Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Monipuolisuutta grillikauteen uusilla kananmunatuotteilla

vdy5fbt7kzhnv5vbm2wg

Laitilalainen kananmunatalo Munax Oy on tuonut markkinoille useita eri kananmunatuotteita viime aikoina. TNS Gallupin 2016 tammi-maaliskuun tilastojen mukaan kananmunankulutuksen kasvu on huikeat 11,7 %.
– Haluamme tarjota grillikauteen uusia ja erilaisia kesäherkkuja. Laitilan Kanatarhan Proegg-sarja kasvoi valmiiksi kypsennetyllä valkuaisella alkuvuodesta. Valkuaispatukka soveltuu salaatteihin ja myös grillaukseen erinomaisesti, kuvailee Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Lähellä tuotettu ruoka nousussa

Viime aikojen kuluttajatrendit osoittavat, että ekologisuus ja lähellä tuotettu, aito puhdas ruoka ohjailevat kuluttajien ostokäyttäytymistä. Kananmunassa nämä kaikki kriteerit täyttyvät. Munax Oy:n omistajaperheet ovat itse kananmunatuottajia ja tietävät hyvin, mitä tarkoittaa hyvinvoiva tila ja onnellinen kana. Kananmunat pakataan ja munatuotteet valmistetaan omistajaperheiden omista munista sekä 60 muun suomalaisen tilan munista.

Ekologisuus osana jo suunnitteluprosessia

Munaxilla kananmunatuotteet valmistetaan Laitilassa sijaitsevalla tehtaalla vastuullisesti ja ympäristö huomioon ottaen. Munaxille myönnettiin vuonna 2015 FSSC 22000 -laatusertifikaatti, mikä varmistaa että asiat tehdään tehtaalla oikein. Ekologisuus näkyy pakkausmateriaaleissa.
– Laitilan Kanatarhan Proegg-sarjan smoothiet haluttiin alusta alkaen pakata täysin kierrätettäviin tetrapakkauksiin. 500 g tölkkikoosta riittää myös useampaan annokseen, mikä synnyttää vähemmän pakkausjätettä, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Syksyllä lanseerattu munavoi ja alkuvuodesta lanseerattu valkuaispatukka noudattavat samaa ekologista linjaa. Tuotteet eivät sisällä ollenkaan säilöntä- tai lisäaineita.
– Jotta tähän on päästy, on pakkauksella ollut merkittävä osuus. Lisäksi halusimme käyttää munavoin ja valkuaispatukan pakkauksissa niin vähän muovia kuin mahdollista. Tuloksena syntyi käärepakkaus, joka vie minimaalisen vähän tilaa roskakorissa, kertoo Lisa Savola.

Salmonellavapaat, kotimaiset kananmunat ovat olleet jo kautta aikojen osa suomalaisten perusruokavaliota. Vaikka kananmunasta ideoidaan uusia kananmunatuotteita, on raaka-aine edelleen sama aito ja puhdas, kaikkien tuntema kananmuna. – Näemme asian niin, että tuomalla markkinoille uusia käyttövalmiita kananmunatuotteita pystymme tarjoamaan tuotteita erilaisiin käyttötarpeisiin ja useille kuluttajaryhmille, toteaa Torikka.

Pääsiäisenä munahyllyt tyhjenevät

ngeh6hcalpjozbentjqm

Kokonaiskulutus kananmunien osalta kasvoi Suomessa viime vuonna huikeat + 5,9 %, mikä on yksittäisen elintarvikkeen kasvussa iso luku. Pääsiäinen on erityisesti kananmunan sesonkiaikaa ja munahyllyt tulevat arvion mukaan tyhjenemään. – Arviomme perustuu TNS-Gallupin ilmoittamiin kananmääriin. Maaliskuun luku on ennätyksen alhainen, toteaa Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Munax Oy tulee tekemään kaikkensa, jotta kananmunat saadaan välittömästi kauppojen hyllyille. – Meillä aloitetaan pakkaaminen kolmessa vuorossa ensi viikosta lähtien, kertoo Torikka. Munax Oy:lla pakataan joka kolmas Suomessa tuotettu kananmuna, joten näillä tehostetuilla toimenpiteillä on vaikutusta myös kuluttajalle asti.

– Suosittelemme hakemaan kananmunat ajoissa kotiin. Kananmuna säilyy kuitenkin hyvin myös pakkauksessa olevan parasta ennen -päivän jälkeen. Kananmunan ihanteellinen säilytyslämpötila on 14 astetta, mutta koska nykyään meillä ei juuri ole vanhan ajan viileäkaappeja, niin jääkaappi on hyvä säilytyspaikka. Ennen kaikkea kuitenkin tasainen säilytyslämpötila ja leivonnassa tietysti huoneenlämpöinen kananmuna on parempi, luettelee Torikka.

Ruokatrendien vaikutukset koko kananmuna-alaan 2016

Laitilan Kanatarhan tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa 3.3.2016 oli kertomassa ruokatrendeistä Turun yliopiston Brahea-keskuksesta Leena Erälinna. – Globalisaatio ja kilpailukyky, teknologian kehitys ja digitalisoituminen sekä ilmastonmuutos ja resurssien niukkuus ovat sanoja, jotka vilisevät nyt tulevaisuuden trendikeskustelussa, kertoo Leena Erälinna.

Ruuasta puhutaan tällä hetkellä enemmän kuin varmaan koskaan ennen. Teemu Vappula oli tilaisuudessa kertomassa, miten hänen elämänsä on muuttunut viime vuosien aikana. Vappula tunnetaan myös Mieskuntoon-projektistaan, jonka tuloksena hän on pudottanut painoaan yli 60 kiloa ja muuttanut elämäntapansa täysin. Projekti on toiminut monille inspiraation lähteenä. – Kun mieskuntoon.com-projekti alkoi vuonna 2010, niin ruokatrendit tuntuivat olevan vain tiettyjen ruoka-aineiden ympärillä. Kananmunalla oli ja on edelleen harmittavan huono maine. Itse käytän 2–3 kananmunaa päivässä ja kolesteroli ja muut kehon arvot ovat hyvissä luvuissa, kertoo Suomen Ravintovalmennuksen yrittäjä Teemu Vappula.

Uudet kananmunatuotteet tuovat vaihtelua

Laitilan Kanatarhan tuoteperhe on laajentunut viime vuosien ajan monella erikoisella kananmunatuotteella. – Kaikki tuotteemme ovat elintarvikkeita, joissa on pääraaka-aineena kananmuna. Esimerkiksi Laitilan Proegg -sarjan smoothie sisältää 12 pastöroitua munanvalkuaista ja 100 % marja- ja hedelmäsoseita. Kananmuna on vain nestemäisessä muodossa ja aidosti maistuu hyvälle, kertoo Munax Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Lisa Savola.

Kananmuna on aina luontaisesti maidoton, gluteeniton eikä sisällä sokeria – tämän parempia välipaloja ei kaupasta löydy, vahvistaa Savola.

Uutta Suomessa: valmiiksi kypsennettyä valkuaista

xa6rbehvk1tgcgghb5dt

Laitilan Proegg valmiiksi kypsennetty Valkuainen on 100% kananmunan valkuaista patukassa. Kypsää valkuaista voi viipaloida esimerkiksi salaattiin, ruokiin, pastaan, leivän päälle tai nauttia sellaisenaan välipalana. Paistettuna valkuaisviipaleet sopivat myös esimerkiksi lämpimään salaattiin.

Tuote on kotimainen, lisäaineeton ja rasvaton, myös maidoton ja gluteeniton.180 g patukka sisältää 18 g proteiinia.

Kiinnostaako sinua kokeilla Laitilan Proegg valmiiksi kypsennettyä Valkuaista? Hae patukoita 2 kpl kaupasta ja lähetä kuitti tilinumerosi kanssa meille info@munax.fi, niin maksamme tuotteet sinulle takaisin. Tuotetta myydään valtakunnallisesti kylmähyllyssä mm. Prismoissa, Citymarketeissa ja Stockmann Herkuissa. Myös monista S-marketeista ja K-ryhmän kaupoista löydät tuotteen.

yfz4fvk4e4xt7ethok6v

Huippukokki Alex Nurmi kehitteli Laitilan Kanatarhan Proegg valmiiksi kypsennetystä valkuaisesta reseptejä.

Huippukokki Alex Nurmen herkulliset valkuaisreseptit

Tomaatti-parmankinkku-ciabatta à la Alex Nurmi
Ohje 4:lle | valmistusaika 30 min

Mansikka-valkuaissalaatti à la Alex Nurmi
Ohje 4:lle | valmistusaika 30 min

Kylmäsavulohileivät à la Alex Nurmi
Ohje 8 voileipää | valmistusaika 30 min

Caesar-valkuaissalaatti à la Alex Nurmi
Ohje 4:lle | valmistusaika 15 min

Lämmin lehtikaalipasta à la Alex Nurmi
Ohje 2:lle | valmistusaika 30 min