Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Kultaa Suomeen: Fazer Culinary Team Finland voitti kokkiolympialaisten catering-sarjan

8cd734adabd103f3_800x800ar

Ensimmäistä kertaa olympialaisiin osallistunut Fazer Culinary Team Finland on voittanut kultaa Erfurtin kokkiolympialaisten catering-sarjassa. Puolentoista vuoden matka huipentui tänään 26.10. olympialaisten päättäjäisissä, kun Fazer Culinary Team Finland palkittiin korkeimmilla pisteillä ja ykkössijalla. Katso video kisatunnelmista: https://goo.gl/s1Ffpx

Fazer Culinary Team menestyi historiallisesti 21.–26.10.2016 Saksan Erfurtissa pidettävissä kokkiolympialaisissa voittaen Suomelle kultaa catering-sarjassa. Kokkiolympialaiset on joka neljäs vuosi järjestettävä maailman suurin ruoka-alan kilpailu. Olympialaiset on järjestetty vuodesta 1900 alkaen, ja tällä kertaa kisojen catering-sarjaan osallistui 20 joukkuetta ympäri maailman. Fazer Culinary Team oli ensimmäinen catering-sarjaan osallistuva suomalainen joukkue kilpailun historiassa.

Puolentoista vuoden harjoittelu huipentui 150 hengelle tarjottuun lounaaseen, jonka raaka-aineiden sekä ruokien tuli kertoa kilpailujoukkueen maan ruokakulttuurista.

Fazer Culinary Team toi menuun suomalaisia juuria palvatun hirven kanssa tarjoillun kermaisen palsternakkakeiton muodossa sekä tyrni-omena-kaurajälkiruoassa. Valmistettava lounas sisälsi keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruuan. Lounaan valmistamiseen sai käyttää aikaa enintään viisi tuntia, ja kustannukset annosta kohden saivat olla noin viisi euroa.

Kiitosta tuomareilta 

”Tuomaristo nosti suurimpana positiivisenä asiana ammattimaisen työskentelymme, siisteytemme ja kuinka hyvin olimme valmistautuneet ensikertalaisiksi. Suorituksessa näkyi kilpailun tuoma paine, mutta suoritus oli tasainen ja varma. Lopussa meille tuli hieman kiire, mutta saimme pidettyä homman aisoissa”, kertoo joukkueen kapteeni Mika Pesonen .

”Kilpailujoukkueen yhteishenki on pysynyt todella hyvänä, ja kaikki ovat puhaltaneet yhteen hiileen, vaikka reissu onkin ollut vähillä yöunilla. Olympialaisissa on ollut upea tunnelma ja on ollut hienoa nähdä niin paljon eri kansalaisuuksia samassa tilassa jakamassa saman intohimon”, Pesonen jatkaa.

Fazer Culinary Teamin jäsenet ovat Fazer Food Servicesin huippukokkeja, jotka työskentelevät Fazerin sopimusravintoloissa nimekkäissä suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa. Joukkue on harjoitellut kilpailua varten tiiviisti 1,5 vuoden ajan. Fazer Culinary Teamissa on kahdeksan kokkia, mutta virallisessa kilpailujoukkueessa on neljä henkilöä: Joukkueen kapteeniMika Pesonen, Juha Aalto , Reko Riikonen ja Sami Toropainen . Muut joukkueen jäsenet ovat Lilli Jyräs, Teemu Hokkanen, Tapio Bergström ja Matti Tikka . Joukkueen managerina toimii Karri Käki .

Fazer Food Services haluaa nostaa catering-alan arvostusta

”Kun neljä vuotta sitten päätimme lähteä seuraaviin kokkiolympialaisiin, päätimme tehdä sen kunnolla. Teimme yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa ja kävimme katsomassa esimerkiksi Luxembourgin MM-kisoja. Lisäksi meillä oli mahdollisuus käyttää sparraajina ulkomaisia, pitkän linjan kilpailukokemuksen keittiömestareita”, kertoo Fazer Food Servicesin gastronomiasta ja tuotekehityksestä vastaava johtaja Marianne Nordblom .

”Fazer Food Services suhtautui kilpailuun tosissaan ja se kantoi hedelmää. Fazer Culinary Teamin osallistuminen ja kilpailun tuoma menestys on historiallista ja suuri asia koko alalle – catering-ala kehittyy kokoajan ja haluamme tarjota tulevaisuuden osaajille edelläkävijän näköalapaikkoja.”

Myös Suomen joukkueen kanssa yhteistyötä tehneet neljä vuotta sitten kultaan yltänyt Fazer Culinary Team Sweden ja Suomen kokkimaajoukkue Culinary Team Finland saavuttivat kilpailussa kultatason omissa sarjoissaan.

Grillauksen Suomen mestari on heinolalainen Tomi Nipuli

8aa56a3c5188276f_800x800ar

Sunnuntaina päättyneen Grillimaisteri-kiertueen voittajaksi kruunattiin kokki ja ravintoloitsija Tomi Nipuli peitoten sadat kisaan hakeneet ja osallistuneet. Jo viidettä kertaa järjestetyn kisan voittaja lunasti nyt ensimmäistä kertaa itselleen grillauksen virallisen Suomen mestarin tittelin. Grillauksen SM-hopeaa saijoensuulainen Antti Garvrilov ja grillauksen SM-pronssia sai seinäjokelainen Mikko Skants.

Vuoden 2015 Grillimaisteri-kiertue ja grillauksen Suomen mestarin etsintä sai sunnuntaina komean päätöksen, kun Suomen grillaajien kärkikasti kohtasi kiertueen finaalissa Helsingin Narinkkatorilla. Arvovaltaisten huippukokkien raati valitsi grillauksen Suomen mestariksi Tomi Nipulin, joka on myös vuoden 2011 Grillimaisteri.

”Nyt on tuntuu aivan loistavalta! Grillimaisteruus on lähellä sydäntäni, mutta Suomen mestaruus on vielä arvostetumpi titteli ja tämä tuntuu siksi vielä hienommalta. Annoin kaikkeni peliin ja tulin sillä fiiliksellä kisaan, että voitan”, tuore Suomen mestari sanoi heti kisan jälkeen.

Jokaisessa finaalin kolmessa erässä vahvasti suorittanut Nipuli hyödynsi finaaliannoksissaan erityisosaamistaan: hän savusti sekä teki omat kastikkeensa.

”Ensimmäinen erä oli haastava, koska minua jännitti todella paljon. Olin varautunut kokeilemaan jopa riskejä, jotta saisin ensimmäisessä erässä hyvät pisteet heti alkuun. Pääraaka-aine possu oli mieluinen yllätys ja tiesin varoa ettei se kuivu liikaa. Loppujen lopuksi grillasin paremmin kuin muut, mutta täytyy sanoa, että taso oli kyllä todella kova”, Nipuli kertoo.

”Voittajan kaikissa annoksissa näkyi itseluottamus. Esimerkiksi possun sisäfilee oli sopivan kypsää, muttei kuiva”, tuomaristoon kuulunut huippukokki Hans Välimäki luonnehti.

Finalistien grillaussuoritukset arvioi suomen eturivin huippukokkien raati, johon kuului Hans Välimäen lisäksi Meri-Tuuli Lindström , Janne Pekkala ja Roope Rehbinder sekä kilpailua järjestäneen Lidlin edustajia.

Grillimaisteri-kiertue on kiertänyt kesän aikana yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla osakilpailujen merkeissä ennen sunnuntain Narinkkatorilla järjestettyä finaalia.

SM-titteli nosti tason ennätyskovaksi

Tuore Suomen mestari Nipuli innostui grillauksesta jo lapsena ja nykyään grillaus on hänelle niin työ kuin elämäntapakin. Vuonna 2011 Grillimaisteri-voitto innoitti hänet uudelle uralla grillauksen pariin, ja vuodesta 2012 lähtien hän on pyörittänyt Maisteri-nimistä ravintolaa Heinolassa.

Voitto Grillimaisteri-kisassa on johtanut muinakin vuosina useamman ihmisen uusille grilliurille. Viime vuoden voittaja Viivi Laube-Pohto jätti päivätyönsä markkinoinnissa ja pyörittää nykyään omaa cateringiin ja ruoka-aiheiseen sisällöntuotantoon keskittyvää yritystä. Vuoden 2013 voittaja Jouni Talvinen grillaa yhä innokkaasti ja järjesti aiemmin myös grillauskursseja kun taas vuoden 2012 voittaja Santeri Arffman vastaa vuorollaan oululaisen ravintola Nallikarin keittiöstä.

”Voittajan valinta ei ollut tänäkään vuonna helppo. Voittaja onnistui loihtimaan annoksen, joka sai tuomariston haukkomaan henkeä ja valitsemaan Tomi Nipulin grillauksen Suomen mestariksi. Kiertue on ollut tänäkin vuonna suuri menestys ja uusilla paikkakunnilla meidät on otettu hyvin vastaan. Tämän vuoden menestys rohkaisee meitä ensi vuonna järjestämään vähintäänkin yhtä hyvän Suomen mestaruus -kiertueen”, Grillimaisteri-kiertuetta järjestävän Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio iloitsee.

Suomen suurimman ja pitkäikäisimmän grillikisan taso yllätti tänäkin vuonna tuomariston.

”Tänä vuonna SM-titteli toi mukanaan kyllä todella kovia kilpailijoita. Lähes jokainen finaaliannos oli huippuluokkaa, ja nyt oli panostettu paitsi makuihin, myös esillepanoon, siistiin työskentelyyn, kypsyyksiin ja tarjoilulämpötiloihin. Kilpailijoiden tasosta kertoo myös se, että eriin liittyvät yllätysvaiheet ja -raaka-aineet eivät herättäneet juurikaan hämmennystä”, kisaa vuosia tuomaroinut Pekkala kertoo.

Esiintyjät ja ilmainen grilliruoka kiinnostivat

Narinkkatorille kahdeksi päiväksi leiriytynyt Grillimaisteri-kiertue kasvoi tänä vuonna ennätyssuureksi. Grillikisailun lisäksi yleisöä houkuttelivat Narinkkatorille Lidlin tarjoama ilmainen grilliruoka, arvonnat, pelit ja keikat. Tänä vuonna Grillimaisterin finaali palveli erityisesti musiikin ystäviä, sillä Narinkkatorin lavalle kipusivat, niin Hevisaurus, JVG, Stig, Egotrippi kuin Yökin.

Vuoden 2015 kiertueen erikoisuuksiin kuului myös Suomen ainoan parfymöörin Max Perttulan yksinoikeudella Lidlille suunnittelema Eau de Grill -tuoksu, joka on ollut myynnissä ainoastaan kiertueella. Huippusuosion saanutta tuoksua teetettiin lisätilaus finaalia varten.

”Päivän tunnelma oli hyvä, ja ihmisiä saapui paikalle paljon aamupäivän huonosta säästä huolimatta. Grillimaisteri tapahtuma tunnetaan jo pääkaupunkiseudulla ja sitä osataan odottaa innolla”, tapahtumaa järjestämässä ollut ja tuomaristoon kuulunut Meri Rajaniemi Lidlistä kertoo.

”Yleisö oli innossaan erityisesti ilmaisista tuotteista, peleistä kuin esiintyjistäkin. Myös Max Perttula ihastutti yleisöä erikoisella persoonallaan ja Lidliä varten luomallaan hajuvedellään. Kokonaisuudessaan alueella riitti kuhinaa koko päivän ajan ja kiertue sai ansaitsemansa huipennuksen”, Rajaniemi kiittelee.

Piparinleivonnan Suomen Mestaruus 2013 on ratkennut

vqqwhbpi4zrl8adazzuz

Jo kolmannen kerran järjestetyn Myllyn Paras Piparinleivonnan Suomen Mestaruus -kilpailun voittaja ratkesi lauantaina.

Pitkin marraskuuta kilpailuun saapui satoja osallistumisia. Kilpailusivustolle lähetetyt upeaakin upeammat valokuvat itse tehdyistä piparkakkutöistä hurmasivat yleisön ja tuomariston. Tuomaristo valitsi kymmenien ehdokkaiden joukosta kolme finalistia kilpailemaan Piparinleivonnan Suomen Mestaruudesta.

Finaali järjestettiin 7.12. kauppakeskus Jumbossa. Finalistit leipoivat ja koristelivat itse ideoimansa piparkakkutyön. Raaka-aineena oli valittavissa voilla leivottu Perinteinen Piparkakkutaikina tai margariinipohjainen Laktoositon Piparitaikina. Aikaa oli 1½ tuntia. Kisa oli aikataulultaan tiukka, koska annetussa ajassa tuli piirtää kaavat vapaalla kädellä, leipoa pipariosat, paistaa ne, jäähdyttää, koota ja koristella luomus käyttäen maksimissaan kolmea eri elementtiä, joista yksi oli pikeerikuorrute.

Voittajaksi valittiin Ninna Mäkinen Raisiosta ”KEINUHEVONEN”-työllään – tämä pipariheppa oikeasti keinui! Tuomarit arvostivat uutta ideaa piparileivontaan, työn huolellista suunnittelua, tarkkaa työtä ja upeaa lopputulosta. Tuomareina toimivat kondiittori- ja leipurimestari Iiro Heinonen, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ja radiojuontaja Kimmo Vehviläinen.

Toisen sijan saavutti Kirsi-Marja Penttilä Aitoosta. Hänellä oli mainio idea tehdä piparirasia, jota voi käyttää myös lyhtynä, ikkunat hän teki siihen nallekarkeista. Eriväriset karkit sulivat uunissa rasiaan kauniisti ikkunoiksi. Koristelu oli kaunista.

Lisätietoja: www.myllynparas.fi

Suomen Gastronomien Seura valitsemaan Taste of Helsinki -ruokafestivaalin parasta annosta

Maamme vanhin ruokaseura on myöntänyt arvostetun Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Tänä kesänä ravintola-arvostelut viedään perinteisestä poikkeavaan ympäristöön, kun seura on mukana valitsemassa Taste of Helsinki -festivaalin parasta yksittäistä annosta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua voittajan valintaan äänestämällä suosikkiaan paikan päällä.

”Taste of Helsinki -festivaali useine laaturavintoloineen on erinomainen mahdollisuus päästä maistamaan ja vertailemaan maamme parhaimmistoon kuuluvien keittiömestarien osaamista. Haluamme kannustaa festivaalivieraita kiinnittämään maun lisäksi huomiota myös annosten ulkonäköön, suutuntumaan, esillepanoon ja festarin erikoispuitteisiin sopivuuteen”, kertoo Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä ja jatkaa:

”Ravintola-arvostelua festivaaliympäristössä mestareiden luomuksilla harjoiteltuaan toivomme, että kuluttajat kiinnittäisivät jatkossakin huomiota siihen, minkälaista ruokaa ja palvelua he rahoistaan vastikkeeksi saavat. Vain palautetta, olkoon se positiivista tai kriittistäkin, rakentavasti antaen parannamme koko Suomen ravintoloiden tasoa.”

Palautteella parempia ravintolakokemuksia

Taste of Helsinki -festivaalin järjestäjät ovat otettuja saadessaan Suomen arvostetuimman ruokaseuran kumppanikseen.

”Emme voisi kuvitella Paras annos -tunnustukselle osuvampaa jakajaa kuin Suomen vanhimman ruokaseuran. Vuoden ravintola on korkealle arvostettu huomionosoitus niin alan sisällä kuin asiakkaidenkin parissa, mutta yleisesti ottaen ravintola-arvostelua pidetään usein turhan ryppyotsaisena ja pikkuasioihin tarttuvana. Tämän yhteistyön myötä haluamme antaa yleisölle helpon ja kannustavan tavan harjoitella rakentavaa palautteen antoa ja ruokakriitikointia tulevia ravintolakäyntejä varten”, kertoo festivaalin Suomeen tuonut Barry MacNamara.

Paras annos -palkinto jaetaan Suomen Gastronomien Seuran Vuoden ravintola -juryn ja yleisöäänten perusteella. Voittajan valintaan voi osallistua antamalla äänensä mobiilisti festivaalialueella julkistettavan verkkosivuston kautta. Festivaalialueella voi äänestää myös Suomen Gastronomien Seuran edustajien äänestyspäätteillä ja samalla tutustua seuran toimintaan sekä hakea sen jäseneksi.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Hackmanin tuotepaketti sekä kahden hengen aterialahjakortti voittajaravintolaan. Ruokakulttuuria vaaliva Suomen Gastronomien Seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.

Suomen leipurimaajoukkueelle kultaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa Tanskassa

Leipurimaajoukkueen muodostivat Joachim Wunsch (vas.), Jari Viljamaa ja Katri Mäkinen Valmentaja toimi Veli-Matti Ahvenharju (oik.). Etualalla Katri Mäkisen tekemä leipätaitotyö.

Suomen Leipuriliiton leipurimaajoukkue voitti kultaa Kööpenhaminassa 26.-27. toukokuuta järjestetyssä leipomoalan Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa. Joukkueen muodostivat Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo, Jämsä; Jari Viljamaa, Harjun Leipomo Oy, Kokkola ja Joachim Wunsch, Finnbakels Oy, Kerava. Joukkueen valmentajana ja myös kilpailun yhtenä tuomarina toimi Veli-Matti Ahvenharju, Royal Bakery Oy, Tampere. Joukkueen valmennuksessa avusti leipurimaajoukkueen pääyhteistyökumppanin Valion leipomokonsultti Tapio Viikinniemi.

Kilpailun järjesti Tanskan Leipuriliitto, Bager- og Konditormestre i Danmark ja siihen osallistuivat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja ja Tanska. Norja otti hopeaa, Ruotsi pronssia ja Tanska jäi neljänneksi.  Kilpailun tuomaristossa oli edustaja jokaisesta osallistujamaasta ja kaikki tuomarit olivat leipomoalan ammattilaisia.

Kaksipäiväisessä Pohjoismaiden välisessä leipomoalan mestaruuskilpailussa leivottiin ruokaleipiä, kahvileipiä ja lisäksi tehtiin leipätaitotyö. Suomen ruokaleivät leipoi Joachim Wunsch, kahvileivät Jari Viljamaa ja leipätaitotyön taituroi Katri Mäkinen. Kilpailutöiden teemana oli pohjoismainen mytologia ja suomalaiset olivat ottaneet tuotteisiinsa vaikutteita Kalevalasta. Suomen joukkueen vahvuuksia kilpailussa olivat tasainen suoritus ja tuotteiden hyvät maut.

Kilpailun ruokaleipäsarjassa leivottiin neljä erilaista ruokaleipää, muun muassa patonkeja ja kateleipiä sekä yksi raskituksella eli juurella nostatettu leipä. Lisäksi leivottiin ennalta harjoittelematon yllätysleipä, johon osa raaka-aineista arvottiin paikan päällä. Kahvileipäsarjan tuotteina olivat perinteiset croissantit ja briossit sekä pullat ja viinerit.

Leipätaitotyö tehtiin taikinoista, joita piti käyttää työhön vähintään neljää erilaista. Vaikka leipätaitotyöstä ei arvioida makua, se tulee kilpailun sääntöjen mukaan valmistaa kokonaan syötävistä raaka-aineista ja sen värityksessä saa olla vain ”leivän värejä” eli valkoista, mustaa, ruskeaa ja harmaata. Katri Mäkisen leipätaitotyön pääelementtejä olivat Kalevala Väinämöisineen ja Aino-neitoineen sekä kanteleineen.

Tässä muodossa järjestetty Pohjoismaiden välinen leipomoalan mestaruuskilpailu oli järjestyksessä kolmas. Kaksi vuotta sitten kilpailtiin Ruotsissa ja silloin voiton vei Ruotsi. Viime vuonna mestaruudesta miteltiin Norjassa, missä voitto meni Tanskalle. Nyt Tanskassa voittoa juhli siis Suomi, kahden aikaisemman kisan pronssimitalin jälkeen. Ensi vuonna kilpailun järjestelyvuorossa on Suomi. Kilpailun tarkoituksena on vahvistaa leipomoalan ammattilaisten yhteenkuuluvuutta Pohjoismaissa ja tuoda leipomoalaa esiin positiivisella tavalla.

Suomen Leipurimaajoukkue kilpailee Pohjoismaiden mestaruudesta Tanskassa 26.-27.5.2013

Leipurimaajoukkue valmiina PM-kilpailuun, vasemmalta Jari Viljamaa (kahvileivät), Katri Mäkinen (taitotyö), Veli-Matti Ahvenharju (valmentaja) ja Joachim Wunsch (ruokaleivät).

Suomen Leipuriliiton leipurimaajoukkue kilpailee vajaan viikon kuluttua Kööpenhaminassa Pohjoismaiden välisestä leipomoalan mestaruudesta. Kilpailu pidetään Kööpenhaminassa toukokuun viimeisenä sunnuntaina ja maanantaina eli 26.-27. toukokuuta. Kilpailun järjestää Tanskan Leipuriliitto, Bager- og Konditormestre i Danmark ja siihen osallistuvat Pohjoismaista Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Areenana toimii kaupungin keskustassa sijaitseva Øksnehallen , jossa samaan aikaan ovat meneillään myös leipomoalan ammattimessut Scandinavian Bakery Fair.

Suomea kilpailussa edustaa Suomen Leipuriliiton leipurimaajoukkue kokoonpanolla Katri Mäkinen, Elonen Oy Leipomo (taitotyö), Joachim Wunsch, Finnbakels Oy (ruokaleivät) ja Jari Viljamaa, Harjun Leipomo Oy (kahvileivät). Joukkueen valmentajana ja kilpailun tuomarina toimii Veli-Matti Ahvenharju, Royal Bakery Oy. Joukkueen valmennukseen on osallistunut myös leipurimaajoukkueen pääyhteistyökumppanin Valio Oy:n leipomokonsultti Tapio Viikinniemi.

Kilpailu on kahden päivän mittainen ja sen teemana on pohjoismainen mytologia. Suomen joukkue on ottanut kilpailutöihinsä vaikutteita Kalevalasta.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä sunnuntaina 26. toukokuuta tehdään kahvileivät ja ruokaleivät (kaksi kilpailijaa).  Aikaa on seitsemän tuntia.  Maanantaina 27. toukokuuta valmistetaan leipätaitotyö (yksi kilpailija) ja aikaa on kuusi tuntia. Kilpailua edeltävänä iltana kukin kilpailija saa käyttää yhden tunnin erilaisiin esivalmistelutöihin.

Kilpailun ruokaleipäsarjassa leivotaan neljä erilaista ruokaleipää, muun muassa patonkeja ja kateleipiä sekä yksi juurella nostatettu leipä. Lisäksi leivotaan leipä, johon osa raaka-aineista arvotaan paikan päällä. Kahvileipäsarjan tuotteina ovat perinteiset croissantit ja briossit sekä lisäksi pullat ja viinerit. Taitotyö tehdään taikinoista ja työhön pitää käyttää vähintään neljää erilaista taikinaa. Sääntöjen mukaan taitotyö tulee valmistaa kokonaan syötävistä raaka-aineista ja sen väritykseen saa käyttää vain ”leivän värejä” eli valkoista, mustaa, ruskeaa ja harmaata.

Nyt järjestettävä Pohjoismaiden välinen leipomoalan mestaruuskilpailu on järjestyksessä kolmas. Viime vuonna mestaruudesta miteltiin Norjassa, missä voiton vei Tanska. Suomi sijoittui kilpailussa kolmanneksi Ruotsin jälkeen. Kilpailun tulokset julkistetaan maanantaina 27. toukokuuta iltapäivällä.

G.W.Sundmansin Ismo Sipeläinen on Pohjoismaiden paras nuori kokki

Ismo Sipeläinen on Pohjoismaiden paras nuori kokki

Suomalaisen ruoanlaiton tulevaisuus on taas turvattu. G.W.Sundmansin kokki Ismo Sipeläinen voitti mestaruuden pohjoismaiden nuorten kokkien välisestä kilpailusta. Nuoret kokit mittelivät viikonloppuna Göteborgissa. Jokavuotisen kilpailun järjestämisestä vastaa WACS (World Association of Chefs Societies). Voitto on erityisen tärkeä myös siitä syystä, että se tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Kilpailussa hopealle jäi länsinaapuri Ruotsi ja Norja sijoittui kolmanneksi.

Voittaja Ismo Sipeläinen on 22-vuotias ja valmistunut ravintolakoulu Perhosta ja työskennellyt viimeiset 2,5 vuotta maineikkaassa ravintola G.W.Sundmansissa. Voitto ei ollut sattumaa, sillä Sipeläisellä on ikäänsä nähden harvinaisen paljon kokemusta ammattitason kokkikilpailuista. Esimiehenä ja valmentajana hänellä on viimeisten vuosien aikana toiminut G.W.Sundmansin keittiömestari Matti Jämsén, jolla on itsellään hallussa muun muassa Suomen paras sijoitus (5.sija) maailman arvostetuimmasta kokkikilpailusta Bocuse d’Orista vuodelta 2011. Kyseisessä kilpailussa Sipeläinen toimi Jämsénin joukkueessa assistenttina pitkästä valmistautumisjaksosta aina finaaliin asti. Sipeläinen on saavuttanut myös Vuoden Kokki –kilpailussa sekä  2. että 3. sijan.

Pohjoismaisten nuorten tämänvuotisessa kilpailussa alkuruoan pakollisina raaka-aineina annettiin nieriä ja sinisimpukka. Näistä Ismo valmisti paahdettua sokerisuolattua nieriää, savustettua sinisimpukka-nieriätartaria ja simpukkalientä. Pääruokaan annettuna raaka-aineena tuli villisian luuton lapa, josta Ismo valmisti pitkään haudutettua rosmariinilla maustettua villisian lapaa, karamellisoitua purjosipulia ja omenaa. Jälkiruokatehtävässä puolestaan olivat pakollisina aineina vadelma ja suklaa, joista syntyi vadelmamoussea, -sorbettia sekä mintulla maustettua suklaanamelakaa.

Voimme olla varmoja, ettei tämä jää Sipeläisen viimeiseksi menestystarinaksi. Katse on jo tiukasti tulevaisuudessa ja uusissa kokkikilpailuissa.

http://www.royalravintolat.com

Panimoliitto: Suomen Paras Olut valitaan jo kolmannen kerran

Olut kuuluu suomalaiseen kesään. Kotimaisten oluiden tarjonta on tänä vuonna monipuolisempi kuin koskaan aikaisemmin. Kuluttajalla on mahdollisuus valita omat suosikkinsa useiden kymmenien olutmerkkien väliltä.

Suomalainen Olut ry järjestää Suomen Paras Olut -kilpailun tänä vuonna jo kolmannen kerran. Kilpailussa on yksitoista sarjaa kotimaassa valmistetuille oluille. Kilpailusarjoista kahdeksan on varattu tölkkiin tai pulloon pakatuille oluille ja kolme hanatuotteille. Viime vuonna kisaan osallistui 127 erilaista olutta 18 panimolta.

Vuosittain järjestettävän Suomen Paras Olut -kilpailun tarkoituksena on tuoda kaikkien oluenkuluttajien tietoon panimoidemme koko ajan kasvava kirjo sekä suomalaisten oluiden erinomaiset makuvaihtoehdot. Kisassa palkitaan jokaisen sarjan kolme parasta olutta.

Sarjojen parhaat osallistuvat loppukilpailuun, johon osallistuvat eri sarjojen voittajat. Suomen Paras Olut 2013 julkistetaan Herkkujen Suomi – Syystober -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla torstaina 22.8. klo 17.

Kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Kisaan eivät voi osallistua erilaiset kausituotteet, kuten joulu- ja pääsiäisoluet, sekä kotimaisten panimoiden ulkomailla valmistuttamat oluet.

Uusia tuomareita kaivataan mukaan

Kilpailun tuomaristo koostuu alan puolueettomista ammattilaisista, harrastajista sekä tavallisista oluenkuluttajista. Makuraadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan.

Suomen Paras Olut 2013 -kilpailu etsii tuomaristoonsa oluen ystäviä, joilla ei ole aiempaa kokemusta juomien arvioinneista olutkilpailuissa. Kilpailun tuomaristossa mukana oleminen tarjoaa näköalapaikan kotimaisten oluiden maailmaan.

Uusille tuomareille järjestetään koulutustilaisuus Helsingissä tiistaina 21.5. klo 17.00 alkaen. Tuomaristoon voi ilmoittautua Suomen Paras Olut -kilpailun nettisivuilla www.suomenparasolut.fi.

Pakatut oluet (pullot ja tölkit) arvostellaan tiistaina ja keskiviikkona 11.–12.6. klo 17–21 Ravintola Ilmassa, Helsingissä. Hanaoluiden tuomarointi on Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuman aikaan Helsingin Rautatientorilla torstaina 25.7. klo 11–15.

Finaali eri sarjojen voittajien kesken käydään Rautatientorilla torstaina 25.7. muutama tunti ennen palkintojenjakoa.

Kisan toteutuksesta vastaa Panimo ja -virvoitusjuomateollisuusliiton ja Pienpanimoliiton perustama Suomalainen Olut ry. Kilpailun johtajana toimii olutasiantuntija Kari Likovuori.

SUOMEN PARAS OLUT 2013

KILPAILUSARJAT 1-7, pakatut tuotteet
1. Vaalea lager, enintään 4,7 %
2. Vaalea lager, yli 4,7 %
3. Tumma tai värillinen lager, enintään 4,7 % 4. Tumma tai värillinen lager, yli 4,7 % 5. Vehnäolut 6. Ale, enintään 4,7 % 7. Ale, yli 4,7 % 8. Miedot oluet, enintään 3,8 %

KILPAILUSARJAT 9–11, ravintolapakatut hanaoluet Oluet jaetaan 1-3 eri sarjaan sen mukaan, kuinka monta erilaista ja erityyppistä olutta ilmoittautuu mukaan.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.

Vuoden kokkaava perhe 2013 -kisan voittaja on Perhe Rautama Espoosta

Kolme kokkaavaa perhettä kisasi 28.4. Lähiruoka & luomu 2013 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa Vuoden kokkaava perhe 2013 -tittelistä. Perhe Rautama (Kimmo-isä ja Otso, 9) voitti kisan tuunatulla luomubroileri-caesarsalaatilla. Voittajan valitsi asiantuntijaraati, jonka jäseninä olivat MTK:n Ruokakulttuuriasiamies Anni-Maria Syväniemi, ravintola Olon keittiömestari Pekka Terävä, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä ja Maku-lehden ruokatoimittaja ja toimitussihteeri Emilia Kolari.

Vuoden kokkaava perhe 2013 -kisan järjesti Suomen suurin ruokalehti Maku. ”Kilpailun tarkoituksena on nostaa jokapäiväisen ruoanlaiton arvostusta ja innostaa kotikokkaajia kokeilemaan uusia raaka-aineita, ruoanlaittotapoja ja -välineitä keittiössään. Yhdessä kokkaamista ja yhteisen ruokapöydän ääreen kokoontumista arvostetaan perheissä ja niitä arvoja haluamme Maku-lehdessä tukea”, kertoo Maku-lehden päätoimittaja Marita Joutjärvi.

Finaalissa perheiden tehtävänä oli valmistaa puolessa tunnissa herkullinen neljän hengen ateria, jonka pääraaka-aineena oli käytettävä luomubroilerinrintafileetä. Muut raaka-aineet olivat vapaasti valittavissa tarjolla olevista vaihtoehdoista.

”Kun kuvun alta paljastui broilerinfileetä, päätimme Otson kanssa tehdä ikihyvää caesarsalaattia. Hetken jouduimme pähkäilemään, sillä kastikkeeseen olennaisesti kuuluvia parmesaanijuustoa ja anjovista ei ollut tarjolla. Löysimme sitten onneksi kalakastiketta, jolla saimme makuun oikeaa vivahdetta”, Kimmo Rautama selostaa.

Pääpalkinnoksi Vuoden kokkaava perhe sai illalliskortin ravintola Muruun. Kaikki kolme finalistia palkittiin lisäksi Heirolin upealla tuotepaketilla sekä Maku-lehden vuosikerralla.

Maku-lehti on Suomen suurin ruokalehti: levikki 49.570 (LT 2012) ja lukijamäärä 186.000 (KMT 2012). Maku-lehteä julkaisee A-lehdet Oy, jonka muita julkaisuja ovat Apu, Avotakka, Demi, Eeva, Kauneus & Terveys, Lily.fi, Meidän Mökki, Meidän talo, Soundi, Tuulilasi, Urheilulehti, ViherPiha, Voi hyvin, ApuKrypto ja ApuRistikot. Konserniin kuuluvat myös Image, Kotivinkki, Mondo, Talo&Koti ja Trendi.

Koulutuskeskus Salpaus: Tarjoilijoiden SM-kisan voitto Salpaukseen

Sara Snellman ja Katri Vaimaa voittivat tarjoilijoiden SM-kilpailun

Salpauksen opiskelijat Katri Vaimaa ja Sara Snellman voittivat tarjoilijoiden SM-joukkuekisan, joka järjestettiin Jyväskylässä 11.4. Toinen sija meni Savon ammatti- ja aikuisopistoon. Voiton Salpauksen joukkueen eduksi ratkaisi erinomaisesti sujunut asiakaspalvelu.

– Loistava asiakkaan kohtaaminen, menun esittely ja asiakkaan viihtyvyyden varmistaminen. Asiakaspalvelun merkitys on korostunut alalla vuosi vuodelta enemmän, ja se näkyy myös arviointikriteereissä, perustelee päätuomari Petra Savolainen Ravintola Kummisedästä Kuopiosta.

Tarjoilijoiden kilpailutehtäviin kuului tarjoilun ja asiakaspalvelun lisäksi juomasekoitusten valmistusta, viinien tunnistamista ja saliruoan valmistusta.

Tarjoilijoiden ja kokkien SM-kilpailun järjesti Jyväskylän ammattiopisto. Kisaan osallistui 44 kilpailijaa alan oppilaitoksista eri puolilta Suomea. Kokkilajissa voiton veivät Lari Helenius ja Jere Hänninen Helsingin Ravintolakoulu Perhosta.

Voittajajoukkueet pääsevät edustamaan Suomea Pohjoismaiden mestaruuskisoihin, jotka järjestetään Norjassa ensi vuonna. Pohjoismainen gastronomia on maailman huippua, joten kilpailu on erittäin korkeatasoinen. Tuomariston mukaan voittajilla on kisaan hyvät lähtökohdat.