Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Tavoitteena hiilineutraali ruokaketju – Atria panostaa ruokahävikin pienentämiseen ja ympäristöystävällisiin pakkausratkaisuihin

bxh9kpkpohmmoxfy5z3i

Hyvä elämä ja kestävä kehitys edellyttävät vastuullista ruoantuotantoa. Riittävät luonnonvarat ja puhdas ympäristö ovat Atrian toiminnan kivijalka.

Hyvä elämä ja kestävä kehitys edellyttävät vastuullista ruoantuotantoa. Riittävät luonnonvarat ja puhdas ympäristö ovat Atrian toiminnan kivijalka. Atria haluaa pitää huolta yhteisestä maapallostamme, että meillä olisi myös tulevaisuudessa hyvää ja turvallista ruokaa ja vettä, sekä puhdas luonto ympärillämme.

Atria on asettanut uudet strategiset ympäristötavoitteet, joissa Atria sitoutuu vähentämään toimintansa ilmasto- ja ympäristövaikutuksia liiketoimintansa jokaisessa vaiheessa. Atria hyödyntää luonnonvaroja ja raaka-aineita tehokkaasti ja kehittää jatkuvasti uusia toimintamalleja hävikin minimoimiseksi.

– Kunnianhimoinen tavoitteemme on hiilineutraali ruoan tuotanto. Vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja muita ympäristövaikutuksia oman tuotantomme lisäksi koko ruokaketjussamme, pellolta pöytään. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää ensin tunnistaa koko ruokaketjun hiilipäästöt ja sitä kautta hallita ja pienentää hiilijalanjälkeämme, kertoo Atria-konsernin yritysvastuusta vastaava johtaja Merja Leino.

Ruokahävikin pienentäminen ja ympäristöystävälliset pakkausratkaisut

Yhtenä konkreettisena hankkeena on ruokahävikin pienentäminen älykkäiden pakkausratkaisujen avulla. Uudet ympäristöystävälliset pakkausinnovaatiot helpottavat kuluttajien arkea. Muovi on nyt ja tulevaisuudessa tärkeä osa ympäristöystävällistä ja vastuullista liiketoimintaa. Oikein käytettynä muovipakkaus pienentää ilmastovaikutuksia, koska tuotteet säilyvät paremmin muovipakkauksessa ja estävät ruokahävikin syntyä.

Muovipakkaukset ovat usein ympäristövaikutuksiltaan se ekologisin vaihtoehto, vaikka muovin hyvyyttä onkin viime aikoina kyseenalaistettu. Luken erikoistutkija, asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri toteaa Luken tiedotteessa näin: ”Ruokahävikin aiheuttamat ympäristövaikutukset ovat suuremmat kuin elintarvikepakkausten tuotannon ja jätehuollon aiheuttama kuormitus. Ympäristön kuormituksen kannalta on tärkeämpää, että pakkaus suojaa tuotetta hyvin ja että se on helposti toimitettavissa jätehuoltoon ja kierrätykseen – ja että pakkaukset myös päätyvät sinne.”

Atria luopuu mustasta muovista

– Pakkaustemme kierrätettävyyden lisäämiseksi luovumme mustasta muovista vuoden 2019 aikana kaikissa materiaalikierrätykseen tarkoitetuissa muovipakkauksissamme. Mustaa väriä voi edelleen esiintyä pakkauksissa, mutta se ei enää estä kierrätystä Atrian pakkauksissa, kertoo Merja Leino.

– Haluammekin muistuttaa kuluttajia siitä, että muovia ei saa heittää luontoon. Muovipakkaukset pitää viedä jätekeräykseen tai kierrätykseen, sieltä ne löytävät uuden ympäristöystävällisen elämän.

Jyväbroilerin kevään 2019 uutuudet: Fileet uudessa pakkauksessa

b9mqit4dontepvj0l8t1

Jyväbroiler-fileet saavat kevään korvalla ylleen uudet pakkaukset. Tuttua vihreää tunnusväriä korostavat pakkaukset tuovat esiin laadukkaiden broilerin fileiden parhaat puolet. Jyväbroiler-pakkauksiin uutena elementtinä lisättävä alueellinen jäljitettävyysmerkki allekirjoittaa takuun suomalaisesta alkuperästä. Uusi pakkaus avautuu siististi ja helposti jokaisesta kulmasta. Fileet on kätevä siirtää pakkauksesta paistumaan pannulle.

Tämän kevään Jyväbroiler-uutuudet tulevat kauppoihin helmikuun alussa.

Lue lisää tästä linkistä.

Kuluttaja haluaa tietää joulukinkun alkuperän

 

2016-12-12-11_58_09-kuluttaja-haluaa-tietaa-joulukinkun-alkuperan-atria-oyj

Suomalainen kinkku on säilyttänyt asemansa joulupöydän kunkkuna ja joulun tärkeimpänä ruokalajina. Atria Perhetilan joulukinkut ovat olleet tämän joulun myyntimenestys, sillä suomalainen kuluttaja arvostaa entistä enemmän joulukinkun jäljitettävyyttä tilalle saakka.

Tänä jouluna Atria toimittaa myyntiin vajaa 3 miljoonaa kiloa kinkkua. Atria on palkannut noin 70 kiireapulaista joulusesongiksi varmistamaan, että perheiden joulupöytiin saataisiin taatusti kotimainen Atrian joulukinkku.

Pakastettujen kinkkujen valmistus aloitetaan jo ajoissa, mutta tuoresuolattujen kinkkujen kysynnän kasvuun pystytään vastaamaan aikarajojen puitteissa. Tuoresuolattuja kinkkujen tuotanto aloitetaan itsenäisyyspäivän tienoilla ja niiden tekemistä jatketaan jouluviikolle saakka.

Atria Perhetilan joulukinkut myyntimenestys

Atria toi tilamerkityt joulukinkut myyntiin jo jouluna 2013. Atria Perhetilan joulukinkkujen jäljitettävyys on viety niin pitkälle, että ostaja näkee tuottajatilan nimen kinkun pakkauksesta. Atrian kinkut tuotetaan suomalaisilla perhetiloilla, joissa eläimiä kasvatetaan erittäin vastuullisesti.

“Atria Perhetilan joulukinkut ovat olleet tämän joulun menestys ja kysyntä on ylittänyt odotuksemme. Ensi vuonna pystymme vastaamaan jäljitettävien joulukinkkujen kysyntään entistä tehokkaammin Nurmon uuden sikaleikkaamon valmistumisen myötä. Olemme todella ylpeitä siitä, että suomalaiset arvostavat kotimaista lihaa”, kertoo Atria Suomen varatoimitusjohtaja Jari Leija.

Lihatiedotuksen teettämän Joulukinkun ostoaikomukset 2016 -tutkimuksen mukaan seitsemään kotitalouteen kymmenestä aiotaan ostaa kinkku. Määrä ei ole muuttunut viime vuodesta. Kinkun ostavista talouksista 85 prosenttia ostaa kotimaisen kinkun. Ulkomainen kinkku hankitaan vain yhteen prosenttiin talouksista.*

Kinkunpaistopäivystys Atrian Facebookissa

Kinkunpaisto on jokajouluinen haaste kotikokkaajalle, mutta hätäapua saa nopeasti Atrian Facebookista jo vuosia jatkuneen perinteen tapaan. Atria Mestari Tomi Nevala päivystää Atrian Facebookissa jouluaatonaattona 23.12. klo 18-23 ja neuvoo kinkunpaistajia koko illan.

*Lähde: Lihatiedotus. Joulukinkun ostoaikomukset 2016 -tutkimus.

Suomalaisten rakkain ruoka jouluna on kotimainen kinkku

qyqhkkssgfrnm3zmwjt6

Kinkun asema suomalaisessa joulupöydässä on horjumaton. Suomalaiset nimeävät kinkun joulun tärkeimmäksi ruokalajiksi. Kahdeksan kymmenestä suomalaisesta kotitaloudesta hankkii joulukinkun*. Atria toimittaanoin 2,5 miljoonaa kiloa kinkkua suomalaiskoteihin. Atrian joulukinkku on aina suomalaista ja kinkkujen alkuperä on jäljitettävissä eläimen kotitilalle saakka.

Kinkun ostokriteereistä tärkein on suomalaisuus, sillä kinkun ostavista kotitalouksista 86 % aikoo ostaa suomalaisen kinkun*. Suomalaisuutta arvostaville kuluttajille myös jäljitettävyys on hyvin tärkeä ostoperuste. Vastuullisen kotimaisen tuotantotavan merkitys ostopäätöksissä korostuu yhä enemmän ja tilamerkittyjen tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan.

Joulukinkku Atrian Perhetilalta

Atria toi tilamerkityt joulukinkut myyntiin jo jouluna 2013. Osassa joulukinkkuja jäljitettävyys on viety niin pitkälle, että ostaja näkee tuottajatilan nimen kinkun pakkauksesta.

“Kaikissa Atria-merkin tuotteissa käytetään ainoastaan kotimaista lihaa. Atrian kinkut tuotetaan suomalaisilla perhetiloilla, joissa eläimiä kasvatetaan erittäin vastuullisesti”, painottaa tuoteryhmäjohtaja Tuomas Kujala.

Atrian Potkallinen Juhlakinkku ylivoimaisesti suosituin

Suomalaiset arvostavat perinteitä joulupöydän tarjoiluissa, eivätkä kulutustottumukset ole muuttuneet merkittävästi vuosien saatossa.

“Atrian seitsemänkiloinen potkallinen juhlakinkku on edellisten vuosien tapaan ylivoimaisesti suosituin. Viisikiloinen Luuton Juhlakinkku on toiseksi suosituin vaihtoehto. Kypsistä tuotteista suosituin on perinteisesti yhden kilon Atria Pikkukinkku”, kertoo Tuomas Kujala.

Tutustu Atrian joulukinkuihin.

Atria Mestari apuna joulukinkun valmistuksessa

Jos tänä jouluna joulukinkun paisto aiheuttaa päänvaivaa, ei ole mitään syytä huoleen, sillä apu on lähellä. Joulukinkkujen asiantuntija, Atria Mestari Tomi Nevala päivystää Atrian Facebook-sivulla aatonaattona 23.12 koko illan klo 18–23 ja vastaa kinkunpaistoon liittyviin kysymyksiin. Atria Mestarin avustuksella kinkunpaisto sujuu kuin tanssi ja jouluaattona pöydässä maistellaan varmasti herkullista kinkkua.

Joulukinkun paistamiseen on hyvä valmistautua jo ennen h-hetkeä, joulukinkun tarkat paisto-ohjeet löytyvätAtria.fi:stä.

*Lähde: Lihatiedotus. Tiedote 2.12.2015

Atrian suuri vastuullisuusdialogi on alkanut – puhutuimmat aiheet liittyvät kotimaisuuteen ja lihan alkuperään

print_CBZw5bXMIG

 

Atrian suuri vastuullisuusdialogi on alkanut

Mikä on keskeistä Atrian vastuullisuudessa? Tätä selvitämme kesän aikana www.parempimieli.fi –sivulla käytävässä vastuullisuuskeskustelussa. Tällä hetkellä puhutuimpia teemoja ovat alkutuotanto, kotimaisuus sekä eläinten hyvinvointi. ”Puhtaat, kotimaiset tuotteet. Lähiruuan ja kotimaisuuden esiintuominen. Jo nyt on ollut erittäin hyvä idea kirjata lihan kasvattajatilan nimi tuotteen pakkaukseen.” kertoo eräs keskusteluun osallistuja.

Atrian tavoitteena on olla avoin, läpinäkyvä ja vuorovaikutteinen. Viestinnän kehittäminen tähän suuntaan on Kädenjälki-vastuullisuusohjelmamme yksi painopiste. Läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisäämiseksi Atria toi ensimmäisenä alan toimijana tilakohtaisen jäljitettävyyden kaikkiin lihalajeihin, broilerin-, naudan- ja sianlihatuotteisiin. Atria Perhetilojen jäljitettävät tuoreet broilerituotteet lanseerattiin vuoden 2012 alussa. Seuraavana vuonna saimme myös muutamiin sika- ja nautatuotteisiin alkuperätilan tiedot kuluttajapakkaukseen asti. Jäljitettävyyden kehittämistä prosesseissa jatkettiin ja toukokuussa 2014 Atrian lanseerasi kansainvälisenäkin edelläkävijänä ensimmäiset jäljitettävä leivänpäälliset. Alkuvuodesta 2015 lanseerasimme jäljitettävät Perhetilan nakit. Tällä hetkellä jäljitettävyysmerkintä löytyy yhteensä noin 60 Atrian broilerin-, sian ja naudanlihatuotteesta.

Parhaillaan käytävässä vastuullisuuskeskustelussa puhutuimmat puheenaiheet myötäilevät tuoreimpien kuluttajatutkimusten tuloksissa. Suomalaisuutta arvostetaan vahvasti ja siitä ollaan valmiita maksamaan yhä hieman enemmän. Kuluttajat arvostavat kotimaista valitessaan sen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi turvallisuuden ja valvotun laadun sekä puhtauden. Kotimaista ostamalla halutaan tukea myös ruuantuotantoa Suomessa. Yli puolet kuluttajista kokee, että jäljitettävyys tilalle asti on tärkeä ostoperuste. Jäljitettävyys koetaan tärkeäksi erityisesti naisten ja vanhempien kuluttajien keskuudessa. Atrian Perhetilojen jäljitettävät tuotteet ovatkin jo tuttuja suurimmalle osalle kuluttajista.(* Kuluttajat myös luottavat eläinten hyvään kohteluun tiloilla enemmän, jos tilan nimi on merkitty pakkaukseen.(**

Keskustelua tärkeistä vastuullisuuden teemoista käydään www.parempimieli.fi sivulla elokuun loppuun asti. Osallistu ja vaikuta!

(*TNS Gallup Oy: TNS Monitor 2015 -tutkimus

(**Atrian oma tutkimus / Otanta Suomen Online -tutkimus.

Atrian uutuuksia grillauskesään 2015

print_ZNzVKSnBpm

Suomen suosituin grillausbrändi Atria on valmiina vuoden kuumimpaan sesonkiin maukkailla uutuustuotteillaan. Wilhelm-grillimakkara on ollut kuluttajan kuningasvalinta jo 20 vuoden ajan, tänä kesänä savustettuna aidossa leppäsavussa. Kotikeittiöihin tiensä löytäneet pulled-lihat ovat tulleet jäädäkseen. Myös sormiruokailu on noussut trendiksi. Grilliribsien dippaus on rentoa puuhaa, joka nostattaa hymyn grillikansan huulille. Yhä useammalle ostoslistalle lisätään grillilihan ja makkaroiden kavereiksi perunat, kasvikset ja majoneesi. Peruna- ja kasvislisukkeet valmistuvat grillissä vain vartissa, nokare maistuvaa majoneesia kruunaa sellaisenaan kesäisen aterian.

Atrian uutuudet ovat kaupoissa toukokuun alusta lähtien. Nautitaan yhdessä kesästä ja grilliherkuista!

ATRIA WILHELM LEPPÄSAVU GRILLIMAKKARA 400G
Valmistusmaa: Suomi
Lihapitoisuus: 82 %

Atria Wilhelm Leppäsavu Grillimakkara 400g jatkaa helmikuussa lanseerattujen Leppäsavu-tuotteiden sarjaa. Wilhelm-makkara on savustettu aidossa leppäsavussa pitkään ja lempeästi. Pitkä savustus antaa makkaralle puhtaan savun maun sekä upean pintavärin.

ATRIA KYPSÄ GRILLIRIBS BBQ SMOKY BOURBON N. 500G
Valmistusmaa: Suomi

Atria Kypsä Grilliribs BBQ Smoky Bourbon n. 500g ovat sorminsyötäviä ribsejä, joissa on perinteinen, amerikkalaistyyppinen tumma ja savuinen BBQ-marinadi. Kypsät ribsit valmistuvat grillissä helposti ja nopeasti ja onnistuvat aina.

ATRIA PULLED CHICKEN YLIKYPSÄ REVITTY BROILERINLIHA 250G
Valmistusmaa: Suomi
Lihapitoisuus: 96 %

Atria Pulled Chicken Ylikypsä Revitty Broilerinliha 250 g on suomalaista broilerin reisilihaa. Se on miedosti suolattu ja maustettu, mutta mausteita voi itse lisätä. Monikäyttöinen Pulled Chicken on helppoa grillattavaa ja monipuolinen kesäeväs leivän päälle, tacoihin, wrapeihin ja salaatteihin. Tuote maistuu koko perheelle.

ATRIA TAKUUMUREA NATURELL NAUDAN PIHVILIHA N. 700G
Valmistusmaa: Suomi

Atria Takuumurea Naturell Naudan Pihviliha n. 700 g on takuumureutettua, maustamatonta naudan paahtopaistia ilman sidekudoskalvoa. Se on nimensä mukainen lihapala, josta asiakkaan on helppo maustaa ja leikata mureat pihvit oman mielensä mukaan.

ATRIA XXXL MEXICO GRILLIPIHVI 900G
Valmistusmaa: Suomi
Pakkauskoko: 3 kpl à 300 g paistipihviä

Menestyneen Atria XXXL Texasin lisäksi isosti suomalaista porsaanlihaa saa nyt uutuusmakuna Atria XXXL Mexico Grillipihvi 900 g. Nämä veitsimureutetut paistipihvit ovat miedosti chili-barbeque-marinoitua viljaporsasta.

ATRIA BROILERIN GRILLILUUT MAKEAN MAUSTEINEN 900G
Valmistusmaa: Suomi

Atria Broilerin Grilliluut Makean Mausteinen 900 g on trendikästä sormisyötävää makean mausteisen marinadin ystäville. Tämä luullinen, nahaton tuote on sopivan voimakas ja mausteinen, muttei tulinen. Grilliluut on kätevä ja nopea valmistaa, tuloksena taatusti kypsää naposteltavaa.

ATRIA PERHETILAN BROILERIN OHUT FILEELEIKE LEMPEÄ GUAJILLO-CHILI 600G
Valmistusmaa: Suomi, pakkauksessa tilamerkintä
Lihapitoisuus: 75 %
Pakkauskoko: 4-6 fileeleikettä

Atria Perhetilan Broilerin Ohut Fileeleike Lempeä Guajillo-chili 600 g ovat mehukkaita ja lihaisia broilerin fileeleikkeitä, joiden mausteina käytetty mm. paprikaa, valkosipulia, mustapippuria, guajillo-chiliä. Tämä lempeänmakuinen fileeleike maistuu koko perheelle ja valmistuu nopeasti myös grillattuna.

ATRIA PERHETILAN BROILERIN SISÄFILEE LEMPEÄ MUSTAPIPPURI 600G
Valmistusmaa: Suomi, pakkauksessa tilamerkintä
Lihapitoisuus: 75 %
Pakkauskoko: 6-8 sisäfilettä

Atria Perhetilan Broilerin Sisäfilee Lempeä Mustapippuri 600 g ovat laadukkaita, broilerin sisäfileitä, joiden mausteina käytetty mustapippuria, paprikaa ja rakuunaa. Sisäfilee on sopivan kokoinen grilliin, ja se valmistuu helposti.

ATRIA AMERIKAN PERUNAT HOT PEPPER 500G
Valmistusmaa: Suomi

Atria Amerikan Perunat Hot Pepper 500 g on täysin uusi makuyhdistelmä, joka sisältää lohkoperunoita, maissia ja papuja pippurisessa öljykastikkeessa. Tämä perunalisuke valmistuu grillissä vain vartissa. Se sopii yhteen miedosti maustetun lihan kanssa.

ATRIA MAJONEESIDIPIT 225G
Valmistusmaa: Suomi
Kaksi eri makua:
• Atria Majoneesidippi Valkosipuli 225 g
• Atria Majoneesidippi Pippuri 225 g

Raikkaanmakuiset Atrian majoneesidipit, Atria Majoneesidippi Valkosipuli 225 g ja Atria Majoneesidippi Pippuri 225 g on valmistettu tuoreesta majoneesista. Majoneesidippi kruunaa ruuan kuin ruuan. Se on todella monikäyttöinen lisuke niin salaatin, grillatun lihan, perunoiden kuin myös dippikasvisten kaveriksi. Kätevästä uudelleensuljettavasta pakkauksesta riittää useampaankin käyttökertaan.

ATRIA COLESLAW JALOPENO 300G
Valmistusmaa: Suomi

Viime kesän listaykkönen, raikas Atria Coleslaw saa rinnalleen nyt makuvariantin, jossa on sopivasti potkua. Atria Coleslaw Jalapeñon 300 g vahva maku sopii lihan ja makkaran kaveriksi. Tuore jalapeñomajoneesi tuo sopivasti tulisuutta kaali-porkkanaraasteelle.

ATRIA CHORIZO 100G
Valmistusmaa: Suomi
Lihapitoisuus: 131 %

Atria Chorizo 100 g on pitkään kypsytetty mausteinen salamituote. Siinä on silavapaloja kuten Italian Salamissakin. Chorizon punainen väri tulee paprikasta, muina mausteina on käytetty mm. valkosipulia, paprikaa, cayennea, kardemummaa, juustokuminaa.