Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Fazer Vatsaystävällinen Ruis voittoon kansainvälisessä NutraIngredients Awards 2017 -kilpailussa

96f5027f28eb47d0_400x400ar

Fazer Vatsaystävällinen Ruis voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisen NutraIngredients Awards 2017 -kilpailun kategoriassa ”Healthy Food of the Year”. Voittaja julistettiin Vitafoods Europe -seminaarin yhteydessä 10.5.2017 Genevessä. Fazer Vatsaystävällinen ruis on maailman ensimmäinen low-FODMAP* -ruisleipä.

Lempeä ruisleipä sitä kaipaaville

Yhä useampi kuluttaja noudattaa FODMAP-ruokavaliota ja jättää ruokavaliostaan kokonaan pois rukiin ja vehnän. Monet kuitenkin kaipaavat Suomen kansallisruuaksikin valittua ruisleipää.

”On hienoa, että vatsaystävällisen ruisleivän ainutlaatuisuus ja erinomainen maku on nyt huomioitu myös kansainvälisesti. Onhan Fazer Vatsaystävällinen Ruis maailman ensimmäinen low-FODMAP* -ruisleipä”, iloitsee palkinnon vastaanottanut Fazerin tutkimusjohtaja Jussi Loponen .

Innovatiivisuuden lisäksi kilpailussa arvioitiin muun muassa tuotteen hyödyllisyyttä kuluttajalle, kaupallista menestystä ja tieteellistä näyttöä.

Kilpailussa oli yhteensä 13 eri kategoriaa, joista jokaisesta valittiin voittaja.

Taustalla Fazerin kehittämä ainutlaatuinen taikinajuuri

Fazer Vatsaystävällinen Ruis on leivottu Fazerin kehittämään ainutlaatuiseen ruistaikinajuureen, jonka luontainen maitohappobakteeri pilkkoo pois taikinajuuren rukiin sisältämät imeytymättömät FODMAP-hiilihydraatit. FODMAP-pitoisuudet ovat pudonneet alle puoleen alkuperäisestä.

”FODMAP-ruokavaliota noudattavien kuidunsaanti on helposti liian vähäistä. Monet haluavat ruisleivän takaisin ruokavalioonsa paitsi maun myös kuidun vuoksi. Ruisleivällä on merkittävä rooli suomalaisten kuidunsaannissa. Vatsaystävällinen Ruis tarjoaa mahdollisuuden nauttia maukkaasta ruisleivästä osana monipuolista ruokavaliota”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .

Voittajaleivän valmistusmenetelmälle on haettu kansainvälistä patenttia

Täysjyvärukiista ja -kaurasta valmistettu Fazer Vatsaystävällinen ruisleipä tuli markkinoille Suomessa vuonna 2016. Se on maailman ensimmäinen low-FODMAP -ruisleipä.Valmistusmenetelmä perustuu Fazerin omaan innovaatioon ja sille on haettu kansainvälistä patenttia.

Fazerin tuotekehitystä ohjaavat kuluttajalähtöinen strategia, vahva ravitsemusosaaminen, teknologinen osaaminen sekä tieteellinen tutkimustyö yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen kanssa.

* FODMAP-hiilihydraateilla tarkoitetaan kasvikunnan tuotteissa esiintyviä nopeasti fermentoituvia hiilihydraatteja. FODMAP-nimi tulee englannin sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols. FODMAP-hiilihydraatteja on runsaasti muun muassa kaaleissa, palko- ja sipulikasveissa sekä viljatuotteissa.

Lue lisää NutraIngredients 2017 -kilpailusta http://www.nutraingredients-awards.com/

Fazer siirsi Jaffa-keksien valmistuksen takaisin Suomeen

b88a48e29e191992_800x800ar

Suomalaisten rakastama Jaffa-keksi on nyt Avainlippu-tuote. Fazer jatkoi panostamista suomalaiseen työhön siirtämällä suomalaisten suosikkikeksin tuotannon takaisin keksitehtaalleen Vantaalle, jossa ensimmäiset Jaffa-keksit valmistettiin maaliskuussa. Torstaina 27.4. keksinvalmistusta pääsee seuraamaan Facebook-livelähetyksessä.

Kun klassikkokeksit palasivat vuosi sitten takaisin kotiin Fazerin ostettua Mondelezilta Jaffa-, Fanipala- (nykyisin Fasupala) ja Domino-tuotemerkit, Jaffa-keksi valmistettiin ulkomailla, Puolassa. Nyt sen valmistus on siirretty takaisin Suomeen. ”Kotimaisuus on suomalaisille tärkeää, ja me Fazerilla haluamme tukea suomalaista työtä. Olemmekin todella iloisia voidessamme kertoa, että suosittu Jaffa-keksi valmistetaan jälleen Suomessa”, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Rolf Ladau.

Vantaan keksitehtaalla työskentelee tällä hetkellä noin 65 fazerilaista. Heidän työhönsä pääsee kurkistamaan, kun Fazerin suositut Facebook-livelähetykset saavat jatkoa torstaina 27.4.klo 18. Tuolloin seuraamme Jaffa-keksien valmistusta keksitehtaan kakkoslinjalla. Katsojat voivat osallistua lähetykseen lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja keksinvalmistuksesta. Niihin vastataan lähetyksessä.

Jaffa-keksit lanseerattiin vuonna 1969. Tällä herkullisella, Fazerin suklaalla kuorrutetulla leivoskeksillä on tällä hetkellä kolme makuvarianttia: appelsiini, mansikka ja vadelma. Vuoden 2017 alusta alkaen kaikki Fazerin käyttämä kaakao on vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää.

Keksinvalmistuksen historiaa

Fazer aloitti keksienvalmistuksen vuonna 1924. Lasten suosikki Carneval tuli markkinoille vuonna 1925, mutta valmistus kasvoi uusiin lukuihin, kun vuonna 1927 hankittiin Hangossa toimiva Suomalais-Englantilainen Biscuittitehdas. Ennen Fazeria keksit olivat olleet lähinnä venäläistä ja englantilaista tuontitavaraa, joten kysyntää kotimaiselle valmistukselle oli. Keksitehtaan johtajaksi palkattiin nuori englantilainen Henry E. Hutton. Vuonna 1940 Talvisodan jälkeisen aselevon yhteydessä Suomi joutui luovuttamaan Hangon alueen ja sitoutui tyhjentämään sen kymmenessä päivässä. Hangon keksitehdas evakuoitiin eli koko tehdas tyhjennettiin ja sen sisältö koivuhalkoja myöten siirrettiin Helsinkiin. Vuodesta 1941 Fazer valmisti makaronia ja keksejä armeijan tarpeisiin. Sodan jälkeen keksinvalmistus lähti taas täydellä teholla käyntiin ja mm. suursuosikki Domino lanseerattiin vuonna 1953. Vuonna 1956 tuotanto siirtyi Helsingistä Vantaan Fazerilaan. Keksinvalmistuksessa oli 2000-luvulla tauko, kunnes Fazer osti vuonna 2012 keksituotannon takaisin.

Fazer jatkaa kasvustrategiaansa ja ostaa artesaanileipomo Keisarin Suomessa

97c7e24e2429d9c2_800x800ar

Fazer-konserni jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista ostamalla Helsingin alueella toimivan Keisari-artesaanileipomon. Kaupan myötä Fazerin leipomomyymälöiden lukumäärä pääkaupunkiseudulla kolminkertaistuu viidestä viiteentoista.

“Tarjoomamme kasvattaminen on olennainen osa kasvustrategiaamme. Fazer voi kehittyä vain ymmärtämällä kuluttajia. Artesaanileipä on nyt vahva maailmanlaajuinen trendi. Fazer Leipomomyymälöiden ja Leipomo Keisarin konseptit täydentävät hyvin toisiaan ja muodostavat hyvän pohjan kehittämiselle ja tulevalle kasvulle. Kaupan myötä Fazer nousee artesaanileivän markkinajohtajaksi pääkaupunkiseudulla”, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

Fazer tuli mukaan artesaanileipomoliiketoimintaan ostamalla Gateau-ketjun Ruotsissa vuonna 2011. Liiketoiminta on kasvanut menestyksekkäästi 12 myymälästä 32:een. Ensimmäinen leipomomyymälä Suomessa avattiin Helsinkiin vuonna 2013. Tällä hetkellä Fazerilla on viisi leipomomyymälää pääkaupunkiseudulla. Leipomo Keisarin 10 myymälää täydentävät niitä hyvin maantieteellisesti. Yhdessä Fazer Leipomomyymälät ja Keisarin keskeisillä paikoilla sijaitsevat myymälät muodostavat laajan ja kattavan verkoston, joka palvelee koko pääkaupunkiseudun kuluttajia.

Herkullisen käsin leivotun leivän kysyntä kasvaa

Artesaanileipä on vahva kuluttajatrendi maailmanlaajuisesti. Fazerin leipomomyymälät Suomessa ja Ruotsissa inspiroivat kuluttajia korkealaatuisine, käsin leivottuine tuoreine artesaanileipineen, leivonnaisineen ja muine herkkuineen. Ihmisiä viehättävät makujen laaja kirjo, herkulliset tuoksut ja houkuttelevan näköiset tuotteet.

“Fazerin ja Keisarin korkealaatuisten tuotteiden ansiosta voimme tarjota kuluttajille entistä laajemman valikoiman omissa myymälöissämme. Näemme artesaanileivässä suurta potentiaalia ja siksi olemme muodostaneet tästä liiketoiminnasta oman liiketoimintayksikön. Siihen kuuluvat Gateau-ketju Ruotsissa ja Fazer Leipomomyymälät sekä Leipomo Keisari Suomessa. Tavoitteemme on kaksinkertaistaa Fazerin leipomomyymälä­liike­toiminnan liikevaihto vuoteen 2021 mennessä,” sanoo Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Petri Kujala.

Leipomo Keisari on yksityisessä omistuksessa oleva helsinkiläinen, vuonna 1990 perustettu yritys. Se myy korkealaatuisia tuotteita suoraan kuluttajille omista Keisarin myymälöistä sekä vähittäiskaupalle, ravintoloille ja kahviloille. Keisarilla on kymmenen myymälää, jotka sijaitsevat Ruoholahdessa, Töölöntorilla, Ullanlinnassa, Kruununhaassa, Sörnäisissä sekä Kampin, Lippulaivan, Granin, Ison Omenan ja Citycenterin kauppakeskuksissa. Tuotantotilat sijaitsevat Helsingin Sörnäisissä.

”Myymme yrityksen mielellämme Fazerille, joka on arvostettu perheyritys. Osaava henkilökuntamme sekä leivän ja konditoriatuotteiden laatu ovat vahvuutemme. Fazer mahdollistaa myös kasvun jatkumisen”, sanoo Leipomo Keisarin toimitusjohtaja Tatjana Aminoff , joka tulee johtamaan Fazerin artesaanileipomotoimintaa Suomessa.

Fazer Leipomomyymälät -liiketoimintayksikön valikoima koostuu käsin leivotuista artesaanileivistä ja leivonnaisista, konditoriatuotteista ja muista herkuista. Ennen yrityskauppaa siihen kuului 32 Gateau-leipomomyymälää Ruotsin Tukholmassa, Lundissa ja Helsingborgissa sekä viisi Fazer Leipomomyymälää Helsingissä. Fazerin leipomomyymäläliiketoiminta työllistää noin 230 henkilöä, joista 75 työskentelee Suomessa. Lisäksi Leipomo Keisarin noin 75 työntekijää siirtyy Fazerille.

Fazerin toinen leipomoyksikkö Suomessa on Fazer Leipomot Suomi, johon kuuluu neljä isoa leipomoa Vantaalla, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Oulussa sekä 43 lähileipomoa hypermarketeissa ympäri Suomen. Kuluttajien suosikkituotteita ovat muun muassa Fazer Puikula, Fazer Juuresleipä, Fazer Alku -puurot, Oululainen Reissumies ja Oululainen Jälkiuunileipä. Fazer Leipomot Suomessa työskentelee noin 1 500 henkilöä.

Fazer Leipomot lähtee suolatalkoisiin

83fe7f8886896705_400x400ar

Fazer Leipomot osallistuu suolanvähennystalkoisiin alentamalla suolapitoisuuksia leivissään. Vuositasolla ruokaleipien valmistamiseen käytetään yhteensä 35 tonnia vähemmän suolaa. Fazer myös leipoo kaikki leivät vuoden 2016 alusta käyttäen ainoastaan jodioitua suolaa. 

Ravitsemusviranomaiset ovat suositelleet suolan määrän vähentämistä ruokavaliosta terveyssyiden takia. Leipä on merkittävä tuoteryhmä suolan kokonaissaantia katsottaessa. Fazer Leipomot lähtee mukaan suolatalkoisiin ja alentaa suolan määrää leipomotuotteissaan vuositasolla yhteensä noin 35 000 kg vuoden 2016 aikana. Tämä muutos toteutetaan reseptiikan uudistuksilla ja raaka-ainemuutoksilla.

”Suola on yksi perusmauista ja siksi sen määrän alentaminen pitää aina tehdä harkiten ja vähitellen. Olemme testanneet muutoksen huolella, jotta tuotteet ovat yhtä herkullisia jatkossakin”, kertoo Fazer Leipomoiden valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositti vuonna 2015, että koko elintarviketeollisuus ja erityisesti leipomot siirtyisivät jodioidun suolan käyttöön. Fazer on testannut kaikki tuotteet ja selvittänyt mahdollisuudet siirtyä jodisuolaan. Vuoden 2016 alusta Fazer leipoo Suomessa kaikki leivät käyttäen ainoastaan jodioitua suolaa. Tämä koskee sekä pakatun leivän että myymälöissä sijaitsevien Fazer Lähileipomoiden ja pääkaupunkiseudun leipomomyymälöiden valikoimia.

Suolapitoisuuksien alentaminen ei ole uusi asia

Fazer haluaa tuoda entistä enemmän terveellisiä vaihtoehtoja kuluttajille. Jo nyt Fazerilla on lukuisia leipiä, joilla on Sydänmerkki. Se kertoo, että tuote on ryhmässään terveyden kannalta parempi valinta.

Suolapitoisuuksien alentaminen ei ole Fazerille uusi asia. Makutottumisten muuttuessa leipien suolapitoisuuksia on tarkistettu viimeisten vuosikymmenten aikana useasti. Fazer seuraa ja osallistuu aktiivisesti tutkimukseen ja kehitykseen, joka tähtää uusien innovatiivisten raaka-aineiden löytämiseen. ”Myös suolan vähentämisen saralla on näkyvissä uusia mahdollisuuksia, joilla suolan määrää voidaan pienentää ilman vaikutuksia tuotteen makuun”, Heli Anttila kertoo.

Suomalaisten suolansaanti on korkealla tasolla

Suolaa tulisi ravitsemussuositusten mukaan saada korkeintaan 5 g päivässä. Suomalaisnaisten keskimääräinen suolansaanti on 6,5 g ja miesten jopa 8,9 g päivässä. Liika suola kohottaa verenpainetta, mikä puolestaan on riski sydämen ja verisuonten terveydelle sekä kasvattaa aivohalvausten riskiä.

Fazer haluaa osaltaan vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Tämä on tärkeä osa Fazerin yritysvastuuta. ”Olemme iloisia voidessamme todeta, että Fazerin toimenpiteet jodioidun suolan käytössä vaikuttavat merkittävästi suomalaisten hyvinvointiin”, sanoo Fazer-konsernin yritysvastuujohtaja Nina Elomaa . Myös ruokailupalveluyritys Fazer Food Services käyttää jodioitua suolaa valtaosassa valmistamistaan ruuista. Jodioidun suolan osuus kaikesta käytetystä suolasta on noin 85 prosenttia, minkä lisäksi käytössä ovat sormi- ja merisuola sekä muut erikoissuolat.  Fazer Food Services tarjoilee Suomessa päivittäin 600 ravintolassaan noin 130 000 ateriaa.

Suolafaktaa 1

  • Suolan saantisuositus on 5 g päivässä
  • Suolan saanti on naisilla 6,5 g ja miehillä 8,9 g

Suolan lähteiden TOP3 suomalaisilla on vilja- ja leivontatuotteet, liharuuat ja maitovalmisteet

Suolafaktaa 2

  • Fazer Leipomot vähentää tuotteistaan suolaa 35 000 kg vuonna 2016
  • Fazerin tuoreleipien keskimääräinen suolapitoisuus tulee olemaan 1,05 %
  • 100 % Fazer Leipomoiden käyttämästä suolasta on jodioitua
  • 85 % Fazer Food Servicesin käyttämästä suolasta on jodioitua

    http://www.fazer.fi/suola