Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Suomen parhaaksi kalakukoksi 2016 valittiin tasapistein Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin Toriherkun ahvenkukko

VS-Kalakukon kilpailu-2016.01.27-006

Kuva: Kuopion kaupunki, Vicente Serra

Kalakukon leivonnan SM-kilpailussa voiton vei tasapisteillä Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin Toriherkun ahvenkukko

Kalakukon valmistuksen SM-kilpailuun vastaanotettiin tänä vuonna hyvin tasaväkinen ja laadukas valikoima kalakukkoja. Kaikki kilpakukot olivat muodoltaan suippomaisia perinteisen ovaalin sijaan – tuomaristo vitsailikin tammikuun laihdutuskuurin näkyvän nyt jo kalakukoissakin. Kilpailun kalakukoista valtaosa oli muikkukukkoja. Kaikkiaan parhaan kalakukon tittelistä kilpaili 9 tuotetta.

Kaikki kukot olivat maultaan hyviä ja täytteen kalat olivat pehmeitä ja miellyttäviä suussa. Kukkojen suolaisuudessa oli kuitenkin paljon vaihtelua, eroa löytyi myös kukkojen kuoren ja täytteen suolaisuuden tasapainossa. Jotkut kukot olivat jääneet liian öljyisiksi maultaan. Tänä vuonna kukot olivat vähärasvaisempia kuin kalakukko perinteisesti on ollut, monissa oli myös havaittavissa savunmakua.

Tuomaristo pisteytti kukot ulkonäön, rakenteen ja erityisesti maun perusteella. Vuoden 2016 parhaan kalakukon tittelin jakoivat tasapisteillä Irene Partasen muikkupekonikukko ja Jussin Toriherkun ahvenkukko. Irene Partasen kilpakukko oli lähes täydellinen, mutta aavistuksen liian tummaksi paistettu. Jussin toriherkun kukossa erityistä oli kalakukolle tyypillinen muoto ja hyvä väri. Maultaan voittajakukot olivat tuomariston mielestä hyvin tasavertaisia. Toiseksi kilpailussa sijoittui Maris Meituksen muikkukukko, Maris osallistui kisaan toista kertaa. Kolmas sija meni Siilinjärvelle Siilin Sapuskalle, joka oli valmistanut kukkonsa “pilikkii eksyneistä ahvenista ja sikavaenoon kylykipaloesta, voeta ja suoloo siästämätä”.

Tuomariston puheenjohtajana toimi Sonja Haapakoski Pohjois-Savon Martoilta. Mukana olivat myös “tuomarikonkarit” entinen kaupunginpuutarhuri ja kalakukkokilpailun yksi käynnistäjä Erkki Oinonen sekä Savon seuran puheenjohtaja Seppo Kononen. Uutena tuomareina mukana olivat Olli Hauhio Radio Kuopiosta, Jyrki Vuori Ravintola Savosta ja Johanna Kantala Savonialta.

Vuoden 2016 markkinatuotteeksi valittiin tuomariston yksimielisellä päätöksellä Mikkeliläisen puuseppä Otto Niilosen “vanhasta uutta” idealla toteutettu, uuden elämän peilinä saanut pyykkilauta. Palkinnon myötä Kuopiossa pyritään edistämään omaperäisten, markkinoille hyvin soveltuvien tuotteiden kehittämistä sekä kiinnitetään huomiota kotimaisuuteen, käsityöosaamiseen ja ympäristöystävällisyyteen.

Molempien kilpailujen voittajat saivat tittelin lisäksi 100 euron palkkion, kunniakirjan sekä ilmaisen myyntipaikan seuraavan vuoden Tammimarkkinoille. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kuopion kaupunki ja Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry.