Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Maailma juhlii maitoa huomenna

kolme-maitolasia

Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido

Huomenna 1.6. on Maailman maitopäivä.  Maito ja Terveys ry järjestää maitopäivän kunniaksi Maitoaamutilaisuuden “Maito 100-vuotiaassa Suomessa”. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä avaa tilaisuuden. Hän on maidontuottaja Pertunmaalta.

Maito kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin

– Maito on ollut pitkään kiinteä osa suomalaista ruokakulttuuria ja pitää sitkeästi pintansa edelleen, toteaa ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

– Sellaisenaan suomalainen maito on suoranainen superfood ja aivan loistava raaka-aine monenlaisiin ruokiin. Syväniemi kertoo Maitoaamussa Maidosta ja maitovalmisteista ruokakulttuurissamme ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Ravitsemusterapeutilta kysytään maidosta

– Suomalaiset ovat tunnetusti maitokansaa, muistuttaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Hän puhuu Maitoaamussa aiheesta “Maito ennen ja nyt – yksin ja yhdessä”. Hän kertoo maitovalmisteiden vaikutuksesta suomalaisten ravitsemukseen ennen ja valottaa, millaista maitokeskustelu on vastaanotolla 2000-luvun Suomessa.

– Maito ja maitovalmisteet puhututtavat kansaa nykyisin paljon. Ravitsemusterapeutin vastaanotolla kysytään viikoittain maidottomuuden ruokavalion vaikutuksesta terveyteen. Mitä hyvää maitovalmisteista löytyy ja kenen kannattaa maitovalmisteita vähentää?

Maitoaamussa julkistetaan Maitolähettiläs 2017

Maitoaamu-kutsutilaisuus järjestetään Maailman maitopäivän kunniaksi ravintola Töölönrannassa. Tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja maidosta ja maitovalmisteista sekä julkistetaan, kuka on Maito ja Terveys ry:n Maitolähettiläs 2017.

Tapahtumia ympäri maailman

Maailman maitopäivää juhlistetaan kesän kynnyksellä ympäri maailman. Päivää vietetään muun muassa Zimbabwessa, Nepalissa, Japanissa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Irlannissa, Kanadassa, USA:ssa, Chilessä ja meillä Suomessa.

Maitopäivän viettoa koordinoi FAO tänä vuonna 17. kertaa. Päivän vieton tarkoituksena on muistuttaa maidon tärkeästä osasta ihmisten ravitsemusta. Suomessa Maitopäivää vietettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1936.

#Maitopäivä #WorldMilkDay #Maitolähettiläs

Tapahtumista maailmalla Global Dairy Platformin sivuilla http://www.worldmilkday2017.com/

FAO:n sivuilla on tietoa edellisten vuosien Maailman Maitopäivän vietosta http://www.fao.org/economic/est/est-commodities/dairy/school-milk/15th-world-milk-day/en/

Maitojen valikoima on laajentunut 50 vuodessa valtavasti – Kuukauden maitojuoma on Pulssin tasaus

2626601492601850721

Maitojen valikoima on laajentunut 50 vuodessa valtavasti
Kuukauden maitojuoma on Pulssin tasaus

Nykykuluttaja voi valita kaupasta maitonsa mm. rasvapitoisuuden, laktoosipitoisuuden, tuotemerkin, proteiini- ja kalsiumpitoisuuden perusteella. Valikoima on valtavan laaja.

Näin on ollut vain lyhyen aikaa. Ennen vanhaa juotiin omasta lehmästä lypsettyä maitoa tai ostettiin irtomaitoa kannuun. Vasta 1960-luvun alkupuolella rasvatonta maitoa ja kulutusmaitoa saattoi ostaa pullotettuna kaupasta.

1960-luvun puolivälissä muovipusseja kokeiltiin maidon pakkauksina. Litran pahvinen tölkki tuli markkinoille vuonna 1968. Seuraavana vuonna maitovalikoima laajeni kevytmaidolla, jonka rasvapitoisuus oli tuolloin 2,5 %. Rasvapitoisuutta muokattiin 1970-luvun lopussa ja 1980-luvun alussa, ja 1995 se laskettiin nykyiseen 1,5 %:iin. Ykkösmaito tuotiin markkinoille 1988.

Huhtikuun maitojuomaohje on 1970-luvulta

Kuukauden maitojuoma on “Pulssin tasaus” vuodelta 1976 koululaisten juomaohjekilpailun parhaista. Katso video.

Kouluhallituksen ja Maito ja Terveys ry:n yhteistyössä järjestämän kilpailun tavoitteena oli lisätä terveellisten juomien ja välipalojen käyttöä ja kehittää oppilaiden luovaa toimintaa sekä aloite- ja arviointikykyä. Hyvän nimen lisäksi vaatimuksena oli omaperäisyys, maittavuus, taloudellisuus ja ravitsevuus. Kilpailu oli osa ravinto- ja liikuntakampanjaa.

Kilpailun parhaimmistosta tehtiin kirjanen “Kaneli-Kallen ja Piparminttu-Pipsan maitojuomaohjeita”. Siihen on koottu 80 erilaista ohjetta. Juomaohjeet on jaoteltu pääraaka-aineen mukaan: maitojuomat, jäätelöjuomat, jogurttijuomat, piimäjuomat ja muut maitovalmistejuomat. Lisäksi juomista kerrotaan, mihin tilanteeseen ne sopivat sekä ravintosisältö. Kirjasen ulkoasun ja kuvituksen toteutti Marjaliisa Pitkäranta.

“Pulssin tasaus” on piimäjuoma, joka sopii lenkin jälkeen. Juomassa on piimää, puolukkajuomaa, mustaherukoita ja hunajaa. Juomakilpailun voittajaksi valittiin “Pinaattipaukku”, jossa on maustamatonta jogurttia, pinaattia, appelsiinia, sokeria ja maitoa.

Pulssin tasaus lenkin jälkeen
(1 annos)

1 dl piimää
½ dl puolukkajuomaa
3 rkl mustaherukoita
3 tl hunajaa

Sekoita aineet keskenään.

Pinaattipaukku aamujuomaksi
(1 annos)

¾ dl maustamatonta jogurttia
1,5 rkl pakastepinaattia
½ appelsiinia
1 rkl sokeria
½ dl maitoa

Sekoita aineet hyvin tehosekoittimella.

Kuukauden maitojuoma: Jogurtista ja marjoista saa nopeasti hyvää ja maukasta

2626601489561603534

Jogurtista ja marjoista saa nopeasti hyvää ja maukasta
– maaliskuun maitojuoma on jogurttipirtelö

Maustamattomasta jogurtista, pakastemarjoista ja kaurasta pyöräytetyt jogurttijuomat ja smoothiet ovat pettämätön aamu-, väli- tai iltapala. Herkullinen pirtelö sopii myös jälkiruuaksi.

Ravintosisällöltään monipuolinen juoma pitää nälän poissa pitkään. Se on nopea ja helppo valmistaa ja makuun saa vaihtelua valitsemalla eri marjoja tai marjayhdistelmiä, nyt kevättalvella pakastimesta.

Maaliskuun maitojuoma, Elinan jogurttipirtelö, riittää koko perheelle. Raikkaasta pirtelöstä saa neljä isoa lasillista tai kuusi pienempää. Se myös säilyy jääkaapissa seuraavaankin päivään. Katso pirtelön valmistus videolta

Elinan jogurttipirtelö

½ l pakastemarjoja
1 l rasvatonta maustamatonta jogurttia
noin 1 dl kauraleseitä  TAI  2-3 rkl kaurapuuteria
2-3 rkl sokeria

Vatkaa ainekset kuohkeaksi tehosekottimessa. Nauti!

Kuukauden maitojuoma: Kuuma maitokaakao lämmittää ulkoilun jälkeen

2626601487138519144

Maito ja Terveys ry:n kuukauden maitojuoma on kuuma maitokaakao. Katso videolta, miten valmistus sujuu 10-vuotiaalta koululaiselta.

Kuuma kaakao lämmittää sopivasti ulkoilun jälkeen ja sopii hyvin välipalaksi voileivän ja hedelmän kera. Talvilomalaiselle maitokaakao on hyvä juoma mm. hiihtolenkin, luistelun tai pulkkamäen jälkeiseen palautumiseen.

Jo alakouluikäinen osaa valmistaa maitokaakaon itse. Se on helppo kuumentaa mikroaaltouunissa, tosin ihan pientä koululaista on hyvä auttaa kuuman mukin nostamisessa.

Kaakaota voi myös maustaa. Kokeile vaikka kanelia, kardemummaa tai tulisuuden ystävälle chiliä. Juhlavamman kaakaon saa, kun vaahdottaa rasvatonta maitoa tai kermaa kaakaon pinnalle.

Maitokaakao on paitsi hyvän makuista myös ravitsevaa. Siitä saa kaikki maidon hyvät ravintoaineet. Siinä on mm. proteiinia, B-ryhmän vitamiineja, kalsiumia, D-vitamiinia, jodia.

Maito – mitä se on?

glass-of-milk

Maito kaikessa viileydessään herättää intohimoja. Siitä puhutaan paljon sosiaalisessa mediassa. Toiset paheksuvat sen käyttöä ihmisravinnoksi, toiset korvaavia tuotteita kasvien maailmasta. Myös maidon väri on jatkuvan pohdinnan kohde, onko se aito. Mutta mitä se oikeastaan on, lehmänmaito?

Ihminen on vuosituhansia sitten oppinut käyttämään eläinten maitoa arvokkaana ravinnonlähteenä, sillä maito on tiivis ravintoainepaketti. Siinä on vesi- ja rasvaosat. Vesiosassa on laktoosia eli maitosokeria, proteiinia, vesiliukoisia vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten kalsiumia ja jodia. Maidon rasvaosa sisältää rasvan lisäksi mm. rasvaliukoisia vitamiineja. Rasvattomissa ja vähärasvaisissa maitovalmisteissa rasvaliukoisia ravintoaineita on vähemmän tai ei lainkaan, mutta kaikki vesiliukoiset ravintoaineet ovat tallella.

Maidon läpinäkymätön väri johtuu rasvasta, proteiineista ja kivennäisaineista. Maidon kaseiinimisellit ja rasvapallot heijastavat maitoon tulleet valonsäteet, joten maito näyttää valkoiselta. Kun maidon rasva poistetaan, maito muuttuu läpinäkyvämmäksi ja saa sinertävän vivahteen.

2626601472711584057

Kaavio: Kolmesta maitolasillisesta saa ravintoaineita seuraavasti (% päivän suosituksista, Valtakunnalliset ravitsemussuositukset 2014). Lähde: Fineli, THL

 

Maito lypsetään lehmästä

Maitovalmisteilla on nimisuoja. Maidoksi saa kutsua vain utareista erittynyttä tuotetta, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään. Maidossa voi olla eri määrä rasvaa kuin raakamaidossa. Sen sijaan kun maidosta poistetaan laktoosi, sitä ei saa enää kutsua maidoksi, vaan maitojuomaksi.

Maitovalmisteita ovat yksinomaan maidosta ja muista valmistuksen kannalta tarpeellisista aineista valmistettu kerma, voi, juusto, jogurtti, viili ja lainsäädännössä listatut muut tuotteet.

Maitovalmisteita jäljittelevissä tuotteissa ei saa käyttää nimityksiä maito, voi, juusto tai jogurtti. Esimerkiksi nimitys jogurtinkaltainen valmiste ei ole sallittu. Nimityksiä säädellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa 1308/2013 liitteen VII osassa III. Asetusta on sovellettu tammikuun 2014 alusta lähtien.

Herkkää elintarviketta valvotaan tarkkaan

Koska maito on herkkä elintarvike, sitä valvotaan tarkasti. Maitohygienialainsäädäntö edellyttää, että raakamaidosta eli tuottajamaidosta tutkitaan säännöllisesti mm. bakteerimäärä, solupitoisuus ja mikrobilääkejäämät.

Maidon ja maitovalmisteiden laadunvalvonta perustuu meijereiden omaan laatujärjestelmään ja viranomaisten maidontarkastuksiin. Maidon laadunvalvonta koskee kaikkia maidon käsittelyyn liittyviä toimintoja tuotantotiloilta kauppaan saakka.

Kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset ottavat omalla valvonta-alueellaan kuljetuserästä, meijeristä, kaupasta ja ravitsemisliikkeestä näytteitä laitosten omavalvonnan toimivuuden varmistamiseksi. Lain toteutumisen valvonta ja ohjaus kuuluvat Elintarviketurvallisuusvirastolle.

Suomalainen lähdevesi palkittiin maailman parhaana

palkittu-premium-0.33l-still_200mmpalkittu-premium-0.33l-sparkling_200mm

Suomalaisen lähdevesiyrityksen Finn Springin lähdevesi palkittiin täysin pistein Brysselissä Superior Taste Award -kilpailussa kesäkuussa.

Palkinnon voitti SPRING AQUA Premium -lähdevesi, jonka design-pullo toimii symbolina myös Finn Springin brändiuudistukselle. Finn Spring on uudistanut brändinsä ja tuotteidensa ilmeet kevään 2016 aikana. Uudistuksen lähtökohtana oli palkittu SPRING AQUA Premium -pullo, jonka myötä Finn Spring halusi tuoda perusvesien valikoiman lähemmäksi premium-maailmaa.

Brändiuudistuksen myötä pullojen ilme on muuttunut selkeämmäksi ja tuotteet tuovat nyt paremmin esiin Finn Springin arvoja, joista tärkeimpiä ovat suomalaisuus ja perheyrityksen tarina. Brändiuudistuksen yhteydessä myös Finn Springin verkkosivut ja somekanavat ovat kokeneet muodonmuutoksen. Keväällä tuoteperheeseen lanseerattiin myös SPRING Voimajuomat -hyvinvointijuomakategoria.

Keski-Pohjanmaalta Multilan ja Anttilan lähteistä nostettava Finn Springin lähdevesi on myös tunnustettu maailmalla Superior Taste Award -kilpailussa, jossa SPRING AQUA Premium -lähdevesi sai täydet kolme tähteä ja SPRING AQUA Premium hiilihapollinen lähdevesi kaksi tähteä. Organisaation tuomareina on 15 arvostettua ruoka- ja sommeliervaikuttajaa ympäri Eurooppaa. Tuomaristo arvioi tuotteet sokkotestinä.

– Olemme aina ymmärtäneet lähdevetemme ensiluokkaisen laadun, perustuuhan koko toimintamme tälle upealle luonnon raaka-aineelle. Olemme hyvin otettuja SPRING-lähdevesien saamasta kansainvälisestä arvostuksesta. Palkinnot tuovat lisäarvoa ja vahvistavat lupaustamme maailman parhaasta vedestä, Finn Springin hallintojohtaja Virpi Ali-Haapala iloitsee.

Saclà tuo peston puristettavaan Squeeze A Little -pakkaukseen – Saclà Enjuice -luomutäysmehuissa maistuvat hedelmät ja vihannekset

9874ffa2d281fb3f_800x800ar

Antipastoista, pastakastikkeista ja pestoista tunnettu italialainen perheyritys Saclà helpottaa peston käyttöä arjen ruuanlaitossa ja laajentaa valikoimaansa myös täysmehuihin. Uudet Squeeze A Little -pestot on pakattu kätevään, puristettavaan muovipulloon, ja pakkaus säilyy avattuna jääkaapissa neljä viikkoa. Saclà Enjuice -hedelmä- ja vihannestäysmehut ovat valikoima 100 % luomutäysmehuja. Alansa markkinajohtaja Italiassa on valmistanut elintarvikkeita Piemonten alueen hedelmällisestä sadosta jo yli 70 vuoden ajan.

Saclà Squeeze A Little Pesto – Tuttu maku entistä kätevämmin

Saclà on tunnettu laajasta pestovalikoimastaan. Uudet Squeeze A Little -pestot on pakattu käteviin muovipulloihin, joista on helppo annostella sopiva määrä pestoa pakkausta puristamalla. Uutuus myös säilyy avattuna pidempään kuin perinteinen, lasipurkkiin pakattu pesto: avattu pakkaus säilyy jääkaapissa neljä viikkoa. Suoraan pakkauksesta annosteltuna pesto sopii erinomaisesti esimerkiksi leivän päälle, salaattiin, pitsoihin, pastakastikkeeksi, dippailuun sekä käytettäväksi ketsupin sijaan.

Saclà Squeeze A Little Pesto Basilika
, 270g, on käyttövalmis, perinteinen genovese-pestokastike, joka säilyy avattuna jääkaapissa 4 viikon ajan.

Saclà Squeeze A Little Pesto Chili & Tomaatti , 270g, on käyttövalmis, chilillä ja tomaatilla maustettu pikantti pestokastike, joka säilyy avattuna jääkaapissa 4 viikon ajan.

bcbe9f23b9f04cb4_800x800ar

Saclà Enjuice -hedelmä- ja vihannestäysmehut tuovat kesän sadon pulloon

Saclà laajentaa valikoimaansa antipastoista, pestoista ja pastakastikkeista täysmehuihin: Saclà Enjuice on valikoima laadukkaita luomutäysmehuja, jotka on valmistettu tuoreena puristettujen hedelmien ja vihannesten mehusta. Mehuihin ei ole lisätty sokeria eikä säilöntä- tai väriaineita. Kierrätettävään lasipulloon pakatut täysmehut säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä 15 kuukautta, avattuna jääkaapissa noin kolme vuorokautta. 250 ml pullo on kätevä ottaa mukaan evääksi.

Saclà Enjuice -täysmehuista tulee myyntiin neljä makua:

Omena & selleri
Verigreippi & omena
Omena, mansikka & banaani
Omena, appelsiini & porkkana

Saclà Enjuice -täysmehut ovat herkullisia sellaisenaan, mutta ne soveltuvat erinomaisesti myös jälkiruokiin ja drinkkeihin:

Mehujäät: Valmista omat mehujäät Saclà Enjuice -täysmehuista lisäämällä mehun joukkoon hedelmänpaloja tai jugurttia ennen jäähdytystä.

Cocktailit ja drinkit: Lisää Saclà Enjuice -täysmehuun kuohuviiniä tai valmista mehuista muita drinkkejä, cocktaileja tai booleja.

Vinegretit ja maustaminen: Lisää Saclà Enjuice Omena & selleri -täysmehuun oliiviöljyä, sitruunamehua ja mustapippuria, niin saat herkullisen vinegretin salaatille ja lämpimille vihanneksille. Lisää Saclà Enjuice Omena, appelsiini & porkkana -täysmehuun inkivääriä ja limeä, niin saat täydellisen kastikkeen maustamaan hedelmäsalaatin.

Lisää reseptivinkkejä: www.enjuice.it

Tuotetiedot    

Saclà Squeeze A Little Pesto Basilika , 270g, hinta noin 4,50 euroa, myynnissä välittömästi

Saclà Squeeze A Little Pesto Chili & Tomaatti , 270g, hinta noin 4,50 euroa, myynnissä välittömästi

Saclà Enjuice -täysmehut , 4 eri makua, 250 ml, hinta noin 3 euroa, tulee myyntiin toukokuussa 2016

Rasvattoman koulumaidon voittokulku jatkuu

2016-03-23 12_20_32-Otatastalautasmallia.pdf - Nitro Reader 3

Rasvattoman koulumaidon voittokulku jatkuu 

Koulumaitolaaduista rasvatonta oli viime lukuvuonna (2014–2015) 67 prosenttia kouluissa käytetystä maidosta. Luku kasvoi edellisestä vuodesta prosentilla.

Ykkös- ja kevytmaito olivat melko tasavahvat. Kevytmaidon osuus koulumaidoista oli 16 ja ykkösmaidon osuus 14 prosenttia. Täysmaidon osuus, vajaa kolme prosenttia, pysyi lähes samana kuin edellisinä lukuvuosina. Sitä käytetäänkin kouluissa pääasiassa ruuanvalmistusmaitona. Siksi sen osuus ei juuri muutu.

Valikoima kasvattaa kokonaiskulutusta

Koulumaito maistuu oppilaille paremmin, kun tarjolla on useampi maitolaatu. Jos koulussa on samaa maitoa kuin kotiin ostetaan, se päätyy varmemmin oppilaan lasiin.

Suurin osa suomalaisista glögin ystävistä aloittaa glögikauden pikkujouluaikaan

ynxtrst0pgxuyjbffihj

Glögit tulevat myyntiin jo lokakuussa, mutta Suomessa glögikausi ajoittuu vahvasti marras-joulukuulle. Viinimaa.fi:n lukijoille marraskuun lopulla tehdyssä kyselyssä 44 prosenttia vastaajista kertoi glögikauden alkavan pikkujouluajasta.

Neljäsosa vastaajista kertoi nauttivansa ensimmäiset glögit viimeistään marraskuun alussa. Myös alkutalven säällä on merkitystä: runsas kymmenesosa vastaajista aloittaa glögikauden vasta talvisen sään myötä. Niin ikään runsas kymmenesosa kertoi juovansa ensimmäisen glögikupillisen vasta pari viikkoa ennen joulua. Neljä prosenttia vastaajista nautiskelee glögistä läpi vuoden. Kyselyyn vastasi 1277 Viinimaa.fi:n lukijaa.

Innokkaimmat glögin juojat löytyvät 31–40-vuotiaista

Glögi kuuluu jouluun kaikissa väestöryhmissä, mutta Altian tekemien kuluttajatutkimusten mukaan innokkaimpia glögi-ihmisiä ovat 31–40-vuotiaat pariskunnat. Heidän joukossaan on eniten niitä, jotka nauttivat glögiä säännöllisesti läpi kauden (loka–joulukuu). Säännöllisissä glögin juojissa on hieman enemmän naisia (58 %) kuin miehiä (42 %).

Vahvat hehkuviinit ja glögit edustavat enemmistöä Alkossa myydyistä glögeistä, mutta säännöllisesti glögiä nauttivat ovat kiinnostuneita myös miedoista ja alkoholittomista glögeistä, jotka nähdään sopiviksi monenlaisiin tilaisuuksiin.

– Alkoholittoman Blossa-glögin myynti onkin ollut kasvussa, ja sen myynti on leudosta säästä huolimatta ollut tänä vuonna huomattavasti vilkkaampaa kuin viime vuonna, kertoo brand manager Laura KuuselaAltia Finlandilta.

Glögivalikoimissa korostuvat perinteiset maut, mutta toisaalta kuluttajat osaavat nykyisin odottaa myös glögien kaltaisilta kausituotteilta uutuuksia ja kekseliäisyyttä. Altian valikoimaan uutuutta ja vaihtelua tuo joka vuosi vaihtuva vuosikerta-Blossa. Tänä vuonna vuosikerta-Blossan makuna on Earl Grey -tee.

Jouluperinne 1800-luvun lopulta lähtien

Glögin juominen on ollut suosittu jouluperinne 1890-luvulta lähtien. Glögi-nimi tulee ruotsinkielisestä sanasta glödga eli hehkuttaa. Vanhan tavan mukaan glögi valmistettiin polttamalla paloviinaan kastettua sokeritoppaa maustetussa viinissä. Glögin suosion taustalla on pitkä pohjoismainen perinne väkevöityjen makeiden viinien nauttimisessa. Myöskin maustamisessa käytetyt sitrushedelmät, kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri olivat tuohon aikaan hyvin yleisiä mausteita.

Milloin aloitat glögikauden?

Kysely Viinimaa.fi:n uutiskirjeessä, vastaajia yhteensä 1277.

  • Pikkujouluaikaan: 44 % vastaajista
  • Viimeistään marraskuun alussa: 26 % vastaajista
  • Vasta pari viikkoa ennen joulua: 14 % vastaajista
  • Sitten kun sää on talvinen: 12 % vastaajista
  • Nautin glögiä lähes ympäri vuoden: 4 % vastaajista

Tarjoa lapselle maitoa sokerijuoman sijaan

maitolasi_1

Kuvaaja: Studio Piquant/Antti Hallakorpi

Maito on hyvä juoma lapsille, toteaa tuore tutkimus. Sen sijaan sokeristen juomien kulutus lisää painoa kasvavilla lapsilla enemmän kuin kasvun kannalta on tarpeen.

British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että jokaisen 100 gramman lisäys sokerista juomaa päivässä liittyi 100 gramman painonnousuun 1,5 vuoden seurannan aikana. Kun juoma vaihdettiin maidoksi, yhteys painoon oli käänteinen. Maito onkin hyvä juoma painonhallinnan kannalta jo lapsuudessa.

Tutkittavana oli 366 tanskalaista lasta, joilla oli alttius ylipainoon. Lapset olivat 2–6-vuotiaita ja he osallistuivat 1,5-vuotiseen Healthy Start Study -tutkimukseen. Lasten juomien kulutusta selvitettiin neljän vuorokauden ruokapäiväkirjoista, joita lasten vanhemmat pitivät.

Lähde:
Zheng M1 ym. Replacing sugary drinks with milk is inversely associated with weight gain among young obesity-predisposed children. Br J Nutr. 2015 Sep 2:1-8. [Epub ahead of print]