Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Valio palaa jäätelömarkkinoille

af70a6b566932437_800x800ar

Valio palaa jäätelömarkkinoille yli 10 vuoden tauon jälkeen tuomalla kauppoihin maaliskuussa uuden Valio Jäätelöfabriikki -tuoteperheen. Kuusi makua kattava herkuttelujäätelöiden sarja on markkinoiden ainoa kotimainen laktoositon tuoteperhe. Valion Oulun meijerissä valmistetut tuotteet tulevat myyntiin myös Moskovassa ja Pietarissa kevään aikana.

Suomalaiset ovat tunnetusti maailman suurimpia jäätelönystäviä, joille kylmä herkku maistuu vuoden ympäri. Tänä keväänä jäätelönystäville on luvassa iloisia uutisia, kun Valion jäätelöt palaavat kauppojen hyllyille ensimmäistä kertaa 14 vuoden jälkeen.

– Valion jäätelöillä on edelleen selkeä paikka suomalaisten sydämissä: yli 61 % mainitsee meidät spontaanisti mieleen tulevana jäätelömerkkinä.* Saamme myös jatkuvasti toiveita kuluttajilta jäätelöihin liittyen. Nyt voimme vihdoin vastata niihin, kategoriajohtaja Jussi Mattsson kertoo.

Uudet jäätelöt tuovat herkullisen vaihtoehdon viime vuosina kasvaneeseen super premium -herkuttelujäätelöiden kategoriaan. Valio Jäätelöfabriikki on markkinoiden ainoa laktoositon, kuuden maun jäätelösarja, jossa täyteläinen kermajäätelö yhdistyy runsaisiin kastike- ja hillopyörteisiin sekä herkullisiin keksien ja makeisten paloihin. Jännittävissä makuyhdistelmissä maistuvat pohjoismaiset suosikkiraaka-aineet, kuten mustikka, ruis, salmiakki ja kahvi.

– Valiolla on pitkät perinteet jäätelön valmistajana ja tunnemme suomalaisen jäätelömaun. Haluamme tarjota jäätelön ystäville jotain uutta ja maukasta, mutta monen suuhun sopivaa. Siksi kaikki Valio Jäätelöfabriikin jäätelöt ovat laktoosittomia ja makuyhdistelmissä on aina joku juju, Jussi Mattsson sanoo.

Valion jäätelöissä maistuu suomalainen osaaminen

Uudet jäätelöt valmistetaan Valion Oulun meijerissä Pohjois-Suomen valiolaisilta tiloilta kerätystä maidosta. Valtaosa jäätelöiden hilloista ja kastikkeista on kehitetty ja valmistettu Valion omalla hillotehtaalla Suonenjoella.

Oulun jäätelönvalmistajien ja Valion tuotekehityksen hyppysissä on syntynyt kuusi jännittävää makua: kevyesti suolainen kreisi kinuski, raikas mansikka-basilika, perisuomalainen mustikka-ruis, mehevä porkkanakakku, lempeä macchiato-suklaa ja ärhäkämpi salmiakki-chili.

– Valio Jäätelöfabriikki tuo Valion jäätelöt takaisin myös Oulun meijeriin, missä jäätelöä on valmistettu viimeksi 1980-luvun alussa. Jäätelöiden tekeminen on ollut todella innostavaa meille, sillä ne valmistetaan aivan uudella reseptillä ja uusilla laitteilla, kertoo Oulun meijerin tehtaanjohtaja Martti Kimpimäki.

Paluu Venäjän jäätelömarkkinoille

Jäätelöt tulevat myyntiin Suomen lisäksi Moskovassa ja Pietarissa kevään aikana. Jäätelö on yksi elintarvikkeista, joka ei kuulu Venäjän elintarvikevientiä koskevien pakotteiden piiriin. Vuodesta 2014 asti Valio on vienyt Suomesta Venäjälle mehuja, marjakeittoja ja Valio Baby® äidinmaitokorvikkeita. Lisäksi Valio myy Venäjällä tuotemerkkinsä alla paikallisesti valmistettuja juustoja ja tuoretuotteita kuten maitoja ja jogurtteja.

*Lähde: TNS Valion jäätelötutkimus 2015, N=1800

Ihanaista kirsikkaa ja sitruunaa: Aino-jäätelön syysuutuudet lainaavat makunsa maailman suosikkileivonnaisilta

AINO_tiedotekuva

Erilaiset piirakat ja kakut tarjoillaan usein jäätelöpallon kanssa. Nyt ne inspiroivat myös Aino-jäätelöiden kotipakkausten syysmakuja.

Amerikkalaisesta Lemon Meringue -piiraasta innoituksensa saaneessa Aino Sitruuna & Marenki -jäätelöuutuudessa yhdistyvät täyteläiset vaniljan- ja sitruunanmakuiset kermajäätelöt, makean raikas sitruunakastike sekä marenkipalat. Tuote on laktoositon.

Toinen syysuutuus, kirsikkakakusta inspiraation saanut Aino Kirsikan kuiskaus, taas tuo Aino-jäätelöiden valikoimaan kauan toivotun kirsikkamaun. Sen makujen painopiste on rohkeasti kirsikassa: uutuus sisältää kirsikanmakuista kermajäätelöä, kirsikkakastiketta sekä stracciatella-jäätelöstä tuttuja suklaamakuisia hippusia.

– Monelle Ainon ystävälle hieman karvas kirsikkainen maku on rakas, ja se on yksi niistä mauista, joista saamme eniten kuluttajatoiveita, kertoo jäätelöliiketoiminnan markkinointijohtajaAnita Storgård Suomen Nestléltä.

Kumpikin uutuusjäätelö on valmistettu kotimaisesta kermasta ja maidosta, ja niissä on aidot luonnon maut ja värit. Jäätelöt on pakattu tuttuun 900 millilitran kotipakkaukseen, joka löytää tiensä suomalaisten kotipakkasiin vuodenajasta riippumatta.

– Aino-jäätelöitä syödään tasaisesti läpi vuoden, ja niiden kulutus on itse asiassa muihin jäätelöihin verrattuna selvästi suurempaa myös kesäsesongin ulkopuolella. Meille suomalaisille pimenevät syysillat ovat mitä parhain syy nauttia jäätelöstä myös kotisohvalla, Storgård toteaa.

Kyselytutkimus: Suomalaiset haluavat jäätelönsä kotimaisena ja kermaisena

okg1tdcczjbsbpdwo97d

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kotimaisuus on tärkeää valtaosalle jäätelön ystävistä, ja kotimaisuuden tärkeimpänä kriteerinä pidetään valmistusmaata. Valmistusmaan merkitys on noussut vuodesta 2011 jopa 20 prosenttiyksikköä*. Suomalaiset syövät jäätelönsä mieluiten kermajäätelönä ja ostavat vuodesta toiseen samaa suosikkimakuaan.

Suomalaiset pitävät kermajäätelöstä. Jopa 77 prosenttia suomalaisista haluaa jäätelönsä kermaisena, kun muualla Euroopassa syödään usein kasvirasvasta tehtyä jäätelöä.

– Kermaa käyttämällä jäätelöön saadaan täyteläinen ja jäljittelemätön maku. Kermajäätelö myös tuntuu suussa lämpimältä ja sillä on erityisrooli suomalaisessa jäätelömakumaailmassa, Pingviini-jäätelöiden tuotepäällikkö Mona Kandelin kertoo.

Pingviinin teettämän kesäisen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista yli puolet (58 %) pitää nimenomaan kotimaista jäätelöä herkullisimpana. Myös klassiset maut pitävät, sillä valtaosalla suomalaisista (71 %) on samat suosikkimaut vuodesta toiseen.

– Suomen myydyin maku on vanilja, jota monissa muissa maissa ei edes mielletä mauksi. Makujen kestosuosikki on myös suklaa, joka on meillä maitosuklaata, Kandelin kuvailee.

Lisäksi suomalaisten uniikkiin jäätelömakuun kuuluvat marjojen ja salmiakin maut, kun muualla Euroopassa syödään esimerkiksi kahvin tai tumman suklaan makuista jäätelöä tai sitruunasorbettia.

Valmistusmaa ja raaka-aineen alkuperämaa tärkeitä

Suomalaiset haluavat ostaa kermajäätelönsä mieluiten kotimaisena: jäätelön kotimaisuus on tärkeää valtaosalle (78 %) suomalaisista. Yli neljännes (28 %) kertoo ostavansa aina kotimaista jäätelöä.

Kotimaisuuden ehdottomasti tärkein kriteeri on valmistusmaa (75 %), jonka arvostus on noussut vuonna 2011 toteutetusta vastaavanlaisesta tutkimuksesta jopa 20 prosenttiyksikköä*. Puolet vastaajista mainitsee myös raaka-aineiden alkuperämaan (50 %).

– Kotimaisella valmistuksella ja raaka-aineella on suomalaiselle kuluttajalle väliä. Siksi kaikki Pingviini-jäätelöihin käytetty kerma ja maito tulee kotimaasta. Jäätelöihimme käytetty kerma tuodaan Valion Herajoen meijeriltä, jonne maito kerätään Etelä-Suomen maitotiloilta. Karkeasti arvioiden työllistämmekin joka vuosi noin parituhatta eteläsuomalaista lehmää, Kandelin sanoo.

Kaikilla Pingviini-jäätelöillä on Avainlippu-merkki. Se kertoo sekä kotimaisten raaka-aineiden että kotimaisen työn osuudesta.

–­ Kaikki Pingviini-jäätelöt valmistetaan Turengin jäätelötehtaalla, jossa jäätelöä valmistaa sesongista riippuen 140–250 henkeä. Myös Pingviini-jäätelökioskit työllistävät joka kesä noin 600 kioskimyyjää. Heistä monelle jäätelömyyjän työ on ensimmäinen kesätyöpaikka, Kandelin lisää.

Jäätelöllä herkutellaan useimmin kotona

Vaikka kuumin jäätelösesonki on kesällä, suomalaiset herkuttelevat jäätelöllä ympäri vuoden. Kyselytutkimuksen mukaan yli puolet (61 %) suomalaisista ostaa jäätelönsä useimmiten kotipakkauksena.

Monet ostavat jäätelöä kotiinsa suorakulmion muotoisissa litran pakkauksissa. Näitä Suomessa erityissuosiossa olevia tiiliskivipakkauksia on saanut pakastealtaista jo 50 vuoden ajan.

– Tiiliskiven muotoiset kotipakkaukset ovat peräisin 1960-luvulta. Sitä ennen jäätelöä myytiin tiiliskivipakkauksen edeltäjissä, niin sanotuissa funkispakkauksissa, Kandelin kertoo.

Pingviinin kyselytutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy huhtikuussa 2016. Tilastollisesti painotettuun kyselyyn vastasi 1121 suomalaista. Kyselyn virhemarginaali on noin 3 prosenttia.

* Suomen Nestlé toteutti TNS Gallupilla vuonna 2011 vastaavanlaisen kyselytutkimuksen, jossa kysyttiin samaan tapaan kotimaisuuskriteerien merkitystä.

Jäätelökesän 16 uutuutta: Pingviini Sitruuna-Lakusydän -tuutista povataan kesän hittiä

okg1tdcczjbsbpdwo97d

Suomen Nestlén kesän jäätelöuutuuksissa suosikkimaut lakritsi, salmiakki ja suklaa saavat rinnalleen uudenlaisia marjaisia ja hedelmäisiä makuja: Pingviini yhdistää lakun ja sitruunan, Aino maitosuklaan ja vadelman. Classic-uutuuksissa jäätelökokemuksen vie uudelle tasolle suklaa- ja marja-/hedelmäkuorrutteiden raikas liitto. Turengissa valmistettavaan jäätelöön käytetty maito ja kerma tulevat Suomesta.

Turengin jäätelötehtaan kesän uutuusvalikoima vahvistaa tänä vuonna suomalaisten rakkautta kermajäätelöön. Jäätelönystäviä hemmotellaan sekä tutuilla klassikkomauilla että mielenkiintoisilla uusilla makupareilla.

– Suomalainen jäätelömaku eroaa muun Euroopan makumieltymyksistä siinä, että me nautimme jäätelömme useimmiten kermajäätelönä. Turengissa valmistettavaan jäätelöön käytetty maito ja kerma tulevat Suomesta, mistä olemme erityisen ylpeitä. Pelkästään Pingviini-jäätelöiden valmistaminen työllistää arviolta noin 2 000 suomalaista lypsylehmää vuodessa, kertoo Suomen Nestlén jäätelöliiketoiminnan markkinointijohtaja Anita Storgård.

Pingviinille uusia tuutteja ja Kesätrio kaikkien lastenmielisten iloksi

Pingviini-tuutit ovat vuodesta toiseen suomalaisten suosikkeja. Nyt tuuttiperhe kasvaa Pingviini Sitruuna-Lakusydän -tuutilla sekä laktoosittomalla Pingviini Banaani-Suklaa -tuutilla. Sitruuna-Lakusydän-tuutilla on nimensä veroisesti sydän täyttä lakritsia, ja tuutti on valmistettu sitruunanmakuisesta kermajäätelöstä, jossa on lakritsikastiketta ja lakritsirakeita. Banaani-Suklaa-tuutissa yhdistyvät laktoositon suklaakermajäätelö ja banaaninmakuinen kermajäätelö sekä suklaanmakuinen kastike.

Yhteiseksi iloksi Pingviini tuo markkinoille monipakkauksena laktoosittomat Pingviini Trio -tuutit, jossa vaniljan, mansikan ja suklaan maut kietoutuvat herkulliseksi nautinnoksi. Pingviini Kesätrio -kotipakkauksessa maistuvat vaniljakermajäätelö sekä mangon- ja vadelmanmakuiset kermajäätelöt, joissa kaikissa on luonnon maut ja värit.

Aino saa lisää marjaisia uutuuksia ja Taikaa tuutteihin

Suomalainen jäätelökansa rakastaa tuutteja. Viime vuonna lanseeratut Aino Taika -tuutit nousivat rymisten suomalaisten suosikeiksi. Tänä kesänä Taika-perheeseen tuodaan iki-ihana Aino Mansikan & Vaniljan Taika -tuutti, jossa vanilja- ja mansikkakermajäätelöä ryhdittävät mansikanpalat sekä maitosuklaanmakuinen kastike. Yhteiseen herkutteluhetkeen sopii marjaisa kesäuutuus Aino Vadelmasuklaa -kotipakkaus, jossa yhdistyvät vadelmanmakuinen kermajäätelö ja suklaakermajäätelö, maitosuklaanmakuinen kastike sekä vadelmapalat.

Miehet, marjat ja Classic ne yhteen soppii

Kesä tuo Classic-puikkoihin suomalaisten miesten toivomia raikkaita makuja.

Classic Valkosuklaa-Mangopassion -puikon täyteläisen valkosuklaakuorrutteen alta paljastuu sorbettimainen mangopassionkuorrute, jonka aito, hieman kirpeä maku tasapainottaa suklaan makeutta. Samoin Classic Maitosuklaa-Vadelma -puikossa maitosuklaakuorrutteen alla on odottamassa vadelmakuorrute. Molemmat puikot kätkevät sisälleen täyteläistä vaniljakermajäätelöä.

Keltaisia hedelmiä, tulisuutta ja piparminttua

Fazer Marianne muuttaa muotoaan tuutista puikoksi ja hurmaa karkin ystävät: valkoisen rouskahtavan piparminttukuorrutteen alta löytyy vahvaa suklaakermajäätelöä ja tummaa suklaanmakuista kastiketta. Aikaisemmin monipakkauksista tuttu Fazer Tyrkisk Peber -puikko on tänä vuonna kuluttajien toiveesta saatavilla yksittäispakattuna. Puikosta herkkuja löytyy kolmin kerroin: sisimmäisenä salmiakkilakritsisydän, välissä vaniljakermajäätelöä ja päällä lakritsikuorrute Tyrkisk Peber -rouheella.

Uudessa laktoosittomassa Hurmaava Mango -pikarissa vaniljakermajäätelöä maustavat mangokastike ja mangopalat. Myös muut Hurmaava-maut, eli Hurmaava Suklaa ja Hurmaava Kinuski, ovat jatkossa laktoosittomia.

Myös Puffetien makuvalikoima laajenee: Appelsiini Puffet -jäätelössä ihanan värin lisäksi ilahduttaa appelsiininmakuinen kermajäätelö tutulla keksikuorella. Pirulo Pineapple -limonadijäässä taas yhdistyvät ananaksen ja omenan maut. Tuttuun tapaan tuote ei sisällä keinotekoisia värejä eikä aromeja.

Mövenpickiltä odotettu uutuus – tuoteperhe laajenee puikoilla

Sveitsiläisten herkuttelupuikkojen sarjassa on kolme makua. Mövenpick Vanilla Dream with Caramel -puikossa maitosuklaalla kuorrutetun vaniljakermajäätelön makua terävöittää ”Fleur de sel” -karamellikastike. Mövenpick Vanilla Dream with Almond -puikon maitosuklaakuorrutteen alla yllätyksen tarjoavat vaniljakermajäätelö sekä mantelinpalat. Valkosuklaakuorrutteisessa Mövenpick Maple Walnut -puikossa makuelämyksen muodostavat vaahterasiirappikastike, karamellisoidut saksanpähkinät ja kermajäätelö. Puikot on valmistettu 100 % luontaisista raaka-aineista. Lisäksi Mövenpick-kotipakkauksien pakkauskoko vaihtuu 500 ml pakkaukseen. Klassikkomakuja on neljä: Swiss Chocolate, Maple Walnut, Vanilla Dream sekä Raspberry Strawberry, ja kaikissa on 100 % luontaiset värit ja aromit.

Pingviinikioskilla ja kahvilassa tavataan

Irtojäätelömyyntiin uutuutena tänä kesänä pääsee Aino Vaniljainen Nougathetki, jossa vanilja- ja karamellikermajäätelöä piristää mantelinougatkastike. Valikoimasta löytyy herkuttelijoille myös Pingviini Vadelma-Lakritsi -jäätelöä, jossa vadelmanmakuiseen kermajäätelöön yhdistyy täyteläinen lakritsikastike. Mövenpick-uutuutena ilahduttaa Vanilja-Brownie, jossa yhdistyvät vaniljakermajäätelö, kinuskikastike ja keksinpalat. Monen pienen ja ison herkkusuun iloksi kesäuutuutena valikoimaan rantautuu myös laktoositon ja Suomessa valmistettu, lakritsinmakuinen Pehmis Lakritsi.

Irtojäätelö helsinkiläisissä kesäkioskeissa hyvälaatuista

c9a75f2c-dd79-42f9-b58b-f26d4c51446b-main_image

Kuva: Helena Lampinen

Viime kesänä helsinkiläisistä kesäkioskeista ja -kahviloista myyty jäätelö oli mikrobiologiselta laadultaan hyvää. Hyvistä tuloksista huolimatta huomiota tulisi kiinnittää jäätelökauhojen säilytykseen ja hygieenisiin työskentelytapoihin.

Jäätelön laadussa vain harvoin huomautettavaa

Kesän 2015 aikana otettiin Helsingissä jäätelönäytteitä kesäkioskeista ja -kahviloista. Näytteiksi otettiin irto- tai pehmytjäätelöä sekä kauhavettä tai pintapuhtausnäyte jäätelökauhasta. Näytteitä otettiin yhteensä 41 kappaletta 20 kioskista tai kahvilasta. Näytteistä 14 otettiin irtojäätelöstä, kymmenen pehmytjäätelöstä, neljä kauhavedestä ja 13 jäätelökauhojen pinnoilta. Näytteistä tutkittiin niiden mikrobiologista laatua.

Laadultaan hyväksi arvioitiin 12 irtojäätelönäytettä, kaksi oli laadultaan välttäviä. Pehmytjäätelönäytteet olivat mikrobiologiselta laadultaan hyviä yhtä välttävää tulosta lukuun ottamatta. Syynä välttäviin tuloksiin olivat liian suuret enterobakteeri- ja Bacillus cereus -pitoisuudet.

Jäätelökauhoja ei tulisi säilyttää vedessä

Kauhavesiä otettiin näytteeksi neljästä kohteesta. Kaksi näytettä oli laadultaan hyviä, yksi välttävä ja yksi huono. Välttäväksi arvioitiin kauhavesi, jossa oli suuri aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku. Huonoksi arvioidussa vedessä oli raja-arvot ylittävä määrä enterobakteereja ja korkea aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku.

Jäätelökauhojen 13 pintapuhtausnäytteestä yksi oli laadultaan välttävä, yksi huono ja muut olivat hyviä. Huonoksi arvioidussa pintapuhtausnäytteessä oli kohonnut aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, joka on yleinen hygieniaindikaattori.

Hyvistä näytetuloksista huolimatta on kesäkioskeissa ja -kahviloissa tarpeen kiinnittää huomiota jäätelökauhojen säilytykseen ja hygieenisiin työskentelytapoihin. Kauhat tulisi huuhtoa puhtaalla vedellä jokaisen käyttökerran välillä, eikä kauhaa pitäisi säilyttää vedessä. Jäätelökauhat on myös syytä vaihtaa säännöllisesti.

Tilanne parantunut vuodesta 2008

Helsingissä tutkittiin irtojäätelön mikrobiologista laatua kesäkioskeissa myös vuonna 2008. Tällöin peräti joka neljännessä näytteessä oli huomautettavaa.

Lähde:

Lampinen, H. Kesäkioskien jäätelön mikrobiologinen laatu Helsingissä 2015. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 14/2015. http://www.hel.fi/static/ymk/julkaisut/julkaisu-14-15.pdf

Pingviini loi Särkänniemelle oman jäätelöannoksen

ippmos3m2vdhhorcmxsk

Suomen pakastetuin jäätelö, Pingviini, täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja palasi juhlavuotenaan myyntiin Särkänniemen huvipuistoon. Samalla luotiin oma kesäklassikkoannos Särkänniemelle.

Suomalainen jäätelöikoni Pingviini palasi tänä kesänä Särkänniemen huvipuistoon. Pingviini-irtojäätelöitä on puistossa tarjolla yhteensä 8 myyntipisteessä.

– Pingviini juhlii 80-vuotissyntymäpäiväänsä ja Särkänniemi taas nelikymppisiään. Ajattelimme, että nämä suomalaiset kesäklassikot sopivat hienosti samaan synttäripöytään, Anita StorgårdSuomen Nestléltä kertoo.

80-vuotissynttäreidensä kunniaksi Pingviini myös kutsuu kaverinsa 5.9. Särkänniemessä järjestettävään tapahtumaan, jolloin puiston täyttävät iloiset jäätelön ystävät kaikkialta Suomesta.

Särkänniemi-annoksessa maistuu Herkkutrio

Osana juhlavuottaan Pingviini selvitti yhdessä Taloustutkimuksen kanssa, mitkä ovat suomalaisten mielestä kesäklassikoita – siis paikkoja, tunnelmia, esineitä, nähtävyyksiä, elämyksiä, tekemistä, makuja tai muita asioita, mitkä kuuluvat olennaisesti suomalaiseen kesään. Kokki Akseli Herlevi poimi Pingviinin pyynnöstä listalta omat suosikkinsa, ja lopputuloksena syntyi kymmenen Kesäklassikko-jäätelöannosta resepteineen. Niistä yksi on omistettu Särkänniemelle. Huvipuistot sijoittuvat kesäklassikkolistalla sijalle 27.

– Särkänniemi-annoksen pohjana toimii värikäs Pingviini Herkkutrio -kermajäätelö, ja annoksen innoittajia olivat huvipuistojen yksisarviset, pellet ja possujuna, iloiset lapset ja makea hattara. Pastellinvärinen herkku hivelee niin silmiä kuin makunystyröitäkin, Akseli Herlevi kertoo.

Suomalaisille maistuu kermajäätelö

Suomalaiset syövät vuosittain lähes 12 litraa jäätelöä henkeä kohden. Pingviini-jäätelöt valmistetaan Turengissa Hämeenlinnan kupeessa, ja niiden pääraaka-aineita ovat kotimainen tuore kerma ja maito.

– Suomalaisten jäätelömaku poikkeaa eurooppalaisista erityisesti siinä, että meillä nimenomaan kermajäätelö on jäätelön kiistaton ykkönen. Lisäksi suomalaiseen suuhun sopivat maut salmiakki, lakritsi ja maitosuklaa ovat vuodesta toiseen myyntitilastojen kärjessä, Storgård kertoo.

SÄRKÄNNIEMI-JÄÄTELÖANNOS (kaikille kotona loihdittavaksi)

1 vohveli

1 rkl nonparelleja

1 rkl popping candy, paukkusokeria

2 dl hattaraa

½ dl sokeria

½ dl popcornia

1 dl kermavaahtoa

1 viipale (n. 120 g) Pingviini Herkkutrio -jäätelöä

Leikkaa veitsellä rapea vohveli kuutioiksi. Laita nonparellit ja popping candy kulhoon ja pyörittele hattara varovasti seoksessa, jotta nonparellit ja paukkusokeri jäävät hattaraan kiinni. Sulata sokeri varovasti pannulla, kunnes se on kullanruskeaa. Ota pannu pois liedeltä. Pyörittele popcornit sokerissa ja nostele ne leivinpaperin päälle jäähtymään. Laita kermavaahto tarjoilukulhon pohjalle. Ripottele päälle karamellisoituja popcorneja ja rapeita vohvelikuutioita. Laita sen päälle jäätelöviipale ja sen päälle hattaraa ”pilveksi”. Voilà!

Raikasta jäätelökesää! Suomen Nestlén uutuuksissa maistuvat jogurtti ja hedelmät

avfojmwbyxktwataoatv

Vuosi 2015 on Suomen jäätelökansalle juhlavuosi: Suomen pakastetuin jäätelö Pingviini juhlii 80-vuotista taivaltaan ja iki-ihana Aino-jäätelö täyttää 10 vuotta. Kauden jäätelöuutuuksissa luotetaan sekä perinteisiin, täyteläisiin herkkuihin että uudenlaisiin yhdistelmiin ja raaka-aineisiin.

Aino-jäätelön lumoavassa uutuudessa kohtaavat raikas jogurtti ja täyteläinen kerma

Aino-jäätelöt ovat koristaneet suomalaispöytiä niin vierasvarana, jälkiruokana kuin kahvin kaverina jo kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna Ainon kotipakkausvalikoimaan on kehitetty täysin uuteen raaka-ainepohjaan perustuva makusarja: Aino Lumo -jogurttikermajäätelöt.

Suomessa valmistettua jogurttia sisältävän pehmeän jogurttikermajäätelön sekä upeiden kastikkeiden liitto tuo iki-ihaniin jäätelöhetkiin raikkaan ja uudenlaisen makuelämyksen. Lumo-jogurttikermajäätelöistä on saatavilla kaksi heleää makua, Aino Metsämarjan Lumo ja Aino Mangon Lumo. Uutuudet on pakattu tuttuun 900 ml rasiaan.

Tuutin taikaa nyt myös Aino-jäätelöperheessä

Suomalaisen jäätelökansan kerta-annoslempparista ei ole epäselvyyttä: noin puolet kaikista myydyistä kerta-annosjäätelöistä on tuutteja. Tänä vuonna herkuttelijoita hemmotellaan useammalla uudella tuuttimaulla.

Aino-jäätelöperheen kerta-annostulokkaita ovat ylelliset Aino Taika -tuutit. Ainutlaatuisen sievät pikkutuutit sopivat täydellisesti herkkuhetkeen vaikka kauppareissun lomassa, puistonpenkillä tai kotioloissa. Taika-tuutit valmistetaan kahdesta erimakuisesta jäätelömassasta ja rapeasta artesaanivohvelista. Pinta kuorrutetaan runsaalla kastikkeella, ja jäätelökruunu koristellaan reilunkokoisilla makupaloilla. Nautinnon viimeistelee herkun keskellä odottava ihana kastikesydän.

Taika-tuuteista on saatavilla kolme suomalaiseen makumaailmaan kauniisti istuvaa versiota:Aino Vaniljan & Karamellin Taika, Aino Suklaan & Vaniljan Taika sekä Aino Vadelman & Suklaan Taika.

Pingviini tarjoaa juhlan kunniaksi monipakkauksiin 2 tuuttia kaupan päälle

Parina viime vuonna suomalaiset ovat nautiskelleet Pingviini Sydäntuutteja melkeinpä kaksin käsin. Nyt joukon jatkoksi saadaan Pingviini Nougatsydän, joka on valmistettu kuohkeasta vaniljakermajäätelöstä, suussa sulavasta nougatsydämestä ja rapeasta vohvelista. Tuhdin kokoisen kokonaisuuden viimeistelevät makoisa nougatkastike ja rapeat mantelikrokantit.

Pingviini-tuutit ovat suomalaisen tuuttimarkkinan ylivoimainen ykkönen, ja Pingviini Suklaatuutti on vuodesta toiseen Suomen myydyin kerta-annosjäätelö. 80-vuotisjuhlan kunniaksi Pingviini Mansikka-, Suklaa-, Kuningatar- ja Lakritsi-tuuttien monipakkauksiin on sujautettu tavallisten kuuden lisäksi kaksi ylimääräistä tuuttia kaupan päälle. Nämä juhlapakkaukset tunnistaa niihin painetusta keltaisesta lahjanauhasta.

Suomi-nameja yhdistelevä herkkupuikko Classicilta

Premium-jäätelöpuikkojen ystäviä hellitään tänä kesänä, kun pakastealtaat valtaa suomalaisten lempimakuja yhdistelevä Classic-uutuus. Classic Maitosuklaa-Lakritsi on viimeistelty peräti kahdella eri kuorrutteella. Samettinen vaniljakermajäätelö on kastettu ensin lakritsiseen ja lopuksi maitosuklaiseen kuorrutteeseen.

Reilusti rapsahtava ja vastustamattoman runsas puikko yhdistää kolme suomalaista intohimoa: suklaan, lakritsin ja jäätelön. Classic-uutuuden ennakoidaan maistuvan erityisesti todellista herkkuhetkeä arvostaville miehille.

Hedelmäisiä makuja puikkoihin, mehujäihin ja kotipakkauksiin

Fazer Tutti Frutti -puikko on persoonallinen lisä suklaakuorrutteisten puikkojen rinnalle. Puikko valmistetaan pehmeän täyteläisestä, laktoosittomasta kermajäätelöstä ja Tutti Frutti -hedelmäkarkkien makuisesta limonadijäästä. Tämä laktoositon puikkouutuus täydentää mukavasti astetta ylellisempien herkkupuikkojen valikoimaa.

Euroopassa suuren suosion saavuttaneet Pirulo-limonadijäät löytyvät nyt myös suomalaiskauppojen pakastealtaista. Tämän kesän uutuuksia ovat vesimelonin- ja omenanmakuista limonadijäätä sekä suklaanmakuisia paloja sisältävä Pirulo Watermelon sekä sitruuna- ja mansikkajäästä, appelsiinisorbetista, vihreästä kuorrutteesta, poreilevista makeisista ja mansikkarakeista koottu Pirulo Kaktus. Vesimeloniviipaleen ulkomuotoa mukaileva Pirulo Watermelon myydään yksittäisinä puikkoina, Pirulo Kaktuksen 9 puikon monipakkaus taas toimii todellisena hellepäivän hätävarana kotipakkasessa. Kaikki Pirulo-tuotteet sisältävät hedelmämehua ilman keinotekoisia väriaineita tai aromeja.

Mövenpickin kotipakkausvalikoimaan saapuu kaksi uutta Limited Edition -sesonkimakua. Suklaan ystävää ilahduttaa kaakaokermajäätelöä ja suklaapaloja sisältävä Madagascar Island Cocoa. Raikkaampia makuja kaipaava hemmottelee itseään Bourbon Vanilla & Exotic Fruits -jäätelöllä, jossa hienostuneeseen vaniljakermajäätelöön on yhdistetty raikasta hedelmäsorbettia ja ananaspaloja. Nämä kausimaut löytyvät kaupoista vain rajoitetun ajan.

Pirteää, pehmeää ja ylellistä irtojäätelötiskiin

Retki jäätelökioskille on varma merkki kesästä. Tänä vuonna kioskeista ja kahviloista löytyy useampi uusi ja jännittävä irtojäätelömaku.

Pingviini Banaani-Kinuski on pirteän keltainen, vähälaktoosinen uutuus: banaaninmakuista kermajäätelöä ja kinuskikastiketta. Aino Hetki -irtojäätelösarjan tulokkaita ovat jogurttikermajäätelöä ja vadelma-mustikkakastiketta sisältävä Aino Marjainen Jogurttijäätelöhetki sekä laktoosittomia suklaa- ja vaniljakermajäätelöitä ja suklaanmakuista kastiketta yhdistävä Aino Vaniljainen Suklaahetki. Todella ylvästä nautintoa kaipaavalle sopiiMövenpickin Panna Cotta, jossa vadelmakastike höystää panna cotta -kermajäätelön.

Kun yksi maku ratkaisee – Aino-jäätelöiden uudistunut herkuttelujäätelösarja hurmaa selkeiden makujen ystävät

qw4fzftns4biajtvkgfy

Aino-jäätelöiden pienten herkuttelupakkausten sarja uudistuu tänä syksynä kokonaan. 480 ml pahvipakkauksiin pakatut jäätelöt keskittyvät rohkeasti yhteen makuun ja tarjoavat kuluttajille uudenlaisen, laktoosittoman premium-herkuttelujäätelön.

– Uuden ja puhtaan makumaailman taustalla oli kuluttajien toive: jäätelöaltaista puuttui herkuttelumakuja, joissa monen sortin raaka-aineiden sijaan maistuisi yksi tuttu ja aito maku. Kuitenkin makujen intensiivisyys ja täyteläisyys haluttiin säilyttää. Kaikki turha on siis riisuttu pois, mutta se mitä jäi jäljelle, on sitäkin parempaa, jäätelöiden markkinointipäällikkö Minna BrunbergSuomen Nestléltä kertoo.

Tuotekehitys ponnisteli uutuuksien kanssa pitkään, sillä lähtökohtana oli luoda myös laktoositon premium-jäätelösarja.

– Laktoosittoman jäätelön kysyntä kasvaa koko ajan, mutta pienemmissä herkuttelupakkauksissa niitä on ollut vielä vähän. Meille oli tärkeää, että kaikki jäätelönystävät pääsisivät nauttimaan uusien Aino-pakkausten selkeistä klassikkomauista, Brunberg jatkaa.

Erityistä jäätelöissä on myös niiden koostumus: jäätelömassaan on haettu kuohkeutta ja pehmeyttä. Jäätelöt kruunaavat oman herkutteluhetken suoraan purkista lusikoiden, mutta niistä riittää jaettavaa myös kaverille.

Kolmen herkullinen suora: Mustikka, Vanilja ja Suklaa

Uudistuneessa Aino 480 ml -jäätelösarjassa on kolme tuotetta, joita kaikkia yhdistää puhdas, yhden raaka-aineen ympärille kietoutuva makumaailma.

Aino Mustikka on ylistys Pohjolan supermarjalle, mustikalle. Siinä yhdistyvät laktoositon pehmeä mustikkakermajäätelö ja mustikkakastike. Klassikkomaku Aino Vanilja on Suomen ensimmäinen laktoositon, aidolla vaniljalla maustettu premiumvaniljajäätelö, jota kelpaa huoletta tarjota vieraillekin vaikka omenapiirakan kyljessä. Aino Suklaa taas hivelee suklaafanin makunystyröitä laktoosittoman suklaakermajäätelön ja laktoosittoman suklaanmakuisen kastikkeen liitolla.

Uusien Aino 480ml -jäätelöiden maut ja värit ovat muista Aino-jäätelöistä tuttuun tapaan luontaisia.

Saatavuus ja hinta: Uutuusjäätelöt löytyvät pakastealtaista lokakuusta 2014 alkaen. Hinta n. 5,50 € / 480 ml.

Helle herätti suomalaisten jäätelönhimon – Suomen Nestlén jäätelön myynti on kasvanut heinäkuussa jo kolmanneksen

sefl6xn2gen3u91x1zt6

Alkukesän kylmä sää hyydytti jäätelönmyynnin, mutta viime aikojen aurinkoiset kelit ovat saaneet jäisen herkun jälleen suomalaisten huulille. Heinäkuun puoliväliin mennessä Suomen Nestlén jäätelöä on myyty jo lähes 40 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa. Viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna myynti on kasvanut lähes kolmanneksen.

Suomen Nestlén TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen* mukaan suomalaiset jäätelönystävät ovat sekä perinteisiä että kokeilunhaluisia. Lähes puolet suomalaisista on kuluttajia, joiden suosikkimaut säilyvät samoina vuodesta toiseen. Toisaalta 64 prosenttia vastaajista kokeilee mielellään myös uusia jäätelömakuja.

Aino-uutuudet ihastuttaneet kioskeilla

Tänä kesänä Aino-jäätelöiden ystävät ovat viimein päässeet nauttimaan iki-ihanasta suosikistaan myös kodin ulkopuolella, kun Aino-tuoteperhe laajeni jäätelöpallojen ja -annosten maailmaan. Aino-irtojäätelöt ovat ihastuttaneet kioskeilla neljällä eri makuvaihtoehdolla: Aino Wanhan Ajan Vaniljahetki, Aino Mokkainen Suklaahetki, Aino Vadelmainen Hetki sekä Aino Kinuskinen Mantelihetki.

”Kauppojen pakastealtaista moni on poiminut mukaansa myös kesän Aino Valloittava Vadelma -uutuuden, jota myydään 900 millilitran kotipakkauksessa. Se on intensiivinen yhdistelmä täyteläistä vaniljakermajäätelöä, vadelmanmakuista kermajäätelöä ja aidon marjaisaa vadelma-mustikkakastiketta”, Suomen Nestlén jäätelöiden myyntijohtaja Pekka Helin kertoo.

Kaikissa Aino-jäätelöissä käytetään ainoastaan luonnollisia maku- ja väriaineita.

Kesä on tuuttien ja puikkojen juhla-aikaa

Kauppojen pakastealtaista kesäkuluttaja valitsee mieluiten tuutin tai puikon.
”Eräs myydyimmistä tuotteistamme Suomessa kautta aikojen on Pingviini Suklaatuutti. Niin myös tänäkin kesänä. Vaikka suklaatuuttia on uudistettu vuosien saatossa vastaamaan paremmin nykykuluttajan toiveita, siinä ihastuttavat edelleen perusasiat: vaniljainen, kermainen maku, suklaakuorrute ja suussa raksuvat rakeet”, Helin jatkaa.

Suosituimpien tuuttien joukossa on myös kesän uutuus Fazer Pantteri.
”Komeassa, mustavalkoisessa tuutissa maistuvat vanilja- ja salmiakkikermajäätelö yhdessä salmiakkikastikkeen kanssa – Pantterin tutulla mentholinraikkaalla twistillä. Kokonaisuuden kruunaa lakritsikuorrute.”

Pingviinin sydäntuutit ovat viime kesän tapaan olleet menestyksekäs uutuus. Niitä voi nauttia niin lakritsin, suklaan kuin myös toffeen makuisina.
”Reilumman kokoisten tuuttien juju on jäätelön keskeltä löytyvä herkullinen makusydän. Kesän uutuudessa, Pingviini Toffeesydän -tuutissa rapea vohveli yhdistyy vaniljakermajäätelöön ja toffeesydämeen.”

Puffet: 30 vuotta suomalaisten suosikki

Tuuttien lisäksi myydyimpien listalla komeilevat puikot ja välipalat, niin klassikot kuin uutuudetkin.
”Esimerkiksi Puffet on ollut koko kansan kestosuosikki ikään katsomatta jo 30 vuoden ajan. Sen salaisuus on keksin ja kermajäätelön täyteläinen yhdistelmä. Puffet on helppo mutta nautinnollinen välipala pikkunälkään”, Helin kuvailee.

Puikkojen suosikkilistalle on tänä kesänä noussut nopeasti Classic Valkosuklaa-Salmiakki. Uutuuspuikossa vaniljakermajäätelö on höystetty lakritsikastikkeella ja kuorrutettu valkosuklaalla ja salmiakkirouheella.

Omat ystävänsä ovat löytäneet myös veikeät Pingviini Toffee Räpylä ja Pingviini Banaani Räpylä -uutuudet.
”Kauden persoonallisin, räpylänmuotoinen herkku syntyi, kun täyteläinen vaniljakermajäätelö keksittiin päällystää toffeen tai banaanin makuisella kuorrutteella – suurin osa Suomessa myytävistä jäätelöpuikoista on nimittäin suklaakuorrutteisia”, Helin kertoo.

”Niin Aino-, Pingviini-, Puffet- kuin myös Classic- jäätelömme valmistetaan Turengin jäätelötehtaalla, Hämeenlinnan lähistöllä. Osoituksena kotimaisuudesta tuotteillemme on myönnetty Suomalaisen työn liiton Avainlippu-merkki”, Helin muistuttaa.

*Nestlén TNS Gallupilla vuonna 2011 teettämä tutkimus. 1 214 vastaajaa.

Pingviini-jäätelökioskien kesän 2014 suosituimmat maut
1. Vanilja
2. Suklaa, HYLA
3. Mansikka, HYLA
4. Mango-meloni
5. Aino Wanhan Ajan Vaniljahetki
6. Minttu-Suklaa
7. Supertiikeri
8. Päärynä, HYLA
9. Laku
10. HerkkuNougat

Suomalaiset ja jäätelö
• Suomen jäätelönkulutus on edelleen Euroopan huippulukemia. Suomessa syödään jäätelöä runsaat 12 litraa vuodessa/henkilö.
• Vuosina 2011–2012 jäätelönkulutus Suomessa laski 20 prosenttia. Vuonna 2013 aurinkoisen kesän ansiosta kulutuksen lasku saatiin pysähtymään.
• Euroopassa jäätelöä syödään keskimäärin 7 litraa henkeä kohden vuodessa.
• Suomessa kaikesta jäätelöstä noin 60 % myydään huhti–elokuussa.
• Suomessa syödään maailman 3. eniten jäätelöä. Eniten jäätelönystäviä on Yhdysvalloissa ja kakkospaikkaa pitää Australia.

Nestléstä

Nestlé on maailman johtava ravitsemukseen, terveyteen ja hyvinvointiin keskittyvä yritys, jonka maailmanlaajuinen liikevaihto on noin 75,5 miljardia euroa. Nestlé työllistää yli 339 000 ihmistä 468 tehtaallaan ja toimistoissaan 150 maassa. Suomessa työskentelee noin 450 elintarvikealan ammattilaista tehtaillamme Turussa, Turengissa ja Juuassa sekä pääkonttorillamme Espoossa.
Nestlé tuottaa kuluttajilleen korkealaatuisia ja turvallisia ruokatuotteita. Tähän päästään yhdistämällä maailmanlaajuisesti tuotekehityksen resurssit. Nestléllä on vahva valikoima ruoka- ja juomabrändejä, kuten lastenruoat, kahvi, murot, jäätelö, lemmikkituotteet ja makeiset. Nestlén tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat mm. PINGVIINI, AINO, BONA, PILTTI, NESCAFÉ, NESPRESSO, MAGGI, NESQUIK, FITNESS, FRISKIES ja LATZ.

Aino-jäätelöllä voi nyt herkutella myös kodin ulkopuolella

gsiccs4jjskzxwt0xslf

Suomalaisesta luonnosta ja jälkiruokaperinteestä inspiraationsa saanut Aino-jäätelöperhe laajenee tänä keväänä kioskeihin, kahviloihin ja pikkupikareiksi kaupan jäätelöaltaisiin. Aino-pikareiden ja Aino-irtojäätelöiden myötä kotimaisesta premium-jäätelöstä pääsee nauttimaan muuallakin kuin kotona tai kylässä.

Turengin jäätelötehtaan tuotekehityksessä alun perin luotu Aino-jäätelö tuli myyntiin vuonna 2005. Yhdeksässä vuodessa Aino on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten vierasvarana, helppona jälkiruokana, kahviherkkuna ja sohvannurkassa nautittavana hemmottelutuotteena.

Tähän saakka Aino-jäätelöä on myyty ainoastaan erikokoisissa kotipakkauksissa, mutta nyt tuoteperhe laajenee jäätelötötteröiden, -annosten ja -pikareiden maailmaan.

– Kotimaiselle premium-jäätelölle on paljon kysyntää. Aino-jäätelö on vahva brändi, joka tunnetaan täyteläisistä, varta vasten suomalaiseen makuun kehitetyistä tuotteista. On jo aikakin, että laatutietoiset jäätelön ystävät pääsevät nauttimaan niistä muuallakin kuin kotona, jäätelöistä vastaava markkinointipäällikkö Minna Brunberg Suomen Nestléltä sanoo.

Pienet, sievät Aino-pikarit löytyvät jatkossa kauppojen pakastealtaista tuuttien ja puikkojen rinnalta. 1,75 desilitran kokoinen annos sopii erinomaisesti kertalusikointiin vaikka puistossa, autossa tai rannalla. Uusista Aino-pikareista löytyy tänä keväänä kaksi makuvaihtoehtoa: Karpalo & Kinuski ja Lumoava Lakritsi. Molemmat ovat Aino-kotipakkauksista ennestään tuttuja ja kuuluvat suosituimpien Aino-makujen joukkoon. Karpalo & Kinuski on myös vähälaktoosinen.

Retket jäätelökioskille ovat erottamaton osa suomalaista kesää, ja kahvilassa nautittu jäätelöannos piristää päivää ympäri vuoden. Aino-irtojäätelöt saapuvat nyt rikastamaan kahviloiden ja kioskien jäätelövalikoimaa neljässä iki-ihanassa maussa: klassinen Aino Wanhan Ajan Vaniljahetki, kevyesti kahviin vivahtava Aino Mokkainen Suklaahetki, raikkaan marjaisa Aino Vadelmainen Hetki sekä suolaista ja makeaa yhdistävä Aino Kinuskinen Mantelihetki.

Täydellisen hemmotteluhetken varmistamiseksi Aino-irtojäätelöiden pohjalta on luotu joukko kauniita ja herkullisia Aino Hetki -jäätelöannosreseptejä. Annosten nimet noudattelevat Aino-jäätelölle tyypillistä, suomalaisesta luonnosta ja sen raaka-aineista ammentavaa tunnelmaa: valikoimasta löytyvät esimerkiksi Lapin lumo, Marjavasu, Omenatarha ja Ruskan värit.

– Luonnollisuus ja lähiruoka ovat edelleen ruokamaailmassa pinnalla. Koko Aino-jäätelösarjassa käytetään aitoja luonnon makuja ja värejä, ja kaikki tuotteet valmistetaan suomalaisin voimin Turengin jäätelötehtaalla, Brunberg kertoo.

Saatavuus: Tuotteet tulevat myyntiin huhtikuusta 2014 alkaen.

Tuote- ja pakkaustiedot:

  • Aino Karpalo & Kinuski -pikari: Vähälaktoosista vaniljakermajäätelöä, karpalokastiketta ja kinuskikastiketta, 1,75 dl/105 g
  • Aino Lumoava Lakritsi -pikari: Vaniljakermajäätelöä ja lakritsikastiketta, 1,75 dl/101 g
  • Aino Kinuskinen Mantelihetki -irtojäätelö: Vaniljakermajäätelöä, suolaista kinuskikastiketta ja mantelikrokanttia, 5 l/2660 g
  • Aino Mokkainen Suklaahetki -irtojäätelö: Sokerikakunmakuista kermajäätelöä, kahvinmakuista suklaakermajäätelöä sekä kahvin- ja suklaanmakuista kastiketta, 5 l/2616 g
  • Aino Vadelmainen Hetki -irtojäätelö: Vaniljakermajäätelöä, vadelmanmakuista kermajäätelöä sekä vadelma-mustikkakastiketta, 5 l/2619 g
  • Aino Wanhan Ajan Vaniljahetki -irtojäätelö: Vaniljakermajäätelöä, 5 l/2751 g