Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Runeraati valitsi 2018 parhaaksi Cafe Postresin runebergintortun

tortut rivissa 2018

© Sanna-Mari Niemi / Porvoon kaupunki

Runeraati valitsi Cafe Postresin runebergintortun vuoden 2018 parhaaksi

Runebergin kodissa järjestettiin keskiviikkona 31.1.2018 klo 14–15 yleisötapahtuma, jossa etsittiin vuoden 2018 herkullisinta porvoolaista runebergintorttua. Nelihenkinen Runeraati maistoi sokkotestissä torttuja viidestä porvoolaiskahvilasta: Café Cabriole, PetriS Chocolate Room, Cafe Postres, Ani’s Cafe ja Vanhan Porvoon Glassikko. Voittajaksi nousi Cafe Postres.

voittaja_postres_2018

Voittaja: © Sanna-Mari Niemi / Porvoon kaupunki

Nelihenkisessä asiantuntijaraadissa olivat yrittäjä Birgitta Palmqvist, Porvoon museon museonjohtaja Marina Catani, ruokapalvelupäällikkö Birgitta Creutziger ja koululainen, torttuekspertti Walter Kovanen. Birgitta Palmqvist tiivisti raadin kommentteja Cafe Postresin voittoisan tortun ansioista seuraavasti: “torttu on innovatiivinen, rohkea ja erittäin kaunis. Ennen kaikkea siinä on todella hyvä ja ‘runebergiläinen’ taikina ja maku.”  Raati kehui myös hilloa, jonka päällä oli aitoja vadelmanpaloja. Postresin tortussa oli tutun sokerikuorrutuksen sijaan voikreemi. Myös muut kisaan osallistuneet runebergintortut keräsivät raadilta kiitoksia, joten kilpailu oli tiukka.

Runeraati-tapahtuman juontaja Jenny Törnroos kertoi yleisölle myös runebergintortun ja Runebergin päivän historiaa. Tapahtumaan oli vapaa pääsy ja sillä haettiin näkyvyyttä Runebergin päivän juhlinnalle, Runebergin kodille sekä Porvoon ainutlaatuisen rikkaalle leivoskulttuurille.

Tapahtuman ideoineet Runebergin kodin museonhoitajat Maria Kovanen ja Sanna-Mari Niemi toivovat, että nyt ensimmäistä kertaa pidetystä Runeraadista muodostuu Porvoossa uusi perinne. Runebergintorttu on todellinen klassikko, jota tarjoiltiin kahviloissa jo runoilijan elinaikana. Niin kondiittori Lars Asteniuksella kuin Fredrika Runebergillakin oli siihen oma reseptinsä. Samoin nykypäivän leipurimestareilla on usein se oma salainen ainesosansa, joka tekee heidän runebergintortustaan erityisen.

Korvapuusti on nyt tutkitusti Suomen suosituin pulla

korvapuusti

Kuvaoikeudet: Helsingin Mylly Oy

Kun tuhannelta vastaajalta kysyttiin, mikä herkku kuuluu ehdottomasti suomalaiseen kahvipöytään, nousee pulla selvästi ykkösvalinnaksi.

Suomalaisen kahvipöydän suosituin herkku on ylivoimaisesti pulla. Toiseksi sijoittuvat pikkuleivät ja kolmanneksi kuivakakku.

Pullista suosituimmaksi nousee korvapuusti, kun suurin osa valitsee korvapuustin omaksi lempipullakseen (45%). Toiselle sijalle nousee voisilmäpulla (26 %) ja kolmanneksi vaniljakierrepulla (15 %).

– Korvapuusti on todellakin oman merkkipäivänsä ansainnut. Kansallista korvapuustipäivää juhlitaan 4. lokakuuta. Korvapuusti ja kanelikierrepulla ovat kirkkaasti myös kaikkien myyntitilastojen kärjessä. Siksi valitsimme esimerkiksi Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan pullaksi juuri roosalla raesokerilla koristellun korvapuustin, Lantmännen Unibaken Trade Marketing Manager Kaisa Kivistö kertoo.

Pulla maistuu etenkin iltapäivällä 

Pulla maistuu Suomessa erityisesti iltapäivällä, sillä 62 % vastaajista mainitsee sen lempiajankohdakseen pullahetkelle. Lähes joka viidennen mielestä pulla maistuu kuitenkin hyvältä mihin aikaan vaan. Iltapäivällä pullaan tartutaan varmimmin Itä-Suomessa, kun Pohjois-Suomessamoni saattaa aloittaa jo aamunsa pullalla.

– Pulla on tärkeä osa suomalaista kulttuuria. 41 % kyselyyn vastanneista ilmoittaa syövänsä pullaa vähintään viikoittain ja 72 % tarttuu pullaan vähintään kerran kuukaudessa. Vain neljä prosenttia ei syö pullaa, Kivistö sanoo.

Pullaa syödään kyselyn mukaan silloin, kun tekee mieli herkkua (49 %) tai koska sitä tarjotaan (38 %). Parhaimmalta pulla maistuu perheen parissa (46 %) tai ystävien kanssa (26 %).

– Perhe ja ystävät olivat parasta pullaseuraa, mutta kannattaa muistaa myös pullahetket työpaikalla. Nykymaailman kiireisessä työkulttuurissa pysähtyminen hetkeksi perinteisten pullakahvien ääreen tekee työyhteisölle oikein hyvää, Kivistö pohtii.

Pullaa ei puoliteta

Yli puolet vastaajista koki, ettei pullaa sovi puolittaa. Kolmasosa kuitenkin hyväksyisi puolittamisen.

– Kyselyn perusteella en lähtisi Itä-Suomessa pullaa puolittamaan. Siellä lähes 70 prosenttia sanoo yksittäisen pullan jakamiselle tiukasti ei, Kivistö hymyilee.

Pullan kanssa suomalaisille maistuu parhaiten tavallinen suodatinkahvi (61 %), maito (20 %) ja tee (6 %).

#roosapulla tekee hyvää

Keskiviikkona 4.10. vietetään jälleen Kansallista Korvapuustipäivää. Juhlan kunniaksi voi herkutella hyvää tekevällä Vaasan Roosa pullalla. Jokaisesta myydystä pullasta Lantmännen Unibake ohjaa 2 senttiä Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen.

Inspiraatiota omiin pullahetkiin voi käydä hakemassa esimerkiksi osoitteessa vaasan.fi/roosanauha. Sivustolla julkaistaan pitkin syys-lokakuuta videoita, joissa Anni Hautala tutkii suomalaista pullakulttuuria yhdessä Kummelista tuttujen Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen kanssa. Kampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa #roosapulla.

Pullakyselyyn vastasi 1 000 vastaajaa Suomessa Synointin internet-paneelin kautta kesä-heinäkuussa. Otos oli demografisesti edustava. Kyselyn tilasi Lantmännen Unibake.

Fazer Vatsaystävällinen Ruis voittoon kansainvälisessä NutraIngredients Awards 2017 -kilpailussa

96f5027f28eb47d0_400x400ar

Fazer Vatsaystävällinen Ruis voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisen NutraIngredients Awards 2017 -kilpailun kategoriassa ”Healthy Food of the Year”. Voittaja julistettiin Vitafoods Europe -seminaarin yhteydessä 10.5.2017 Genevessä. Fazer Vatsaystävällinen ruis on maailman ensimmäinen low-FODMAP* -ruisleipä.

Lempeä ruisleipä sitä kaipaaville

Yhä useampi kuluttaja noudattaa FODMAP-ruokavaliota ja jättää ruokavaliostaan kokonaan pois rukiin ja vehnän. Monet kuitenkin kaipaavat Suomen kansallisruuaksikin valittua ruisleipää.

”On hienoa, että vatsaystävällisen ruisleivän ainutlaatuisuus ja erinomainen maku on nyt huomioitu myös kansainvälisesti. Onhan Fazer Vatsaystävällinen Ruis maailman ensimmäinen low-FODMAP* -ruisleipä”, iloitsee palkinnon vastaanottanut Fazerin tutkimusjohtaja Jussi Loponen .

Innovatiivisuuden lisäksi kilpailussa arvioitiin muun muassa tuotteen hyödyllisyyttä kuluttajalle, kaupallista menestystä ja tieteellistä näyttöä.

Kilpailussa oli yhteensä 13 eri kategoriaa, joista jokaisesta valittiin voittaja.

Taustalla Fazerin kehittämä ainutlaatuinen taikinajuuri

Fazer Vatsaystävällinen Ruis on leivottu Fazerin kehittämään ainutlaatuiseen ruistaikinajuureen, jonka luontainen maitohappobakteeri pilkkoo pois taikinajuuren rukiin sisältämät imeytymättömät FODMAP-hiilihydraatit. FODMAP-pitoisuudet ovat pudonneet alle puoleen alkuperäisestä.

”FODMAP-ruokavaliota noudattavien kuidunsaanti on helposti liian vähäistä. Monet haluavat ruisleivän takaisin ruokavalioonsa paitsi maun myös kuidun vuoksi. Ruisleivällä on merkittävä rooli suomalaisten kuidunsaannissa. Vatsaystävällinen Ruis tarjoaa mahdollisuuden nauttia maukkaasta ruisleivästä osana monipuolista ruokavaliota”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .

Voittajaleivän valmistusmenetelmälle on haettu kansainvälistä patenttia

Täysjyvärukiista ja -kaurasta valmistettu Fazer Vatsaystävällinen ruisleipä tuli markkinoille Suomessa vuonna 2016. Se on maailman ensimmäinen low-FODMAP -ruisleipä.Valmistusmenetelmä perustuu Fazerin omaan innovaatioon ja sille on haettu kansainvälistä patenttia.

Fazerin tuotekehitystä ohjaavat kuluttajalähtöinen strategia, vahva ravitsemusosaaminen, teknologinen osaaminen sekä tieteellinen tutkimustyö yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen kanssa.

* FODMAP-hiilihydraateilla tarkoitetaan kasvikunnan tuotteissa esiintyviä nopeasti fermentoituvia hiilihydraatteja. FODMAP-nimi tulee englannin sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols. FODMAP-hiilihydraatteja on runsaasti muun muassa kaaleissa, palko- ja sipulikasveissa sekä viljatuotteissa.

Lue lisää NutraIngredients 2017 -kilpailusta http://www.nutraingredients-awards.com/

Suomen kansallisruoka on ruisleipä

ruispalat

Kuva: Myllärin 

Syksyllä 2016 kansallisruoasta järjestettyyn kansanäänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista. Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.

Ensimmäisessä äänestysvaiheessa kesällä 2016 noin 10 000 ihmistä antoi yhteensä yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruoka-aarretta: pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat/ahvenet perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko.

Kansallisruoka valittiin finalistien joukosta uudella kansanäänestyksellä alkutalvella 2016. Äänestykseen saatiin noin 40 000 ääntä, joista reilut sata saapui perinteisellä postikortilla.

Kansallisruokaäänestyksen järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

36ca54a5-bf7e-460e-b6e0-f99d6a993ccd-w_960

Kansa ja raati samaa mieltä

Ruisleipä oli selvä voittaja lähes 10 000 äänellä. Se oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ylivoimainen suosikki. Nuorten suosikki oli myös muun muassa karjalanpiirakka, kun taas yli 60-vuotiaiden joukossa äänestettiin eniten karjalanpaistia ja paistettuja muikkuja tai silakoita  muusilla. Mustikkapiirakka oli suosituin jälkiruoka kaikenikäisten keskuudessa.

Kansallisruoka valittiin kansanäänestyksellä. Äänestyksen tukena toimineen raadin tehtävänä oli varmistaa, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan. Raadin oma suosikki oli sesonkeihin soveltuva kalakeitto, joka sopii tarjoiltavaksi aina ruisleivän kanssa.

Suomi100 –juhlavuosi on ruisleivän vuosi – millainen on sinun ruisleipäsi?

Kansallisruokaraati ehdottaa, että suomalaisen kulttuurin päivä eli Kalevalan päivä nimetään myös ruokakulttuurin päiväksi. Rukiin ympärillä toimivat yritykset ja yhteisöt ovat päättäneet nostaa erityisesti jokapäiväisen ruisleivän juhlinnan kohteeksi.

Raati innostaa maakuntien väkeä tuomaan myös erilaisia alueellisia erikoisuuksia esiin – sellaisenaan tai nykyaikaan tuunattuina.

Äänestys todisti ruisleivän ikonisen aseman suomalaisten sydämissä. Jokaisella meistä on siihen oma suhteemme ja tarinanne. Rukiin ympärillä tehtävä työ raaka-aineen kotimaisuuden varmistamiseksi sekä Suomen vahva osaaminen terveysvaikutuksista yhdessä uudentyyppisten napostelutuotteiden kehittämisen kanssa ennustavat rukiille hyvää tulevaisuutta. Ruisleivän lisäksi ruis näkyy monissa suomalaisissa erikoisuuksissa: mämmissä, kalakukossa, järvikalojen paneerauksessa ja vaikkapa ruisviskissä.

Käy katsomassa raadin jäsenen tarinoita aiheesta ”Minun ruisleipäni”, ja jaa oma tarinasi tai kuvasi hashtagilla #minunruisleipäni.

ELO-säätiö yhteistyökumppaneineen nostaa jokaisen 12:sta ruoka-aarteesta esiin omana nimikkokuukautenaan. Käy katsomassa www.kansallisruoka.fi sivuilta.

Fazer Juuresleivälle kansainvälinen Gama Innovation Award

a4212a1092e7cc4a_800x800ar

Juurekset valtasivat leipähyllyn vuoden 2016 alussa, kun Fazer Leipomot lanseerasi Fazer Juuresleivän. Kokonaan uudenlainen leipä on nopeasti saavuttanut kuluttajien suosion kotimaassa. Fazerin innovaatio on herättänyt nyt myös kansainvälistä huomiota: juuresleivät palkittiin Gama Innovation Awardilla 25.10.2016 Englannissa.

Gama Innovation Awards palkitsee poikkeuksellisen hienoja päivittäistavarakaupan innovaatioita. Kategorioita on kuusi. Fazer vei voiton Positioning-kategoriassa, jossa palkitaan huippuonnistunut lanseeraus.

Helmikuussa lanseeratut Fazer Juuresleivät ovat leipämarkkinan suurin uutuus tänä vuonna. Niitä on myyty tähän mennessä lähes neljä miljoonaa pussia. Lanseeraus on kasvattanut koko pakatun vaalean leivän markkinaa, ja Fazer Juuresleivät ovatkin nousseet suosituimpien vaaleiden palaleipien joukkoon. Niiden markkinaosuus vaaleasta palaleivästä on lähes 15 prosenttia.

”Fazer uudistaa koko leipomotuotekategoriaa. Juuresleipien lanseeraus on tästä hieno esimerkki, ja kansainvälinen palkinto maistuu hyvälle”, sanoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström.

Juuresleipä vastaa trendiin

Kasvisten kulutus jatkaa kasvuaan. Hyvinvointiin halutaan panostaa makunautintoa unohtamatta ja leipään toivotaan enemmän ravintorikkaita ainesosia. Tähän vastaa Fazer Juuresleipä.

Ruotsin Fazer Leipomot toi juuresleivän markkinoille jo vuonna 2015, ja se löysi nopeasti tiensä ruotsalaisten sydämiin ja ostoskoreihin. Naapurimaan juuresleipäinnostus kannusti Fazerin Suomen tuotekehitystä luomaan suomalaisille oman version menestyneestä leivästä.

”Suomessa ja Ruotsissa on oma erityinen leipäkulttuurinsa. Me kehitimme yhdessä kuluttajien kanssa reseptit juuri suomalaiseen makuun. Ne poikkeavat Ruotsin leivästä ainesosiltaan ja rakenteeltaan. Suomen versioissa mukana on ainoastaan kasvisten oma makeus, kasvatimme kasvisten osuutta ja lisäsimme leipään täysjyvää ja ruista, vehnää on leivässä vain ripaus”, kertoo Fazer Leipomot Suomen tuotekehitysjohtaja Heli Anttila.

”Haasteena oli löytää juuri oikea yhdistelmä juureksia ja viljalajikkeita, jotta maku saadaan kohdilleen ja rakenne on oikea. Kun jauhojen osuus laskee, leipä on vaikea saada pysymään kasassa. Pitkän testauksen tuloksena syntyi maukas leipä, joka sisältää reippaasti juureksia ja maistuu aidosti oikealta leivältä”, Anttila kuvailee.

Fazer Juuresleipä lanseerataan Venäjällä marraskuussa 2016.

Suomalaisten rakkaus leipään on yhä vahva – Erilaiset vatsavaivat suurin syy leivän välttämiselle

8f36a0f8c526ae14_800x800ar

Leipä on edelleen tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria. Lähes 80 % suomalaisista nauttii leipää päivittäin, selviää Fazerin teettämästä suomalaisten leipäsuhdetta luotaavasta tutkimuksesta*. Leipää vähentäneillä suurin syy leivän karttamiseen ovat erilaiset vatsavaivat. Leipä on suomalaisille myös tunneasia, lähes kolmanneksella suhde leipään on mutkikas.

Ruokatrendit eivät ole juuri heiluttaneet suomalaisten suhdetta leipään, kertoo Fazerin teettämä tuore tutkimus. Lähes kaksi kolmesta vastaajasta (62 %) ei ole muuttanut leivänsyöntitottumuksiaan viime vuosina. Leivänsyönti oli lisääntynyt 8 %:lla vastaajista, vajaa kolmannes (28 %) kertoi vähentäneensä leivän syöntiä viime vuosina.

Leipää pidetään helppona ja terveellisenä ravintona. Leipä kuuluu olennaisesti erityisesti aamupalaan (45 %), ja sillä täydennetään päivän muita aterioita. Leipää syödään myös kuitujen vuoksi (39 %) sekä pitämään näläntunne loitolla (34 %).

Kuluttajat joutuvat sukkuloimaan monenlaisten leipään liittyvien viestien viidakossa. Reilu kaksi kolmannesta (71 %) vastaajista kokeekin leivän ravitsemuksellisista ominaisuuksista liikkuvan ristiriitaista tietoa.

Himoitsen, mutta turvottaa

Tutkimuksen mukaan noin kolmasosa (34 % vastaajista) kokee leivän aiheuttavan vatsavaivoja, kuten turvotusta ja ilmavaivoja. Leipään liittyy myös monenlaisia tunteita. Naispainotteisella alle kolmanneksella (28 %) vastaajista suhde leipään on mutkikas. Tästä tutkimuksessa Tricky Love -ryhmäksi nimetystä joukosta jopa kaksi kolmasosaa (66 %) ilmoittaa, että söisi enemmän leipää, jos se olisi vatsaystävällisempää.

”Kuuntelemme jatkuvasti herkällä korvalla kuluttajia ja uudistamme koko leipäkategoriaa. Nyt tuomme markkinoille vatsaystävällisen leipäperheen, jotta herkkävatsaisetkin suomalaiset voivat nauttia leivästä”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila .

Kotimaisuus on leivän ystäville edelleen tärkeää (87 % vastaajista). Suomalaiset ovat taipuvaisia pitäytymään (80 %) hyviksi havaituissa tutuissa tuotteissa, mutta myös halukkaita (73 %) kokeilemaan uusia makuja.

* Tutkimuksen toteutti Fazer Leipomoiden toimeksiannosta Evidens Oy. Tutkimus toteutettiin yhdistämällä kvalitatiivista ja kvantitatiivista tietoa. Kvantitatiivinen tutkimus toteutettiin M3 internet-paneelissa 17. – 22.8.2016. Vastaajina oli 1003 suomalaista, jotka edustavat suomalaista väestöä demografioiltaan.

Katso myös Fazerin tiedote: Fazerilta maailman ensimmäinen low-FODMAP -ruisleipä.

Kuluttajatutkimus: Tässä Suomi voittaa Ruotsin – suomalaiset syövät enemmän täysjyväleipää!

Ruisleipä-Puolukka-Revitty

Tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten ylivoimaisesti suosituin leipä on ruisleipä. Yli 2 miljoonaa suomalaista aikuista nimeää sen lempileiväkseen. Ruotsalaisille maistuu sen sijaan makea ja vähäkuituisempi limppu. He syövät ylipäätään vähemmän leipää kuin me suomalaiset.

Teettämämme kuluttajatutkimuksen (valtakunnallinen Internet-kysely, n=1013) tuloksista selviää, että suomalaiset tosiaan suosivat meille niin rakasta ruisleipää, toteaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.  Lähes 70% kuluttajista sanoo ostavansa ruisleipää viikoittain. Ruispalaleivät ovat suosituimpia ja niitä löytyykin 45% vastaajan taloudesta aina. Lapsiperheissä luku on jopa 56 %. Jälkiuunileipä kiilaa kakkoseksi ja sen käyttö korostuu vanhemmalla väestöllä, kuten myös ruislimppujen suosiminen. Paahtoleipiä käytetään eniten lapsiperheissä, mikä ei liene yllätys.

Ruokailutottumuksemme leivän suhteen ovat terveellisemmät kuin läntisen naapurimme. Suomalaiset saavat kuitua keskimäärin 22 g päivässä. Se ei aivan yllä kuidunsaannin suositustasolle (vähintään 25-35 g/pvä), mutta on kuitenkin suurempaa kuin länsinaapureillamme. Ruotsalaisen tutkimuksen* mukaan heidän vähäkuituiset leipävalinnat näkyvät lautasella päivittäisen kuidunsaannin jäädessä alle 20 grammaan. Erityisesti ruotsalaisnuoret syövät yhä vähemmän täysjyväleipää, mikä on Mensosen mukaan tietenkin terveyden kannalta huolestuttava trendi.

Leipätiedotuksen leipomotuotteiden myyntitilaston mukaan suomalainen syö päivittäin 3-4 viipaletta leipää, kun ruotsalaisen päivittäinen leipäannos on 2,5 viipaletta. Kaisa Mensonen laskee, että jos syö 3-4 ruisleipäviipaletta, se sisältää noin 50 g täysjyvää.  Tällä päivittäisellä täysjyvän saantimäärällä kuolleisuuden riski laskee merkittävästi. Täysjyvän ja viljakuidun on havaittu suojaavan erilaisilta sairauksilta, erityisesti suolistosyövältä. Päivittäisellä 90 gramman täysjyvän saannilla on havaittu olevan yhteys pienentyneeseen sepelvaltimotaudin, hengityssairauksien, tartuntatautien ja diabeteksen riskiin. Eli mitä useamman leipäviipaleen valitset täysjyväisenä, sitä paremmat terveysvaikutukset saat itsellesi, vinkkaa Mensonen.

 

Suomalaisten suosikkileivät

  1. Ruispalaleipä 34 %
  2. Jälkiuunileipä 13 %
  3. Vaalea palaleipä 7 %
  4. Ruisreikäleipä 7 %
  5. Paistopisteleipä 6 %
  6. Vaalea kokonainen sekaleipä 6 %
  7. Sämpylät 4 %
Lähteet:

Leipätuotteiden käyttötutkimus 2016; Foodwest

Food & Nutrition Research 2014, 58: 24024

Finravinto 2012 -tutkimus

Suomalainen syö 40 kiloa leipää vuodessa

bread-1391996694L65

Leipätiedotuksen tilaston mukaan suomalaiset söivät ruokaleipää vuonna 2015 keskimäärin hiukan yli 40 kg. ”Päivittäin suomalainen söi leipää noin 110 g, mikä vastaa 3-4 viipaletta tuoreleipää tai kymmentä palaa kuivaleipää. Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun”, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta.

Kotimainen leipä maistuu parhaiten

Tuonnin kasvusta huolimatta suomalaiset syövät edelleen eniten kotimaista leipää. ”Laskelmien mukaan suomalainen söi kotimaista pehmeää leipää viime vuonna noin 34 kg. Ostoskoriin valitaan kotimaisista leivistä eniten tummaa leipää”, Terhi Virtanen kertoo. Sen sijaan kodin ulkopuolella syödystä leivästä valtaosa on edelleen vaaleaa leipää. Tumman leivän suosioon vaikuttaa mm. terveystrendi.

Täysjyväleipä on terveellistä

Runsaskuituinen leipä on paras kuidun lähde ja viljakuidulla on kiistattomat terveysvaikutukset. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu esimerkiksi lisäävän kylläisyyttä, auttavan painonhallintaa ja alentavan sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpien riskiä. Kaura- ja ohrakuitu sisältävät kolesterolia alentavaa betaglukaania. Rukiin kuidun taas on todettu vaikuttavan muun muassa edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Suomalaisilla varaa parantaa kuidunsaantia

Vaikka meillä suomalaisilla kuidun saanti on maailmanlaajuisesti ajateltuna suhteellisen hyvällä tasolla, kannattaa kuituun kiinnittää huomiota edelleen. Terveysvaikutusten saavuttamiseksi kuitua tulisi syödä vähintään 25-35 g päivässä, kun keskimäärin saamme sitä noin 21 g. Valitsemalla runsaasti kuitua sisältäviä leipiä saa ruokavaliostaan kuitupitoisemman ja sitä kautta terveellisemmän. ”Katso leipäpakkauksesta kuidun määrä ja valitse runsaskuituisia vaihtoehtoja. Syömällä 3-4 palaa runsaskuituista leipää saat vasta noin puolet päivän kuiduista kasaan. Loput voit kerätä vaikka puurosta, myslistä, kasviksista, hedelmistä ja marjoista”, vinkkaa Virtanen.

Lähde: Leipätiedotus ry:n ylläpitämä leipomotuotteiden myyntitilasto ja Tullin Uljas-tuontitilasto

Fazerin leipäuutuus – täyttä makua vähemmällä suolalla

99d121f82dd59ee7_800x800ar

Fazer tuo ensimmäisenä maailmassa leipään Valion kehittämän innovaation, terveellisen Valio ValSa® -maitosuolan. Herasta valmistettu raaka-aine takaa hyvän maun ja samalla suolan käyttöä voidaan vähentää merkittävästi.  

Fazer uudistaa koko leipätuoteryhmää ja etsii uusia ratkaisuja suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tavoitteena on tarjota kuluttajille parempia vaihtoehtoja päivittäisiin hetkiin – herkullisesta mausta tinkimättä. Fazer Leipomoiden tuotekehitystä ohjaavatkin sekä maku että terveellisyys ja hyvinvointi. Yksi esimerkki tuotekehityksen viimeaikaisista taidonnäytteistä on tammikuussa 2016 kauppoihin tuotu Fazer Juuresleipä, jossa yli kolmannes jauhoista on korvattu kasviksilla. Runsaskuituisten täysjyvätuotteiden lisäksi Fazer kiinnittää erityistä huomiota muun muassa suolan määrään sekä vatsan hyvinvointiin.

”Puolet kuluttajista arvioi saavansa päivittäin liikaa suolaa. Erityisesti ollaan huolissaan lasten suolan saannista. Osana suomalaisia suolatalkoita Fazer vähentää suolan määrää tuotteissaan. Tänä vuonna vähennämme leivistämme 35 000 kg suolaa. Tämä toteutetaan reseptiikan uudistuksilla ja raaka-ainemuutoksilla”, kertoo Fazer Leipomoiden tuotekehitysjohtaja Heli Anttila. Fazer Leipomot myös siirtyi jodioidun suolan käyttöön vuoden 2016 alussa.

Suolan vähentäminen tukee suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Runsas suolankäyttö kohottaa verenpainetta, mikä on riski sydänterveydelle.

Juustosämpylä 43 % vähemmällä suolalla

Fazer on yhdessä Valion kanssa kehittänyt uuden innovaation, Valio ValSa® -maitosuolan käyttöä elintarvikkeissa. Fazer tuo maitosuolan Oululainen Reilu Futissämpylään. Se on lasten suosikkituote ja sopii hyvin terveelliseen ja herkulliseen välipalaan.

Oululainen Reilu Futissämpylässä on maitosuolaa hyödyntämällä vain 0,7 % suolaa. Näin perheen pienet ja isotkin voivat herkutella suosikkisämpylällä terveellisemmin. Valion ja Fazerin uutuustuotteista kootussa juustosämpylässä on kaikkiaan 43 % vähemmän suolaa.

”Fazer haluaa olla mukana eri-ikäisten suomalaisten arjessa ja tehdä siitä paremman ja maistuvamman. Vastuullisena yrityksenä tarjoamme parempia valintoja päivittäisiin hetkiin, mausta tinkimättä. Tämä ohjaa tuotekehitystämme ja leipävalikoimamme uudistamista. Todella mielenkiintoisia uutuuksia on odotettavissa jatkossakin”, Anttila lupaa.

Oululainen Reilu Futissämpylä – täyttä makua vähemmällä suolalla
• Leivottu käyttäen Valio ValSa® maitosuolaa
• Sisältää suolaa vain 0,7 %
• Runsaasti kuitua, 6 %
• Tuotteella on Sydänmerkki
• Laktoositon
• Leivottu Suomessa kotimaisesta viljasta

Salaista taikinajuurta vaalittiin seitsemän vuotta – Fazerin uudistunut Puikula on tuotekehittäjien taidonnäyte

b95c38a51a5ff12c_800x800ar

Fazer on uudistanut suositun Puikula-leivän reseptin sekä pakkauksen. Uusi Fazer Puikula Täysjyväruis on Fazerin tuotekehityksen tinkimättömän työn tulos ja vastaus ruisleipää  rakastavien suomalaisten toiveisiin. Puikulan salaisuus on ainutlaatuinen taikinajuuri, jonka ansiosta leivässä on enemmän rukiin makua ja mehevyyttä. Uusi Puikula leivotaan Suomessa 100-prosenttisesti suomalaisesta viljasta. 

”Haluamme luoda makuelämyksiä ja aina ylittää kuluttajan odotukset. Suomalaisten makutottumukset ja toiveet muuttuvat ajan saatossa. Perheiden suosimaan Puikula-leipään kaivattiin uusia ominaisuuksia, ja niinpä käärimme hihat ja ryhdyimme hommiin”, Fazer Leipomoiden valikoima- ja tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kertoo.

Puikulan uudistus oli suuri voimainponnistus koko tuotekehitystiimiltä. Uudistusta varten tehtiin vuosia tuotekehitystä, lukuisia sokkomakutestejä ja kerättiin satoja kuluttajapalautteita. ”Asiakkaamme toivoivat lisää mehevyyttä, tuoreudentuntua ja suomalaisen rukiin makua. Näitä asioita lähdimme rakentamaan ja ensivaikutelman perusteella olemme onnistuneet hyvin”, tiivistää Anttila.

Leivottu Suomessa suomalaisesta viljasta

Uudistunut Fazer Puikula Täysjyväruis leivotaan Oulussa ja Lahdessa, ja on nyt saatavilla ympäri Suomen.

”Puikula sai uuden taikinajuuren, jota leivän sydämeksi tai sieluksikin kutsutaan. Ainutlaatuisen juuren ansiosta leipä säilyy ihanan tuoreena jopa viisi päivää, täysin ilman lisäaineita. Lisäksi halusimme nostaa täysjyvärukiin määrää, uudessa Puikulassa sen osuus on peräti 75 prosenttia”, kertoo Anttila.

Uudistuneen Puikulan takana on taidokas tiimi fazerilaisia. Päätuotekehittäjänä toimi Kari Näveri , joka on työskennellyt Fazerilla yli 35 vuotta. ”Itse taikinajuurta vaalittiin ja kehiteltiin kokonaiset seitsemän vuotta. Matka on ollut haastava, mutta mielenkiintoinen ja koko tiimi ansaitsee kiitoksen.  Odotamme jännityksellä, miten Puikulamme otetaan vastaan. Nyt on sellainen tunne, kuin olisimme laittaneet lapsen maailmalle”, naurahtaa Näveri.

Fazer Puikula Täysjyväruis 9 kpl/500 g

Fazer Puikula Täysjyväruis, yksi Suomen suosituimmista leivistä, on juuri sopivan rukiinen suomalaiseen makuun.

Aito rukiin maku syntyy pitkän levon ja leivonnassa käytetyn taikinajuuren ansiosta. Se on runsaskuituinen ja lisäaineeton. Tuote on leivottu Suomessa kotimaisesta viljasta. Fazer on ainoa valtakunnallinen leipomo, jonka ruisleivissä käytetään ainoastaan kotimaista ruista.

Fazer Puikula Täysjyväruista löytyy sekä isommassa perhepakkauksessa että pienemmässä neljän kappaleen pakkauksessa.