Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Sydänmerkin uusi keittokirja on arjen helpottaja

fc2tieeq97djjr1u489i

Sydänmerkki julkaisi tänään uuden Sydänruokaa-keittokirjan. Kirja opastaa kotikokin terveellisen ja herkullisen ruoan pariin. Inspiroivia ruokaohjeita löytyy niin arkeen kuin juhlaankin, kotiruoaksi ja vieraille tarjottavaksi.

– Halusimme osoittaa, miten helppoa on tehdä hyvää, terveellistä ja maukasta ruokaa monipuolisista raaka-aineista, sanoo Eeva Hietalahti, Sydänmerkin markkinointipäällikkö.

– Tahdomme ihmisten inspiroituvan tuoreiden kasvisten, marjojen, juuresten sekä kalan entistä monipuolisempaan ja runsaampaan käyttämiseen sekä nauttimaan niin kokkaamisesta kuin syömisestäkin. Keittokirjan ruokaohjeet toimivat arkiruoan käyttöohjeina, joita noudattamalla voi tuntea tekemisen ja onnistumisen iloa.

– Sydänruokaa ei ole terveysopas, vaan upea kaikille suunnattu keittokirja, joka antaa uutta puhtia kokkaamiselle, toteaa ruokatoimittaja Kenneth Nars.

Sydänruokaa-ohjeet tuovat hyvän olon: niissä on erityisesti kiinnitetty huomiota rasvan määrään ja laatuun sekä suolan, sokerin ja kuitujen määrään. Resepteissä suositaan Sydänmerkki-tuotteita, joita löytyy kaupoista tällä hetkellä noin 900.

Kirjauutuuden toimituskuntaan kuuluvat ruokatoimittaja Kenneth Nars sekä Sydänmerkin asiantuntijat Eeva Hietalahti, Mari Olli ja Laura Toivola.

Kirjan suositushinta on 22 euroa ja se on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista. Sitä voi tilata Sydänkaupasta: http://www.sydankauppa.fi

Ruokatorstai leipoo tarjoaa Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaat leivontaohjeet vuosien varrelta

bb60d5259a177365_400x400ar

Monet makeat leivontasuosikit ovat saaneet uuden makuvivahteen, mutta klassikoitakaan ei unohdettu. Tiikerikakun raidat maistuvat nyt lakulta. Kinuskin ja karpalon ihana yhdistelmä löytyy kuppikakuista.Ruokatorstai leipoo -kirjassa on 73 herkullista reseptiä, jotka on julkaistu vuosien varrella Helsingin Sanomissa.

Helsingin Sanomien lukijoiden suosikki on ollut jo vuosia amerikkalainen omenapiiras, jossa on vähän taikinaa ja runsaasti mehevää omenatäytettä.

Toinen ikisuosikki on maltailla ryyditetty saaristolaislimppu. Helppotekoinen ja hyvin säilyvä leipä sopiikin sekä arkeen että juhlaan.

Iltapalaksi kannattaa kokeilla vaikkapa savujuustopiirasta, jonka höysteeksi valmistuu viinirypäle-pähkinälisäke, tai chorizopizzaa, jonka kruunaa raikas tuoretomaattisalsa.

Kirjan reseptien tekijöinä ovat olleet ruokatoimittaja Katja Bäcksbackan lisäksi muutama hänen kollegansa Helsingin Sanomista sekä monet Ruoka-sivujen erinomaiset avustajat. Upeat kuvat ovat ruokaan erikoistuneiden valokuvaajien Elvi Ristan Elina Himasen Sami Revon Timo Viljakaisen ja Teppo Johanssonin ottamia.

Ruokatorstai leipoo  -kirjaa myydään Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä kirjakaupoissa (ovh. 32,90 euroa).

Kustannusosakeyhtiö Moreeni: Kantarelli ja kumppanit on keittokirja vahveroiden ystäville

kantarellijakumpp

Kantarellit ja suppilovahverot ovat kaikille tuttuja, helposti käsiteltäviä ja ennen kaikkea herkullisia sieniä, joita parhaina sienivuosina tuntuu löytyvän loputtomiin. Säilöminen kuivaamalla tai pakastamalla on helppoa, joten sieniä riittää usein seuraavaan satokauteen saakka. Ongelmana on vain keksiä riittävästi vaihtelua ruokaohjeisiin.

Kantarelli ja kumppanit vie sieniruoat aivan uuteen ulottuvuuteen. Kirjaan on koottu Katja Palmdahlin parhaat kantarelli- ja suppilovahveroreseptit. Mukana on niin liha-, kala- kuin kasvisruokiakin pikkusuolaisista piiraisiin ja keitoista pastaan – säilöntää unohtamatta. Pikanttia vaihtelua tuovat muun muassa aasialaisvaikutteiset kevätrullat ja vahverosämpylöiden kera tarjotut kanahampurilaiset.

Katja Palmdahl on ruotsalainen kokki ja ruokastylisti, joka on kirjoittanut useita keittokirjoja. Sienet, etenkin kantarellit, ovat hänen intohimonsa.

Katja Palmdahl: Kantarelli ja kumppanit

Ruotsinkielinen alkuteos Katjas kantareller

Suom. Jaana Palanterä

ISBN 978-952-254-184-0

1. painos 2014

Sidottu, 96 sivua

Ovh 28 €

Kustannusosakeyhtiö Moreeni on suomalainen kirjankustantaja, joka kustantaa yleistä tietokirjallisuutta, kaunokirjallisuutta ja ammattikirjallisuutta. Keskeisiä aihepiirejä ovat koti, ruoka ja sisustaminen, kädentaidot, luonto ja ympäristö, kulttuurihistoria, perinnerakentaminen sekä monet erilaiset harrastukset.

Ruokaa luonnosta tunteella

erakokki__makuja_kairasta.9f6f24de-5eaa-4504-ba5d-01a608838c15-main_image

Eräkokki – makuja kairasta kaupunkiin Marketta Kotilainen (toim.)

Eräkokkien resepteissä maistuu metsä ja tuulen puhuri järvellä. Kiehtova kattaus arkeen ja juhlaan syntyy kalasta, villivihanneksista, riistasta, sienistä ja marjoista. Käytössä koetellut reseptit tulevat kruununmetsien ja -vesien ammattilaisten keittiöistä ja leiritulilta. Mukana on kokeellisen keittiön antia, klassikoita sekä parhaita nuotioruokia.

Villiruokaa, luomua, lähiruokaa – aito, itse hankittu ja tavalla tai toisella luonnonläheinen ruoka on nyt suosiossa. Höyryävä rautukeitto, muheva peuranpaisti tai herkullinen marjapiirakka tuo tervehdyksen luonnosta. Luontoa kunnioittava kulinaristi omistaa villiruokaa nauttiessaan myös ajatuksen riistalle ja vedeneläville. Mikä olisikaan parempi tapa osoittaa arvostusta luonnon antimia kohtaan kuin pieteetillä valmistettu ruoka!

Eräkokki – makuja kairasta kaupunkiin
Marketta Kotilainen (toim.)
ISBN 978-952-6612-06-5
Metsäkustannus Oy
Kl 68.2
Ilmestyy 22.10.2013
Sid., 208 sivua, nelivärikuvitus
hinta 39 euroa

GUMMERUS: Pohjoisen herkut maistuvat koko kansan suussa

b9c476ba2f269ddf_400x400ar

Tiia Koskimiehen toimittamaan tyylikkääseen Pohjoisen herkut -keittokirjaan on koottu pitopalvelukokin Lyyli Huhtamellan ja hänen poikansa Marko Tiaisen valitsemia parhaita karjalaisia ja lappilaisia ruokia. Reseptien lisäksi kirjassa kerrotaan ruokiin liittyvistä perinteistä. Upeat lähikuvat herkullisista ruuista houkuttelevat tarttumaan kauhaan. Kirjan tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi, joten se sopii hyvin lahjaksi ulkomaalaisille ystäville tai liikekumppaneille.

Tiesitkö, että imelletty perunalaatikko on suomalainen erikoisuus, eikä vastaavaa ruokalajia ole tavattu muiden maiden keittiöissä? Tai että Vorschmack kuului Suomen marsalkka Mannerheimin lempiruokiin? Kirja etenee vuoden juhlien mukaan alkaen uudesta vuodesta ja päättyen jouluun. Reseptit ovat Huhtamellan suvussa pitkään kulkeneita ja ne herättävät makumuistoja: savupororieskat, karjalanpiirakat, ässäkeksit, kampanisut, tupinakukkoset, kalakukko…

Lyyli on kotoisin Pohjois-Karjalasta, jonka ruokakulttuuria hän haluaa vaalia ja tuoda kaikkien ulottuville maittavien reseptien muodossa. Lyylin pitopalvelu sijaitsee Saariselällä, minkä vuoksi lappilaisia herkkuja haluttiin tuoda mukaan.

“Pohjoisen herkut -kirja on syntynyt rakkaudesta karjalaiseen ja lappilaiseen ruokakulttuuriin. Ruokaohjeiden laatija Lyyli Huhtamella vaalii perinteitä poikansa Marko Tiaisen kanssa pitopalvelussaan Saariselällä. Kirjan ruokaohjeet on koottu pitopalvelun asiakkaille mieluisimmista ruokalajeista” , kirjan ideoinut ja toimittanut Tiia Koskimies kertoo kirjan synnystä.

Tiia Koskimies 
Tiia Koskimies on ruokakirjailija ja ruokatoimittaja, ja hän on toiminut käsikirjoittajana ja ohjaajana lukuisissa tv-ohjelmissa.

Lyyli Huhtamella 
Lyyli Huhtamella on Kiteeltä Saariselälle päätynyt pitokokki, joka on perehtynyt Lapin ja Karjalan perinneruokiin. Pitopalvelun hän perusti jo vuonna 1970. Lukuisat, vuodesta toiseen palaavat yritysasiakkaat arvostavat hänen suurella sydämellä valmistamiaan herkkuja. Lisäksi hän harrastaa mm. humanitaarista työtä minkä pitopalvelutöiltään ehtii.

Marko Tiainen 
Marko Tiainen, Lyylin poika, on vetänyt Saariselän ruoka- ja pitopalvelua ravintolakoulusta kokiksi valmistuttuaan vuodesta 2000 ja harrastaa mm. jääkiekkoa, moottorikelkkailua ja vapaapalokuntaa

Tiia Koskimies, Lyyli Huhtamella ja Marko Tiainen: Pohjoisen herkut – Traditional Tastes of the North 
128 sivua
Ovh. 36 €

Uutuuskirja tarjoilee Kuukausiliitteen ruokapalstan reseptit yksissä kansissa

Kiinakansi 1

Suomalaiset huippukokit Peppi Aralehto ja Ari Ruoho ovat kokanneet Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä ruokaa sesonginmukaisista raaka-aineista lähes kolmen vuoden ajan. Nyt reilun 40 raaka-aineen reseptit on koottu herkulliseksi keittokirjaksi.

Kaksi kokkia ja neljä vuodenaikaa. Hyvät pääraaka-aineet, joiden joukkoon on päässyt vain muutama tuontitavara, kuten appelsiini ja kahvi. Siinä lähtökohdat, jotka ovat ohjanneet Kuukausiliitteen ruokapalstan sisältöä tammikuusta 2010 lähtien. Lehden jokaisessa numerossa on esitelty yksi sesonkiin sopiva raaka-aine, josta Aralehto ja Ruoho ovat valmistaneet oman tulkintansa.

Raaka-aineiden valinta on perustunut Aralehdon ja Ruohon ruokafilosofiaan. Kumpikin suosii sesonginmukaisia, lähellä tuotettuja raaka-aineita sekä luonnonmukaisesti ja eettisesti tuotettua ruokaa. Myös kotikokin on helppo tarttua kirjan resepteihin, sillä kaikki raaka-aineet löytyvät kaupasta tai luonnosta ympäri Suomea.

Kirjan reseptit tarjoavat uusia lähestymistapoja maidon, sipulin ja maustepippurin kaltaisiin arkisiin raaka-aineisiin sekä kannustavat kokeilemaan hieman harvinaisempia kotimaisia herkkuja, kuten kuusenkerkkää, särkeä ja mangoldia.

Sesonkiajattelu toistuu myös kirjan rakenteessa. Raaka-aineet on jaettu kahdeksaan ruokavuoden sesonkiin, joita ovat vuodenaikojen lisäksi pääsiäinen, juhannus, sadonkorjuu ja joulu.

Reseptit laatineet Peppi Aralehto ja Ari Ruoho työskentelevät suomalaisissa huippuravintoloissa, Aralehto kokkina ravintola Savoyssa ja Ruoho keittiöpäällikkönä ravintola Nokassa. Kumpikin on voittanut Vuoden kokki -palkinnon. Aralehto ja Ruoho ovat naimisissa keskenään, ja heillä on kaksi lasta. Kirjan tekstit ovat Kuukausiliitteen toimittajaJouni K. Kemppaisen käsialaa, ja kuvat on ottanut arvostettu ruokavalokuvaaja Juha-Pekka Laakio.

Kuukausiliitteen Keittokirja on myynnissä viikosta 44 alkaen Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa (ovh. 44 euroa).

Peppi Aralehto – Ari Ruoho – Jouni K. Kemppainen: Kuukausiliitteen keittokirja
ISBN 978-952-5557-59-6
200 sivua, ovh. 44 euroa
Kovakantinen

Kustantaja: HS Kirjat

Iloinen kasviskeittokirja perheen pienimmille

makumetkuja_murusille_kan.1d6b0f02-cc1a-42eb-bd05-38c7a328380f

Makumetkuja murusille: Pienen eläinten ystävän keittokirja tarjoaa mukavia kokkaushetkiä perheen pienimmille yksin ja yhdessä vanhempien kanssa. Monipuolisten reseptien avulla eri-ikäiset pikkukokit pääsevät valmistamaan niin perinteisiä ruokia kuin uudempiakin herkkuja, jotka kaikki valmistuvat täysin kasvisperäisistä aineksista.

Mukana on runsaasti sekä suolaisia että makeita reseptejä, jotka yhdessä veikeän piirroskuvituksen kanssa innostavat koko perheen kokkaamaan yhdessä. Värikäs keittokirja sisältää maukkaiden reseptien lisäksi tärkeää kasvisruokatietoutta sekä pienille kokeille että heidän vanhemmilleen.

aarni_janiksen_porkkanasa.7b297341-2208-4866-9539-8876727e07ba

Kirjan tekijät ovat kokenut kasviskokki ja -keittokirjailija Inna Somersalo sekä taitava kuvittaja ja kahden pienen lapsen äiti Elina Kauppila. Kirjailijat valmistavat kirjan ruokalajeja Helsingin Kirjamessujen yhteydessä järjestettävän Viini, Ruoka & Hyvä elämä -tapahtuman näytöskeittiössä perjantaina 25.10.

Inna Somersalo ja Elina Kauppila: Makumetkuja murusille: Pienen eläinten ystävän keittokirja

Kuvitus: Elina Kauppila

Finn Lectura, 2013, 96 s., ovh. 22,00 €

Kirkon Ulkomaanapu: Kirjallinen keittokirja Naisten Pankilta

7617bd863a24f789_lrg

Vapaaehtoisverkosto Naisten Pankin aktiivijäsenet Reetta Meriläinen ja Johanna Pentikäinen ovat julkaisseet reseptejä ja kaunokirjallisuutta yhdistävän keittokirjan. Kirja julkistettiin tänään.

Naisten Pankin keittokirjan idea syntyi Helsingin Sanomien entisen päätoimittajan Reetta Meriläisen ja tutkija-kirjailija Johanna Pentikäisen keskusteluista, joissa pohdittiin molemmille läheisiä asioita: Naisten Pankkia, kirjoja ja ruokaa.

“Ruoka valikoitui teemaksi, koska halusimme etsiä suomalaisia ja kohdemaiden naistenpankkilaisia yhdistävää, valoisaa ja voimaannuttavaa aihepiiriä”, Meriläinen ja Pentikänen kertovat.

Lautasellinen iloa -kirjassa yhdistyvät Naisten Pankin kohdemaiden etniset reseptit suomalaisnaisten lempiruokiin. Reseptejä on Guatemalasta, Liberiasta, Palestiinalaisalueilta ja Kambodzasta, joten ne tarjoavat mahdollisuuden vierailla eri mantereiden ruokaperinteissä. Suurin osa näistä resepteistä on koottu Naisten Pankin tukemissa hankkeissa työskenteleviltä. Esimerkiksi palestiinalaiset reseptit on kerätty Naisten Pankin hankkeen kokkauskurssille osallistuvilta naisilta.

Suomalaisia reseptejä ovat lahjoittaneet puolestaan Naisten Pankin tukijat. Näissä resepteissä on mukana niin perinneherkkuja kuin uusia ideoita eri kausien ruoanlaittoon.

Naisten Pankin keittokirjassa ruokaa tarkastellaan myös kaunokirjallisesti. Mielen ravinnoksi kirja tarjoaa kahdeksan valiokirjailijan tekstit. Kirjallisen lusikkansa soppaan työnsivät Irja AskolaHannu-Pekka Björkman,Laura HonkasaloLeena LehtolainenSinikka NopolaAki OllikainenJari Tervo ja Ilpo Tiihonen.

Lautasellinen iloa -kirja tukee Naisten Pankkia, joka edistää kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa.

Ihanat marjat on kesän kaunein keittokirja ja mainio tietopaketti

Kotimaiset marjat tarjoavat estetiikkaa, elämyksiä, iloa ja makujen juhlaa keväästä myöhäiseen syksyyn. Ihanat marjat on houkuttelevan kaunis selailuteos, mainio keittokirja sekä erinomainen tietopaketti marjojen ominaisuuksista, terveysvaikutuksista ja käytöstä. Lumoudu marjoista!

Villimarjojen kuningatar on valloittavan aurinkoinen, tehokas tyrni. Prinsessoja ovat hurmaava metsävadelma ja suloinen mesimarja. Prinssiksi kruunataan suonlaidan juovuttava juolukka. Puutarhamarjoista mustaherukka on todellinen tehoterttu ja marjatuomipihlaja sykähdyttävä yllättäjä.

Luonnonmarjoista ensimmäisenä kypsyvä ahomansikka jatkaa herkutteluhetkiä pitkälle elokuulle. Heinäkuussa marjasato on monipuolisen runsas, ja elokuu on varsinainen puutarhamarjojen syönti- ja säilöntäkuukausi.

Marjatietouden ohella Ihanat marjat on myös mainio keittokirja, josta löytää suloisen ahomansikkakakun lisäksi erilaiset piirakat, puurot, kiisselit, juomat, salaatit, muffinit, korput ja hillot. Marjoista on moneksi.

”Marjojen kauneus, värikkyys ja makujen loputon runsaus innostivat minua oman näköiseni marjakirjan tekemiseen. Intoani lisäsivät vähemmän käytettyjen ja uusien marjalajien maistelut, ruokakokeilut, reseptien laadinta sekä näissä kaikissa vaiheissa koettu tekemisen ilo ja tulosten jännittäminen. Marjoista kirjoittaminen liittyy myös siihen, että olen aina halunnut syödä terveellisesti”, kirjailija Kirsti Eskelinen kertoo.

Kirsti Eskelinen
Suonenjokelainen keruutuotealan opettaja Kirsti Eskelinen on kirjoittanut tätä ennen teoksen Sienestäjän suosikit(Gummerus, 2012) ja suorittanut mm. keruutuotetarkastajan erikoisammattitutkinnon. Hän kirjoittaa ruoka-aiheisia artikkeleita useisiin lehtiin ja hänet on palkittu monissa reseptikilpailuissa. Ainekset ennakkoluulottomaan kokkailuun hän saa puutarhastaan ja lähimetsistä.

Ihanat marjat. Villimarjat, puutarhamarjat, reseptit
160 sivua
Ovh. 33 €

Gummerus
Lehtori Kaarle Jaakko Gummerus aloitti kustannustoiminnan yhdessä vaimonsa Gustavan kanssa vuonna 1872. Kaarle Jaakko ja Gustava halusivat kantaa kortensa kekoon kansan valistamiseksi ja julkaista painotuotteita huviksi ja hyödyksi kaikille Suomen kyläläisille.

Gummerus toimii edelleen suomalaisena perheyhtiönä, jonka omistajat ja henkilökunta kunnioittavat Kaarle Jaakon alkuperäistä liikeideaa “huviksi ja hyödyksi”. Julkaisemme kotimaista ja suomennettua kaunokirjallisuutta sekä tieto- ja harrastekirjoja. Kustannusohjelmaamme kuuluvat myös sanakirjat ja kielten kirjat sekä digitaaliset- ja mobiilituotteet.www.gummerus.fi

HS Kirjat: Ruokatorstain kesä -keittokirja tuo kesän kielen päälle

Uutuuskirja kokoaa yhteen Helsingin Sanomien ruokasivujen maistuvimmat kesäreseptit ja Suomen suven parhaat maut

Munkit, uudet perunat, sillit ja mansikat. Ravut, sienet, hillot ja riistapaistit. Odotettu uutuuskirja Ruokatorstain kesä sisältää noin 180 Helsingin Sanomissa julkaistua reseptiä ja kuljettaa lukijan kevään juhlista myöhäisen syksyn makuihin. Matkanvarrella se antaa vinkkejä vappupiknikille, valmistujaisjuhliin ja juhannukseen, opettaa keittämään ravut oikein ja neuvoo, kuinka syyssato säilötään pitkän talven varalle.

Kirjan on toimittanut Helsingin Sanomien pitkäaikainen ruokatoimittaja Katja Bäcksbacka. Reseptit ovat Bäcksbackan sekä ruokasivujen vakituisten avustajien Henri AléninElina JyväksenSuvi Rüsterin ja Eeva Kolun sekä muutamien Helsingin Sanomien toimittajien käsialaa. Kirjan upeat ruokakuvat on ottanut Elvi Rista. Ruokatorstain kesä on jatkoa suositulle Ruokatorstain joulu -kirjalle, joka ilmestyi muutama vuosi sitten.

Kesän kielen päälle tuo esimerkiksi kirjan helppo juhannusherkku:

Grillatut persikat ja hunaja-timjami-mascarpone:

4 persikkaa

250 g mascarponejuustoa

1 rkl hunajaa (tai maun mukaan)

1 tl tuoretta timjamia

Puolita persikat ja grillaa puolikkaita, kunnes ne ovat pehmeitä. Persikat saavat tummua grillissä.

Sekoita mascarpone haarukalla pehmeäksi ja lisää joukkoon hunaja ja timjami.

Tarjoa grillattujen persikoiden kanssa.

Helsingin Sanomien julkaisema Ruokatorstain kesä on myynnissä Sanomatalon Kulmassa (Elielinaukio 1, Helsinki), Helsingin Sanomien verkkokaupassa HS.fi/kauppa sekä hyvin varustetuissa kirjakaupoissa viikosta 19 alkaen (ovh. 32,90 euroa).