Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys: Talven sesonkituote glögi lämmittää ja tuo juhlatunnelmaa

Joulun lähestyessä kuuma glögijuoma lämmittää sekä kehon että mielen. Glögiä voi nauttia seurustelujuomana tai sellaisenaan hyvän tunnelman tuojana, ja se maistuu erinomaisesti juuri joulun alla.

Glögin historia alkaa jo 1600-luvulta, jolloin ruotsalaiset nauttivat juomaa, joka muistutti glögiä. Glödgad vin eli hehkutettu viini lämmitti kylmästä kalisevan ratsastajan tai reessä palelleen matkamiehen, kun he saapuivat peninkulmien pituisilta matkoiltaan perille. Aluksi glögiä nauttivat vain varakkaimmat, ja siihen hulautettiin terästykseksi kalliimpia juomia. Valmistusastiakin saattoi olla hopeakattila.

Nykyään glögi on kaikille suomalaisille tuttu juhlajuoma. Perinteitä vaalien glögi tuo edelleenkin lämpöä viileneviin iltoihin ja toivottaa vieraat tervetulleiksi talven juhliin. Hehkuvaa makua glögiin antavat joulunajan mausteet kuten kaneli, neilikka, kardemumma ja inkivääri.

”Glögijuomat ovat suosittuja talven sesonkituotteita ja sopivat hyvin muun muassa juustojen ja piparien kanssa tarjottaviksi. Mantelit, rusinat ja pähkinät antavat glögille maistuvan loppusilauksen”, vinkkaa Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistyksen toimialapäällikkö Elisa Piesala.

Lämmitä glögi oikealla tavalla

Glögi tulee lämmittää teräskattilassa hellalla tai mikroon sopivassa astiassa. Kuparisia tai alumiinisia sisäosia sisältäviä vedenkeittimiä ei pidä käyttää, sillä kuparia ja alumiinia voi liueta happamaan juomaan. Samat lämmitysohjeet koskevat myös kotona valmistettavia glögijuomia. ”Haluamme muistuttaa oikeasta lämmitystavasta näin sesongin alussa, ja toivottaa kaikille mukavia hetkiä glögin äärellä”, Elisa Piesala jatkaa.

Mehu- ja säilyketeollisuusyhdistys on Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistys, jonka tehtävänä on kehittää alansa toimintaympäristöä ja kilpailuedellytyksiä. Jäseninä ovat Eckes-Granini Finland Oy Ab, Felix Abba Oy Ab, Herkkumaa Oy, Hunajainen SAM Oy, Kaskein Marja Oy, Kiantama Oy, Lieksan Laatuherkut Oy, Maustaja Oy, Oy Norrgård Ab, Polarica Finland Oy, Oy Gust. Ranin Likööritehdas Lignell & Piispanen, Riitan Herkku Oy, Oy Roberts Ab, Saarioinen Oy, Sauvon Säilyke Oy sekä VIP-Juicemaker Oy.

Panimoliitto laajentaa ennakkotarkastusta – alkoholijuomien ulkomainonta mukaan

TIEDOTE 29.8.2012

Panimoliitto laajentaa ennakkotarkastusta – alkoholijuomien ulkomainonta mukaan

Panimoliiton jäsenyritysten Hartwallin, Olvin, Sinebrychoffin ja Nokian Panimon alkoholijuomien kaupallinen ulkomainonta tulee ennakkotarkastuksen alaiseksi lokakuun alusta lähtien. Alkoholijuomien televisiomainokset on tarkastettu ennakkoon jo vuoden ajan. Ennakkotarkastus on osa liiton alkoholijuomien vastuullisen markkinointiviestinnän ohjetta.

”Haluamme laajentaa hyvin toimivan ennakkotarkastuskäytännön koskemaan myös ulkomainoksia. Alan oma itsesääntely on osoittautunut toimivaksi tavaksi estää ylilyönnit. Samalla toivomme, että kotimaisille merkeille jää jatkossakin tilaa mainostaa, jotta niillä on mahdollisuus pärjätä kilpailussa kansainvälisten merkkien kanssa. Mainontakiellot vaikeuttaisivat kotimaisen teollisuuden toimintaa, mutta jättäisivät ulkomaiset merkit näkyviin esimerkiksi internetissä ja kaapelikanavilla”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Alkoholimainontaa koskeva lainsäädäntö on Suomessa nykyisellään tiukkaa moniin muihin EU-maihin verrattuna. Panimoliiton jäsenyritykset ovat omassa mainonnassaan päättäneet noudattaa vielä lakiakin tiukempaa sääntelyä luomalla omat itsesääntelyohjeet. Mainosten on noudatettava lakia, hyvää tapaa sekä panimoalan omaa itsesäätelyohjetta läpäistäkseen ennakkotarkastuksen.

Ennakkotarkastustoimikunta saa markkinointialan vahvistuksen

Panimoliiton ennakkotarkastustoimikunta saa uuden jäsenen, kun konsultti Mika Raulas liittyy toimikuntaan. Raulas on osakkaana konsultointiyritys Intelligent Customer Management International Oy:ssä ja Intelligent Precision Solutions and Services Oy:ssä (IPSS, nyk. Steeri). Hän työskentelee myös opettajana ja tutkijana Aalto korkeakoulun Helsingin kauppakorkeakoulussa liiketoiminnan teknologian laitoksella sekä Svenska Handelshögskolanissa. Raulas opettaa ja tutkii liiketoiminnan strategioita sekä uusia markkinointimuotoja. Raulas on johtanut lukuisia tutkimusprojekteja sekä julkaissut kymmeniä akateemisia ja liikkeenjohdollisia artikkeleita, tutkimusraportteja ja kirjoja. Hän toimii myös lääketeollisuuden mainonnan tarkastusvaliokunnassa.

”Raulas lisää merkittävästi toimikunnan markkinointitietämystä ja tuntemusta mainonnan ennakkotarkastuksesta. Vahvistus tulee hyvään aikaan, juuri kun toimikunnan työ laajenee”, sanoo toimikunnan puheenjohtaja, varatuomari Marja-Leena Mansala.

Ennakkotarkastustoimikunta on panimoalasta riippumaton työryhmä, jossa on asiantuntemusta mm. markkinoinnista, mainonnasta sekä juridiikasta. Jäsenet on valittu siten, ettei kenelläkään ole sidonnaisuuksia Panimoliittoon tai sen jäsenyrityksiin. Työryhmän toimintaan on haettu malli lääketeollisuuden vastaavasta itsesääntelyelimestä, joka on toiminut vuosikymmeniä.

Panimoalan ennakkotarkastustoimikunnan kokoonpano
Puheenjohtaja varatuomari Marja-Leena Mansala, IPR University Center (Immateriaalioikeusinstituutti)
Kauppaoikeuden dosentti, OTT, varatuomari Taina Pihlajarinne, Helsingin Yliopisto (vanhempainvapaalla)
Partner Mika Raulas, ICMI – Intelligent Customer Management International Oy
Johtava lakimies Tuula Sario, Kuluttajaliitto – Konsumentförbundet ry
Toimitusjohtaja Lauri Sipilä, MARK Suomen Markkinointiliitto ry

Seuraa meitä Twitterissä @panimoliitto.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen teollisuuden edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Nokian Panimo Oy, Olvi Oyj ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto toimii Elintarviketeollisuusliitto ry:n yhteydessä, ja se edustaa maamme jalostusarvoltaan neljänneksi suurinta elintarviketeollisuuden alaa.