Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Helsinkiin uudenlainen viinitapahtuma

8274f2f2-23e4-451b-9566-25e25ea0cabc

Toukokuun puolessa välissä ensimmäistä kertaa järjestettävä Suvilahti Wine Fest (SWF) on uusi laadukas ja viihdyttävä viinifestivaali kaikelle kansalle. Rentotunnelmaisen Suvilahti Wine Festin lipunmyynti alkaa tänään.

Helsingissä toukokuun 15.-16. päivä järjestettävä Suvilahti Wine Fest lähestyy viinin ympärille rakentuvaa tapahtumaa uudenlaisella ajattelutavalla. Suomalainen viinikulttuuri on muuttunut viime vuosina rennommaksi ja Helsinkiin haluttiin helposti lähestyttävä ja viihdyttävä viinitapahtuma, jonka ideoivat ja toteuttavat Suvilahden kulttuurikeskuksessa tapahtumakeskusta ja ravintolaa pyörittävä Suvilahti TBA ja Suomen suurin tapahtumajärjestäjä Live Nation Finland.

Festivaalipaikaksi valikoitui Suvilahden Energiakenttä, johon nousee tapahtuman ajaksi 3000 henkeä vetävä teltta esiintymislavoineen sekä näytteilleasettaja-ständeineen.
Lisäksi käytössä ovat Suvilahti TBA:n piha-alue ja sisätilat. Ensimmäisenä vuonna Suvilahti Wine Festiin odotetaan 11.000 kävijää.

“SWF ei ole pelkästään viinimessut, street food festival, konsertti, sirkusesitys tai alkukesän ulkoilmajuhlat. SWF on kaikkea tätä ja vielä paljon enemmän. SWF on valtavan suuri pop up -tapahtumaravintola ja huvipuisto kaikille aisteille! “, visioi Suvilahti TBA:n Mikko Hultman.

“Haluamme järjestää helposti lähestyttävät juhlat viinin, ruuan ja musiikin äärellä. Päästä mahdollisimman kauas messufiiliksestä. Suvilahden ympäristö itsessään tarjoaa mainiot puitteet rennolle viinitapahtumalle, jossa voi viihtyä pidempäänkin tai tulla vain pistäytymään”, jatkaa Live Nation Finlandin kaupallinen johtaja Anu Kauppi.

Suvilahti Wine Fest panostaa laadukkaaseen juoma- ja ruokatarjontaan. Jo tällä hetkellä mukana on kaikki suurimmat maahantuojat (mm. Altia, Arvid Nordquist Finland Oy, Bacardi-Martini Finland, Beverage Partners Finland Oy, Pernod-Ricard Finland Oy ja Solera Finland), jotka tuovat tapahtumaan yli 250 viinitalon edustuksen. SWF:ssä tulee kaiken kaikkiaan olemaan edustettuna yli 500 viinitaloa. Myös ruokapuolella panostetaan sekä laatuun että monipuolisuuteen.  Tarjolle tulee niin kylmää kuin lämmintäkin ruokaa, sekä maistelu- että ruoka-annoksina. Luvassa on laaja tarjonta makuja eri puolilta maailmaa.

Suvilahti Wine Festissä nautitaan ruuan ja juoman lisäksi musiikista. Tapahtuman DJ:nä tunnelmaan sopivaa musiikkia soittavat sekä DJ Bunuel että Sam Yaffa. Lisäksi tarjolla on muutama livekeikka. Toistaiseksi julkistettuja esiintyjiä ovat Don Johnson Big Band, Mariska, Iisa ja Jätkäjätkät. Isona osana ohjelmistoa ovat viihdyttävät tasting-tilaisuudet, joissa asiakkaan on mahdollista tutustua kyykkyviineistä hääviinimenuihin. Suvilahti Wine Festin tarkempi ohjelma sekä lisää esiintyjiä julkistetaan kevään kuluessa.

Suvilahti Wine Festin ikäraja on 18-vuotta, sillä koko tapahtuma on anniskelualuetta.

www.suvilahtiwinefest.fi

Instagram: @suvilahtiwinefest
Facebook: @suvilahtiwinefest

Liput: 
Nyt myynnissä Ticketmasterissa
Hinnat 17,50 € palvelumaksuineen

Helsinki Beer Festival 2020 teemana on Serbian pienpanimot

HBF 2020, Andres Teiss, Serbian pienpanimoliiton puheenjohtaja, pictures_ Dejan Smiljanic

Andres Teiss, Serbian pienpanimoliiton puheenjohtaja, kuvaaja: Dejan Smiljanic

Balkanilla on pantu olutta läpi maan vuosisataisen historian. Serbian pääkaupunki Belgrad oli tunnettu panimokaupunki jo paljon ennen Jugoslavian aikaa.

Serbian pienpanimotarjonta on esillä Helsinki Beer Festivalilla Kaapelitehtaalla 3.-4.4.2020.

Maan ensimmäiset uuden aallot pienpanimot näkivät päivänvalon kymmenisen vuotta sitten. Noin puolet uusista pienpanimoista on syntynyt parin kolmen viime vuoden aikana.

Tällä hetkellä rekisteröityjä pienpanimoita on 51. Niistä 29 on jäseninä Serbian pienpanimoiden liitossa SIBA:ssa.

Helsinki Beer Festivalin Markku Korhonen , Jyrki Peltonen ja Anna-Maija Immonen matkustivat sunnuntaina Serbiaan kokoamaan käsityöpanimoiden tarjonnasta edustavaa valikoimaa Kaapelitehtaalle.

“Olemme iloisesti yllättyneitä, että Helsinki Beer Festival valitsi Serbian tämän vuoden teemamaaksi.  Odotammekin jännittyneinä, minkälaisen vastaanoton eri puolilla Serbiaa valmistetut oluet saavat toisenlaisesta kulttuurista tulevilta pohjoisilta oluenystäviltä”, sanoo Serbian pienpanimoiden liiton johtaja ja The Black Turtle -panimon omistaja Dejan Smiljanić.

The Black Turtle aloitti toimintansa vuonna 2010. Se on maan käsityöpanimoista toiseksi vanhin. Panimolla on Belgradissa viisi olutbaaria, joiden hanoissa virtaa omia oluita.

Belgradilainen Dogma ja Sopotissa sijaitseva Kabinet ovat maan tunnetuimmat pienpanimot. Dogmalla on vientiä yli 20 maahan. Panimon toimitusjohtaja Vladimir Stojković kiertää jatkuvasti ympäri Eurooppaa esittelemässä oluitaan.

“Serbia on nykyaikainen olutmaa, ja tuotteemme ovat saaneet valtavasti ystäviä eri puolilta maailmaa. Olemme käynnistelleet vientiä myös Suomeen. Uskomme, että Helsinki Beer Festivalin myötä oluitamme on pikkuhiljaa saatavissa suomalaisista kaupoista ja Alkosta.”, Stojković sanoo.

Serbian Suomen suurlähetystö on ollut aktiivisesti mukana toteuttamassa teemamaata. Suurlähettiläs Saša Obradović kertoo, että serbialaiset ovat aitoa olutkansaa. Maan vanhin yritys on itse asiassa olutpanimo.

“Olemme ylpeitä ruoka- ja juomakulttuuristamme, johon olut kuuluu olennaisena osana. Uusia käsityöpanimoita on syntynyt ilahduttavan runsaasti maahamme. Me serbialaiset rakastamme olutta sekä ystäviä, jotka nauttivat sitä meidän kanssamme”, Obradovic sanoo.

Obradovic muistuttaa, että olut on maailman demokraattisin juoma, joka yhdistää rikkaat ja köyhät sekä eri kansat toisiinsa. Paikalliset ruoat ja juomat ovat tärkeä osa matkailua. Serbia on suomalaisille edullinen maa matkustaa.

“Viime kesänä avatun suoran lentoyhteyden ansiosta oluenystävät pääsevät nyt parissa kolmessa tunnissa Helsingistä paikan päälle Belgradiin olutravintolaan maistelemaan panimoidemme oluita sekä maukkaita ruokia, ja vieläpä kohtuuhintaan”, Obradovic muistuttaa.

Serbiasta saapuu paikanpäälle Helsinkiin useamman panimon edustajan seurue.

Lisäksi festivaaleilla tarjoilee tuotteitaan kolmisenkymmentä suomalaispanimoa sekä useita ulkomaalaisia panimoita.

Tapahtumassa on myös paikalla viisi Belgialaista panimoa edustajineen, sekä oluen painikkeeksi ostereita moninkertaisen osterinavauksen suomenmestarin Johann Schlaggin tarjoilemana.

Useilla näytteilleasettajilla on luvassa kevään uutuusoluita ja -siidereitä.

Festivaaleilla ovat mukana perinteisesti myös real alet.

Helsinki Beer Festivaalin yhteydessä järjestetään vuoden parhaiden oluiden ja siiderien kilpailu.

Helsinki Beer Festival 2020 ohjelmassa mm. oluttastingeja  ja jo perinteeksi muodostunut olutbingo, sekä tikanheittoa, pingistä ja olutaiheinen tietovisa.

Lauantaina Olutjooga, pitäjänä olutliiton puheenjohtaja Aniko Lehtinen.

Ruokatarjonta on laaja ja ruuan myyntipisteitä on kahdessa kerroksessa yhteensä viisi.

Iltoja vietetään kevyen musiikin parissa.

Helsinki Beer Festival on olutihmisten vuoden tärkein kohtaamispaikka, missä maahantuojat, panimot, kaupan ja ravintolan sisäänostajat  sekä lehdistö kohtaavat toisensa.

Helsinki Beer Festival 03. – 04.4.2020

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki.

Aukioloajat:

 

Pe 3.4.         ammattilaistunnit klo 14.00 – 17.00

yleisötunnit klo 17.00 – 01.00

La 4.4           yleisötunnit klo 12.00 – 01.00

Vegemessut valtaa Kaapelitehtaan tulevana viikonloppuna

Vegemessut1-990000079e04513c

Vegemessut on Suomen suurin kasvisruokatapahtuma. Vuonna 2020 Vegemessut järjestetään 24.-26.1. Kaapelitehtaalla Helsingissä.

Vegemessut tuovat vegevaihtoehdot helposti saataville ja näyttävät, kuinka helppoa ja herkullista kasvissyönti on. Saman katon alle on koottu niin kiinnostavimmat uutuudet, arkea helpottavat klassikot kuin ainutlaatuinen ohjelmakin. Vegemessut on täysin vegaaninen tapahtuma.

Uutuutena on ammattilaispäivä perjantaina 24.1. Ammattilaispäivään ei voi ostaa lippuja, vaan päivään akkreditoidutaan Ammattilaispäivä-sivulla. Sivu aukeaa joulukuussa.

#wearewinning

https://www.vegemessut.fi/

Helsinki Beer Festival 2019 teemana on Slovakian pienpanimot

kuva

Perinteisesti Slovakiassa valmistetaan vaaleita lagereita, mutta onko Euroopan vallannut pienpanimobuumi käynnissä myös Slovakiassa?

Asia selviää Helsinki Beer Festivaaleilla 5.-6.4.2019 Helsingin Kaapelitehtaalla.

Slovakia on valittu vuoden 2019 Helsinki Beer Festivalin teemamaaksi.

Slovakialaisella oluen panemisella on yli tuhatvuotinen historia. Muutoksen tuulet puhaltavat nyt myös Slovakiassa ja sinne on syntynyt lähiaikoina kymmenittäin uusia pienpanimoita sekä ns. mustalaispanimoita eli panimoita jotka keittävät oluensa muiden panimoiden laitteilla.

Aikaisempien vuosien tapaan Helsinki Beer Festivalin rytmiduo Markku Korhonen ja Jyrki Peltonen matkaavat löytöretkelle syvälle pikkukylien oluenpanijoiden luokse sinne mistä olut ei tilaamalla tänne kulje, vaan se pitää itse paikanpäältä noutaa, ja nyt tietenkin tämän vuoden teemamaahan Slovakiaan.

Helsinki Beer Festivalin perinteitä noudattaen pyrimme löytämään Slovakialaisia olutharvinaisuuksia toistasataa.

Lisäksi festivaaleilla tarjoilee tuotteitaan kolmisenkymmentä suomalaispanimoa sekä useita ulkomaalaisia panimoita.

Tapahtumassa on myös paikalla kahdeksan Belgialaista panimoa edustajineen, sekä oluen painikkeeksi ostereita moninkertaisen osterinavauksen suomenmestarin Johann Schlaggin tarjoilemana.

Useilla näytteilleasettajilla on luvassa kevään uutuusoluita ja -siidereitä.

Festivaaleilla ovat mukana perinteisesti myös real alet ja aidot siiderit.

Helsinki Beer Festivaalin yhteydessä järjestetään vuoden parhaiden oluiden ja siiderien kilpailu.

Helsinki Beer Festival 2019 ohjelmassa mm. oluttastingeja  ja jo perinteeksi muodostunut olutbingo.

Pienpanimoiden tastingeja on kuusi, joista molempina päivinä oleva Italialaisen

Baladin panimon tastingin pitää Baladin panimon panimomestari.

Suomalaisten pienpanimoiden oluttastingejä pitävät mm. Vakka-Suomen Panimo (VASP), Olarin Panimo, sekä Panimo Kiiski

Ruokatarjonta on laaja ja ruuan myyntipisteitä on kahdessa kerroksessa yhteensä viisi.

Iltoja vietetään kevyen musiikin parissa.

Helsinki Beer Festival on olutihmisten vuoden tärkein kohtaamispaikka, missä maahantuojat, panimot, kaupan ja ravintolan sisäänostajat  sekä lehdistö kohtaavat toisensa.

Helsinki Beer Festival 05. – 06.4.2019

Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, 00180 Helsinki.

Vinkkejä hyvään ravitsemukseen Lautasella-tapahtumasta

fries-and-steak-on-plate-11291580870K5H

Uusi erityisruokavalioihin keskittyvä Lautasella 2018 -tapahtuma tarjoaa rautaisen annoksen tietoa free from- ja erityisruokavalioista. Lautasella 2018 -tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 27.–28.4.2018.

Yli 70 näytteilleasettajan osastoilla voi perehtyä gluteenittomien ja vegaani- ja vegetuotteiden valmistajiin, maahantuojiin ja jälleenmyyjiin. Tapahtumasta saa tuotteiden lisäksi erinomaisia vinkkejä ruokavalioiden koostamiseen ja noudattamiseen sekä erityisruokavalioita jo noudattaville että niitä harkitseville. Terve.fi-luentosalin ja tietoiskulavan luentojen lisäksi tapahtuman näytöskeittiössä kokkaillaan tonton-ruokavalioihin sopivia herkkuja.

Kokonaan gluteeniton alue ja lounasbuffet

Tapahtuman Gluteeniton elämä -alueella gluteenitonta ruokavalioita noudattavat voivat tutustua huoletta osastoilla oleviin uutuustuotteisiin, muun muassa Moilas GF:n, Dr.Schärin, Semperin, kauppaketjujen ja useiden leipomojen herkullisiin gluteenittomiin tuotteisiin. Tapahtumassa palkitaan Vuoden 2017 Gluteeniton tuote ja yritys/palvelu. Messukeskuksen Eat & Meet -ravintola on tapahtuman ajan kokonaan gluteeniton.

Keliakialiiton osastolla ravitsemusterapeuteilta voi kysellä gluteenittomasta ruokavaliosta ja tutustua Gluteeniton suunta -verkkopalveluun sekä Gluteenittoman tuotteen ja palvelun merkkeihin.

Keliakiaan ja gluteenittomuuteen liittyviä puheenvuoroja Lautasella-tapahtumassa:

  • Vatsavaivat, voiko syynä olla gluteeniyliherkkyys? Mikä muu voi aiheuttaa vatsaoireita? | Keliakiatutkimuskeskuksen johtaja Katri Kaukinen
  • Keliakian liitännäissairaudet | keliakiatutkija Kalle Kurppa
  • Miten ravintoloiden gluteenittomat asiakkaat ja ammattilaisten arki kohtaavat | ammatinopettaja Eija Lindberg
  • Painonhallinta ja gluteeniton ruokavalio | ravitsemusasiantuntija Patrik Borg
  • Perusasiat gluteenittomasta ruokavaliosta | ravitsemusterapeutti Sanna Arnala

Vegaanit, veget ja raakaruoat

Vegaaniruokavaliota noudattavat, raakaruoasta nauttivat ja vegeruokaa kokkailevat löytävät tapahtumasta ostoskoriinsa siemeniä, kasviproteiinilähteitä, superfoodeja ja raakaruokaa muun muassa Foodinin, Leader foodsin, Soyappetitin ja Risentan valikoimista. Valio tuo tapahtumaan uuden Oddlygood-kauratuotevalikoimansa ja MrPanini esittelee härkäpapu- ja vegepaninejaan. Lauantaina Messukeskuksen Cafe 5 tarjoaa vegebrunssia pitkälle iltapäivään. Näytöskeittiössä valmistetaan smoothieita, uuden aallon aamukahveja ja vihermehuja. Näytöskeittiön isäntä, kokki ja viiniasiantuntija Kalle Naatula tarjoilee hyvät viinivalinnat vegaaneille ja kevään juhliin. Parhaat vinkit vege-, raaka- ja vegaaniruokavalion koostamiseen:

 • Energiaa ja vireyttä elävästä ja raakaravinnosta | näyttelijä Satu Silvo
 • Vegaaniruokavalio – miten se sopii lapselle ja nuorelle? | ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm
 • FODMAP ja kasvissyönti | ravitsemusterapeutti Leena Putkonen
 • Vegaaniurheilijoiden ravitsemusvinkit | fitnessvalmentaja Ulrika Lillsunde
 • Kasvikunnan ravinnetiheimmät ruoat | Jaakko Halmetoja

Erityisruokavaliot ja allergiat

Tavallisimpia allergeeneja välttelevät löytävät tapahtumasta maidottomia, munattomia ja soijattomia vaihtoehtoja monista perusraaka-aineista. Pohjolan Peruna esittelee Mummon-tuoteperheen maidottomat, gluteenittomat ja soijattomat perunamuusi- ja perunatuotevaihtoehdot, Jokilaakson juusto kookosmaitopohjaiset maidottomat, soijattomat ja gluteenittomat ILO juusto- ja välipalavalmisteet ja Caminito maidottomia artesaanijäätelöitä.Allergia-, iho- ja astmaliiton erityisruokavalion ammattilaiset Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksestä antavat osastollaan ruoka-allergianeuvontaa. Osastolla voi myös tutustua uudistettuun Erimenu-erityisruokavalioverkkopalveluun.Allergioiden hoidosta puheenvuoroja ohjelmalavoilla:

 • Ruoka-allergioiden siedätyshoidon uudet tutkimustulokset | lastenlääkäri Marita Paassilta
 • Miten anafylaksian kanssa pärjää ja miten sitä voi hoitaa, kolme eri puheenvuoroa | lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka, KM Marjo Lehtinen, keittiömestari Kari Aihinen
 • Erityisruokavaliot varhaiskasvatuksessa | dosentti Maijaliisa Erkkola
 • Miten viljat, maidon ja munan voi korvata ruoanlaitossa | dieettikokki Tuula Jokinen

Ravitsemusasiantuntijat käytettävissä

Ravistamo Oy:n laillistetut ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat antavat ravitsemusneuvontaa ilman ajanvarausta. Ravitsemusterapeuttien blogikirjoituksia ruokavalioiden koostamiseen voi lukea lautasella.messukeskus.com -sivuilta. Ravitsemusterapeutit palvelevat myös monen järjestön osastolla erityisruokavalioihin liittyvissä kysymyksissä.

”Lautasella – gluteeniton, vege, vegaani, allergia, elävä- ja raakaravinto” on Messukeskuksen ja Keliakialiiton järjestämä uusi tapahtuma erityisruokavalioista 27.–28.4.2018. Tapahtuma esittelee tuotteita ja ratkaisuja ja tarjoaa runsaasti maksuttomia luentoja ruokavalioista. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Allergia-, iho- ja astmaliitto, Vegaaniliitto ja Elävä raakaravinto ry.

|#lautasella2018|lautasella.messukeskus.com | www.facebook.com/lautasellamessut|

Kulinaristien messut Turussa

4f1bd79a-d7c2-4c96-8674-3011b9b18e79-w_960

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla opitaan kokkaamaan herkkuja ja nähdään tähtikokkeja. Ravintoloita messuilla on mukana enemmän kuin koskaan, ja viinialue on varsinainen runsaudensarvi viininystävälle.

Messujen näytöskeittiötä isännöivät ja emännöivät televisiosta tutut ruokamaailman tähdet. Perjantain isäntänä toimii Kari Aihinen, joka on tunnettu mm. Roster-ravintoloiden isänä. Lauantaina näytöskeittiötä emännöi kymmenen keittokirjaa julkaissut monitoiminainen Sikke Sumari. Sunnuntain isäntänä häärii ruokastylisti Alex Nurmi.

Opi huippuopissa ruoanlaitto

Messukävijät puolestaan pääsevät tositoimiin suosituissa kokkikouluissa. Osaava keittiö -kokkikouluissa opitaan niksit muun muassa pihvien, smoothieiden ja sushin valmistamiseen. Messujen pihvikoulusta vastaa Länsikeskus CM, smoothie-koulusta Smooth´It ja sushi-koulusta Wiklund.

Paikallisia ravintoloita nähdään messuilla tänä vuonna aiempaakin enemmän. Messuisäntä Kari Aihisen Roster Turku on tietenkin paikalla, ja mukana on myös mm. Ravintola Hus Lindman, Bistro Julienne ja Bryggman´s Restaurant & Deli, Ravintola Gustavo, Naughty Brgr Oy, Restel Ravintolat Oy, Kalaliike S. Wallin ja Ravintola Tårget.

Viiniä maistamaan

Messujen viinialue on tänä vuonna erittäin laaja, ja viininystävät pääsevätkin maistelemaan hyvin monipuolisesti erilaisten viinien vivahteita. Mukana on esimerkiksi kotimaista tilaviiniä valmistava huittislainen Mattilan Marjatila. Muita viinialueen toimijoita ovat mm. Arvid Nordquist Finland Oy, BB Wines, Chateau Carsin/ S.A.R.L Carsin Wines, Nice to Do Finland, Pernod Ricard, Solera Finland, Uniq Drinks, Vindirekt Finland Oy ja Vinum Import.

Lähiruoka valloittaa jälleen messuilla omalla teema-alueellaan. Ensi vuoden lähiruokamakuja maistellaan jo nyt kun vuonna 2018 vietetään pavun vuotta, ja salolainen Karviaisten tila tuo messuille omat härkäpaputuotteensa.

Ruokamessuilla paitsi maistellaan syksyn herkullisimpia makuja myös puhutaan ruokamaailman ilmiöistä.

Mehiläishoitajat esittelevät hunajan saloja, ja myös hyönteisten monikäyttöisyyttä ihastellaan messuilla.

Ruokaa kalevalaiseen tapaan

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla myös julkistetaan Ruoka-Kalevala -kirja. Teokseen on kerätty kalevalaisessa hengessä suomalaisten omia ruokamuistoja, ja sen ovat yhdessä koonneet Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, TOK ja Marttaliitto. Ruokalavalla julkistettavasta Ruoka-Kalevalasta saapuu kertomaan teoksessa mukana tekijänä oleva kirjailija Outi Pakkanen.

Kirja à la Carte – Book à la Carte -palkinto jaetaan toistamiseen

Messuilla jaetaan nyt toisen kerran Kirja à la Carte – Book à la Carte -palkinto. Turun Kirjamessut sekä Turun Ruoka- ja viinimessut perustivat vuonna 2016 yhteisen tunnustuspalkinnon. Palkinnossa yhdistyvät molempien messutapahtumien ydinalueet, kirja ja ruoka. Tunnustus jaetaan kirjailijalle, jolta on vuotuisten messujen väliaikana ilmestynyt fiktiivinen teos, joka palkintoraadin mielestä parhaiten käsittelee ruokateemaa. Viime vuonna jaettu palkinto meni herkullisista dekkareistaan tunnetulle kansainväliselle kirjailijalle Donna Leonille.

#turunruokamessut
IG: #turunmessukeskus
www.facebook.com/TurunRuokamessut

Keliakialiitto ja Messukeskus: Uusi messutapahtuma Helsinkiin erityisruokavalioista kiinnostuneille

11707867_900176783414008_5596525182313452667_o

Keliakialiitto ja Messukeskus yhdistävät voimansa lanseeraten keväällä 2018 oman messutapahtuman free from -tuotteista ja erikoisruokavalioista kiinnostuneelle yleisölle. Uusi tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 27.–28.4.2018.

Keliakialiitto on järjestänyt gluteenittomat messut jo neljä kertaa menestyksekkäästi Tampereella. Messujen suosion ja free from -tuotteisiin kohdistuvan valtavan kiinnostuksen vuoksi on aika ottaa seuraava askel. Tapahtuma kasvaa ja laajenee – nimeään myöten – muutkin erityisruokavaliot kattavaksi.

– Haluamme kehittää ja laajentaa tapahtumaa. Tulevilla messuilla kävijä saa kaiken erityisruokavalioista tarvitsemansa tiedon ja tuen yhdestä paikasta. Keliaakikoilla ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla saattaa olla muitakin erityisruokavalioita esimerkiksi allergioiden vuoksi, sanoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Myös voimakkaasti suosiotaan lisännyt vegaanisuus on merkittävässä roolissa uudessa messutapahtumassa.

– Messuista hyötyvät sekä messuvieraat että alan yritykset. Erityisruokavaliot saavat lisää huomiota ja tunnettuutta. Myös elintarviketeollisuuden ja kaupan kiinnostus tapahtumaa kohtaan kasvaa varmasti, kun paikalla on aiempaa laajempi joukko erityisruokavaliotuotteista kiinnostuneita ihmisiä, Kekkonen toteaa.

Tapahtuma saa käyttöönsä Suomen suurimman messujärjestäjän erinomaiset tilat, monipuoliset

markkinointikanavat ja vahvan myyntivoiman.

– Messukeskuksella on vahvaa osaamista ja lähes sadan vuoden kokemus erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Keliakialiitto puolestaan pääsee jatkossa keskittymään entistä enemmän tapahtuman sisällön kehittämiseen ja yhteistyöhön yritysten kanssa. Messukeskus hoitaa tila- ja muut käytännön järjestelyt, kertoo tuotekehityspäällikkö Reija Könönen Messukeskuksesta.

Uuden tapahtuman nimi ja kotisivut julkistetaan ja osastopaikkojen varaaminen käynnistyy kesäkuussa.

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali järjestetään Helsingissä kolmatta kertaa

14368788_647974548705864_2491016796810114693_n

Suomen kahvikulttuuri on murroksessa ja pienpaahtimoita syntyy tiheään tahtiin

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään kolmatta kertaa Kaapelitehtaalla 21.-23.4.2017. Vuoden tärkein kahvitapahtuma kasvoi viime vuonna 40 prosenttia sekä kävijä- että näytteilleasettajamääriltään. Tapahtuma kerää yhteen paahtimot, laitevalmistajat, kahvilat ja muut kahviammattilaiset ja kasvaa edelleen. Suomessa on jo yli kolmekymmentä pienpaahtimoa, joista moni nähdään myös festivaaleilla.

Tänä vuonna festivaali panostaa yhä enemmän osallistavuuteen ja kävijät pääsevät tekemään laadukasta kahvia osastoilla itse sekä maistelemaan uusia kahveja ympäri maailman.

”Kehitämme tänä vuonna festivaalien ohjelmaa niin, että se on osallistavampi sekä syventävämpi. Yleisö pääsee tekemään omin käsin kahvia lab-osastoilla pavun jauhamisesta valmiiseen kupposeen. Saimme positiivista palautetta viime vuoden tapahtumasta erityisesti sen tunnelmasta – se on ainutlaatuinen. Intiimi ja rento tunnelma luodaan valaistuksella, DJ:llä ja lavastuksella”, kuvailee Maija Kestilä, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä.

Festivaaleilla panostetaan tunnelmaan ja elämyksellisyyteen.

”Tavoitteemme on tehdä maailman paras kahvitapahtuma ja Helsinki on siihen oivallinen paikka – se on varmasti yksi kuumimmista tapahtumakaupungeista tällä hetkellä”, Kestilä jatkaa.

”Mukana on ennätysmäärä näytteilleasettajia, niin uusia kuin edellisestä kerrasta tuttuja toimijoita. Tunnelman lisäksi tapahtumasta tekee erityisen se, että siellä pääsee maistelemaan huippulaatuisia kahveja ympäri maailman ja tutustumaan uusimpiin kahvilaitteisiin ja tuotteisiin”, kuvailee Kestilä.

Vuoden kahvi ja Suomen paras paahtimo

Festivaaleilla valitaan ensimmäistä kertaa vuoden kahvi, Suomen paras paahtimo sekä kahvila. Vuoden kahvin valitsee ruoka- ja kahvialan vaikuttajista koostuva raati, joka arvioi parhaimman suodatinkahvin ja espresson lauantaina 22.4. Suomen paras paahtimo ja kahvila valitaan yleisöäänestyksellä.

Festivaaleilla järjestetään viikonlopun aikana myös kaksi kahvialan suomenmestaruuskilpailua. Lauantaina 22.4. kisataan SCAE Suomi ry:n järjestämät suodatinkahvinvalmistuksen SM-finaali, Brewers Cup, ja sunnuntaina 23.4. mitellään suomenmestaruudesta Vuoden Barista -kilpailussa.

Kilpailujen lisäksi festivaalien ohjelma koostuu eri keskusteluista, kuten miten valmistaa laadukkaampaa kahvia, mitä direct trade eli suoraan viljelijältä ostaminen sekä jäljitettävyys tarkoittavat, mikä kahvipapu sopii millekin laitteelle, miten kahvi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä kahvin eri vuosikymmenet. Festivaalivieraina on myös viljelijöitä Kolumbiasta ja Brasiliasta sekä kahviasiantuntijoita Indonesiasta.

www.helsinkicoffeefestival.com

Helsinki Coffee Festivalin liput ovat myynnissä Tiketissä: www.tiketti.fi/helsinkicoffeefestival Lipun hinta ennakkoon on 12 euroa/sessio (sis. Tiketin kulut).

Helsinki Coffee Festival 21.–23.4.2017 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa
Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään kolmatta kertaa, Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Laadukas tapahtuma tuo saman katon alle mielenkiintoisimmat kahvit, paahtimot, laitevalmistajat ja ammattilaiset. Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailman ja oppimaan kaiken kahvista. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -kilpailut. www.helsinkicoffeefestival.com

Naantali Costa Food Festival lähestyy

5be65e96-b645-4541-8d19-acb4a72c6ae7-main_image

Elokuun lopussa järjestettävä uusi Naantali Costa Food Festival –tapahtuma on herättänyt paljon kiinnostusta ja innostunutta odotusta.Yleisö on kiitellyt tapahtuman ideaa ja myyntipaikoista on jo suurin osa varattu. Vilkas Naantalin kesä huipentuu 26.-28.8.2016 järjestettävään uuteen Naantali Costa Food Festival -tapahtumaan.

Naantali on tunnettu perinteisistä rannan ravintoloista. Rannan tarjonta täydentyy Costa Food Festivalin aikana uusia ruokatrendejä seurailevista makunautinnoista ja lukuisista street food -pisteistä

”Kiinnostus uutta tapahtumaa kohtaan yllätti meidät runsaudellaan ja tapahtuman julkistaminen sai aikaan suuren palautemäärän ja turha kai sanoa, että palaute on ollut todella positiivistä.Tämän tyyppistä happeninkiä on odotettu” iloitsee Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen

Ruokanautinnon kuorruttaa hyvä musiikki

Kaivotorin alueelle nousee tapahtuman keskipisteeksi Aurinkolava, jossa yleisö saa nauttia musiikkiin ja ruokaan liittyvästä ohjelmasta. Lavalla nähdään mm. Tommi Läntinen, Petri Haapasalo ja Sunny Side Big Band. Ruokateemaa ja ajankohtaisia asioita nostetaan esille Aurinkoareena- keskusteluvarteissa. Tapahtuman juontajana toimii Piia Koriseva. Tarkempi ohjelma löytyy tapahtuman kotisivuilta. ”Myyntipaikkoja on vielä jonkin verran jäljellä, joten vielä ehtii mukaan”-kertoo tapahtuman tuottaja Vesa Walden Festago Oy:stä. Lisätietoja tapahtumasta www.ncff.fi

Naantalin Matkailun ja Naantalin kaupungin järjestämä tapahtuma toteutetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella.

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali tänä viikonloppuna

12011373_505677326268921_8776522017110921560_n

Vapiskaa pienpanimot, nyt tulevat pienpaahtimot!

Suomen ensimmäinen ja Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali, Helsinki Coffee Festival, täyttää Kaapelitehtaan kahvinystävistä tulevana viikonloppuna 22.–24. huhtikuuta. Festivaali haluaa nostaa Suomen kahvikulttuurin uudelle tasolle tuomalla laadukkaan kahvin kaikkien ulottuville. Tapahtuma kerää yhteen 18 pientä ja suurempaa paahtimoa, ja maisteltavana on yli 70 eri kahvia ympäri maailman. Lisäksi festivaaleilla pääsee testaamaan kahvilaitteita ja oppimaan kaiken kahvista.

“Helsinki Coffee Festivaleilla on tänä vuonna huippukattaus paahtimoita, kahvilaitteita ja kaikkea kahviin liittyvää. Osastojen labeissa oppii kahviammattilaisilta erilaisia kahvinvalmistustapoja ja samalla voi maistella laadukkaita kahveja. Tapahtuma on kokonaisvaltainen elämys kaikille aisteille”, hehkuttaa Maija Kestilä, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä.

“Tänä viikonloppuna Suomen kahvikansa ja ennätysmäärä pienpaahtimoita kokoontuu Kaapelitehtaalle. Viime vuosien iso trendi on ollut, että ihmiset arvostavat käsityöläismeininkiä ja tämä näkyy myös kahvin maailmassa. Uusia pienpaahtimoita syntyy Suomeen nyt vastaavaa tiuhaa tahtia kuin pari vuotta sitten olutpuolelle ilmaantui pienpanimoita”, Kestilä kuvailee.

Festivaaleilla pääsee maistelemaan suosikkijuomaa laidasta laitaan: maailman parhaimmista ja kalleimmista kahvilaaduista aina lottien kahvinkorvikkeeseen. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -suomenmestaruuskilpailut sekä Suomen ensimmäinen Irish Coffee -kilpailu ammattilaisille.

Tärpit Helsinki Coffee Festivaleille:

 1. Kaiken maailman laitteet: Missä muualla pääset uudistamaan kodin kahvirutiinit kertaheitolla? Tule testaamaan eri laitteita mutteripannusta Chemexiin.
 2. Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta, mutta otamme varaslähdön juhlintaan! Festareilla Lottamuseo maistattaa kahvinkorviketta: Huomaatko eroa nykyajan luomuviljeltyyn, käsin poimittuun, käsityönä paahdettuun laatukahviin?
 3. Kahvin alkuperä – mistä kahvi tulee ja miten sitä viljellään? Paikalla mm. indonesialaisia kahviammattilaisia sekä kolumbialaisia viljelijöitä.
 4. Kahvin terveysvaikutukset – ehkäiseekö kahvi dementiaa, diabetesta ja muita sairauksia? Montako kuppia kahvia päivässä voi juoda? Aiheesta haastateltavana mm. Pekka Jousilahti THL:stä.
 5. Irish Coffee is back! Festareilla pääsee kokeilemaan taitojaan laadukkaan Irish Coffeen valmistuksessa Do it yourself -labissa. Tapahtumassa kilpaillaan myös ensimmäistä kertaa ammattilaisten kesken siitä, kuka tekee Suomen parhaan Irish Coffeen.

Helsinki Coffee Festival 22.–24.4.2016 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa
Suomen ensimmäinen ja Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään toista kertaa, Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Laadukas tapahtuma tuo saman katon alle mielenkiintoisimmat kahvit, paahtimot, laitevalmistajat ja ammattilaiset. Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailman ja oppimaan kaiken kahvista. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -suomenmestaruuskilpailut. www.helsinkicoffeefestival.com

Facebook: www.facebook.com/helsinkicoffeefestival
Twitter: https://twitter.com/HelCoffeeFest
Instagram: www.instagram.com/helsinkicoffeefestival/
Vimeo: https://vimeo.com/helsinkicoffeefestival