Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Vinkkejä hyvään ravitsemukseen Lautasella-tapahtumasta

fries-and-steak-on-plate-11291580870K5H

Uusi erityisruokavalioihin keskittyvä Lautasella 2018 -tapahtuma tarjoaa rautaisen annoksen tietoa free from- ja erityisruokavalioista. Lautasella 2018 -tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 27.–28.4.2018.

Yli 70 näytteilleasettajan osastoilla voi perehtyä gluteenittomien ja vegaani- ja vegetuotteiden valmistajiin, maahantuojiin ja jälleenmyyjiin. Tapahtumasta saa tuotteiden lisäksi erinomaisia vinkkejä ruokavalioiden koostamiseen ja noudattamiseen sekä erityisruokavalioita jo noudattaville että niitä harkitseville. Terve.fi-luentosalin ja tietoiskulavan luentojen lisäksi tapahtuman näytöskeittiössä kokkaillaan tonton-ruokavalioihin sopivia herkkuja.

Kokonaan gluteeniton alue ja lounasbuffet

Tapahtuman Gluteeniton elämä -alueella gluteenitonta ruokavalioita noudattavat voivat tutustua huoletta osastoilla oleviin uutuustuotteisiin, muun muassa Moilas GF:n, Dr.Schärin, Semperin, kauppaketjujen ja useiden leipomojen herkullisiin gluteenittomiin tuotteisiin. Tapahtumassa palkitaan Vuoden 2017 Gluteeniton tuote ja yritys/palvelu. Messukeskuksen Eat & Meet -ravintola on tapahtuman ajan kokonaan gluteeniton.

Keliakialiiton osastolla ravitsemusterapeuteilta voi kysellä gluteenittomasta ruokavaliosta ja tutustua Gluteeniton suunta -verkkopalveluun sekä Gluteenittoman tuotteen ja palvelun merkkeihin.

Keliakiaan ja gluteenittomuuteen liittyviä puheenvuoroja Lautasella-tapahtumassa:

  • Vatsavaivat, voiko syynä olla gluteeniyliherkkyys? Mikä muu voi aiheuttaa vatsaoireita? | Keliakiatutkimuskeskuksen johtaja Katri Kaukinen
  • Keliakian liitännäissairaudet | keliakiatutkija Kalle Kurppa
  • Miten ravintoloiden gluteenittomat asiakkaat ja ammattilaisten arki kohtaavat | ammatinopettaja Eija Lindberg
  • Painonhallinta ja gluteeniton ruokavalio | ravitsemusasiantuntija Patrik Borg
  • Perusasiat gluteenittomasta ruokavaliosta | ravitsemusterapeutti Sanna Arnala

Vegaanit, veget ja raakaruoat

Vegaaniruokavaliota noudattavat, raakaruoasta nauttivat ja vegeruokaa kokkailevat löytävät tapahtumasta ostoskoriinsa siemeniä, kasviproteiinilähteitä, superfoodeja ja raakaruokaa muun muassa Foodinin, Leader foodsin, Soyappetitin ja Risentan valikoimista. Valio tuo tapahtumaan uuden Oddlygood-kauratuotevalikoimansa ja MrPanini esittelee härkäpapu- ja vegepaninejaan. Lauantaina Messukeskuksen Cafe 5 tarjoaa vegebrunssia pitkälle iltapäivään. Näytöskeittiössä valmistetaan smoothieita, uuden aallon aamukahveja ja vihermehuja. Näytöskeittiön isäntä, kokki ja viiniasiantuntija Kalle Naatula tarjoilee hyvät viinivalinnat vegaaneille ja kevään juhliin. Parhaat vinkit vege-, raaka- ja vegaaniruokavalion koostamiseen:

 • Energiaa ja vireyttä elävästä ja raakaravinnosta | näyttelijä Satu Silvo
 • Vegaaniruokavalio – miten se sopii lapselle ja nuorelle? | ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm
 • FODMAP ja kasvissyönti | ravitsemusterapeutti Leena Putkonen
 • Vegaaniurheilijoiden ravitsemusvinkit | fitnessvalmentaja Ulrika Lillsunde
 • Kasvikunnan ravinnetiheimmät ruoat | Jaakko Halmetoja

Erityisruokavaliot ja allergiat

Tavallisimpia allergeeneja välttelevät löytävät tapahtumasta maidottomia, munattomia ja soijattomia vaihtoehtoja monista perusraaka-aineista. Pohjolan Peruna esittelee Mummon-tuoteperheen maidottomat, gluteenittomat ja soijattomat perunamuusi- ja perunatuotevaihtoehdot, Jokilaakson juusto kookosmaitopohjaiset maidottomat, soijattomat ja gluteenittomat ILO juusto- ja välipalavalmisteet ja Caminito maidottomia artesaanijäätelöitä.Allergia-, iho- ja astmaliiton erityisruokavalion ammattilaiset Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksestä antavat osastollaan ruoka-allergianeuvontaa. Osastolla voi myös tutustua uudistettuun Erimenu-erityisruokavalioverkkopalveluun.Allergioiden hoidosta puheenvuoroja ohjelmalavoilla:

 • Ruoka-allergioiden siedätyshoidon uudet tutkimustulokset | lastenlääkäri Marita Paassilta
 • Miten anafylaksian kanssa pärjää ja miten sitä voi hoitaa, kolme eri puheenvuoroa | lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka, KM Marjo Lehtinen, keittiömestari Kari Aihinen
 • Erityisruokavaliot varhaiskasvatuksessa | dosentti Maijaliisa Erkkola
 • Miten viljat, maidon ja munan voi korvata ruoanlaitossa | dieettikokki Tuula Jokinen

Ravitsemusasiantuntijat käytettävissä

Ravistamo Oy:n laillistetut ravitsemusterapeutit ja ravitsemusasiantuntijat antavat ravitsemusneuvontaa ilman ajanvarausta. Ravitsemusterapeuttien blogikirjoituksia ruokavalioiden koostamiseen voi lukea lautasella.messukeskus.com -sivuilta. Ravitsemusterapeutit palvelevat myös monen järjestön osastolla erityisruokavalioihin liittyvissä kysymyksissä.

”Lautasella – gluteeniton, vege, vegaani, allergia, elävä- ja raakaravinto” on Messukeskuksen ja Keliakialiiton järjestämä uusi tapahtuma erityisruokavalioista 27.–28.4.2018. Tapahtuma esittelee tuotteita ja ratkaisuja ja tarjoaa runsaasti maksuttomia luentoja ruokavalioista. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Allergia-, iho- ja astmaliitto, Vegaaniliitto ja Elävä raakaravinto ry.

|#lautasella2018|lautasella.messukeskus.com | www.facebook.com/lautasellamessut|

Kulinaristien messut Turussa

4f1bd79a-d7c2-4c96-8674-3011b9b18e79-w_960

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla opitaan kokkaamaan herkkuja ja nähdään tähtikokkeja. Ravintoloita messuilla on mukana enemmän kuin koskaan, ja viinialue on varsinainen runsaudensarvi viininystävälle.

Messujen näytöskeittiötä isännöivät ja emännöivät televisiosta tutut ruokamaailman tähdet. Perjantain isäntänä toimii Kari Aihinen, joka on tunnettu mm. Roster-ravintoloiden isänä. Lauantaina näytöskeittiötä emännöi kymmenen keittokirjaa julkaissut monitoiminainen Sikke Sumari. Sunnuntain isäntänä häärii ruokastylisti Alex Nurmi.

Opi huippuopissa ruoanlaitto

Messukävijät puolestaan pääsevät tositoimiin suosituissa kokkikouluissa. Osaava keittiö -kokkikouluissa opitaan niksit muun muassa pihvien, smoothieiden ja sushin valmistamiseen. Messujen pihvikoulusta vastaa Länsikeskus CM, smoothie-koulusta Smooth´It ja sushi-koulusta Wiklund.

Paikallisia ravintoloita nähdään messuilla tänä vuonna aiempaakin enemmän. Messuisäntä Kari Aihisen Roster Turku on tietenkin paikalla, ja mukana on myös mm. Ravintola Hus Lindman, Bistro Julienne ja Bryggman´s Restaurant & Deli, Ravintola Gustavo, Naughty Brgr Oy, Restel Ravintolat Oy, Kalaliike S. Wallin ja Ravintola Tårget.

Viiniä maistamaan

Messujen viinialue on tänä vuonna erittäin laaja, ja viininystävät pääsevätkin maistelemaan hyvin monipuolisesti erilaisten viinien vivahteita. Mukana on esimerkiksi kotimaista tilaviiniä valmistava huittislainen Mattilan Marjatila. Muita viinialueen toimijoita ovat mm. Arvid Nordquist Finland Oy, BB Wines, Chateau Carsin/ S.A.R.L Carsin Wines, Nice to Do Finland, Pernod Ricard, Solera Finland, Uniq Drinks, Vindirekt Finland Oy ja Vinum Import.

Lähiruoka valloittaa jälleen messuilla omalla teema-alueellaan. Ensi vuoden lähiruokamakuja maistellaan jo nyt kun vuonna 2018 vietetään pavun vuotta, ja salolainen Karviaisten tila tuo messuille omat härkäpaputuotteensa.

Ruokamessuilla paitsi maistellaan syksyn herkullisimpia makuja myös puhutaan ruokamaailman ilmiöistä.

Mehiläishoitajat esittelevät hunajan saloja, ja myös hyönteisten monikäyttöisyyttä ihastellaan messuilla.

Ruokaa kalevalaiseen tapaan

Turun Ruoka- ja Viinimessuilla myös julkistetaan Ruoka-Kalevala -kirja. Teokseen on kerätty kalevalaisessa hengessä suomalaisten omia ruokamuistoja, ja sen ovat yhdessä koonneet Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, TOK ja Marttaliitto. Ruokalavalla julkistettavasta Ruoka-Kalevalasta saapuu kertomaan teoksessa mukana tekijänä oleva kirjailija Outi Pakkanen.

Kirja à la Carte – Book à la Carte -palkinto jaetaan toistamiseen

Messuilla jaetaan nyt toisen kerran Kirja à la Carte – Book à la Carte -palkinto. Turun Kirjamessut sekä Turun Ruoka- ja viinimessut perustivat vuonna 2016 yhteisen tunnustuspalkinnon. Palkinnossa yhdistyvät molempien messutapahtumien ydinalueet, kirja ja ruoka. Tunnustus jaetaan kirjailijalle, jolta on vuotuisten messujen väliaikana ilmestynyt fiktiivinen teos, joka palkintoraadin mielestä parhaiten käsittelee ruokateemaa. Viime vuonna jaettu palkinto meni herkullisista dekkareistaan tunnetulle kansainväliselle kirjailijalle Donna Leonille.

#turunruokamessut
IG: #turunmessukeskus
www.facebook.com/TurunRuokamessut

Keliakialiitto ja Messukeskus: Uusi messutapahtuma Helsinkiin erityisruokavalioista kiinnostuneille

11707867_900176783414008_5596525182313452667_o

Keliakialiitto ja Messukeskus yhdistävät voimansa lanseeraten keväällä 2018 oman messutapahtuman free from -tuotteista ja erikoisruokavalioista kiinnostuneelle yleisölle. Uusi tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 27.–28.4.2018.

Keliakialiitto on järjestänyt gluteenittomat messut jo neljä kertaa menestyksekkäästi Tampereella. Messujen suosion ja free from -tuotteisiin kohdistuvan valtavan kiinnostuksen vuoksi on aika ottaa seuraava askel. Tapahtuma kasvaa ja laajenee – nimeään myöten – muutkin erityisruokavaliot kattavaksi.

– Haluamme kehittää ja laajentaa tapahtumaa. Tulevilla messuilla kävijä saa kaiken erityisruokavalioista tarvitsemansa tiedon ja tuen yhdestä paikasta. Keliaakikoilla ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavilla saattaa olla muitakin erityisruokavalioita esimerkiksi allergioiden vuoksi, sanoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Myös voimakkaasti suosiotaan lisännyt vegaanisuus on merkittävässä roolissa uudessa messutapahtumassa.

– Messuista hyötyvät sekä messuvieraat että alan yritykset. Erityisruokavaliot saavat lisää huomiota ja tunnettuutta. Myös elintarviketeollisuuden ja kaupan kiinnostus tapahtumaa kohtaan kasvaa varmasti, kun paikalla on aiempaa laajempi joukko erityisruokavaliotuotteista kiinnostuneita ihmisiä, Kekkonen toteaa.

Tapahtuma saa käyttöönsä Suomen suurimman messujärjestäjän erinomaiset tilat, monipuoliset

markkinointikanavat ja vahvan myyntivoiman.

– Messukeskuksella on vahvaa osaamista ja lähes sadan vuoden kokemus erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Keliakialiitto puolestaan pääsee jatkossa keskittymään entistä enemmän tapahtuman sisällön kehittämiseen ja yhteistyöhön yritysten kanssa. Messukeskus hoitaa tila- ja muut käytännön järjestelyt, kertoo tuotekehityspäällikkö Reija Könönen Messukeskuksesta.

Uuden tapahtuman nimi ja kotisivut julkistetaan ja osastopaikkojen varaaminen käynnistyy kesäkuussa.

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali järjestetään Helsingissä kolmatta kertaa

14368788_647974548705864_2491016796810114693_n

Suomen kahvikulttuuri on murroksessa ja pienpaahtimoita syntyy tiheään tahtiin

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään kolmatta kertaa Kaapelitehtaalla 21.-23.4.2017. Vuoden tärkein kahvitapahtuma kasvoi viime vuonna 40 prosenttia sekä kävijä- että näytteilleasettajamääriltään. Tapahtuma kerää yhteen paahtimot, laitevalmistajat, kahvilat ja muut kahviammattilaiset ja kasvaa edelleen. Suomessa on jo yli kolmekymmentä pienpaahtimoa, joista moni nähdään myös festivaaleilla.

Tänä vuonna festivaali panostaa yhä enemmän osallistavuuteen ja kävijät pääsevät tekemään laadukasta kahvia osastoilla itse sekä maistelemaan uusia kahveja ympäri maailman.

”Kehitämme tänä vuonna festivaalien ohjelmaa niin, että se on osallistavampi sekä syventävämpi. Yleisö pääsee tekemään omin käsin kahvia lab-osastoilla pavun jauhamisesta valmiiseen kupposeen. Saimme positiivista palautetta viime vuoden tapahtumasta erityisesti sen tunnelmasta – se on ainutlaatuinen. Intiimi ja rento tunnelma luodaan valaistuksella, DJ:llä ja lavastuksella”, kuvailee Maija Kestilä, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä.

Festivaaleilla panostetaan tunnelmaan ja elämyksellisyyteen.

”Tavoitteemme on tehdä maailman paras kahvitapahtuma ja Helsinki on siihen oivallinen paikka – se on varmasti yksi kuumimmista tapahtumakaupungeista tällä hetkellä”, Kestilä jatkaa.

”Mukana on ennätysmäärä näytteilleasettajia, niin uusia kuin edellisestä kerrasta tuttuja toimijoita. Tunnelman lisäksi tapahtumasta tekee erityisen se, että siellä pääsee maistelemaan huippulaatuisia kahveja ympäri maailman ja tutustumaan uusimpiin kahvilaitteisiin ja tuotteisiin”, kuvailee Kestilä.

Vuoden kahvi ja Suomen paras paahtimo

Festivaaleilla valitaan ensimmäistä kertaa vuoden kahvi, Suomen paras paahtimo sekä kahvila. Vuoden kahvin valitsee ruoka- ja kahvialan vaikuttajista koostuva raati, joka arvioi parhaimman suodatinkahvin ja espresson lauantaina 22.4. Suomen paras paahtimo ja kahvila valitaan yleisöäänestyksellä.

Festivaaleilla järjestetään viikonlopun aikana myös kaksi kahvialan suomenmestaruuskilpailua. Lauantaina 22.4. kisataan SCAE Suomi ry:n järjestämät suodatinkahvinvalmistuksen SM-finaali, Brewers Cup, ja sunnuntaina 23.4. mitellään suomenmestaruudesta Vuoden Barista -kilpailussa.

Kilpailujen lisäksi festivaalien ohjelma koostuu eri keskusteluista, kuten miten valmistaa laadukkaampaa kahvia, mitä direct trade eli suoraan viljelijältä ostaminen sekä jäljitettävyys tarkoittavat, mikä kahvipapu sopii millekin laitteelle, miten kahvi on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä kahvin eri vuosikymmenet. Festivaalivieraina on myös viljelijöitä Kolumbiasta ja Brasiliasta sekä kahviasiantuntijoita Indonesiasta.

www.helsinkicoffeefestival.com

Helsinki Coffee Festivalin liput ovat myynnissä Tiketissä: www.tiketti.fi/helsinkicoffeefestival Lipun hinta ennakkoon on 12 euroa/sessio (sis. Tiketin kulut).

Helsinki Coffee Festival 21.–23.4.2017 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa
Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään kolmatta kertaa, Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Laadukas tapahtuma tuo saman katon alle mielenkiintoisimmat kahvit, paahtimot, laitevalmistajat ja ammattilaiset. Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailman ja oppimaan kaiken kahvista. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -kilpailut. www.helsinkicoffeefestival.com

Naantali Costa Food Festival lähestyy

5be65e96-b645-4541-8d19-acb4a72c6ae7-main_image

Elokuun lopussa järjestettävä uusi Naantali Costa Food Festival –tapahtuma on herättänyt paljon kiinnostusta ja innostunutta odotusta.Yleisö on kiitellyt tapahtuman ideaa ja myyntipaikoista on jo suurin osa varattu. Vilkas Naantalin kesä huipentuu 26.-28.8.2016 järjestettävään uuteen Naantali Costa Food Festival -tapahtumaan.

Naantali on tunnettu perinteisistä rannan ravintoloista. Rannan tarjonta täydentyy Costa Food Festivalin aikana uusia ruokatrendejä seurailevista makunautinnoista ja lukuisista street food -pisteistä

”Kiinnostus uutta tapahtumaa kohtaan yllätti meidät runsaudellaan ja tapahtuman julkistaminen sai aikaan suuren palautemäärän ja turha kai sanoa, että palaute on ollut todella positiivistä.Tämän tyyppistä happeninkiä on odotettu” iloitsee Naantalin Matkailun toimitusjohtaja Tarja Rautiainen

Ruokanautinnon kuorruttaa hyvä musiikki

Kaivotorin alueelle nousee tapahtuman keskipisteeksi Aurinkolava, jossa yleisö saa nauttia musiikkiin ja ruokaan liittyvästä ohjelmasta. Lavalla nähdään mm. Tommi Läntinen, Petri Haapasalo ja Sunny Side Big Band. Ruokateemaa ja ajankohtaisia asioita nostetaan esille Aurinkoareena- keskusteluvarteissa. Tapahtuman juontajana toimii Piia Koriseva. Tarkempi ohjelma löytyy tapahtuman kotisivuilta. ”Myyntipaikkoja on vielä jonkin verran jäljellä, joten vielä ehtii mukaan”-kertoo tapahtuman tuottaja Vesa Walden Festago Oy:stä. Lisätietoja tapahtumasta www.ncff.fi

Naantalin Matkailun ja Naantalin kaupungin järjestämä tapahtuma toteutetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella.

Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali tänä viikonloppuna

12011373_505677326268921_8776522017110921560_n

Vapiskaa pienpanimot, nyt tulevat pienpaahtimot!

Suomen ensimmäinen ja Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali, Helsinki Coffee Festival, täyttää Kaapelitehtaan kahvinystävistä tulevana viikonloppuna 22.–24. huhtikuuta. Festivaali haluaa nostaa Suomen kahvikulttuurin uudelle tasolle tuomalla laadukkaan kahvin kaikkien ulottuville. Tapahtuma kerää yhteen 18 pientä ja suurempaa paahtimoa, ja maisteltavana on yli 70 eri kahvia ympäri maailman. Lisäksi festivaaleilla pääsee testaamaan kahvilaitteita ja oppimaan kaiken kahvista.

“Helsinki Coffee Festivaleilla on tänä vuonna huippukattaus paahtimoita, kahvilaitteita ja kaikkea kahviin liittyvää. Osastojen labeissa oppii kahviammattilaisilta erilaisia kahvinvalmistustapoja ja samalla voi maistella laadukkaita kahveja. Tapahtuma on kokonaisvaltainen elämys kaikille aisteille”, hehkuttaa Maija Kestilä, Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä.

“Tänä viikonloppuna Suomen kahvikansa ja ennätysmäärä pienpaahtimoita kokoontuu Kaapelitehtaalle. Viime vuosien iso trendi on ollut, että ihmiset arvostavat käsityöläismeininkiä ja tämä näkyy myös kahvin maailmassa. Uusia pienpaahtimoita syntyy Suomeen nyt vastaavaa tiuhaa tahtia kuin pari vuotta sitten olutpuolelle ilmaantui pienpanimoita”, Kestilä kuvailee.

Festivaaleilla pääsee maistelemaan suosikkijuomaa laidasta laitaan: maailman parhaimmista ja kalleimmista kahvilaaduista aina lottien kahvinkorvikkeeseen. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -suomenmestaruuskilpailut sekä Suomen ensimmäinen Irish Coffee -kilpailu ammattilaisille.

Tärpit Helsinki Coffee Festivaleille:

 1. Kaiken maailman laitteet: Missä muualla pääset uudistamaan kodin kahvirutiinit kertaheitolla? Tule testaamaan eri laitteita mutteripannusta Chemexiin.
 2. Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta, mutta otamme varaslähdön juhlintaan! Festareilla Lottamuseo maistattaa kahvinkorviketta: Huomaatko eroa nykyajan luomuviljeltyyn, käsin poimittuun, käsityönä paahdettuun laatukahviin?
 3. Kahvin alkuperä – mistä kahvi tulee ja miten sitä viljellään? Paikalla mm. indonesialaisia kahviammattilaisia sekä kolumbialaisia viljelijöitä.
 4. Kahvin terveysvaikutukset – ehkäiseekö kahvi dementiaa, diabetesta ja muita sairauksia? Montako kuppia kahvia päivässä voi juoda? Aiheesta haastateltavana mm. Pekka Jousilahti THL:stä.
 5. Irish Coffee is back! Festareilla pääsee kokeilemaan taitojaan laadukkaan Irish Coffeen valmistuksessa Do it yourself -labissa. Tapahtumassa kilpaillaan myös ensimmäistä kertaa ammattilaisten kesken siitä, kuka tekee Suomen parhaan Irish Coffeen.

Helsinki Coffee Festival 22.–24.4.2016 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa
Suomen ensimmäinen ja Pohjoismaiden suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään toista kertaa, Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Laadukas tapahtuma tuo saman katon alle mielenkiintoisimmat kahvit, paahtimot, laitevalmistajat ja ammattilaiset. Festivaaleilla pääsee maistelemaan eri kahveja ympäri maailman ja oppimaan kaiken kahvista. Tapahtumassa mitellään myös SCAE Suomi ry:n järjestämät Brewers Cup- ja Vuoden Barista -suomenmestaruuskilpailut. www.helsinkicoffeefestival.com

Facebook: www.facebook.com/helsinkicoffeefestival
Twitter: https://twitter.com/HelCoffeeFest
Instagram: www.instagram.com/helsinkicoffeefestival/
Vimeo: https://vimeo.com/helsinkicoffeefestival

Suomalainen ruoka-alan teemapäivä laajeni maailmanlaajuiseksi

4a164ea9-d372-4206-87b2-94e3e213ad6a-main_image

Lauantaina 23.4.2016 juhlitaan korkeatasoista ja laaja-alaista ruokaosaamista sekä ravintoloissa että alan myymälöissä. Kaikille avoimia Rôtisseurs-kilpipäivän tapahtumia ja kampanjoita järjestetään ympäri Suomea. Suomalaislähtöinen teemapäivä on kahden vuoden aikana levinnyt ennennäkemättö-män laajalti ympäri maailmaa ja tänä vuonna gastronomista osaamista juhlistetaan jo lähes 30 maassa.

”Kilpipäivän tarkoituksena on korostaa kilpiravintoloiden ja -myymälöiden korkealuokkaista osaamista ja huippulaatuisten raaka-aineiden käyttöä, madaltaa ravintolaan lähtemisen kynnystä ja lisätä tietoutta Chaîne des Rôtisseurs -järjestöstä”, kertoo Suomen Paistinkääntäjät ry:n puheenjohtaja, valtavouti Ari Arvonen.

Rôtisseurs-kilvellä palkittuja ravintoloita on Suomessa tällä hetkellä 73. Ympäri maata isommissa ja pienemmissä kaupungeissa sijaitsevia kilpiravintoloita arvioidaan säännöllisesti julkisella kriteeristöllä. Kilven voivat saada myös erityisen korkeatasoiset catering-yritykset ja elintarvikemyymälät.

Kilpipäivän tarkoituksena on myös korostaa, että ympäri Suomea toimii lukuisia riippumattoman toimijan korkealuokkaisiksi arvioimia huipputason ravintoloita, vaikka kansainvälisissä ravintola-alan arvioinneissa keskitytään yleensä vain maamme muutamiin suurkaupunkeihin.

”Onnistuneeseen ravintolakokemukseen linkittyy ruoan lisäksi oleellisena osana myös palvelun ammattimaisuus, tarjolla oleva juomavalikoima sekä ravintolan miljöö. Rôtisseurs-kilpi auttaa asiakasta tunnistamaan paikan, jossa nämä kaikki ovat kohdallaan”, Arvonen jatkaa.

Kilpipäivää 23.4. juhlistetaan kilpiyrityksissä erilaisilla tempauksilla. Kyseessä saattaa olla erikoistarjouksia, päivää juhlistavia menuita tai erillisteemoja. Paistinkääntäjien harrastaja- ja ammattilaisjäsenet myös opettavat, valmistavat ja maistattavat päivää varten suunniteltuja pienannoksia sekä antavat vinkkejä kotona hel-posti valmistettavaan laadukkaaseen ja maukkaaseen ruokaan. Tapahtumat ovat avoimia kaikille ja kaikki Suomen tapahtumat on kerätty sivustolle www.rotisseurs.fi.

”Kilpipäivänä haluamme muistuttaa, että jokainen meistä voi osallistua Suomen gastronomian kehittämiseen. Maailman mittakaavassa Suomessa on poikkeuksellisen paljon ruoasta kiinnostuneita harrastajia, joilla on runsaasti annettavaa alan ammattilaisille, yrityksille ja muille toimijoille. Rakentava vuoropuhelu luo inspiraatiota ja auttaa kehittämään ruokakulttuuriamme”, Arvonen kannustaa.

Gatsronomian juhlaa aamukoitosta auringonlaskuun ympäri maailmaa

Laadukasta ruokaa ja palvelua sekä niiden arvostamista juhlitaan ympäri maailmaa 23.4.2016 auringon kierron mukaisesti: päivä alkaa brunssilla Oseaniassa ja päättyy perinneasuillalliselle Cookin saarilla. Kilpipäivän päätapahtuma järjestetään Tampereella, jossa juhlaillallisen teemana on gastronominen historia. Mukaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat; tilaisuuteen voi ostaa lippuja verkkokaupasta.

”Suomesta liikkeelle lähtenyt tapahtuma laajeni viime syksynä kansainväliseksi, kun mukaan ilmoittautui lukuisia maita järjestön yli 80 jäsenmaasta. Tänä vuonna tapahtuma kattaa jo kaikki asutut maanosat. Päivää voi juhlia kullekin maalle tyypilliseen tapaan, mutta yhteistä niille on laadukkaiden ruokaraaka-aineiden ja korkean ammattiosaamisen vaaliminen. Eri maiden tapahtumat linkittyvät ketjuksi toisiinsa sosiaalisessa mediassa hastagilla #chaineday”, kertoo järjestön kansainvälisen hallituksen jäsen Ari-Pekka Parviainen.

#kilpipäivä (suomeksi), #chaineday (englanniksi) Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä

Naantaliin uusi ruokafestivaali

64872947-7cbe-4d56-8c44-150f4ce94cc8

Naantalin kesä huipentuu 26.-28.8.2016 järjestettävään uuteen Naantali Costa Food Festival -tapahtumaan. Tapahtuman ideana on nostaa festivaalin pääosaan ruoka eri muodoissaan. Naantali Costa Food Festival tarjoaa mm. street food -elämyksiä ja ruokateeman mukaan toteutettuja ohjelmanumeroita moneen makuun. Tapahtuman keskipisteenä toimivat Kaivotorin ympäristö ja lukuisat kahvilat ja ravintolat vanhan kaupungin alueella.

Naantalin kesä on perinteisesti vilkas. Naantali Costa Food Festival jatkaa sesonkia loppukesään ja lisää Naantalin tarjontaa. ”Olemme pitkään miettineet loppukesään sopivaa tapahtumaa ja ruoka kiinnostaa aina, sekä paikallisia että matkailijoita. Idea Naantalin ruokafestivaalista syntyi hanketyön tuloksena yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa, iloitsee Naantalin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Tarja Rautiainen. Tänä kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma toimii päänavauksena ja tarkoitus on saada kokemuksia, joiden pohjalta tapahtumasta kehkeytyy vuosittainen Naantalin vetonaula.

Superviikonloppuna nautiskellaan elokuun upeasta kesästä

Osana Naantali Costa Food Festival – tapahtumaa toteutetaan Kaivotorin ympäristössä street food- alue. Street food -buumi saapui Suomeen muutama vuosi sitten ja sen myötä tapahtumissa ulkona myytävien laadukkaiden ruoka-annosten suosio on noussut huippuunsa.

Samana viikonloppuna järjestetään vierassataman alueella viime vuonna runsaasti yleisöä kerännyt Muinaistuli-tapahtuma, joten Naantali tarjoaa elokuun lopussa todella monipuolisen tapahtumakattauksen.

Naantali Costa Food Festivalin järjestelyistä vastaa Festago Oy Naantalin kaupungin ja Naantalin Matkailu Oy:n toimeksiantona.

”Kaivotorin street food-alueen lisäksi tapahtuman ideana on tuoda Naantalin lukuisten ravintoloiden monipuolista ruokatarjontaa esille sekä saada ihmiset käymään useassa ravintolassa saman illan aikana. Tähän meillä  on tulossa street food -alueen lisäksi todella huikea uusi ohjelmaidea, josta kerromme lisää myöhemmin”, kertoo Vesa Walden Festago Oy:stä.

Naantali Costa Food Festivaalin tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Linkit

https://www.facebook.com/ncff1

http://www.naantalinmatkailu.fi/kokous

http://www.facebook.com/naantalinmatkailu

http://www.naantalinmatkailu.fi

Tapaa mielenkiintoisimmat viinintekijät ViiniExpossa

489b53ec-2745-4093-88bd-f84b7eb7a77f-main_image

ViiniExpossa maistellaan uutuusviinejä maailmalta ja tavataan viinintekijöitä. Kuva: Messukeskus

Alkoholikaupan ammattilaisten ViiniExpon monipuolinen ohjelma ja tastingit tuovat maailmalta Messukeskukseen mielenkiintoisimmat viinintekijät ja mieleenpainuvimmat viinit. Myös pienpanimoiden oluet ovat hyvin edustettuna ViiniExpossa, joka järjestetään Messukeskuksessa 17.–19.3.

ViiniExpon suosittuja tastingeja pitävät muun muassa Viinitien toimitusjohtaja Toni Immanen, Blends Wine Estaten Teresa Cedenilla, Eleonora ja Marcello Gottardi sekä Candiallen viinitilan Jarkko Peränen. Tastingeissa perehdytään muun muassa käsityönä ja luonnonmukaisin menetelmin valmistettuun Raja Rieslingiin, Mendozan ja Saltan alueen laatuviineihin sekä Veneton Contra Soardan ja Toscanan Candiallen luonteikkaisiin luomuviineihin.

Reinhard Löwenstein – mies joka muutti käsityksen saksalaisista viineistä – tulee ViiniExpon Viiniystävän päivään maistattamaan Weingut Heymann-Löwensteinin viinejä. Viinintekijä Löwensteinin tastingissa tutustutaan terroirismiin ja maistetaan kolmessa eri maaperässä kasvanutta viiniä neljältä eri vuodelta.

Tastingien lisäksi ohjelmassa on keskustelua uudesta alkoholilaista sekä siitä, miksi Englannista on tullut viinimaailman trendsetteri. SSP:n Jussi Laakso kertoo, miten ravintola menestyy ja mitä ainakin pitää ottaa huomioon. Lisäksi Alko pitää tietoiskun makutyypeistä.

ViiniExpossa myös pienpanimo-oluita

ViiniExpon tarjonta on laajentunut myös oluisiin ja erityisesti pienpanimoiden tuotteisiin. Mukana omilla tuotteillaan ovat Malmgård, Rekolan Panimo, Vakka-Suomen Panimo, Radbrew, Maku Brewing, Pyynikin Käsityöläispanimo, Bryggeri, Hopping Brewsters, Humalove ja Stadin Panimo.

Pienpanimojen olutvalikoimaan voi tutustua myös olutkouluttaja Santtu Korpisen vetämässä olutkoulussa.

ViiniExpon Viininystävän päivänä ovet auki kuluttajille

ViiniExpon Viininystävän päivänä ovet avataan kuluttajille. Perjantaina klo 15–20 ja lauantaina klo 11–18 auki oleva Viininystävän päivä on hyvä paikka tutustua moniin vielä Suomen markkinoilta puuttuviin viineihin. ViiniExpossa esitellyt viinit ovat maistettavana maistelulipukkeilla. Ruokatarjoiluista vastaa ravintola Murun popup-ravintola sekä ruokarekat Thai Papaya ja Fisu & Ranet. Alle 18-vuotiaat pääsevät tapahtumaan huoltajan seurassa.

ViiniExpo järjestetään Messukeskuksessa 17.–19.3.2016 Gastro Helsinki -messujen yhteydessä. Kaikille viinin ystäville ovet ovat avoinna perjantaina 19.3. klo 15.00 ja iltaa voi jatkaa ystävien, työkavereiden tai asiakkaiden kanssa aina kahdeksaan saakka. Lauantaina viinin ystävän päivä on avoinna klo 11 – 18. www.viiniexpo.fi |www.viinilehti.fi |#viiniexpo2016

Ruokaelämyksiä Arctic Design Weekillä

ADW2015_Halography1339

Arctic Design Weekin vieraat ja kaupunkilaiset pääsevät tänä vuonna herkuttelemaan kera taide-elämysten, sillä muotoiluviikon pop-up -ravintolat syntyvät keskelle Korundia. Kulttuuritaloon katetaan suosittu designbrunssi sekä viikon todellinen ruokaelämys, huippukokki Tero Mäntykankaan isännöimä illallinen Tapio Wirkkalan mielenmaiseman hengessä.

Arctic Design Weekin päätteeksi nautitaan jokavuotiseen tapaan yhteinen Designbrunssi. Tänä vuonna hyvän ruoan ja rennon tunnelman brunssille pääsee Korundissa sunnuntaina 28. helmikuuta kello 11.

Viikon päätösbrunssi kokoaa ihmiset yhteen vaihtamaan kuulumiset ja ynnäämään designviikon annin. Tunnelmaa kohottaa paikallinen DJ. Elämykset täydentyvät mahdollisuuteen nähdä Tapio Wirkkalan 100-vuotisjuhlanäyttely, joka on sunnuntaina esillä viimeistä päiväänsä Rovaniemellä. Pääsylippu näyttelyyn sisältyy brunssin hintaan.

Tapio Wirkkalan mielenmaisemiin ja lempimakuihin päästään tutustumaan vielä pintaakin syvemmältä jo perjantai-iltana 26.2., jolloin rovaniemeläinen huippukokki Tero Mäntykangas rakentaa yhteistyössä Kulttuuritalo Korundin ja Tapio Wirkkala – Rut Bryk -säätiön kanssa unohtumattoman illallismatkan. Uniikin illallisen kaksi kattausta toteutetaan Tapio Wirkkalan 100-vuotisjuhlanäyttelyn keskellä Rovaniemen Taidemuseossa.

Arctic Design Dinner -konsepti järjestetään nyt toista kertaa ja molempina vuosina kaikki kattaukset on myyty loppuun.

Viikon muotoiltuihin makuelämyksiin kuuluu myös Aitta Deli & Dinen ADW Underground. Ilta tarjoaa keskiviikkona 24.2. kello 18-02 designviikon viettäjille hyvää musiikkia, virkistäviä juomia sekä pohjoisen lähiruokaan erikoistuneen Aitan tapaksia. Aitta tarjoilee lisäksi sunnuntaina 28.2. Arctic Pride –tapahtuman teemabrunssin paikallisia makuja kunnioittaen.

Aitta Deli & Dine toteutti viime vuonna designviikon pop up-ravintolat Pilke-talossa ja testasi niissä samalla liikeideaansa. Ideat otettiin niin hyvin vastaan muotoiluviikon vieraiden keskuudessa, että ravintola avasi ovensa syksyllä 2015 Rovaniemen ydinkeskustassa, Rovakadulla.

Arctic Design Weekin järjestää Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen Kehitys Oy yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan, Kulttuuritalo Korundin, Metsähallitus/Tiedekeskus Pilkkeen, Arktikumin sekä monien muiden yhteistyö- ja yrityskumppaneiden kanssa. www.arcticdesignweek.fi