Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Leipätiedotus ry: Leipäviikkoa on vietetty jo 50 vuotta

d8ef9785-9fc1-40e6-8836-4198f9a1b0e2-listing
Leipä on aina ollut tärkeä osa suomalaista ruokavaliota. Leipä on muuttunut trendien mukana, mutta sen terveellisyys, kuitupitoisuus ja hyvä maku ovat olleet pääroolissa läpi vuosien. Juhlavuoden Leipäviikkoa vietetään perinteisesti viikolla 37 ja sen teema on ”Hyvät ja herkulliset asiat säilyvät vuosikymmenestä toiseen.”

Leivästä terveyttä ennen ja nyt

Leivän terveellisyys puhutti jo 60-luvulla. Jo tuolloin Suomessa tiedettiin kuidun merkityksestä ja leivän hyvästä ravintoarvosta. Ensimmäisen Leipäviikon teemana oli ”Leipä valmista ruokaa ja aterian perusta”. Leipäviikon julisteissa etenkin 60 – 70 -luvulla pääosaa näyttelee juuri leivän terveellisyys. 80-luvulla kuluttajia alkoivat kiinnostaa kuntoiluun ja painonhallintaan liittyvät asiat. Siltä ajalta ovat peräisin sloganit ”Leipä ei lihota” ja ”Kevyesti leivällä”. 90-luvulla Leipäviikolla olivat vahvasti esillä ravitsemusteemat; rukiin terveellisyys, kuidut ja myös hiilihydraatit.

Nykyisin täysjyväviljasta ja viljan kuiduista tiedetään jo paljon enemmän. Niillä on vahva yhteys mm. hyvään sydänterveyteen, painonhallintaan ja suolen toimintaan.  Viljakuidun saannilla saattaa olla jopa muita kuidunlähteitä suurempi yhteys pienempään kuolleisuuteen. Niinpä ravitsemussuosituksissakin on päädytty suosittelemaan täysjyväviljaa.

Leipä on muuttunut trendien mukana

Perinteiset limput ja reikäleivät ovat saaneet rinnalleen uusia trendikkäitä muotoja. Ensin leipä viipaloitiin valmiiksi, ja tänä päivänä palaleivät hallitsevat leipähyllyjä. Erilaiset buumit ovat tuoneet yllättäviäkin innovaatioita, kuten hetken markkinoilla käväisseet karppausleivät. ”Monet leipomot taipuivat nopeasti vastaamaan tämän marginaaliryhmän toiveisiin, joskin nyt voi jo onneksi todeta, että kansa on tullut järkiinsä ja palannut kunnon leivän pariin”, kommentoi Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Vaikka uusia ruokatrendejä ilmaantuukin tuon tuosta, niin Leipäviikon teeman mukaisesti hyvät ja herkulliset asiat säilyvät vuosikymmenestä toiseen. Yhä useammat haluavat ostaa esimerkiksi perinteistä 100 % ruisleipää. Toisaalta trendikkäät siemenet ja jyvät maustavat entistä useampia leipiä. Vaihtelua leipien makuun haetaan myös mm. oliiveista, sipulista, aurinkokuivatuista tomaateista tai karpaloista. Kokeile Leipäviikon kunniaksi jotain uutta!

Osallistu Leipäviikon julistekilpailuun ja voita itsellesi Jopo:

http://www.k-ruoka.fi/leipaviikko/

Leipätiedotus ry: Viljan tie tutuksi lapsille

kuva_1.kuva_1.2ddfa63c-8ae7-4332-828b-b6619146891d-main_image

Mikä on kauran röyhy? Mitä on kuitu ja mistä sitä saa? Muun muassa näihin kysymyksiin löydetään vastauksia oppimaan innostavalla Viljan tie -toimintaradalla. Radalla tulevat tutuiksi terveellinen vilja, monipuolinen ruoka, maistuvat kuidunlähteet sekä viljan tie pellolta pöytään.

Leipätiedotus ry ja Maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat syksyllä 2013 yhteistyössä esi- ja alkuopetuksessa oleville lapsille suunnatun Viljan tie -hankkeen. Tavoitteena on lisätä lasten tietoisuutta ruokaketjusta ja painottaa lähellä tuotetun ruoan arvoa. Samalla halutaan korostaa hiilihydraattien laatua, kuidun tärkeyttä ja riittävää saantia sekä sokerin kulutuksen vähentämistä. Tavoitteena on lisätä täysjyväviljatuotteiden sekä kasvisten kulutusta.

– Kuluttajat haluavat tietää, mistä ruoka tulee. Ruokaketju vaikuttaa kuitenkin olevan monelle tänä päivänä epäselvä. Lehdistä olemme saaneet lukea, että erityisesti kaupunkilaislapsille leivän monivaiheinen reitti on hämärän peitossa, toteaa Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Hankkeen aikana Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat järjestävät maksuttomia tilaisuuksia kouluissa ja päiväkodeissa.

Hanketapahtumissa lapset pääsevät matkalle pellolta pöytään Viljan tie – toimintaradalla. Radalla päästään tunnistamaan kotimaisia viljoja sekä tunnustelemaan ja maistelemaan erilaisia viljatuotteita jauhoista taikinaan ja edelleen valmiiseen leipään.

Vaikka tapahtumia järjestetään rajallinen määrä, on kaikilla lapsilla mahdollisuus päästä Viljan tielle. Opettajat voivat tilata Missä leipä kasvaa -materiaaleja ja ohjeet radan toteuttamiseksi Leipätiedotukselta.

Viljan tie -hankkeen toteuttavat Leipätiedotus ry ja Maa- ja kotitalousnaiset osin Suomen valtion tuella.

Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoteollisuuden tiedotusyksikkö. Leipätiedotus edistää viestinnän keinoin täysjyväviljan käyttöä hyvän ravitsemustilan turvaamiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö. Se tarjoaa asiantuntijapalveluja ja koulutusta ruokaan, kotitalouteen, maaseudun maisemanhoitoon sekä maaseudun yritystoimintaan liittyen sekä monimuotoista järjestötoimintaa. Palvelut ovat kaikille avoimia.

www.leipatiedotus.fi