Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

K-ryhmä vastaa luomun kasvavaan kysyntään – Pirkka-luomutuotteiden määrä kasvaa lähes 200:aan

935197b104efe8d5_org

Luomuruoan suosio kasvaa niin Suomessa kuin koko Euroopassa. K-ryhmä tuo luomun tänä vuonna yhä useamman saataville, kun Pirkka-sarja kasvaa kymmenillä uusilla luomutuotteilla. Valikoimissa on jatkossa jopa taco- ja salsadippejä luomuna. 

”Ruoan eettisyys on noussut suomalaisten ruokavalinnoissa yhä tärkeämpään rooliin: esimerkiksi K:n Ruokailmiöt 2019 -tutkimuksen mukaan tiedostava kuluttaminen vaikuttaa arjen ruokavalintoihin jopa 55 prosentilla suomalaisista ja 18 prosenttia tiedostavista kuluttajista sanoo valitsevansa ostoskoriinsa tänä vuonna enemmän luomua”, tavarakaupan johtaja Harri Hovi K-ryhmästä kertoo.

Luomun suosion kasvu on näkynyt jo pitkään K-ruokakaupoissa, sillä luomuruoan myynti on lisääntynyt koko 2010-luvun ajan ja viime vuosina se on ollut 15–20 prosentin luokkaa.

Kasvulle on edelleen varaa, sillä Pro Luomun mukaan luomumyynnin osuus kaikesta päivittäistavarakaupan ruokamyynnistä on Suomessa 2,4 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa luomumyynnin osuus on 9 prosenttia ja Tanskassa 13 prosenttia.

”Ruotsi ja Tanska näyttävät meille hyvää esimerkkiä luomun kasvupotentiaalista. Vastuullisuus vaikuttaa yhä enemmän myös suomalaisten ruokavalintoihin. Luomuvalikoimien kehittyminen vaikuttaa paljon siihen, miten nopeasti luomun osuus kasvaa Suomessa”, Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila kertoo.

K-ryhmä vastaa luomun kasvavaan kysyntään ja tuo kuluvan vuoden aikana Pirkka-sarjaan uusia arkeen sopivia ja toivottuja luomutuotteita. Valikoima kasvaa nykyisestä lähes 120 tuotteesta lähes 200 tuotteeseen.

”Pirkka on kuluttajille tuttu brändi, joten sen avulla yhä useamman on helppo tutustua luomutuotteisiin. Kevään ja syksyn aikana sarjaan tulee kymmeniä uusia luomutuotteita, joiden joukossa on esimerkiksi kidneypapuja, kikherneitä, pähkinöitä, maissisnackseja, lastenruokia, kasviksia ja lihatuotteita. Texmex on suomalaisille jo arkiruokaa, joten luomuna saa jatkossa myös taco- ja salsadippejä”, kertoo omien brändien kehityspäällikkö Hayde Furubacka.

Samalla Pirkka-sarjan luomutuotteiden ilme uudistuu, joten tuotteet on entistä helpompi löytää kaupan hyllyltä.

Panostus laajentaa merkittävästi jo ennestään kattavaa K-ruokakauppojen luomuvalikoimaa.

”K-ryhmällä on erittäin laaja, yli 2 100 luomutuotteen valikoima. Valikoimat vaihtelevat kauppakohtaisesti ja moni kauppias ostaa esimerkiksi paikallisia luomuvihanneksia ja luomulihaa suoraan tuottajalta. Meiltä löytyvät valikoimiltaan Suomen suurimmat luomukaupat: K-Citymarket Kupittaalla Turussa on valikoimissaan yli 2 700 luomutuotetta, K-Citymarket Eastonissa Helsingissä ja K-Citymarket Isossa Omenassa Espoossa on puolestaan yli 1 800 luomutuotteen valikoimat. Useissa K-Supermarketeissakin on yli 1 000 luomutuotetta valikoimissa”, kertoo Hovi.

Tilastojen mukaan K-ruokakauppojen asiakkaat ostavat useimmiten luomuna maitoa, kananmunia, banaaneja ja kahvia. Todennäköisimmin luomua ostoskoreihin valitaan Ahvenanmaalla, Uudellamaalla ja Pohjanmaalla. Vähiten luomua on ostoskoreissa Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.*

*K-ryhmän myyntidata 2018

K-ruokakauppojen asiakastyytyväisyydestä vastaavat K-ruokakauppiaat, joiden kanssa Keskon päivittäistavarakauppa toimii ketjuliiketoimintamallilla. K-ruokakauppojen ketjuja ovat K-Citymarket, K-Supermarket, K-Market ja Neste K. K-ruokakaupat ovat alansa vastuullisimpia maailmassa. Lisäksi vahvuuksia ovat ylivoimaiset tuoreosastot, ammattitaitoinen palvelu, laajimmat valikoimat, suomalaiset tuotteet ja Pirkka. K-ruokakaupat ovat sekä laadukkaita että edullisia.

K – jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Sysmän Luomuherkuilta uusi vähäsokerinen ja vegaaninen mysli kauppoihin

mansikka-mustikka-mysli

Sysmän Luomuherkut Oy tuo kauppoihin Mansikka-Mustikka Luomumyslin. Tuote on suunnattu etenkin asiakkaille, jotka pyrkivät vegaaniseen ja vähäsokeriseen ruokavalioon.

– Olemme valmistaneet jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan luomutuotteita suomalaisesta viljasta. Asiakkaat ovat toivoneet meiltä erityisesti vähäsokerista vaihtoehtoa hunaja-vilja ja omena-karpalo luomumyslien rinnalle, kertoo yrittäjä Markku Nikki.

Maaliskuussa 2018 päivittäistavarakauppoihin ilmestynyt Mansikka-mustikka luomumysli on valmistettu täysjyväkaurahiutaleesta ja se sisältää monia terveellisiä siemeniä. Se ei sisällä lisättyä sokeria. Tuote on vegaaninen.

Sysmän Luomuherkut Oy perustettiin vuonna 1999 Markku ja Anita Nikin maatilan yhteyteen. Perheyritys valmistaa jo lähes kahdenkymmenen vuoden kokemuksella kotimaisesta viljasta maukkaita ja ympäristöystävällisiä luomutuotteita kuluttajille ja suurtalouksille.

Luomuliitto: Aloitetaan kunnissa viikoittainen luomuruokapäivä

tomatoes-1404988488hAD
Kevään kuntavaaleissa on mahdollisuus muuttaa kuntien elintarvikehankintoja kestävämmiksi ja tuoda koulujen, sairaaloiden ja vanhusten palvelutalojen ruokapöytiin lisää kotimaista luomua. Luomuliiton kevätkokous haastaa kuntavaaliehdokkaat ottamaan asiakseen, että kunnan julkisissa ruokaloissa vähintään yksi päivä viikossa on luomuruokapäivä.
Kuntavaaleissa on Luomuliiton mukaan erinomainen mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista ruokaa Suomessa syödään ja tuotetaan, sillä julkisissa ruokapalveluissamme syödään päivittäin 2 miljoonaa ateriaa. Luomuliiton mukaan julkisissa hankinnoissa tulee painottaa ympäristön ja ilmastonmuutoksen kannalta kestäviä viljelymenetelmiä, ottaa huomioon tuotantoeläinten hyvinvointi ja tukea paikallista ja kotimaista luomuruoantuotantoa. Hankintalain uudistuksen vuoksi näitä näkökulmia on jatkossa yhä helpompi käyttää hankintakriteereinä.
Julkisissa keittiöissä valmistetaan valtavia määriä ruokaa. Tuomalla viikoittaisen luomuruokapäivän periaate kuntiin tehdään palvelus sekä ruokailijoille että ympäristölle, toteaa Luomuliiton puheenjohtaja Pirjo Siiskonen.
Suomen hallituksen tavoitteena on, että vuonna 2020 julkisten keittiöiden raaka-aineista 20% on luomua. Viikoittainen luomuruokapäivä on Luomuliiton mukaan realistista ja myös taloudellisesti mahdollista. Asiantuntijayksikkö EkoCentrian laskelmien mukaan luomun määrää julkisissa keittiöissä on mahdollista lisätä ilman lisäkustannuksia.
Kööpenhaminan kaupunki tarjoaa 90-prosenttisesti luomuruokaa. Viikoittainen luomuruokapäivä kaikissa Suomen kunnissa on poliittinen valinta ja tämän valinnan tekemiseen haastamme kaikki kuntavaaliehdokkaat mukaan, lisää Luomuliiton edunvalvontajohtaja Niina Ratilainen.
EkoCentrian laskelma: http://www.ekocentria.fi/luomun-kayttohintalaskelma

Luomukinkkujen kysyntä kasvaa

kinkku-590x235

Luomukinkuille odotetaan tänä jouluna kasvavaa kysyntää. Kotimaisia luomujoulukinkkuja tulee markkinoille arviolta noin 115 000 kiloa, mikä on hieman enemmän kuin viime vuonna. Enemmänkin myytäisiin, jos olisi mitä myydä.

Päivittäistavarakauppa odottaa, että luomukinkkuja myydään tänä jouluna noin 5–10 % enemmän kuin viime vuonna. Myynti voisi nousta enemmänkin, mutta luomukinkkujen heikko saatavuus rajoittaa kasvua.

Luomuliha-alan yrityksistä kerrotaan, että kotimaisia luomukinkkuja ei ole tarjolla Suomen markkinoille läheskään niin paljon kuin mitä menisi kaupaksi. Tänä vuonna kaupat eivät ole ottaneet ulkomaisia luomukinkkuja valikoimiinsa.

Luomun osuus kaikista kotimaisista joulukinkuista on alle 2 %. Suomessa on vain 14 luomusikatilaa, ja niiden tuotantomäärä on lisääntynyt vain vähän viime vuosina.

Tarjolla tavallisissa ruokakaupoissa

Suurin osa luomukinkun ostajista hankkii kinkkunsa tavallisesta ruokakaupasta. Kauppojen pakastealtaista löytyy jo harmaasuolattuja luomukinkkuja sekä -kinkkurullia ja -juhlakinkkuja. Lähempänä joulua tarjolle tulee myös tuoresuolattuja luomukinkkuja.

Luomukinkkuja on myynnissä ympäri maata niin S-ryhmän kuin K-ryhmän myymälöissä sekä Stockmann Herkuissa. Tänä vuonna suomalaisia luomukinkkuja myy ensimmäistä kertaa myös Lidl.

K-ryhmän kaupoista luomukinkun löytää varmimmin K-citymarketeista ja K-supermarketeista.

– Luomukinkun voi halutessaan tilata myös muista K-kaupoista. Ihmiset tilaavat sen monesti jo marras-joulukuun vaihteessa, kertoo ostopäällikkö Jarmo Hyvönen Keskolta.

S-ryhmän kaupoista luomukinkun löytää kaikista Prismoista ja isoimmista S-marketeista.

– Oman kaupan kinkkuvalikoimat ja hinnat voi kätevästi tarkistaa www.foodie.fi-palvelusta, muistuttaa valikoimapäällikkö Sari Miettunen SOK:lta.

Luomukinkkuja voi tiedustella myös kauppahalleista, pikkupuodeista ja nettikaupoista. Suoraan luomutilalta, REKO-ringistä tai ruokapiiristä luomukinkkunsa hankkivat ovat yleensä tilanneet sen jo kesällä.

Onnellisin sika ulkoilee ja tonkii

Luomukinkku eroaa luomuttomasta kinkusta elintarvikkeena siten, että se ei sisällä lainkaan fosfaatteja eikä arominvahventeita. Luomusäädökset kieltävät niiden käytön luomulihajalosteiden valmistuksessa.

Luomusiat ovat viettäneet onnellisimman sianelämän. Luomusäädökset takaavat luomusioille lähes tuplasti enemmän karsinatilaa kuin mitä laki vaatii luomuttomille lajitovereille. Väljistä tiloista nauttivat myös luomuemakot, joita ei suljeta ns. porsimishäkkiin niiden synnyttäessä pikkupossuja.

Lisäksi luomusiat pääsevät ulkoilemaan touko-lokakuussa, ja ulkona ne saavat vapaasti käyttäytyä sikamaisesti esimerkiksi tonkimalla maata. Monilla luomusioilla on myös mahdollisuus toteuttaa itseään rypemällä liejussa.

Viljapohjaisen rehun lisäksi luomusiat saavat päivittäin jotain muutakin pureksittavaa, kuten heinää, ruohoa tai juureksia. Myös rehut on kasvatettu luomuna, joten esimerkiksi muuntogeeninen soijavalkuainen ei kuulu luomusian ruokavalioon.

Suomen luomumarkkinat vahvassa kasvussa

luomumyynti2011-2016e

Suomen luomumarkkinoiden kasvu on lähtenyt erittäin vahvaan nousuun. Vuoden aikana luomun myynti vähittäiskaupassa lisääntyi 12 %, mikä on huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Eniten kasvoi luomuhedelmien ja -vihannesten myynti.

Pro Luomu arvioi, että luomutuotteita myytiin vähittäiskaupoissa noin 250 miljoonalla eurolla aikavälillä 1.7.2015–30.6.2016. Vastaavalla ajanjaksolla päivittäistavaroiden myynti lisääntyi vain 0,3 %. Vahvan kasvun myötä luomun markkinaosuus on noussut 1,9 %:iin.

Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila on tyytyväinen markkinoiden kehitykseen. Vielä vuosi sitten luomun myynti oli vain reilun prosentin nousussa.

– Kasvun taustalla on kaksi asiaa; yhtäältä kuluttajien kasvanut kiinnostus sitä kohtaan, miten ruoantuotanto vaikuttaa ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointiin, ja toisaalta hyvät ja kohtuuhintaiset luomutuotteet. Nyt nämä kaksi asiaa osuvat yksiin ja se näkyy myynnin kasvuna, Kottila toteaa.

Jos luomumarkkinoiden kasvu jatkuu samaan tahtiin myös loppuvuoden, luomun myynti voi tänä vuonna nousta noin 265 miljoonaan euroon ja markkinaosuus 2 %:iin.

Suomen luomumarkkinoiden kehitystä kuvaavat luvut julkistettiin torstaina 6.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Pro Luomun arvio luomun myynnistä perustuu päivittäistavarakaupan ryhmittymiltä kerättyihin lukuihin.

Kaupan toimilla iso merkitys

Iso osa luomumyynnistä tulee arjen peruselintarvikkeista, joiden hinnalla on suuri merkitys kuluttajalle. Luomumarkkinoiden kehityksessä näkyy kaupan aktivoituminen: luomua markkinoidaan aiempaa enemmän ja myös luomutuotteiden hintoja on alennettu.

– Päivittäistavarakaupan toimenpiteillä on ollut iso vaikutus niissä maissa, joissa luomun kulutus on kasvanut merkittävästi, esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Tämä sama kehitys näkyy nyt myös meillä, Kottila analysoi.

Myynnin kehityksessä näkyy myös se, että kauppojen satsaukset luomun markkinointiin vaihtelevat kaupparyhmittymien ja maan eri alueiden välillä. Pääkaupunkiseudulla luomun myynti on lisääntynyt selvästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Kottilan mielestä ilahduttavaa on myös se, että luomu-uutuudet eivät enää ole markkinoilla jo olevien luomuttomien tuotteiden kopiota, vaan aitoina uutuuksina ne kiinnostavat myös laajaa kuluttajakuntaa.

Kasvua useissa tuoteryhmissä

Eri luomutuoteryhmistä on vuoden aikana lisääntynyt erityisesti juustojen, hedelmien ja vihannesten, tuoreen lihan, ruokaöljyjen, lastenruuan, kahvien, pakasteiden ja mehujen myynti.

Sen sijaan luomulihavalmisteiden, -oluiden, -jogurttien ja -leivän myynti on vähentynyt.

Luomumarkkinoiden suurin tuoteryhmä on edelleen maito, kun eri maitolaadut lasketaan yhteen. Maidon osuus kaikesta luomumyynnistä on noin 13 %. Toiseksi suurin luomumyynnin tuoteryhmä on hedelmät ja kolmanneksi suurin vihannekset.

Luomun markkinaosuus on korkein kasviöljyissä (n. 20 %) ja kananmunissa (n. 13 %). Hiutaleissa ja suurimoissa sekä lastenruoissa luomun osuus on lähellä 10 %. Kottila huomauttaa, että luomu-uutuuksia tarvittaisiin etenkin lihavalmisteisiin ja leipiin.

– Yksikin hyvä uutuus voi nostaa koko tuoteryhmän luomumyyntiä. Hyviä esimerkkejä ovat Jymy-jäätelö ja Gouda-juusto, hän toteaa.

VALIO: Luomumaitoa vihdoin saatavilla myös suurpakkauksissa

142143c7-2367-433b-a6a7-fd094ed9c13d

Luomumaito tulee vihdoin tarjolle myös suurkeittiöasiakkaille suunnattuihin suurpakkauksiin. Valio on aloittanut Valio Luomu™ maidon myynnin 10 litran suurkeittiöpakkauksissa, joista käytetään myös nimeä novopakkaus. Suurkeittiöasiakkaat ovat jo pitkään toivoneet novopakkauksissa myytävää luomumaitoa.

– Luomumaidon kysyntä suurkeittiöasiakkaiden keskuudessa on kasvanut, joten nyt oli sopiva hetki laajentaa valikoimaa suurpakkauksella. Uusi pakkauskoko palvelee laajaa asiakaskuntaa, kuten päiväkoteja ja kouluja, kategoriapäällikkö Mirva Tollet Valiolta sanoo.

– Myös kuluttajien keskuudessa luomumaitojen suosio kasvaa pikku hiljaa. Sekä Valio Luomu™ maidon että Valio Eila® Luomu kevytmaitojuoman myyntimäärät ovat kehittyneet myönteisesti alkuvuoden aikana. Odotamme positiivisen vireen jatkuvan, sillä muilla markkinoilla suurkeittiötuotteiden lisääminen valikoimiin on lisännyt myös kuluttajatuotteiden kysyntää.

Maito on edelleen suosituin luomutuote Suomessa. Valio myy vuodessa reilusti yli 10 miljoonaa litraa luomumaitoa.

Luomujuustoillakin on imua

Myös luomujuustojen kysyntä on Suomessa kasvussa. Valio toi viime keväänä kauppoihin uuden, kotimaisen Valio Luomu™ goudajuuston, mikä on nostanut koko luomujuustojen markkinan Suomessa uudelle tasolle.

Leivän päälle tarkoitettujen luomujuustojen ostot arvossa ovat kasvaneet helmikuuhun 2015 verrattuna huikeat 50 %. Valion luomujuustojen ostot ovat puolestaan kolminkertaistuneet.*

Kasvavaan kysyntään vastatakseen Valio tuo toukokuussa kauppoihin Valio Luomu™ goudajuuston valmiina viipaleina. Suurkeittiöasiakkaille suunnatut luomugoudaviipaleet lisättiin valikoimiin jo tammikuussa.

Valio on suurin yksittäinen luomutoimija Suomessa, ja Valioryhmän maitotilayrittäjät tuottavat 82 % Suomen luomumaidosta. Viime vuoden lopussa Valioryhmässä oli 128 luomumaitotilaa.

Valion luomuvalikoimaan kuuluu parikymmentä erilaista tuotetta: maitoja, piimä, kermoja, jogurtteja, viili, juusto, voi, mehuja ja marjakeittoja. Kuluttajien kestosuosikkeja ovat Valio Luomu™ vanhanajan täysmaito sekä Valio Luomu™ kevytmaito, jotka pakataan täysin uusiutuvasta materiaalista valmistettuihin maitotölkkeihin.

*Lähde: Nielsen Homescan, ostot arvossa 52 viikkoa päättyen 21.2.2016

Luomun kysynnän arvioidaan kasvavan lähivuosina

IMG_6723

Luomun kulutuksen odotetaan lisääntyvän Suomessa reippaasti lähivuosina. Kaupan asiantuntijat arvioivat, että vuonna 2020 luomutuotteiden myynti on noin 410 miljoonaa euroa. Luomulla olisi tuolloin noin kolmen prosentin markkinaosuus.

Kaupan asiantuntijoiden näkemys perustuu luomun myynnin toteutuneeseen kasvuun sekä siihen, että tutkimusten mukaan kuluttajat aikovat lisätä luomun käyttöään selvästi myös tulevaisuudessa. Arvio on laadittu Pro Luomun toimeksiannosta.

Vuonna 2014 luomua myytiin vähittäiskaupoissa 225 eurolla. Luomun markkinaosuus päivittäistavarakaupan elintarvikemyynnistä oli 1,7 prosenttia.

Hevi, liha ja leipä kasvavat eniten

Asiantuntijat ennakoivat luomun myynnin kasvavan kaikissa tuoteryhmissä, mutta euromääräisesti suurinta kasvua odotetaan luomuhedelmien ja -vihannesten, tuoreen luomulihan ja luomuleipomotuotteiden myyntiin.

Hedelmät ja vihannekset ovat jo nykyään myydyin tuoteryhmä luomuna, ja vahvan kasvun uskotaan jatkuvan tulevaisuudessa. Asiantuntijat huomauttavat, että luomulihan osalta hinta saattaa muodostua kasvun esteeksi. Luomuleipomotuotteiden tarjonta puolestaan keskittyy tällä hetkellä pieniin paikallisiin tuotteisiin.

Myös tuoreiden lihavalmisteiden, nestemäisten maitotaloustuotteiden ja välipalatuotteiden sekä juustojen kysynnän arvioidaan lisääntyvän luomuna paljon.

Banaani on myydyin luomuhedelmä

Luomuna myydyin hedelmä on banaani; niiden myynnistä luomun osuus on yli 11 prosenttia. Myös omenat ja kiivit tekevät hyvin kauppansa luomuna. Sen sijaan sitrushedelmien ja rypäleiden myynnistä luomun osuus on vielä pieni, mutta sen odotetaan lisääntyvän tulevaisuudessa.

Myös luomuvihannesten ja -juurikkaiden myynti on nousussa, mutta luomun suosio näissä tuoteryhmissä ei ole vielä kovin korkea. Juurikkaissa lisääntyy etenkin luomuperunan ja -porkkanan myynti ja vihanneksissa luomutomaatti, -paprika ja -salaatit.

Asiantuntijat arvioivat, että luomulle löytyy juurikkaissa ja vihanneksissa vielä paljon kasvupotentiaalia. Näissä tuoteryhmissä myös kotimaisuus on kovassa kurssissa.

Luomuoluille riittäisi markkinoita

Teollisten elintarvikkeiden osalta luomulle odotetaan reipasta kasvua etenkin panimojuomissa, lastenruoissa, pakasteissa sekä kuivissa hedelmissä, marjoissa ja pähkinöissä.

Luomuoluita on jo markkinoilla useita, mutta niiden tarjonta painottuu erikoisoluisiin. Lastenruoissa luomu osuus lisääntyy, vaikka tuoteryhmän myynti sinällään ei kasva. Luomupakasteiden myyntiä on vauhdittanut mm. luomulihan, -broilerin ja -jäätelön valikoimien laajeneminen.

Kuivien hedelmien, marjojen, pähkinöiden ja siemenien myynti ylipäätään on kasvanut voimakkaasti, ja myös luomun tarjonta tässä kategoriassa on lisääntynyt.

Saatavuus ja hinta avaintekijät

Asiantuntijoiden mukaan luomutuotteiden helppo saatavuus nostaisi luomun kulutusta. Tällä hetkellä esimerkiksi pienten lähikauppojen luomuvalikoima saattaa olla varsin suppea; etenkin viikoittain luomua ostavat kuluttajat ostaisivat sitä todennäköisesti myös lähikaupasta, jos tarjontaa olisi.

Myös aiempaa edullisempien luomutuotteiden tulo markkinoille kasvattaa luomun myyntiä. Luomutuotteita pidetään yleisesti melko kalliina. Hintaa painottavat eniten ne kuluttajat, jotka ostavat luomua vähiten.

Luomun markkinapotentiaalien selvitys on tehty osana Täsmäluomu-hanketta, jota maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa.

Vuoden Luomutuote -kilpailussa loistavat aidot raaka-aineet

luomu_karitsan_jauheliha

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Tammisen luomukaritsan jauhelihan. Ammattikeittiösarjan voitti Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy ja kunniamaininnat saivat Jymy suomalainen luomujäätelö -tuoteperhe sekä L’Uomu Nokan Rottinkirinta broilerifile.

Valitsijaraadissa oli edustettuna luomutuotanto ja elintarvikeosaaminen, vähittäistavarakauppa sekä ammattikeittiökokemus. Voittajat julkistettiin 1.10. Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Kaikki voittajatuotteet on saatavissa koko Suomen alueella.

– Suomalaisesta lampaan lihasta jo yli 20 prosenttia on tuotettu luomuna. Upeaa, että Tamminen on nyt tuotteistanut maukkaat karitsatuotteet suuren yleisön saataville päivittäistavarakauppaan, toteaa Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo.

Myssyfarmin kylmäpuristettua rypsiöljyä saa kolmen litran pakkauksissa ammattikeittiöiden käyttöön, mutta myös puolen litran kuluttajapakkauksissa. Se on puristettu poikkeuksellisen hellävaraisesti.

– Öljyn maku on valovuosien päässä kilpailijoista, hehkuttaa Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen.

Jymy-jäätelöitä kiitettiin siitä, että on uskallettu tehdä nopeasti iso tuoteperhe. Hurmaavina makuina ovat suomalaisista luomumarjoista tehdyt mansikka, mustikka ja puolukka sekä lisäksi suklaa, maitokahvi, lakritsi ja vanilja.

– L’Uomu Nokan Rottinkirinta on uskomattoman hyvä tuote tavalliseen broilerifileeseen verrattuna. Sitä kehtaa nostaa parempaankin pöytään. Yhtenä vahvuutena on hyvä, käsityönä tehty leikkaus, toteaa SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Suomalaista luomukaritsaa on odotettu

– Tamminen on tehnyt merkittävän työn tuodessaan suomalaisen luomukaritsan ja –lampaan kauppoihin. Muuten söisimme edelleen uusiseelantilaista, vaikka kuluttajat ovat jo kauan pyytäneet suomalaista, korostaa Ilkka Alarotu.

Hinnaltaan jauheliha on suunnilleen samoissa tavanomaisen paistijauhelihan kanssa. Tammisen luomukaritsan jauheliha myydään tuoretuotteena visuaaliselta ilmeeltään toimivassa 400 gramman paketissa. Tamminen myy myös reilun kahden kilon karitsan putkiluupaistia, joka on pakaste.

– Lammasta miedomman makuisella karitsalla voi tutustua lampaan aromiin. Paistamisen kannalta on hyvä se, että Tammisen luomukaritsan jauhelihasta ei lähtenyt paljoa rasvaa irti, toteaa BarLaurean keittiömestari Ilari Paananen.

– Halusimme tuoda markkinoille laadukkaan tuotteen ilman kikkailua, jotta se sopii käytettäväksi myös arjessa, kertoo toimitusjohtaja Pasi Tamminen.

Etuna raaka-aineen jäljitettävyys

Luomutuotteissa koko tuotantoketjun jäljitettävyys on eri tasolla kuin tavanomaisessa tuotannossa, koska raaka-aineet ovat luomusertifioituja. Myssyfarmi käyttää rypsiöljyssään pääasiassa oman tilan Largo-rypsiä taatakseen huippulaadun.

– Myssyfarmin kylmäpuristetusta rypsiöljystä puuttuu tyypillinen pistävä maku ja se sopii siksi esimerkiksi ravintolapöytiin tarjolle saliöljyksi vaikkapa salaattia varten, kertoo Ilari Paananen ja liittyy kehumisissaan huippukokkien joukkoon, jotka fanittavat tuotetta.

– Onhan se upea kuulla ammattilaisilta kommenttia, että öljymme on maailman parasta rypsiöljyä, hymyilee Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu.

Jymy-jäätelöiden maito tulee Suomisen luomumaitotilalta, josta se pääsee tuoreena muutaman kilometrin päähän pieneen jäätelötehtaaseen. Maut ovat aitoja luonnosta saatuja ja esimerkiksi vaniljan maun he ottavat suoraan tangosta. Luomutuotteissa ei ole ikinä keinotekoisia väri- tai makuaineita.

– Meille on tärkeää, että Jymy-jäätelöt on saatu myyntiin isossa mittakaavassa valtakunnallisesti ja myös vientiin. Hinta on premium-tuotteiden joukossa hyvin kilpailukykyinen – verrattuna myös ei-luomutuotteisiin, toteaa Suomisen maidon markkinointijohtaja Erkki Mikola.

L’Uomu Nokan broilereiden tuotantoketju on myöskin lyhyt – kasvatustilat ovat hautomon ja teurastamon lähellä. Tuotannon ero tavanomaiseen on selkeä: lintujen elintilat ovat moninkertaiset tavanomaisiin verrattuna ja ne  pääsevät ulkoilemaan laajoilla alueilla. Broilereiden toimia voi seurata nyt live-kameroiden avulla L’Uomu Nokan nettisivuilla.

– Broilereiden rotu on täysin erilainen äärettömän nopeasti kasvaviin tavanomaisiin rotuihin verrattuna. Lintujen terveys on todella hyvä. Kolmannes tuotteistamme menee vientiin, kertoo L’Uomu Nokan yrittäjä Arto Jokinen.

http://www.tamminen.fi/tuote/luomu-karitsan-jauheliha-15/

http://myssypellolta.fi/rypsi

http://www.luomunokka.fi/

http://www.jymy.fi/

Santa Maria panostaa ekologisuuteen: texmex-valikoiman luomusalsakastike ja -mausteseos saavat rinnalleen kaivatun luomutortillan

victoria_nordstro-cc-88m_tex-mex-organic

Luomutuotteiden kysyntä kasvaa edelleen. Santa Marian tavoitteena on kolminkertaistaa luomutarjonta viiden vuoden aikana. Texmex-aterioiden luomuvariantit ovat vasta alkua.

– Kuluttajat rakastavat Original Soft Tortillaamme, joten olemme todella iloisia, että voimme tarjota sen jatkossa luomutuotteena. Se on ihanan pehmeä ja maistuu todella hyvältä, kertoo Suomen Santa Marian markkinointipäällikkö Maria Orassaari.

Texmex on kuulunut suomalaiseen ruokapöytään jo pitkään. Klassikkoruokien lisäksi maailmalta rantautuneet uutuudet, kuten nyhtöpossu ja tölkkikana lisäävät texmex-ruokien suosiota ja kasvattavat makumaailmaamme.

Santa Marian luomutortillat taipuvat myös taiteeksi

Santa Maria on aloittanut yhteistyön ruotsalaisen ruokastylisti Victoria Nordströmin kanssa. Hän on luonut Santa Marian luomutortilloista kolme erilaista syötävän kaunista taideteosta (liitteenä).

– Kaikki ainekset ovat syötäviä ja tyypillisiä texmexiin sopivia ruoka-aineita. Niistä näkee hyvin, kuinka monenlaiseen ruokaan tortillat taipuvat. Mielikuvitushan tässä on rajana, nauraa Orassaari.

Santa Marian maistuvat luomutuotteet – Organic Soft Tortilla, Organic Taco Sauce ja Organic Taco Spice Mix – löytyvät nyt kaupoista.

S-ryhmä: kotimainen luomukaritsa suomalaisten pääsiäispöytiin

b7788cd2f66be5ba_800x800ar

S-ryhmä tuo harvinaisen pääsiäisherkun paremmin suomalaisten ulottuville. Huippulaadukasta kotimaista, pakasteena myytävää luomukaritsanlihaa on nyt myynnissä Prismoissa ja suurimmissa S-marketeissa kautta Suomen. 

Vastaavaa tuotetta ei ole koskaan ollut saatavilla tässä mittakaavassa. Kotimaista luomukaritsaa on aiemmin myyty lähinnä suoraan tiloilta ja pienemmissä kauppapaikoissa.

– Olemme myös hinnoitelleet tuotteen niin, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus herkutella kotimaisella karitsalla. Luomukaritsan pakastetun putkiluupaistin kilohinta on nyt 19,90 euroa, S-ryhmän marketkaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu kertoo.

Karitsanlihaa on markkinoilla poikkeuksellisen paljon. Samaan aikaan kuluttajien kiinnostus kotimaista lampaan- ja karitsanlihaa kohtaan on kasvanut selvästi.

– On hienoa, että voimme vastata kysyntään kotimaisella luomutuotteella. Halpuutettujen hintojen lisäksi haluamme tarjota asiakkaillemme parhaan valikoiman ja laadukkaimmat tuotteet, sanoo Alarotu.

– Lammastiloilla on tulevaisuudenuskoa, sillä kotimainen lampaanliha kiinnostaa kuluttajia. Nyt on tuhannen taalan paikka totuttaa suomalaiset syömään kotimaista lammasta myös muulloin kuin juhlapyhinä, Lihatukku Harri Tamminen Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen toteaa.

Pasi Tamminen kiittelee S-ryhmää vastuullisesta toiminnasta kotimaisen luomukaritsan ottamisessa laajasti myyntiin. S-ryhmän mukaantulo varmisti sen, että karitsat saatiin myytyä. Samalla luotiin toimitusketju kokonaan uudelle tuotteelle.

– Tuottaja osaa parhaiten oman työnsä eläinten kasvatuksessa ja laadukkaan lihan tuotannossa. Kauppa taas on ylivoimainen osaaja kuluttajien mieltymysten tunnistamisessa ja tuotteiden jakelussa. Tamminen yhdistää nämä toimijat. Kun koko ketju tekee aidosti yhteistyötä, lopputulos on kaikille hyvä.

S-ryhmän kaupoissa myytävät luomukaritsan putkiluupaisti, entrecote, etupotka, sisäfilee ja ulkofilee tulevat viideltä suomalaiselta luomulammastilalta.