Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Ruoan kotimaisuusaste kasvanut julkiskeittiöissä, lähiruoan osuus pysynyt samana

finland-4178916_1280

Kyselyn perusteella omasta maakunnasta ostetaan keskimäärin 16 prosenttia julkiskeittiöiden elintarvikkeista, mikä on suunnilleen sama osuus kuin vuonna 2013 (15 %). Toisaalta kotimaisuusasteessa on koko maan tasolla havaittavissa selvästi suurempaa muutosta.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti uusi vuoden 2019 syksyllä maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella aikaisemmin vuonna 2013 toteutetun valtakunnallisen kyselyn suomalaisille julkisen sektorin hankintarenkaille ja -yksiköille. Kyselyllä selvitettiin muun muassa elintarvikehankintojen alueellista jakautumista, julkisen sektorin näkemyksiä lähiruuasta ja koettuja esteitä sen hankinnalle. Lisäksi selvitettiin, onko lähiruuan käytössä tapahtunut muutoksia vuoden 2013 tilanteeseen verrattuna.

Kyselyn tulosten perusteella lähiruoan käytön osuudessa ei ole tapahtunut suurta muutosta vuosien 2013 ja 2019 välillä. Kotimaisuusaste puolestaan on noussut noin 78 prosentista vuonna 2013 noin 83 prosenttiin vuonna 2019.

 • Olen ilahtunut kotimaisuusasteen noususta julkisissa ruokapalveluissa, mutta lähiruuan käytön osalta julkiskeittiöt näyttävät junnaavan paikoillaan. Tarvitaan vielä pitkäjänteistä työtä lähiruoan käytön edistämiseksi. Raportti nostaa esiin kehittämiskohteita, joista tuottajien ja lähiruokayrittäjien on nyt otettava tosissaan koppia kuten tuotevalikoimien laajentaminen, volyymien kasvattaminen ja toimitusvarmuus, kommentoi erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lähiruokaa hankitaan melko vaihtelevasti eri maakunnissa

Omasta maakunnasta hankittujen elintarvikkeiden osuus vaihtelee tuoreen kyselyn perusteella maakunnittain yhdestä prosentista 47 prosenttiin. Vuonna 2013 toteutetun kyselyn tuloksiin verrattuna alueelliset erot lähiruokahankinnoissa ovat kasvaneet, sillä lähiruuan osuudet vaihtelevat maakunnittain nyt selkeästi enemmän kuin aikaisemmin. Omasta maakunnasta yleisimmin hankituissa tuotteissa korostuvat melko samat tuotteet kuin aikaisemmin, eli leipä ja muut leipomotuotteet, kasvikset ja marjat, mutta myös liha- ja maitotuotteet. Kotimaisuusaste vaihtelee maakunnittain noin 70 prosentista 95 prosenttiin.

Kaikissa maakunnissa ollaan pääosin sitä mieltä, että lähiruoan käyttöä tulisi julkiskeittiöissä lisätä. Monissa maakunnissa sen myös uskotaan tulevaisuudessa kasvavan. Suurimmiksi esteiksi lähiruoan käytölle kuitenkin mainittiin muun muassa vähäinen tai epätasainen tarjonta sekä tuotteiden soveltumattomuus julkiskeittiön tarpeisiin esimerkiksi liian alhaisen esikäsittelyasteen takia.

Satakunta ja Etelä-Pohjanmaa onnistuneet parhaiten lähiruoan lisäämisessä

Korkeimmat oman maakunnan osuudet elintarvikehankinnoissa löytyvät Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta, joissa myös kotimaisuusaste on korkeimpien joukossa, yli 90 prosenttia. Satakunnassa noin 47 prosenttia elintarvikkeista hankitaan omasta maakunnasta. Tämä tarkoittaa selvää kasvua vuoden 2013 kyselyn mukaiseen tilanteeseen, jolloin oman maakunnan osuus oli noin 28 prosenttia. Myös Etelä-Pohjanmaalla on päästy selvään kasvuun oman maakunnan elintarvikkeiden käytössä, sillä lähiruoan osuus on noussut noin 23 prosentista 40 prosenttiin vuosien 2013 ja 2019 välillä.

Julkiskeittiöiden elintarvikehankintojen kohdistamisella on vaikutuksensa muun muassa alueiden talouteen ja työllisyyteen. Sekä Satakunnassa että Etelä-Pohjanmaalla julkiskeittiöiden lähiruuan käytön kasvun arvioidaan tarkoittaneen miljoonien eurojen ja kymmenien henkilötyövuosien suuruisen myönteisen vaikutuksen alueen talouteen ja työllisyyteen.

Julkaisu:

Viitaharju Leena, Kujala Susanna, Hakala Outi ja Trogen Ada.  (2020). Lähiruoka puheissa ja teoissa – Julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä. Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Raportteja 201

Lidl kysyi suomalaisilta jouluruoasta – kalat ja kasvisruoat nostavat suosiotaan

8e4570cb8bb609d8_800x800ar

Erilaiset kalat, äyriäiset ja kasvisruoat ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten joulupöydässä samalla kun lihatuotteiden syöntiä aiotaan vähentää. Vaikka suomalainen jouluruoka on keventymässä, perinteet pitävät pintansa ja kinkku on yhä joulupöydän ykkönen.

Suomalaiset arvostavat jouluruoassa perinteitä ja suomalaisen joulupöydän antimet ovat pysyneet viimeiset kymmenen vuotta melko samanlaisina. Lidlin Taloustutkimuksella teettämän jouluruokatutkimuksen mukaan muutosta kala- ja äyriäispainotteiseen suuntaan on kuitenkin tapahtunut.

– Kylmä- ja lämminsavustettu lohi ovat olleet ennenkin suosittuja, mutta niiden suosio on kasvanut kymmenen vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Merenelävistä on tulossa yhä tärkeämpi osa suomalaisten jouluruokailua, sillä myös mädit ja äyriäiset ovat nostaneet suosiotaan, kertoo Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs .

Bataattilaatikko vakiinnuttaa paikkaansa suomalaisten joulupöydässä

Muita tutkimuksen mukaan suosiotaan nostattaneita jouluruokia ovat muun muassa vihersalaatti, bataattilaatikko, punajuuriaurajuustovuoka, juustot, sitrushedelmät ja pähkinät. Näistä bataattilaatikko on lähes seitsemän kertaa yleisempi joulupöydän osa nyt kuin kymmenen vuotta sitten.

– Tänä jouluna suomalaisista 31 prosenttia aikoo lisätä kasvispohjaisten ja 25 prosenttia kalaruokien käyttöä, sekä 13 prosenttia vähentää possun lihan käyttöä. Samalla uusia ruokia kokeillaan mieluiten kasviksista ja kalasta. Näiden tulosten perusteella voisi sanoa, että suomalainen jouluruoka on vähitellen keventymässä, Heinrichs sanoo.

Kinkku on yhä joulupöydän ykkönen

Monen perinteisen jouluruoan, kuten esimerkiksi kinkun, lanttu- ja porkkanalaatikon sekä joulutorttujen, suosio on laskenut keskimäärin noin 10 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vaikka perinteisten ruokien suosio on laskussa, ovat ne silti yleisimpiä jouluruokia.

– Kinkku on osa suomalaista joulua ja tutkimuksen mukaan 84 prosenttia syö sitä jouluna. Samoin lanttu- ja porkkanalaatikkoja syö lähes 80 prosenttia vastanneista. Tuloksista myös huomaa, että miehet haluavat merkittävästi naisia enemmän perinteisen joulun vanhoine tuttuine jouluruokineen, Heinrichs sanoo.

Heinrichs näkeekin, että suomalainen joulupöytä on perinteinen, mutta siihen haetaan pieniä muutoksia ja uusia ruokalajeja rauhallisella tahdilla.

– Kauppojen valikoimassa täytyy olla jouluna kinkkua ja laatikoita, se on selvä. Samalla kuitenkin on tärkeää, että vaihtoehtoja ja kansainvälisiä makuja löytyy. Meiltä Lidlistä haetaankin usein perinteisten ruokien rinnalla kalatuotteita, kasviksia ja kansainvälisiä jouluherkkuja. Paras joulu tuntuu olevan perinteiden ja uusien tuulien sekoitus, Heinrichs summaa.

Mitä kuului joulupöytään kymmenen vuotta sitten ja nyt?

 •  Joulukinkku: nyt 85 %, ennen 93 %
 •  Lanttulaatikko: nyt 80 %, ennen 93 %
 •  Joulutortut: nyt 80 %, ennen 91 %
 •  Porkkanalaatikko: nyt 78 %, ennen 90 %
 •  Joulupiparit: nyt 78 %, ennen 89 %
 •  Riisipuuro: nyt 74 %, ennen 82 %
 •  Joulukonvehdit: nyt 74 %, ennen 79 %
 •  Rosolli: nyt 72 %, ennen 88 %
 •  Perunat tai muusi: nyt 69 %, ennen 77 %
 •  Perunalaatikko: nyt 68 %, ennen 77 %

Eniten yleistyneet jouluruuat viimeisen kymmenen vuoden aikana:

 •  Bataattilaatikko: nyt 20 %, ennen 3 %
 •  Vihersalaatti: nyt 61 %, ennen 50 %
 •  Punajuuriaurajuustovuoka: nyt 12 %, ennen 4 %
 •  Juustot: nyt 62 %, ennen 54 %
 •  Lämminsavustettu lohi: nyt 54 %, ennen 48 %
 •  Kylmäsavustettu lohi: nyt 54 %, ennen 48 %
 •  Suklaakakku tai muu makea kakku: nyt 21 %, ennen 14 %
 •  Joulukalkkuna: nyt 17 %, ennen 13 %
 •  Äyriäiset: nyt 8 %, ennen 4 %
 •  Mäti: nyt 32 %, ennen 29 %

Tutkimustiedot perustuvat Lidlin tilaamaan jouluruokatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä tutkimus toteutettiin lokakuussa 2016 ja siihen vastasi 1242 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Puhtikaura-kaurapuuteri äänestettiin Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2016

13254401_1730687907219872_8682051328720628665_n

Elintarviketeollisuusliiton järjestämän Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -kilpailun voittaja on Viipurilaisen Kotileipomon Puhtikaura-kaurapuuteri. Voittaja ratkesi huhtikuussa pidetyllä yleisöäänestyksellä, jossa oli mukana viisi raadin valitsemaa finalistituotetta.

Runsaasti beetaglukaania (5,5 g / 100 g) sisältävä Puhtikaura on täysjyväkaurasta valmistettu hienojakoinen esikypsennetty jauhe, joka sitoo nestettä erityisellä tavalla ja pitää nälän loitolla pitkään. Puhtikaura sekoitetaan nesteen tai smoothien joukkoon, jolloin se toimii treenijuomana tai aamu- tai välipalana. Sitä voi myös käyttää jogurtin seassa tai kauraletuissa. Puhtikauran takana ovat Vääksyssä toimiva perheyritys Viipurilainen Kotileipomo ja Taivalkosken Mylly, jossa tuote valmistetaan.

Kotimaisesta kaurasta valmistettu Puhtikaura jatkaa kotimaisen kauran voittokulkua Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailussa, sillä viime vuonna palkinnon voitti kaurasta jalostettu Fazer Alku Sadonkorjuupuuro. Myös maailmalla himoitaan huippulaatuisia kauratuotteita.

– Puhtikaura tarjoaa täysin uudenlaisen tavan käyttää kauraa helposti ja nopeasti. Uskomme tuotteen potentiaaliin niin Suomen markkinoilla kuin viennissäkin. Tämä on meille työvoitto ja merkki siitä, että Puhtikauran markkinoille tuominen kannatti, iloitsee Teppo Ylä-Hemmilä Viipurilaisesta Kotileipomosta.

Kilpailun finalistit valinnut raati kuvaili Puhtikauraa seuraavasti: ”Suomalaista kauraa innovatiivisessa muodossa. Koko perheen uudenlainen välipalan täydentäjä tai treenaajan kotimainen vaihtoehto ravintolisille. Upeimmillaan juomissa, smoothieissa ja juotavana puurona. Kokonaisuuden kruunaa kaunis pakkaus.”

Kilpailuun osallistui yhteensä 69 Suomessa kehitettyä ja valmistettua uutuustuotetta. Voittajatuotteen lisäksi finaalissa olivat Atrian Atria Bravuuri Pulled Pork, Juustoportin Juustoportti Vapaan Lehmän maito, Komppa-Seppälän luomutilan Järki särki, luomutomaatti & yrtit, kalasäilyke ja Saarioisen Balanssi Kirjolohifileeateria. Kilpailun raadin puheenjohtajana toimi Kesko Oyj:n vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 -voittaja julkistettiin Elintarvikepäivän yhteydessä tänään Helsingin Messukeskuksessa. Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan finalisteista 1.4.–17.4.2016 välisen ajan. Kilpailussa annettujen äänien yhteismäärä oli 14 138.

Jo vuodesta 1988 järjestetty Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu palkitsee vuosittain suomalaisen elintarviketeollisuuden valovoimaisimpia uutuustuotteita ja kannustaa yrityksiä tuotekehitykseen. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa kehitetyt ja valmistetut vähittäiskauppatuotteet, jotka ovat tulleet myyntiin edellisen vuoden aikana.

 

Onkos tullut kesä talven keskelle – Apetit Kotimainen Herneessä maistuu valoisan kesän makeus

print_R9cmorBYXb

Vuoden pimeimpään aikaan on hyvä palata kesän 2014 aurinkoisiin hetkiin. Mennyt heinäkuu muistuu mieliin erityisen lämpimänä. Tästä lämmöstä ja valosta muistuttaa myös uudistunut Apetit Kotimainen Herne -pakkaus.

Suomen valoissa kesässä ja Satakunnan viljavassa maaperässä on kasvanut lämpimän kesän 2014 myötä erityisen maukkaita herneitä. Apetit Ruoka Oy:n hankintapäällikkö Timo Kaila kertoo, että kesän olosuhteilla on suuri merkitys kasvisten ominaisuuksiin. Lämmin ja aurinkoinen kesä tuottaa kasviksiin runsaasti yhteyttämistuotetta eli sokeria, joka puolestaan tarkoittaa ihanan makeaa hernettä.

Valon ja lämpötilan lisäksi herneen makuun vaikuttaa mm. lajike ja maalaji. Apetit Ruoka Oy:n koetilalla Räpillä on tehty pitkäjänteistä työtä lajiketestauksen saralla, jotta kuluttaja saa ostaa kauppojen pakastealtaista mahdollisimman maistuvia Apetit Kotimainen Herneitä ja muita Apetit-kasviksia.

Jotta tuoreet, vasta korjatut herneet saadaan talteen parhaimmillaan, on herneen tie pellolta pöytään nopea. Herne säilyy laadukkaana, kun pakastus tapahtuu kahden tunnin sisällä korjuusta. Ei siis ole sattuma, että Apetit-sopimusviljelmät sijaitsevat Satakunnassa lähellä Säkylän pakastetehdasta. Kailan mukaan myös Satakunnan alueelta löytyvä viljava hieta-savi -maalaji tarjoaa parhaan mahdollisen kasvualustan maukkaalle Apetit-herneelle.

Tänä vuonna Apetit-sopimusviljelmiltä Satakunnan alueelta mm. Huittisista Köyliöstä ja Eurasta saatiin paitsi erityisen maukas myös runsas sato. Apetit hernettä viljeltiin kesällä 2014 seitsemänkymmenen sopimusviljelijän tilalla yhteensä 730 hehtaarilla ja pakkaseen hernettä saatiin 2,7 miljoonaa kiloa.

Apetit Kotimainen Herne on vuoden 2014 lopulla saanut uuden, näyttävän ilmeen. Samalla halusimme kertoa kuluttajille kesän 2014 lämmön ja valon vaikutuksesta tähän tuttuun tuotteeseen. Apetit Kotimainen Herne ei ole vain hernettä. Se on yhdistelmä aromikasta makua, loistavia ravitsemuksellisia ominaisuuksia ja monikäyttöisyyttä. Jotta Apetit Kotimainen Herne saadaan täydellisinä kuluttajan ruokailuhetkiin, tarvitaan valtava määrä ammattitaitoa aina lajikekehityksestä hellävaraiseen pakastukseen asti ja sitä osaamista meiltä löytyy. Emmekä pistä pahaksemme jos luontokin laittaa parastaan sanoo tuoteryhmäpäällikkö Riikka Haarasilta-Suutarinen.

Smoothiet pohjoisen marjoista ja Muumi-uutuuksia Turun Ruokamessuilla

roberts-berry-smoothiet-marjoilla

Turkulainen perheyritys maistattaa raikkaita smoothieitaan Turun Ruokamessuilla 3.-5.10.2014

Robertsin Berry Smoothieissa ei maistu banaani, vaan pohjoisen luonnon aidot, kirpeät maut. Kansainvälisestikin huomiota saaneet smoothiet valmistetaan yrityksen omalla tehtaalla Turussa hyödyntäen marjat kokonaan. Mukana ovat myös vitamiinipitoiset kuoret sekä terveellisiä öljyjä sisältävät siemenet.

Kolme luonnollista makua

140 tyrnimarjaa sisältävän smoothien makua on pehmennetty lempeällä aprikoosilla. Jo yksi purkillinen täyttää päivittäisen C-vitamiinin saantisuosituksen ja aloittaa aamun aurinkoisesti. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan. Mustikkasmoothiessa kesän marjojen maku säilyy ympäri vuoden. Purkilliseen smoothieta on mahdutettu 280 mustikkaa, mikä täyttää päivittäisen marjojen saantisuositusmäärän.

Muumitkin rakastavat marjoja!

roberts-muumi-smoothiet

Syyskauden uutuuksina Roberts esittelee messuilla iki-ihanien Muumien tähdittämät marjasmoothiet. Pienempiin pakkauksiin pakatut Muumi-smoothiet sopivat hyvin pieneen käteen ja käteväksi matkaevääksi. Makuina lasten suosikit mustikka ja vadelma.

Uudet pizzamaut houkuttelevat nuoria aikuisia – Saarioisten Pizza Piccolo on uusi herkuttelupizza välipalasyömiseen

Pizza Piccolo Chorizo 120 g

Saarioinen kehittää pizzamarkkinaa lanseeraamalla uuden Pizza Piccolo -sarjan. Pienten pizzojen kaksi makua, Chorizo ja Margherita, tulevat kauppojen hyllyille 28.8.2014. Uusi koko ja muoto tarjoavat mielenkiintoisen vaihtoehdon välipalatarjontaan sekä nykyisille että uusille pizzan syöjille.

Pizzat ovat Saarioisten toiseksi suosituin tuoteryhmä laatikkoruokien jälkeen. Pizza Piccolo -sarjalla valikoimaan halutaan tuoda uusia makuja ja uusi annoskoko, joka sopii erinomaisesti pienempään nälkään.

– Nuoret ja nuoret aikuiset haluavat hemmotella itseään laadukkaalla välipalalla. Tuomme markkinoille pienemmät välipalapizzat, jotka sopivat vaativampaankin makuun. Makuvaihtoehdot suunniteltiin tarkkaan kohderyhmän mieltymyksien mukaan, ja tarjoammekin nuorille nyt myös lihattoman vaihtoehdon, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Katriina Virtanen.

Pizza Piccolo Margheritassa maistuvat viipaloidut kirsikkatomaatit, pehmeästi basilikalla ja oreganolla ryyditetty tomaattikastike sekä pestolla maustettu mozzarellajuusto. Pizza Piccolo Chorizon täytteenä on mausteista chorizomakkaraa viipaleina.

Pizza Piccolo -sarjan näyttävä pakkaus erottuu valmisruokahyllyssä. Pakkaukset ovat sukunäköisiä syksyllä 2013 lanseerattujen Pizza Pronto -sarjan pizzojen kanssa. Pizza Piccolon muoto erottuu myös perusvalikoimasta, ja tuote sopii hyvin kädestä syötäväksi.

Saarioinen toi ensimmäiset pizzat markkinoille yli 30 vuotta sitten, jonka jälkeen pizzoja on paistettu jo yli 600 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä tuotannossa on 200 ja 300 gramman valmispizzoja, Pizza Prontot (330 g) sekä uunivalmiit Herkkupizzat (430 g) ja Perhepizza (780 g).

Saarioisten uudet Pizza Piccolo -sarjan pizzat ovat:

Pizza Piccolo Chorizo, 120 g
Pizza Piccolo Margherita, 120 g

Kokkikartanon haaste: Suomalaiset syövät maksalaatikkoa arkena ja tuhdilla maksalla

8464a60986e05226_800x800ar

Kokkikartano haastoi Facebookissa suomalaiset kertomaan, miten he mieluiten nauttivat maksalaatikkoa.  Haasteen vastausten perusteella Kokkikartanon uutuustuotteelle, tuhdisti maksan makuiselle laatikolle rusinoineen on tilausta. Haasteen vastauksilla kartutettiin myös  ruokalahjoitusta, jonka Kokkikartano teki sitä tarvitseville Hurstin avun kautta tänään.

Kokkikartano haastoi suomalaiset lokakuussa paljastamaan maksalaatikkomieltymyksensä Facebook-sivuillaan. Kuuden päivän aikana selvitettiin suomalaisten näkemyksiä siitä, miten maksalaatikkoa halutaan syödä. Vastaajista 75 prosenttia haluaa maksalaatikkoonsa tuhdisti maksaa. 68 prosenttia nauttii sen mieluiten rusinoilla ja 76 prosenttia lisää puolukoita kaveriksi. Noin kolme neljästä toivoi niin ikään tiukkaa koostumusta.

Tulosten perusteella Kokkikartanon tuhdisti maksan makuinen ja rusinoilla viimeistelty maksalaatikko vastaa suomalaisten mieltymyksiä. Kokkikartanon perustajan äidin reseptiin tehty perinteinen maksalaatikko sisältää rusinoita ja jopa 25 prosenttia suomalaista Snellmanin naudan maksaa.

– Tämä on vanha klassinen resepti, mutta vastaavaa runsasmaksaista laatikkoa ei silti ole markkinoilla. Ensin keitetään riisipuuro. Kun puuro on kypsää, lisätään maitoa, kermaa ja sipulit, siirapit ja rusinat, kertoo Kokkikartanon tuotekehittäjä Matti Tyrvänen.

Maksalaatikko maistuu suomalaisille erityisesti arkena

Kokkikartanon maksalaatikkoa oli aiemmin saatavilla vain jouluisin. Suuren suosion vuoksi se nostettiin kuitenkin perusvalikoimiin. Nyt maksalaatikkoa saa ympäri vuoden – ja syystä. Haasteen tulosten perusteella 89 prosenttia syö maksalaatikkoa mieluiten arkena. Vastaajista 76 prosenttia valmistaa maksalaatikon mieluummin liedellä kuin mikrossa. Tuotekehittäjä Tyrväsen oma suositus on seuraava:

– Maksalaatikko kuumenee yhtä hyvin mikrossa kuin liedelläkin, kunhan miedolla lämmöllä kuumentaa. Sitten vain puolukkasurvos ja voisula mukaan, ja syömään.

Tyrväsen vinkki mahdolliseen uunissa valmistukseen on lisäksi seuraava: Voitele uunivuoka voilla, siirrä maksalaatikko vuokaan. Lisää päälle vielä pari voinokaretta ja paista 175 asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.

Hurstin avun kautta jaetaan 1 000:lle Kokkikartanon ateria

Kokkikartanon Suureen Maksalaatikkohaasteeseen vastattiin kaikkiaan reilut 450 kertaa. Jokainen vastaus oli kartuttamassa Hurstin avun kautta tehtävää ruokalahjoitusta. Haasteen vastausten perusteella Kokkikartano lahjoittaa aterian tuhannelle ruokaa tarvitsevalle.

– Hurstin apu tekee hienoa työtä ja tukee ihmisiä, joilla on väliaikaisesti tai pysyvämmin tiukka taloudellinen tilanne. Kaikilla on oikeus hyvään ruokaan. Tällä lahjoituksella halusimme olla mukana niiden suomalaisten arjessa, joille se ei ole itsestään selvää, Kokkikartanon toimitusjohtaja Kati Rajala toteaa.

Rajala luovutti ruokalahjoituksen henkilökohtaisesti Heikki Hurstille tiistaina 29.lokakuuta.

–  On todella hienoa voida jakaa näin laadukkaita tuotteita eteenpäin. Ihmisillä on varmasti huomenna hymy korvissa, Heikki Hursti kommentoi lahjoitusta.

Kokkikartanon maksalaatikko on arkituotteena myynnissä 300 gramman lounaspakkauksissa. Joulun aikaan tulee myyntiin myös isompi 700 gramman annoskoko. Kokkikartanon maksalaatikko on gluteiiniton ja vähälaktoosinen.

Lähetämme viestin ohessa linkit tuotekuvaan maksalaatikosta, havainnekuvaan Maksalaatikkohaasteen tuloksista sekä kuviin Hurstin avulle tehdystä lahjoituksesta.

www.kokkikartano.fi

 

OOLANNIN BARBEQUE RANSKALAISISSA AMERIKKALAISEN KEITTIÖN MAKUJA

bb3aafdfc969ff20_800x800ar

Oolannin uutuus kasvattaa maustettujen ranskalaisten valikoimaa 

Oolannin Barbeque Ranskalaiset tuovat ruokapöytään amerikkalaisen keittiön makuja vaivattomassa muodossa. Savuisenmakea BBQ-mausteseos antaa suussa sulavan maun rapeille Barbeque Ranskalaisille, jotka ovat erinomainen lisuke vaikkapa grillatulle lihalle tai kanalle. Ranskalaiset soveltuvat myös sellaisenaan herkutteluun. Oolannin Barbeque Ranskalaiset ovat saatavilla lokakuun alusta alkaen päivittäistavarakaupoista.

Oolannin Barbeque Ranskalaiset ovat maukas uutuus sekä lisukkeeksi ruokalautaselle että sellaisenaan herkutteluhetkiin dippikastikkeen kanssa. Ihanan savuisenmakealla BBQ-mausteseoksella maustetut ranskalaiset soveltuvat myös miedompien makujen ystäville. Barbeque Ranskalaiset ovat erinomainen kumppani grillatuille herkuille, kuten ribseille tai chicken wingseille.

Oolannin Barbeque Ranskalaiset sisältävät puhdasta saaristolaisperunaa sekä laadukasta rypsiöljyä. Poimutetut, rapeat ranskalaiset valmistuvat uunissa 225 asteessa 10–15 minuutissa. Ranskalaiset ovat gluteenittomia ja laktoosittomia.

Oolannin maustetut ranskalaisvaihtoehdot 
Oolannin maustettujen ranskalaisten valikoimasta löytyvät myös Chili Ranskalaiset sekä Isot Valkosipuliranskalaiset.Chili Ranskalaiset ovat chilillä maustettuja sileäpintaisia ranskanperunoita tuliseen makuun. Isot Valkosipuliranskalaiset ovat miedosti valkosipulilla maustettuja, mehevän makuisia, poimutettuja kookkaita ranskanperunoita. 

Tuotetiedot:
Oolannin Barbeque Ranskalaiset, 400 g, hinta noin 2,10 €
Ainesosat: Peruna, rypsiöljy, modifioitu tärkkelys, suola, aromi, tärkkelys, riisijauho, stabilointiaine (dikalsiumfosfaatti), rypälesokeri, leivinjauhe (natriumvetykarbonaatti), paprikauute, sakeuttamisaine (ksantaanikumi) ja savuaromi 

Laatuhampurilaista kolmella tavalla Grill it! -ravintoloissa

Perinteisesti pikaruokana pidetty hampurilainen on maailmalla ja Suomessa noussut laadukkaaksi ravintolaruoaksi, josta myös huippukokeilla on omat versionsa. Grill it! -ravintoloissa hampurilaista on tarjolla kolmella tavalla kevään Homemade Hamburgers -kampanjassa.

Nimensä mukaisesti Grill it!:n purilaiset ovat kotitekoisia, eli sämpylät, kastikkeet ja lisukkeet tehdään itse alusta alkaen ravintolan keittiössä. Hampurilaisvaihtoehtoja on kolme. Perinteisen hampurilaisen ystäville on tarjolla Black Angus Burger aidolla Black Angus -täysjauhelihapihvillä pekonin ja Monterey Jack -juuston kera. Wasabimajoneesi ja tiikeriravunpyrstöt tuovat luonnetta lohiburgeriin, ja Pulled Pork Burger kätkee sisäänsä ylikypsän porsaankyljen lisäksi mm. kimchiä ja paahdettua valkosipulia.

Ruokajuomaksi suositellaan tietysti oluita, ja jos hampurilaisen jälkeen on jäänyt vielä tilaa makealle, ovat tuoreet hedelmät ja marjat karamellikastikkeen kanssa oiva päätös aterialle. Burgerit ovat tarjolla kaikissa Grill it! -ravintoloissa 13.2.–1.4.2013. Grill it! -ravintolat sijaitsevat Helsingissä, Oulussa ja Kolilla.

Tiesitkö?

Kimchi on perinteikäs korealainen kiinankaalista valmistettu ruokalaji, joka maustetaan chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla.

www.grillit.fi

CocoVi Import Oy: CocoVin pakuriteepussit: vastustuskykyä ja virkeyttä

Pakurikääpä on lääkinnällinen sieni, jonka vaikutukset on tunnettu kansanperinteessä jo pitkään. Nyt pakurista voi nauttia helposti teenä, kun CocoVi tuo markkinoille uudet pakuriteepussit.

Pakurikääpä on useimmiten koivujen rungoilla kasvava yleinen lahottajasieni. Kääpä muodostaa elävissä puissa mustan lohkeilevan pahkan eli pakurin.

Pakurikäävän historialliset juuret ovat Siperiassa ja Venäjällä, joissa pakurikääpäteellä on hoidettu mm. syöpää, tuberkuloosia, diabetesta ja vatsakatarria sekä vatsa- ja pohjukaissuolistohaavoja jo 1600-luvulta lähtien. Pakurin käytöllä on huomattavan pitkät perinteet myös Suomessa ja moni tuntee pakurin edelleen sotavuosina kahvin korvikkeeksi keitettynä ”tikkateenä”.

Lääkinnällisiä vaikutuksia teetä nauttimalla

Pakurikääpä on luonnon oma antioksidantti, joka sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä. Pakurissa on lisäksi useita aktiivisia ainesosia, jotka muun muassa parantavat vastustuskykyä, ehkäisevät tulehdusta, hillitsevät syöpäkasvainten kasvua ja parantavat ruoansulatusta.

Aiemmin pakuriteetä on valmistettu pakurijauhetta keittämällä ja siivilöimällä juoma kuppiin. Nyt CocoVin valmiiksi käteviin teepusseihin pakattu pakurijauhe on entistä helpompi keittää teeksi ja nauttia.

CocoVi pakuriteepussit, tuotetiedot:

– CocoVi pakuritee –teepussit, 20 pss, 20 x 1,5 g
– saatavilla luontaistuote-, luomu- ja ekokaupoista koko maassa

Pakuria ei suositella käytettäväksi samaan aikaan veren hyytymistä estävien lääkkeiden kanssa. Älä käytä antibiootteja tai penisilliiniä yhtä aikaa pakurin kanssa, koska ne voivat toimivat pakurikäävän vastavaikuttajina. Huomioi myös mahdolliset sieniallergiat.

CocoVi Import Oy on Suomen suurin superfoodien maahantuoja ja tukkukauppa. CocoVi-brändillä on tällä hetkellä valikoimassa yli 70 tuotetta, ja tuotteita on saatavilla yli 700 jälleenmyyjän kautta. CocoVi tarjoaa puhdasta, ravintorikasta, lisä- ja säilöntäaineetonta ruokaa terveydestään kiinnostuneille, ja vaihtoehtona terveellisempien valintojen osalta myös keittiöön tavalliseen ruoanlaittoon.

www.cocovi.fi