Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Ananas on Suomen suosituin pizzatäyte

3f33081d-b6fa-467c-81f8-28eee167a5f8-w_576_h_2000

Kotipizzan verkkokaupasta kerätyt tiedot osoittavat, että ananas on suomalaisten eniten suosima pizzatäyte. Ananas on täytteenä joka kolmannessa Kotipizzan pizzassa.

Suomalaiset ostavat tänä vuonna yli kymmenen miljoonaa Kotipizzan pizzaa. Jo useampi kuin joka viides niistä tilataan Kotipizzan verkkokaupasta. Verkkokaupan keräämät tiedot tarjoavatkin ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkia suomalaisten pizzamakua.

Data antaa myös vastauksen pizzanystävien mielipiteitä vuosien ajan jakaneeseen kysymykseen siitä, kuuluuko ananas pizzaan. Suomalaisten mielestä kuuluu. Vuoden 2019 ensimmäisten kymmenen kuukauden aikana verkkokaupasta on tilattu yhteensä yli 1,6 miljoonaa pizzaa. Niistä noin 32 prosenttia sisältää ananasta.

Suosituin yhdistelmä: ananas–Aura-sinihomejuusto-pepperoni

Verkkokaupan ylivoimaisesti suosituin pizza on Perfetta, jonka täytteet asiakas voi valita itse. Kaikkein suosituin Perfetta sisältää vain yhden täytteen, kinkun. Kaikki Perfetta-pizzat mukaan laskettuna ananas on kuitenkin suosituin täyte.

Keskimäärin Perfettaan valitaan 3,1 täytettä. Suosituin kolmen täytteen yhdistelmä on ananas–Aura-sinihomejuusto–pepperoni. Kymmenestä suosituimmasta kolmen täytteen yhdistelmästä yhdeksän sisältää ananasta.

Ananaksen suosio vaihtelee jonkin verran alueittain. Suosituinta ananas on Hämeessä, missä noin 38 prosenttia kaikista Perfetta-yhdistelmistä sisältää ananasta. Vähiten ananasta tilataan Pohjois-Suomessa, missä se on mukana alle 33 prosentissa Perfetta-pizzoista.

Kotipizzan verkkokaupan suosituimmat täytteet

  1. Ananas
  2. Kinkku
  3. Pepperoni
  4. Aura-sinihomejuusto
  5. Punasipuli
  6. Tonnikala
  7. Salami
  8. Katkarapu
  9. Herkkusieni
  10. Pariloitu kananpoika

Tipo 0 -jauho ja taikinajuuri: Pizza Bakery on laatutietoisen herkkupizza

nyikci5hlzadjx2c8om2

Pizza Bakery on Grandiosan uusi premium-pizza, jonka pohja on ohut, ilmava ja rapea, ja täytteet moderniin makuun sopivia. Pohjan maun ja koostumuksen takaavat Tipo 0 -jauho ja aito taikinajuuri. Pizzat paistetaan kiviuunissa. 

Tipo 0 -jauhon salaisuus on sen normaalia hienompi jauhatus. Erikoisjauhon ansiosta pohjan voi kaulita ohueksi, jolloin valmiin pizzan pohja on sisältä ilmava ja kuoreltaan rapea.

Taikinajuuri tuo pohjan makuun sopivasti happamuutta, jota pizzakulinaristit osaavat arvostaa.

Pizza Bakery -pizzat paistetaan kiviuunissa. Kaupoista tätä premium-pizzaa on löytynyt maaliskuusta alkaen.

Makuvariantit:

Pizza Bakery Mozzarella & Basilika: Klassinen Margherita-pizza, 375 g

Pizza Bakery Chorizo & Mozzarella: Mausteisemman ystävälle, 400 g

Ristorante-pizza valloitti Suomen 20 vuotta sitten

mozzarella-vanha

Vuonna 1997 Ristorante-pizza maksoi 20 markkaa

Dr. Oetkerin Ristorante-pizzat saapuivat Suomeen vuonna 1997. Suomi oli ensimmäinen Ristorante-Pohjoismaa, ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. 20 vuotta sitten Ristorantesta oli saatavilla neljä erilaista vaihtoehtoa ja nämä alkuperäiset löytyvät yhä edelleen pakastealtaista. Tänään Ristorante-valikoimassa on 18 eri vaihtoehtoa ja se on Suomen suosituin pakastepizza. Myös pizzojen kuningasmaana tunnetussa Italiassa Ristorante päihittää kilpailijansa.

Vuonna 1997 Suomessa oli nousukausi. Hartwall Areenaa avattiin, suomalaiset pääsivät Viroon ilman viisumia, Michael Jackson esiintyi stadionilla ja Radio Nova sekä Nelosen tv-kanava näkivät päivänvalon. Samaan aikaan kauppojen pakastealtaat järjesteltiin uusiksi. Herne-maissi-paprikan, kalapuikkojen ja peruna-sipuli -sekoituksen rinnalle ilmestyivät Dr. Oetkerin Ristorante-pizzat. Suomen valloitus aloitettiin neljällä eri vaihtoehdolla, ja ne olivat Mozzarella, Speciale, Quattro Stagioni ja Vegetale. Kokonaisuudessaan Suomessa on nyt tarjolla 18 erilaista Ristorante-pizzaa, sisältäen alkuperäiset makuvaihtoehdot.

Suomi oli ensimmäinen Pohjoismaa, jonne Dr. Oetker toi Ristorante-pizzat. Tammikuussa 1997 Ristorante-pizzoja sai aina Helsingistä Sodankylään ja Ivaloon saakka. Kaksi vuosikymmentä sitten kaupan kenttä oli eri näköinen kuin tänään. Nykyisten toimijoiden lisäksi Ristorante-pizzoja löytyi esimerkiksi Elannon operoimasta Leppävaaran Maxista ja Spar-ketjun kauppojen pakastealtaista.

– Ensimmäiseksi kokosimme suomalaisen testiryhmän, joka pääsi maistelemaan uusia ja erilaisia pakastepizzoja. Useista eri vaihtoehdoista päädyttiin muutamaan suosikkiin, joilla lähdettiin liikkeelle heti vuoden 1997 alusta. Vaikka tuolloin ei oltu vielä sähköposteista tai some-systeemeistä kuultukaan, niin palautetta ja kysymyksiä sateli. Suomalaisia esimerkiksi ihmetytti tomaatti-mozzarella pizza ja kysyttiinkin: “Onko tästä unohtunut täytteet?”, Dr. Oetkerin Suomeen vuonna 1996 perustanut ja nykyäänkin toimitusjohtajana toimiva Pirkka Peltoniemi muistelee.

20 vuotta sitten 20 markkaa

Suomessa elettiin vielä 90-luvun lopussa vahvasti markka-aikaa. Ensimmäinen Ristorante-pizza maksoi silloin 20 markkaa. Noista ajoista pizzan hinta ei ole juurikaan noussut. Parhaissa tarjouksissa Ristorantea saa nykyään kaksi viidellä eurolla. Vaikka hintataso on pysynyt samana, on pizzassa tapahtunut paljon muutosta.

Terveys ja hyvinvointi on yksi maailman megatrendeistä ja se näkyy myös pizzamarkkinassa. Ristorante-pizzoissa on tänä päivänä 22 prosenttia vähemmän suolaa kuin 10 vuotta sitten. Kasvisvaihtoehtojen lisäksi gluteenittomat kiinnostavat suomalaista pizzansyöjää. Dr. Oetkerin gluteenittomat pizzat tulivat markkinoille viime syksynä ja ovat osoittautuneet menestykseksi.

– Tutkimme jatkuvasti maailman trendejä. Olemme nyt tunnistaneet kymmenen trendiä, joilla on vaikutusta ihmisten ruokakäyttäytymiseen. Osaltaan nämä ohjaavat myös tuotekehitystä ja uusien makuvaihtoehtojen rakentamista. Trendien perässä juokseminen ei kuitenkaan yksistään ratkaise. Pidämme huolta myös perinteistä ja jatkossakin suomalaisten suosikit löytyvät valikoimistamme, Peltoniemi lupaa.

Ristorante on Italian suosituin pakastepizza

Maissa on eroja myös pizzojen kohdalla. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomi on erilainen pizzamaa. Ruotsissa on enemmän kulmapizzerioita ja ulkona syöminen on tavallisempaa kuin Suomessa. Pakastepizzamarkkina onkin meillä moninkertaistunut kuluneen 20 vuoden aikana ja on suurempi kuin Ruotsissa. Suomessa Ristorante on kokoluokassaan markkinajohtaja.

Ehkä hieman yllättävä tieto on se, että Ristorante-pizza on myös maailman johtavan pizzamaan eli Italian suosituin pakastepizza. Dr. Oetkerilla uskotaan, että Italian johtoasemaan on päästy kehittämällä kaikkia aisteja tyydyttävä pizza.

– Maku on pizzassa tärkein tekijä. Mutta yksin se ei riitä. Pizzan pitää myös tuoksua hyvältä ja sen pitää ehdottomasti näyttää hyvältä. Lisäksi pizzasta pitää kuulua juuri oikeanlainen ääni, kun sitä haukkaa. Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä tekijänä tulee suutuntuma. Ei liian kova, ei missään nimessä liian pehmeä ja juuri sopivan rapea sekä täyteläiseltä tuntuvat täytteet. Täydellinen pizza on viiden aistin kokonaisuus, kiteyttää uransa aikana jo tuhansia pizzoja syönyt Pirkka Peltoniemi.

 

Grandiosalta ainutlaatuinen pizzatasku

tyxxaexjyqvttrmyrjdd

Grandiosan pizzatasku on aivan uuden tyyppinen pizza, jossa kiviuunissa paistetun taskun sisältä löytyy maukasta pizzatäytettä. Pizzatasku sopii kokonsa puolesta hyvin nopeaksi välipalaksi tai pienehköksi lounaaksi. 

Pizzataskun pakkaus on suunniteltu niin, että tuotteen voi sekä lämmittää että syödä suoraan pakkauksesta.

Makuvariantteja on kolme:

Classic: Kinkkua, juustoa ja tomaattikastiketta.

Mexicana: Jauhelihaa, paprikaa, peperoni-chiliä, juustoa ja tomaattikastiketta.

Kebab: Kebablihaa, mozzarella-juustoa, peperoni-chiliä, creme fraichea ja tomaattikastiketta.

Pizzatasku lämpiää syötäväksi mikrossa 2 minuutissa ja löytyy kauppojen pakastealtaista lokakuusta alkaen. Paino 155 g.

Papa Dennis Rafkin -pizzat

print_cTFUi26tnw

Apetit toi markkinoille uudet, Pudasjärvellä valmistetut Papa Dennis Rafkin -pizzat. Ne kehitettiin yhteistyössä Dennis Rafkinin kanssa.

Pizzaa suomalaiseen makuun
Dennis Rafkin innostui kehittämään suomalaiseen makuun olevat pizzat, joista hänen sanojensa mukaan tulivatkin Suomen parhaat pakastepizzat.

Papa Dennis Rafkin tietää miltä hyvä pizza maistuu ja toisaalta millainen pizza maistuu suomalaisille. Hänen pizzateesinsä ovat: ohut, rapea pohja, täytettä laidasta laitaan, paras tomaattikastike omalla reseptillä sekä maukas emmental-edam -juustosekoitus.

Kotimaista työtä
Kotimaisen työn tukeminen on monelle kuluttajalle tärkeää. Papa Dennis Rafkin -pizzapakkauksiin on painettu suomalaisen työn merkiksi jauhopeukalo Valmistettu Suomessa -viestillä. Näin pyrimme helpottamaan kuluttajan mahdollisuutta valita tuotteita, jotka työllistävät suomalaisia, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen.

Apetit valmistaa Papa Dennis Rafkin -pizzat Pudasjärvellä. Pudasjärven pizzatehdas on ainoa kotimainen pakastepizzatehdas. Se työllistää 18 ihmistä. Pizzakartongit valmistetaan Inkeroisissa ja painetaan Turussa.

Inspiroiva fantasia sekä kaksi muuta makua

Papa Dennis Fantasia -pizza sopii erinomaisesti pizzaa tuunaaville. Olemme keränneet muutamia pizzavinkkejä osoitteeseen www.papadennisrafkin.fi.

Tutustu alla tuotetietoihin:

Papa Dennis Rafkin Fantasia pizza 380 g, EAN: 6430104958336

Kuluttajahinta-arvio: 2,99 €
Tomaatti-edam-emmental-pizza
Pohja: VEHNÄjauho, vesi, rypsiöljy, hiiva, sokeri, suola.
Täyte: emmental- ja edamJUUSTO 26 %, vesi, tomaattisose 11 %, sokeri, suola, oregano, mausteet (sipuli, mustapippuri, paprika, valkosipuli, valkopippuri, inkivääri, juustokumina, cayennepippuri, korianteri).

Papa Dennis Rafkin Hawaii pizza 400 g, EAN: 6430104958350
Kinkku-ananas-katkarapupizza
Kuluttajahinta-arvio: noin 3,50,-
Pohja: VEHNÄjauho, vesi, rypsiöljy, hiiva, sokeri, suola.
Täyte: vesi, emmental- ja edamJUUSTO, suomalainen kinkku 11 % (kinkku, sianliha, stabilointiaineet ( E1420, E451, E450), sakeuttamisaineet (E407a, ksantaanikumi), dekstroosi, aromit, hapettumisenestoaine (E316, E315), säilöntäaine E250, savuaromi), tomaattisose, ananas 6 %, KATKARAPU 6 %, sokeri, suola, oregano, mausteet (sipuli, mustapippuri, paprika, valkosipuli, valkopippuri, inkivääri, juustokumina, cayennepippuri, korianteri).

LAKTOOSITON

Papa Dennis Rafkin Bolognese & Salami pizza 400 g, EAN: 6430104958343
Kuluttajahinta-arvio: noin 3,50,-

Pohja: VEHNÄjauho, vesi, rypsiöljy, hiiva, sokeri, suola.
Täyte: vesi, emmental- ja edamJUUSTO, jauhettu naudanliha 10 % (Brasilia), tomaattisose, kestomakkara 5 % [suomalainen sika, suomalainen nauta, happamuudensäätöaine (E508), dekstroosi, maltodekstriini, hapettumisenestoaine (askorbiinihappo), säilöntäaine (natriumnitriitti)], tomaatti, punasipuli, sokeri, suola, oregano, mausteet (sipuli, mustapippuri, paprika, valkosipuli, valkopippuri, inkivääri, juustokumina, cayennepippuri, korianteri, meirami, maustepippuri, kardemumma), aromit.

VOIMAKASSUOLAINEN
LAKTOOSITON

Papa Dennis Pizzan käyttöohje:
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Poista pizza muovikääreestä. Aseta jäinen pizza uunipellille leivinpaperin päälle.
Paista 250 C:ssa uunin keskitasolla n. 7-10 min kunnes juusto on kunnolla sulanut. Huom! Paistoaika saattaa vaihdella eri uuneissa.

Tutustu kotisivuun ja videoihin
Tutustu Papa Dennis Rafkin -pizzaan ja ota osaa…i New Yorkiin!

Katso Papa Dennis Rafkin -TV-filmi sekä YouTubeen tekemämme pidempi versio Dennis Rafkinin pizzateeseistä.

Grandiosalle gluteeniton Classic-pizza

print_OCDkabd5SF

Maaliskuun alusta alkaen kauppojen pakastealtaista alkaa löytyä myös gluteenitonta Grandiosa Classic-pizzaa. Odotetun uutuuden saatavuus on kauppakohtaista, mutta maaliskuun loppuun mennessä valikoiman pitäisi olla suunnitellulla tasolla.

Kiinnostus gluteenitonta Grandiosaa kohtaan on ollut poikkeuksellisen suurta, kertoo pakasteiden tuoteryhmäpäällikkö Johan Finnberg Orkla Foods Finlandilta, joka myy ja markkinoi Grandiosaa Suomessa. -En muista yhdenkään uuden pizzan lanseerauksen saaneen jo ennakkoon näin paljon huomiota, Finnberg lisää.

Gluteenittomassa Grandiosassa normaalin pizzan gluteenia sisältävät ainesosat on korvattu maissilla, riisillä ja lupiinilla. Lupiini on palkokasvi, joka parantaa taikinan leivottavuutta ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Lupiini saattaa aiheuttaa oireita maapähkinäallergikoille.

Gluteeniton Grandiosa on ollut Norjan markkinoilla jo vuoden päivät, joten tuotteen laatuun voi luottaa, Johan Finnberg sanoo.

Gluteenittoman pizzan täyte on sama kuin Grandiosa Classicissa: kinkku, paprika, tomaattikastike ja juusto.

Rossosta pizzaa alkuruoaksi, pääruoaksi ja jälkiruoaksi

il-fuoco-divina

Il fuoco divina, Chorizomakkaraa, marinoitua punasipulia, jalapeñoa, salsakastiketta, juustoa, yrttisalaattia ja hunajajugurttia. 13,50, S-Etukortilla 11,50

Rosso-ravintolat nostavat helmi-maaliskuussa pizzat ja pizzojen tekijät esille. Näitä italialaisen keittiön kenties tunnetuimpia herkkuja juhlistetaan omalla pizzamenulla. Nyt pizzoja voi nauttia koko aterian läpi.

Alkupalaksi tai naposteluun sopii esimerkiksi Piatto, jossa on brie-juustoa, viikunahilloa ja balsamicoa.Pääruoaksi tarjolla on mm. Mafioso, joka sisältää mm. anjovista, keitettyä kananmunaa, perunaa ja smetanaa. Aterian päättää Dolce Persico, jossa on nimensä mukaisesti persikkaa sekä lisäksi leipäjuustoa, vaniljajäätelöä ja kinuskikastiketta, ja josta riittää hyvin vaikka kahdelle jälkiruoaksi.

pekko_jarvinen

 

Rossot ovat valinneet itselleen myös vuoden pizzapomon, joka tänä vuonna on Pekko Järvinen Hyvinkään Rossosta. 

Rossot ovat valinneet itselleen myös vuoden pizzapomon, joka tänä vuonna on Pekko Järvinen Hyvinkään Rossosta. Järvisen suunnittelema Il fuoco divina –Jumalainen tuli – löytyy myös pizzamenulta.

Pizza on kautta aikojen ollut Rosson asiakkaiden suosiossa. ”Klassikkopizzojen ideoijia ei ole tiedossa, mutta päätimme järjestää Rossojen keittiömestareille kisan, jossa he suunnittelivat omat nimikkopizzansa. Saimme aivan mahtavia uusia makuja pizzoihimme! Kisan jälkeen mestarit äänestivät kolmen kärjestä Rosson historian ensimmäisen Pizzapomon eli kotoisan italialaisesti Il Capo di pizzan. Kaikki tämän pizzamenun pizzat ovat kilpailun satoa.” Rosson Brand Manager Merja Helistö kertoo.

http://www.rosso.fi/rosso-ravintolat/

Saarioisten Pizza Pronto on uusi herkullinen pizzasarja

Pizza Prontot 330 g

Saarioinen kehittää pizzatarjontaa lanseeraamalla uuden pizzasarjan, Pizza Pronton. Pizza Pronto -sarjan kaksi makua, Americana ja Mexicana, tulevat kauppojen hyllyille 28.8.2013. Uusissa, laadukkaissa pizzoissa on runsaasti täytettä, yli puolet pizzan painosta.

Pizza Pronto on valmispizzojen uusi laatuluokka muun muassa runsaan täytteen, selkeiden makujen sekä uudenlaisen, laadukkuudesta viestivän pizzalaatikon ansiosta. Myös pizzapohjan maukkauteen ja rapeuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

– Pizzat ovat laatikkoruokien jälkeen toiseksi suosituin tuoteryhmämme. Olemme tehneet paljon tutkimuksia ja tiedämme, mistä suomalaiset pitävät ja mitä he tilaavat pizzeriassa. Makuvaihtoehdot on valittu sen mukaan, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää.

Pizza Pronto Americanan täytteinä ovat kinkku, homejuusto ja ananas, Mexicanassa puolestaan pepperoni, tomaatti sekä jalapeno. Saarioisten pizzoissa käytetään ainoastaan suomalaisia liharaaka-aineita.

Pizza Pronto -pizzojen huolella suunniteltu pakkaus tuo uutta valmisruokahyllyihin. Kartonkilaatikko suojaa pizzaa litistymiseltä, ja pizzan täytteet näkyvät selkeästi pakkauksen kurkistusikkunasta. Pizza Pronton voi lämmittää uunissa tai mikrossa. Pakkauksessa on mukana rapeuttava paistoalusta mikrolämmitystä varten.

Saarioinen toi ensimmäiset pizzat markkinoille yli 30 vuotta sitten, jonka jälkeen pizzoja on paistettu jo yli 600 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä tuotannossa ovat 200 ja 300 gramman valmispizzat sekä uunivalmiit Herkkupizza (430 g) ja Perhepizza (780 g).

Uuden Pizza Pronto -sarjan pizzat ovat:
Pizza Pronto Americana, kinkku-homejuusto-ananas 330 g
Pizza Pronto Mexicana, pepperoni-tomaatti-jalapeno 330 g

Saarioisten myydyimmät pizzat ovat:
Jauhelihapizza 200 g
Kinkkupizza 200 g
Tonnikalapizza 200 g
Meetvurstipizza 200 g
Pizza Special Kinkku-Bolognese 200 g

Saarioinen on kotimainen perheyritys ja yksi Suomen johtavista ruokataloista. Saarioinen toimii hyvän arjen puolesta tarjoamalla maistuvaa valmisruokaa, lihaa, lihavalmisteita ja säilyviä tuotteita päivän eri ruokailuhetkiin. Saarioinen on markkinajohtaja useilla toimialueillaan. Saarioisten liikevaihto vuonna 2012 oli 334,2 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli keskimäärin 1 970 henkilöä. Saarioisilla on tehtaita Kangasalla, Valkeakoskella, Huittisissa ja Jyväskylässä sekä pääosin Baltian markkinoille tuotteita tekevä valmisruokatehdas Virossa. www.saarioinen.fi