Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Suomi syö yrttejä etenkin pääsiäisenä – Tuoreen rosmariinin myynti moninkertaistuu

91cf6d0f98ea1b5d_org

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia yrteistä ja sekä syövät että kasvattavat niitä ahkerasti. Yrttien osalta erityisen tärkeä sesonki on pääsiäinen. Tärkeimpänä yrttisesonkina perinteiset suosikit tilli ja persilja väistyvät ja erityisesti rosmariinin, timjamin, mintun ja basilikan kysyntä kasvaa.

Kaikkein suosituimmat yrtit ovat tilli, persilja ja basilika. Tärkeimpiä yrttisesonkeja ovat juhlapyhät – etenkin pääsiäinen. Pääsiäisenä erityisesti rosmariinin, timjamin, mintun ja basilikan kysyntä kasvaa.

”Pääsiäisenä suomalaisten ostoskoreihin päätyy eri yrttejä kuin muina aikoina vuodesta, esimerkiksi rosmariinin myynti jopa kaksin- tai kolminkertaistuu. On poikkeuksellista, että neljän eri yrtin kysyntä kasvaa yhtenä sesonkina merkittävästi: esimerkiksi jouluna ja juhannuksena korostuu eniten vain tilli”, K-ryhmän vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoo.

Kestosuosikkiyrtit tilli, persilja ja basilika ovat pitäneet sijoituksensa vuosia, mutta viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti korianteri ja rosmariini. Niiden myynninkehitys oli 11–12 prosenttia vuonna 2018.

”Suosiotaan kasvattavien yrttien joukossa on selvästi näkyvissä kasvava mieltymys aasialaisiin makuihin. Aasia-trendin myötä thaibasilikan myynti on kasvanut voimakkaasti korianterin lisäksi. Erilaiset mintut ovat suosittuja etenkin kesäsesongin juomissa”, Eronen kertoo

8cb9ac5f67063670_800x800ar

 

Yrttien suosiossa alueellisia eroja

K-ryhmän myyntidatan mukaan suomalaisten yrttisuosikit vaihtelevat pääsiäisenä. Rosmariini korostuu ruokakauppojen ostoskoreissa Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa. Timjami päätyy ostoskoreihin todennäköisimmin lännempänä: Satakunnassa ja Keski-Pohjanmaalla. Minttu on pääsiäisen suosikki Päijät-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Uudellamaalla valitaan ostoskoreihin basilikaa ja varsinaissuomalaiset luottavat aasialaisiin makuihin myös pääsiäisenä, jolloin ostoskoreissa korostuu voimakkaimmin thaibasilika. Sen sijaan Lapissa, Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla yrttejä ostetaan muuta maata vähemmän vuodenajasta riippumatta, näillä alueilla myydään eniten tilliä.

Itsekasvatuksen suosio kasvussa – basilika suosituin

Suomalaisia kiinnostaa entistä enemmän myös yrttien ja vihannesten itsekasvatus. Itse kasvatettavien yrttien siemenistä suosituin on ollut basilika. Vaikka esikasvatus tehdään yleensä alkukeväästä, yrttien siemenet ehtii hyvin istuttaa vielä pääsiäisenäkin.

”Itsekasvatus on suosittua erityisesti nuorten keskuudessa ja ilmiö näkyy myös parvekeviljelyn suosion kasvussa. Toki parvekkeella viljellään myös muutakin kuin yrttejä, esimerkiksi amppelitomaatin ja erilaisten kurkkujen siemenet ovat tänä keväänä olleet suosittuja. Minikasvihuoneet ja kasvatuslaatikot ovat kysyttyjä, sillä ne mahtuvat myös parvekkeelle. Moni viljelee myös kukkaruukussa yrttejä, K-ryhmän piha ja puutarha -tuotelinjan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto toteaa.

Lähde: K-ryhmän myyntidata 03/2018

Lapissa, Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla ostetaan yrttejä muuta maata vähemmän, eikä mikään yrttilajike korostu näiden alueiden ostoskoreissa. Näiden osalta karttaan on valittu alueen myydyin yrtti.

Rajamäen tuo uusia makuja viinietikoihin: Chili-punaviinietikka ja Inkivääri-valkoviinietikka maustavat salaatinkastikkeet ja marinadit

9cd44721d53c0970_400x400ar

Rajamäen tuo maustettujen viinietikoiden tuotevalikoimaansa kaksi herkullista uutuutta: Chili-punaviinietikka ja Inkivääri-valkoviinietikka tuovat helposti makua ruuanlaittoon ja maustavat salaatinkastikkeet ja marinadit. Uutuudet tulevat myyntiin syyskuussa 2016.

Rajamäen Chili-punaviinietikka, 250 ml, on Italian Piemonten alueen hedelmäisistä viineistä valmistettu ja Chili-aromilla maustettu punaviinietikka, joka tuo helposti lämpöä ja tulisuutta ruuanlaittoon. Chili-punaviinietikka sopii erinomaisesti lihan, kalan, äyriäisten ja broilerin maustamiseen ja marinointiin. Kätevän kaadonohjaimen ansiosta annostelu onnistuu helposti pisaroittain.

Rajamäen Inkivääri-valkoviinietikka, 250 ml, on yli kahdeksan kuukautta tammisammioissa kypsytetyistä italialaisista viineistä valmistettu ja luonnollisella inkivääri-aromilla maustettu valkoviinietikka, joka sopii erinomaisesti kalan, äyriäisten ja broilerin maustamiseen ja marinointiin. Raikas inkivääri sopii myös hyvin erityisesti aasialaistyylisten salaattien ja ruokien mausteeksi. Kätevän kaadonohjaimen ansiosta annostelu onnistuu helposti pisaroittain.

Marinadin helppo peruskaava

Maustetut viinietikat tuovat helposti makua marinadeihin. Marinadi syntyy kätevästi peruskaavalla sekoittamalla 2 osaa öljyä, 1 osa maustettua viinietikkaa ja ripaus suolaa ja pippuria. Viinietikan makua vaihtamalla marinadiin saa helposti vaihtelua. Samalla kaavalla syntyy myös maukas salaatinkastike, johon sopivat erityisen hyvin jo valikoimissa olevat Sitruuna-valkoviinietikka ja Yrtti-valkoviinietikka.

Reseptivinkki: Lämmin tomaatti-fetasalaatti

400 g minitomaatteja
150 g fetajuusto
3 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl Rajamäen Chili-punaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia

Kuutioi fetajuusto ja ripottele kuutiot vuokaan minitomaattien kanssa. Mittaa vuokaan kaikki loput ainekset ja sekoita. Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

Reseptivinkki: Inkiväärimarinoitu tofu

250 g maustamatonta tofua

Marinadi:
3 rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi
1 tl mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
4 rkl Rajamäen Inkivääri-valkoviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 rkl raastettua inkivääriä

Valuta tofu ja leikkaa se kuutioiksi. Sekoita marinadin aineet ja kaada marinadi tofukuutioiden päälle. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Käytä marinoituneet kuutiot esim. tofuwokissa tai salaateissa.

Tuotetiedot

Rajamäen Chili-punaviinietikka, 250 ml, hinta noin 2,70 euroa
Rajamäen Inkivääri-valkoviinietikka, 250 ml, hinta noin 2,70 euroa

Uutuudet tulevat myyntiin syyskuussa 2016.

Suomen McDonald’sien hampurilaisia maustaa Siilinjärvellä kasvanut sipuli

xbqpa1fwgixqcksltxbr

Kaikki Suomen 68 McDonald’s-ravintolaa saavat maukkaat tuoresipulinsa Pohjois-Savosta. Siilinjärvellä sijaitseva Vehviläisen sipulitila on Suomen suurin sipulintuottaja 240 hehtaarin viljelyalallaan.

Laadun takaaminen on ensisijaisen tärkeää McDonald’s-ketjussa ja tarkastajat käyvät Vehviläisen tilalla vuosittain. Aina tarkastuksista ei ilmoiteta etukäteen, vaan vierailu voi tulla viljelijälle yllätyksenä. Vaatimukset jäljitettävyyden suhteen ovat lainsäädäntöä tiukemmat ja tästä syystä tuotteiden kulkua on valvottava tarkasti. Jokainen Vehviläisen sipulitilalta lähtevä kuorma saa seurantakoodin, jonka avulla yksittäisen sipulipussin historia on jäljitettävissä alkuperäiselle peltolohkolleen.

”Olemme hyvin tarkkoja sen suhteen, mistä käyttämämme raaka-aineet ovat peräisin ja miten niitä käsitellään”, kertoo hampurilaisketjun Suomen laatupäällikkö Stiina Rasimus-Sahari.

Suomen McDonald’s-ravintoloiden tuotteista löytyy muutakin kotimaista kuin sipulit. Esimerkiksi hampurilaisten sämpylät leivotaan Lantmännen Unibaken leipomolla Vantaalla, kesäkauden salaatit kasvavat Etelä-Savossa ja luomumunat tulevat Laitilan Kanatarhasta.

Dansukker Taloussokeri on nyt 100-prosenttisesti suomalaista

6ad68ec9-7b65-4b1b-adf6-498418ca91f4

Dansukker Taloussokeri uudistuu. Sen valmistusaineena käytetään toukokuusta lähtien pelkästään suomalaista sokerijuurikasta. Tuote tarjoaa sokerihyllyyn markkinoiden ainoan täysin kotimaisesta raaka-aineesta kotimaisella työllä valmistetun vaihtoehdon.

Suomalaista sokerijuurikasta viljelee noin 800 sopimusviljelijää Länsi- ja Etelä-Suomessa. Juurikkaat kylvetään huhti–toukokuussa, ja sato korjataan yleensä lokakuussa.

Sadonkorjuun jälkeen juurikkaat toimitetaan juurikassokeritehtaalle Säkylään, missä niihin kasvukauden aikana varastoitunut sokeri erotetaan uuttamalla ja kiteytetään. Yhteen kiloon Dansukker Taloussokeria käytetään noin 14 sokerijuurikasta.

Säkylästä sokeri kuljetetaan Suomen Sokeri Oy:n tuotantolaitokselle Kirkkonummelle pakattavaksi Dansukker Taloussokeriksi.

– Olemme erittäin tyytyväisiä voidessamme vihdoin tarjota kuluttajille täysin kotimaisesta juurikassokerista valmistetun tuotteen, suomalaisen Dansukker Taloussokerin. Tuote on hieno osoitus suomalaisen elintarvikkeen arvoketjusta, joka alkaa kotimaan juurikaspellolta ja jalostuu suomalaisella työllä valmiiksi tuotteeksi kotikeittiöihin asti, Suomen Sokerin markkinointijohtaja Matti Kukkola iloitsee.

Monimuotoinen yleissokeri

Dansukker Taloussokeri on yleissokeri, joka soveltuu niin leivontaan, ruuanlaittoon kuin säilöntään. Sokeri makeuttaa ja antaa makua, mutta sillä on monta muutakin tehtävää. Sokeri parantaa leivonnaisten kuohkeutta, sillä pienet sokerikiteet sitovat tehokkaasti ilmaa taikinaa vaahdotettaessa. Sokeri myös auttaa kakkua kohoamaan uunissa sekä antaa leivonnaisille kauniin paistovärin ja herkullisen, vastapaistetun tuoksun.

Ruuanvalmistuksessa hyppysellinen sokeria korostaa esimerkiksi porkkanoiden ja tomaatin luonnollista makua.

Sokeri säilöö marjat ja hedelmät poistamalla niiden sisältämää vettä hilloja pilaavien homeiden ulottuvilta. Lisäksi sokeri auttaa säilyttämään marjojen aidon värin ja maun pidempään. Se myös suojaa marjojen C-vitamiinia estämällä sen hapettumista ja sitomalla C-vitamiinia hajottavia metalli-ioneja.

Dansukker Taloussokeri pakkauskoko: 1 kg

Arkiruoanlaittoon väriä ja makua uusin Santa Maria -luomumaustein

santamaria_americancajunsantamaria_ethiopianberberesantamaria_moroccanraselhanout

Santa Marian Extra Fine Selection (EFS) on maustesarja, jossa panostetaan mausteiden tuoreuteen, luonnollisuuteen ja puhtauteen. Tuoteuudistuksen myötä valikoimaa kasvatetaan sekä luomumausteilla että etnisillä uutuuksilla.

– Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia raaka-aineiden alkuperästä ja erilaisista mauista. He etsivät inspiraatiota piristyttämään myös arkiruoanlaittoa. Uusilla ja erilaisilla mausteilla pääsee helposti matkalle trendikkäiden ruokien alkulähteille, kertoo Suomen Santa Marian markkinointipäällikkö Maria Orassaari.

Santa Maria haluaa madaltaa kynnystä kokeilla uusia mausteita. Kotikokkien iloksi makumatkoille pääsee helposti – uudet mausteseokset Ethiopian Berbere, Moroccan Ras El Hanout, American Cajun, Thai Green Curry ja Jamaican Jerk antavat ruokiin uusia vivahteita. Uudistusten myötä mausteet ovat vähäsuolaisempia, ja kaikki maustesarjan pakkaukset on myös päivitetty uuteen designiin.

– Näemme kysynnän kasvaneen luomumausteita kohtaan, ja tavoitteenamme onkin triplata luomuvalikoimamme vuoteen 2020 mennessä. Panostamme myös siihen, että löydämme toimittajia, jotka täyttävät sekä luomu- että Reilun kaupan vaatimukset, kertoo Orassaari.

Santa Marian Extra Fine Selection -sarjaan kuuluvat muun muassa mausteseokset, maustemyllyt, luomumausteet, täyttöpussit ja kokonaiset kuivatut chilit. Osa luomutuotteista on Reilu kauppa -sertifioituja.

ac46c7c24f4ef925a31a7bfd9d49cf09

Etiopialainen broileri lime- ja persiljakuskusilla (4 annosta)

Broilerin rintafilee
2 rkl Santa Maria Ethiopian Berbere -mausteseosta
1 tl Santa Maria Rock Salt -suolaa
3 rkl rapsiöljyä
4 broilerin rintafileetä

Valkosipulikastike
1 valkosipulinkynsi, puristettuna
2 dl jogurttia, 10 % rasvaa
1 mm Santa Maria Rock Salt -suolaa
1/2 tl Santa Maria Tellicherry Black Pepper -mustapippuria

Kuskus
4 annosta kuskusia
3 rkl limemehua
2 rkl oliiviöljyä
150 g haricot-papuja
100 g tuoretta persiljaa, hienonnettuna
1 granaattiomena
1 fetajuusto, murennettuna

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita Ethiopian Berbere -mausteseos, suola ja öljy marinadiksi. Laita broilerin rintafileet vuokaan ja kaada marinadi päälle. Käännä fileitä marinadissa, jotta ne peittyvät kauttaaltaan. Anna marinoitua 30 minuuttia huoneenlämmössä. Ota broilerifileet marinadista. Paista fileet keskilämmöllä pannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kypsennä sen jälkeen fileet uunissa, kunnes niiden sisälämpötila on 65°C. Sekoita jogurtti, valkosipuli, suola ja pippuri kastikkeeksi. Valmista kuskus pakkauksessa olevien ohjeiden mukaan. Lisää sen jälkeen oliiviöljy ja limemehu ja mausta suolalla. Keitä haricot-pavut suolatussa vedessä 5 minuuttia, valuta ja leikkaa pavut puoliksi. Lisää persilja ja haricot-pavut haalean kuskusin joukkoon. Asettele tarjoiluastiaan. Viimeistele granaattiomenan siemenillä ja murusta päälle fetajuustoa. Viipaloi broilerifileet ja aseta tarjolle.

Tietoa Santa Maria Extra Fine Selection -mausteista

Extra Fine Selection -mausteet, joissa Reilu kauppa -sertifiointi ja luomumerkintä: Jauhettu kaneli, jauhettu inkivääri, jauhettu kardemumma, jauhettu valkopippuri, kokonainen mustapippuri, jauhettu mustapippuri ja kurkuma.

Extra Fine Selection -mausteet, joissa luomumerkintä: basilika, oregano, sitruunapippuri, rosmariini, paprika, timjami, valkosipulijauhe, chilihiutale, curry ja grillausmauste.

Extra Fine Selection -mausteseokset: American Cajun, Ethiopian Berbere, Indian Garam Masala, Indian Mango Curry, Indian Tandoori, Italian Basilico, Jamaican Jerk, Japanese Wasabi & Sesame, Maroccan Ras El Hanout, Japanese Umami, Peruvian Chili & Lime, Thai Green Curry, Thai Red Curry ja Japanese Teriyaki.

Felix-maustetahnat: maustamisen uusi aika

print_rJnOJFU6t3

Felix tuo kotikokkien iloksi kokonaisen tuotesarjan, jonka käytössä vain mielikuvitus on rajana. Inkivääritahna maustaa mansikkasmoothien, basilika rikastaa sämpylät ja chili terävöittää suklaakakun – ilman kuorimista ja pilkkomista. Valkosipulipuristimenkin voi unohtaa laatikkoon!

Maustetahnat on pakattu kätevään 75 g muovituubiin, josta sitä on helppo annostella. Makuja on neljä: inkivääri, chili, valkosipuli ja basilika.

Maukkaan arkiruoan valmistaminen on monelle haaste. Felixin maustetahnoilla valmistaa perusraaka-aineista hyvää ruokaa nopeasti ja helposti. Midi Vuorelan reseptit tuovat veden kielelle. Jauhelihapihvi saa kastikkeen chilistä ja lisukekasvikset makunsa inkivääristä.

Huhtikuun alusta alkaen kauppojen hyllyiltä löytyy myös kaksi raikasta Felix-kastikeuutuutta: Mainio Kurkkumajoneesi ja salaattikastikkeiden kausimaku Jogurtti-ruohosipuli. Molemmat ovat monikäyttöisiä ja epäilemättä tulevan grillikauden suosikkikastikkeita.

Merkinnät elintarvikkeen voimakassuolaisuudesta säilyvät

Salt_shaker_on_white_background

Suomessa on vuosikymmenien ajan ollut suolapitoisuuden ilmoittamista koskevia säännöksiä. Merkintöjen on todettu auttaneen kuluttajaa tekemään terveytensä kannalta hyviä valintoja ja kannustaneen elintarviketeollisuutta alentamaan elintarvikkeiden suolapitoisuuksia.

Elintarvikkeiden suolapitoisuuteen vaikuttaminen on Suomessa tärkeää, koska myönteisestä kehityksestä huolimatta suomalaisten suolan saanti on edelleen selkeästi kansainvälisiä suosituksia korkeammalla tasolla. Myös suomalaisten verenpaine on kansainvälisesti korkealla tasolla.

EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan ravintoarvomerkinnästä tulee pakollinen joulukuussa 2016 ja merkinnässä ilmoitetaan natriumin kokonaismäärä suolaekvivalenttina. “Voimakassuolainen” merkinnän säilyttäminen ravintoarvomerkinnän rinnalla on kansanterveyden näkökulmasta perusteltua.

Maa- ja metsätalousministeriön asetusta eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisesta voimakassuolaiseksi aletaan soveltaa 13.12.2016. Merkintä voimakassuolaisuudesta vaaditaan elintarvikeryhmissä, jotka ovat keskeisiä suolan lähteitä. Merkinnän kriteerinä olevat raja-arvot on muutettu natriumin kokonaismäärään perustuviksi. Viljatuotteilla ja erityisesti ruokaleivällä on merkittävä osuus suomalaisten päivittäisessä ruokavaliossa ja sitä kautta keskeinen osuus suolan saannissa. Tästä syystä ruokaleipien, näkkileipien sekä aamiaisviljavalmisteiden raja-arvoja merkintävelvoitteelle on alennettu.

Merkinnän havaittavuuden varmistamiseksi tieto voimakassuolaisuudesta tulee esittää ravintoarvomerkinnän läheisyydessä. Vähittäismyyntipaikoissa tieto voimakassuolaisuudesta ilmoitetaan juustoista, makkaroista, muista leikkeleenä käytettävistä lihavalmisteista ja ruokaleivistä myös silloin, kun niitä myydään pakkaamattomina.

Meira lisäsi merisuolaan jodia

meira_jodioituhienomerisuola_hi

Kasvavan erikoissuolatrendin myötä monen suomalaisen ruokavalio sisältää liian vähän jodia. Meiran uuteen merisuolaan on lisätty jodia, jotta se on osaltaan turvaamassa ravinnosta saadun jodin määrän.

Jodi on elimistölle tärkeä kivennäisaine. Sen saannin turvaamiseksi moniin elintarvikkeisiin, kuten suolaan, lisätään jodia. Useat erikoissuolat tavanomaisesta merisuolasta ruususuolaan eivät sisällä tätä kivennäisainetta riittävästi luonnostaan.

Erikoissuolojen käyttö on lisääntynyt voimakkaasti, minkä vuoksi monen suomalaisen jodin saanti saattaa olla riittämätöntä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on äskettäin antanut suosituksensa*, minkä mukaan väestön jodin saannin parantamiseksi kuluttajien ja suurtalouksien tulisi käyttää ruoanvalmistuksessa ensisijaisesti aina jodioitua suolaa. Suolan käyttöä ei kuitenkaan tulisi lisätä.

Meira jodioitu hieno merisuola vastaa kuluttajien kysyntään jodioiduista erikoissuolatuotteista. Se sopii kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen, mutta on parhaimmillaan kala- ja äyriäisruuissa sekä tuoresuolauksessa ja säilönnässä.

Meira jodioitu hieno merisuola on saatavilla kaupoista marraskuun alusta alkaen.

Suositushinta: 1,89–2,19 euroa.

* Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 13.8.2014 / http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ajankohtaista?bid=4006

Määrää itse suolan käytöstäsi!

90c4e9e0f0eb9cdb_800x800ar

Suomalaiset käyttävät yhä liikaa suolaa. Liika suolankäyttö puolestaan nostaa verenpainetta, mikä on vakava riskitekijä eri sairauksille. Suomen suurin maustetalo Meira on 90-luvun puolivälistä lähtien uudistanut maustevalikoimaansa tavoitteenaan juuri mausteseostensa suolapitoisuuden vähentäminen. Ajatuksena on tarjota ihmisille mahdollisuus päättää itse omasta suolan käytöstään.

Suolattomat vaihtoehdot eri elintarvikkeissa ovat lisääntyneet viime vuosina, minkä lisäksi suomalaisetkaan eivät lisää suolaa ruokaansa yhtä paljon kuin ennen. Suolan liikakäytön vaaroista alettiin käydä keskustelua jo 80-luvulla, mutta toisinaan rasva on noussut suolaa hanakammin otsikoihin.

Suola aiheuttaa liikaa nautittuna useita terveysriskejä. Se rasittaa munuaisia, nostaa verenpainetta ja altistaa aivohalvaukselle. Kohonnut verenpaine puolestaan kuormittaa sydäntä ja verisuonia. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan suomalaisten tulisi puolittaa suolan käyttö nykyisestä: Näin suomalaisten keskimääräinen elinikä pitenisi 8–10 vuodella. Suomen Sydänliiton mukaan sopiva annos suolaa vuorokaudessa on aikuiselle 5 grammaa eli noin teelusikallinen. Lapselle sopiva määrä on reilusti vähemmän: 3 grammaa.

Liian suolan saannin taustalla ei ole kuitenkaan liian väljät reiät suolapurkin kannessa, sillä päivittäisestä suolasta noin 80 prosenttia tulee elintarvikkeista piilosuolana. Runsaasti suolaa on esimerkiksi leivässä, juustoissa ja valmisruoissa.

Valmista ja mausta itse

Suomalaisten muuttuneesta suolan käytöstä kertoo suolan terveyshaittojen tiedostaminen. Tämä näkyy myös Meiran saamasta asiakaspalautteesta.

”Saamme jatkuvasti positiivista palautetta suolattomista mausteseoksistamme. Ja esimerkiksi suolattomuus-merkintämme on saanut kiitosta. Kuluttajat antavat myös aktiivisesti ehdotuksia suolattoman valikoimamme laajentamiseksi. Me otamme palautteen huomioon ja pyrimme toteuttamaan toiveita parhaamme mukaan”, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Marika Lammi Meiralta.

Vähäsuolaisen ruokavalion noudattamisen ei pitäisi olla vaikeaa. Ostamalla vähäsuolaisia tuotteita ja maustamalla itse ruokansa, on mahdollista säädellä myös suolan määrää. Ongelmana ovat kuitenkin valmisruoat, jotka sisältävät paljon suolaa. Suomalaiset syövät runsaasti eineksiä, ja harva jaksaa lukea tuoteselosteen. Kun ihmisillä on kiire, ei aikaa tunnu riittävän ruoanlaitolle. Näin suola myös livahtaa ruokavalioomme.

”Suolan määrän säätely onnistuu parhaiten, kun valmistaa ruokansa itse ja käyttämällä suolattomia mausteseoksia. Suolaa voi tällöin lisätä oman maun mukaan.”, Lammi neuvoo.

Suolaa lisätään mausteseoksiin valmiina osittain kustannusten vuoksi. Suola on edullista ja se antaa seokselle lisää painoa. ”Meiralla ajattelemme, että suola on vain yksi perusmaku muiden joukossa. Asiakkaidemme terveys on meille tärkeää”, Lammi kertoo.

Meiran suolattomat mausteseokset helpottavat arkiruoan valmistamista. Suolattomien perusmausteiden avulla kotiruoasta saadaan terveellisempää, mutta myös maistuvampaa. Myös maustepurkkien design läppäkorkkeineen on suunniteltu silmällä pitäen ruoanlaiton helppoutta – purkit saa auki vaikka yhdellä kädellä. Mausteseosten suolattomuudesta ilmoitetaan selvästi punaisella suolattomuuslogolla.

Pitääkö suolasta luopua kokonaan?

Suola on kuulunut ihmisten ravintoon ikuisuuksia. Ruoanlaitossa sitä käytetään erityisesti tuomaan esille ruoan aromit. Pitääkö suolasta nyt luopua tyystin?

”Ei. Suolan käyttöä on hyvä kuitenkin säädellä lisäämällä sitä ruokaan sellaisenaan. Suolattomia seoksia käyttämällä arkiruoka on terveellistä myös lapsille, ja lisäsuolaa kaipaava voi lisätä sitä annokseensa itse”, Lammi selventää ja lisää: ”Suola voi tuoda esille raaka-aineen omaa makua, mutta kyllä monipuolisilla mausteilla ruoasta saadaan maistuvampaa ja terveellisempää”.

Uudet Auran maustekastikkeet tuovat potkua ruokapöytään

Auran Tulinen kebabkastike ja Valkosipuli-kebabkastike ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita

Jalostaja tuo markkinoille uudet maustekastikkeet: Auran Tulinen kebabkastike ja Auran Valkosipuli-kebabkastike antavat mausteista potkua erilaisille aterioille, ja sopivat erityisesti lihan ja kanan kanssa käytettäväksi. Kotimaiset uutuudet ovat kuluttajilla testattuja Avainlippu-tuotteita.

Auran uuden tuoteperheen tuotteet ovat kuluttajien kotikäytössä testaamia. Testituloksissa kiiteltiin erityisesti tuotteiden hyviä, voimakkaita ja mausteisia makuja.  Auran Tulinen kebabkastike -tuotteen pohjana on käytetty sambal oelekia. Se on väriltään syvän tummanpunainen ja maultaan mausteisen tulinen sekä hieman makeaan vivahtava. Auran Valkosipuli-kebabkastike on täyteläinen, vaalea majoneesipohjainen kastike, jossa valkosipulin makuun yhdistyy tujaus chiliä. Tuotteet sopivat erityisesti lihan ja kanan kanssa käytettäviksi.

Uutuustuotteet kaupoissa huhtikuussa 2013

Auran Maustekastikkeet ovat Suomessa parhaista raaka-aineista valmistettuja, voimakkaan ja autenttisen makuisia valmiita pöytämaustekastikkeita. Tuotteet on pakattu kätevään ja näyttävään top-down -pulloon, jonka ansiosta niiden käyttö on helppoa ja sotkutonta. Tuotteiden säilyvyysaika on kuusi kuukautta.  Uutuustuotteet ovat saatavilla suurimmista päivittäistavarakaupoista huhtikuusta alkaen, ja niiden kuluttajahinta on noin 2,50 euroa/plo (250 g).

Auran Tulinen kebabkastike, aineosat:

Sokeri, sambal oelek (chili, suola, happamuudensäätöaine (E260), säilöntäaine (E202)), paprikapyre (paprika, happamuudensäätöaine (sitruunahappo)), etikka, mausteet (sipuli, valkosipuli, korianteri, juustokumina), riisitärkkelys, suola, säilöntäaineet (E202, E211), happamuudensäätöaine (E260), sakeuttamisaine (ksantaanikumi). Suolapitoisuus noin 4,4 prosenttia. Tuote on laktoositon ja gluteeniton.

Auran Valkosipuli-kebabkastike, ainesosat:

Rypsiöljy, vesi, munankeltuainen, sokeri, sinappi (mm. sinapinsiemen, suola, mausteuute (kurkuma)), etikka, sambal oelek (mm. chili), paprikapyre (paprika, happamuudensäätöaine (sitruunahappo)), riisitärkkelys, mausteet (sipuli, valkosipuli, korianteri, juustokumina), happamuudensäätöaine (maitohappo), säilöntäaineet (E202, E211), sakeuttamisaine (ksantaanikumi). Suolapitoisuus noin 1,2 prosenttia. Tuote on laktoositon ja gluteeniton.