Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Maitolähettiläs Katja Mäkelä: Jouluperinteisiini kuuluu piimäjuusto

kotijuusto

Kuvaaja: Studio Piquant/Antti Hallakorpi

Piimä- tai kotijuusto on perinneruoka, mikä kuuluu monen jouluun. Niin myös Maitolähettiläs Katja Mäkelän joulupöytään.

– Teen piimäjuuston itse riippumatta siitä, vietänkö joulua kotonani tai vanhemmillani. Se on perinne. Joulun piimäjuuston teen aina täysmaitoon, vaikka muutoin suosinkin rasvatonta maitoa.

Monen muunkin perinteisen jouluruuan valmistukseen kuluu maitoa tai muita maitovalmisteita. Muun muassa joulupuuro keitetään maitoon, joululaatikoihin käytetään maitoa tai kermaa ja rosollin kastike valmistetaan kermasta ja värjätään punajuurella.

Katjan piimäjuusto

2 litraa täysmaitoa
1 litra piimää
2 kananmunaa
suolaa

Kuumenna maito kattilassa melkein kiehuvaksi välillä hyvin sekoittaen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita piimän joukkoon. Kaada seos kuumaan maitoon kattilaan. Katkaise lämpö ja anna juustoainesten olla levyllä lämpimässä noin puolen tunnin ajan, kunnes juustomassa ja hera erottuvat.

Kostuta sideharso ja vuoraa sillä puinen juustokehä tai kahvinkeittimen suodatinsuppilo. Nostele juustomassa reikäkauhalla kehään. Ripottele joukkoon suolaa. Peittele juustomassa sideharsolla ja aseta päälle paino. Anna heran valua viileässä seuraavaan päivään.

Kumoa juusto tarjolle. Heran voi käyttää sämpylätaikinaan.

Suomalaiset syövät yhä enemmän juustoa

2626601468220817394

Juuston kulutus Suomessa kilogrammaa henkeä kohti v. 1950-2015.

Juuston kulutus on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Viime vuonna juuston kulutus läheni 27 kiloa henkeä kohti vuodessa, mikä on lähes kaksi kiloa enemmän kuin viime vuonna.

Vuonna 2010 juustoa keskivertosuomalainen käytti juustoa runsaan 19 kiloa vuodessa ja vuosituhannen vaihteessa reilun 16 kiloa.

Juuston kulutuksen kasvusta osa on viime vuosina johtunut maustamattoman rahkan ja raejuuston kulutuksen kasvusta. Nämä molemmat luokitellaan juustoiksi.

2626601468220699843

Taulukko: Maidon ja maitovalmisteiden kulutus Suomessa 2015.

Kevytmaitoa kuluu eniten

Viime vuonna maitoa juotiin 123 litraa henkeä kohti. Maidon kulutus väheni edellisvuodesta. Sitä juotiin viime vuonna vajaa kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014.

Yli puolet maidosta oli kevytmaitoa, minkä kulutus pysyi lähes samoissa lukemissa kuin 2014. Kevytmaidon lukuun lasketaan myös ykkösmaito. Rasvatonta ja täysmaitoa molempia kulutettiin edellisvuotta vähemmän.

Jogurtin kulutus ennallaan

Jogurtin kulutus pysyi ennallaan. Sitä syötiin lähes 21 litraa henkeä kohti. Piimän ja viilin kulutus väheni edellisvuodesta. Sen sijaan muiden tuoretuotteiden kulutus kasvoi. Näihin lasketaan mm. maustetut rahkat.

Kermaa ja hapatettuja kermavalmisteita nautittiin hieman edellisvuotta enemmän.

Lähde:
Luonnonvarakeskus (Luke), Ravintotase 2015 (ennakko)

Valio lisää juustovientiä Ruotsiin

article

Valio kasvattaa juustovientiä Ruotsiin ja rantautuu markkinoille viipalejuustoilla. Ruotsalaiseen makuun sopivien kermajuusto-, gouda- ja port salut -viipaleiden vienti käynnistyy toukokuussa.

– Valio on aktiivisesti etsinyt uusia vientimarkkinoita juustoille sen jälkeen, kun elintarvikevienti Venäjälle pysähtyi. Olemme markkinajohtaja laktoosittomissa tuotteissa Ruotsissa, ja meillä on pitkä kokemus tuoretuotteiden viennistä markkinoille. Uskomme, että myös laadukkaat juustomme kiinnostavat ruotsalaisia, kategoriajohtaja Kimmo Luoma Valiolta kertoo.

Kuluttajatestien kautta vientiin valikoitiin kaikkein parhaiten ruotsalaiseen makuun sopivat juustoviipaleet: kermajuusto, gouda ja port salut. Suomessa samoja juustoja myydään Valio Turunmaa®, Valio Salaneuvos® ja Valio Luostari® tuotemerkkien alla.

Kilpailuvalttina ohuemmat viipaleet

Ruotsin juustomarkkinoilla kilpailu on kovaa. Tuontijuustojen osuus on 45 %. Ruotsissa syödään juustoa yli 19 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Tämä on hieman vähemmän kuin Suomessa, mutta selkeästi yli EU:n keskiarvon.

– Kilpailluilla markkinoilla kuluttajille täytyy tarjota jotakin sellaista, mitä muilla ei ole. Erinomaisen maun lisäksi kilpailuvalttimme ovat markkinoiden ohuimmat viipaleet. Viemme Ruotsiin juustoviipaleita, jotka ovat ohuempia kuin muut tarjolla olevat vaihtoehdot, juustoista vastaava kategoriapäällikkö Teea Björklund sanoo.

Juustoviipaleiden markkina Ruotsissa on vielä pieni mutta kasvaa. Kolmannes kuluttajista kokee nyt tarjolla olevat juustoviipaleet liian paksuiksi. Ruotsissa juustoviipaleet ovat juustotyypistä riippuen keskimäärin 15–50 % paksumpia kuin Suomessa.

– Ruotsissa trendeinä nousevat myös helppokäyttöisyys ja pienemmät pakkauskoot, kun pienten kotitalouksien määrä kasvaa ja kuluttajat haluavat vähentää ruokahävikkiä. 140 gramman pakkauksissa myytävät ohuen ohuet juustoviipaleemme vastaavat juuri näihin kuluttajien toiveisiin, Teea Björklund lupaa.

Valion Ruotsin tytäryhtiö Valio Sverige Ab perustettiin vuonna 1994. Valio vei laktoosittoman maidon ensimmäisenä Ruotsiin vuonna 2002 ja on edelleen markkinajohtaja laktoosittomissa tuotteissa. Valion tuotevalikoimaan Ruotsissa kuuluu nyt lanseerattavien juustoviipaleiden lisäksi muiden muassa jogurtteja, kefiirejä, maitoa, ruuanvalmistustuotteita sekä emmental- ja cheddar-palajuustot. Kaikki Valion Ruotsissa myytävät tuotteet valmistetaan Suomessa.

Juusto maistuu arjessa ja juhlassa

juustot_001

Kuvaaja: Studio Piquant/Antti Hallakorpi

Juustovalikoima on laaja, josta löytyy suosikki joka makuun. Juustoja on kovia, pehmeitä, mietoja ja vahvoja. On kypsytettyjä ja tuorejuustoja. Juustoja on myös vähärasvaisina.

Juustot maistuvat arkena ja juhlassa. Vähärasvaiset vaihtoehdot sopivat arkeen, voimakkaammat juustot tekevät juhlan tuntua. Juustot ovat helppokäyttöisiä, sillä niitä saa palana, viipaleina ja raasteina. Raejuustoa voi lusikoida sellaisenaan purkista.

Juusto on tiivis ravintoainepakkaus 

Kiloon juustoa kuluu noin 9-13 litraa maitoa. Vähärasvaisen juuston valmistukseen maitoa kuluu 1-2 litraa enemmän.

Juustossa on paljon ravintoaineita. Esimerkiksi kalsiumia 2-3 viipaletta juustoa (25 grammaa) sisältää saman verran kuin lasillinen maitoa.

Maidossa on runsaasti B-vitamiineja, ja kypsytetyissä juustoissa vielä enemmän. Juustot ovat oikeita B12-vitamiinipommeja. Juustovoileipä maitolasillisen kanssa aamuin illoin turvaa jo B12-vitamiinin riittävän saannin. Kypsytetyissä juustoissa ei ole laktoosia, joten ne sopivat myös laktoosi-intoleranteille.

Hyväksi hampaille

Pala juustoa aterian jälkeen katkaisee happohyökkäyksen. Juustossa on kalsiumia, fosforia ja kaseiinia, jotka kovettavat hammaskiillettä.

Juustolla on pitkä historia

Juustonvalmistus on voinut alkaa jo 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, kun karjankasvatus on saanut alkunsa. Juusto on ollut hyvä keino säilyttää herkästi pilaantuvaa maitoa. Raskaan ruumiillisen työn tekijöille juusto oli hyvä energian ja proteiinin lähde.

Valio Viola® nousi tuorejuustojen markkinajohtajaksi Suomessa

b353069b-9609-4523-8df8-2b725b250946

Valio Viola® tuorejuustot uudistuivat toukokuun alussa. Tuorejuustojen valmistustapa muuttui täysin, ja niiden maku on nyt entistä samettisempi ja rakenne kuohkeampi. Uudistuksen myötä Valio Viola® kohosi tuorejuustojen markkinajohtajaksi Suomessa 34 prosentin markkinaosuudella.

– Kesän aikana Valio Viola® tuorejuustojen ostot kasvoivat huikeat 75 %*, kun tavoite oli 30 %. Markkinatilanteeseen nähden tavoite oli kunnianhimoinen, sillä tuorejuustojen käyttö Suomessa ei kasva ja hintakilpailu käy kiivaana, markkinointipäällikkö Minna Korkiakangas Valiolta kertoo.

230 000 uutta kotitaloutta löysi uudistuneet Valio Viola® tuorejuustot

Valio Viola® tuorejuustojen käyttäjäkunta on laajentunut uudistuksen myötä, ja peräti 230 000 uutta kotitaloutta on löytänyt tuorejuustot*.

– Luku on upea. Tuorejuustoissa maku ohjaa vahvasti kuluttajan valintoja. Halusimmekin tuoda kauppoihin tuorejuustot, joiden maku on samettinen ja rakenne pehmeä – niin että tuorejuusto levittyy hyvin myös leivän tai keksin päälle, Minna Korkiakangas perustelee.

Kuluttajat ovat kiitelleet erityisesti uusissa 100 gramman pakkauksissa myytäviä Valio Viola® makuja. Yllättäjä on ollut piparjuuri, joka on myynyt selvästi yli tavoitteensa. Myös kaksi muuta uutta makua mustavalkosipuli ja chili ovat lähteneet hyvin liikkeelle.

Valio Viola® tuorejuustoa myydään entiseen tapaan myös 200 gramman pakkauksissa, ja makuvaihtoehtoja on useita. Tarjolla on myös vähemmän rasvaa sisältäviä, kevyitä Valio Viola® tuorejuustoja. Kaikki Valio Viola® tuorejuustot ovat nyt laktoosittomia.

Aivan uusi valmistustapa

Valio Viola® tuorejuustojen samettinen maku ja pehmeä rakenne ovat aivan uuden valmistustavan ansiota. Tuorejuustot valmistetaan nyt suoraan tuoreesta maidosta suodattamalla, kun aikaisemmin ne syntyivät rahkaa ja voita sekoittamalla. Kaikki Valio Viola® tuorejuustot valmistetaan Valion Joensuun juustolassa.

Tutustu uudistuneisiin Valio Viola® tuorejuustoihin Valion nettisivuilla >>

*Nielsen Homescan 12 viikkoa päättyen 12.7.2015 vs. edellinen vuosi

Juustosta on moneksi

2626601440652064461

 

Juustoja. Kuva: Maito ja Terveys ry, kuvaaja: Antti Hallakorpi, Studio Piquant

Juusto muotoutuu moneen. Vähärasvaiset, kovat juustot sopivat arkeen leivänpäällisinä. Esimerkiksi tumma juusto-tomaattivoileipä on oivallinen välipala. Pieni pala juustoa aterian jälkeen katkaisee happohyökkäyksen ja tuo hyvän maun suuhun. Kovat juustot ovat laktoosittomia.

Raejuusto on vähärasvaista ja proteiinipitoista. Se sopii hyvin erilaisiin salaatteihin tai vaikka sosekeittoon mehevöittäjäksi. Leipäjuusto maistuu niin ikään salaatissa, mutta myös sellaisenaan tai jälkiruokana kahvin kanssa. Tiesitkö, että myös rahka luetaan juustoksi?

Juusto antaa uuniruuille paitsi hyvän maun, myös kauniin ja rapsahtavan pinnan. Pasta-annoksen päälle ripoteltu juusto tuo mietoon ruokaan sopivasti särmää.

Täyteläisillä, voimakkailla, rasvaisemmilla juustoilla on paikkansa elokuun pimenevien iltojen herkutteluhetkissä. Juusto tai kaksi, tuore, maukas leipä ja sesongin kasvikset ja hedelmät tai marjahillot oat juhlallista tarjottavaa, eikä niiden laittamisesta ole juuri vaivaa.

Juustojen viipalekulttuuri kasvaa Suomessa

Suomalaiset kuluttajat ostavat juustonsa yhä useammin valmiina viipaleina palajuuston sijaan. Viipaleiden suosio kasvaa, koska arjessa ne ovat helppoja ja nopeita käyttää. Valio selvitti vuosi sitten keväällä kuluttajien juustonkäyttöön liittyviä tapoja ja toiveita.*

Viipaleiden osuus leivän päälle laitettavista juustoista on Suomessa tällä hetkellä hiukan alle viidenneksen (Nielsen HomeScan).

Toiveena ohuemmat viipaleet

Valion juustoviipaleiden kuluttajatestissä kuluttajat toivoivat, että juustosiivut olisivat nykyistä ohuempia. 60 % vastaajista piti nykyviipaleita liian paksuina. Kun niitä verrattiin ohuen ohuisiin viipaleisiin, jopa 72 % testaajista valitsi ohuen ohuet viipaleet paremmiksi.

– Leikkeleissä ohuen ohuus on jo oletus. Uskomme, että juustoissa ollaan menossa samaan suuntaan, kategoriapäällikkö Teea Björklund Valiolta vahvistaa.

Kuluttajat arvioivat, että ohuen ohuiden viipaleiden maku on parempi, makua on enemmän ja suutuntuma on miellyttävämpi kuin paksummissa siivuissa. Painoaan tarkkailevat kuluttajat arvostavat sitä, että ohuen ohuessa viipaleessa kaloreita on tavallista siivua vähemmän. Ohuen ohuiden juustoviipaleiden pakkaus on lisäksi riittoisampi – keskimäärin ohuen ohuiden viipaleiden pakkauksessa on kaksinkertainen määrä siivuja tavanomaiseen verrattuna.

Suosikkijuustot kauppoihin ohuen ohuina viipaleina

Vastatakseen kuluttajien toiveisiin Valio toi toukokuussa kauppoihin ohuen ohuet juustoviipaleet. Arjen suosikkijuustot Valio Edam, Valio Polar® Täyteläinen, Valio Polar® 15 %, Valio Emmental Sinileima ja Valio Salaneuvos® Todellinen ovat nyt saatavilla ohuen ohuina viipaleina. Juustot on pakattu 130 gramman pakkauksiin viuhkan muotoon, jolloin siivut irtoavat toisistaan helposti.

* Juustoviipaleiden kuluttajatesti (Research Insight Finland, toukokuu 2014, n=200)

Kuluttajaliiton tuotevertailusivustolla nyt 381:n juuston tiedot

cheese_000008808279Large

Kuluttajaliiton Syö hyvää -hanke on koonnut tuotevertailusivustolleen yhteensä 381:n grillijuuston, homejuuston, juustoraasteen, palajuuston, raejuuston, salaattijuuston, tuorejuuston ja sulatejuuston ravintoarvotiedot. Sivustolta löytyy vertailu sekä kaikkien juustojen kesken, että myös juustoryhmittäin. Vertailun avulla löytää suolaisimmat, vähäsuolaisimmat, rasvaisimmat ja vähärasvaisimmat juustot. Joidenkin juustojen osalta on myös esitetty fosfaattipitoisuus. Tiedot löytyvät osoitteesta ww.syohyvaa.fi/tuotevertailut/kategoriat/juustot/

Syö hyvää -tuotevertailusivustolta löytyy juustojen lisäksi lähes 2000:n tuotteen tiedot leivistä, levitteistä, lihajalosteista, juomista, jogurteista, rahkoista, viileistä ja vanukkaista, hampurilaisista ja pizzoista, jäätelöistä, kekseistä, valmisruuista, muroista, mysleistä ja puuroista, snack-tuotteista ja välipalatuotteista. Kaikki tuotekategoriat löytyvät osoitteesta www.syohyvaa.fi/tuotevertailut. Tietoja voi selata myös puhelinsovelluksella, Syö hyvää -sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista.

Syö hyvää- hanke on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke.

www.kuluttajaliitto.fi

www.syohyvaa.fi

Facebook: www.facebook.fi/syohyvaa

Twitter: @syohyvaa, #syöhyvää

 

Lapinlahden Maalaisjuusto on juustouutuus, joka syntyy lähimaidosta

d8c5e7d6-ad9d-4b7a-afcb-7c3893473e03-main_image

Toukokuun alussa kauppoihin tullut Lapinlahden Maalaisjuusto on vahvasti paikallinen juustouutuus. Aromikas ja pehmeä juusto syntyy lähitilojen maidosta pohjoissavolaisella juusto-osaamisella Valion Lapinlahden juustolassa.

Paikallista fontal-juustoa

Lapinlahden Maalaisjuusto on fontal-tyyppinen juusto, jota kypsytetään seitsemän viikkoa. Juuston raaka-aineena käytettävä maito on todellista lähimaitoa, sillä se kerätään Valion Lapinlahden juustolaan keskimäärin 67 kilometrin etäisyydeltä noin 1 100 pohjoissavolaiselta maitotilalta. Valioryhmä maitotiloineen työllistää Pohjois-Savossa yli 4 500 ihmistä.

– Suomalaiset arvostavat paikallista ruokaa, jonka alkuperä ja tekijät tunnetaan. Valmistuspaikan nimeä kantavan Lapinlahden Maalaisjuuston avulla haluamme lisätä paikallisen työn arvostusta ja tehdä näkyväksi sen, että Valio valmistaa tuotteensa läheltä tulevasta maidosta, markkinointipäällikkö Kaisa-Maria Korkeamäki Valiolta kertoo.

Lapinlahden Maalaisjuuston pakkauksissa näkyvät Pohjois-Savon maitopitäjät, kuten Kiuruvesi, Maaninka ja Pöljä.

Lapinlahden Maalaisjuusto on toinen Valion markkinoille tuoma valmistuspaikan nimeä kantava paikallisjuusto. Helmikuussa tuli kauppoihin Haapaveden Kermajuusto.

Leivän päällä parhaimmillaan

Lapinlahden Maalaisjuusto on Valion valikoimassa aivan uudenlainen tuote, sillä toista fontal-tyyppistä juustoa ei kuulu valikoimaan tällä hetkellä. Fontal on miedohko puolikova juusto, jolle on ominaista aromikas ja pehmeä maku. Makunsa ansiosta juusto sopii monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Se on hyvä valinta ruokailu- ja nautiskeluhetkiin arkeen ja juhlaan. Leivän päällä juusto on parhaimmillaan.

Lapinlahden Maalaisjuusto on normaalirasvainen juusto, jossa rasvaa on 34 prosenttia. Suolaa on 1,6 g / 100 g.

Tutustu tuotetietoihin >>

Juustonvalmistajain Säätiö: Vuoden 2015 Parhaat Suomalaiset Juustojälkiruuat hurmaavat maullaan

vuohen-paistojuusto_2

Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella

Makuhermoja hivelevät juustojälkiruuat hurmasivat raadin, kun Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailun finaali järjestettiin tiistaina. Juustonvalmistajain Säätiön kilpailun ammattilaissarjan voittajaksi valittiin Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella ja opiskelijasarjassa herajuustosta valmistettu raparperisydämellinen Heraparperi-leivos.

Valtakunnallisessa ruoka-alan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnattuun Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015-kilpailuun osallistui lähes kolmekymmentä uutta juustojälkiruokaa. Ammattilaissarjan voittajaa Karamellisoitu vuohen paistojuusto mustaherukkamoussella raati kuvaili maultaan kutsuvaksi ja pehmeäksi suolaisen ja makean liitoksi, joka on reilua ja helposti tarjoiltavaa lähiruokaa. Mantelikrokantti tuo rapeutta, ja mustaherukka kirpeyttä tähän pehmeään jälkiruokaan. Juustoraaka-aineena voittajajälkiruuassa on käytetty Lohiluoman pienmeijerin Paistojuustoa ja Ricotta-tyyppistä juustomassaa, jota syntyy paistojuuston valmistuksen sivutuotteena. Voittajajälkiruuan suunnittelivat ja valmistivat Kurikan kaupungin ruokapalveluesimies Anne Haaramo ja kokki Kirsi Mäkynen.

Ammattilaissarjassa toiseksi sijoittui kauneudellaan, hyvällä maullaan ja juuston monipuolisella käytöllä raadin vakuuttanut Juusto-rahka jälkiruoka puolukoilla ja sitrushedelmillä, jonka oli valmistanut keittiöesimies Galina Kutismaa. Kolmanneksi sijoittui lähiruokaa tarjoavan ravintola Cindyn joukkueen sinihomejuuston ja vaniljan makuinen Peltola Blue Pannacotta. Neljännen sijan vei ravintola Harmoonin Aapo Pulkkisen vivahteikas ja taidokkaasti rakennettu juustojälkiruoka, ja viidenneksi sijoittui Tarja Lappalaisen ja Sari Tornin puolukkaisella raikkaalla ulkonäöllään valloittaneet makeat leipäjuustokuutioita ja tuorejuustoa sisältävät Ruis-Juustokukkoset.

Opiskelijasarjassa Vuoden 2015 Parhaan Suomalaisen Juustojälkiruuan tittelin saanut Heraparperi-leivos on Jyväskylän Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan ryhmän suunnittelema ja toteuttama. Voittajaryhmään kuuluvat Suzan Kinnunen, Katri Hatia, Heli Muuri ja Tanja Jämsä. Raati kuvaili aaltomuottiin tehtyä Riitan Herkun Hoikkis-herajuustosta valmistettua voittajaa hienostuneen makuiseksi leivokseksi, josta suomalaisuus ja hera tuotteena tulivat esille hyvänä oivalluksena.

Toiselle sijalle kilpailussa ylsi Savon ammatti- ja aikuisopistossa opiskelevan Topi Junkkarisen suunnittelema suussa sulava valkosuklaakuorrutteinen Valion appelsiini- ja maustamattomasta tuorejuustosta valmistamaAppelsiinijuustokakku. Opiskelijasarjassa kolmanneksi sijoittui tuorejuustosta valmistettu upea Passion-valkosuklaa juustokakku, joka on Stadin Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan Maria Sukselaisen taidonnäyte. Neljänneksi valittiin Jyväskylän Ammattiopistossa leipuri-kondiittoriksi opiskelevan ryhmän valkohomejuustoa sisältävä kirpeänmakuinen Tropiikin salaisuus.

Juustonvalmistajain Säätiön järjestämän Paras Suomalainen Juustojälkiruoka 2015 -kilpailun tarkoituksena on tuottaa uusia herkullisia juustojälkiruokaohjeita, lisätä ruoka-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden kotimaisten juustojen tuntemusta ja käyttöä sekä edistää Suomalaisen juustokulttuurin kehittymistä. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Ammattikeittiöosaajat, Suomen Keittiömestarit ja Ruokatieto Yhdistys.

Kilpailun finaalissa taitojaan näyttivät yhdeksän ruoka-alan ammattilaista ja opiskelijaa. Edellisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2010, jolloin yleisö sai äänestää voittajajälkiruuat kuvien ja ohjeiden perusteella.

Ohessa molempien sarjojen voittajajälkiruuat. Kaikkien finalistien herkulliset juustojälkiruokaohjeet löytyvät osoitteesta www.hamk.fi/juustojalkiruoka2015