Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Jani Suomalainen on Suomen Olutmestari 2015

8308bf9bdce017c4_400x400ar

Helsinkiläinen baarimestari Jani Suomalainen Staffpoint Oy:stä on Suomen Olutmestari 2015. Olutkisälleiksi valittiin Laura Korpela (Ravintola Kaunis Kampela, Helsinki) ja Jussi Leveelahti (Staffpoint Oy, Helsinki). Suomen Olutmestari -kilpailu järjestettiin 2014 jo seitsemännen kerran. Suomen suurimman olutkilpailun finaalissa kilpaili kymmenen loppukilpailuun tiensä taitanutta oluen tarjoilun, tyylin ja tietämyksen ammattilaista.

Uusi Suomen olutmestari Jani Suomalainen on 28-vuotias oluenharrastaja ja baarimestari, joka nauttii maistella oluita hyvässä seurassa. Jani valittiin viime vuoden finaalissa Suomen Olutkisälliksi, eli kokemusta kisasta oli jo takana.  Hän harrastaa myös oluen valmistusta kotonaan.

” Oluessa kiehtoo sen monipuolisuus:  oluiden maailmasta löytyy koko ajan uutta, siihen ei koskaan kyllästy. Haluaisin kehittää palkinnokseni kuivahumaloidun Berliner Weisse –tyyppisen oluen, joka on sopivan kesäisen hedelmäinen ja aavistuksen hapan terassiolut,” Jani kertoo heti kisan jälkeen.

Voittaja pääse kolmannen kerran kilpailun historiassa luomaan oman, aivan uuden oluen yhdessä Sinebrychoffin panimon Heikki Vuokon kanssa. Suomen Olutmestarin olut tulee myyntiin valittuihin olutravintoloihin.Olutmestari pääsee myös kahden hengen olutelämysmatkalle Kööpenhaminaan.

” Tekninen osaaminen ratkaisi tiukan kilpailun. Jani on ammattitaitoinen kaikessa tekemisessään. Yhdistettynä hyvään palveluun, meillä on Janissa esimerkillinen Suomen Olutmestari. Hänen osaamiseensa on asiakkaan helppo luottaa ,” sanoo Heikki Kähkönen , kisan toinen juontaja ja Olutliiton puheenjohtaja.

Päästäkseen Suomen Olutmestariksi kilpailijan tulee hallita oluttieto ja erilaisten oluttyyppien tarjoilu. Olutmestari osaa suositella oluita sekä nautiskeluun että ruoan kanssa. Lisäksi hänellä on persoonallinen tyyli oluen tarjoilussa. Oluen oikealla tarjoilulla halutaan kiinnittää huomiota oluen kokonaisvaltaiseen elämykseen.

Kisajuomina olivat KOFF, Carlsberg, Franziskaner Hefe-Weissbier, Guinness ja Sinebrychoff Porter.

Finaali järjestetään vuosittain lokakuussa, suomalaisen oluen päivän 13.10. läheisyydessä. 13.10.1819 Nikolai Sinebrychoff sai keisarilliselta uudisrakennuskomitealta luvan perustaa panimo Helsinkiin – ja sitä pidetään Sinebrychoffin panimon syntymäpäivänä, suomalaisen oluen päivänä. 13.10.2014 Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys Sinebrychoff täyttää 195 vuotta.

Suomen Olutmestarit:


2015 Jani Suomalainen , Staffpoint, Helsinki

2014 Juha Sorsa, Gastropub Tuulensuu, Tampere

2013 Mirva Kylmäkorpi , HOK-Elanto, Helsinki

2012 Joonas Koivisto, Gastropub Nordic, Tampere

2011 Jani Mikkonen , Gastropub Tuulensuu, Tampere

2010 Vesa Salminen , Pikkulintu, Helsinki

2009 Mika Aho , Plevna, Tampere

Finaalin tuomaristossa olivat kansanedustaja Jaana Pelkonen , Olutposti-lehden toimitussihteeri Peter Tammenheimo, kokki- juontaja Pipsa Hurmerinta,  kirjailija-kolumnisti Rosa Meriläinen ja Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska. T eknisinä tuomareina toimivat Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikköAnikó Lehtinen ja vuoden 2014 Suomen Olutmestari Juha Sorsa .

Stadin Panimon American Lager on Suomen Paras Olut 2014

sliypcq6lamezf8h401u

Stadin Panimon American Lager (4,5 t%), on Suomen Paras Olut vuonna 2014. Vuoden paras olut valittiin Helsingin Rautatientorilla Herkkujen Suomi – Syystober -tapahtumassa torstaina.

”American Lager on hyvin raikas ja tasapainoinen olut, jonka tuoksussa on runsaasti kukkamaisuutta ja sitrushedelmiä. Humalointi on runsas mutta ei kuitenkaan liian voimakas”, kilpailun tuomaristo perustelee.

Palkinnot jakoi Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja, Nokian Panimon toimitusjohtaja Matti Heikkilä. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ja Pienpanimoliiton perustama Suomalainen Olut ry kokoaa kattavasti kotimaiset olutelinkeinojen toimijat yhteen ja järjestää Suomen Paras Olut -kilpailun. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja vaalia olutkulttuuria.

Voitosta kisasi 131 olutta

Suomalainen Olut ry:n neljännen kerran järjestämään kilpailuun osallistui 131 kotimaista olutta yhteensä 20 panimolta. Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä.

“Kilpailussa on kattavasti edustettuna suomalainen panimo-osaaminen. Oli iloista havaita että myös uusia, juuri perustettuja käsityöpanimoita oli mukana palkintolistalla”, kilpailun johtaja Kari Likovuori toteaa.

Oluet kilpailivat kuudessa eri sarjassa. Olutalan ammattilaisista, harrastajista sekä tavallisista oluenkuluttajista koostuneet raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan.

Kilpailuun osallistuneet panimot

Panimoravintola Beer Hunter’s (Pori), Rakuuna Olut / Bryggeri Helsinki, Hartwall (Lahti), Maku Brewing (Tuusula), Koskipanimo (Tampere), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Lammin Sahti, Mallaskosken Panimo (Seinäjoki), Malmgårdin Panimo (Loviisa), Nokian Panimo, Olvi (Iisalmi), Pyynikin käsityöläispanimo (Tampere), Rekolan Panimo (Fiskars), Ruosniemen panimo (Pori), Saimaan Juomatehdas (Mikkeli), Sinebrychoff (Kerava), Stadin Panimo (Helsinki), Suomenlinnan panimo (Helsinki), Teerenpeli Panimo (Lahti), Vakka-Suomen Panimo (Uusikaupunki)

Suomen Paras Olut 2014 tulokset

Suomen Paras Olut 2014
American Lager 4,5 t% (Stadin Panimo)

Sarjojen palkitut oluet

Vaalea lager enintään 4,7 %
1. American Lager 4,5 t% (Stadin Panimo)
2. World Lager 4,5 t% (Stadin Panimo)
3. Keisari Luomu 4,5 t% (Nokian Panimo)

Vaalea lager yli 4,7 %
1. Mississippi Beer 5,0 t% (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)
2. Sorachi Lager 4,9 t% (Rakuuna Olut)
3. Karhu Tosi Vahva 8,0 t% (Sinebrychoff)

Tumma tai värillinen lager
1. Senaattori 7,5 t% (Rakuuna Olut)
2. American Black Lager 5,3 t% (Stadin Panimo)
3. Kievari Schwarz 4,5 t% (Laitilan Wirvoitusjuomatehdas)

Ale enintään 4,7 %
1. American Pale Ale 4,5 t% (Stadin Panimo)
2. American Porter 4,5 t% (Stadin Panimo)
3. Pikkuportteri 4,2 t% (Pyynikin käsityöläispanimo)

Ale yli 4,7 %
1. Lammin Sahti 7,5 t% (Lammin Sahti)
2. Maku Brewing IPA 7,3 t% (Maku Brewing)
3. West Coast Double IPA 8,0 t% (Stadin Panimo)

Vehnäolut
1. Weizen Bock 7,5 t% (Koskipanimo)
2. Marsalkka Luomuvehnä 4,6 t% (Saimaan Juomatehdas)
3. Mufloni Vehnä 5,0 t% (Panimoravintola Beer Hunter’s)

Juha Sorsa on Suomen Olutmestari 2014

Olutmestari 001

Baarimestari Juha Sorsa Tampereen Gastropub Tuulensuusta on Suomen Olutmestari 2014. Olutkisälleiksi valittiin Jani Suomalainen Helsingistä ja Kasper Toroska Porista. Suomen Olutmestari -kilpailu järjestettiin 2013 jo kuudennen kerran. Suomen suurimman olutkilpailun finaalissa kilpaili viisi loppukilpailuun tiensä taitanutta oluen tarjoilun, tyylin ja tietämyksen ammattilaista.

Uusi Suomen olutmestari tuntee maut monipuolisesti. Hän on oluttuntemuksensa ohella kouluttanut itsensä sommelieriksi ja osaa suositella ruokia niin oluen kuin viinien kanssa.

”Oikea olut nautitaan hyvässä seurassa, hyvässä ravintolassa. Olut on monipuolinen ruokajuoma, joka antaa liikkumavaraa eri ruokalajien kanssa. Erityylisiä oluita pitäisi suositella suomalaisissa ravintoloissa rohkeammin”, Juha Sorsa kertoo heti kisan jälkeen.

Voittaja pääse toisen kerran kilpailun historiassa luomaan oman, aivan uuden oluen yhdessä Sinebrychoffin panimon Heikki Vuokon kanssa. Suomen Olutmestarin tulee myyntiin valittuihin olutravintoloihin.Olutmestari pääsee myös kahden hengen olutelämysmatkalle Kööpenhaminaan. Juha kertoo tuoreeltaan ajattelevansa palkinto-oluekseen eteläsaksalaista vehnäolutta, jossa on voimakas humalointi.

”Juha hallitsee poikkeuksellisen monipuolisesti maut, niin ruoat ja juomat. Pärjätäkseen tämän päivän ravintolamaailmassa ei riitä, että hallitsee yhden osa-alueen, vaan pitää osata olut, viini ja ruoka. Juha pystyi hallitsemaan lisäksi myös jännityksensä, mikä kuitenkin tiukassa kilpailutilanteessa vaikeuttaa tarjoilua ,” sanoo Heikki Kähkönen, kisan toinen juontaja ja pitkän linjan olutasiantuntija.

Juha Sorsa on jo kolmas Olutmestari, joka tulee tamperelaisesta Gastropub-ketjusta.

”Annamme työntekijöillemme mahdollisuuden oppia yhdistämään oluita ja ruokaa ja meillä on myös omaa maahantuontia. Baarimestarimme pääsevät maistelemaan ja opiskelemaan oluita hyvin laajasti,” selittää yrittäjä Sami Lappalainen Gastropub-ketjusta työntekijöidensä menestystä.

Päästäkseen Olutmestariksi kilpailijan tulee hallita oluttieto ja erilaisten oluttyyppien tarjoilu. Olutmestari osaa suositella oluita sekä nautiskeluun että ruoan kanssa. Lisäksi hänellä on persoonallinen tyyli. Oluen oikealla tarjoilulla halutaan kiinnittää huomiota oluen kokonaisvaltaiseen elämykseen.

Kisajuomina olivat KOFF, Carlsberg, Franziskaner Hefe-Weissbier, Guinness ja Sinebrychoff Porter.

Finaali järjestetään vuosittain lokakuussa, suomalaisen oluen päivän 13.10. läheisyydessä. 13.10.1819 Nikolai Sinebrychoff sai keisarilliselta uudisrakennuskomitealta luvan perustaa panimo Helsinkiin – ja sitä pidetään Sinebrychoffin panimon syntymäpäivänä, suomalaisen oluen päivänä.

Suomen Olutmestarit:

2014 Juha Sorsa, Gastropub Tuulensuu, Tampere

2013 Mirva Kylmäkorpi, HOK-Elanto, Helsinki

2012 Joonas Koivisto, Gastropub Nordic, Tampere

2011 Jani Mikkonen, Gastropub Tuulensuu, Tampere

2010 Vesa Salminen, Pikkulintu, Helsinki

2009 Mika Aho, Plevna, Tampere

Finaalin tuomaristossa olivat Isä Andreas Valamon luostarista, Olutposti-lehden päätoimittaja Mariaana Nelimarkka, ruoka-alan freelancer Meri-Tuuli Lindström,  Hannan soppa -bloggaaja Hanna Pilli-Sihvola ja Sinebrychoffin panimomestari Tapio Kangas-Heiska. Teknisinä tuomareina toimivat Sinebrychoffin tuoteaktivointipäällikkö Anikó Lehtinen ja vuoden 2013 Suomen Olutmestari Mirva Kylmäkorpi.

www.suomenolutmestari.fi – www.sinebrychoff.fi – www.facebook.com/suomenolutmestari –

– www.kohtuullisesti.fi – www.facebook.com/Sinebrychoff1819

195-vuotias Sinebrychoff on Suomen johtava oluiden, siidereiden sekä virvoitus- ja energiajuomien valmistaja, joka tarjoaa myös kattavan valikoiman kansainvälisiä oluita ja yhteistyökumppaniensa kautta laajan valikoiman muita alkoholijuomia. Sinebrychoff aloitti panimotoiminnan 1819 ja on tänään Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia. www.sinebrychoff.fi

Gluteenittomille Pirkka-paistopisteleiville kunniamaininta Keliakialiitolta

Gluteenittomat Pirkka-paistopisteleivät saivat 17.5.2013 kunniamaininnan Keliakialiiton järjestämässä Vuoden 2013 gluteeniton tuote -kilpailussa.

– Arviointiraati päätyi kunniamainintaan, sillä gluteenittomat Pirkka-paistopisteleivät ovat erinomainen innovaatio. Keliaakikkokin voi saada juuri paistetun, lämpimän leivän kaupasta kuten muutkin asiakkaat. Keliaakikon kannalta tuoteturvallisuus (gluteenittomuus) on ratkaistu hyvin käyttämällä uunin kestävää paistopussia, jolloin ei ole kontaminaatioriskiä. Lisäksi tuotteissa on hyvä saatavuus ympäri Suomen ja hinta kohdallaan, kertoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Vuoden gluteeniton tuote -kilpailuun tuli ehdotuksia yhteensä 20 kpl. Kilpailussa tuotteita arvioitiin seuraavin perustein: maku, ulkonäkö, uutuusarvo, monipuolinen käyttö, kotimaisen raaka-aineen käyttöaste, ravitsemuksellinen merkitys, saatavuus ja hinta.

– Kunniamaininta tuntuu hienolta, sillä gluteenittomien tuotteiden kysynnän kasvaessa, olemme nähneet tärkeäksi kehittää gluteenittomien tuotteiden sarjaa. Paistopisteleivät ovat uudenlainen vaihtoehto K-ruokakauppojen valikoimiin gluteenitonta ruokavaliota noudattaville ja ne ovat saaneet kuluttajilta erittäin hyvän vastaanoton, kertoo Ruokakeskon myynninkehityspäällikkö Marko Rönnblad.

Pirkka-sarjan gluteenittomat paistopisteleivät ovat olleet K-ruokakauppojen valikoimassa marraskuusta 2012 alkaen. Tuotteet ovat paistopussissa tuoteturvallisuuden eli gluteenittomuuden takaamiseksi. Pussia ei poisteta tai avata missään vaiheessa kaupassa, vaan tuotteet myös paistetaan uunikäyttöön soveltuvassa pussissaan. K-ruokakaupoilla on tarkat ohjeet tuotteiden käsittelyyn, jotta kuluttajille voidaan taata tuotteen säilyminen gluteenittomana ja keliaakikolle turvallisena.

Pirkka-tuotteissa (www.pirkka.fi) yhdistyvät laatu ja edullisuus. Pirkka-tuotesarjan yli 2 200 tuotteella on merkittävä asema osana K-ruokakaupan kokonaisvalikoimaa. Ruokakesko ja K-ruokakaupat tukevat ja edistävät terveellisiä ruokailutottumuksia sekä tarjoavat asiakkaille vaihtoehtoja vastuulliseen kuluttamiseen. Pirkka-sarjaan kuuluvia Pirkka Luomu -tuotteita on lähes 100 ja Pirkka Reilun kaupan tuotteita lähes 40.

Kesko (www.kesko.fi) kuuluu maailman 100 vastuullisimman yrityksen joukkoon (The Global 100 Most Sustainable Corporations in the World). Kesko toimii ruoka-, käyttötavara-, rauta- sekä auto- ja konekaupassa. Sen toimialayhtiöt ja ketjut toimivat tiiviissä yhteistyössä kauppiasyrittäjien sekä muiden kumppaneiden kanssa. Keskon ketjutoimintaan kuuluu noin 2 000 kauppaa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Kesko ja K-kauppiaat muodostavat K-ryhmän, joka työllistää noin 45 000 henkeä.

G.W.Sundmansin Ismo Sipeläinen on Pohjoismaiden paras nuori kokki

Ismo Sipeläinen on Pohjoismaiden paras nuori kokki

Suomalaisen ruoanlaiton tulevaisuus on taas turvattu. G.W.Sundmansin kokki Ismo Sipeläinen voitti mestaruuden pohjoismaiden nuorten kokkien välisestä kilpailusta. Nuoret kokit mittelivät viikonloppuna Göteborgissa. Jokavuotisen kilpailun järjestämisestä vastaa WACS (World Association of Chefs Societies). Voitto on erityisen tärkeä myös siitä syystä, että se tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Kilpailussa hopealle jäi länsinaapuri Ruotsi ja Norja sijoittui kolmanneksi.

Voittaja Ismo Sipeläinen on 22-vuotias ja valmistunut ravintolakoulu Perhosta ja työskennellyt viimeiset 2,5 vuotta maineikkaassa ravintola G.W.Sundmansissa. Voitto ei ollut sattumaa, sillä Sipeläisellä on ikäänsä nähden harvinaisen paljon kokemusta ammattitason kokkikilpailuista. Esimiehenä ja valmentajana hänellä on viimeisten vuosien aikana toiminut G.W.Sundmansin keittiömestari Matti Jämsén, jolla on itsellään hallussa muun muassa Suomen paras sijoitus (5.sija) maailman arvostetuimmasta kokkikilpailusta Bocuse d’Orista vuodelta 2011. Kyseisessä kilpailussa Sipeläinen toimi Jämsénin joukkueessa assistenttina pitkästä valmistautumisjaksosta aina finaaliin asti. Sipeläinen on saavuttanut myös Vuoden Kokki –kilpailussa sekä  2. että 3. sijan.

Pohjoismaisten nuorten tämänvuotisessa kilpailussa alkuruoan pakollisina raaka-aineina annettiin nieriä ja sinisimpukka. Näistä Ismo valmisti paahdettua sokerisuolattua nieriää, savustettua sinisimpukka-nieriätartaria ja simpukkalientä. Pääruokaan annettuna raaka-aineena tuli villisian luuton lapa, josta Ismo valmisti pitkään haudutettua rosmariinilla maustettua villisian lapaa, karamellisoitua purjosipulia ja omenaa. Jälkiruokatehtävässä puolestaan olivat pakollisina aineina vadelma ja suklaa, joista syntyi vadelmamoussea, -sorbettia sekä mintulla maustettua suklaanamelakaa.

Voimme olla varmoja, ettei tämä jää Sipeläisen viimeiseksi menestystarinaksi. Katse on jo tiukasti tulevaisuudessa ja uusissa kokkikilpailuissa.

http://www.royalravintolat.com

Esko Niini valittiin vuoden Restonomiksi 2013

Suomen Messujen myyntipäällikkö Esko Niini valittiin Vuoden Restonomiksi vuotuisen RestonomiFoorumin yhteydessä Hotel Crowne Plazassa perjantaina 26.4.  Vuoden Restonomin valinnan julkisti maailmanlaajuisen SSP-konsernin Pohjoismaiden toimitusjohtaja ja Vuoden Restonomi 2012, Kalle Ruuskanen.

Vuoden restonomi on kunniamaininta, jonka saa hyvämaineinen, innovatiivinen ja vastuullinen HAAGA-HELIAsta valmistunut restonomi, joka kunnianhimollaan ja esimerkillisyydellään viitoittaa tietä tuleville restonomeille. Valinnan tekevät Haagasta valmistuneet restonomit yhdessä HAAGA-HELIAn Haagan kampuksen henkilökunnasta koostuvan raadin kanssa.

Kolme vuotta Suomen Messuilla työskennellyt Niini on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä ja kasvattamassa Matkamessuja yhdessä yhteistyötyökumppaneiden kanssa. Yhteistyö myös HAAGA-HELIAn kanssa on ollut tiivistä.

”HAAGA-HELIA on auttanut Matkamessujen kehittämisessä, kun esimerkiksi joukko matkailun liikkeenjohdon opiskelijoita on ollut kanssamme miettimässä, miten messuja voitaisiin kehittää. Osa ideoista menee sellaisenaan käyttöön ja osa soveltaen”, Esko Niini kiitteli omassa puheenvuorossaan.

Vuoden Restonomi 2013 innosti muitakin rohkeaan tuotekehitykseen ja innovaatioihin, joihin hän itse sai kipinän jo opiskeluaikanaan.

”Mitä villimpiä ja hullumpia ideoita keksii ja uskaltaa toteuttaa, sitä varmemmin menestystä tulee”, Esko Niemi kertoo.

Tänä vuonna RestonomiFoorumin järjestettiin yhteistyössä yhdysvaltalaisen hotelli- ja ravintola-alan huippuyliopiston, Cornellin alumnien kanssa. Tapahtuman puhujina oli kansainvälisiä huippunimiä kuten IMHI Essec hotellikoulun dekaani Peter O. Connor.  RestonomiFoorumin järjestelyistä vastasivat jälleen Haagan restonomiopiskelijat. Tapahtuma houkutteli paikalle lähes 150 hotelli-, ravintola- ja matkailualan ammattilaista.

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu kouluttaa liike-elämän ja palveluelinkeinojen asiantuntijoita sekä tutkii ja kehittää näihin aloihin liittyvää osaamista ja toimintaa. www.haaga-helia.fi

Arla Ingman: Horeca-alan tunnustuspalkinnot ruoka-alan ammattilaisille

Horeca-alan Oscareiksi kutsutut PRO-patsaat jaettiin tänä vuonna jo 11. kerran, kun hotelli-, ravintola- ja catering-alan ammattilaisia palkittiin PRO-gaalassä Finlandia-talolla tammikuussa. Arla Ingmanin sponsoroiman ruokapalvelun työntekijä -sarjan voittajaksi selvisi Satu Lilja Lahdesta. Onnea Sadulle ja muille ammattilaisille!

Tunnustuspalkintoja jaettiin 12 kategoriassa, ja finalisteja oli yhteensä 36. Valinnan teki kolmestatoista arvovaltaisesta jäsenestä koostuva tuomaristo, ja valinnassa painoittuivat ammattitaidon lisäksi esikuvallisuus ja asenne.

Satu Lilja – vuoden 2013 PRO -voittajat ruokapalvelun työntekijä -sarjassa

Satu Lilja (kuvassa yllä) Päijät-Hämeen koulutuskonsernista äänestettiin ruokapalvelun työntekijä -sarjan voittajaksi. Valinnan kriteereinä olivat muun muassa myönteinen ja ennakkoluuloton asenne työhön, työn moitteeton hoitaminen sekä se, että hän nauttii saadessaan olla osa asiakkaidensa päivän tärkeintä hetkeä – ruokailua.

Pro-patsaan on vuosien aikana tunnustuksena ansioituneesta työstä saanut yli sata horeca-alan ammattilaista, joiden joukossa ovat olleet muun muassa Hans Välimäki, Jyrki Sukula, Päivikki Palosaari ja Pekka Terävä.

Muut palkitut löydät Aromi-lehden internetsivuilta. Gaalatunnelmia voi katsoa myös YouTubesta https://www.youtube.com/user/propalkinnot/videos?view=0

Teksti: Aromi-lehden internetsivut www.aromi.fi
Kuva: Tomi Parkkonen

Tomi Björckille ja Matti Wikbergille arvostettu PRO-patsas

Horeca-alan Oscareiksikin kutsutut PRO-patsaat jaettiin 11. kerran. Tänä vuonna arvostetun patsaan Finlandia-talolla järjestetyssä gaalassa saivat Tomi Björckin ja Matti Wikberg lisäksi muun muassa Tero Mäntykangas.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan parhaimmistoa palkittiin Finlandia-talolla järjestetyssäPRO-gaalassa, johon oli kerääntynyt lähes 600 alan ammattilaista seuraamaan palkintojenjakoa ja juhlimaan voittajia. Tunnustuspalkintoja jaettiin12 kategoriassa, ja finalisteja oli yhteensä 36. Valinnan teki 13:sta arvovaltaisesta jäsenestä koostuva tuomaristo, ja valinnassa painottuivat ammattitaidon lisäksi esikuvallisuus ja asenne.

Tänä vuonna PRO-voittoa pääsivät juhlistamaan myös Tomi Björck ja Matti Wikberg. He saapuivat juhliin suoraan Tukholmasta, jonne ovat avaamassa uutta ravintolaa. Yrittäjä-palkinnon saanut kaksikko tunnetaan mainetta niittäneistä Farang-, Gaijin- ja BoulevardSocial-ravintoloistaan.

Aihetta juhlaan oli myös MTV3:n aamu-tv:stä tutulla keittiöpäälliköllä ja lappilaisen ruoan huumorintajuisena lähettiläänä tunnetulla Tero Mäntykankaalla.Keittiömestari/-päällikkö-sarjan voiton lisäksi hän sai viidestä ruokatoimittajasta koostuvan lehdistöraadin jakaman patsaan.

PRO-patsaanon vuosien aikana tunnustuksena ansioituneesta työstä saanut yli sata horeca-alan ammattilaista, joiden joukossa ovat olleet muun muassa Hans Välimäki, Jyrki Sukula,Päivikki Palosaari ja Pekka Terävä.

Suomen Lehtiyhtymä -konserni on Suomen viidenneksi suurin lehtikustantaja ja painopalvelujen tuottaja. Aromi on kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvä horeca-alan arvostetuin ja luetuin ammattilehti, jonka jakelulevikki on 11 000 ja lukijamäärä yli 40 000.

 

PRO2013 -voittajat:

Ravintolan asiakaspalvelija

Arja Pohjola, RoyalGrownPlaza, Helsinki

Kahvilan työntekijä

Olli Penttilä, Café Kiasma, Helsinki

Ruokapalvelun työntekijä

Satu Lilja, Päijät-Hämeen koulutuskonserni, Lahti

Ravintolan kokki

Kai Usvaranta, Ravintola Juurella, Seinäjoki

Suurkeittiön kokki

Eila Leskinen, Kouluravintola Manteli, Suininlahden koulu, Siilinjärvi

Suurkeittiön päällikkö

Arja Partanen, Technip Offshore Finland, Pori

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari

Tero Mäntykangas, LaplandHotels Oy, Rovaniemi

Ravitsemis-/ Ruokapalvelupäällikkö

Paula Juvonen, Turun seudun Kiinteistöpalvelu Oy, Turku

Baarimestari

Jarkko Salonen, Public Corner, Hämeenlinna

Ravintolapäällikkö/ Hovimestari

Juhani ”JiiKoo” Karjalainen, Vanajanlinna, Hämeenlinna

Opettaja

Raimo Ryynänen, Savon ammatti- ja aikuisopisto, Kuopio

Yrittäjä

Tomi Björck ja Matti Wikberg, BW Restaurants Oy, Helsinki

Lehdistöpalkinto

Tero Mäntykangas, LaplandHotels Oy, Rovaniemi

G.W. Sundmans sai arvostetun viinilistapalkinnon

Helsinkiläiselle G.W. Sundmansille on myönnetty ensimmäisenä ravintolana Suomessa Wine Spectator -lehden Best of Award of Excellence –viinililistapalkinto.

Wine of Spectatorin palkinnot ovat maailmanlaajuisesti arvostettuja, ja niitä kutsutaankin viinilistojen ”Michelineiksi”. Palkinnot jakautuvat kolmeen tasoon, Grand Award, Best of Award of Excellence ja Award of Excellence.

Lehti jakaa palkinnot vuosittain ravintoloille, joiden viinilista tarjoaa mielenkiintoisen viinivalikoiman, sopii hyvin yhteen ruokalistan kanssa ja, joka vetoaa monenlaiseen viininharrastajaan. Ravintolan viinilistan tulee sisältää valikoimissaan sekä vuosikertaviinejä että monipuolisesti laseittain saatavia vaihtoehtoja.

G.W.Sundmansin saama Best of Award of Excellence -palkinto myönnetään ravintoloille, jotka selvästi ylittävät perustason vaatimukset. Näillä listoilla on muun muassa enemmän kuin 400 viinivaihtoehtoa, runsaasti vuosikertaviinivaihtoehtoja ja/tai laaja valikoima viinejä eri viinialueilta. Tähän kategoriaan on yltänyt kaikkiaan 835 ravintolaa eri puolilta maailmaa.

G.W.Sundmansin sommelierin Jussi Ansaharju luomalta viinilistalta löytyy yli 500 viiniä.

http://www.sundmans.fi/

http://www.winespectator.com/group/show?id=about_the_awards