Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Näin valmistat laadukasta kahvia kotona: Helsinki Coffee Festival vinkkaa, miten laadukas kahvi valmistuu helposti kotioloissa

coffee-cup-25271280527720DY8U

Tulevana viikonloppuna 21.–23.4. Pohjoismaiden suurimmilla kahvifestivaaleilla kahviammattilaiset opastavat, miten jo pienillä keinoilla saa tehtyä laadukkaampaa kahvia. Helsinki Coffee Festival poimi vinkkejä kahvinvalmistukseen jo etukäteen.

Laadukkaan kahvin valmistus on helppoa, kun kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Kahvielämystä voi parantaa jo pienilläkin seikoilla, kuten raikkaalla vedellä, raaka-aineen laadulla ja tuoreudella sekä puhtailla laitteilla.

”Kahvifestivaaleilla oppii käyttämään erilaisia kahvinkeittimiä, kahvilaitteita sekä manuaalisia valmistustapoja kuten pour over ja Aeropress. Jos termit eivät ole tuttuja, kevään kuumimman kahvitapahtuman jälkeen tiedät, mitä ne tarkoittavat”, vinkkaa tapahtuman järjestäjä Maija Kestilä.

Lisäksi festivaaleilla selvitetään, miten kahvin alkuperään voi perehtyä, mitä direct trade eli suoraan viljelijältä ostaminen sekä jäljitettävyys tarkoittavat, mikä kahvipapu sopii millekin laitteelle ja miten kahvi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Laadukkaampi kahvi valmistuu näillä vinkeillä:

  1. Laadukas raaka-aine ja tuore kahvi. Kaiken a ja o on laadukas raaka-aine. Tuoreus ja aromi säilyvät kahvissa parhaiten, kun kahvia säilyttää papuina ja jauhaa ne tuoreeltaan juuri ennen kahvin valmistusta. Kahvi ei kuitenkaan säily papuinakaan pitkään, joten sitä ei kannata hamstrata. Kahvista häipyvät aromit ja maut mitä kauemmin sitä säilytetään.
  2. Oikeat mittasuhteet ja jauhatus. Mittasuhteet ovat yksi tärkeimmistä askelista kohti täydellistä kahvikupposta. Valmistustavasta riippuen kahvia mitataan eri määrä. Esimerkiksi suodatinkahviin kahvipapuja mitataan 6 grammaa desilitraa kohden. Pour over -menetelmillä, kuten V60:sellä, valmistettuun kahviin suositus on 16 grammaa kahvia 250 grammaa vettä kohden. Mittasuhteet on kätevin punnita tarkalla vaa’alla. Jos vaakaa ei löydy kotoa, voi hankkia mitan, johon menee juuri oikea määrä kahvia. Jos jauhat kahvipavut myllyllä, muista myös oikea jauhatuskarkeus.
  3. Raikas vesi mitataan erillisellä kannulla. Yleinen virhe on, että kahvi mitataan jo etukäteen, esimerkiksi edellisenä iltana aamuksi valmiiksi kahvinkeittimeen. Kahvi kannattaa kuitenkin valmistaa aina tuoreeltaan. Kahvi kannattaa myös kaataa keittimeen erillisellä kannulla, ettei kahvipannuun kerry turhia rasvoja. Jos valmistat kahvia esim. V60- tai Chemex-menetelmällä, kahvin kaatamiseen paras on pitkä- ja ohutnokkainen kaatokannu.
  4. Suodatinpussi kastellaan. Suodatinpussista imeytyy vähemmän paperin makua kahviin, kun se kastellaan mielellään lämpimällä vedellä ennen kahvipurujen mittaamista.
  5. Kahvi nautitaan oikean asteisena, eikä sitä seisoteta tai kuumenneta uudelleen. Kahvia on hyvä valmistaa aina se määrä, jonka sillä hetkellä juo. Veden lämpötilan olisi hyvä olla 92-94 astetta. Älä seisota kahvia liikaa keittimen levyllä, jolloin se helposti kuumenee liikaa. Kun kahvi on kaadettu kuppiin, sen kannattaa antaa jäähtyä hetken kupissa. Jos kahvin nauttii liian kuumana, sen maut ja aromit eivät erotu.
  6. Lopuksi: Muista puhtaus! Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa kunnolla joka toinen viikko, ja siihen on hyvä käyttää laitteiden omia puhdistusaineita, ei liian vahvoja pesuaineita. Jokaisen käyttökerran jälkeen kahvilaitteet kannattaa vähintään tyhjentää ja huuhdella lämpimän veden alla. Manuaaliset laitteet voi pestä myös astianpesukoneessa. Mutteripannu kannattaa pestä käsin.

21.-23. huhtikuuta järjestettävillä Helsinki Coffee Festivaleilla voi kysyä lisää vinkkejä baristoilta ja muilta kahviammattilaisilta. Yleisö pääsee myös itse kokeilemaan labeihin kahvin eri valmistustapoja.

Kahvi- ja paahtimoyhdistys: Maailma myllertää, mutta suomalaisten kahvinkulutus on säilynyt ennallaan

coffee-cup-and-beans-1379232745fgz

Suomalaiset joivat viime vuonna 9,9 kiloa kahvia henkeä kohden, mikä on edelleen eniten maailmassa. Vuosikymmenten aikana paahdetun kahvin kulutus on vakiintunut Suomessa lähelle kymmentä kiloa.

Erityistä on myös suomalaisten kahvimaku, joka suosii selkeästi vaaleaa paahtoa. Noin 18 prosenttia ostetusta kahvista on tummapaahtoista.

– Kahvin monipuolistunut valikoima markkinoilla ja kahviloiden esiinmarssi pitävät yllä Suomessa vahvaa kahvikulttuuria. Kahvi kuuluu meillä arkeen ja juhlaan, Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen asiamies Marleena Tanhuanpää sanoo.

Paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan luettuna pysyivät vuonna 2016 edellisen vuoden tasolla eli 54 miljoonassa kilossa. Myös kotimaisten paahtimoiden toimitukset kaupalle ja suurkeittiöille säilyivät ennallaan 46 miljoonassa kilossa.

Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi edellisvuodesta reilulla kuudella prosentilla 8,4 miljoonaan kiloon. Kahvia tuodaan valtaosin Hollannista ja Ruotsista.

Paahdetun kahvin vienti Suomesta on jälleen virkistynyt. Vienti kasvoi viime vuonna 4,5 miljoonaan kiloon ja suuntautui lähinnä Baltian maihin ja Venäjälle.

Suomeen tuotiin pikakahvia 1,2 miljoonaa kiloa, mikä sekin oli samalla tasolla kuin edellisvuonna. Kahvikapseleiden osuus on noin prosentti tuonnin volyymista ja noin neljä prosenttia arvosta.

Raakakahvia tuotiin Suomeen vuonna 2016 noin 71 miljoonaa kiloa, jossa oli lisäystä reilut viisi prosenttia edellisvuodesta. Tärkeimmät tuontimaat olivat Brasilia, Kolumbia ja Honduras, joista tuotiin 75 prosenttia raakakahvista.

Aamukahvitutkimus: 70 % suomalaisista juo aamukahvia – ilman kahvia on vaikea saada päivä käyntiin

3052c1bf-99c1-48e3-9da5-8a9d6f765d88-original

Kahvinjuojille erityisesti aamukahvi on tärkeä, ja siihen liittyy voimakkaita tunteita. Jos aamukahvi jää saamatta, on olotila väsynyt tai vihainen. Suomalaiset ovatkin valmiita luopumaan monesta asiasta, kuten sanomalehdestä, netin selailusta, suihkusta tai hampaiden pesusta saadakseen kahvia heti aamusta.

Aamukahvista haetaan piristystä tai omaa rauhallista hetkeä ennen päivän tulevia kiireitä. Perinteinen suodatinkahvi on edelleen suosituin aamukahvi Suomessa. Tutkimukseen vastanneista 63 % juo vaaleapaahtoista aamukahvia, mutta sen rinnalle ovat nousseet viime vuosina myös tummapaahtoiset vaihtoehdot, kuten Pauligin lokakuussa lanseeraama Juhla Mokka Tosi Tumma.

Aamukahvi nautitaan useimmiten tutusta, hauskasta mukista kotona. Take away -kahvikulttuuri on kuitenkin kasvanut viime vuosina, ja 15–25-vuotiaista jo 21 % nauttii aamukahvinsa työ- tai koulumatkan varrelta mukaan otettuna. Tutkimukseen vastanneista 20 % nauttii aamukahvin vasta työpaikalla tai koulussa.

Useita erilaisia tapoja ja tyylejä nauttia aamukahvi

Aamukahvin luottokumppani on maito, sillä suurin osa suomalaisista (70 %) käyttää kahvissaan maitoa. Aamuisin kahvin kanssa syvennytään edelleen sanomalehteen tai selataan nettiä. Aamukahvilla asu on vapaa. Miehet juovat sen naisia useammin alasti tai alusvaatteissa. Naiset taas nauttivat aamukahvinsa useammin pyjamassa tai aamutakissa.

“Me suomalaiset olemme maailman innokkain kahvikansa, ja tutkimus kertoo rakkaudestamme aamukahviin. Aamukahvi käynnistää päivän ja sen eteen ollaan valmiita tekemään myös pieniä uhrauksia. Esimerkiksi 7 % naisista on valmiita luopumaan seksistä saadakseen aamukahvin. Nuoret taas jättäisivät mieluummin väliin aamupalan tai sanomalehden lukemisen, ja vanhemmat skippaisivat netin selailun. Noin 30-vuotiaat olisivat muita useammin valmiita luopumaan suihkusta ja hampaiden pesusta. Aamukahvi on siis usein kaikki kaikessa!” Pauligin Paula, Maija Niemi summaa aamukahvitutkimuksen tuloksia.

Aamukahvitutkimus 2016 toteutettiin syyskuussa ja siihen vastasi yli tuhat 15–79-vuotiasta. Tulokset voidaan yleistää koskemaan koko Suomea. Tutkimus on seurantatutkimus vuosina 2012 ja 2014 tehdyille kyselyille.

Suomen kattavin kahvisivusto muutti ja uudistui

e251c2z1h4becdqjnil1

Suomen laajin kahviaiheinen verkkosivusto löytyy nyt osoitteesta www.kahvi.fi. Sivut tarjoavat asiantuntevaa ja ajantasaista tietoa suomalaisten suosikkijuomasta.

Kahvi.fi-sivustolla voi tutustua kahvin historiaan, viljelyyn ja tuotantoon. Sivuilla esitellään eri maiden kahvikulttuuria sekä 12 erilaista kahvinvalmistustapaa. Sivuilla kerrotaan myös kahvin kulutustrendeistä sekä raakakahvikaupasta. Tilasto-osioon on koottu tietoja muun muassa kahvin tuonnista, tuotannosta ja kulutuksesta.

  • Tiesitkö, että arvolla mitattuna raakakahvi on öljyn jälkeen maailman toiseksi vaihdetuin raaka-aine?
  • Oletko kuullut, että paahdetusta kahvista on löydetty enemmän aromiaineita kuin viinistä?
  • Oletko tullut ajatelleeksi, että kahvin makua arvioidaan jopa toistakymmentä kertaa sen matkalla pavusta kuppiin?
  • Osaatko jo valmistaa kesän viileimmän kahvijuoman, kylmäuutetun kahvin?

Kahvitietoa etsiville toimittajille, ravintola-alan opiskelijoille ja opettajille sekä kahvin kuluttajille suunnattua sivustoa ylläpitää Kahvi- ja paahtimoyhdistys, joka edustaa alan johtavia yrityksiä Suomessa.

Pohjolan kahvisuosikki Gevalia teki paluun

gevalia_mellanrost

Kahvilegenda Gevalia on palannut suomalaiskauppojen hyllyille. Lanseerauskampanja kannustaa suomalaisia kahvinjuojia löytämään testaamalla juuri itselle parhaiten maistuvan, täydellisen kahviannoksen.

Ruotsalainen pitkien perinteiden Gevalia on tehnyt paluun Suomen kuluttajamarkkinoille. Alkujaan jo vuonna 1920 Ruotsissa markkinoille tullut kahvipioneeri hellii suomalaisten kahvinautiskelijoiden makuhermoja uudella Gevalia Mellanrost -suodatinkahvilla. Suomessa Gevalian markkinoinnista ja maahantuonnista vastaa Valkoinen Risti.

”Gevalialla on hyvä markkinaosuus erityisesti Pohjoismaissa. Katsoimme, että aika oli kypsä paluulle myös suomalaisille kahvimarkkinoille. Katsomme nyt alkuun, miten kysyntä lähtee liikkeelle uudella, aavistuksen paahteisemmalla Mellanrostilla. Jatkossa tuomme mahdollisesti myös muita kahvisekoituksia Suomen markkinoille”, kertoo Valkoisen Ristin tuotepäällikkö Joakim Nieminen.

Gevalia Mellanrost on keskipaahtoinen kahvisekoitus, joka on tehty maailman parhaimmista papulaaduista. Mellanrost on täydellinen sekoitus Brasilian hieman pehmeämpiä, Kolumbian täyteläisiä ja Kenian hedelmäisiä papuja. Lopputuloksena on hieno aromien tasapaino kevyesti hapokkaalla jälkimaulla.

Testaa, miltä maistuu täydellinen kuppi kahvia

Juuri kauppoihin paluun tehnyt Gevalia kannustaa käynnissä olevalla kampanjallaan kokeilemaan rohkeasti itselle sopivinta, täydellistä kahvimakua.

Kahvia voi annostella pakkauksen ohjeen mukaan, mutta hienon jauhatuksen ansiosta myös vähäisempikin annostelu vastaa monien makumieltymyksiä. Gevaliaa voi kokeilla annostella esimerkiksi 7 mitallista kymmentä kupillista kohden. Hyvä maku saadaan aikaan tavallista pienemmällä annostelulla ja kahvi on siten todella riittoisaa.

Nautitpa sitten kahvisi vahvana, makeana tai maidon kanssa, odottamattoman hyvä kahvihetki löytyy tutusta punaisesta paketista. Gevalia Mellanrost 500 g, suositushinta 3,90 €

Suomalaisten kahvikulutus jälleen noin kymmenen kiloa henkeä kohden

coffee-cup-01

Suomalainen kahvikulttuuri muuttuu hiljalleen, mutta kulutuksen määrässä ei tapahdu muutoksia. Suomalaiset käyttivät paahdettua kahvia 9,9 kiloa henkeä kohden vuonna 2015. Kulutus palautui entiselleen edellisen vuoden hienoisesta notkahduksesta. Kahvinkulutus on korkealla tasolla muiden maiden kulutukseen verrattuna, ja Suomessa se on vakiintunut vuosikymmenten aikana 9–10 kiloon.

Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on edelleen suomalaisten suosituin kahvi. Tummapaahtoisten kahvien suosio kuitenkin kasvaa tasaisesti ollen nyt noin 18 prosenttia suomalaisten juomasta kahvista. Kahvikapselien osuus on noin prosentti volyymista ja noin neljä prosenttia arvosta mitattuna.

Paahdetun kahvin kokonaistoimitukset tuonti mukaan luettuna nousivat lähes neljällä prosentilla 54 miljoonaan kiloon. Kotimaiset paahtimot toimittivat vuonna 2015 kaupalle ja suurkeittiöille paahdettua kahvia reilut 46 miljoonaa kiloa, mikä on vajaat kolme prosenttia edellisvuotta enemmän.

Paahdetun kahvin tuonti Suomeen kasvoi 11 prosentilla edellisvuodesta 7,9 miljoonaan kiloon. Suurin osa tuotiin Hollannista ja Ruotsista. Paahdetun kahvin vienti Suomesta sen sijaan väheni edelliseen vuoteen verrattuna peräti 46 prosentilla 3,7 miljoonaan kiloon. Vienti suuntautui lähinnä Baltian maihin ja Venäjälle.

Suomeen tuotiin pikakahvia yhteensä 1,2 miljoonaa kiloa. Tuonti väheni edellisvuoden tasoon verrattuna 30 prosenttia.

Raakakahvia tuotiin Suomeen vuonna 2015 yhteensä noin 68 miljoonaa kiloa pääasiassa Väli- ja Etelä-Amerikasta. Tärkeimmät tuontimaat olivat Brasilia, Kolumbia, Honduras, Kenia. Näistä maista tuotiin 85 prosenttia raaka-kahvista.

Jari Sillanpää -nimikkokahvi nyt kaupoissa

ce718ac6-d643-4bc0-96ee-f5b82b47d5cc

Pauligin päämaistaja Marja Touri ja Jari Sillanpää

Suosikkilaulaja Jari Sillanpää on saanut oman nimikkokahvin. Brasilian ja Kolumbian pavuista valmistettu Jari Sillanpää -kahvi on saatavilla kaupoista huhtikuun alusta alkaen.

Kahvin on kehittänyt ja sitä valmistaa Paulig, mutta aloite kahvin lanseeraamiseksi tuli Jarilta. Sillanpää on aina suhtautunut kahviin intohimoisesti ja on tarkka, millaista kahvia kuppiinsa kaataa. Kahvi-innosta poiki vierailu Pauligille ja vierailun yhteydessä syntyi ajatus laajempaankin jakeluun valmistettavasta, taiteilijan nimeä kantavasta kahvista.

Tämä kahvi ei ole mikä tahansa kahvi koreassa paketissa, vaan taidolla valmistettu, makumieltymysteni mukainen blendi” Jari Sillanpää kommentoi nimikkokahviaan. ”Tavallista tummemmaksi paahdettu kahvi on maultaan syvä ja runsas. Väitän, että kahvissa maistaa luonteeni”, laulaja virnistää.

Jari Sillanpää -kahvin kehittelystä vastannut Pauligin päämaistaja Marja Touri kertoo kahvin makumuotoilun olleen erittäin inspiroiva kokemus. ”Maistoissa Jarin into kahviin välittyi niin voimakkaasti, että uskon vanginneeni makuun todellakin jotain Jarille luonteenomaista”, Touri myötäilee Sillanpäätä. ”Pääraaka-aineista, Brasilian ja Kolumbian 100% arabica-pavuista syntyi erittäin maukas ja pehmeä kahvi, jossa on runsas jälkimaku. Kahvin helposti lähestyttävä makumaailma miellyttää varmasti suuria joukkoja – kuten Jarin laulutkin”, Touri hymyilee.

ff4f5b4f-54a5-4875-a619-d6c912f4faf5-main_image

Jari Sillanpää -kahvi saapuu kauppoihin huhtikuun alussa. Kahvi on pakattu 500g pakkauksiin. Kahvin paahtoaste on 3 (asteikolla 1-5)

Blue Diamond lanseerasi uudenlaisen maidottoman mantelijuoman kahviin

blue_diamond

Blue Diamond toi mantelijuomakategoriaan uudenlaisen Barista Blend -mantelijuoman, jonka tuotekehitys on tehty yhteistyössä baristojen kanssa. Barista Blendin resepti on ainutlaatuinen ja kehitetty juuri kahvin kanssa käytettäväksi: se vaahtoutuu ja kestää kuumentamista. Barista Blendin pehmeä kermainen koostumus ja pieni mantelin vivahde tekee siitä täydellisen makuparin kahville.

– Mantelijuomien suosio on kasvanut maailmalla jatkuvasti. Myös Suomessa mantelijuomien osuus kasvaa merkittävästi. Yhä useampi kuluttaja vaihtaa espressopohjaisissa kahveissa käytettävän perinteisen maidon kasvipohjaiseen vaihtoehtoon. Laktoosi-intoleranssin ja muiden terveydellisten syiden lisäksi myös ideologiset syyt vaikuttavat valintoihin, kertoo Blue Diamondin tuoteryhmäpäällikkö Heidi Raitio.

Barista Blend on valmistettu parhaista Kalifornialaisista manteleista ja juoman kehittelyssä on otettu huomioon ammattilaisten vaatimukset. Barista Blend sisältää kaikki mantelin hyvät ominaisuudet, kuten muutkin Blue Diamondin Almond Breeze -mantelijuomat. Barista Blend toimii niin kuumissa kuin kylmissäkin kahvijuomissa – se maistuu täyteläiselle, mutta antaa kahvin oman hienon aromin päästä oikeuksiinsa.

– Barista Blend vaahtoutuu ja kestää hyvin kuumennusta, jota sellaisenaan juotavaksi tarkoitetut tuotteet eivät tee. Suomi on maailman kärkimaita kahvin kulutuksessa. Suurin käyttökohde mantelijuomilla on juuri kahvissa, Heidi Raitio kertoo.

Blue Diamond – manteleiden asiantuntija jo yli 100 vuoden ajan

Blue Diamond tunnetaan maukkaista ja laadukkaista manteleista sekä mantelijuomista. Blue Diamond -osuuskunta perustettiin Kaliforniassa vuonna 1910. Siitä lähtien yritys on paahtanut ja maustanut mitä parhaimmat mantelit ja on tänä päivänä maailman suurin mantelintoimittaja. Rakkaus manteleihin ja niiden terveellisiin ominaisuuksiin ajaa yrityksen tuotekehitystä eteenpäin. Tänä päivänä Blue Diamondin korkealaatuisia tuotteita myydään jo yli 100 maassa.

Tuotetiedot: Almond Breeze Barista Blend 1,0 l 3,39 – 3,69 euroa myyntipaikasta riippuen. Saatavilla Keskon ja S-ryhmän kaupoista.

R-KIOSKI TUTKI, OVATKO SUOMALAISET JO LATTEKANSAA

r-kioski

Kuva: R-kioski

R-kioski tarjoaa jälleen ilmaiset aamukahvit Kansallisena kahvipäivänä 23.11.

Suomen suurin annoskahvien myyjä järjestää jo kolmatta kertaa Kansallisen kahvipäivän, jota vietetään jälleen ensi maanantaina. R-kioski piristää kaamosaamua tuttuun tapaan tarjoamalla ilmaiseksi kupin kuumaa kahvia. Juhlan kunniaksi R-kioski on myös tutkinut suomalaisten kahvinjuontitottumuksia. Kyselystä selviää, että valtaosa suomalaisista haluaa piristää päiväänsä tutuksi koetulla vaaleapaahtoisella kahvilla.

Kansallisen kahvipäivän julistanut R-kioski seuraa suomalaisten kahvinjuontia aitiopaikalta. Yritys on jo yli 20 vuoden ajan myynyt annoskahveja. Oman havainnoinnin lisäksi R-kioski päätti tänä vuonna myös tutkia, miten suomalaiset haluavat kahvinsa juoda.

– Kyselystä käy selvästi ilmi, että enemmistö, 67 % vastaajista haluaa edelleen nauttia päivittäisen kahvinsa vaaleapaahtoisena. Tummapaahtoista kahvia juo ensisijaisesti vasta 14 % kyselyyn vastanneista, R-kioskin markkinointijohtaja Ann-Charlotte Schalin toteaa.

Tummapaahtoinen kahvi jakaa vahvasti suomalaisten mielipiteitä. Kun 4 % vastaajista kertoo, ettei koskaan juo vaaleapaahtoista kahvia, niin vastaava luku tumman kahvin osalta nousee 12 %:iin.

– Espressopohjaisia erikoiskahveja kuten lattea nauttii päivittäin tai lähes päivittäin vain 8 % vastaajista. Tässä kuitenkin on nähtävissä selkeitä alueellisia eroja, sillä tummapaahtoinen kahvi ja erikoiskahvit ovat ainakin vielä suositumpia Etelä-Suomessa kuin muualla Suomessa. R-kioskilla seuraamme tarkasti kuluttajien toiveita. Olemme tuoneet tarjolle molempia paahtoja sinne, missä kulutusta jo on, Schalin jatkaa.

Vaikka suomalaiset ovat maailman johtava kahvinjuojakansa, 17 % vastaajista ei ole vielä koskaan maistanut erikoiskahvia. Maailmalla suureen suosioon nousseita kylmiä kahvijuomia ei Suomessa ole vielä juurikaan löydetty, sillä 41 % ei ole koskaan maistanut moista herkkua.

– Suomalaisia ei siis ainakaan tutkimuksen perusteella voi vielä nimittää lattekansaksi, vaikka lattemammat ja -isät ovat jo arkikieleemme vakiintuneita termejä.

Kahvin mukaan ostamisen suosio kasvaa

Kahvin mukaan ostaminen on Schalinin mukaan Suomessa selvässä kasvussa. Kyselyyn vastanneista yli puolet (52 %) ostaa kahvia mukaan vähintään kerran kuukaudessa.

– Kahvia ostetaan mukaan erityisesti, kun käydään kaupungilla, halutaan piristää päivää, matkalle lähdettäessä tai siirryttäessä työpaikalle. Noutokahvissa korostuu, että ostopaikka on lähellä, asiointi nopeaa ja tarjolla oleva kahvi tuoretta.

Osa vastaajista pitää hintaa edelleen noutokahvin ostamisen suurimpana esteenä.

– R-kioskilla olemme kuunnelleet tätäkin toivetta, ja meiltä saa jatkossa R-kioskilta lunastettavaan termosmukiin kahvin aina edulliseen 1,50 euron hintaan. Lisäksi opiskelijat ja varusmiehet saavat jatkossa kaikki kahvit hintaan 1,50, Schalin kertoo.

Ensi maanantaina tarjolla on kuitenkin kaikkein edullisinta kahvia, koska R-kioskilla tiedetään, että suomalaiset rakastavat ilmaista kahvitarjoilua. Kupin kuumaa saa veloituksetta klo 12:een asti kioskin avaamisesta alkaen. Kioskit aukeavat eri aikaan. Ilmaisen kahvin saa jokainen, joka on ladannut Ärrä Appsin kännykkään, Ärrän kahvipassin haltija tai joka päättää ottaa kioskilla kahvipassin. Ärrä Appsi ja kahvipassi ovat asiakkaille maksuttomia, ja niillä saa joka 6. kahvin ilmaiseksi.

– Viime vuonna tarjosimme kahvin jo usealle kymmenelle tuhannelle. Toivottavasti tänä vuonna murramme jo 100 000 kupin rajan, Schalin toivoo.

R-kioskin kahvikyselyyn vastasi 556 kuluttajaa, jotka ovat ostaneet annoskahveja. Kyselyn toteutti Research Insight Finland nettipaneelina heinä-elokuussa.

Pirkka-sarjaan tummapaahtoinen Reilun kaupan kahvi

a53fb814-0c38-437c-965d-a4f6f67e3b14

Suomalaiset juovat maailmassa eniten kahvia, nykyään meille maistuu myös entistä tummempi kahvi. Edullisemmalle tummapaahtoiselle kahville, jonka alkuperä on tiedossa, on kaupan hyllyllä vielä tilaa. Pirkka-sarjasta saa nyt myös tummapaahtoista Reilun kaupan kahvia.

K-ruokakaupat haluavat vastata asiakkaiden kasvavaan tarpeeseen saada tietoa tuotteiden taustoista. Reilu kauppa on yksi keino kuluttajalle varmistua siitä, että kehitysmaissa tuotettu tuote on viljelty ihmisten ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

– Tummapaahtoinen kahvi on kasvattanut suosiotaan K-ruokakaupoissa. Tästä syystä valikoimaan tuotiin nyt vaalean kahvin rinnalle uusi tummapaahtoinen Pirkka Reilun kaupan kahvi. Pirkka Reilun kaupan kahvien pavut tuotetaan Hondurasissa pienillä perhetiloilla, kertoo tavarakaupan johtaja Ari Akseli Keskon päivittäistavarakaupasta.

Reilu kaupan etuja ovat oikeudenmukainen kaupankäynti, ja mahdollisuus kehittää tuotantoa ja yhteisöä kestävästi.

– Reilussa kaupassa molemmat osapuolet hyötyvät, viljelijä saa reilun kaupan lisää, ja ostaja saa huippulaatuisen tuotteen, joka on tuotettu lisäksi eettisesti kestävin menetelmin, kertoo Akseli.

Reilun kaupan ja Keskon yhteistyö käynnistyi jo vuonna 1999. Vuonna 2014 Keskon päivittäistavarakaupan valikoimissa oli yli 230 Reilun kaupan tuotetta, joista Pirkka-tuotteita yli 30. Reilun kaupan tilastojen mukaan Keskon päivittäistavarakaupalla oli 38 maassa yhteensä 146 Reilun kaupan tavarantoimittajaa. K-ruokakauppojen myymistä tuotteista kertyi sosiaalisiin kehityshankkeisiin tarkoitettua Reilun kaupan lisää yli 360 000 euroa.

Kaikki Pirkka-sarjaan tulevat uudet kuumat juomat eli kahvit, teet ja kaakaot sertifioidaan joko Reilun kaupan tai UTZ-sertifikaatilla aina, kun se on mahdollista ja järkevää. Kaikki Pirkka- ja K-Menu -kahvit ovat sertifioituja.

– Kesko on edelläkävijä vastuullisten tuotteiden ostajana. Tavoitteenamme on, että K-ruokakaupoissa on markkinoiden laajin vastuullisuusmerkittyjen tuotteiden valikoima, toteaa Akseli.