Maku & Aisti

Kerttu Vali, Pajamäenkatu 14, 48600 Kotka email: makuaisti@victoriamedia.fi

Abba tuo markkinoille yhden hengen kalakeitot

print_JzyN1Fs7e1

Abba laajentaa valikoimaansa valmisruokiin tuomalla syyskuun alussa markkinoille valmiit yhden hengen kalakeitot. Kätevän pakkauksen voi laittaa mikroon sellaisenaan ja tarvittaessa sulkea uudelleen. Reilu annoskoko takaa täyden vatsan ilman lisukeleipää.

Reilu vuosi sitten Abba toi markkinoille AteriaValmiin vastauksena kuluttajien toiveeseen syödä enemmän kalaa. AteriaValmis on kastike, jolla voi maustaa niin uuni- kuin pannulla paistettavaa kalaa tai vaikka käyttää pastan kastikkeena.

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat syömään enemmän kalaa. Myös yhden hengen taloudet lisääntyvät.

Makuja on kaksi: Tomaatti & Valkoviini ja Ruohosipuli & Valkoviini. Pakkauskoko 470 g. Kaupoissa 1.9.2015 alkaen.

Fazer kannustaa syömään lautasen tyhjäksi Hävikkiviikolla – Älä ruoki roskista -kilpailu kouluille

print_y6lJ5daZ8H

Fazer haastaa jälleen koululaiset eri puolilla Suomea vähentämään ruokahävikkiä kahden viikon ajan viikoilla 37 ja 38. Älä ruoki roskista -kilpailun tavoitteena on vähentää lautaselta biojäteastiaan heitetyn ruuan määrää kouluissa, ja kannustaa oppilaita ottamaan lautaselle vain sen verran, kuin jaksaa syödä.

Kilpailuun on valittu tänä vuonna 22 Fazer Food Servicesin kouluravintolaa. Koulujen ravintolahenkilökunta on punninnut ruokahävikin määrää viikon ajan ennen kampanjan alkua. Tuloksista tulee kilpailun vertailulukema. Kilpailun voittaja, eli eniten lautashävikkiä vähentänyt koulu voittaa kaksi Fazerin huippukokkia valmistamaan koululaisille herkkulounaan. Tänä vuonna lautashävikin vähentämistalkoisiin osallistuvat Hävikkiviikolla myös kilpailun ulkopuolella lähes 90 Fazer Food Servicesin ravintolaa yrityksissä ja oppilaitoksissa.

”Viime vuoden Älä ruoki roskista -kilpailu sai loistavan vastaanoton kouluissamme. Kolmen kärki vähensi lautashävikkiään yli 40 % kilpailuviikoilla. Tänä vuonna ajoitimme kilpailun valtakunnalliselle Hävikkiviikolle ja kutsuimme lisäksi kaikki ravintolamme kilpailun ulkopuolisina osallistumaan hävikinmittaamiseen. Kiinnostus ylitti kaikki odotuksemme ja saimme melkein 90 ravintolaa lisää mukaan”, kertoo Ulla Hakulinen, laadusta ja ympäristöasioista vastaava päällikkö Fazer Food Servicesistä.

Älä ruoki roskista -kampanjan idea on saanut alkunsa Ruotsin Amica-ravintoloissa vuonna 2011. Aiemmat tulokset niin Ruotsin kuin Suomenkin kampanjoista on ollut hyviä: vuonna 2013 voittajakoulut Suomessa ja Ruotsissa onnistuivat pienentämään lautashävikkiään huimat yli 45 prosenttia.

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää, sillä kun syömäkelpoista ruokaa menee roskiin, sen valmistukseen käytetyt raaka-aineet, työpanos ja energia menevät hukkaan. Poisheitetyn ruuan mukana myös ruoantuotannossa syntyneet kasvihuonepäästöt ja vesiä rehevöittävät päästöt ovat syntyneet turhaan.

www.amica.fi/vahemmanhavikkia

www.fazergroup.com/fi/havikkiviikko2014

Valtakunnallinen Hävikkiviikko järjestetään 8.-14.9.2014. Kuluttajaliitto kumppaneineen kampanjoi ruokahävikin vähentämiseksi ja ruuan arvostuksen lisäämiseksi. Järjestyksessään toista valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään viikolla 37.

McDonald’s Oy: Pekoni ja mausteinen kana maistuvat uusissa MyBurger-hampurilaisissa

j0n9iefaxwmf2whfewri

Tosimiehen Peekkoni- ja Chicken McFire -hampurilaiset voittivat MyBurger-kilpailun, jossa McDonald’sin asiakkaat pääsivät suunnittelemaan oman hampurilaisensa. Uudet MyBurger-hampurilaiset tulevat myyntiin 2. syyskuuta.

Tosimiehen Peekkoni on tamperelaisen Teron suunnittelema pekonihampurilainen, jonka kuitupitoisen sämpylän sisältä löytyy myös Romaine-salaattia, grillattu sipulia ja jalopenoja.

”Mulla taisi olla joku valmis visio päässäni siitä, millaisen hampurilaisen haluan. Ainekset valitsin intuitiolla. Burgerista ehkä huomaa, että asialla on ollut joku pekonin ystävä – ja näinhän se on. Toisaalta kuka nyt ei pekonista pitäisi?” Tero kysyy.

Chicken McFire on helsinkiläisen Peten luomus, jossa maistuu Peten kiinnostus ja arvostus ruokaan. Kokkausta harrastava mies loi hampurilaisen, josta löytyy suomalaisia makuja. Valkosipulisämpylä kätkee sisäänsä mausteisen kanapihvin lisäksi muun muassa Romaine-salaattia, punasipulia ja Valion Finlandia-juustoa.

”Halusin käyttää tuoreita ja suomalaisia raaka-aineita hampurilaisessa, ja sitten piti vielä miettiä, millainen kombinaatio täydentää Mäkin kanapihviä. Jalopenosta saa sopivaa potkua, ja valkosipuli sopii melkein kaikkeen ruokaan”, Pete kertoo hampurilaisestaan.

McDonald’s toteutti MyBurger-kampanjan asiakkaidensa kanssa jo toista vuotta peräkkäin. Asiakkailla oli mahdollisuus suunnitella maailman paras hampurilainen McDonald’sin verkkosivuilla viime keväänä.

Kilpailuun kertyi tuhansia reseptejä, joista asiakkaat äänestivät jatkoon kymmenen parasta hampurilaista kahdessa eri sarjassa. McDonald’sin raati maisteli ja arvioi tuotteet, joista se valitsi kaksi parasta hampurilaista myyntiin. Raatiin kuului muun muassa TV-kokki Meri-Tuuli Lindström, joka tuomaroi MyBurger-hampurilaisia jo toista kertaa.

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuiden finalistit valittu

Kamppailu kokkien ja tarjoilijoiden Suomen mestaruudesta käy kuumana. Tuomarit valitsivat tänään käydyistä välieristä kuusi parhaiten suorituksessaan onnistunutta lauantain finaaliin.

Tunnelma Lähiruoka & luomu -tapahtumassa oli tiivis kun Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinalistit esittelivät osaamistaan yleisölle ja tuomaristolle. Ensimmäistä kertaa järjestettävä Vuoden Tarjoilija -kilpailu tuo tapahtumaan uuden ulottuvuuden, kun kokkien ja salihenkilökunnan kykyjä päästään mittaamaan samassa kilpailussa.

Vuoden Kokki -kilpailun tehtävänä oli valmistaa kala- ja liharuoat, joiden perusteella kilpailijat oli valittu semifinaaliin. Vuoden Tarjoilija -semifinaalissa osaamista arvioitiin viidellä osa-alueella: kattaminen ja tarjoilutilanteeseen valmistautuminen sekä saliruoanvalmistukseen, viinin tarjoiluun, kahvin valmistukseen ja alkoholijuomiin liittyvät tehtävät.

Tehtävistä suoriuduttiin erinomaisesti ja tuomareilla oli vaikea tehtävä valita kahdentoista osanottajan joukosta kilpailun crème de la crème.

Finaalit alkavat lauantaina 27.4.2013 kello 9.00 Helsingin Messukeskuksessa.

 

Vuoden Kokki 2013 -finalistit                     Vuoden Tarjoilija 2013 -finalistit

 

Toni Kostian Ravintola Luomo Helsinki Maria Suihkonen Hullu Poro Sirkka
Simo Pietarinen G.W.Sundmans Helsinki Saara Alander Ravintola Roux Lahti
Erik Mansikka Logomo Kitchen Turku Elina Turunen Ravintola Nokka Helsinki
Lasse Koistinen Ravintola Palace Helsinki Niina Hakolahti Ravintola Palace Helsinki
Ismo Sipeläinen G.W.Sundmans Helsinki Kata Shecter Musta Lammas Kuopio
Jarno Seppä Ravintola Smör Turku Toni Yksjärvi Ravintola Sipuli Helsinki

Vuoden Kokki -kilpailun johtajana toimii Marko Palovaara (Bistro O mat) ja päätuomarina Sauli Kemppainen (Kämp Hotel). Kilpailun tiimissä ovat myös Eero Vottonen (Vuoden Kokki 2012), Sampo KanteleSasu LaukkonenBirgitta Sirkiä ja Sari Mattila.

Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtajana toimii Marja Hemmi (Ravintolakoulu Perho) ja päätuomarina Miia Sironen (Pöllöwaari).Työryhmään kuuluvat myös Hannu HakalaMerja LahdenkauppiAnnika Rönni-Sällinen, Birgitta Sirkiäja Sari Mattila.

Vuoden Kokki 2013 ja Vuoden Tarjoilija 2013 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneina ovat Metos, Valio ja Suomen Messut.Muita yhteistyökumppaneita ovat Torres, E. Ahlström, Hackman, Hartwall, Heinon Tukku, HK, Iittala, KiiltoClean, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Opetushallitus, Pernod Ricard, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Paulig, Ravintolakoulu Perho, Santa Maria, Astiavuokraus Oy Jubilee ja A la Carte -kirjat. Tukijoina myös Viini-lehti, Aromi-Lehti ja Vitriini.

Puheenjohtaja Juha Marttila Herkkujen Suomen avauksessa: Vastuullisen ruoan tuottajat tavattavissa Rautatientorilla

Rautatientorilla kuluttaja voi kohdata tuottajan ruoan takana. Kehotan pääkaupunkiseudun kuluttajia käyttämään tilaisuutta hyväkseen, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Tuottajat mielellään kertovat, miten ruoka on tuotettu ja minkälaisia kustannuksia tuotantoon liittyy.

 

Puheenjohtaja Juha Marttila Herkkujen Suomen avauksessa:

Vastuullisen ruoan tuottajat tavattavissa Rautatientorilla

Herkkujen Suomi -tapahtuma Helsingin Rautatientorilla on suomalaisen vastuullisen ja jäljitettävän maatalouden näyteikkuna. Tarjolla on suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään.

Pääkaupunkiseudun kuluttajia hemmotellaan parin päivän ajan suomalaisen ruoan ja pientuotannon ehdottomilla huipputuotteilla.   Suomalaisen ruoan laatu tehdään maaseudulla ympäristöä ja eläintä kunnioittaen. Vastuullisella ja laadukkaalla ruoalla on hintansa.

– Rautatientorilla kuluttaja voi kohdata tuottajan ruoan takana. Kehotan pääkaupunkiseudun kuluttajia käyttämään tilaisuutta hyväkseen, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila. Tuottajat mielellään kertovat, miten ruoka on tuotettu ja minkälaisia kustannuksia tuotantoon liittyy.

Lähiruoka, pientuottajien tuotteet ja myös omatoiminen kaupunkiviljely kiinnostavat kuluttajia. Nämä kaikki omalta osaltaan lisäävät ruoan arvostusta ja tuotantokustannusten ymmärtämistä.    Suomalainen ruoantuotanto tarvitsee isojen elintarvikeyritysten rinnalle paljon menestyviä pieniä yrityksiä. Jos oma maa ei tuota kuluttajille vaihtoehtoja ja valikoimaa, tuontiruoan osuus kasvaa entisestään. Suomalaisella ruoan tuotannolla olisi paljon myös vientimahdollisuuksia. Pohjoismainen keittiö makupaletteineen on maailmalla hyvässä huudossa ja Suomi-ruoka on tunnetusti puhdasta ja laadukasta.

Hallituksen lähiruokaohjelma on hyvä. Mutta se ei vielä mitenkään riitä toteuttamaan Ruokastrategiassa asetettua kasvutavoitetta tai maatalouden kannattavuutta.

– Mitkään ohjelmat eivät kuitenkaan riitä, elleivät viljelijät saa kustannusten nousua vastaavaa korotusta tuottajahintoihin, muistutti Marttila. Ruokamarkkinoiden on alettava toimia. Muutoin monella tilalla on tulevan talven aikana edessään raskas tuotannon lopettamispäätös.