Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Monessa liemessä keitetty kala valloittaa Suomen tiistaina 11. helmikuuta

kalakeittopaiva_logo

Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuun toisena tiistaina, tänä vuonna 11. helmikuuta. Yksi Suomen herkullisimmista ruokateemapäivistä saa kattilat porisemaan ja veden herahtamaan kielelle.

Kalakeittopäivän 2020 teema on Monessa liemessä keitetty. Teetkö liemen itse vai käytätkö valmista? Haluatko kalapalojen uivan kirkkaassa liemessä vai lorautatko mukaan maitoa tai kermaa? Kokeiletko kenties tomaattista lientä tällä kertaa, vai haetko kookosmaidolla aasialaista tunnelmaa? Olipa liemimieltymyksesi mikä tahansa, anna sen näkyä kalakeittopäivänä!

Liemen lisäksi itse kaloista löytyy makuvaihtoehtoja moneen lähtöön. Perinteinen lohikeitto on monen suosikki. Savukalalla makuun saa uuden, syvemmän vivahteen. Pyydetyistä kaloista hauella, mateella ja silakalla on sesonki helmikuussa: oletko kokeillut haukipyöryköitä keitossa, thaihenkistä madekeittoa tai silakkaseljankaa? Kaikki nämä reseptit löytyvät Pro Kala ry:n reseptipankista.

Osallistuminen on helppoa: syö helmikuun 11. päivänä kalakeittoa ja nappaa siitä kuva. Nautitpa kalakeittosi silloin työpaikalla lounaaksi, kotona arkisissa tunnelmissa tai vaikkapa ravintolassa lasia kilistäen, muista jakaa kalakeittohetkesi somessa tunnisteella #kalakeittopäivä. Aikaisempina vuosina some on täyttynyt kalakeitosta, ja sama toistuu varmasti tänäkin vuonna. Facebookissa Pro Kala ry:n Parasta evästä -sivulta löydät tapahtuman, jonne postataan reseptivinkkejä.

Abba haluaa suojella maailman kalakantoja – tonnikaloilla, silleillä, makrillilla ja kalatahnoilla MSC-merkki

abba-nizzansalaatti

Sininen ympäristömerkki Abban tuotteessa kertoo vastuullisesta kalastuksesta ja jäljitettävyydestä

-Sininen kalamerkki on todiste siitä, että Abban tuotteissa käytetty kala on eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Ostamme kestävästi kalastettua kalaa voidaksemme varmistaa, että kaloja riittää tulevillekin sukupolville. MSC-merkintä esimerkiksi tonnikalatölkissä kertoo kuluttajalle vastuullisuudesta, joka on monelle osa laatua, Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén kertoo.

MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, joka on sitoutumaton, voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkaloista estämällä liikakalastus ja suojelemalla meriekosysteemejä.

Sertifikaatti suojelee sekä luontoa että ihmisiä

Kestävä kalastus tarkoittaa montaa hyvää juttua. Kun sertifioitua kalaa pyydetään, kalastusyritys varmistaa, että mereen jää kalastuksen jälkeenkin tarpeeksi kalaa.

-Mikä on hyväksi merelle, on hyväksi myös ihmisille. Liikakalastus on haitallista sekä luonnolle että yrityksille. Jos kalastetaan liikaa, kalakannat pienenevät, eikä pitkän päälle jäisi enää kalastettavaa, Lundén toteaa.

Sertifioinnilla varmistetaan myös, että kalastuksella ei häiritä toisia eläinlajeja eikä niiden elinympäristöä vahingoiteta. Lisäksi MSC-merkintä takaa, että kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeino säilyy.

Kalan alkuperän voi selvittää mereen saakka

-Sertifioidun kalan matka merestä lautaselle on täysin läpinäkyvä. Esimerkiksi tölkissä olevan tonnikalan alkuperä voidaan jäljittää aivan alkulähteille asti: kalasta tiedetään pyyntipäivä, merialue ja jopa laivan ja sen kapteenin nimi. Sertifioitu kala ja äyriäiset pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista aina merestä lautaselle asti, Lundén toteaa.

MSC-merkki ei ole itsestäänselvyys, sillä MSC-sertifioitujen kalastusyritysten tulee noudattaa lakeja ja jatkuvasti sopeutua ympäristön muutoksiin. Sertifikaatti uusitaan viiden vuoden välein ja yritykset auditoidaan joka vuosi. – Lisäksi yrityksiltä vaaditaan toiminnan jatkuvaa kehittämistä. Näin pidetään huolta siitä, että yritykset täyttävät sertifikaatin vaatimukset jatkuvasti, eikä kyseessä ole tilapäinen ryhtiliike, Lundén valottaa.

Yli viisi miljoonaa vastuullista Abba-kalatuotetta vuodessa

Sertifioidun kalan käyttäminen on yrityksille vapaaehtoista. Se, että Abba on siirtynyt MSC-sertifioituun kalaan, on merkittävä uudistus, sillä Abba on Suomen suosituimpia kalatuotemerkkejä. Abba myy vuosittain noin 1,6 miljoonaa sillitölkkiä, kolme miljoonaa tonnikalatölkkiä ja lähes 400 000 kalatahnatuubia. Abban laajassa valikoimassa on kalatuotteita kaikenlaisiin eri tarpeisiin. Herkullisia reseptejä ja käyttövinkkejä niin aloitteleville kuin kokeneille sillin ystäville löytyy abba.fi sivustolta.

NIZZANSALAATTI

30 min. 6 annosta

Nizzansalaatti on ruokaisa salaatti sellaisenaan nautittuna. Voit tarjoilla Nizzansalaatin myös paistetun kalan lisukkeena.

1 prk Abba Tonnikalaa vedessä

10 palaa Abba Ranskalainen Sipulisilliä

4 kpl vihreää parsaa kuorittuna

4 kpl kananmunaa keitettynä (7-8 min)

400 g perunaa keitettynä ja viipaleiksi pilkottuna

10 kpl kirsikkatomaattia puolitettuna

200 g vihreää papua ryöpättynä ja paloiteltuna

10 kpl vihreitä oliiveja

10 kpl mustia oliiveja

1 kpl punasipuli ohuina renkaina

1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

2 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

 

KASTIKE

1 dl oliiviöljyä

0,5 dl punaviinietikkaa tai sitruunamehua

1 rkl Dijon-sinappia

1 tl suolaa

1 tl sokeria

basilikaa viimeistelyyn

Valmistusohje

1. Ryöppää parsat suolatussa kiehuvassa vedessä noin 2 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä.

2. Kuori keitetyt sekä jäähdytetyt kananmunat ja leikkaa ne neljään lohkoon.

3. Sekoita varovasti kaikki aineet paitsi tonnikala keskenään. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

4. Kaada sekoitettu salaatti tarjoilukulhoon ja pirskottele päälle maustunut kastike. Anna kastikkeen imeytyä hetki salaattiin ja tarkista maku.

5. Murusta tonnikala lopuksi salaatin päälle ja viimeistele tuoreella basilikalla.

 

Vaihtelua laskiaispöytään? Perinteeseen sopii myös kalakeitto

dish-1962376_1280

Laskiaistiistai on monessa keittiössä perinteisesti hernerokkapäivä. Keitto lämmittää mukavasti talvisessa säässä. Jotta keittopöydästä löytävät lämmikettä ja vatsan täytettä myös ne, joille hernekeitto alei maistu, voi sen rinnalla tarjota vaikkapa kalakeittoa.

Monen suomalaisen suosikki on kermainen lohikeitto, mikä sopii mainiosti laskiaisen toiseksi perinnekeitoksi. Erityisesti juuri maitoon tehty keitto on kotimainen herkku, johon ei maailmalla usein törmää.

Alun perin laskiaisena syötävä ruoka ei ollut juuri hernekeittoa. Perinteeseen kuului, että ruuan tuli olla mahdollisimman rasvaista. Mitä enemmän sormet ja suupielet kiiltelivät aterioinnin jälkeen, sitä parempi vuosi oli luvassa. Samalla se piti vatsan täynnä pitkään: laskiaisestahan alkaa paasto, joten laskiaistiistai oli viimeinen päivä, kun sai syödä vatsansa kunnolla täyteen. Tähän ajatukseen täyteläinen kalakeitto sopii paremmin kuin hyvin.

Kalakeiton voi valmistaa ja tuunata omien mieltymysten mukaan. Erilaisilla liemillä ja mausteilla keitosta saa muokattua täyteläisemmän tai kevyemmän, tulisemman tai miedomman, perinteisempään tai vaikkapa aasialaistyyliin maustetun. Kalaksi sopii niin lohi kuin kaikki muutkin kauden kalat. Kalakeittoa valmistaessa kannattaa muistaa, että kala kypsyy todella nopeasti ja se lisätään keittoon vasta aivan loppuvaiheessa. Kun kalaa ei kypsennä liikaa, se säilyttää mehevyytensä ja kalapalat pysyvät ehjinä. Tuore leipä keiton kanssa viimeistelee makunautinnon.

Älä siis suotta syö hernekeittoa, jos se ei maistu – perinteitä voi kunnioittaa myös oman maun mukaan.

Abballa vain vastuullista MSC-tonnikalaa

knife-and-fork-cutlery-cgi-scr

Abban tonnikalalla on MSC-merkki, joka kertoo vastuullisesta kalastuksesta ja jäljitettävyydestä. Abba haluaa olla mukana suojelemassa maailman kalakantoja. Tonnikalan alkuperää voi selvittää mereen asti.

Abban purkkitonnikalassa on syksystä lähtien käytetty vastuullista, sertifioitua tonnikalaa. MSC on kansainvälinen organisaatio, jonka sininen ympäristömerkki tuotteessa kertoo, että tonnikala on pyydetty kestävän kehityksen mukaisella tavalla ja sen alkuperä voidaan jäljittää.

”Sininen merkki on todiste siitä, että Abban tonnikala on eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta. Ostamme kestävästi kalastettua kalaa voidaksemme varmistaa, että kaloja riittää tulevillekin sukupolville. MSC-merkintä tonnikalapurkissa kertoo kuluttajalle vastuullisuudesta, joka on monelle kuluttajalle osa laatua”, Orkla Suomen tuoteryhmäpäällikkö Lotten Lundén kertoo.

MSC-kirjainyhdistelmän takana on Marine Stewardship Council, joka on sitoutumaton, voittoa tavoittelematon organisaatio. Sen tavoitteena on huolehtia maailman luonnonkaloista estämällä liikakalastus ja suojelemalla meriekosysteemejä.

Sertifikaatti suojelee sekä luontoa että ihmisiä
Kestävä kalastus tarkoittaa montaa hyvää juttua. Kun sertifioitua tonnikalaa pyydetään, kalastusyritys varmistaa, että mereen jää kalastuksen jälkeenkin tarpeeksi kalaa.

”Mikä on hyväksi merelle, on hyväksi myös ihmisille. Liikalastus on haitallista sekä luonnolle että yrityksille. Jos kalastetaan liikaa, kalakannat pienenevät, eikä pitkän päälle jäisi enää kalastettavaa”, Lundén toteaa.

Sertifikaatti pitää myös huolta, että kalastuksella ei häiritä toisia eläinlajeja ja niiden elinympäristöä. Lisäksi MSC-merkintä takaa, että kalastuksesta riippuvaisten ihmisten elinkeino säilyy.

Tonnikalan alkuperän voi selvittää mereen asti

MSC-sertifioitujen kalastusyritysten tulee noudattaa lakeja ja sopeutua ympäristön muutoksiin. Sertifikaatti uusitaan viiden vuoden välein ja yritykset auditoidaan joka vuosi.

Lisäksi yrityksiltä vaaditaan toiminnan jatkuvaa kehittämistä. Näin pidetään huolta, että yritykset täyttävät sertifikaatin vaatimukset jatkuvasti, eikä kyseessä ole tilapäinen ryhtiliike.

”Sertifioidun kalan matka merestä lautaselle on täysin läpinäkyvä. Purkissa olevan tonnikalan alkuperä voidaan jäljittää aivan alkulähteille asti: kalasta tiedetään pyyntipäivä, merialue ja jopa laivan ja sen kapteenin nimi. Sertifioitu kala ja äyriäiset pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista aina merestä lautaselle asti”, Lundén jatkaa.

Kolme miljoonaa vastuullista tonnikalapurkkia vuodessa

Sertifioidun kalan käyttäminen on yrityksille vapaaehtoista. Abban siirtyminen MSC-tonnikalaan on merkittävä uudistus, sillä Abba on Suomen suosituimpia tuotemerkkejä. Abba myy vuosittain noin kolme miljoonaa tonnikalapurkkia.

Merenelävien suojelu on suomalaisille kuluttajille tärkeää. Sininen MSC-merkki onkin tuttu useammalle kuin joka toiselle kuluttajalle, ja jopa puolet kuluttajista suosittelisi merkkiä mielellään myös muille.

Abban laajassa valikoimassa on tonnikalatuotteita kaikenlaisiin eri tarpeisiin. Tonnikalaa on saatavilla vedessä, öljyssä tai tomaattikastikkeessa. Myös kaikissa Abban silleissä ja pasteijoissa sekä Kallen mätitahnassa käytetään sertifioitua kalaa.

Kalakeitto valloittaa Suomen 12. helmikuuta

fish-soup-3054627_1280

Helmikuun toisena tiistaina herkutellaan suomalaisten suosikkisopalla, monipuolisella ja maukkaalla kalakeitolla. Tänä vuonna Kansallinen kalakeittopäivä houkuttelee makumatkalle teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Kalakeittopäivää vietetään tiistaina 12.2. työpaikoilla, ravintoloissa, kouluissa ja kodeissa ympäri Suomen. Myös maailmalla monissa Suomen edustustoissa tarjotaan päivän kunniaksi kalakeittoa.

”Kalakeitto on ehkä monipuolisin kalaruoka. Se onnistuu kalasta kuin kalasta ja sopii arkeen ja juhlaan. Arkiruokailussa kalakeitto on pikaruokaa parhaimmillaan, ja juhlavampaan keittoon pitkään haudutettu liemi antaa unohtumattomat aromit”, Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen sanoo.

Rakastetun ruokalajin oma teemapäivä on otettu ilolla vastaan. ”On ollut hienoa nähdä, että kalakeitto innostaa ja yhdistää suomalaisia. Kalakeittopäivään osallistuvat monet järjestöt ja yritykset. Kaupungeista kalasoppaa keittävät ainakin Helsinki, Espoo ja Rovaniemi. Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella on viritteillä opiskelijoiden vauhdikas kalakeittohaaste, ja monissa ravintoloissa kalakeitto komeilee tuolloin päivän lounaslistalla. Myös kauppojen kalatiskeillä on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja teemapäivän keittoon”, Partanen kertoo.

Kalakeitto maustuu ja maistuu maailmalla

Tänä vuonna Kansallinen kalakeittopäivä vie makumatkalle maailman ympäri teemalla Kalakeittoa kaikista keittiöistä. Lähes joka maasta ja kulttuurista löytyy oma kalakeittonsa ranskalaisesta bouillabaissesta tuliseen afrikkalaiseen tai mausteiseen aasialaiseen makuversioon.

”Kalakeitosta on olemassa varmasti tuhansia eri variaatioita. Meille suomalaisille tutun ja rakkaan, kermaisen lohikeiton lisäksi kannattaa kokeilla uusia makuja, lainata vinkkejä muiden maiden keittiöistä tai kehitellä oma suosikkikalasoppa”, Partanen kannustaa.

Myös monissa Suomen edustustoissa tarjotaan kalakeittoa. Pro Kalan tekemän kyselyn mukaan edustustojen vieraille keitetään useimmiten perinteinen kermainen lohisoppa, joka saa yleensä ihastuneen vastaanoton. Kalakeittopäivänä 12.2. kalakeitolla herkutellaan monissa edustustoissa Singaporesta Astanaan.

Kokkaa ja postaa Kalakeittopäivänä!

Pro Kala ry kutsuu kaikki mukaan Kalakeittopäivään. ”Osallistuminen on helppoa. Valitse lounaslistalta kalakeittoa tai valmista oma suosikkikalakeittosi ja kutsu perhe ja ystävät herkuttelemaan yhdessä”, Partanen kannustaa.

”Savukalaa ja lehtipinaattia, taivaallista!” – Keittiömestari paljastaa kesän parhaat kalaherkut

pro-kala_paistettu-siika_kuvituskuva_pieni

Kuva: Pro Kala

Kesällä maistuu kala. Moni juhlaherkun veroinen kalaruoka valmistuu vaivatta myös kotikokin pannussa. Kysyimme keittiömestari Jukka Kyllöseltä, miten ottaa ilo irti kesän parhaista kalaherkuista.

Onko sinulla jotakin erityistä kalaruokien kesäsuosikkia?

Tykkään paistaa pannulla voissa kuhaa, ahventa ja haukea. Myös siika kuuluu suosikkeihini. Paistaessa ruoanvalmistus on nopeaa, helppoa ja vaivatonta ja päästään helposti ihan optimaaliseen lopputulokseen.

Miten valmistat kalan?

Mikäli kalat on käsitelty nahattomiksi, pyöräytän ne kevyesti karkeassa ruisjauhoissa tai vehnäjauhon ja korppujauhon seoksessa. Jos kalat on suomustettu ja nahka jätetty irrottamatta, paahdan fileen nahkapuolelta rapeaksi tosi kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Paistan fileetä vain hetken toiselta puolelta, jotta kala jää vielä meheväksi. Savustaminenkin on hieno tapa, mutta oikean savustusajan arvioiminen on huomattavasti vaikeampaa, ellei ole kovin kokenut savustaja. Pääasia on, ettei kalaa valmisteta liian kuivaksi.

Mitä kalan kaveriksi?

Oma suosikkini kalaruokien lisäkkeeksi on tietenkin uudet perunat ja ihan perinteinen kananmunakastike maustettuna tuoreella ruohosipulilla.

Miten kotikokki saa juhlavuutta kalaisaan kesämenuunsa?

Hyvä vinkki perinteisen kermaisen kalakeiton maustamisessa on maustaa liemi voimakkaan makuisella sulatejuustolla. Esimerkiksi mustaleimainen Koskenlaskija on hyvä. Se tuo keittoon täyteläisyyttä ja vahvaa pohjamakua.

Toinen helppo vinkki on maustaa kalan kanssa tarjottavat keitetyt uudet perunat ruskistetulla voilla, joka valmistetaan keittämällä voita kunnes sen lämpötila on 155 C. Ruskistettu voi tuo perunoihin hienon, pähkinäisen aromin.

Mikä on tämän kesän paras kalaherkku?

Loppukesästä kannattaa suosia maukasta järvikalaa ja tuoretta lehtipinaattia, joka muhennettuna kermaan sipulin kera maistuu taivaalliselta paistetun tai savustetun kalan kanssa!

 

Lidlillä suurin osuus vastuullista MSC-sertifioitua kalaa omien tuotemerkkien valikoimissa

c8e43370-7a1f-44bf-a212-a5021003b0e1-w_960

83 % suomalaisista ostaa kalaa säännöllisesti ja 76 % heistä katsoo, että kauppojen ja ravintoloiden tulisi tarjota ainoastaan vastuullisesti pyydettyä kalaa. Kuva: Lidl

Suomen kolmesta suurimmasta kauppaketjusta Lidlillä on suurin prosentuaalinen osuus MSC-sertifioituja kala- ja äyriäistuotteita ketjujen omien tuotemerkkien valikoimissa. Tämä käy ilmi Marine Stewardship Councilin (MSC) tammikuussa 2018 toteuttamassa vähittäiskaupan tutkimuksessa. Ketjujen omia tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Lidlin Ocean Sea, S-ryhmän Rainbow ja Keskon Pirkka. MSC-ympäristömerkki kertoo kuluttajille, että tuote on peräisin kestävästä kalakannasta ja jäljitettävissä merestä lautaselle.

”Suomalaisten kalankulutuksesta noin 70 % on tuontikalaa, josta noin puolet on kasvatettua ja puolet pyydettyä. Näin ollen suomalaisten kulutustottumuksilla on myös vaikutusta maailman merillä. WWF:n suositus on, että erityisesti pyydettyjen tuontikalojen kohdalla kauppojen ja ravintoloiden tulisi siirtyä MSC-sertifioituihin vaihtoehtoihin”, sanoo WWF Suomen suojeluasiantuntija Matti Ovaska.

Lidlin vastuullinen kala- ja äyriäisvalikoima sisältää tuotteita tavallisista kalapuikoista aina MSC-sertifioituihin kampasimpukoihin. Lidlin tarjoamasta luonnonvaraisesta pyydetystä kalasta ja äyräisistä 63 % on MSC-sertifioitua. Toisaalta Lidlin kokonaisvalikoima kalan ja äyriäisten osalta on pienin ja Keskon suurin. Lidl Suomi on ensimmäisenä ketjuna Suomessa sitoutunut tarjoamaan ensisijaisesti ympäristösertifioitua kalaa vuoden 2020 loppuun mennessä. Tavoite koskee Lidlin omien merkkien pysyvässä valikoimassa olevaa tuorekalaa, pakastekalaa ja kalajalosteita.

”Kunnianhimoisella tavoitteella haluamme rohkaista koko kalan tuotantoketjua toimimaan vastuullisesti. Tavallisen ruokaostoksia tekevän ihmisen kannalta sininen MSC-merkki on arjessa helppo ja nopea tapa tunnistaa kestävä valinta”, Lidl Suomen vastuullisuusasiantuntija Riikka Pöllänen perustelee.

Vuonna 2016 MSC toteutti kuluttajatutkimuksen, joka osoitti myös suomalaisten suosivan kestävästi pyydettyä kalaa ja äyriäisiä. Tutkimuksen mukaan 83 % suomalaisista ostaa kalaa säännöllisesti ja 76 % heistä katsoo, että kauppojen ja ravintoloiden tulisi tarjota ainoastaan vastuullisesti pyydettyä kalaa. Tämän lisäksi MSC-ympäristömerkin tunnettuus on kasvanut suomalaisten kuluttajien keskuudessa, sillä 37 % vastaajista tunnisti merkin ja 39 % ymmärtää sen liittyvän vastuulliseen kalastukseen. MSC toteuttaa uuden kuluttajatutkimuksen keväällä 2018.

”On hienoa nähdä, että Lidl on edelläkävijä sertifioitujen tuotteiden osuudessa. Toisaalta S-ryhmän omistamissa Stockmann Herkuissa on tällä hetkellä Suomen ainoat sertifioidut kalatiskit, joista kuluttajat voivat ostaa tuoretta MSC-kalaa. MSC-tuotteiden määrä onkin tuplaantunut Suomen markkinoilla vuodesta 2014. Tämän lisäksi vuonna 2016 toteutetun tutkimuksen mukaan noin puolet kuluttajista valitsee ympäristömerkityn tuotteen aina kun mahdollista”, toteaa MSC Suomen edustaja Janne Posti.

Marine Stewardship Council (MSC)

MSC on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. MSC:n visio on elämää täynnä olevat valtameret ja turvattu merenelävien tuotanto nykyiselle ja tuleville sukupolville. Ympäristömerkintä- ja sertifiointiohjelmamme tunnistaa ja palkitsee kestävän kalastuksen käytännöt, ja on mukana luomassa kestävämpää kalataloutta.

Sininen MSC-merkki kala- tai äyriäistuotteen pakkauksessa tarkoittaa, että:

Tuote on peräisin luonnonvaraista kalaa pyytävästä kalastusyrityksestä, jonka puolueeton taho on sertifioinut MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardia vasten (perustuu tieteelliseen neuvonantoon). Tuote on täysin jäljitettävissä kestävään lähteeseen.

Yli 300 kalastusyritystä 35 maassa on saanut MSC-sertifikaatin. Näiden toimijoiden yhteenlaskettu vuosittain saalis on lähes 9 miljoona tonnia, vastaten miltei 12 % koko maailman vuotuisesta pyyntimäärästä. Yli 20 000 kala- ja äyriäistuotteella on sininen MSC-ympäristömerkki. Lisätietoa: www.msc.org

Kansallista kalakeittopäivää vietetään 13.2. – teemana kalaa hyviin päätöksiin

1779735_662340583804225_1586314140_n

Kuva: Kerttu Vali

Suomalaiseen ruokavuoteen on tulossa odotettu teemapäivä helmikuussa, kun kansallista kalakeittopäivää vietetään ensimmäisen kerran 13.2.2018. Kalakeittopäivällä halutaan nostaa esiin kalaruoan merkitys ja terveysvaikutukset sekä kannustaa koko Suomi syömään kalakeittoa. Esimerkkiä näyttää eduskunta. Päivä järjestetään jatkossa vuosittain helmikuun toisena tiistaina. 

Ensimmäisen kalakeittopäivän teemana on Kalaa hyviin päätöksiin. Kalan pehmeät rasvat ovat aivojen superfoodia ja niiden tulisi olla mukana jokapäiväisessä päätöksenteossa. Kalakeittopäiväperinne aloitetaan päätöksenteon huipulta, eduskunnasta.

– On tärkeää, että kansanedustajat tekevät hyviä päätöksiä, joilla varmistetaan kotimaisen kalan saatavuus myös jatkossa. Kalaruoka on hyvää ja terveellistä, mikä edistää hyvien päätösten tekemistä. Siksipä aloitammekin kalakeittopäiväperinteen viettämisen eduskunnassa, kertoo Pro Kalan toiminnanjohtaja Katriina Partanen.
Kalakeitto on suomalaisten suosikkiruoka

Kalakeitolla on pitkät perinteet. Tuhansien järvien maassa kalaa on kypsennetty liemessä jo historian alusta asti. Kalakeitosta löytyy erilaisia versioita jopa alueittain, aina saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon.

Raaka-aineeksi soveltuu kala kuin kala. Keitto on helposti valmistettava arjen perusruoka sekä sesonkiruokaa parhaimmillaan. Jokaiselle vuodenajalle on helppo löytää sopiva kalalaji: alkuvuodesta voi syödä madekeittoa, keväällä ahvensoppaa ja syksyllä silakkaseljankaa.

– Haluamme houkutella suomalaiset syömään kalakeittoa.  Se on ruoka, joka maistuu koko perheelle. Herkullista keittoa on helppo valmistaa ja jokainen voi luoda siitä omannäköisensä version. Kaikesta kalasta saa toteutettua mahtavia makuelämyksiä, innostaa Partanen.
Kalansyönnillä runsaasti terveydelle positiivisia vaikutuksia

Kalaa kannattaa syödä paitsi maun, myös terveellisyyden vuoksi. Kala sisältää monia terveyttä edistäviä ravintoaineita. Se on tärkeä D-vitamiinin, pehmeän rasvan ja proteiinin lähde.

Erityisesti talviaikaan, kun D-vitamiini saanti auringosta on vähäistä, korostuu kalan merkitys D-vitamiinin lähteenä. Jo yhdestä kala-ateriasta saa suositeltavan päivittäisen D-vitamiiniannoksen. Kala sisältää runsaasti hyviä pitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä aivoille ja keskushermostolle. Kalan rasvoilla arvellaan olevan myös mielialaa parantava vaikutus.

Kalakeittopäivän idea on lähtöisin Pro Kalasta. Kuluttajille kalakeittopäivä tulee näkymään erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa voi jakaa kuvia kalakeitoista hashtagilla #kalakeittopäivä ja inspiroitua toisten ideoista.

Silakasta sushia! Kotimainen kala uudistuu kuluttajan maun mukaiseksi

salmon-sushi

Turun yliopiston elintarviketutkimus on saanut rahoituksen EU:n kalatalouden innovaatio-ohjelmasta. Yliopisto kehittää uusia, korkean lisäarvon tuotteita kotimaisesta kalasta yhteistyössä VTT:n ja Luonnonvarakeskuksen kanssa kaksivuotisessa 1 miljoonan euron Blue Welfare Network -hankkeessa. Verkostoa koordinoi Aktion Österbotten -yhdistys  ja siihen kuuluu myös alan keskusjärjestöjä sekä yrityksiä

Suomi on Itämeren merkittävä kalastusvaltio, mutta kaupan altaassa on useimmiten viljeltyä ja tuotua kalaa. Erityisesti silakan ja särkikalojen hyödyntäminen on Suomessa vähäistä vain muutaman prosentin päätyessä lautasille.

– Kotimaisesta silakasta saa D-vitamiinia, hyviä rasvahappoja ja arvokkaita proteiineja. Silakan käyttö on kuitenkin romahtanut kun kehitystyö on unohtunut. Pelkkä silakkafilee ei myy, vaan tarvitaan kuluttajan maun mukaisia uutuuksia – vaikkapa silakkasushia!, sanoo Turun yliopiston elintarvikekemian ja elintarvikekehityksen professori Baoru Yang.

– Hetki on oikea, sillä kotimaisuus ja lähiruoka vetävät, täydentää professori Anu Hopia Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta. – Kehittämällä suomalaista jalostusta luotaisiin myös huomattavaa kansantaloudellista hyötyä, jota parhaiden uutuustuotteiden vientimahdollisuudet entisestään lisäävät.

Turun yliopiston, Luonnonvarakeskus Luken ja VTT:n yhteishankkeessa kehitetään jalostusmenetelmiä kalan arvoaineiden eristämiseksi ja elintarvikkeiden valmistamiseksi.

– Teollisuudelle kalaöljy ja -proteiini ovat mielenkiintoisia raaka-aineita, joissa kotimaista tarjontaa ei ole. Tavallista kuluttajaa kiinnostavat lähikalasta tuotetut helppokäyttöiset elintarvikkeet. Monessa koulussa syötävät särkipihvit ovat hyvä esimerkki tuoteryhmästä, jota on mahdollisuus laajentaa, Yang ja Hopia kertovat.

Hankkeessa on vahva tehokkuusnäkökulma. Parhaita käytäntöjä haetaan ulkomaisilta partnereilta ja sovelletaan arvioinnin jälkeen kotimaiseen kalanjalostukseen, ja verkostoon kuuluvia yrityksiä aktivoidaan mukaan kehitystyöhön.

Hankkeen ensimmäinen vaihe käynnistyy kesäkuussa 2017 ja jatkuu toukokuun 2019 loppuun. Tutkimuskonsortion saama 1 miljoonan euroa rahoitus on myönnetty osana Maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää innovaatio-ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on parantaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan vaikuttavuutta sekä yritysten mahdollisuuksia panostaa uusiin teknologioihin ja tuotteisiin.

Ohjelman rahoittava Euroopan meri- ja kalatalousrahasto tukee suomalaisen kalatalouden uudistamista. Rahoitusta suunnataan korkean lisäarvon tuotteiden kehittämiseen, kalatuotteiden markkina-aseman parantamiseen ja viennin vauhdittamiseen sekä kalakantojen luontaisen lisääntymisen edistämiseen.

 

Abban MSC-tonnikalan voi nyt jäljittää kalastusalukselle saakka

qsnuyxitykbvbbe8eya7

Abban MSC-merkityn tonnikalan ostaja voi nyt koodin perusteella jäljittää ostamansa tonnikalapurkin sisältämän tonnikalan kalastusalukselle saakka – aina kapteenin nimeä myöten. Jäjitettävät Abba-tonnikalapurkit ilmaantuvat kauppojen hyllyille kevään mittaan. Ne tunnistaa kannen Pacifical-logosta. 

Jäljittäminen toimii syöttämällä tonnikalapurkin kannesta löytyvä koodi Abban kotisivuilta löytyvään nettipohjaiseen palveluun. Jäljitettävyyssivustolta löytyy myös lisätietoa tonnikalalajista, kalastusalueista ja tonnikalan pakkaajasta.

MSC-tonnikalan täysi jäljitettävyys kalastusalukselle saakka on toteutettu yhteistyössä kestävän tonnikalanpyynnin puolesta toimivan Pacifical-yhtiön kanssa. Pacifical on Tyynenmeren saarivaltioiden (ns. PNA-maat) yhteistyöyritys.

MSC (Marine Stewardship Council) on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio, joka ylläpitää sertifiointijärjestelmää kala- ja äyriäistuotteille. Järjestön tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä. Tuotteen MSC-sertifikaatti siis tarkoittaa, että tonnikalan pyyntimenetelmät eivät tuota tarpeettomia sivusaaliita eikä kalakantojen kestävyys ole uhattuna. Sertifikaatti kattaa myös kalastuksen hallinnoinnin eli työntekijöiden työolot.