Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Karjalanpiirakan tekemisestä kilpaillaan Karjalaisilla kesäjuhlilla: Karjalanpiirakka on aito perinteinen tuote

18664510_1349886548398664_602589503741701680_n

Ruokaperinne on karjalaisten ylpeyden aihe ja karjalanpiirakka on karjalaisten tavaramerkki. Karjalanpiirakka on kansainvälistynyt ja saanut arvostusta ympäri maailmaa. Karjalanpiirakalle on myönnetty EU:n nimisuoja aitona perinteisenä tuotteena (APT).

–Karjalanpiirakka on matkannut evakkoreessä ja ajan aalloissa siirtokarjalaisten mukana, ja se on säilyttänyt vahvan identiteettinsä, sanoo Karjalan Liiton naistoimikunnan puheenjohtaja Aira Viitaniemi.
–Viime aikoina joissakin yhteyksissä karjalanpiirakaksi on nimitetty sellaisia piirakoita, jotka eivät täytä aidon karjalanpiirakan tunnusmerkkejä.

Karjalan Liiton naistoimikunnat eri puolilla maata järjestävät vuosittain piirakkakursseja, joissa opetellaan tekemään nimisuojan mukaan aitoja perinteisiä karjalanpiirakoita. Piirakkakursseille osallistuu tyttöjä ja poikia sekä naisia ja miehiä.

Euroopan unionin nimisuojan mukaan karjalanpiirakan valmistus perustuu perinteiseen raaka-aineiden yhdistelmään ja valmistusmenetelmään. Karjalanpiirakka on avoin, pieni, matala piiras, johon kuuluu ohut kuori sekä sydän eli täyte. Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Karjalanpiirakat ovat muodoltaan pääasiassa soikeita, mutta voivat olla myös pyöreähköjä. Kuoriosa on päältä avoin. Kuoren reunat on käännetty täytteen päälle ja rypytetty. Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.

–Perinneruokien ohjeita ei tule muuttaa, sillä niiden tulee säilyttää oma identiteettinsä ja näin antaa arvoa perinteille, painottaa Aira Viitaniemi, Karjalan Liiton piirakkamestari numero 1.

Piirakan tekemisestä kilpaillaan

Karjalanpiirakan tekemisestä kilpaillaan Karjalaisilla kesäjuhlilla®. Kuka ajelee oikeanlaisen kuoren ja kuka osaa parhaiten rypyttää karjalanpiirakan? Tämä ratkaistaan Karjalaisilla kesäjuhlilla® Kouvolassa, missä järjestetään piirakkakisat lapsille ja aikuisille sekä VIP-piirakkakisat. Kilpailun ylituomarina toimii Karjalan Liiton naistoimikunnan puheenjohtaja, kotiseutuneuvos Aira Viitaniemi. Kilpailun arvosteluperiaatteet pohjautuvat aitoon perinteiseen karjalanpiirakkaan.

Kisoja voivat kaikki kiinnostuneet tulla seuraamaan. Tulepa katsomaan, miten pulikka pyörähtää ja millainen on oikeanlainen rypytysote.

Piirakkamestaruuskilpailut lauantaina 16.6.2018 klo 9.30 (VIP-kisa) ja klo 10 (lasten ja aikuisten kisa).

Kouvolan urheilupuiston koulu, Palomäenkatu 29, Kouvola.

www.karjalaisetkesajuhlat.fi
www.karjalanliitto.fi

Suomen parhaaksi kalakukoksi 2016 valittiin tasapistein Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin Toriherkun ahvenkukko

VS-Kalakukon kilpailu-2016.01.27-006

Kuva: Kuopion kaupunki, Vicente Serra

Kalakukon leivonnan SM-kilpailussa voiton vei tasapisteillä Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin Toriherkun ahvenkukko

Kalakukon valmistuksen SM-kilpailuun vastaanotettiin tänä vuonna hyvin tasaväkinen ja laadukas valikoima kalakukkoja. Kaikki kilpakukot olivat muodoltaan suippomaisia perinteisen ovaalin sijaan – tuomaristo vitsailikin tammikuun laihdutuskuurin näkyvän nyt jo kalakukoissakin. Kilpailun kalakukoista valtaosa oli muikkukukkoja. Kaikkiaan parhaan kalakukon tittelistä kilpaili 9 tuotetta.

Kaikki kukot olivat maultaan hyviä ja täytteen kalat olivat pehmeitä ja miellyttäviä suussa. Kukkojen suolaisuudessa oli kuitenkin paljon vaihtelua, eroa löytyi myös kukkojen kuoren ja täytteen suolaisuuden tasapainossa. Jotkut kukot olivat jääneet liian öljyisiksi maultaan. Tänä vuonna kukot olivat vähärasvaisempia kuin kalakukko perinteisesti on ollut, monissa oli myös havaittavissa savunmakua.

Tuomaristo pisteytti kukot ulkonäön, rakenteen ja erityisesti maun perusteella. Vuoden 2016 parhaan kalakukon tittelin jakoivat tasapisteillä Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin Toriherkun ahvenkukko. Irene Partasen kilpakukko oli lähes täydellinen, mutta aavistuksen liian tummaksi paistettu. Jussin toriherkun kukossa erityistä oli kalakukolle tyypillinen muoto ja hyvä väri. Maultaan voittajakukot olivat tuomariston mielestä hyvin tasavertaisia. Toiseksi kilpailussa sijoittui Maris Meituksen muikkukukko, Maris osallistui kisaan toista kertaa. Kolmas sija meni Siilinjärvelle Siilin Sapuskalle, joka oli valmistanut kukkonsa “pilikkii eksyneistä ahvenista ja sikavaenoon kylykipaloesta, voeta ja suoloo siästämätä”.

Tuomariston puheenjohtajana toimi Sonja Haapakoski Pohjois-Savon Martoilta. Mukana olivat myös “tuomarikonkarit” entinen kaupunginpuutarhuri ja kalakukkokilpailun yksi käynnistäjä Erkki Oinonen sekä Savon seuran puheenjohtaja Seppo Kononen. Uutena tuomareina mukana olivat Olli Hauhio Radio Kuopiosta, Jyrki Vuori Ravintola Savosta ja Johanna Kantala Savonialta.

Vuoden 2016 markkinatuotteeksi valittiin tuomariston yksimielisellä päätöksellä Mikkeliläisen puuseppä Otto Niilosen “vanhasta uutta” idealla toteutettu, uuden elämän peilinä saanut pyykkilauta. Palkinnon myötä Kuopiossa pyritään edistämään omaperäisten, markkinoille hyvin soveltuvien tuotteiden kehittämistä sekä kiinnitetään huomiota kotimaisuuteen, käsityöosaamiseen ja ympäristöystävällisyyteen.

Molempien kilpailujen voittajat saivat tittelin lisäksi 100 euron palkkion, kunniakirjan sekä ilmaisen myyntipaikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kuopion kaupunki ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.