Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Kalakeitto valloittaa Suomen 12. helmikuuta

fish-soup-3054627_1280

Helmikuun toisena tiistaina herkutellaan suomalaisten suosikkisopalla, monipuolisella ja maukkaalla kalakeitolla. Tänä vuonna Kansallinen kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 12.2. työpaikoilla, ravintoloissa, kouluissa ja kodeissa ympäri Suomen. Myös maailmalla monissa Suomen edustustoissa tarjotaan päivän kunniaksi kalakeittoa.

”Kalakeitto on ehkä monipuolisin kalaruoka. Se onnistuu kalasta kuin kalasta ja sopii arkeen ja juhlaan. Arkiruokailussa kalakeitto on pikaruokaa parhaimmillaan, ja juhlavampaan keittoon pitkään haudutettu liemi antaa unohtumattomat aromit”, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Rakastetun ruokalajin oma teemapäivä on otettu ilolla vastaan. ”On ollut hienoa nähdä, että kalakeitto innostaa ja yhdistää suomalaisia. Kalakeittopäivään osallistuvat monet järjestöt ja yritykset. Kaupungeista kalasoppaa keittävät ainakin Helsinki, Espoo ja Rovaniemi. Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella on viritteillä opiskelijoiden vauhdikas kalakeittohaaste, ja monissa ravintoloissa kalakeitto komeilee tuolloin päivän lounaslistalla. Myös kauppojen kalatiskeillä on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja teemapäivän keittoon”, Partanen kertoo.

Kalakeitto maustuu ja maistuu maailmalla

Tänä vuonna Kansallinen kalakeittopäivä vie makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Lähes joka maasta ja kulttuurista löytyy oma kalakeittonsa ranskalaisesta bouillabaissesta tuliseen afrikkalaiseen tai mausteiseen aasialaiseen makuversioon.

”Kalakeitosta on olemassa varmasti tuhansia eri variaatioita. Meille suomalaisille tutun ja rakkaan, kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja, lainata vinkkejä muiden maiden keittiöistä tai kehitellä oma suosikkikalasoppa”, Partanen kannustaa.

Myös monissa Suomen edustustoissa tarjotaan kalakeittoa. Pro Kalan tekemän kyselyn mukaan edustustojen vieraille keitetään useimmiten perinteinen kermainen lohisoppa, joka saa yleensä ihastuneen vastaanoton. Kalakeittopäivänä 12.2. kalakeitolla herkutellaan monissa edustustoissa Singaporesta Astanaan.

Kokkaa ja postaa Kalakeittopäivänä!

Pro Kala ry kutsuu kaikki mukaan Kalakeittopäivään. ”Osallistuminen on helppoa. Valitse lounaslistalta kalakeittoa tai valmista oma suosikkikalakeittosi ja kutsu perhe ja ystävät herkuttelemaan yhdessä”, Partanen kannustaa.

Kalakeitto on suomalaisten yhteinen suosikki

ae461f632006f7b5_800x800ar

Keitot ovat viime vuosien aikana vallanneet yhä suurempaa sijaa suomalaisten ruokapöydissä. Saarioisten teettämän tutkimuksen mukaan kansa pistelee poskeen mieluiten kalasoppaa. Sen suosio oli tasaista eri ryhmissä, vaikka muuten esimerkiksi miesten ja naisten näkemykset lempikeitoista eroavat toisistaan selvästi.

Kalasoppa nousi 20 prosentin kannatuksella kirkkaasti suomalaisten suosikkikeitoksi, sillä se maistuu suomalaisille sukupuoleen ja ikään katsomatta. Tuloksia laajemmin tarkastellessa on kuitenkin nähtävillä selkeitä eroja muun muassa miesten ja naisten makumieltymyksissä.

– Miesten suosikkikeitoissa nousevat kalakeiton ohella esiin tuhdimmat ja lihapitoiset keitot, kuten herne-, ja lihakeitto. Miesten lempikeittojen kolmen kärki näyttääkin verrattain erilaiselta naisvastaajien kolmen kärkeen verrattuna, Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka kertoo.

Naiset pitivät kalakeiton ohella eniten kasvissose- ja pinaattikeitosta.

– Esimerkiksi kasvissosekeiton nosti suosikikseen 16 prosenttia naisvastaajista, kun taas miesten joukossa vastaava luku oli vain yksi prosentti. Myös pinaattikeitto jakoi mielipiteitä: naisvastaajista sen nosti ykköseksi 12 prosenttia, miehistä vain kuusi prosenttia, Lonka vertaa.

Nuoria innostavat kasviskeitot

Kiinnostus lihattomiin vaihtoehtoihin korostui myös nuorten keskuudessa: 40 prosenttia alle 30-vuotiaista kertoi suosikikseen jonkinlaisen kasviskeiton, ja kasvissosekeitto nousi tässä ryhmässä lähelle lempikeittojen kärkeä, jaetulle toiselle sijalle. Kasvisinnostus on Longan mukaan otettu huomioon Saarioisten keittovalikoimassa.

– Tällä hetkellä viidentoista keiton valikoimastamme lähes puolet soveltuu kasvissyöjille ja tänä keväänä kauppoihin tulleista kahdesta uudesta keitosta toinen on kokonaan kasviksista valmistettu ja sopii lakto-vegetaariseen ruokavalioon, Lonka sanoo.

Hänen mukaansa keittojen suosion kasvu sekä kasvispitoisen ruokavalion suosiminen kertovat viime vuosina yleisesti lisääntyneestä kiinnostuksesta terveyteen ja hyvinvointiin.

– Maukkaat ja runsaasti kasviksia sisältävät keitot ovat kätevä tapa täyttää osa suositellusta päivittäisestä kasvisannoksesta. Ruokaisampi keitto taltuttaa myös nälän tekemättä väsyneeksi, siksi ne sopivat mainiosti vaikkapa lounaalle. Esimerkiksi uudet Balanssi-sarjamme kana-kasvis- ja tomaatti-linssikeitto on suunniteltu nämä lähtökohdat mielessä, kertoo Lonka.

Sarjan muiden aterioiden tapaan Balanssi-keitot noudattavat ravitsemussuosituksia: kasvisten osuus on suuri, proteiinin, hiilihydraattien ja rasvan suhde suositusten mukainen ja annoskoko sopiva yhdelle. Lisäksi ne sisältävät vähemmän suolaa ja ne toimivat hyvän pehmeän rasvan lähteenä.

Mikä on suosikkikeittosi (top 6)?

 • Kalakeitto 20 % vastaajista
 • Hernekeitto 15 %
 • Liha- tai jauhelihakeitto 12 %
 • Pinaattikeitto 9 %
 • Kasvissosekeitto 9 %
 • Makkarakeitto 7 %

Top 3 naiset:

 • Kalakeitto 19 %
 • Kasvissosekeitto 16 %
 • Pinaattikeitto 12 %

Top 3 miehet:

 • Hernekeitto 23 %
 • Kalakeitto 20 %
 • Liha- tai jauhelihakeitto 15 %

Tutkimustiedot perustuvat Saarioisten tilaamaan kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internetpaneelissa huhtikuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1 000 iältään 15–70-vuotiasta suomalaista, ja lähtöotos on kansallisesti edustava. Kyselytutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy.

Suomalaiset käyvät kuumana keittoihin – Saarioinen tuo kauppoihin uudenlaiset Balanssi-keitot

87e01a6287a5d128_800x800ar

Keitot maistuvat tällä hetkellä suomalaisille hyvin: esimerkiksi mikrossa lämmitettävien keittojen myynti kasvoi viime vuonna yli 10 prosenttia. Saarioinen ilahduttaa keittojen ystäviä tuomalla markkinoille kaksi uudenlaista keittoa, jotka paitsi ovat ruokaisia vastaavat myös pinnalla olevaan hyvinvointitrendiin.

Uudet keitot ovat osa viime syksynä lanseerattua uudenlaista Balanssi-sarjaa, jossa yksi ateria sisältää vähintään puolet päivän kasvistarpeesta.

– Kuten muut Balanssi-ateriat, myös uudet Balanssi-keitot noudattavat ravitsemussuosituksia ja suunnittelussa on huomioitu lautasmalli: kasvisten osuus on suuri, proteiinin, hiilihydraattien ja rasvan suhde on suositusten mukainen ja 360 gramman annoskoko sopiva yhdelle aterialle, Saarioisten ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen summaa.

Lisäksi Balanssi-keitot sisältävät vähemmän suolaa ja ne toimivat hyvän pehmeän rasvan lähteenä. Proteiinia keittoon tuovat esimerkiksi broileri, meloninsiemenet ja linssit. Makuvaihtoehtoja on kaksi: kana-kasviskeitto sekä tomaatti-linssikeitto, joka sopii myös kasvissyöjille. Värikkäässä kana-kasviskeitossa on mureaa broileria ja itämaisia kasviksia maukkaan chilisessä liemessä. Tomaatti-linssikeitto on ruokaisa ja täyteläinen kasvissosekeitto.

Keittojen suosio kovassa kasvussa

Keitot ovat tällä hetkellä suomalaisten suosiossa. Lampisen mukaan taustalla on kuluttajien kasvanut kiinnostus hyvinvointia kohtaan: keitot koetaan kevyeksi ruoaksi.

Esimerkiksi helposti valmistettavien mikrokeittojen suosio on ollut selvässä kasvussa: vuonna 2015 mikrokeittojen myynti kasvoi Nielsenin Pt-ostot Suomessa 2015 -tutkimuksen mukaan peräti 12 prosenttia.

– Näppärästi mikrossa kuumennettava keitto on hyvä vaihtoehto arjen helpottamiseen, kun ei ole aikaa tai halua tehdä keittoa alusta alkaen itse. Ne sopivat hyvin esimerkiksi lounaaksi, Lampinen ehdottaa.

Keitto istuu keskipäivän ruokailuun hyvin, sillä moni haluaa saada vatsansa täyteen, mutta välttää liian syömisen tuoman iltapäiväväsähdyksen.

– Lounas ei saisi kuitenkaan olla liian kevyt, jotta energiaa riittää pitkälle iltapäivään. Keittoateriaa voikin täydentää oman energiantarpeen mukaan leivällä, maitotaloustuotteilla ja hedelmillä tai marjoilla, Lampinen vinkkaa.

Keitot ovat hänen mukaansa siitäkin oivia ruokia, että ne sisältävät usein paljon kasviksia, joita suomalaiset syövät saantisuosituksiin nähden liian vähän.

– Tutkimusten mukaan kuluttajat itsekin kokevat runsaan kasvisten määrän ruoassa tärkeäksi. Maukkaissa keitoissa kasvikset pääsevät edukseen ja päivän kasvisannoksesta täyttyy osa kuin huomaamatta. Tämä on ollut meilläkin mielessä Balanssi-keittoja ja -aterioita kehittäessä, Lampinen lisää.

Tarkempia tietoja uusista Balanssi-keitoista löytyy verkkosivuilta: tomaatti-linssikeitto ja värikäs kana-kasviskeitto .

Tutkimustiedon lähde: Pt-ostot Suomessa 2015 -raportti (Nielsen, 2015). Raportti perustuu Nielsen Homescan-kuluttajapaneeliin, jossa 5000 suomalaista kotitaloutta raportoi jatkuvasti taloutensa päivittäistavaraostot. Ostotiedot painotetaan vastaamaan kaikkia Suomen kotitalouksia.