Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Punaisen Ristin Nälkäpäivään voi osallistua Otto-automaateilla

Perjantaista 31.8. lähtien Ottopisteillä on mahdollisuus lahjoittaa käteisnoston yhteydessä rahaa Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräykseen.

Kampanja-aikana 31.8. – 28.10. Ottopisteet tarjoavat uuden vaihtoehdon ”Otto & lahjoitus”. Lahjoitussumma on 3 euroa, joka veloitetaan normaalin ottotapahtuman yhteydessä. Lahjoitus hyväksytään Ottopisteen näytöllä erikseen ja selkeästi, ja käyttäjä saa halutessaan vielä vahvistuksen lahjoituksesta näytölle tai kuitille.

– Moni haluaa Nälkäpäivänä lahjoittaa lippaaseen, mutta aina mukana ei ole käteistä. Lahjoittaminen Ottopisteillä on kätevää siksi, ettei siinä tarvitse käteistä rahaa, sanoo Punaisen Ristin varainhankinnan päällikkö Tuula Colliander.

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräykseen lahjoitetut varat menevät Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varat ovat sitomattomia, eikä niitä ennalta kohdenneta tiettyyn avustuskohteeseen. Varoilla autetaan onnettomuuksien uhreja Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi varoilla tehdään pitkäaikaista kehitysyhteistyötä. Operaatio Nälkäpäivä järjestetään 13.-15.9.

– Kolmen euron lahjoitussummalla saa paljon hyvää aikaan. Sillä saadaan hankittua esimerkiksi tuhkarokkorokotus kolmelle lapselle tai kymmeniä litroja vedenpuhdistustableteilla puhdistettua vettä, Colliander sanoo.

Ottopisteiden lahjoituskampanjan toteuttaa Automatia Pankkiautomaatit Oy. Se on Suomen suurimpien pankkien: Nordean, OP-Pohjola -ryhmän ja Sampo Pankin omistama yritys, joka ylläpitää ja kehittää Otto-käteisautomaattiverkkoa.

– Automatia Pankkiautomaatit Oy on asiakkaiden ja viranomaisten palautteen perusteella kehittänyt tämän palvelun, mahdollisuuden lahjoittaa Ottopisteillä hyvään tarkoitukseen, sanoo Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kehitysjohtaja Jyri Marviala.

SUOMEN SUURIN KITTIJUUSTO KAUPATAAN LASTEN HYVÄKSI NOKAN PIENTILATORILLA

Mouhijärven Herkkujuustolan valmistama Suomen suurin kittijuustokiekko paloitellaan ja myydään syyskuun 1.-2. päivänä ravintola Nokan Pientilatorilla. Siihen saakka juusto on ihailtavana Hakaniemen hallissa juustoliike Lentävässä Lehmässä. Juusto on tekijänsä ja kauppiaidensa moninkertainen kymmenvuotislahja, sillä sen tuotto ohjataan SOS-Lapsikylälle.

 

Mouhijärven Herkkujuustola, yksi Suomen menestyksekkäimmistä pienjuustoloista, on kymmenvuotiaan toimintansa kunniaksi valmistanut Suomen suurimman kittijuuston. Voimakastuoksuista, bergkäse-tyyppistä juustoa on kypsytetty reilut 8 kuukautta, ja nyt se on valmis syötäväksi. Juustokiekko painaa noin 30 kiloa, ja sen halkaisija on puoli metriä.

Mouhijärven juustomestari Peter Dörig halusi lahjoittaa ennätyssuuren kittijuustonsa juustoliike Lentävälle Lehmälle, joka on toiminut Hakaniemen kauppahallissa pian 10 vuotta. Lentävä Lehmä tunnetaan erinomaisesta valikoimastaan, ja se on jo pitkään ollut ravintola Nokan tärkeä yhteistyökumppani juustojen hankinnassa.

Lentävän Lehmän kauppiaat Laura Mauno ja Hanne Hirvonen laittavat hyvän kiertämään. Suomen suurin kittijuusto paloitellaan ja myydään 10-vuotisjuhlaansa viettävän ravintola Nokan Pientilatori-tapahtumassa, joka pidetään ravintolan tiloissa Katajanokalla syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Juustolla voi herkutella kotona esimerkiksi rapeakuorisen maalaisleivän ja pienen hillonnokareen kera, juomaksi sopii aromikas, jopa puolikuiva valkoviini.

Juustosta saatava tuotto menee lyhentämättömänä SOS- Lapsikylän hyväksi. “Suuri tekee hyvää pienille”, vahvistaa keittiöpäällikkö Ari Ruoho .

Ravintolan Nokan Pientilatori on kaksipäiväinen tapahtuma, jossa voi maistella laadukasta kotimaista lähiruokaa ja tehdä ostoksia. Herkkutorilla noin 30 tuottajaa esittelee valikoimaansa ja kertoo tuotteistaan, joita ovat juuston lisäksi muun muassa makkarat, luomuviljatuotteet, yrtit, vihannekset ja kasvikset, hunaja, kotimaiset marja- ja hedelmäviinit sekä mehut ja hillot. Pientilatorille on vapaa pääsy.

Nokan Pientilatori lauantaina ja sunnuntaina 1.-2.9.2012, avoinna klo 11-17.
Ravintola Nokka, Kanavaranta 7 F, 00160 Helsinki.
www.royalravintolat.com

Riihimäestä Suomen kuudes Reilun kaupan kaupunki

Riihimäen kaupunki liittyy jatkuvasti kasvavaan Reilun kaupan kaupunkien kansainväliseen joukkoon, kun Reilun kaupan edistämisyhdistys luovuttaa arvonimen kaupungille. Maailmalla arvonimen saaneiden kaupunkien joukossa ovat mm. Lontoo, Madrid, Rooma, Oslo ja Kööpenhamina.

Reilun kaupan kaupunki -arvonimen myötä Riihimäen kaupunki sitoutuu mm. tarjoamaan omissa virallisissa tilaisuuksissaan reilusti tuotettua kahvia ja teetä sekä tiedottamaan Reilusta kaupasta asukkailleen. Myös kaupungin kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita.

Arvonimen vastaanottaa kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen. “Kestävä kehitys on osa kaupunkimme strategiaa ja Reilun kaupan kaupunki -arvonimi sopii siihen yhteyteen hyvin. Olemme ylpeitä arvonimestä, niin kaupunki kuin yhteistyökumppanimme ovat tehneet sen eteen pitkäjänteisesti töitä”, Keskiruokanen kommentoi.

Usean vuoden ajan arvonimen eteen työskennellyt Reilun kaupan kaupunki -kannatustyöryhmä on arvonimen myöntämisestä mielissään. Ritva Antila, Markku Kyöstilä ja Veera Puhakka toteavat, että arvonimen saaminen Riihimäelle ei ollut itsestäänselvyys, mutta on hienoa että kaupunki ja sen asukkaat on saatu asian taakse.

Janne Kataja Reilun Riihimäen kummiksi

Kotikaupungistaan ylpeänä riihimäkeläisenä tunnettu viihdemaailman monitoimimiesJanne Kataja toimii Reilun Riihimäen kummina. Katajalle Reilu kauppa on lähellä sydäntä, ja kotikaupungille myönnetty arvonimi on hänelle myös henkilökohtaisesti merkityksellinen.

“On hyvä muistaa, että omilla valinnoilla voimme parantaa myös toisten ihmisten hyvinvointia. Valitsen itse usein kaupassa Reilun kaupan tuotteita, joten asia on jo sitä kautta tärkeä ja läheinen. Onkin mainiota, että nyt voin myös kertoa asuvani Riihimäellä, Reilun kaupan kaupungissa!”, iloitsee Kataja.

Riihimäki arvonimen myötä suomalaisten edelläkävijöiden joukkoon

“Hienoa että Riihimäen kaltainen kasvukeskus haluaa profiloitua myös eettisyyden edelläkävijänä”, toteaa Reilun kaupan edistämisyhdistyksessä Reilun kaupan kaupunki -kampanjasta vastaava projektipäällikkö Reeta Partanen.

“Riihimäen kaupunki näyttää nyt muiden Reilun kaupan kaupunkien kanssa mallia julkisen sektorin toimijoille siinä, kuinka kunnat voivat konkreettisesti edistää vastuullisuutta ja ihmisoikeuksia myös kaukana oman kotimaan rajojen ulkopuolella”, Partanen kiittelee.

Reilun kaupan kaupungeista:

– Saadakseen arvonimen kaupungin tulee täyttää kriteerit, joihin kuuluvat reilun kaupan periaatteiden mukaisesti tuotettujen tuotteiden käyttö, Reilusta kaupasta viestiminen ja vuotuiseen Reilun kaupan viikkoon osallistuminen. Lisäksi kaupungissa tulee olla kahviloita, ravintoloita ja hotelleja joissa tarjotaan Reilun kaupan tuotteita. Kaupungin tulee raportoida Reilun kaupan edistämisyhdistykselle vuosittain arvonimen kriteereiden toteutumisesta sekä siitä, kuinka toimintaa on tarkoitus kehittää.

– Aiemmin arvonimen Suomessa ovat saaneet Tampere, Pori, Joensuu, Lohja ja Espoo. Utajärvi on Suomen ainoa Reilun kaupan kunta.

– Maailmalla arvonimen saaneiden kaupunkien joukossa ovat mm. Lontoo, Madrid, Rooma, Oslo sekä Kööpenhamina.

Riihimäen kaupunki juhlistaa arvonimeä Granitin aukiolla samana päivänä järjestettävällä koko kansan toritapahtumalla. Kello 17.00 alkavassa tapahtumassa tarjotaan juhlan kunniaksi kaikille kaupunkilaisille Reilun kaupan kahvit. Janne Katajan juontamassa tilaisuudessa väkeä viihdyttää hanuristi Seppo Lankinen. 

Operaatio Ruokakassi lauantaina 01.09.2012 Kello 11:00 Turussa

Maksuttomassa liikuntapäivässä on tarjolla musiikkia, mielenkiintoisia puhujia, jumppaa, mahdollisuus osallistua 5 km juoksu- tai kävelylenkkiin Aurajoen rannoilla, ilmainen kevyt lounas soppatykistä sekä roppakaupalla hyvää mieltä, hyvää seuraa ja syyskesän raikasta ulkoilmaa.

Lenkki tehdään rennossa hengessä, mukaan kierrokselle voi ottaa niin kävelysauvat, ystävän tai naapurin, lastenvaunut kuin koirankin.

Me Operaatio Ruokakassissa uskomme, että hyvinvointi on kokonaisuus, johon kuuluu muun muassa liikuntaa, terveellistä ruokaa, ulkoilua, lepoa ja unta, sosiaalisia suhteita, stressin välttämistä, päihteettömyyttä sekä henkisiä ja hengellisiä asioita. Ajattelemme myös, että hyvinvointi, liikunta ja ulkoilu kuuluvat jokaiselle – riippumatta sukupuolesta, iästä, kunnosta tai varakkuudesta.

Lisätietoja: www.operaatioruokakassi.com

Tiedottaja Aira Kuvaja, p. 040 500 8316, airakuvaja@gmail.com

 

Operaatio Ruokakassi ry on Turun seudulla toimiva kristillisten avustusjärjestöjen yhteinen auttavan käden ojennus sitä tarvitseville. Järjestöt yhdistivät virallisesti voimavaransa 1.3.2008. Yhteistyön merkkinä syntyi Operaatio Ruokakassi, jonka tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa jaettavaa ruokaa, hygieniatuotteita sekä vaatteita vähävaraisille ja eri tavoin syrjäytyneille. Auttamistyötä kehitetään kokonaisvaltaisesti yhteistyössä julkisen sektorin kanssa. Operaatio Ruokakassi avustaa päivittäin satoja henkilöitä jäsenjärjestöjensä diakonisen lähimmäistyön kautta. Avun tarpeessa olevat kohdataan tasavertaisina, kristillisen lähimmäisenrakkauden periaatteella. Operaatiossa tehtävä työ on puhtaasti vapaaehtoistoimintaa. 

Matalan kynnyksen diakoninen tapahtuma on tarkoitettu ihan jokaiselle, ennakkoilmoittautumista ei tarvita!

Suomen Punainen Risti: Nälkäpäivänä lievitetään hätää

Nälkäpäivänä lievitetään hätää

 

Punainen Risti haastaa kaikki auttamaan 13.-15.9.

Suomen Punaisen Ristin suurin vuosittainen keräys Operaatio Nälkäpäivä järjestetään 13.-15.9. Nälkäpäivänä kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Keräysvaroja ei sidota ennalta tiettyihin avustuskohteisiin, jotta niillä voidaan auttaa nopeasti, kun apua tarvitaan.

Tällä hetkellä apua tarvitaan esimerkiksi Länsi-Afrikassa Sahelin alueella. Köyhissä yhteisöissä kärsitään jo paikoin nälänhädästä. Kriisi koskettaa noin 16 miljoonaa ihmistä.

– Tilanne Sahelilla on vaikea, koska nälänhädän syitä on monia. Nälänhätä johtuu ruuan hinnan noususta maailmanmarkkinoilla ja yhteisöjen köyhyydestä Sahelin alueella. Myös epäonnistuneet sadot ovat osasyy kriisiin, kertoo kansainvälisen avustustoiminnan apulaisjohtaja Päivi Laurila.

– Lisäksi tilannetta pahentaa Malin sisäinen konflikti, joka pakottaa ihmiset pakenemaan. Pakolaisuudella on laajoja seurauksia myös naapurimaissa, Laurila lisää.

Lapsi Louweydattin kylästä Mauritaniasta syömässä puuroa.

Hätäapua ja pitkäkestoista työtä

Punainen Risti tunnetaan hyvin nopeasta katastrofiavustaan. Sen lisäksi Punainen Risti tekee pitkäjänteistä työtä kriisien ehkäisemiseksi. Sahelilla annetaan tällä hetkellä hätäapua, koska tilanne on kriittinen, mutta alueella tehdään samanaikaisesti myös kehitysyhteistyötä pysyvän muutoksen aikaansaamiseksi.

– Sahelilla Malissa ja Nigerissä Punainen Risti on järjestänyt ruokajakelua, jakanut siemeniä viljelyyn ja hankkinut polttoainetta vesijärjestelmän ylläpitämiseksi, Laurila kertoo

– Lisäksi Senegalissa Suomen Punaisen Ristin tuella jaetaan työkaluja ja Burkina Fasossa ruokakuponkeja ja siemeniä. Sahelilla työskentelee myös suomalainen avustustyöntekijä, Laurila luettelee.

Myös Suomessa voi tulla hätä. Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla autetaan kotimaassa onnettomuuksien, kuten esimerkiksi tulipalojen uhreja. Apu voi olla materiaaliapua mutta myös henkistä tukea.

Ei hätää, jos sinä autat

Nälkäpäivänä ei tarvitse miettiä, olisiko jotain, mitä minä voisin tehdä. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita lipaskerääjiksi, puoli tuntiakin on iso apu. Vuosittain noin 20 000 vapaaehtoista tarttuu lippaaseen ja osallistuu auttamisoperaatioon.

Lahjoittaa voi:

  • Vapaaehtoisen lippaaseen
  • Katastrofirahaston tilille: Nordea 221918-68000
  • Internetissä osoitteessa www.nalkapaiva.fi
  • lahjoituspuhelimella: 0600 12220 (20,12 € /puh. + pvm)