Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Altia lanseeraa Suomi100 -viinisarjan

zrhkyvxjkxmwzklkyjib

Altia lanseeraa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Wine Gallery -nimisen Suomi 100 -viinisarjan, johon kuuluvat samppanja, punaviini ja valkoviini. Altia on Suomen valtioneuvoston alaisuudessa toimivan Suomi 100 -juhlatoimikunnan virallinen yhteistyökumppani.

– Olemme erittäin ylpeitä saadessamme olla mukana Suomen juhlavuodessa. Laadukkaat viinit ja kuohuvat ovat kuuluneet kautta historiamme suomalaiseen juhlapöytään, ja siksi halusimme lanseerata viiniperheen, joka sopii erinomaisesti niin laadultaan kuin tarinaltaan kaikkiin suomalaisten juhlahetkiin, Suomi 100 -projektista Altialla vastaava markkinointijohtaja Kaisa Uschanoff-Alasaari sanoo.

Suomi 100 -viinisarja julkistetaan muiden Altian Suomi 100 -tuotteiden kanssa 18. lokakuuta Helsingin Taidemuseossa, ja viinit ovat saatavilla Alkoista marraskuun 21. päivän jälkeen. Viinit tulevat myyntiin myös tax free -myymälöihin sekä Ruotsissa Systembolagetin tilausvalikoimaan.

Suomalaisessa viinikulttuurissa korostuu mutkattomuus, käytännöllisyys ja yhdessäolo

2016-09-14-15_40_50-uutiset-altia

Millaisia viininjuojia suomalaiset ovat, ja kuinka suomalainen viinikulttuuri eroaa muista Pohjoismaista? Altia kokosi yhteen teettämiensä kuluttajatutkimusten tuloksia Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Punaviini on kaikissa näissä neljässä Pohjoismaassa eniten juoduin viinityyppi. Noin 8 000 pohjoismaista kuluttajaa (noin 2 000 vastaajaa/maa) arvioi viime vuonna toteutetuissa online-kyselyissä, kuinka heidän viinikulutuksensa jakautuu eri viinityyppien kesken. Yli puolet kaikesta viininkulutuksesta kohdistui punaviiniin.

Suomessakin punaviini on suosituin viini, mutta Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa sen suosio on vielä suurempi. Suomalaiset taas juovat muita pohjoismaalaisia mieluummin kuohuviiniä ja valkoviiniä.

Muualla suosittu Amarone ei herätä Suomessa suurta innostusta

Kun kuluttajat saivat omin sanoin kertoa omasta suosikkiviinistään, suomalaisten yleisin maininta oli suoraviivaisesti ”punaviini”. Ruotsalaiset, tanskalaiset ja osin norjalaisetkin mainitsivat spontaanisti Amaronen lempiviinikseen, mutta suomalaisten maininnoissa tämä Veneton alueen täyteläinen punaviini jäi vähäisille maininnoille.

– Suomalaiset ovat positiivisen uteliaita ja mutkattomia viinin kuluttajia. Suomalaisilla on halu oppia lisää viineistä ja heittäytyä viinien maailmaan ilman turhaa pönötystä. Ruotsalaiset taas ovat suomalaisia imagohakuisempia viinivalinnoissaan, kertoo Altian Consumer Insight Manager Milla Sorsakivi.

Harrastajia ja käytännöllisyyttä

Suomesta löytyy silti hyvänkokoinen joukko viiniharrastajia. Ehkä jopa hieman yllättäen suomalaisista yhtä suuri osa kuin ruotsalaisista identifioituu viiniharrastajiksi. Suurta eroa harrastuneisuudessa eri maiden välillä ei ole.

– Suomessa on paljon myös pragmaattisia viininkuluttajia, joille valinnan helppous on tärkeää, ja joille eri tilanteisiin sopivat pakkausvaihtoehdot ovat tärkeässä roolissa, Sorsakivi kertoo.

Yhdellä kertaa nautitaan keskimäärin 1-2 lasillista

Enemmistö suomalaisista viininkuluttajista (45 % vastaajista) kertoi nauttivansa yhdellä kertaa keskimäärin kaksi lasillista viiniä. Runsas neljännes kertoi juovansa yhdellä kertaa keskimäärin yhden lasillisen. Kerrallaan nautitut viinimäärät olivat hyvin samakaltaisia kaikissa neljässä tutkitussa maassa.

Viini kuuluu sosiaalisiin tilanteisiin

Suomalaisten viininjuonti on sosiaalista, ja viini kuuluu illanistujaisiin ja juhliin. Useimmiten sen kanssa tarjotaan myös ruokaa, mutta ei aina. Tyypillisesti Suomessa viiniä nautitaan osana rentoa juhlaa tai illanviettoa (55 % vastaajista), silloin tällöin viikonloppuna lasillinen kotona (55 % vastaajista) sekä päivällisen tai muun aterian yhteydessä kotona (53 % vastaajista).

– Suomessakin viini ja ruoka kuuluvat yhteen, mutta ruuan ja viinin täydellinen yhdistely ei ole kaikille tärkeää. Tärkeämpää on ilmapiiri ja seura, hauskuus ja viihtyminen, Sorsakivi sanoo.

Tutkimuskooste

Tuloksia on koostettu seuraavista tutkimuksista:

  • Altia Consumer Segmentation, noin 4 000 pohjoismaalaisen kuluttajan (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) online-kysely v. 2014
  • Brand Health Study 2015, noin 8 000 pohjoismaalaisen kuluttajan (noin 2 000 vastaajaa kustakin maasta, Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) online-kysely v. 2015
  • + Viinimaan lukijoille kesällä 2016 tehdyt kyselyt (ainoastaan Suomi)

Tapaa mielenkiintoisimmat viinintekijät ViiniExpossa

489b53ec-2745-4093-88bd-f84b7eb7a77f-main_image

ViiniExpossa maistellaan uutuusviinejä maailmalta ja tavataan viinintekijöitä. Kuva: Messukeskus

Alkoholikaupan ammattilaisten ViiniExpon monipuolinen ohjelma ja tastingit tuovat maailmalta Messukeskukseen mielenkiintoisimmat viinintekijät ja mieleenpainuvimmat viinit. Myös pienpanimoiden oluet ovat hyvin edustettuna ViiniExpossa, joka järjestetään Messukeskuksessa 17.–19.3.

ViiniExpon suosittuja tastingeja pitävät muun muassa Viinitien toimitusjohtaja Toni Immanen, Blends Wine Estaten Teresa Cedenilla, Eleonora ja Marcello Gottardi sekä Candiallen viinitilan Jarkko Peränen. Tastingeissa perehdytään muun muassa käsityönä ja luonnonmukaisin menetelmin valmistettuun Raja Rieslingiin, Mendozan ja Saltan alueen laatuviineihin sekä Veneton Contra Soardan ja Toscanan Candiallen luonteikkaisiin luomuviineihin.

Reinhard Löwenstein – mies joka muutti käsityksen saksalaisista viineistä – tulee ViiniExpon Viiniystävän päivään maistattamaan Weingut Heymann-Löwensteinin viinejä. Viinintekijä Löwensteinin tastingissa tutustutaan terroirismiin ja maistetaan kolmessa eri maaperässä kasvanutta viiniä neljältä eri vuodelta.

Tastingien lisäksi ohjelmassa on keskustelua uudesta alkoholilaista sekä siitä, miksi Englannista on tullut viinimaailman trendsetteri. SSP:n Jussi Laakso kertoo, miten ravintola menestyy ja mitä ainakin pitää ottaa huomioon. Lisäksi Alko pitää tietoiskun makutyypeistä.

ViiniExpossa myös pienpanimo-oluita

ViiniExpon tarjonta on laajentunut myös oluisiin ja erityisesti pienpanimoiden tuotteisiin. Mukana omilla tuotteillaan ovat Malmgård, Rekolan Panimo, Vakka-Suomen Panimo, Radbrew, Maku Brewing, Pyynikin Käsityöläispanimo, Bryggeri, Hopping Brewsters, Humalove ja Stadin Panimo.

Pienpanimojen olutvalikoimaan voi tutustua myös olutkouluttaja Santtu Korpisen vetämässä olutkoulussa.

ViiniExpon Viininystävän päivänä ovet auki kuluttajille

ViiniExpon Viininystävän päivänä ovet avataan kuluttajille. Perjantaina klo 15–20 ja lauantaina klo 11–18 auki oleva Viininystävän päivä on hyvä paikka tutustua moniin vielä Suomen markkinoilta puuttuviin viineihin. ViiniExpossa esitellyt viinit ovat maistettavana maistelulipukkeilla. Ruokatarjoiluista vastaa ravintola Murun popup-ravintola sekä ruokarekat Thai Papaya ja Fisu & Ranet. Alle 18-vuotiaat pääsevät tapahtumaan huoltajan seurassa.

ViiniExpo järjestetään Messukeskuksessa 17.–19.3.2016 Gastro Helsinki -messujen yhteydessä. Kaikille viinin ystäville ovet ovat avoinna perjantaina 19.3. klo 15.00 ja iltaa voi jatkaa ystävien, työkavereiden tai asiakkaiden kanssa aina kahdeksaan saakka. Lauantaina viinin ystävän päivä on avoinna klo 11 – 18. www.viiniexpo.fi |www.viinilehti.fi |#viiniexpo2016

Kesä on roseeviinin aikaa

Kesäkuumalla suomalaiset kuluttavat varsinkin viilennettäviä mietoja viinejä. Jo pidempään jatkuneet kuohuviinien ja samppanjoiden kasvanut myynti, valkoviinien lisääntynyt menekki sekä roseeviinien hitaasti saavuttaman nousevan myyntikäyrän odotetaan jatkavan raiteillaan.

Roseeviinit ovat Alkon tilastojen mukaan selkeästi heinäkuun juoma. Vuosien 2013 ja 2014 luvut osoittavat sen, että keskikesällä vaaleanpunaista viiniä myydään eniten vuodessa. Roseen myynti Suomessa on edelleen maltillista, mutta suunta on ylöspäin. Vuonna 2013 heinäkuussa roseeta ostettiin 170 000 litraa ja vuoden 2014 heinäkuussa roseeta ostettiin jo 202 000 litraa. Tälle vuodelle myynnin odotetaan kasvavan entisestään tai pysyvän ennallaan.

”Roseeviinitrendi on kansainvälinen ja se näkyy myös Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa näkyy trendinä myös arvokkaampien viskien ja ginin myynnin kasvu. Kesällä myös oluet kiinnostavat kuluttajaa”, kertoo Alkon tuotepäällikkö Anu Hedman.

Todellinen alkuvuoden trendi ovat olleet alkoholittomat juomat, joiden myynti on kasvanut vuoden 2015 aikana yli 50 prosentilla.

Yhden värin alla monta makua

Roseeviineissä on makumaailmaa laidasta laitaan. Mielikuva makeista ja mansikkaisista roseeviineistä ei enää pidä paikkaansa, sillä näitä varsinkin Ranskassa suosittuja viinejä on hyvin moneen makuun.

”Roseeviineistä nenä haistaa kevyestä kukkaisuudesta ja hedelmäisyydestä aina tuhtiin vadelmaisuuteen. Suu maistaa roseessa punaista marjaa, joka happojen kanssa tarjoaa mielenkiintoisia makumatkoja”, kertoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen.

Rosee on erinomainen seurusteluviini, mutta se sopii myös ruokapöytään ja piknikkoriin. Roseessa nimittäin yhdistyy täydellisellä tavalla valkoviinin raikkaus ja punaviineistä tuttu tukevampi rakenne.

”Ruoan ja viinin erinomaisen liiton salaisuudeksi voisi antaa nyrkkisäännön, että valitsee ruoan ja juoman samalta maailmankolkalta. Ranskalaisen roseeviinin seuraksi sopivat maut Provencesta ja muualta Etelä-Ranskasta. Esimerkiksi tuhdin ja kalaisan Nizzan salaatin parina hapokas roseeviini toimii erinomaisesti. Mausteisemmalle ruoalle kannattaa valita hieman makeampi rosee uudesta maailmasta”, Wennonen makustelee.

KWV Classic Collection Cape Tawnylle kultaa Vuoden viinit 2015 -kilpailussa

b95bba53-15b3-4b40-a40c-7eb29e03b93c-main_image

Uutuustuote voittaa Väkevöidyt (fortified) viinit -sarjan. Helmikuussa Suomessa ensimmäistä kertaa myyntiin tullut KWV Classic Collection Cape Tawny palkittiin Kultaisella diplomilla Vuoden viinit 2015 -kilpailun Väkevöidyt (fortified) viinit -sarjassa. Eteläafrikkalaisessa KWV Classic Collection Cape Tawny -jälkiruokaviinissä yhdistyvät KWV:n 1920-luvulta peräisin oleva väkevöidyn viinin valmistusperinne sekä innovatiivinen pyrkimys tuoda esille viinin ainutlaatuinen, Afrikan mantereen eteläisimmän osan, Länsi-Kapin provinssin, alueellinen identiteetti.

Cape Tawny valmistetaan Tinta Barocca-, Cinsaut- ja Souzão- rypäleistä, ja siihen sekoitetaan pieni määrä KWV:n kellareiden tynnyreissä ikääntynyttä, hyvin vanhaa väkevöityä viiniä, joka antaa Cape Tawnylle sen useita kansallisia ja kansainvälisiä viinikilpailuja voittaneen aromin ja tyylin. Se on ensimmäinen Alkon vakiovalikoimassa myytävä eteläafrikkalainen väkevöity viini, ja se maksaa 13,90 €/0,75 l.

”Eteläafrikkalaisen KWV Classic Collection Cape Tawnyn voitto osoittaa, että portviinin valmistustapa ja raaka-aineet on onnistuneesti viety uudelle mantereelle, sanoo viinin maahantuojan, Arvid Nordquist Oy:n, tuotepäällikkö Tiina Järvikangas. ”KWV on vuosien tinkimättömällä työllä kehittänyt ensiluokkaisen portviininomaisen viinin, joka on makea, syvä, tiivis ja monivivahteinen ja jonka maut tulevat esiin pienissäkin annoksissa.”

KWV:n väkevöidyt viinit sopivat moniin tilaisuuksiin. KWV Cape Tawny sopii erinomaisesti aterian päätteeksi juustojen tai suklaan kera nautittavaksi. Se on myös erinomainen aperitiivi hieman viilennettynä tai jäämurskan kanssa.

Vuoden viinit 2015 -kilpailun tuomariston arvio:

”Kalpean punaruskea viini, jonka kehittyneessä, moniulotteisessa tuoksussa on kuivattua hedelmää ja mausteisuutta. Makea, hienostuneen tamminen ja samettinen maku vastaa tuoksua, siinä on myös toffeeta, siirappia ja luumua. Pitkä jälkimaku.”

Rypäleet

Viiniin käytetään eteläafrikkalaista Tinta Barocca -portviinirypälettä sekä Cinsaut- ja Souzão- rypäleitä.

Valmistus

Viini valmistetaan valikoiduista rypäleistä. Viini saa käydä kunnes haluttu sokeripitoisuus saavutetaan. Sen jälkeen se väkevöidään, jolloin käyminen keskeytyy. Viini kypsyy ranskalaisissa 300 ja 500 litran tammitynnyreissä 8 – 10 vuotta. Pullotuksen jälkeen viini säilyy noin viisi vuotta. KWV Classic Collection Cape Tawnyn ainutlaatuinen maku saadaan aikaan sekoittamalla viiniin KWV:n 1920- ja 1930-luvuilta peräisin olevista laajoista valikoimista pieni määrä hyvin vanhaa väkevää viiniä.

Tuoksu & maku

Punertavan meripihkan värisen viinin tuoksusta voi löytää appelsiininkuorta, kuivattuja hedelmiä, karamellia ja pähkinäisyyttä. Sen runsas maku sisältää hedelmäisyyttä, toffeeta ja pähkinäisyyttä. KWV Cape Tawnyn jälkimaku on tasapainoinen, pitkä ja makea. Viinissä on jäännössokeria 150 g/l.

Tuotenumero: 307357

Alkoholi 17,50 %

Uutos: 175 g/l

Hapot: 4,9 g/l

Sokeri 150 g/l

Energiaa: 170 kcal/100 mk (700 kJ/100 ml)

Pakkaustyyppi: pullo

Pakkauskoko: 6 kpl

Suljentatyyppi: luonnonkorkki

Hinta 13,90 €/0,75 l, 18,40 €/l

Pantti: 0,10 €

PRS Press Room

Tietoa KWV:n viinintuotannosta

Suurin osa Etelä-Afrikan viinitarhoista sijaitsee rannikon läheisyydessä Länsi-Kapin provinssissa. Se on Afrikan mantereen eteläisin alue, ja siellä vallitsee välimerellinen ilmasto sekä monipuolinen maaperä, joka sopii täydellisesti laatuviinien tuotantoon. KWV sijaitsee kauniin Paarl-alueen sydämessä, ja KWV:n viinit ja rypäleet ovat peräisin halutuimmilta viininviljelyalueilta maailman vanhimmalla maaperällä. Eri tuottajien ja viinitarhojen rypäleet pidetään viinitehtaassa erillään ennen lopullista sekoitusta, jotta KWV:n tuotteiden korkea laatu voidaan taata.

Viinintuottajan juuret ulottuvat aina vuoteen 1918 asti, jolloin pieni viininkasvattajien osuuskunta – Proud Pioneer – perustettiin visionaan parantaa viiniteollisuuden standardeja ja laatua Etelä-Afrikassa. Näistä vuosista KWV on kasvanut globaaliksi tuottajaksi, jolla on yli sata tuotetta. KWV on ollut pörssinoteerattu osakeyhtiö vuodesta 1997 ja yksi maan tärkeimmistä toimijoista viinin- ja alkoholintuotannossa.

Viinitehdas on maailman suurimpia, ja nykyäänkin käytössä oleva viinikellari rakennettiin vuonna 1930. KWV:n kellarit, joihin kuuluu myös maailmankuulu Cathedral Cellar, ovat tuottaneet voitokkaita viinisarjoja/perheitä. Vuosikymmenien aikana sen viinit ovat tuoneet KWV:lle uskollisen ja vaativan asiakaskunnan sekä kotimaassa että ulkomailla. Kellareissa käytetään ranskalaisten tynnyreiden lisäksi amerikkalaisia ja unkarilaisia tynnyreitä.

Vastuullisuus

Vastuullisuus ja osallistuva yrityskansalaisuus ovat KWV:n liiketoimintastrategian avaintekijöitä. Se on sitoutunut vähäosaisten yhteisöjen henkiseen vahvistamiseen, kehittämiseen ja kasvuun. KWV on viini- ja alkoholiteollisuuden yksi johtavia yhteiskunnallisia yrityksiä. Sen mustien omistajien määrän ja sosiaalisen yrityksen kehitystason vain harva alan yritys ylittää. KWV noudattaa Millenium Development Goals – ja King III Report -kestävän kehityksen ohjelmia.

Alsacen ja Uuden-Seelannin viinit nappasivat kultamitalit Vuoden Viinit 2015 -kilpailussa

print_j7ILMAd7tL

Kultamitalit menivät tänä keväänä alsacelaiselle Gisselbrechtin lippulaiva-rieslingille ja uusiseelantilaiselle Brancott Estaten pinot noirille. Hopea ei ole häpeä riojalaiselle Campo Viejon Reservalle, joka on jo vuosia ollut monen suomalaisen lempiviini. Vuosi sitten koko kilpailun voittanut Castillo Molina Reserva Pinot Noir nappasi kaulaansa pronssimitalin ja sama tuote hanapakkauksessa sai kunniamaininnan. Samoin kunniamaininnan nappasivat Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon –hanapakkaus sekä Thandi Shiraz Rosé.

Vuoden Viinit on suomalaisten seuratuin viinikilpailu, joka järjestettiin jo 18. kertaa. Kilpailun järjestävän yhdistyksen kunnianhimoinen tarkoitus on edistää viinien tuntemusta ja viinikulttuurin leviämistä maassamme. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 495 viiniä 31 eri maahantuojalta. Jotta kilpailijat painisivat tasa-arvoisessa seurassa, ne jaetaan hinnan, tyylin ja alkuperän mukaan 19 eri sarjaan. Tuomaristo arvioi jokaisen sarjan viinit täysin sokkona.

Tämän vuoden kultamitali yli 11 euroa maksavissa eurooppalaisissa valkoviineissä meni alsacelaiselle Gisselbrechtin riesling-viinille. Munkkien kukkulaa tarkoittavalla Muenchbergin tarhalla syntynyt valkoviini edustaa klassista ja rehevää grand cru -viiniä parhaimmillaan. Etelään ja kaakkoon avautuvat Muenchbergin jyrkät rinteet tarjoavat erinomaisen kasvupaikan auringon säteistä pitäville riesling-köynnöksille. Laadun varmistamiseksi jokainen grand cru -tarhan rypäleterttu korjataan talteen käsin. Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchbergin tuoksu on aromien ilotulitusta. Lasista voi erottaa kypsää omenaisuutta, raikasta greippisyyttä ja viettelevää hunajaisuutta. Rikas aromipaletti maistuu myös kuivan valkoviinin kypsän hedelmäisessä maussa. Rehevä riesling-viini sopii ruokapöydässä voimakkaiden makujen kuten rasvaisen kalan seuraan. Gisselbrechtin Grand Cru Rieslingiä voi kokeilla esimerkiksi pestokuorrutetun lohen juomakumppanina.

Toisen kultamitalin nappasi uusiseelantilainen Brancott Estate South Island Pinot Noir, joka kamppaili uuden maailman 11–17 euroa maksavien punaviinien sarjassa. Viinitilan pääviinintekijä Patrick Materman on sekoittanut tasapainoisen lopputuloksen Uuden-Seelannin eteläsaaren kolmella eri viinintuotantoalueella kasvaneista rypäleistä. Marlboroughin, Waiparan ja Central Otagon viileät ilmastot sopivat täydellisesti pinot noirin viljelyyn. Kevyen punaviinin tuoksu on kuulaan karpaloinen ja aavistuksen paahteinen. Kultamitalin omassa sarjassaan kotiuttanut pinot noir kannattaa tarjota kevyesti viilennettynä, jolloin sen aromit ja ryhdikäs rakenne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Raikas punaviini toimii täydellisesti esimerkiksi rapeaksi friteerattujen broileripihvien ja makeahkon satay-kastikkeen kanssa.

Campo Viejo Reservan monen vuoden hieno kilpailumenestys jatkuu tänä vuonna hopeamitalilla ja Riojan legendaarisilla viinitarhoilla syntynyt punaviini onkin ollut lanseerauksestaan lähtien Alkon valikoiman menestystarina. Paahteinen ja samettisen hedelmäinen punaviini on todellinen ruokapöydän moniottelija, joka sopii niin tapas-herkkujen kuin grillatun lihankin seuraan. Pronssisijalle sijoittunut puolukkainen ja aavistuksen savuinen Castillo de Molina Reserva Pinot Noir on myös monipuolinen ruokaviini esimerkiksi kevätjuhlien noutopöytää silmällä pitäen. Kunniamaininnan roseeviinisarjassa lunastanut eteläafrikkalainen Thandin Shiraz Rosé -viini puolustaa paikkaansa kesän grillijuhlien virkeänä ilostuttajana.

PERNOD RICARDIN MENESTYJÄT VUODEN VIINIT 2015 -KILPAILUSSA

KULTAA

Euroopan valkoviinit, hinta yli 11 euroa

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2012

Alkon tuotenumero: 591987

Hinta: 19,99 €

Uuden maailman punaviinit, hinta 11-17 euroa

Brancott Estate South Island Pinot Noir 2012

Alkon tuotenumero: 466047

Hinta: 13,08 €

HOPEAA

Euroopan punaviinit, hinta 11-17 euroa

Campo Viejo Reserva 2009

Alkon tuotenumero: 005676

Hinta: 14,49 €

PRONSSIA

Uuden maailman punaviinit, hinta 11-17 euroa

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir 2013

Alkon tuotenumero: 455377

Hinta: 11,99 €

KUNNIAMAININNAT

Roseeviinit

Thandi Shiraz Rosé 2014

Alkon tuotenumero: 473127

Hinta: 8,99 €

Punaiset hanapakkaukset

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir 2013

Alkon tuotenumero: 469248

Hinta: 34,90 €

Castillo de Molina Reserva Cabernet Sauvignon 2012

Alkon tuotenumero: 492388

Hinta: 33,90 €
www.pernod-ricard-finland.com
www.juomavinkki.fi
www.vuodenviinit.fi

Italialaisesta Pasqua-viinitalosta Altian uusi avainkumppani

web_SEzgdzizpH

Altia laajentaa yhteistyötään italialaisen Pasqua-viinitalon kanssa Ruotsin markkinoille, missä italialaiset viinit ovat kasvattaneet suosiotaan jo vuodesta 2010. Yhteistyösopimuksen myötä Pasqua-viinitalosta tulee yksi Altian suurimmista päämiestuotteista.

Altia on tehnyt merkittävän yhteistyösopimuksen Italian suurimman yksityisomisteisen viinitalon, Pasquan, kanssa. Aikaisemmin Altia on edustanut Pasquaa Suomessa, Norjassa ja matkustajamyyntimarkkinoilla. Nyt yhteistyö laajenee myös Ruotsiin ja Pasquasta tulee yksi Altian suurimmista päämiestuotteista koko alueella.

Pasqua on yksi tunnetuimmista italialaisista viinintuottajista Pohjoismaissa.

“Olemme todella innoissamme päästessämme työskentelemään Pasquan upeiden tuotteiden kanssa. Tavoitteenamme on kasvattaa Pasquan viinien kysyntää, vahvistaa niiden asemaa Pohjoismaissa ja laajentaa tuotevalikoimaa entisestään”, toteaa Søren Qvist, SVP, Partner & International Business at Altia .

Uusi sopimus tukee myös Altian strategista tavoitetta keskittyä kasvattamaan valittuja avainbrändejä koko toimialueellaan.

”Pohjoismaiden monopolimarkkinoilla toimiessa on erittäin tärkeää, että valikoimassamme on kunkin kategorian johtavia tuotteita. Uskomme, että meillä on mahdollista kasvattaa Pasquasta alueellinen markkinajohtaja”, sanoo Qvist.

Italialaisten punaviinien kysyntä lähes tuplaantunut Ruotsissa vuodesta 2010

Italialaisten viinien suosio on kasvanut Ruotsissa voimakkaasti viime vuosina. Erityisen suosittuja ovat kuohuva prosecco ja punaviinit. Italialaisten punaviinien kysyntä Ruotsissa on lähes tuplaantunut vuodesta 2010 ja niitä myydään nykyään jopa 41 miljoonaa litraa vuosittain. Viime vuonna italialaisten viinien markkinaosuus oli Ruotsissa jo 27 prosenttia ja punaviineissä peräti 39 prosenttia.

Suomessa Pasquan tunnetuimpia tuotteita ovat Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso, Pasqua Sanzeno Cabernet Sauvignon & Merlot (hanapakkaus), Pasqua Villa Borghetti Bardolino Classico ja Pasqua Chardonnay.

Yhteistyösopimus astuu voimaan 1. helmikuuta. Pasquan lisäksi Altian suurimpia päämiestuotteita ovat Brown-Forman (USA), Constellation (USA), Distell (Etelä-Afrikka) sekä Grupo Codorníu (Espanja).

Pasqua-viinitalo Viinimaassa
http://www.viinimaa.fi/fi/viinitalot%20ja%20tuo…/pasqua/pasqua/

Viini on suosittu joulutuominen – lahjapakkaukset myydään hetkessä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaunis lahjapakkaus voi jopa inspiroida joulupöydän kattausta. Paola Suhonen on suunnittelut Jacob’s Creekin Chardonnay Pinot Noir Brut -kuohuviinille kankaisen lahjapakkauksen. Kuva: Keltainen talo rannalla -blogi.

Hyvä viini on varma valinta joululahjaksi tai pikkujoulutuomiseksi. Ja kuten minkä tahansa lahjan, myös viinin viimeistelee kaunis paketointi. Viiniä joululahjaksi suunnittelevan kannattaa olla valppaana, sillä marraskuun lopulla myyntiin tulleista joulupakkauksista kysytyimmät loppuvat nopeasti.

Pullon ostaminen lahjapakkauksessa ei maksa kuluttajalle ylimääräistä, sillä viinitalo tarjoaa kauniin paketoinnin.

– Alkon valtavien valikoimien keskellä kaunis pakkaus herättää huomion ja toimii usein kimmokkeena ostopäätökselle. Pakkauksen myötä viinilahja on persoonallinen ja viimeistelty, Kaisa Kavekari Pernod Ricard Finlandilta kertoo.

Joulupakkaukset kertovat myös viinin suosiosta

Tänä vuonna erikoispakkauksia on saatavilla Alkon valikoimista pääsääntöisesti yli 10 euron hintaluokan viineissä, joihin aikaisempina vuosina on kohdistunut suurin kysyntä. Pakkaussuunnittelussaan viinitalot pohtivat värimaailmaa ja juhlakaudelle sopivia elementtejä – pääasia on, että pakkaus on houkuttelevan juhlava ja väritykseltään suomalaiseen jouluun ja uuteen vuoteen sopiva.

Erityisen suosittuja lahjapakkauksia viinipulloille ovat laadukkaat ja kestävät materiaalit, kuten kangas ja puulaatikko, jotka mahdollistavat pakkauksen jatkokäytön. Ekologisen pahvipakkauksen hyviä puolia on sen kierrätettävyys.

– Ihmiset keksivät hyvinkin mielikuvituksellisia tapoja uusiokäyttää viinien lahjapakkauksia. Puulaatikoita käytetään vaikkapa säilytysrasioina tai niistä tuunataan sisustusesineitä. Kankaasta valmistettua samppanjan cooleri-pakkausta taas on käytetty jopa käsilaukkuna. Parhaimmillaan kaunis pakkaus on kuitenkin kuin joulukoriste, joka ansaitsee kunniapaikan joulupöydässä, Kavekari Pernod Ricard Finlandilta vinkkaa.

Näin ilahdutat viinilahjalla:

• Jos lahjansaaja pitää sisustamisesta ja tuunauksesta, näyttävään puulaatikkoon pakattu viini on hyvä valinta.
• Mieti viinin lahjapakkaus saajan lempivärin mukaan. Voit myös tiedustella juhlien kattauksen väriä etukäteen ja hankkia viinilahjan oheen kukat tai kynttilän samaa värimaailmaa noudattaen.
• Samppanjapullo coolereineen on aina varma ja tyylikäs valinta joululahjaksi tai juhlatuomisiksi. 
• Viinilahjan oheen hankittava pieni lisä, kuten kaatonokka tai pullonavaaja ilahduttaa saajaansa seuraavaankin jouluun. 

:ALKO: Beaujolais nouveau myyntiin torstaina 20.11.2014

Beaujolais nouveau on valmistettu kuluvan satovuoden gamay-rypäleistä, ja se tulee myyntiin muutaman kuukauden kuluttua sadonkorjuusta. Viinit ovat tarkoitettu nautittaviksi mahdollisimman tuoreina.

Alkoon tulee tänä vuonna kaksi beaujolais nouveau -viiniä:

455357 Duboeuf Beaujolais Nouveau 9,98€

Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau on maultaan kevyt, vähätanniininen, kirsikkainen, vadelmainen, hennon banaaninen ja kevyen mausteinen.

Viiniä on ostettu Alkoon 32 400 pulloa. Viiniä edustaa Suomessa Beverage Partners Finland Oy.

413377 Château des Loges Beaujolais Villages Nouveau 9,98 €

Château des Loges Beaujolais Villages Nouveau on maultaan kevyt, vähätanniininen, punaherukkainen, mustikkainen, kevyen vadelmainen ja hennon mausteinen.

Viiniä on ostettu Alkoon 19 800 pulloa. Viiniä edustaa Suomessa Stella Wines Oy.

 Vuoden 2014 sadon laatuarvio erinomainen

Vuoden 2014 syyskuun sää oli Beaujolais’n alueella poikkeuksellisen hyvä sadonkorjuun kannalta, auringonpaisteesta saatiin nauttia normaalia syyskuuta enemmän. Tästä syystä rypäleet voitiin poimia optimaalisessa kypsyydessä syyskuun loppuun mennessä. Viineistä odotetaan runsaita, marjaisan raikkaita ja tasapainoisia.

Nauti nouveau hieman viilennettynä

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Viini säilyttää hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa noin kuuden kuukauden ajan. Beaujolais nouveau sopii hyvin buffetpöydän viiniksi ja mutkattomaan yhdessäoloon. Sen kanssa maistuvat muun muassa juustot, sipulikeitto, piiraat, laadukkaat makkarat, pateet ja salaatit. Myös kananpoika ja muut kevyehköt liharuoat toimivat beaujolais nouveaun kumppanina.

Valmistusmenetelmä

Beaujolais nouveau valmistetaan macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla. Käymisessä syntyvä hiilidioksidi työntää käymisastiassa olevan hapen pois ja imeytyy ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin. Tämä menetelmä tuottaa hedelmäistä ja runsasaromista punaviiniä.

Uutuus Suomen tunnetuimmalta australialaiselta viinintuottajalta: Jacob’s Creek UnVINED tarjoaa viininautinnon ilman alkoholia

print_Q13ZDSf76y.Raikkaan_hedelmainen_Jacobs_Creek_UnVINED_Riesling

Mitä alkoholitonta tarjoaisin vierailleni? Juomien valinnan ei tarvitse enää aiheuttaa päänsärkyä, sillä kansainvälisesti arvostettu Jacob’s Creek -viinibrändi lanseeraa alkoholittoman puna- ja valkoviinin seurusteluun ja ruoan kumppaniksi. Jacob’s Creek UnVINED Shiraz ja Riesling yllättävät positiivisesti – myös alkoholittomien viinien epäilijät.

Australialainen Jacob’s Creek lanseeraa Suomessa alkoholittoman puna- ja valkoviinin.Suuren viinitalon innostuminen alkoholittomista vaihtoehdoista ilahduttaa monia viinin ystäviä.

– On erittäin tärkeää säilyttää viinin raikkaus ja autenttinen maku. Jacob’s Creek UnVINED-viinien valmistuksessa on noudatettu samoja säädöksiä ja menetelmiä kuin muussakin viinituotannossa, australialainen viinintekijä Susan Mickan kertoo. 

Jacob’s Creek UnVINED-viinien aromien ja maun ydin on vakuumitislausmenetelmä, jossa matalassa lämpötilassa alkoholi saadaan paineen avulla haihdutettua pois ilman, että viinistä katoaa aromeja. Lisäksi Jacob’s Creek käyttää alkoholittoman viinin makujen tasapainottamiseen rypäleen omaa mehua usein käytettyjen tiivisteiden sijasta.

Varma vaihtoehto myös ruokajuomaksi

Alkoholittomat viinit eivät perinteisesti ole ihastuttaneet viininystäviä makunsa puolesta. Susan Mickan ymmärtää ennakkoluulot.

– Alkoholin poistaminen viinistä on hieman kuin poistaisi sen selkärangan. Ainutlaatuisen valmistusmenetelmän ja pitkän kehitystyön tuloksena olemme onnistuneet saamaan myös alkoholittoman viinin ryhdikkääksi ja tasapainoiseksi.

Jacob’s Creek UnVINED Shiraz ja Riesling sopivat seurustelujuomaksi ja ruokien kanssa nautittavaksi. Arkea voi nyt juhlistaa hieman paremmalla lounaalla ja muutamalla lasillisella viiniä, vaikka kesken työpäivän. Alkoholiton viini on myös kevyempi vaihtoehto. Jacob’s Creek UnVINED Shiraz -viinissä on 50 % vähemmän kaloreita kuin 12 % alkoholia sisältävässä Jacob’s Creek Classic Shiraz -viinissä.

– On huomaavaista tarjota juhlissa tai illanistujaisissa myös alkoholiton vaihtoehto – autoilijoiden tai muista syistä alkoholia välttävien on mahdollista nauttia viinin aidoista mauista, viinintekijä Mickan tiivistää.

Keskitäyteläinen Jacob’s Creek UnVINED Shiraz

Väriltään rubiinin punaisen punaviinin aromi on hedelmäinen ja tumman marjainen. Mukana on myös Etelä-Australian Shiraz–rypäleelle tunnusomaista mausteisuutta. Maku on keskitäyteläinen, makean hedelmäinen ja kevyen paahteinen. Tammikypsytyksen aikaansaama vaniljaisuus tukee muita makuja.

Jacob’s Creek UnVINED Shiraz 75 cl, alkoholipitoisuus 0,50 %, sokeripitoisuus 65 g/l, kierrekorkki. 
Alkon listauspäivä: 12.1.2015, Alkon nro: 455017, hinta: 6,99 €.
Jacob’s Creek UnVINED Shiraz -punaviiniä on saatavilla myös K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa hintaan 7,49 €.

Raikkaan hedelmäinen Jacob’s Creek UnVINED Riesling

Vihertävän keltaisen valkoviinin tuoksusta voi tunnistaa sitruunan, limetin ja kukkien aromeja. Maussa korostuu hedelmäisyys ja raikkaus. Hapokkuus peittää sopivasti makeutta ja tekee viinin mausta tasapainoisen.

Jacob’s Creek UnVINED Riesling 75 cl, alkoholipitoisuus 0,50 %, sokeripitoisuus 53 g/l, kierrekorkki. 
Alkon listauspäivä: 12.1.2015, Alkon nro: 538067, hinta: 6,99 €
Jacob’s Creek UnVINED Riesling -valkoviiniä on saatavilla myös K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa hintaan 7,49 €.