Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

175-vuotias ravintola Foija palaa uudistuneena juurilleen Turun ytimeen.

foija_logo

Uusi Foija henkii raikasta uutta tuulahdusta historiaa kunnioittaen

Juhlavuotta viettävä, Suomen vanhimpiin ja tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluvan Foijan nimen juuret ulottuvat vuoteen 1839, jolloin Foija aloitti toimintansa Åbo Svenska Teatterin ravintolana. Ravintolan nimi tuli teatterin lämpiötä tarkoittavasta ranskankielisestä sanasta foyer. Laajentunut ravintolakokonaisuus tulee uudistuksen kautta lähemmäksi kaupunkilaisia sekä makunautinnoiltaan että puitteiltaan. Ravintola avautuu tiistaina huhtikuun 1. päivä klo 09.00, kellariravintola klo 11.00.

Turun keskustan ytimessä, uusitussa ravintola Foijassa on yhteensä 190 asiakaspaikkaa kahdessa kerroksessa. Museovirasto on valvonut remonttia, ja esimerkiksi kellarissa sijaitsevan ruokaravintolan kaariholvit ovat säilyneet muuttumattomina. Eniten on muuttunut katutasossa sijaitseva ravintolan osa. Ravintola sai lisää tilaa 30 neliön verran vanhan Kauppatorin apteekin tiloista ja oman sisäänkäynnin Aurakadulta, kun käyttöön saatiin toinen apteekin vanhoista sisäänkäynneistä. Tämä mahdollistaa ravintolan laajemmat aukioloajat, sillä ravintola ei ole enää sidoksissa Hansakorttelin aukioloaikoihin. Ravintolassa on myös 2 kabinettia, joka mahdollistaa kokousten ja yksityistilaisuuksien järjestämisen.

Kellarissa sijaitsevan tunnelmallisen viihtyisän ravintolan à la carte -listalla on klassikoita vuosien varrelta kuin uusia annoksiakin. Täydellisen mureat rotukarjasta valmistetut pihvit ovat meille sydämen asia, toteaa keittiöpäällikkö Mikko Mäkipää. Ruoka valmistetaan kädentaidolla, makumaailmassa näkyy niin makujen aitous ja selkeys kuin annoksien runsaus. Tarjoiluastiasto on valittu huolella pieniä yksityiskohtia myöten. Koko päivän voimassa olevan à la carte-listan lisäksi tarjolla on lounasta arkipäivisin. Foijan viinit ovat valittu syventämään ruokalistan makumaailmaa ja ne saapuvatkin eri viinimaista. Foijassa on mahdollista nauttia myös arvokkaampia viinejä laseittain.

Katutason 70 asiakaspaikkainen rento ja viihtyisä Foijan viinibaari on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, jonne on helppo poiketa kahville, oluelle tai viinille. Katutason viinibaarissa on tarjolla myös syötävää. Sunnuntaisin juhlitaan iloisesti Sparkling Sundays – teemalla, livemusiikin viihdyttämänä. ”Foijan ylpeys on kädentaidolla valmistetut annokset, mielenkiintoiset viinit, pirteät drinkit, laadukkaat espressopohjaiset kahvit ja panimotuotteet, innostunut ja ammattitaitoinen palvelu, jotka täydentävät iloisen elämyksen”, kertoo ravintolapäällikkö Suvi Rimpeläinen.

Katutason baarin sisustuksessa Suomen vanhimman apteekin kaariholvi, alkuperäiset kakluunit ja museoviraston suojelema kivilattia korostavat menneen ajan ilmettä uusin raikkain sisustus yksityiskohtineen. Korkeat historialliset ikkunat antavat näkymän Turun vilkkaalle torille. Foijan sisustussuunnittelusta on vastannut Samuli Pöllänen Aprocos Ky:stä.

Aukioloajat:

Kellariravintola Foija
ma-ti klo 11.00-22.00, ke-to klo 11.00-23.00, pe klo 11.00-24.00, la klo 12.00-24.00, su klo 13.00 – 22.00

Bar Foija
ma-to klo 09.00 -24.00, pe klo 09.00-02.00, la klo 11.00 -02.00 ja su klo 12.00-02.00

Ravintola Foija

Aurakatu 10, 20100 TURKU, +358 20 7994 002

www.foija.fi | www.facebook.com/foija

Ravintola Porin Suomalainen Klubi – Svenska Klubbenin ravintolatoiminta siirtyy Fazerille

Ravintola Porin Suomalainen Klubi Svenska Klubben Oy ja Fazer Food Services Oy ovat 19.3.2014 allekirjoittaneet sopimuksen Ravintola Porin Suomalainen Klubi – Svenska Klubbenin ravintolatoiminnan siirtämisestä kokonaisuudessaan Fazer Food Servicesille 28.4.2014 alkaen. Ravintolakiinteistön omistava Kiinteistö Oy Porin Klubi – Fastighets Ab Klubben i Björneborg jatkaa vuokranantajana Fazer Food Services Oy:lle.

Porin kulttuurihistoriallisesti merkittävällä keskusta-alueella Etelärannassa sijaitseva perinteikäs Ravintola Suomalainen Klubi – Svenska Klubben on jatkossa osa Fazer Kokoukset ja Juhlat -ravintoloita ja juhlatiloja, jotka tarjoavat laadukkaita kokous-, tapahtuma- ja yritysjuhlapalveluita kautta maan. Ravintolan nykyinen henkilöstö jatkaa tehtävissään vanhoina työntekijöinä.

”Olemme tyytyväisiä, että olemme löytäneet ravintolatoiminnan jatkajaksi laadukkaan ravintola-alan ammattilaisen, jolla on paitsi pitkä historia ja kyky vaalia perinteitä, myös vahvaa ammattiosaamista tämän päivän ravintolatoiminnan kehittämisestä monenlaisille asiakasryhmille. Ravintola Suomalainen Klubi – Svenska Klubben on keskeinen osa Porin ravintolahistoriaa ja tärkeä kohtaamispaikka monenlaisissa juhlatilaisuuksissa. Meille on tärkeää, että Fazer haluaa säilyttää ravintolan tyylin ja arvokkaat perinteet”, kertovat Porin Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Teijo Virtanen ja Svenska Klubben puheenjohtaja Jan-Henrik Hollsten .

Fazer Kokoukset ja juhlat tarjoaa laadukkaita kokous-, tapahtuma- ja yritysjuhlapalveluita maanlaajuisesti useissa eri kohteissaan. Fazerin yli 120-vuotinen historia kahvila- ja ravintolamaailmassa sekä ylivertainen kokemus ensiluokkaisten palveluiden kehittäjänä ja makuelämysten vaalijana luovat puitteet kehittää Ravintola Suomalainen Klubi – Svenska Klubbenin palveluita entisestään ja jatkaa menestystarinaa perinteitä kunnioittaen.

”Ravintola Porin Suomalainen Klubi – Svenska Klubben täydentää hienosti ravintola- ja juhlapalveluitamme Porin keskustassa. Haluamme kehittää klubitalon tarjontaa tuomalla sinne tähän mennessä tunnetuksi tulleiden, menestyvien perinteiden lisäksi uusia ravintolapalveluita, joilla klubitalolle saadaan nykyisten lisäksi uusia asiakasryhmiä”, kertoo Fazer Food Servicesin toimitusjohtaja Jaana Korhola .

Raflaamo.fi-verkkopalvelu kokoaa kaikki S-ryhmän ravintolat yhteen

raflaamo_tv_1080x1920

S-ryhmä lanseeraa 18.3. alkaen Raflaamo.fi-verkkopalvelun, josta löytyvät kaikki S-ryhmän yli 600 ravintolaa. Raflaamosta voi katsoa kaikki ravintoloiden lounaslistat yhdellä kertaa, etsiä ravintolaa ja varata pöydän.

Raflaamo kokoaa kaikki yli 600 S-ryhmän ravintolaa ympäri Suomen yhteen verkkopalveluun. Palvelu toimiisijaintiperusteisesti eli se näyttää käyttäjälle lähimmät ravintolat etäisyyden mukaan järjesteltynä.Raflaamo toimii myös kaupungin rajojen yli, eli kahden kaupungin raja-alueilla näytetään ravintoloita molemmista kaupungeista.

Raflaamo on tehty responsiiviseksi, eli se toimii niin älypuhelimella, tabletilla kuin pöytäkoneellakin.

Halusimme helpottaa ravintolan, kahvilan tai baarin valintaa. Useimmat meistä ovat olleet siinä tilanteessa, että seisoskellaan kadulla ja mietitään, mihin ravintolaan mennään. Yksi seurueesta haluaa pizzaa, toinen oluelle ja kolmas jotain kevyttä. Ja mielellään ravintolassa, joka on mahdollisimman lähellä”, ketjujohtaja Harri OjanperäSOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta kuvailee Raflaamon lähtökohtia.

Raflaamo auttaa ravintolaillan suunnittelussa myös etukäteen. Ruokaravintoloiden menuita voi etsiä keittiön tyylin mukaan tai tuotteiden perusteella. Burgerit-valikon alta löytyvät kaikki hampurilaiset, jotkalähialueen ravintoloiden listoilta löytyvät. Myös pihvejä tarjoavat paikat sekä italialaiset ravintolat löytyvät yhdellä vilkaisulla. Kasvisruokien ystävät katsovat kaikki kasvisvaihtoehdot helposti. ”Raflaamoon on koottu kaikkien sieltä löytyvien ravintoloiden lounas- sekä a la carte -listat, ja pöytävarauksen saa tehtyä samalla.” Ojanperä kertoo.

Sopivan paikan löydyttyä varaus tehdään saman tien Raflaamon kautta. Asiakasomistajat saavat kaikista Raflaamon ravintoloista Bonusta S-Etukortilla.

Ohjelmaa kaipaavat löytävät Raflaamosta myös tulevien viikkojen tapahtuma- ja keikkatarjonnan.

Lanseerauskampanjan kärkenä Duudsonit

Raflaamon mainoskampanja alkaa 18.3. ja sen mainoskasvoina esiintyvät Duudsonit. Samaan aikaan Raflaamossa käynnistyy kilpailu, jossa arvotaan joka päivä viisi ilmaista lounasta. Löytämällä ravintoloiden sivuilla piilottelevat Duudsonit voi osallistua lounaiden arvontaan.

Raflaamon konseptin on suunnitellut Motley Agency ja sen teknisestä toteutuksesta vastaa Arcusys Oy.

www.raflaamo.fi

Kaksi helsinkiläisravintolaa palkittiin Michelin-tähdillä

b95411319a1ffc66_400x400ar

Michelin julkisti tänään uusimman hotelli- ja ravintolaoppaansa Guide Michelin Main Cities of Europe 2014. Helsingissä Ask ja Chef & Sommelier saavat yhden tähden kumpikin. Michelin kertoo lisäksi, että huhtikuussa ilmestyy kätevä eripainos Guide Michelin Nordic Countries, joka sisältää Main Cities of Europe 2014 –oppaan pohjoismaiset hotellit ja ravintolat.

− Pohjoismailla on poikkeuksellisen rikas ruokakulttuuri ja erinomaiset, paikalliset raaka-aineet sekä tapa valmistaa aterioita, joissa yhdistyvät korkea laatu ja huippuosaaminen. Niinpä voimme tarjota lukijoillemme laajan valikoiman ravintoloita, joista Guide Michelinin legendaaristen symbolien ansiosta on helppoa löytää omaan makuun ja budjettiin sopiva vaihtoehto. Pohjoismailla on myös potentiaalia kasvattaa gastronomista tarjontaansa, joten on ajateltavissa, että uusi pohjoismainen opas tulevaisuudessa kattaa useampiakin Pohjolan kaupunkeja, sanoo Michael Ellis, Guide Michelinin johtaja.

Vuosittain ilmestyvä Guide Michelin Main Cities of Europe sisältääkin mieluisia uutisia suomalaiselle gourmet-taidolle: Helsingin uudet tähtiravintolat ovat Filip Langhoff in ja Linda Stenman-Langhoff in ravintola Ask Kruununhaassa sekä Eirassa Huvilakadulla sijaitseva luomuravintola Chef & Sommelier , jonka keittiöpäällikkönä toimii Sasu Laukkonen ja sommelierina Johan Borgar.

Helsingissä on nyt kuusi yhden Michelin-tähden ravintolaa: Ask (uusi), Chef & Sommelier (uusi), Demo, Luomo, Olo ja Postres.

Michelin Bib Gourmand –ravintoloita Helsingissä on viisi, joista kaksi uusia: Boulevard Social (uusi), Emo (uusi), Farang, Gaijin ja Pure Bistro. Bib Gourmand-symboli tarkoittaa, että ravintola tarjoaa erittäin maukasta ruokaa kohtuuhintaan

Muissa Pohjoismaissa Kööpenhaminan Geranium ja Noma pitävät kaksi tähteään. Yhden tähden saivat uusina Clou ,Marchal ja Studio at the Standard . Tukholmassa ravintolat Frantzén ja Mathias Dahlgren Matsalen pitävät kaksi tähteään. Perinteikäs Operakällaren ja viime vuoden toukokuussa avannut Oaxen Krog Djurgårdenilla ovat Tukholman uusia yhden tähden ravintoloita. Göteborgissa Bhoga nousee yhden tähden ravintolaksi. Oslossa Maaemo pitää kaksi tähteään, ja uusia yhden tähden oslolaisravintoloita ovat Ylajali ja Fauna .

Yli 3 800 hotellia ja ravintolaa 44 kaupungissa, 20 maassa 
Guide Michelin Main Cities of Europe 2014 sisältää tiedot 1 562 hotellista ja 2 285 ravintolasta. Bib Gourmand –ravintoloita on 279, kolmen tähden ravintoloita 15, kahden tähden ravintoloita 81 ja yhden tähden ravintoloita 349. Michelinin palkkaamat ammattimaiset hotelli- ja ravintolatarkastajat esiintyvät aina anonyyminä ja maksavat laskunsa paikan päällä – kuten kuka tahansa muu ravintolavieras. Jokainen oppaassa mainittu hotelli ja ravintola on tarkastettu. Näin taataan oppaan luotettavuus ja riippumattomuus, jotka ovat luoneet sen maineen ja pitävät sitä yllä.

Guide Michelin Main Cities of Europe hotelli- ja ravintolaopas on tarkoitettu hyödylliseksi apuneuvoksi liikematkailijoille ja turisteille. Oppaan hotellit ja ravintolat löytyvät myös osoitteesta www.viamichelin.com , ja sen voi ladata iPhoneen ja iPadiin hakemalla sen hakusanoilla ”guide michelin” App Storessa.

Lisätietoa Michelin oppaasta, sen historiasta ja tarkastajien toiminnasta http://www.michelin.fi/palvelut/kartat-opaskirjat .

Seinäjoen McDonald’s sai uuden omistajan

300px-McDonald's_Golden_Arches.svg

Seinäjoen McDonald’s sai uuden yrittäjän maaliskuun alussa, kun lähes 18 vuotta McDonald’s-yrittäjänä toiminut Tiina Laukkonen myi ravintolansa seinäjokelaiselle Mika Rajamäelle. Seinäjoen ravintola on Rajamäen ensimmäinen McDonald’s-ravintola.

”Uudet McDonald’s-yrittäjät valitaan tarkkaan ja heidät koulutetaan huolellisesti tehtäväänsä. Tämän ansiosta yrittäjät menestyvätkin hyvin työssään ja he ovat sitoutuneita siihen. Opiskelin Kanadassa vuonna 1975 ja olin opiskelun ohessa työssä McDonald´s-ravintolassa. Silloin ajattelin, että tällaisen ravintolan haluan joskus myös itselleni”, kertoo väistyvä yrittäjä Tiina Laukkonen .

McDonald’s valittiin jo toistamiseen Suomen parhaiden työpaikkojen joukkoon tänä vuonna. Seinäjoen ravintolan työtyytyväisyys on pysynyt korkealla tasolla vuodesta toiseen. Laukkonen valittiin Vuoden McDonald’s-yrittäjäksi vuonna 2006.

”Seinäjoen ravintolassa on loistava ja sitoutunut henkilöstö, joka antaa energiaa myös yrittäjälle. Työ heidän kanssaan on monipuolista, ja olen nauttinut jokaisesta päivästä yrittäjänä”, toteaa Laukkonen.

Mika Rajamäki aloitti Seinäjoen ravintolan uutena yrittäjänä 1. maaliskuuta. Rajamäki on toiminut 16 vuotta yrittäjänä perheyrityksessä, joka myytiin vuonna 2012.

”Koin ahaa-elämyksen jo McDonald’sin yrittäjäkoulutuksen alkuvaiheessa. Huomasin pitäväni todella paljon työstä ja ihmisistä. McDonald’sin konsepti on vahva ja vaativa, mutta se on positiivinen asia yrittäjän näkökulmasta, sillä kaikkea ei tarvitse miettiä alusta asti itse, vaan voi keskittyä yrittäjyyteen ja yrittämiseen”, kertoo tuore McDonald’s-yrittäjä Rajamäki.

”Minut on otettu hyvin vastaan Seinäjoen ravintolassa, ja sain hyvän ravintolan kaikilla mittareilla mitattuna. Pohjanmaa on yrittäjien maakunta, ja Seinäjoki on kasvava ja kehittyvä kaupunki. Täällä on siis erinomaiset edellytykset menestyä McDonald’s-yrittäjänä”, Rajamäki jatkaa.

Seinäjoen McDonald’s on toiminut vuodesta 1996, ja siellä työskentelee 32 työntekijää.

Helsingin rautatieaseman BURGER KING® -ravintolassa huomioidaan tilan historia

Helsinki_Railway_Station_20050604

Perjantaina 21. helmikuuta avataan Suomen toinen BURGER KING® -ravintola Helsingin rautatieasemalla. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan ravintolasalin uudistustyössä on huomioitu paikan erityisarvo ja historia. Seuraavat BURGER KING® -ravintolat avataan Jyväskylässä ja Tuusulassa.

Eliel Saarisen suunnittelema rautatieasema on Helsingin ikoninen maamerkki, ja Saarisen kotimaisista töistä tunnetuin rakennus. Burger Kingin ketjujohtaja Mikko Mollbergin mukaan ravintolasaliin tehdyssä remontissa on kunnioitettu tilan historiaa. Pysyviin rakenteisiin, kuten seiniin ja kattoon ei ole tehty muutoksia. Uuden ravintolatilan suunnittelusta vastaa alallaan ansioitunut Sisustusarkkitehdit Gullstén–Inkinen Oy.

”Helsingin rautatieasema kantaa ainutlaatuista perintöä, jota pitää vaalia ymmärryksellä. Suunnittelun lähtökohtana oli tunnistaa tämän päivän tarpeet, sijaitseehan ravintola liikenteen solmukohdassa keskellä kaupungin vilkkainta ydintä”, toteaa sisustusarkkitehti Arno Puukko Gullstén–Inkiseltä.

Puukon mukaan ravintolatilan suunnittelussa Burger Kingin konsepti mukautui salin arkkitehtuuriin. Haasteena oli sovittaa Burger Kingin konsepti ja visuaalinen ilme saliin siten, että tilan juhlava luonne säilyy. Tilan suunnitteluratkaisuja tutkittiin useiden 3D-mallinnusten avulla.

”Vaikka kansainvälisillä ketjuilla on tiukat ohjeistot, suunnittelussa saimme luvan poiketa konseptiohjeistosta ja ottaa huomioon paikan erityisarvon ja historian”, Arno Puukko kertoo.

Koli-maisemamaalaus näkyvämmin esille

Ravintolasalista on avattu uudestaan kulkureitti odotushalliin. Ravintolan pääväylän varrelle on sijoitettu Suomen Rautatiemuseon kokoelmista valittuja historiallisia kuvia, joiden yhteydessä on käytetty Eliel Saarisen suunnittelemia kalusteita. Ravintolan asiakaspalvelutiski on sijoitettu salin takaosaan, jossa sijaitsee Eero Järnefeltin Koli-maisemamaalaus, joka pääsee nyt aiempaa näkyvämmin esille. Asiapalvelutiski sijaitsee paikassa, jossa se oli ensimmäisen ravintolan aikaan.

Uudessa BURGER KING® -ravintolassa suuret taustavalaistut kuvapinnat ja tilanrajaajat kalusteiden välissä jäsentävät tilaa pienempiin osiin, ja niiden avulla ryhmittyvät uusien ja vanhojen kalusteiden rajat. Kuvat rakentavat kerroksellista sisältöä uuden ja vanhan välille. Suunnittelussa on myös huomioitu, että kaikki alkuperäiset kalusteosat ja rakenteet voidaan palauttaa alkuperäiseen asuun. Ravintolassa on 210 asiakaspaikkaa.

Puukon mukaan kohteen suunnittelun onnistumisen edellytys on ollut hyvä yhteistyö Museoviraston, VR:n ja Restelin välillä.

”Näin ainutlaatuisen kohteen ollessa kyseessä uskon, että ravintolalla voidaan tavoittaa täysin uusia asiakasryhmiä ja muuttaa ennakkoluuloja.”

Jyväskylään ja Tuusulaan BURGER KING® -ravintolat

Jyväskylä ja Tuusula saavat ensimmäiset Helsingin ulkopuoliset BURGER KING® -ravintolat kevään ja kesän aikana. Tuusulan BURGER KING® -ravintola avaa ovensa toukokuussa HelmiSimpukka-aseman (entinen Shell) tiloissa. Kesäkuussa pääsevät jyväskyläläiset nauttimaan WHOPPER®-hampurilaisesta Shell-aseman yhteyteen tulevassa BURGER KING® -ravintolassa.

Rekrytointitarve uusiin ravintoloihin on noin 80 työntekijää. Henkilökunnan rekrytointi alkaa kuukauden sisällä.

”Syksyllä BURGER KING® -ravintolaverkoston laajeneminen kiihtyy, ja silloin avaamme lisää uusia ravintoloita sekä pääkaupunkiseudulla että muulla Suomessa”, kertoo Burger Kingin ketjujohtaja Mikko Mollberg.

Ask on Vuoden ravintola 2014

ask_on_vuoden_ravintola_2.ask_on_vuoden_ravintola_2.b757fe0d-d37e-46c6-9802-c293b2c396d3-main_image

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2014 -tunnustuksen helsinkiläiselle luomu- ja lähiruokaa taiteilevalle ravintolalle Ask. Vuoden ravintola -valinnasta vastaava perinteikäs gastronomien seura perustelee haastavaa valintaansa Askin makuelämysten, tunnelman ja palvelun ensiluokkaisella yhdistelmällä.

Kruununhakalainen Ask ammentaa tarjontansa mahdollisimman lähellä ja puhtaasti kasvaneista raaka-aineista. Askin annoksissa korostuvat pientuottajien luomu- ja biodynaamiset tuotteet sekä villiriista ja -kala.

”Ensiluokkaisten raaka-aineiden ominaisuuksien tuntemus ja niiden persoonallinen hyödyntäminen ovat Askissa huipputasolla. Ruoan lisäksi asetimme erityispainoa laadukkaalle palvelulle, jolla Ask erottautui tämän vuoden ravintolan valinnassa edukseen”, perustelee Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä Vuoden Ravintola 2014 -valintaa ja jatkaa:

”Kaikkinensa valinta oli erittäin haastava, sillä niin monta erinomaiseksi luokiteltavaa ravintolaa löytyy nyt myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Ruoanlaitossaan innovatiivinen ja silti vilpittömyytensä säilyttävä Ask täyttää hienosti paikkansa Vuoden ravintola 2014 -tunnustuksen arvoisesti.”

Vuoden ravintolan titteli toistamiseen samaan osoitteeseen

Vuoden ravintola -tunnustus osuu samaan osoitteeseen toista kertaa, sillä Helsingin Kruununhaassa, Vironkatu 8:ssa toimi 20 vuotta sitten Safka, Vuoden ravintola 1994.

Safkan jälkeen huoneistossa operoi kiitelty Luomo ja osoitteen fine dining -perinteitä jatkava Ask aloitti vuonna 2012.

Askin ravintoloitsijat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff ovat hakeneet kokemuksensa helsinkiläisten huippuravintoloiden lisäksi Pohjoismaista ja Etelä-Euroopasta ja inspiroituneet raaka-aineita kunnioittavasta ruoanlaitosta. Kansainvälinen kokemus näkyy myös palvelussa, jota Askissa saa suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi, norjaksi ja espanjaksi. Omistajapariskunta huomioi henkilökohtaisesti jokaisen asiakkaansa ja luo puitteiltaan miellyttävän ruokailuelämyksen. Positiivisesti yllättävänä kuriositeettina mainittakoon Askin alkoholiton mehumenu, joka on rakennettu viinisuositusten kaltaisesti jokaista 4 tai 8 ruokalajin menukokonaisuuden annosta tukemaan.

Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura, on myöntänyt arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Ask on 24. tunnustuksen saanut ravintola. Ruokakulttuuria vaaliva seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Suomen Gastronomien Seura ry:n Vuoden ravintola -tunnustukset

2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki

2012 Ravintola Muru, Helsinki

2011 Ravintola C, Tampere
2010 Ravintola Juuri, Helsinki
2009 Ravintola OLO, Helsinki
2008 Ravintola Postres, Helsinki
2007 Ravintola Savoy, Helsinki
2006 Ravintola Demo, Helsinki
2005 Ravintola George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2001 G.W.Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Ravintola Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1996 Lyon, Helsinki
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus
1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
1988 Ravintola Bellman
1987 Ravintola George, Helsinki
1986 Celine
1985 Palace Gourmet, Helsinki

www.gastronomit.fi,

www.facebook.com/SuomenGastronomienSeura

Rossosta pizzaa alkuruoaksi, pääruoaksi ja jälkiruoaksi

il-fuoco-divina

Il fuoco divina, Chorizomakkaraa, marinoitua punasipulia, jalapeñoa, salsakastiketta, juustoa, yrttisalaattia ja hunajajugurttia. 13,50, S-Etukortilla 11,50

Rosso-ravintolat nostavat helmi-maaliskuussa pizzat ja pizzojen tekijät esille. Näitä italialaisen keittiön kenties tunnetuimpia herkkuja juhlistetaan omalla pizzamenulla. Nyt pizzoja voi nauttia koko aterian läpi.

Alkupalaksi tai naposteluun sopii esimerkiksi Piatto, jossa on brie-juustoa, viikunahilloa ja balsamicoa.Pääruoaksi tarjolla on mm. Mafioso, joka sisältää mm. anjovista, keitettyä kananmunaa, perunaa ja smetanaa. Aterian päättää Dolce Persico, jossa on nimensä mukaisesti persikkaa sekä lisäksi leipäjuustoa, vaniljajäätelöä ja kinuskikastiketta, ja josta riittää hyvin vaikka kahdelle jälkiruoaksi.

pekko_jarvinen

 

Rossot ovat valinneet itselleen myös vuoden pizzapomon, joka tänä vuonna on Pekko Järvinen Hyvinkään Rossosta. 

Rossot ovat valinneet itselleen myös vuoden pizzapomon, joka tänä vuonna on Pekko Järvinen Hyvinkään Rossosta. Järvisen suunnittelema Il fuoco divina –Jumalainen tuli – löytyy myös pizzamenulta.

Pizza on kautta aikojen ollut Rosson asiakkaiden suosiossa. ”Klassikkopizzojen ideoijia ei ole tiedossa, mutta päätimme järjestää Rossojen keittiömestareille kisan, jossa he suunnittelivat omat nimikkopizzansa. Saimme aivan mahtavia uusia makuja pizzoihimme! Kisan jälkeen mestarit äänestivät kolmen kärjestä Rosson historian ensimmäisen Pizzapomon eli kotoisan italialaisesti Il Capo di pizzan. Kaikki tämän pizzamenun pizzat ovat kilpailun satoa.” Rosson Brand Manager Merja Helistö kertoo.

http://www.rosso.fi/rosso-ravintolat/

RAX Hyvinkäälle Invalidiliiton myöntämä Helppo liikkua -tunnustus

Rax buffet - Google Chrome_2014-01-29_14-13-45

Invalidiliiton Helppo liikkua -tunnus myönnettiin jo kolmatta kertaa Rax Ravintolat Oy:n ravintolalle. Tällä kertaa tunnuksen sai Rax Hyvinkää, joka sijaitsee Hyvinkäällä Kauppakeskus Willassa. Rax-ravintoloista vastaava Restel Oy on edelleen valtakunnallisesti ainoa Helppo liikkua -kampanjassa mukana oleva hotelli- ja ravintola-alan kumppani.

Kauppakeskus Willan Rax-ravintolan ravintolatiloja on muunneltu esteettömiksi yhteistyössä Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n asiantuntijoiden kanssa. Suunnittelussa on pyritty tekemään tiloista kaikille mahdollisimman helppoja liikkua. Rax:in henkilökunta on myös valmiina avustamaan ja palvelemaan apua tarvitsevia asiakkaita.

– Edelläkävijän rooli on aina haastava, mutta uskon, että asiakkaat alkavat arvostaa Helppo liikkua ‑tunnusta ravintolan sisäänkäynnin läheisyydessä. Sehän kertoo, että kaikki asiakkaat ovat tervetulleita, liikkuvat he sitten lastenvaunujen, rollaattorin, pyörätuolin tai isojen kantamusten kanssa, eikä pöytien väliin tarvitse ahtautua, kertoo Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE:n johtaja Kirsti Pesola.

Rax Hyvinkään henkilökunnalle esteetön liikkuminen ja toimiva palvelu ovat tärkeä asia

Rax Hyvinkään tunnuksen edellyttämät muutokset helpottavat kaikkien asiakkaiden liikkumista ravintoloiden tiloissa.

– Rax Hyvinkään konseptin mukainen sisustus ja selkeät opasteet helpottavat kaikkien asiakkaiden asioimista ravintolassa. Helpon liikkumisen myötä kiinnitämme erityistä huomiota myös henkilökunnan palveluvalmiuksiin, kertoo Rax -ketjun ketjujohtaja Riikka Hynninen.

Helpon liikkumisen lisääminen on Restelille osa yrityksen yhteiskuntavastuuta ja asiakasmukavuutta

Invalidiliiton Helppo liikkua -tunnuksen edellytykset huomioidaan jatkossa mahdollisuuksien mukaan kaikissa Restelin ravintoloissa, hotelleissa ja kylpylöissä. Edellytykset otetaan huomioon tulevaisuudessa myös Restelin toimipaikkauudistuksissa sekä uudisrakentamisessa. Tällä hetkellä muutoksia suunnitellaan kahteentoista jo olemassa olevaan kohteeseen, joista osa on ruokaravintoloita.

Helppo liikkua on Invalidiliiton valtakunnallinen kampanja, jonka tavoitteena on tehdä arjen liikkumisesta sujuvaa ja helppoa. Kampanjan avulla ihmisiä myös aktivoidaan kertomaan, mitkä ovat helppoja tai hankalia paikkoja liikkua. Helppo liikkua -sivuston kartan kautta jokainen voi jakaa omia kokemuksiaan esteettömyyteen liittyen. Invalidiliiton laatimat Helppo liikkua -kriteerit täyttävät palvelu tai kohde voi hakea Invalidiliitolta Helppo liikkua -tunnusta.

Lisätietoja Helppo liikkua -kampanjasta: http://helppoliikkua.fi/

www.rax.fi, www.restel.fi

Vallilaan avattiin 23.1. Subway® -ketjun uusin ravintola

Subway® -ravintolat lisääntyivät maassamme jälleen, kun Helsingin Vallilaan avattiin Subway® -ravintola tammikuussa. Helsingin tuore Subway® -ravintola sijaitsee osoitteessa Teollisuuskatu 21.

Vallilan uuden ravintolan yrittäjänä toimii Jarmo Saloranta. ”Olen aloittanut Subway-yrittäjänä Mäkelänkadun Subway-ravintolassa vajaa vuosi sitten. Ketju tarjoaa oivan tavan yrittäjyyteen ja siten menestykseen omalla työllä, mutta franchising -ketjuun kuulumalla,” Saloranta kertoo. Teollisuuskadun ravintola työllistää yhteensä 9 työntekijää.

”Kaikki ravintolamme ovat yksityisomistuksessa ja paikallisten franchising-yrittäjien ylläpitämiä. Ravintolaketjumme hakee koko ajan uusia yrittäjiä ja siten myös lisää liiketiloja aina kun sopiva paikka ilmaantuu. Vilkkaasti liikennöity Teollisuuskadun Subway tuo uudentyyppisen ravintolan Vallilan alueelle. Alueella on paljon työpaikkoja, mutta myös ohikulkevaa liikennettä jolloin take-away puoli korostuu varmasti enemmän,” Maajohtaja Petteri Lehtimäki kertoo.

Subway® -ravintoloiden suosio perustuu raikkaisiin raaka-aineisiin sekä vastapaistettuun leipään. Ketjun tärkeimpänä toiminta-ajatuksena on valinnanvapaus, jossa asiakas voi itse valita leipään mieleisensä täytteet. Maailman tunnetuinta täytettyä leipää kutsutaankin nykyään Suomessa nimellä subi®. Subway® -ravintolat Suomessa ovat osa kansainvälistä franchising-ketjua. Ketju avasi Suomessa ensimmäisen ravintolansa Helsinkiin vuonna 2000. Tämän jälkeen kasvuvauhti on ollut nopeaa: uusia ravintoloita on avattu ympäri Suomea ja tällä hetkellä Subway® -ravintoloita on maassamme jo yli 120. Subway® -ketju on maailman suurin ravintolaketju myymälöiden määrällä mitattuna. Tällä hetkellä Subway® -ravintoloita on ympäri maailmaa yli 41 000.