilpailuruokaan. Tammikuussa Suomessa ei ole saatavilla tuoreita metsän antimia. Sieniä, katajanmarjoja ja -oksia aion joka tapauksessa käyttää, Palonen kertoo.

Kalaraaka-aineen kilpailunjärjestäjät paljastavat marraskuussa. Palosen veikkaus osuu loheen. Ainakin WWF:n kestämättömästi käytetyksi kalakannoiksi arvioimat lajit jäänevät kisajärjestäjien vaihtoehtojen ulkopuolelle.

Maku ratkaisee voiton

Bocuse d’Or -joukkue valmentajineen treenaa Ravintolakoulu Perhossa, Helsingissä maanantaista perjantaihin.

– Kokkien MM-tittelin voittaminen vaatii täydellistä sitoutumista. Kilpailu tulee olemaan kovatasoinen, kertoo 36-vuotias Palonen.

Häränfileen lisäksi annoksessa on oltava härän poskea, häntää tai etuselkää. Muut raaka-aineet saa kilpailija valita itse. Palonen keskittyy lihaan ja kastikkeeseen, Ekegren lisukkeisiin.

– Luotan klassiseen makumaailmaan, mutta menestyksekkäässä annoksessa on oltava myös ripaus innovatiivisuutta ja nokkeluutta. Tärkeintä on saada aikaan sulavan tasapainoinen makuelämys. Se on maku, joka ratkaisee, Palonen painottaa.

Kansalliset erityispiirteet arviolle

Bocuse d’Or 2013 -kilpailussa liharuoka valmistetaan 14 hengelle sekä tarjoiluvadille että lautasannoksina. Kalaruoka asetellaan esille edellisistä vuosista poiketen vain lautasille. Vadin suunnittelee muotoilija Harri Koskinen. Koskinen on myös kokkikilpailutoimintaa Suomessa pyörittävän Elo-säätiön hallituksen jäsen.

Maku tuo puolet kilpailun pisteistä. Muut arvioitavat osa-alueet ovat visuaalisuus, keittiötyöskentely ja uutena kriteerinä kansalliset erityispiirteet.

Hiljaista tietoa konkareilta

Suomen joukkueeseen kuuluvat myös valmentaja Henry Tikkanen ja suomalaistuomarina toimiva Pekka Terävä. Mukana harjoittelukauden annoksia arvioimassa on muita suomalaisia huippukokkeja kuten Marko Palovaara, Kari Aihinen, Michael Björklund ja Sami Rekola.

Björklundin tehtävänä on myös tuoda kisassa hyvin menestyneistä naapurimaista pohjoismaisen keittiön uusimpia vaikutteita. Lisäksi ryhmässä on ranskalainen yhteyshenkilö, joka tekee suomalaisjoukkuetta tunnetuksi kisajärjestäjien ja tuomarien keskuudessa. Terävä muistuttaa, että kyseessä on arvostelulaji, jossa menestykseen vaikuttaa moni asia.

Viime maaliskuussa käydyssä Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa Palonen oli kymmenes. Sijoitus vahvisti paikan loppukipailussa. Potin korjasivat pohjoismaiset naapurimme Norja, Ruotsi ja Tanska. Leipätöikseen Palonen kokkaa Villa Störsvikissä ja Ekegren ravintola Olossa. (Ruokatieto)

HARIBON UUSI MYYNTIJOHTAJA TUNTEE PÄIVITTÄISTAVARAKAUPAN NIIN TAVARANTOIMITTAJAN KUIN KAUPAN NÄKÖKULMASTA

Makeisistaan tunnettu Haribo Lakrids Oy Ab on nimittänyt Ilkka Koskelaisen (35) uudeksi myyntijohtajakseen. Hän aloitti tehtävässään heinäkuun alussa.

Koskelainen siirtyi Hariboon lautapeleistä ja leluista tunnetun Hasbro Nordicin avainasiakaspäällikön tehtävästä. Hän on työskennellyt aiemmin myös päivittäistavarakaupan ja elintarvikealan yrityksissä kuten Oy Valora Trade Finland Ab:ssä, Cloetta Fazer Makeiset Oy:ssä sekä Lidl Suomi Ky:ssä. Tämän ansiosta Koskelainen tuntee päivittäistavarakaupan prosessit ja rutiinit niin tavarantoimittajan kuin kaupan näkökulmasta. Koulutukseltaan hän on BBA.

– Kiinnostuin Haribon myyntijohtajan tehtävästä, sillä Haribo oli minulle ennestään tuttu sekä kuluttajana että aikaisempien työtehtävieni kautta. Arvostan erityisesti makeisbrändin pitkää historiaa, laadukkaita tuotteita sekä innovatiivista osaamista. Taustastani sekä saksalaisessa yrityksessä työskennelleenä että saksalaisessa koulussa opiskelleena on varmasti hyötyä myös Haribolla, Koskelainen kertoo.

Perheyritys Haribo on perustettu vuonna 1920 Saksassa. Perustajansa Hans Riegelin ja yhtiön kotikaupungin Bonnin mukaan nimetty Haribo on yksi maailman suurimmista sokerimakeisten valmistajista. Arvostettu makeisbrändi ja sen tuotteet on palkittu maailmalla lukuisilla palkinnoilla. Haribolla on 15 tuotantolaitosta Euroopassa ja 22 tytäryhtiötä ympäri maailmaa. Suomen tytäryhtiö Haribo Lakrids Oy Ab toimii Tanskan emoyhtiön alaisuudessa.

Suomalaisten suosikkituotteita ovat Click Mix ja Matador Mix -sekoitukset, jotka sisältävät lakritsi-, viinikumi- ja raemakeisia. 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Haribo Lakrids Oy Ab pyrkii jatkuvasti kehittämään ja tuomaan markkinoille uusia tuotteita, jotka sopivat suomalaiseen makuun.

– Valmistevero on todennäköinen syy makeisten kilomääräisen kulutuksen notkahdukseen vuonna 2011. Tänä vuonna on havaittavissa kulutuksen kasvua ja siitä voidaan päätellä, että makeisvero ei ole vaikuttanut kuluttajien haluun syödä karkkeja ja kokeilla uusia makuja. Makeistuotteiden kulutus pysyy todennäköisesti nykyisellä tasolla tai kasvaa hieman, sillä koko elintarvikealan kasvu näyttää jatkuvan, Koskelainen toteaa ja jatkaa:

– Vahva brändi, kansainvälinen kokemus ja paikallisen kulutuskäyttäytymisen tuntemus auttavat meitä lujittamaan Haribon roolia entisestään kotimaisilla makeismarkkinoilla.

Haribon tuotteisiin kuuluvat mm. viinikumi-, lakritsi- ja raemakeiset, Chamallows-vaahtokarkit sekä Maoam-hedelmätoffeet. Kansainvälisesti Haribo on yksi suurimmista sokerimakeisten valmistajista, jolla on 15 tuotantolaitosta Euroopassa, 22 tytäryhtiötä ja Bonnissa, Saksassa sijaitseva pääkonttori. Henkilöstön määrä on yli 6000. Vuonna 1992 perustettu Suomen tytäryhtiö, Haribo Lakrids Oy Ab toimii Tanskan Haribo Lakrids A/S alaisuudessa. Suurin osa Haribo Lakrids Oy Ab:n kautta myyntiin tulevista Haribo-makeisista valmistetaan Tanskassa. Lisäksi tuotteita tuodaan Haribon tuotantolaitoksista Saksasta ja Belgiasta.

Kesätorien vaaoista löytyi huomautettavaa

Noin joka seitsemännestä torivaa’asta löytyi huomautettavaa, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoi kesätorien mittauslaitteita kuluneen kesän aikana. Torivaakoja, lieriömittoja ja kappoja valvottiin 17 eri kaupungissa eri puolilla maata. Vaakoja tarkastettiin yhteensä 153, joista vajaassa 14 prosentista löytyi puutteita varmennuksessa. Puutteellisten varmennusten määrä oli suurempi kuin kauppojen vaa’oissa, joista vuosittain noin viidellä prosentilla varmennus on vanhentunut.

Suomessa toiminnanharjoittajat ovat vastuussa käyttämiensä vaakojen luotettavuudesta. Kun tuotteen hinta määräytyy painon perusteella, punnituksessa täytyy käyttää mittauslaitelain vaatimukset täyttävää vaakaa.  Käytössä oleva vaaka pitää varmentaa kolmen vuoden välein.  Varmennuksia tekevät Tukesin hyväksymät tarkastuslaitokset.  Varmennuksessa tarkistetaan, että vaaka on kunnossa ja punnitustulos on tarkka.

Toreilla tehdyillä valvontakäynneillä löytyi kaksi vaakaa, joissa ei ollut minkäänlaisia vaatimusten täyttymisestä kertovia merkintöjä. Nämä vaa’at asetettiin käyttökieltoon.

Lisäksi kesätoreilta löytyi 19 vaakaa, joiden varmennukset eivät olleet voimassa. Tukes antoi varmentamattomasta vaa’asta toiminnanharjoittajalle huomautuksen. Vaa’at on varmennettava kuukauden kuluessa huomautuksesta tai poistettava käytöstä.

Marjarasia ei ole virallinen mitta

Tukes tarkasti kesätoreilla myös myyjien käyttämiä lieriömittoja eli litramittoja ja perunakappoja. Lain mukaan torimittojen tulee olla ehjiä ja niistä pitää löytyä varmennusmerkinnät, jotka kertovat, että mittojen tilavuus on tarkastettu. Lähes kaikki toreilla tarkastetut mittalieriöt ja kapat täyttivät vaatimukset.

Asiakkaan kannattaa tarkkailla, että heille myyty tuote mitataan oikein. Torikaupassa marjoja saatetaan myydä erikokoisissa rasioissa, mikä joskus hämmentää asiakasta.

– Esimerkiksi myytävät marjat pitää ensin mitata lieriössä tai punnita vaa’alla, ennen kuin ne laitetaan rasiaan. Rasia ei ole laillinen mitta, turvallisuusinsinööri Reino Rinnemaa Tukesista sanoo.

Torikaupan mittauslaitteiden vuosittainen valvonta on osa Tukesin tekemää kaupankäynnin mittauslaitteiden valvontaa.

 

Myös Angry Birds -possut saivat oman limpparin

Olvi toi huhtikuussa markkinoille ensimmäiset Angry Birds -virvoitusjuomat ja tämä myyntimenestys saa nyt jatkumoa kun kauppoihin saapuvat nyt kaikkien possufanien vihreä toivejuoma Angry Birds Lagoon sekä kolajuomien ystäville suunnattu Angry Birds Space Comet.

”Olemme saaneet jo keväästä lähtien runsaasti kuluttajapalautetta, joissa lintupelien vihreälle viholliselle, possulle on toivottu omaa juomaa ja toiveeseen oli helppo tarttua. Omena-päärynän makuinen Lagoon on itsestään selvä jatkumo Angry Birds -virvoitusjuomille”, kertoo Olvin virvoitusjuomien tuoteryhmäpäällikkö Ritva Sinisalo.

”Kola on virvoitusjuomamarkkinoiden suurin ja suosituin makuryhmä ja siksi on luontevaa, että myös Angry Birds –tuotteiden faneille tarjotaan kolapohjainen virvoitusjuoma”,Sinisalo jatkaa. Kolajuomassa maistuu myös häivähdys appelsiinia

Angry Birds Space Comet on saanut innoituksensa Rovio viime keväänä lanseeraamasta Angry Birds Space –pelistä.

...
Panimomestari William Gideon Åberg ja rouvansa Onni perustivat panimon Iisalmeen vuonna 1878. Zacharias Topeliuksen hengessä he halusivat tarjota miedompia vaihtoehtoja viinanhimon villitsemille kansalaisille. Tänäkin päivänä Olvi on itsenäinen suomalainen panimo, jonka päätuotemerkkejä ovat OLVI (oluet, vichyt, lonkerot, siiderit ja virvoitusjuomat), Sandels-oluet, FIZZ-siiderit, KevytOlo-kivennäisvedet sekä TEHO-energiajuomat ja TEHO Sport -urheilujuomat.

Rovio Entertainment Oy on viihde- ja mediayhtiö maailmalla menestyneen Angry Birds -brändin takana. Vuonna 2009 Rovio julkaisi Angry Birds -pelin ja sen hahmoista tuli pian maailmanlaajuinen ilmiö. Angry Birds -pelit ovat nauttineet kasvavasta suosiosta kaikkialla maailmassa, ja ilmiö on laajentunut yhä uusille liiketoiminta-alueille. Rovio laajentaa toimintaansa animaatioiden, oheistuotteiden, julkaisu- ja kustannustoiminnan, sekä erilaisten palvelujen saralla. Rovion pääkonttori sijaitsee Espoossa. www.rovio.com

Viivi ja Wanger: Sikamainen uutuusolut Olvilta

Viivi ja Wagner –sarjakuvan sympaattinen sika Wagner ja valveutunut opiskelijanainen Viivi saavat syksyllä omat nimikkojuomansa kun Juba Tuomolan kuvittamat ja Olvin valmistamat Wagner-olut ja Viivi-siideri saapuvat kauppoihin.

”Aina kun talous menee taantumaan, ihmiset haluavat lisää huumoria elämäänsä. 90-luvun alun pahassa lamassa Olvi otti käyttöön sloganin AJATTELE POSITIIVISESTI. Nyt näyttää talouden taivaalla taas synkältä. Vastaamme tuomalla Viivi-siiderin ja Wagner-oluen. Juba Tuomolan piirtämistä tölkeistä tulee hyvälle tuulelle,” kertoo Olvi markkinointijohtaja Olli Heikkilä.

Wagner-olut on täyteläinen vaalea täysmallas lager-olut, jonka valmistuksessa on käytetty sikamaisen hyviä humalalajikkeita. Viivi-siideri on sivistynyt ja pyöreä päärynäsiideri, joka maistuu parhaiten viileäksi jäähdytettynä.

.

Panimomestari William Gideon Åberg ja rouvansa Onni perustivat panimon Iisalmeen vuonna 1878. Zacharias Topeliuksen hengessä he halusivat tarjota miedompia vaihtoehtoja viinanhimon villitsemille kansalaisille. Tänäkin päivänä Olvi on itsenäinen suomalainen panimo, jonka päätuotemerkkejä ovat OLVI (oluet, vichyt, lonkerot, siiderit ja virvoitusjuomat), Sandels-oluet, FIZZ-siiderit, KevytOlo-kivennäisvedet sekä TEHO-energiajuomat ja TEHO Sport -urheilujuomat.

OOLANNIN UUTUUDET MAISTUVAT KOKO PERHEELLE

OOLANNIN UUTUUDET MAISTUVAT KOKO PERHEELLE

Oolannin Lempiruokaa Kalapuikot & Ranskalaiset sekä Lempiruokaa Kananuggetit & Ranskalaiset valmistuvat vartissa

Oolannin Lempiruokaa pakasteuutuuksissa yhdistyvät laadukkaat raaka-aineet ja pikaruoan nopeusKalapuikot & Ranskalaiset sekä Kananuggetit & Ranskalaiset valmistuvat uunissa vaivattomasti viidessätoista minuutissa. Uunirapeat ranskalaiset on valmistettu kotimaisesta saaristolaisperunasta ja ne on esipaistettu rypsiöljyssä. Kullankeltaiset turskasta valmistetut kalapuikot sekä mehukkaasta kanasta tehdyt kananuggetit maistuvat koko perheelle. Laktoosittomat pakasteet ovat Keskon kaupoissa syyskuun alusta ja S-Ryhmän myymälöissä lokakuun alusta alkaen.

Oolannin Lempiruuilla kohoat oman keittiösi tähdeksi
Oolannin uutuudet Lempiruokaa Kalapuikot & Ranskalaiset sekä Lempiruokaa Kananuggetit & Ranskalaiset sopivat helpottamaan kiireisen perheen arkea ja ne maistuvat kaikille nuorimmasta vanhimpaan. Vaivattomasti viidessätoista minuutissa kypsyvän aterian osaavat myös koululaiset valmistaa koulupäivän jälkeen. Ihanan rapeista ranskalaisista ja kullankeltaisista kalapuikoista tai kananuggeteista saadaan monipuolinen ateria tarjoamalla ruoka raikkaan salaatin ja tuoreiden vihanneksien kera.

Oolannin Lempiruokaa -tuotteiden ranskalaiset ovat rypsiöljyssä esipaistettua kotimaista saaristolaisperunaa. Lempiruokaa Kalapuikot & Ranskalaiset sisältää vain 7,6 % rasvaa ja LempiruokaaKananuggetit & Ranskalaiset puolestaan 10 % rasvaa. Kalapuikkojen maku syntyy turskasta, rypsi- ja auringonkukkaöljyistä sekä sopivasta määrästä mausteita. Nuggeteissa maistuu mehukas kana, rypsiöljy sekä miedot mausteet. Molemmat Oolannin Lempiruokaa -tuotteet ovat laktoosittomia.

Oolannin Lempiruokaa Kalapuikot & Ranskalaiset
Valmistusaineet: Peruna (rypsiöljy) ja kalapuikot (40 %): turska (65 % turskaa, Gadus morhua, kalastettu Itämerestä FAO27IIId, Koillis-Atlantilta FAO27 tai viljelty Norjassa), vehnäjauho, rypsi- ja auringonkukkaöljy, vesi, suola, musta- ja valkopippuri, sokeri, happamuuden-säätöaine (sitruunahappo), hiiva, sipulijauhe, maissitärkkelys, luonnollinen aromi


Oolannin Lempiruokaa Kananuggetit & Ranskalaiset

Valmistusaineet: Peruna (rypsiöljy) ja kananuggetit (40 %): kana (51 %), korppujauho (vehnäjauho, suola, mausteita, hiiva), rypsiöljy, vesi, hernetärkkelys, suola, mauste (suola, aromi, hydrolysoitu kasviproteiini (maissi), valkopippuri, muskotti), stabilointiaine (E 450, E 451)

Tuotetiedot:
Oolannin Lempiruokaa Kalapuikot & Ranskalaiset, 700 g, hinta noin 3,80 €
Oolannin Lempiruokaa Kananuggetit & Ranskalaiset, 700 g, hinta noin 3,80 €

Jälleenmyynti:
Päivittäistavarakaupat

Kuluttajatiedustelut:
Chips Ab, puh. 0800 133 933

Chips Ab on vuonna 1969 toimintansa aloittanut ahvenanmaalainen elintarvikeyhtiö, joka on Suomen ensimmäinen perunalastujen valmistaja. Chips Ab:n tavaramerkit ovat Taffel, Oolannin, Kantolan ja Frödinge. Chips Ab on osa Chips-ryhmää, joka kuuluu norjalaiseen Orkla ASA -konserniin.

Ruokakesko Oy: Laatu ja edullisuus ovat Pirkka-sarjan menestystekijöitä

Yhteensä Pirkka-tuotteita on jo yli 2 000. Luomutuotteita on 86 ja Reilun kaupan tuotteita on 38. Kotimainen tuote on aina etusijalla valittaessa tuotteita Pirkka-sarjaan edellyttäen, että tuotteelle asetetut laatu- ja hintakriteerit täyttyvät.

 

– Pirkka-tuotesarjan tuotteet ovat laadukkaita, ja jopa 25 prosenttia edullisempia kuin vastaavat merkkituotteet. Uskomme, että tuotteiden taustalla tehty työ ja hinta-laatusuhde vaikuttavat Pirkka-sarjan hyvään menestyksen, kertoo Ulla Heikkilä .

Uusia tuotteita Pirkka-sarjaan tulee vuosittain noin sata. Yhteensä tuotteita on jo yli 2 000, noin 80 prosenttia on elintarvikkeita, esimerkiksi peruselintarvikkeita kuten tuoreita kasviksia, maitotuotteita ja lähellä leivottuja leipiä, mutta myös erikoisempia tuotteita, kuten etnisiä ruokia ja raaka-aineita. Muita Pirkka-tuoteryhmiä ovat esimerkiksi lemmikkieläinten ruoat sekä kattaukseen, kodinhoitoon ja hygieniaan liittyvät tuotteet.

Kaikkien Pirkka-tuotteiden laatu varmistetaan Ruokakeskon omassa tuotetutkimuslaboratoriossa, jossa tutkitaan vuosittain yli 10 000 tuotenäytettä.

– Kuluttajat ovat entistä tarkempia ruokaan liittyvissä valinnoissa sekä ruoan laadusta. Tuotteiden valmistustapa, turvallisuus ja alkuperä tarkistetaan ennen ostopäätöstä yhä useammin, kertoo Ulla Heikkilä.

Kotimainen tuote on aina etusijalla valittaessa tuotteita Pirkka-sarjaan edellyttäen, että tuotteelle asetetut laatu- ja hintakriteerit täyttyvät. Pirkka-tuotteita valmistetaan yli 130 yrityksessä ympäri Suomea. Tuoretuotteiden, kuten lihan ja lihajalosteiden, sekä nestemäisten maitotaloustuotteiden, kuten maitojen ja kermojen, kotimaisuusaste on erittäin korkea, jopa 100 prosenttia. Kaikkiin kotimaisiin Pirkka-tuotteisiin merkitään valmistajan nimi sekä paikkakunta. Ulkomaisiin Pirkka-tuotteisiin merkitään valmistusmaa. Pirkka-sarjassa on lähes 270 Hyvää Suomesta -joutsenlipulla merkittyä tuotetta.

Ruokakesko seuraa aktiivisesti ruokatrendejä sekä kuluttajien toiveita, ja valikoimaa kehitetään myös niiden perusteella.

– Esimerkiksi Pirkka-luomutuotteita ostetaan 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Olemme kasvattaneet luomuvalikoimaamme, sillä kuluttajien kiinnostus luonnonmukaista tuotantoa kohtaan on kasvanut. Pirkka-sarjaan kuuluvia luomutuotteita on 1.9. juhlittavaan Pirkan päivään mennessä 86 ja tämän vuoden loppuun mennessä määrä kasvaa noin sataan, kertoo Pirkka-tuotesarjasta vastaava päällikkö Ulla Heikkilä.

Tulevaisuudessa Ruokakesko ja Pirkka panostavat entistä enemmän myös sähköisiin palveluihin. Ruokakeskon tavoitteena on olla edelläkävijä asiakkaan arkea helpottavien palvelujen tarjoamisessa. Keväällä lanseeratussa Pirkka resepti- ja ostoslistapalvelussa on lähes 4 800 reseptiä, jotka kaikki ovat Pirkka-koekeittiön kotitalousopettajien testaamia ja kaikki kätevästi ostoslistaksi kauppareissulle muutettavissa.

Pirkka-tuotteissa (www.pirkka.fi) yhdistyvät korkea laatu ja edullisuus. Pirkka-tuotesarjan yli 2 000 tuotteella on merkittävä asema osana K-ruokakaupan kokonaisvalikoimaa. Ruokakesko ja K-ruokakaupat tukevat ja edistävät terveellisiä ruokailutottumuksia sekä tarjoavat asiakkaille vaihtoehtoja vastuulliseen kuluttamiseen. Pirkka-sarjaan kuuluvia Pirkka Luomu -tuotteita on yli 80 ja Pirkka Reilun kaupan -tuotteita lähes 40.

Kesko (www.kesko.fi) kuuluu maailman 100 vastuullisimman yrityksen joukkoon (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). Kesko toimii ruoka-, käyttötavara-, rauta- sekä auto- ja konekaupassa. Sen toimialayhtiöt ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 2 000 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, joka työllistää noin 45 000 henkeä.

 

 

Haikon Kartanossa, Porvoossa, keväällä suuren suosion saavuttaneet viini-illat jatkuvat!

Syksyä kohti mentäessä nautitaan viiniasiantuntijoiden johdolla illallisten sarja, jossa laatuviineille on sommiteltu niitä kunnioittavat neljän ruokalajin menut. Haikon oma viini-tiimi on maistellut huolella viinit ja tämän jälkeen kehitellyt niihin sopivat ruuat yhdessä keittiöpäällikkö Jari Uotilan kanssa.

Nämä illat ovat varmasti nautinnollinen elämys ja hyödyllinen tietoisku kokeneemmallekin viinin harrastajalle. Syksyllä esittäytyvät viinitalo Bares Palta, italialainen Ruffinon viinitalo ja Bordeauxin alueen viinitalot. Illalliset ovat katettuna kartanon tunnelmalliseen Romanov-saliin.
Hotelli tarjoaa edullisen majoituksen herkuttelijoille – tässä on hyvä syy lähteä Porvooseen!

Aperitiivi ja 4 ruokalajin illallinen viineineen, 72 € / henkilö

“Toistakymmentä vuotta viinejä harrastaineina suosittelemme Haikon Kartanon upeita viini-iltoja, joissa on lämmin ja hauska ilmapiiri! Maisteltavana on upeita viinejä, joiden seuraksi on loihdittu suussa sulava illallismenu ja hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan! Näitä, Porvoon parhaimpia viini-iltoja ei kannata jättää kokematta!”  

Merja Aatola ja Markku Silander 

 

Kartanon viini-illat

  • 14.9. viinitalo Bares Palta
  • 19.10. italialainen Ruffinon viinitalo
  • 16.11. Bordeaux (eri viinitaloja)
  • 14.12. Joulun ajan viinit

Viini-ilta sisältää aperitiivin, 4-ruokalajin menun viineineen sekä viiniasiantuntijan opastuksen. Hinta 72 e/hlö.
Ilta alkaa klo 18.30.

Pöytävaraukset

Ennakkoon Haikon Kartanon myyntipalveluun puh.019-57601, myynti@haikko.fi

Punaisen Ristin Nälkäpäivään voi osallistua Otto-automaateilla

Perjantaista 31.8. lähtien Ottopisteillä on mahdollisuus lahjoittaa käteisnoston yhteydessä rahaa Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräykseen.

Kampanja-aikana 31.8. – 28.10. Ottopisteet tarjoavat uuden vaihtoehdon ”Otto & lahjoitus”. Lahjoitussumma on 3 euroa, joka veloitetaan normaalin ottotapahtuman yhteydessä. Lahjoitus hyväksytään Ottopisteen näytöllä erikseen ja selkeästi, ja käyttäjä saa halutessaan vielä vahvistuksen lahjoituksesta näytölle tai kuitille.

– Moni haluaa Nälkäpäivänä lahjoittaa lippaaseen, mutta aina mukana ei ole käteistä. Lahjoittaminen Ottopisteillä on kätevää siksi, ettei siinä tarvitse käteistä rahaa, sanoo Punaisen Ristin varainhankinnan päällikkö Tuula Colliander.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräykseen lahjoitetut varat menevät Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varat ovat sitomattomia, eikä niitä ennalta kohdenneta tiettyyn avustuskohteeseen. Varoilla autetaan onnettomuuksien uhreja Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi varoilla tehdään pitkäaikaista kehitysyhteistyötä. Operaatio Nälkäpäivä järjestetään 13.-15.9.

– Kolmen euron lahjoitussummalla saa paljon hyvää aikaan. Sillä saadaan hankittua esimerkiksi tuhkarokkorokotus kolmelle lapselle tai kymmeniä litroja vedenpuhdistustableteilla puhdistettua vettä, Colliander sanoo.

Ottopisteiden lahjoituskampanjan toteuttaa Automatia Pankkiautomaatit Oy. Se on Suomen suurimpien pankkien: Nordean, OP-Pohjola -ryhmän ja Sampo Pankin omistama yritys, joka ylläpitää ja kehittää Otto-käteisautomaattiverkkoa.

– Automatia Pankkiautomaatit Oy on asiakkaiden ja viranomaisten palautteen perusteella kehittänyt tämän palvelun, mahdollisuuden lahjoittaa Ottopisteillä hyvään tarkoitukseen, sanoo Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kehitysjohtaja Jyri Marviala.

Lapset ratkovat kasvisaarteen arvoitusta kaikin aistein

Missä ovat kasvisten, hedelmien ja marjojen raikkaat värit, houkuttelevat tuoksut ja herkulliset maut? Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät kouluissa Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus -tapahtumia, joissa oppilaat ratkovat arvoitusta toimintaradalla. Tehtävät haastavat aistit ja tarjoavat kiehtovia elämyksiä monipuolisesta kasvisten maailmasta.

Tapahtumien tavoitteena on herättää koululaisten kiinnostus kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin. Tarkoitus on rohkaista ja innostaa lapsia tutustumaan ja syömään niitä monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti.

Arvoitusta ratkotaan Sapere-makukoulun menetelmin eli katsomalla, haistamalla, tunnustelemalla, kuuntelemalla ja maistamalla. Ensimmäiset tapahtumat ovat Lasten ruokakulttuuriviikolla 3.–9.9. (katso tapahtumatiedot tiedotteen lopusta). Tapahtumia järjestetään kaikkiaan 120 tämän ja ensi syksyn aikana. Hanketta tukee maa- ja metsätalousministeriö.

Kasvisten käytön lisäämiselle on suuri tarve, koska Lasten terveys (LATE) -tutkimuksen mukaan vain noin puolet ensimmäisen luokan oppilaista käyttää kasviksia lounaalla ja päivällisellä. Muilla aterioilla kasviksia syö vain joka kymmenes oppilas.

Tapahtuman lomassa puhutaan myös ateriarytmistä ja kouluruokailusta, sillä lasten ruokailutottumukset ovat muuttuneet säännöllisestä ruokailurytmistä napostelusyömiseen.

Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus -tapahtumat
sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi(at)maajakotitalousnaiset.fi

Etelä-Karjala, Sari Paajanen, p. 040 516 7501
–    12.9. Kaukaan koulu, Lappeenranta
–    19.9. Tainionkosken koulu, Imatra
–    20.9. Martikanpellon koulu, Joutseno/Lappeenranta
–    Vuoksenniskan koulu, Imatra (ajankohta avoin)

Etelä-Pohjanmaa, Anna-Liisa Saari,
p. 0400 993 226

Etelä-Savo, Mervi Kukkonen p. p. 040 842 3549
–    4.9. Kalliolan koulu, Kangasniemi
–    6.9. Kirkonkylän koulu, Juva
–    19.9. Kulennoisten koulu, Punkaharju
–    21.9. Otavan koulu, Mikkeli

Häme, Satu Pirttilä, p. 040 574 9337
–    4.9. Anianpellon koulu, Asikkala
–    5.9. Talsolan koulu, Forssa
–    12.9. Harvialan koulu, Janakkala
–    13.9. Iittalan yhtenäiskoulu, Hämeenlinna

Kainuu, Kaisa Juntunen, p. 040 585 5296
–    20.9. Puolankajärven koulu, Puolanka
–    21.9. Keskuskoulu, Ristijärvi
–    27.9. Leivolan koulu, Sotkamo
–    28.9. Kätönlahden koulu, Kajaani

Keski-Pohjanmaa, Seija Varila, p. 0400 137 899

Keski-Suomi, Eeva-Liisa Kivimäki,
p. 040 576 8740 ja Kati Huovilainen, p. 0400 274 292
–    5.9. Äänekosken keskuskoulu
–    18.9. Petäjäveden kirkonkylän koulu
–    25.9. Multian koulukeskus
–    3.10. Herajärven koulu, Saarijärvi

Kymenlaakso, Maria Lairila, p. 040 526 0880

Lappi, Anneli Salmela, p. 040 509 7038
–    5.9 Lapinniemi , Tervola
–    6.9 Kirkonmäen koulu, Keminmaa
–    7.9 Maksniemen koulu, Simo

Oulu, Maija Ojalehto, p. 040 701 3686 ja Helena Lahdenperä, p. 0400 599 473
–    tapahtumat lokakuussa

Pirkanmaa, Kirsti Järvensivu, p. 040 821 8536

Pohjois-Karjala, Pirjo Korjonen, p. 040 301 2417
–    4.9. Noljankan koulu
–    5.9. Marjalan koulu
–    6.9. Utran koulu
–    7.9. Iiriksenvaaran koulu

Pohjois-Savo, Sanna Louna, p. 0400 571 642
–    tapahtumat lokakuussa

Satakunta, Anna Kari, p. 050 365 6410
–    29.8. Jämijärven keskuskoulu, Jämijärvi
–    4.9. Kiukaisten koulu, Eura
–    12.9. Lavian keskuskoulu, Lavia
–    18.9. Kauttuan koulu, Eura

Uusimaa, Jenni Kunnaala, p. 020 747 2509
–    7.9. Mankalan koulu, Järvenpää
–    11.9. Isoniitun koulu, Klaukkala Nurmijärvi

Varsinais-Suomi, Emma Pikkarainen, p. 050 66 470
–    4.9. Littoisten koulu, Lieto
–    5.9. Paattisten koulu, Turku
–    15.10. Laurin koulu, Mynämäki

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on valtakunnallisen neuvontajärjestön keskusjärjestö. Maa- ja kotitalousnaiset on yksi maan suurimmista naisjärjestöistä. Se tarjoaa kotitalous-, yritys- ja maisemanhoidon neuvontaa. Lähes 60 000 jäsenen ja noin 70 ammattineuvojan maa- ja kotitalousnaiset on vahva maaseudun kehittäjä.